Dodaj do ulubionych

Architekci w obronie katowickiego dworca

IP: 213.76.130.* 02.08.10, 16:40
PRLowscy architekci i ich klika oraz wychowankowie ZA, a normalni ludzie PRZECIW. Architektura jest dla ludzi nie dla architektów. Tak jak lekarze są dla ludzi,anie dla lekarzy etc. Jestem programistą i wyobrażacie sobie, żebym powiedział mojemu klientowi "Co z tego, że panu to nie odpowiada? Ten program to dzieło sztuki i musi się pan nauczyć go akceptować i rozumieć! Jeżeli pan nie potrafi to najwidoczniej nie jest pan tego godny" ????
Obserwuj wątek
    • gsb Re: Architekci w obronie katowickiego dworca 02.08.10, 16:46
      Te jadowite komentarze przeciw Dworcowi są sterowane. Dworzec w Katowicach świetnie działa i na prawdę nie trudno go połączyć z galerią handlową (wymóg naszych czasów) zachowując wybitną architekturę hali. Wystarczy dobra wola.
    • Gość: kaktus Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 16:51
      Żałosne! Chcą sprzedać kielichy znanym gwiazdom architektury! Co za kpina, ciekawe kto to kupi?! Powinni im dać za darmo, bo w ten sposób nie zachęcą nikogo do poparcia! Ale to jest po prostu Polska... Żal!
    • Gość: rad Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.chello.pl 02.08.10, 17:19
      popieram całość inicjatywy, juz niedlugo krajobraz naszych miast zostanie zdominowany centrami handlowymi.
    • Gość: WW Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.uznam.net.pl 02.08.10, 18:30
      A mnie cieszą takie spory. Mam nadzieję, że ten znajdzie właściwe rozwiązanie. Bez sporu architektury nie ma, są co najwyżej budowle. W ciszy rosną tylko kamienie:)
    • Gość: t Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.icpnet.pl 02.08.10, 19:01
      W tym kraju niedługo każdy śmiec starszy niż pięćdziesiąt lat będzie uznawany za zabytek.
    • Gość: Ahorcado Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 85.219.202.* 02.08.10, 19:08
      Broniłem dworca, ale dałem się przekonać, pod warunkiem zmuszenia inwestora do bezwzględnego odtworzenia konstrukcji hali. Dlaczego, bo oferują w zamian nowoczesny węzeł autobusowy bezpośrednio pod halą, coś co zostanie w mieście na wiele dłużej niż centrum handlowe. Jak dla mieszkańca miasta jest to dobra oferta, pod warunkiem, że dotrzymają słowa - a jak nie to wysoka kara finansowa i sądowy nakaz odbudowy konstrukcji.
    • Gość: dunik Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 109.243.40.* 02.08.10, 20:08
      no, szłu niema.
    • Gość: weee Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 20:15
      @gsb: Sterowane? Ciasny umysł nie potrafi pojąć tego, że większość ludzi rzyga tym, co według ciebie jest okej?
    • Gość: kontekst Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.chello.pl 02.08.10, 22:05
      ojciec mówi do matki patrząc na gromadkę dzieci: To co, myjemy te, czy robimy nowe??
    • Gość: kontekst Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.chello.pl 02.08.10, 22:37
      drogi errorze. Różnica między programistą a architektem jest taka, że standardowy klient informatyka nie ma pojęcia o kodzie, więc pozostawia jego składnię specjaliście. Klienci architekta ( w tym programiści) natomiast również nie mają bladego pojęcia o tym jak "działa" architektura, ale wydaje im się, że są świetnymi znawcami i próbują zmieniać "kolejne wiersze kodu". Chciałbyś, żeby architekt uczył Cie programować? Nie? To zostaw kwestie estetyczne specjalistom. Jeśli już tak bardzo interesujesz się architektura, chętnie podam Ci kilka pozycji książkowych, które uświadomią Ci jak mało wiedziałeś o co tak naprawdę chodzi. Bynajmniej nie o widzi-mi-sie twórcy.
    • Gość: Pozdrowienia Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 194.181.2.* 03.08.10, 08:24
      Co za parodia, nagle śmietanka śląskiej architektury chce pomóc, zapytam tylko Panów i Panie gdzie byliście 2 lata temu jak zaczęto nagłaśniać rozbudowę dowrca? Dlaczego wtedy nie pkuśiliście się o darmową pomoc w projektowaniu i ocaleniu dworca, podejżewam że siedzieliście w swoich przepieknych pracowaniach i pluliście sobie w brodę że to nie wy i nie wasza pracowania projektuje nowy dworzec PKP.
      I nie mówę tu tylko o w/w dworcu ale o każdym projekcie na śląsku, zawsze jesteście chętni do pomocy kiedy jest "po ptakach"!
      Chcieliście go ratować? To zapytam jeszcze raz gdzie byliście parę lat wczęsniej? To samo tyczy się Pana Uszoka, dlaczego prezydtent K-ce dopuszcza do tego iż ikony polskiej architektury w k-ce niszczeją?
      Sam jako młody architekt nie jestem za tym aby wybrzać kielichy, ale z drugiej strony dziwi mnie że architektoniczna śmietanka zawsze ma coś do powiedzenia kiedy zapadają decyzje, a można było te problemy rozwiązać wcześniej!!!
      Pozdrawiam całą elitę ikon pracowni architektonicznych i zachęcam w przyszłości do brania czynniejszego udziału tego co dzieje się z naszymi miastamia, a nie kiedy zapdają decyzje!!!
    • Gość: WW Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.uznam.net.pl 03.08.10, 08:53
      Kochani Architekci, mniej ninawiści - to tylko architektura.
    • Gość: errror Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 213.76.130.* 03.08.10, 09:17
      Gość: kontekst: Nie chcę, żeby klient uczył mnie programować, ale wiem, że powinienem swój kod pisać tak, aby był to kod jak najlepszy, a zarazem, aby mój klient był nim zachwycony. Tak trudno to zrozumieć?
    • Gość: S Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 62.29.168.* 03.08.10, 09:51
      Gość: errror: różnica między programowaniem, a odpowiedzilnościa za przestrzeń publiczną z której będzie kożystać każdego dnia kilka - kilkadziesięciu tyś. ludzi jest chyba czymś zupełnie innym. Przy tak dużej inwestycji w centrum miasta potrzebne są konsultacje społeczne ( i opinie znawców tematu, historyków, artystów, architektów, urbanistów itd), niestety przy tej inwestycji tego zabrakło.Nie może być tak, że o zmianach tak ważnego miejsca w Katowicach ma decydować firma dewelperska, a ważne decyzje podejmuje się przy zamkniętych drzwiach. MY nie sadzimy marchewek tylko przebudwujemy miasto i odpowiedzialność za to jest ogromna (taka dygresja).
    • Gość: elo Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 09:53
      pozdrowienia: Dlaczego teraz a nie dwa lata temu? Dlatego, że teraz to darmowa reklama bez większych konsekwencji, dwa lata temu trzeba by było jeszcze coś zrobić,jakaś koncepcje dla mediów itp. Dziś można już tylko krzyczeć, a wiadomo kto dużo krzyczy ten jest w mediach. hej hej.Reklama za free jak zimny lech.;)
    • Gość: kapiszon Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.chello.pl 03.08.10, 10:30
      sie obudziła ferajna teraz... działania tak energiczne jak w przypadku wyburzenia pkin, po prostu, po polsku

