Dodaj do ulubionych

Remont elewacji kamienicy - potrzebna zgoda?

04.06.05, 13:55
Witam,

Mam lokal w kamienicy w małym miasteczku. Chciałabym wspólnie z dwoma
sąsiadami zmienic elewację parteru (mieszkancy na pietrze nie maja kasy)
Sąsiednie kamienice tez były w ten sposób remontowane.
Mam problem, bo na kamienicy wokół okien i dzrzwi sa gipsowe ozdóbki,
obserwuje ze na innych kamienicach po remoncie ich nie ma. Ich
odrestaurowanie to duży koszt którego chciałabym uninąc. Byłam w tej sprawie
u burmistrza, który powiedział ze to niezgodne z przepisami, i że za pare lat
jais konserwator zabytków moze się o to przyczepic.
Czy ktos się orientuje w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: observator Re: Remont elewacji kamienicy - potrzebna zgoda? IP: 83.238.67.* 04.06.05, 16:21
      Pisemnie wystąp do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z pytaniem, czy
      kamienica w miejscowości Xxxxx, ulica ..... nr ...., wpisana jest do rejestru
      zabytków w rozumieniu art. 28 ust.2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. prawo
      budowlane (Dz.U.2000, Nr 106, poz. 1126 z późn. zmianami).
      Odpowiedź - nie jest - dołącz do kompletu dokumentów przy zawiadamianiu organu
      administracji budowlanej starostwa powiatowego.
      Odpowiedź - tak - komplikuje sprawę - wtedy nie pozostaje Ci nic innego, jak
      zgłosić się do kogoś znającego się na procedurach związanych z ruchem
      budowlanym. Pozdrawiam, i daję 95, że odpowiedź będzie na nie.
      • kamcia_79 Re: Remont elewacji kamienicy - potrzebna zgoda? 05.06.05, 10:25
        Dziękuje bardzo za tą cenna informację!
    • Gość: monika Barbarzyństwo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:25
      Jak kamienica nie jest zabytkiem, nie leży w strefie ochrony konserwatorskiej,
      albo brak jest zapisów w planie zagospodarowania przestrzennego na temat
      uzgadniania realizacji z konserwatorem zabytków to wydaje się że nia ma
      przeszkód na likwidację ozdób.
      Ale jako architekt powiem Ci, że to barbarzyństwo niszczyć historyczne elementy
      na elewacji. Brak kasy to wymówka. Styropianem można przykryć wszystko. Te
      detale zapewne ładne dodają uroku kamienicy, świadczą o guście byłych
      właścicieli, pracy rzemieślnika. Kto dziś te rzeczy potrafi odrestaurować? Jak
      Ty zniszczysz, pójdą za Tobą następni. Popatrz na miasteczka włoskie czy
      niemeickie, jak tam detal jest uszanowany.
      U nas powoli władza dojrzewa. W moim mieście był taki, który kazał skuć
      wszystkie gzymsy i obramienia w socjaliżmie, teraz przy remontach te elementy
      są pieczołowicie odtwarzane. Odżałuj trochę grosza, znajdż sztukatora i odnów
      te elementy - napewno wcześniej czy pózniej ktoś to doceni i pójdzie za Twoim
      przykładem. Powodzenia i pozdrawiam.
      • arhe1 Re: Barbarzyństwo!!!!!! 05.06.05, 00:49
        styropian to jedno wielkie g... - w ścianach szybko pojawi sie grzyb.
        jak kamienica jest zabytkowa to zapewne ma grube mury i chęć docieplenia ich
        wynika przeważnie z checi wyciągnięcia kasy z funduszu ekologicznego.
      • kamcia_79 Re: Barbarzyństwo!!!!!! 05.06.05, 10:24
        Zgadzam się z toba, odnosnie tych ozdobników, tylko problem w tym ze one nie sa
        wcale ladne ani ozdobne. Wg mnie oczywiście. Poza tym kamienica jest
        jednopietrowa, wiec jak odnowimy parter (nie chodzi mi o zadne ocieplenia,
        chcemy skuc sypiacy sie tynk i połozyc mozaike albo tynk szlachetny) to pietro
        bedzie stare, i juz sama nie wiem jak to ma wygladac. :(
        • Gość: observator Re: Barbarzyństwo!!!!!! IP: 83.238.67.* 05.06.05, 14:03
          O tym właśnie, czy budynek spełnia warunki wpisu do rejestru decydują właściwe
          służby ochrony zabytków. Uważam, że osoby tam pracujące nie są gorzej
          przygotowani zawodowo od zabierających tu głos, bo najczęściej oprócz
          wykształacenia architektonicznego posiadają również dyplomy ukończenia ASP. To
          ludzie, dla których chęć zachowania i utrzymania we właściwym stanie naszego
          dziedzictwa kulturowego jest najczęściej życiowym priorytetem. Ale na pewno nie
          będą bronić czegoś, co ze względu na rok budowy niektórzy chcieliby zaliczyć do
          zabytków. Trochę więcej zaufania do PSOZ. Idąc tym tropem mam obawy, że za
          pięćdziesiąt lat znajdą się osoby chroniące dzisiaj wybudowane na terenach
          odrolnionych domki z basztami, czy inne dziwolągi. Swoją drogą pisząca o
          barbarzyństwie nie zdaje sobie sprawy z realiów prawno-administracyjnych
          ciążących na inwestorze i państwie wobec budynków zabytkowych. Do tego mała
          dygresja - znalezienie na naszym rynku usług firmy zajmującej się
          profesjonalnie restauracją obiektów zabytkowych do pracy w tym konkretnie
          przypadku, jest wg mojej wiedzy niemożliwe.
          PS. Rozumiem oburzenie, ale proszę zapoznać się z obowiązującym nas w tym
          zakresie prawie, jego skutkom dla stron i powtórzenie swojego apelu.
          Pozdrawiam.
          • Gość: moneyb Re: Barbarzyństwo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:09
            miło poczytać, że ktos ma wątpliwości.
            Moją pracownianą kamienicę wspólnota potraktowała w ten sposób, że z
            przedwojennego modernizmu zrobiono peerelowską mleczarnię. Nie pytano nikogo. A
            to centrum stolicy i obok w trzydziestym dziewiątym wszystko wybombardowali a
            ta sie ostała doczekawszy czasów styropianu i kornika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka