thektoska
10.03.14, 17:46
Witam,
Pracuje w Autocadzie 2014 ,(poczatkowo napisalam 14, ale kto by pamietal...)
Mam rysunek 3d zawiarajacy elementy architektoniczne np drzwi i bloki z biblkiteki np meble.
Chcialabym przeniesc ten rysunek do innego istniejacego pliku dwg, tak aby moc skorzystac z istniejacych tam elementow (kilkanascie gotowych plansz i kilka istniejacych rysunkow w 2d
Niestety po wklejeniu mojego rysunku do istniejacego pliku, wszystkie bloki z bibliteki zniknely, niewidoczne sa tez elementy takie jak drzwi. To znaczy jest otwor w scianie, ale nie ma sciezki po ktorej "jezdzi" skrzydlo drzwi.Brakuje tez niektorych opisow
Zadna z warst w tym rysunku nie jest ukryta
Mam dwoch podejzanych winowajcow, choc moze czegos nie wizelam pod uwage:
1. moj faworyt: problem ze skala rysunku, oryginal byl w mm , a rysunek do ktorego zostal wklejony jest w m.
Wszystko wskazuje na to, ze rysunek po skopiowaniu zostal automatycznie przeskalowany. To znaczy to co mialo w oryginale 1000 jednostek (1000mm) ma teraz 1 jednostke (1m)
To znaczy przeskalowaniu uleglo wszystko to co jest widoczne. Moze te brakujace elementy, pogubily sie w nowej skali
Nie jestem pewna jak ewentualnie zmienic jednostki w ktorych rysunek zostal zaprojektowany.
Pewnie byloby z tym sporo zabawy, bo w istniejacym pliku jest juz wiele elementow zaprojektowanych w metrach i poustawianych na planszach z wymiarami, skala itp...
2.moze sa jakies ustawienia w Autocadzie,inne niz ustawienia warstw ktore ukrywaja niektore elementy?
Dodam ze z tego docelowego rysunku probowalam eksportowac rozne elementy do Revita, niestety bezskutecznie,
Nie udalo mi sie dojsc przyczyny. Rysowanie elementow takich jak drzwi przy zachowaniu poprawnych ustawien skali tez jest niemozliwe. Powstaja otwory w scianach bez skrzydel, podobnie rzecz si ema z oknami.W zasadzie to bylo powodem, dla ktorego zaczelam pracowac w innym pliku....
Kombinuje juz od jakiegos czasu samodzielnie problem rozwiazac, niestety bezskutecznie, moze ktos podpowie jak rozwiazac problem