architekci architektami ale jak ktos pisał wyżej ludzie chcą nowej bazy autobusowej, zadaszonej, chcą zeby ta czesc miasta jakos wygladala. i co z tego ze sa tam kielichy? dla nich (ludzi) to żaden luksus, tyle lat tam były i nikt nic z tym nie robił i teraz sie nagle obudzili ze są piękne. tez jestem architektem i tez uwazam ze sa wartosciowe ale nie tak powinno sie te sprawy załatwiać. teraz to pan konieczny moze krzyż tam ustawić z harcerzami i bronić go wlasną piersią ale to juz niestety na niewiele sie zda. tak mysle
    • Gość: ree Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.171.105.34.static.crowley.pl 03.08.10, 11:34
      Każdy architekt zaoferuje pomoc. ;) Ja też zaoferuję swoją pomoc przy projekcie centrum Warszawy, MHP, MIIWP i innych dużych projektach...
    • Gość: Kuba Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.chello.pl 03.08.10, 12:41
      bez kitu, ja tez oferuje swoją pomoc przy mhp i msn bo to dla mnie gorszy bubel niz rozbiórka tego syfiastego dworca, wylęgarni ćpunów i patologii, piękne te kielichy ale jak sie chodzi po tym dworcu to sie nie patrzy w góre tylko pod nogi zeby na strzykawki nie nadepnąć.

zburzyć do fundamentu, zbudowac to cudo z wizualizacji i przeprowadzic ankietę wśród mieszkańców (nie architektów, wielkich obrońców moderny) - moge sie zalozyc ze wiekszosc bedzie wolala nową kubaturę, nawet jesli to tylko pare butików, kino i kręgielnia. w pięćsekund zapomną o kielichach co od lat wyglądająjakby mieły im sie zwalić na łeb. założę się!
    • Gość: Binio Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 77.79.239.* 03.08.10, 12:55
      Jaki jest sens burzyć coś i budować od nowa? Przecież na miejscu zburzonego dworca inwestor nie wybuduje stadionu tylko nowy dworzec. Zamiast hali dworcowej z kasami biletowymi i poczekalnią powstanie co? Hala dworcowa z kasami biletowymi i poczekalnią.
      Zgadzam się w całej rozciągłości, że środek jest źle rozplanowany, wygląda fatalnie, jest brudny itd., ale to nie powód żeby burzyć zasadniczą konstrukcję.
      Widzę tylko jeden powód. Kłania się "Miś". Miś musi być jak najdroższy, bo wtedy więcej kasy będzie dla nas.
    • Gość: Pozdrowienia Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: 194.181.2.* 03.08.10, 13:51
      Do Gość: elo, masz całkowitą rację darmowa reklama śląskiej arystokracji architektonicznej.
    • 69daro Re: Architekci w obronie katowickiego dworca 03.08.10, 14:15
      Bardziej od przebudowy interesuje mnie aby jak najmniej szumowin i menelstwa petalo sie po obiektach tego typu.
    • Gość: boni Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:20
      @Binio Przy tego typu budynkach duzo prosciej jest wybudowac od podstaw niz reanimowac. A ze tu kasy i tam kasy? Maluch tez ma 4 kola i jezdzi, zupelnie jak mercedes.
      Jezdze duzo po Polsce i uwazam, ze jest to zdecydowanie najgorszy dworzec w kraju. Gorszy nawet od Centralnego. Wyburzyc i postawic na nowo - to jedyna mozliwosc.
    • Gość: edek Re: Architekci w obronie katowickiego dworca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:24
      przychodzi mi do głowy jeden cytat z klasyka, jak tak czytam o tym że ten syficzny dworzec nagle stał się dla was święty:

"... te psiary święte???"

a wogle po co dworzec kolejowy, skoro i tak PKP nie ma ochoty puszczać pociągów?

zburzyć to i zasiać trawę, nikt nie będzie płakał....
    • stanleykubrick Re: Architekci w obronie katowickiego dworca 03.08.10, 15:37
      Na wizualizacji wygląda jako tako, świeci, błyszczy... Po realizacji będzie tylko moloch, bez wnętrza i pomysłu - jedynie 'architektoniczna' pozostanie strefa wejściowa. Wiadomo, że lepiej nie babrać się w zastanym obiekcie, bo to nastręcza trudności i gdyby nie podniesiony hałas pewnie tak, by się stało. Chyba także nikt nie przekona osoby za takim wariantem do 'polubienia' dworca, bo trzeba byłoby zrobić konkurs w którym architekci po głębszym posiedzeniu nad tematem mogli przedstawić alternatywę, ale tej Inwestor nawet nie oczekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka