Dodaj do ulubionych

Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design

IP: *.chello.pl 08.07.10, 14:12
Cieszę się z tej architektury pamięci, cenię ją sobie i niech da kopa architekturze nie-pamięci, świadomości, podświadomości, wyobraźni, instynktu itd ...
Obserwuj wątek
    • Gość: longin Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 14:18
      jakże zmieniło się podejście do projektowania muzeum. Dla kontrastu to muzeum narodowe w Poznaniu: goo.gl/ss7U powyższe projekty ze znacznie większa dawką finezji i polotu. Dużo bardziej odważne i zwracające uwagę, ale czy nie odwracają nazbyt uwagi od tego co znajdować będzie się wewnątrz ?
    • Gość: wert Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: 79.110.198.* 09.07.10, 18:25
      bardzo ciężko teraz odciągnąć ludzi od komputerów
    • Gość: franek Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.10, 19:21
      Byłem na prezentacji w Muzeum Architektury (Galeria Jednego Projektu)dot Muzeum Współczesnego. Jestem pod wrażeniem kariery pana Nizio, jednak sama prezentacja i argumentacja była kiepska by nie powiedzieć miałka intelektualnie. Pomysłem autora było np. podwieszanie eksponatów do konstrukcji mocowanych w ścianie z betonu architektonicznego. Przy każdym eksponacie nawiercać sie będzie nowe dziury a zaślepiać stare. To oczywista bzdura, gdyż nigdy "zalepiony" otwór nie dostanie koloru i faktury pierwotnej. Ćwiczę z betonem architektonicznym od kilku lat, wiem co piszę. Takich "kwiatków" świadczących o niewiedzy było sporo.Od razu ucinam głupie komentarze. Robię swoje i jestem z tego dumny. Nie kieruje mną żadna zadrość czy coś w tym stylu.
    • Gość: wódka Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 09.07.10, 20:43
      Projekty, jak z gry komputerowej. Architekt jednak ma pomysł na siebie i potrafi sprzedać to, co robi.
    • mambeusz Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design 10.07.10, 11:52
      Straszna tandeta , przerost formy nad trescia , wyobrazcie sobie ten betonowy bunkier w szczerym polu.....
    • Gość: gość Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.ksi-system.net 12.07.10, 22:11
      Po raz kolejny czytam że pan Nizio zaprojektował Muzeum Powstania Warszawskiego.
      Bardzo proszę o podawanie precyzyjnych informacji.
      Autorem projektu Muzeum Powstania Warszawskiego jest WOJCIECH OBTUŁOWICZ z zespołem. Ten zespół wygrał konkurs na projekt Muzeum.
      Pan Nizio "z Jarkiem Kłaputem i Dariuszem Kunowskim" są autorami projektu EKSPOZYCJI.
      To sa dwie rózne sprawy.
    • Gość: darko23 Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.marwit.gliwice.pl 13.07.10, 01:04
      fatalna architektura i zupełne niezrozumienie idei przestrzeni pamięci . To muzeum we Wrocławiu to już zupełna kompromitacja , dobrze pamiętam jego wyniki.... szkoda gadac
    • Gość: plus Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.10, 22:31
      mam nadzieję, że to muzeum we Wrocławiu nie powstanie
    • trupyirobaki Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design 09.08.10, 18:13
      uroczo śmieszne ale i cudowne. Takie modernistyczne i z nuta bunkra i socjalizmu
    • Gość: TeD Re: Architektura pamięci w wydaniu Nizio Design IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 12:25
      Wkurza mnie takie dyletanckie podejście do projektowania i efekciarstwo bez poszanowania kontekstu miejsca i treści jakie mają być zawarte w projektowanym obiekcie. Nie znaczy to, że nie doceniam wartości estetycznych i emocjonalnych projektowanych przez P.Nizio ekspozycji.
      Ale ekspozycji a nie budynków czy założeń urbanistycznych!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka