nelken 12.01.05, 09:55 Jakie jest Panstwa zdanie nt. prac konkursowych ? miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2487174.html miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2487174.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kocurro Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 13.01.05, 09:18 ech wystawa do 20 stycznia w Zielonej Bramie. Obiecuję że jeśli już ją zobaczę to pogadamy. Słyszałem że praca Rizziego jest niezła. Z naszego podwórka podobno Ingarden zrobił niezły projekt.Na podstawie obrazków ze stront Wyborczej trudno się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.01.05, 10:28 miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2487170.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G__D Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku IP: *.do.pl / *.generacja.pl 15.01.05, 12:25 chlopaki z design engine wyczochrali renderka ze robi wrazenie .... ale ot tylko obrazek nie wiele wiem o konkursie (oprócz tego że nie spełniałem warunków jak 95 % biur) jak będą plany będzie można pogadać obsmarować itd. a na razie można zachwycać sie tylko piękną grafiką jak będzie cos wiadomo to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro Design Engine - całkiem całkiem. IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 17.01.05, 09:06 Byłem, widziałem. Wystawa robi wrażenie. Nareszcie zorganizowano poważny konkurs dotyczący Gdańska (!) i nadano mu troche rozgłosu. Artykuły publikowała Wybiórcza ogólnopolska.Jeśli ktoś zna albo pamięta konkurs na zagospodarowanie Grodziska albo warsztaty organizowane przez Synergię dla terenów postoczniowych (Loegler, Jemsi, Zvi Hecker i kilku innych ) wie o co chodzi. W szranki stanęły duże pracownie z doświadczeniem i zapleczem co widać to po efektach ( w 80% - dwie prace polonusów z USA i Kanady były beznadziejnie studenckie). Co wyróżniało zwycięskie prace? Mocny, konsekwentny, czytelny pomysł i dobre podanie. Wszystkie plansze Rizziego pokazywały zdjęcia makiet oraz diagramy ilustrujące główną koncepcję - co prawda w tej lokalizacji i dla tej funkcji koncepcja robi totalitarne wrażenie (korpus gotyckiego kościoła i wielki ogród na podwalu) ale trudno było nie uznać jego walorów artystycznych. Chłopaki z Design Engine pokazali to co w projekcie jest ważne a z czego zrezygnowali polacy ( w dużej większości) - idea która stoi za zastosowanymi rozwiązaniami formalnymi, opis w postaci tekstu i diagramów. No i głowny pomysł obłozenia budynku płycinami imitującymi bursztyn z rastrem ze "stali korteńskiej" z cytatami z Szekspira - ułożone gradientem. Pippa Nielsen z kolei zaprojektował skromny, niepretensjonalny ceglany budynek który dobrze wpasowuje się w otoczenie nie tracąc wiele ze swojego przekazu. Ok. Tyle jeśli chodzi o recenzję zwycięskich prac. Co z resztą? Troche rozczarowały mnie Atelier Loegler ( szachownica na elewacji), Grupa 5 ("szczebelki" dla odmiany usytuowane w pionie), JEMSi (AGORA II) troche bez ładu i składu. Pracy Fiszera zabrakło silnego pomysłu. Ciekawe projekty zaprezentowali Francuzi. Wiekszość niemieckich pracowni z kolei nie wyszła poza standard "Praktisch, Quadratisch, Gut" - łącznie z Zvi Heckerem który "nawiązał" nie tylko do budynku teatru ale także do synagogi (!) która kiedyś była zlokalizowana w okolicach Podwala. Czekam na dalsze głosy w dyskusji :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
nelken Re: Design Engine - całkiem całkiem. 17.01.05, 10:13 zeby zaczac, nalezy sie cofnac do momentu, w ktorym fundacja rozpisala konkurs i sformulowala program (odsylam do strony fundacji). kazdy po przeczytaniu powyzszego dojdzie do jednego wniosku, ze zadanie stworzenia dwoch teatrow, elzbietanskiego i sceny pudelkowej z kieszeniami scenicznymi, sznurownia etc., opartych o zupelnie przeciwstawna technologie, w polaczeniu z centrum konferencyjnym, pomieszczeniami biurowymi, przestrzenia do rozgrywania miedzynarodowych zawodow szermierczych(pelnowymiarowa plansza 22m dlugosci) parkingu na okolo 60 miejsc, restauracji na 80 miejsc i przestrzeni wystawowej - wszystko w obrebie budzetu 30ml PLN i dzialki okolo 54m na 54m jest zadaniem kuriozalnym. dlatego tez wszystkie prace nagrodzone nie spelniaja owego programu (lamiac notabene warunki konkursu) pierwsza przekracza dzialke i zalozenia planu miejscowego, dwie pozostale daja odpowiedz na teatr elzbietanski, i fleksybilna scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te teatry w jednym, nie wspominajac juz o okrojeniu funkcji lub rezygnacji z nich. co wiec otrzymala fundacja? trzy fantastyczne prace: praca Renato Rizzi'ego - dostarczyla karty przetargowej w staraniach o dodatkowy teren, dwie ex equo nagrodzone prace( w artykule "Rzeczpospolitej" ledwo wymienione i nazwane "dodatkowymi" Design Engine Architects, Timothy Bradley i Pippa Nissen - Nissen Adams), odpowiedzi na dwie rozne drogi, ktorymi moze dalej pojsc fundacja, ksztaltujac przyszly budynek. Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu? ma sie nijak, i cale szczescie, choc pozostaje pewien niedosyt i wrazenie, ze ciagle tworzymy w kraju, gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed rozwiazaniem konkursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro echh.... IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 17.01.05, 11:00 "Jak werdykt jury ma sie do warunkow konkursu? ma sie nijak, i cale szczescie, choc pozostaje pewien niedosyt i wrazenie, ze ciagle tworzymy w kraju, gdzie reguly gry moga byc zmieniane na dzien przed rozwiazaniem konkursu" Startowałeś w tym konkursie? Może jesteś znajomym pana Kozikowskiego :)))) ? Żartuje....ale takze nie za bardzo rozumiem twojej motywacji. Przyznaję że podchodzę do samej idei z wiekszą rezerwą bo się nie anagżowałem w prace projektowe nad konkursem. Zadanie jest trudne a działka dość skromna więc efektem są takie a nie inne prace. Jesli dobrze pamietam to 5 innych prac było także rekomendowanych pod rozwagę. Według mojej opinii wybrane prace wyróżniały się z innych nawet jeśli nie spełniły w 100% wymagań konkursowych. Nie chcę się kłócić bo nie pamietam rozwiązań w detalu ale "dwie pozostale daja odpowiedz na teatr elzbietanski, i fleksybilna scene wspolczesna, zadna natomiast na oba te teatry w jednym" - troche to niespójne co piszesz. Obserwujące te prace nie odniosłem takiego wrażenia. Z mojego skromnego doświadczenia w materii konkursowej wiem że nie we wszystkich konkursach jury trzyma się ściśle wytycznych konkursowych - często dobre rozwiązanie projektowy lub silny pomysł zwyciężają. Tak też było z pracą Rizziego. Odpowiedz Link Zgłoś
nelken gdansk 17.01.05, 15:05 Faktycznie z mojej dosc goracej odpowiedzi przebija raczej mocno pesymistyczna nuta, ale tak to jest z tekstami pisanymi "na swiezo". odnosnie moich krytycznych uwag dotyczacych rozwiazan technologii teatru: jednym z punktow programu bylo stworzenie tradycyjnej sceny pudelkowej "Zamiarem inwestora jest wykorzystanie teatru takze do przedstawien opartych o wloska tradycje organizacji sceny i widowni..." i dalej "zaprojektowanie mozliwosci zastosowania sceny z kulisami i odpowiednim zapleczem", (cytat z warunkow konkursu) jak rowniez w punkcie - scena, "urzadzenia techniczne stosownie do przyjetych rozwiazan uzytkowych" rownoczesnie ze scena pudelkowa miala byc zaprojektowana sala " odpowiadajaca tradycji teatru elzbietanskiego" Oczywiscie interpretacja tych dwoch typow przestrzeni teatralnej i ich technologii, jest w gestii jury, ale - wedlug mnie - praca Design Engine nie posiada zadnych mozliwosci zrealizowania przedstawienia rezyserowanego dla sceny pudelkowej, brak sztankietow, mostow swietlnych, wiez portalowych, rampy horyzontowej. Tak samo przedstawienie inscenizowane dla teatru Globe w Londynie bez kompletnej zmiany inscenizacji bedzie raczej trudne do wystawienia w teatrze proponowanym przez Pippe Nissen. Obie te prace daja moim zdaniem bardzo dobra odpowiedz na wspolczesny teatr elzbietanski (Design Engine) i na eleastyczna przestrzen teatralna dla teatru eksperymentalnego (Pippa Nissen), trudno mi sie jednak zgodzic ze stwierdzeniem, ze lacza teatr elzbietanski i tradycyjna scene pudelkowa w jednej przestrzeni, co jak mi sie wydaje bylo jednym z podstawowych wyzwan konkursu i istotnie, ogladajac wystawe trzeba przyznac, ze te dwa projekty sa najmocniejsze i dobrze ze wygraly. Tylko jak inaczej mogl by wygladac ten konkurs gdyby zamiast formulowac dosc skomplikowany program, bardzo czesto wykluczajacy wzajemnie funkcje, potraktowac go w sposob w jaki podeszla do niego komisja oceniajac prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro czas pokaże IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 17.01.05, 15:28 Dziękuje za odpowiedź. Ruszam na ponowną wycieczkę na wystawę :))) Faktycznie Twoja wypowiedź jest dość pesymistyczna i być może lepiej byłoby rozpatrywać nieco inną koncepcję rozwiązania przestrzeni teatru w momencie formułowania zapisów warunków konkursowych. Wydaje mi się jednak że to konkurs powinien dostarczyć ( i oby dostarczył ) fundacji odpowiedzi na pytanie czy tak postawiony program jest możliwy do realizacji przy takich założeniach i uwarunkowaniach. Sądze że czas przyniesie weryfikacje zwycięskich pomysłów projektowych. Mimo tych wątpliwości cieszę się że konkurs został rozstrzygnięty i że prace są dostępne do wglądu w Zielonej Bramie. Jak już pisałem zbyt rzadko odbywają się publiczne prezentacje projektów ważnych dla miasta ( vide Stocznia, pomysły ING dla Targu Siennego czy pomysły na zagospodarowanie Ołowianki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro artykuł na www trojmiasto IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 18.01.05, 10:05 kultura.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=14855 Odpowiedz Link Zgłoś
nelken Teatr Elzbietanski w Gdansku _ Protest 18.01.05, 11:45 Najwyrazniej ktos byl na tyle nieprzekonany do werdyktu, ze wniosl protest: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2498432.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocurro Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku_Protest IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 18.01.05, 14:23 Niektórzy po prostu nie mogą pogodzić się z przegraną :))) No i deklaracja "Gdybym wiedział, że tak można, przysłałbym zupełnie inny projekt. A tak startowaliśmy w innych konkurencjach" to znaczy co? nie wysłałbym projektu kloca z szarymi płycinami na elewacji ? Ale dura lex sed lex. Prof. Limon ma racje jeśli chodzi o kwestie artystyczne niestety nie mogę do końca zgodzić się z publicznym deklarowaniem oświadczeń w stylu "ustawa jest bublem" czy "Nie lekceważymy jej, ale nie może nam ona narzucać projektów - gniotów". Projekt Rizziego jest niezły ale wydawało mi się że kategoria "Nagroda Specjalna" oznaczało wyróżnienie dla nakładu pracy i jakości artystycznej pracy ale niekonicznie wskazanie do realizacji... Ciekawe co na to UZP. Odpowiedz Link Zgłoś
nelken Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku_Protest 18.01.05, 16:21 "Gdybym wiedział, że tak można, przysłałbym zupełnie inny projekt. A > > tak startowaliśmy w innych konkurencjach" zgadzam sie, ze to specyficzny cytat. decyzja o wzieciu udzialu w konkursie jest rownoznaczna ze zgoda na ocene przez jury konkursu, nie koniecznie na akceptacje tegoz jury werdyktu. ale, przy uznaniu, ze kwestionowanie wyniku jest prawem kazdego kontestanta, zawodzenia typu "gdybym, to bym" traca malym kaziem, ktory nie wiedzial, ze mozna zrobic mocny projekt. kazdy z zespolow majac w rece warunki tego konkursu musial dokonac ich weryfikacji. i podjac decyzje - jednorazowa i ostateczna - czy decyduje sie na ekwilibrystyke w rozwiazaniu funkcji, czy podchodzi z dystansem do programu, sformulowanego tutaj dosc niezdarnie i wysyla swoja interpretacje ogolnego tematu. to jest hazard, jak w kazdym konkursie. tu - trudno sobie wyobrazic, ze jury spedzilo 3 dni obrad na szczegolowej analizie 39 entries /projektow/ ze skalowka w reku. i wygraly projekty chwytajace oko, pokazujace koncepcje odpowiadajace aspiracjom organizatora. Cytat z prof. Limona natomiast wydaje sie dosc nonszalancki /byc moze to licentia poetica dziennikarska/ - tym bardziej, ze konkurs obliczony byl na powazne pracownie (caly proces pre-kwalifikacji), wymagal olbrzymiego nakladu pracy, jesliby zadany program potraktowac powaznie - wiec stwierdzanie w finale "nie traktujcie tego, o co was prosilismy, serio" jest zaskakujacym brakiem szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sstefano Re: Teatr Elzbietanski w Gdansku_Protest IP: *.astor.net.pl / *.net.pl 20.01.05, 09:30 Witam Czy ktos wie, ile bylo w sumie prac konkursowych? I ile z nich to pracownie zagraniczne? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś