Dodaj do ulubionych

Pochwała prostoty

• Gość: do jons Re: Pochwała prostoty IP: 213.231.192.* 19.11.10, 12:11
      Jak rozumiem kolega preferuje raczej estetykę w stylu domek Adonis - www.archeton.pl/projekt-domu-adonis_7_opisogolny - (na marginesie cóż za boska nazwa) :).
    • Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 12:20
      Ostrzegam przed bezkrytycznym naśladownictwem.Architekci z innej szerokości geograficznej albo ignorańci.Gdzie niezbędne w naszym klimacie zabezpieczenia dachu i ścian.A ułożenie rynny na chodniku godne tytułu "architekta".
    • giles Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 12:23
      generalnie ok, ale jest jednak kilka bledow, kotre rzucaja sie w oczy: chocby okno w dachu na wysokosci wejscia. po elewacji widac, ze woda splywa wprost na sciane (to ewidentny blad architekta), zadaszenie nad wejsciem do domu tez nie wyglada dobrze. no i ta nieszczesliwa rynna poprowadzona wprost do podjazdu wyglada wyjatkowo oblesnie.
    • Gość: andriu Re: Pochwała prostoty IP: *.chello.pl 19.11.10, 12:24
      Z tego co widziałem na stronie tego biura
      0048.pl/pl/projekty
      to szykuje się więcej dobrych realizacji.
      tak trzymać :)
    • pandzik Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 12:44
      Domek jest fantastyczny, niestety już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest wolny od wad. Jak trafnie zauważył @Luc, już na pierwszym zdjęciu prezentuje sie okazały zaciek z powierzchni przeszklonej dachu.
      To, że w części dach jest przeszklony, nie oznacza, że nie odprowadzamy z niego wody. Taki skondensowany napływ wody nie wróży zachowaniu trwałości drewnianych elementów ściany.
      Rozkład wnętrz do mnie nie trafia. Kompletny brak pomysłu. przypadkowość.

Generalnie jednak jestem na tak.
    • Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.timplus.net 19.11.10, 12:52
      O co chodzi z tymi okapami?
      Mam parterowy do o wysokosci sciany 3m i dosc sporym okapem i prawie przy kazdym deszczu 60-80% sciany jest mokra. Wiec jakie ma znacznie ze 20% bedzie suche? Elewacja musi byc szczelna od zewnatrz i juz. Okap to bardziej element dekoracyjny.
      Poza tym dosc niebezpiczeny jest spory okap lub zadaszenia przy b. silnych wiatrach, bo moze ulawiac zerwanie dachu.
    • Gość: gość Re: Pochwała prostoty IP: 90.156.18.* 19.11.10, 13:04
      niby fajny ale jednak niedopracowany. Zaciek na ścianie - jakiś koszmar, rynna pocinająca po chodniku - kolejny koszmar, wąski pasek bruku wokół domu - słabe szczególnie od strony podjazdu. Widać, że dom projektowany przez architektów (bo jednak nie sztampowy z katalogu tylko wpasowany w otoczenie, z pomysłem) ale zespół raczej z małym doświadczeniem bo błędy są z tych podstawowych. Ogólnie koncepcja bardzo fajna, w końcu nie da się uczyć dobrej architektury inaczej, niż na własnych błędach!
    • Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.timplus.net 19.11.10, 13:26
      Domek ladny i wyglada na przyjemny w mieszkaniu. Nie mylmy bledow architektow z bledami wykonawcow, na jakie wyglada brak odprowadzenia wody z oszklenia i rynna przy zjezdzie. Poza tym drewno wyglada super.
      Wiem, ze ciezko to zrozumiec ludziom mieszkajacym w domach z plaskitkowymi oknami, dzwiami, podlogami (panele), prawie plastikowymi meblami. Drewno ma niemasmiwity klimat i urok, zwlaszcza to lekko podniszczone. Nie jest trwale? moze mniej niz PCV, ale wystaraczajaco do budowy i wykonczenia domu.
    • Gość: magialenia Re: Pochwała prostoty IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 19.11.10, 13:59
      Masz rację Vigo.
      Milkboxer, mówiąc o Śląsku czy Ślązakach-myśli się zawsze o Górnym Śląsku. Jeśli myśli się o Dolnym, to trzeba dopowiedzieć "Dolny" Śląsk. Z historycznego punktu widzenia jest to błędne ale się utarło i trudno to zmienić-Dolny Śląsk ze stolicą we Wrocławiu(kiedyś stolicą całego Śląska) jest traktowany jako inne województwo i jakby inna kraina. Ślązaków tu nie uświadczysz-mówię Ci to jako rodzona Dolnoślązaczka:) Podobnie jak w Sudetach nie ma Górali- są w Karpatach.
    • Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 14:49
      Prostota to jedno a wygoda i bezpieczeństwo domowików to już inna bajka.Mokre ściany po deszczu to normalka ale kidy przyczodzą przymrozki i opady śnigu,kiedy powstają sople i lód przed drzwiami i na chodnikach dookoła domu to prostota jest mało zabawna i przyjemna.Matriał zastosowany do budowy tego czegoś jest super.Wiem że wykonawca może sp...ć każdy projekt ale ten jest do bani.
    • Gość: lubiąca posiedzieć Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 14:50
      piękny wieczór - zaczyna z lekka kropić letni deszczyk i..... zwijamy cały majdan , grila ,kiełbasy , gości,przenosząc się do salonu lub szopy, bo brakło zadaszenia nad stołem ogrodowym - za moment odważny właściciel zakupi w Tesco szmacianą markizę w żółte pasy
    • Gość: _ona Re: Pochwała prostoty IP: *.251.229.166.threembb.ie 19.11.10, 17:15
      bardzo ładny dom :) to lubię.. skromnie i swojsko a zarazem oryginalnie..
    • Gość: blublas Re: Pochwała prostoty IP: *.aster.pl 19.11.10, 18:22
      Mnie tam się podoba. I to bardzo. Sama robiłam coś podobnego na dyplom. Brawo, że są inwestorzy, którzy mają odwagę na coś takiego postawić.
    • Gość: do jons Re: Pochwała prostoty IP: 213.231.192.* 19.11.10, 19:15
      "Prostota to jedno a wygoda i bezpieczeństwo domowików to już inna bajka.Mokre ściany po deszczu to normalka ale kidy przyczodzą przymrozki i opady śnigu... bla, bla, bla" to co kolego, w skomplikowanym domku z katalogu przed drzwiami i na chodniku nie robi się lód? Koleżanko, sądzę że inwestorów do których należy ten dom stać na to aby zlecić wykonanie tarasu z odpowiednim zadaszeniem w miejscu dla nich najwygodniejszym a nie siedzieć na betonowej, pseudotarasowej kupie (wykonanej przez dewelopera z najgorszych materiałów) w ciemnościach wnęki pod balkonem (też mi "zadaszenie tarasu") szumnie nazywanej w katalogu tarasem.
    • Gość: polaczek Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 21:29
      ...trochę powierzchni poszło w "palnik" (gigantyczne korytarze na dole i na piętrze) ale jak się dostrzeże sąsiadów to i tak jest bajka. Problem w tym że nie wiadomo w co ma się on wtopić skoro sąsiedzi wszyscy będą w kolorach spranych gaci...
    • Gość: Gośćanka Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 10:43
      na budownictwie się nie znam , ale wiem że Dolny Śląsk to nie to samo co Śląsk..pozdrawiam, a dom cudny!!
    • Gość: klon Re: Pochwała prostoty IP: 213.241.28.* 20.11.10, 16:42
      Bardzo ładny. Drewno na ścianach jak w Nowej Anglii ;)
    • Gość: KS Re: Pochwała prostoty IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 20.11.10, 20:48
      piękny!
    • Gość: gość Re: Pochwała prostoty IP: *.toya.net.pl 21.11.10, 00:17
      ciekawe , że mamy dwie tak samo nazywające sie pracownie w kraju:
      www.plus48.com.pl/
      0048.pl/
      a sam dom bardzo ładny.
    • Gość: j Re: Pochwała prostoty IP: *.eimperium.pl 21.11.10, 02:23
      icbiutiful
    • Gość: gościu Re: Pochwała prostoty IP: *.chello.pl 21.11.10, 16:43
      no rzeczywiście są dwie.
      Obie dają radę. Ale bardziej podobają mi się
      realizacje tych z Wrocławia.
    • Gość: haza Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 14:54
      a ta rynna co leży na przejściu? czyżby ktoś zapomniał o jakimś detalu?... no i pojemnik na śmieci wyglada super przy elewacji...
    • erroid Re: Pochwała prostoty 23.11.10, 04:32
      wnętrze?
    • Gość: TePe Re: Pochwała prostoty IP: *.promax.media.pl 23.11.10, 08:06
      Brawo! Architektura na poziomie europy zachodniej, współczesna, wyznaczająca kierunek dla sąsiadów,
    • Gość: Ata Re: Pochwała prostoty IP: *.aster.pl 23.11.10, 10:30
      "pozwala wytyczyć poszczególne funkcjonalności budynku" - a to co za cudo??!! hmmm to wygląda troche jakby autor znalazł się z ogłoszenia: "jeśli fascynujesz sie architekturą i marzysz o pracy w redakcji poczytnego portalu- dołącz do nas! nie musisz mieć o niczym pojęcia, ważna jest twórcza energia" ;PP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka