jawix 23.07.02, 12:11 Co sądzicie o architekturze Placu Konstytucji który wlasnie wczoraj obchodził półwiecze swego istnenia?Czekam również na opinie dotyczące architektury doby socrealizmu w innych miejscach w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mysza Re: Plac Konstytucji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 21:06 nigdy go nie lubilam jako dziecko balam sie przerazala mnie jego skala , ale sa miejsca ktore mi sie podobaja np.Muranow a zwlaszcza zaplecze kina , tam jest spokojnie i cicho i tak jakos swojsko , ale nie chcialabym tam mieszkac.codziennie moge "podziwiac" tego typu architekture poniewaz za oknem mam PKiN i nie moge od tego uciec bo wszystkie okna wychodza na Kongresowa :( Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Plac Konstytucji 17.09.02, 16:56 Plac Vendome to nie jest. Ostatnio w dobrym tonie uważać, że ten plac jest wart zainteresowania ale niestety w tak marnie wyglądającym mieście jak Warszawa byle co staje się atrakcją na którą warto zwrócić uwagę. Nie lubię tego placu. To że jest jednorodny stylistycznie to żaden atut. Ma niedobre proporcje, przytłacza swoim ogromem, nie ma żadnego wdzięku. Ja osobiście nie chciałbym mieszkać z oknem z którego go widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Plac Konstytucji IP: *.acn.waw.pl 18.09.02, 15:35 Do szalu mnie doprowadzaja te rzezby matki-robotnicy z dzieciatkiem na reku, albo dzielnego, boskiego murarza. Poza tym calosc tak przygniata i jest tak patetyczna ze juz dawno powinni go przebudowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reks Re: Plac Konstytucji IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 18:00 Nie chce bronic tej architektury- ale to jednak kawal historii! Znajomi z zagranicy zachwycaja sie bo to cos czego nie ma gdzie indziej... A i ku pamieci sie przyda ;-). Bo pamiec polacy maja krotka oj krotka(kto to teraz u wladzy?!).Moze jednak na cos sie przyda. W innych krajach architektura roznych okresow istnieje obok siebie ta lepsza i ta gorsza- a czy podobaja wam sie nowe obiekty silace sie na miedzynarodowa nowoczesnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryjek Re: Plac Konstytucji IP: 62.89.77.* 02.10.02, 10:42 Obawiam sie , ze ku pamięci to za długo nie przetrwa. Sa juz zatwierdzone plany przebudowy MDM-u. Z nadesłanych projektów wybrano oczywiście najtańszy, ale i tak jest niezły (tam gdzie teraz jest parking na środku ma być dziura w ziemi i tam galeria handlowa, deptak z fontannami i ławeczkami itd). Częściowe zadaszenie ze szkła itp. Inne projekty były fantastyczne (np. pokryty futurystycznym szklanym dachem CAŁY plac - tylko skąd pieniądze!) Projekty można obejrzeć na fantastycznek stronce www.sky.s64.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reks Re: Plac Konstytucji IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 11:21 Wlasciwie wszystkie projekty podkreslaja silny monumentalizm i geometrie tego ukladu w koncu taki byl cel tej architektury- ciekawe czy byly prace, ktore staraly sie rozbic ta wielka przestrzen. A co wy o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wienn Re: Plac Konstytucji IP: 217.11.143.* 25.11.02, 12:02 Plac konstytucji mi sie nawet podoba. Po przerobce jest ok. Nie znaczy to jednak, ze chcialbym tam mieszkac. Podoba mi sie rowniez nowy wyglad ul. Marszalkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisteria Re: Plac Konstytucji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 00:08 Oczywiscie wolalabym, gdyby tam wciaz sie ciagnela przedwojenna Marszalkowska, ale tego juz sie nie da odtworzyc. PLac nie jest taki zly, jednak znacznie lepiej by wygladal z duza iloscia wysokich lip, tak jak to zostalo zreszta zaprojektowane. Jest jednorodny stylistycznie i to jego atut i nalezy to docenic, jest to jakis styl w architekturze, nie musimy go kochac, ale uszanujmy. Barok tez nie byl za bardzo ceniony, zwlaszcza w architekturze sakralnej, ale jest kawalkiem historii, wyrazem mysli ludzkich i przeobrazeniem ich w rzeczywistosc. Same rzezby maja swoj urok, u mnie budza raczej usmiech, ze w pewnym momencie ludzie uwazali ze robotnik jest tak wazna postacia, ze postanowili go upamietnic w ten a nie inny sposob. Przy ocenie radze sie po prostu zdystansowac, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Floribunda Re: Plac Konstytucji IP: *.pool.mediaWays.net 14.12.02, 15:51 Szkoda takiego placu w centrum miasta ktory jest tylko parkingiem.Zazielenic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patshałek Re: Plac Konstytucji SUPER IP: *.it-net.pl 26.12.02, 16:33 uważam że jest bardzo charakterystycznym miejscem , dla odwiedzających spoza wawy. TO SKANDAL że po środku jak czytam powyżej chce się wybudowć tam jakieś centrum. Nie jestem komunistą , nie mam rodziny należącej do byłych struktur partyjnych ani państwowych , ale uważam jedną z większych zasług socjalizmu jest to, że pozostawił po sobie monumentalną architekturę ( często bez wyrazu - ale tym lepszą - bo łatwiej sobie do anonimowych olbrzymów doklepać własną historię) . Socrealizm był tym stylem , który umiejętnie posłużył się obrzydliwie nudnymi proporcjami renesansu, rehabilitując ten styl np w nowej hucie. Odpowiedz Link Zgłoś