Gość: do jons Re: Pochwała prostoty IP: 213.231.192.* 19.11.10, 12:11 Jak rozumiem kolega preferuje raczej estetykę w stylu domek Adonis - www.archeton.pl/projekt-domu-adonis_7_opisogolny - (na marginesie cóż za boska nazwa) :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 12:20 Ostrzegam przed bezkrytycznym naśladownictwem.Architekci z innej szerokości geograficznej albo ignorańci.Gdzie niezbędne w naszym klimacie zabezpieczenia dachu i ścian.A ułożenie rynny na chodniku godne tytułu "architekta". Odpowiedz Link Zgłoś
giles Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 12:23 generalnie ok, ale jest jednak kilka bledow, kotre rzucaja sie w oczy: chocby okno w dachu na wysokosci wejscia. po elewacji widac, ze woda splywa wprost na sciane (to ewidentny blad architekta), zadaszenie nad wejsciem do domu tez nie wyglada dobrze. no i ta nieszczesliwa rynna poprowadzona wprost do podjazdu wyglada wyjatkowo oblesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andriu Re: Pochwała prostoty IP: *.chello.pl 19.11.10, 12:24 Z tego co widziałem na stronie tego biura 0048.pl/pl/projekty to szykuje się więcej dobrych realizacji. tak trzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 12:44 Domek jest fantastyczny, niestety już na pierwszy rzut oka widać, że nie jest wolny od wad. Jak trafnie zauważył @Luc, już na pierwszym zdjęciu prezentuje sie okazały zaciek z powierzchni przeszklonej dachu. To, że w części dach jest przeszklony, nie oznacza, że nie odprowadzamy z niego wody. Taki skondensowany napływ wody nie wróży zachowaniu trwałości drewnianych elementów ściany. Rozkład wnętrz do mnie nie trafia. Kompletny brak pomysłu. przypadkowość. Generalnie jednak jestem na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.timplus.net 19.11.10, 12:52 O co chodzi z tymi okapami? Mam parterowy do o wysokosci sciany 3m i dosc sporym okapem i prawie przy kazdym deszczu 60-80% sciany jest mokra. Wiec jakie ma znacznie ze 20% bedzie suche? Elewacja musi byc szczelna od zewnatrz i juz. Okap to bardziej element dekoracyjny. Poza tym dosc niebezpiczeny jest spory okap lub zadaszenia przy b. silnych wiatrach, bo moze ulawiac zerwanie dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pochwała prostoty IP: 90.156.18.* 19.11.10, 13:04 niby fajny ale jednak niedopracowany. Zaciek na ścianie - jakiś koszmar, rynna pocinająca po chodniku - kolejny koszmar, wąski pasek bruku wokół domu - słabe szczególnie od strony podjazdu. Widać, że dom projektowany przez architektów (bo jednak nie sztampowy z katalogu tylko wpasowany w otoczenie, z pomysłem) ale zespół raczej z małym doświadczeniem bo błędy są z tych podstawowych. Ogólnie koncepcja bardzo fajna, w końcu nie da się uczyć dobrej architektury inaczej, niż na własnych błędach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.timplus.net 19.11.10, 13:26 Domek ladny i wyglada na przyjemny w mieszkaniu. Nie mylmy bledow architektow z bledami wykonawcow, na jakie wyglada brak odprowadzenia wody z oszklenia i rynna przy zjezdzie. Poza tym drewno wyglada super. Wiem, ze ciezko to zrozumiec ludziom mieszkajacym w domach z plaskitkowymi oknami, dzwiami, podlogami (panele), prawie plastikowymi meblami. Drewno ma niemasmiwity klimat i urok, zwlaszcza to lekko podniszczone. Nie jest trwale? moze mniej niz PCV, ale wystaraczajaco do budowy i wykonczenia domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magialenia Re: Pochwała prostoty IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 19.11.10, 13:59 Masz rację Vigo. Milkboxer, mówiąc o Śląsku czy Ślązakach-myśli się zawsze o Górnym Śląsku. Jeśli myśli się o Dolnym, to trzeba dopowiedzieć "Dolny" Śląsk. Z historycznego punktu widzenia jest to błędne ale się utarło i trudno to zmienić-Dolny Śląsk ze stolicą we Wrocławiu(kiedyś stolicą całego Śląska) jest traktowany jako inne województwo i jakby inna kraina. Ślązaków tu nie uświadczysz-mówię Ci to jako rodzona Dolnoślązaczka:) Podobnie jak w Sudetach nie ma Górali- są w Karpatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 14:49 Prostota to jedno a wygoda i bezpieczeństwo domowików to już inna bajka.Mokre ściany po deszczu to normalka ale kidy przyczodzą przymrozki i opady śnigu,kiedy powstają sople i lód przed drzwiami i na chodnikach dookoła domu to prostota jest mało zabawna i przyjemna.Matriał zastosowany do budowy tego czegoś jest super.Wiem że wykonawca może sp...ć każdy projekt ale ten jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubiąca posiedzieć Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 14:50 piękny wieczór - zaczyna z lekka kropić letni deszczyk i..... zwijamy cały majdan , grila ,kiełbasy , gości,przenosząc się do salonu lub szopy, bo brakło zadaszenia nad stołem ogrodowym - za moment odważny właściciel zakupi w Tesco szmacianą markizę w żółte pasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ona Re: Pochwała prostoty IP: *.251.229.166.threembb.ie 19.11.10, 17:15 bardzo ładny dom :) to lubię.. skromnie i swojsko a zarazem oryginalnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blublas Re: Pochwała prostoty IP: *.aster.pl 19.11.10, 18:22 Mnie tam się podoba. I to bardzo. Sama robiłam coś podobnego na dyplom. Brawo, że są inwestorzy, którzy mają odwagę na coś takiego postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jons Re: Pochwała prostoty IP: 213.231.192.* 19.11.10, 19:15 "Prostota to jedno a wygoda i bezpieczeństwo domowików to już inna bajka.Mokre ściany po deszczu to normalka ale kidy przyczodzą przymrozki i opady śnigu... bla, bla, bla" to co kolego, w skomplikowanym domku z katalogu przed drzwiami i na chodniku nie robi się lód? Koleżanko, sądzę że inwestorów do których należy ten dom stać na to aby zlecić wykonanie tarasu z odpowiednim zadaszeniem w miejscu dla nich najwygodniejszym a nie siedzieć na betonowej, pseudotarasowej kupie (wykonanej przez dewelopera z najgorszych materiałów) w ciemnościach wnęki pod balkonem (też mi "zadaszenie tarasu") szumnie nazywanej w katalogu tarasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 21:29 ...trochę powierzchni poszło w "palnik" (gigantyczne korytarze na dole i na piętrze) ale jak się dostrzeże sąsiadów to i tak jest bajka. Problem w tym że nie wiadomo w co ma się on wtopić skoro sąsiedzi wszyscy będą w kolorach spranych gaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośćanka Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 10:43 na budownictwie się nie znam , ale wiem że Dolny Śląsk to nie to samo co Śląsk..pozdrawiam, a dom cudny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Pochwała prostoty IP: 213.241.28.* 20.11.10, 16:42 Bardzo ładny. Drewno na ścianach jak w Nowej Anglii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS Re: Pochwała prostoty IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 20.11.10, 20:48 piękny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pochwała prostoty IP: *.toya.net.pl 21.11.10, 00:17 ciekawe , że mamy dwie tak samo nazywające sie pracownie w kraju: www.plus48.com.pl/ 0048.pl/ a sam dom bardzo ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Pochwała prostoty IP: *.chello.pl 21.11.10, 16:43 no rzeczywiście są dwie. Obie dają radę. Ale bardziej podobają mi się realizacje tych z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haza Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 14:54 a ta rynna co leży na przejściu? czyżby ktoś zapomniał o jakimś detalu?... no i pojemnik na śmieci wyglada super przy elewacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TePe Re: Pochwała prostoty IP: *.promax.media.pl 23.11.10, 08:06 Brawo! Architektura na poziomie europy zachodniej, współczesna, wyznaczająca kierunek dla sąsiadów, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: Pochwała prostoty IP: *.aster.pl 23.11.10, 10:30 "pozwala wytyczyć poszczególne funkcjonalności budynku" - a to co za cudo??!! hmmm to wygląda troche jakby autor znalazł się z ogłoszenia: "jeśli fascynujesz sie architekturą i marzysz o pracy w redakcji poczytnego portalu- dołącz do nas! nie musisz mieć o niczym pojęcia, ważna jest twórcza energia" ;PP Odpowiedz Link Zgłoś