Gość: Łysy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 11:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=37867867&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 15:24 napisz Łysy co tam bylo, bo juz nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacedreamer Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:48 Ja jeszcze widziałem. Dziewuszka chciała Łysymu zrobić dobrze za 135zł, tzn. za tę kwotę zaprojektować łazienkę 4,5m2. Szkoda gadać. Nie będzie dobrze dopóki podstawą konkurencji będzie kryterium cenowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:36 panienka oferowala projekt wnetrz za 20-30zl za m2. przy calym mieszkaniu dolna stawka, czyli np 50m2 x 20zl = 1000zl. a jak np. lazienka (z dokladnym wyrysowaniem plytek, jak mowila) to 30zl. no to bez przesady, 135zl za projekt lazienki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włochaty Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:37 łysy -polece w głupa i zapytam : te 135 zł to drogo czy tanio? a ile to roboty np w auto cadzie narysowac sciane 2x2 i wrysowac płytki 30x30 no ile 30 minut do tego tapetka i rendering i mamy gotowe nawet wrzycenie wanny +umywalka i kibel to przeciez gotowce taki co brał 100zł z metra za projekt łazienki na Jagiellońskiej to juz tylko miejsce po nim zostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spacedreamer Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 09:24 Policz sobie amortyzację owego AutoCada, Maxa czy czegokolwiek do wizualizacji, koszty biura, benzynę za dojazdy do klienta i sklepów, a na końcu dolicz uczciwe honorarium. Poza wszystkim projektowanie nie polega na wrzucaniu gotowców, choć zdaję sobie sprawę, że to opinia dość powszechna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włochaty Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 12:57 Gość portalu: Spacedreamer napisał(a): > Poza wszystkim projektowanie nie polega na wrzucaniu gotowców, > choć zdaję sobie sprawę, że to opinia dość powszechna. Spacedreamer ty chyba nie czytasz z uwagą ( to bardzo fajny zwrot ) opinia o wrzucaniu gotwców jest i powszechna i prawdziwa takie pierdóły ze dla kazdego projektujesz waane ,kibel i umywalke to nie do mnie kazda (albo wiekszośc firm ) sprzedajacych te sprawy ma rysunki w dwg swoich wyrobów jak ne masz to mogę ci podesłac całą baze np koła narysowanie 4 scian,i wrzucenie własnie gotowców nie jest jakąs filzofią mnie wkurza jak ide do goscia naprawiac samochód ,a on zaczyna cmokac co to sie nie stało albo robi albo wypad i to samo w kazdej branzy albo ktoś umi i rysuje albo nie umi i mu cały dzień mało dorabianie do swojej roboty filozofi moze zwiekszyc zysk ale moze i odstraszyc klienta ja nie mówie o robieniu za bezcen ponizej kosztów poapieru i atramentu ale nie dorabiajmy do kazdego rysunku filozofii zen albo innego fenk-szuji Odpowiedz Link Zgłoś
milestone Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 17.03.06, 10:18 > kazda (albo wiekszośc firm ) sprzedajacych te sprawy ma rysunki w dwg swoich > wyrobów I przysyłają jak się poprosi? Czy trzeba się jakoś postarać? > jak ne masz to mogę ci podesłac całą baze np koła > narysowanie 4 scian,i wrzucenie własnie gotowców nie jest jakąs filzofią Gdybyś mógł mi ją podesłać (milestone@gazeta.pl, byłabym wdzięczna. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
pishor można prościej... 17.03.06, 15:47 A nie lepiej wejść na stronę Sanitec Koło i po prostu ściągnąć sobie? I prosić nie trzeba... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment do milestone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 21:10 ja ci chetnie wysle baze koła i keramag ale całosc ma 400MB masz taką skrzynie (bo nie skrzynke ) pocztową? i to tylko te dwie firmy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:56 Dziwicie się Państwo absolwentce, która otwarcie informuje o tym potencalnych klientów, że nie ma dorobku, doświadczenia, = uprawnień, ...itd.,itd. ... i że stosuje stawki w wys. ok. 10 % wartości prac ? Skoro np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=34186427&a=34282281 -------- W wypadku "świeżych absolwentów na dorobku" tego rodzaju postępowanie można jeszcze ewentualnie zrozumieć ( chociaż należałoby ewent.inaczej ...itd.), natomiast w wypadku "normalnych ardchitektów" zupełnie nie - jest to wyjątkowo żenujące . Świadczy to m.in. o tym na ile samemu ocenia się wartość swojej pracy , o innych sprawach, jak np. zasadach etyki zawodowej, możliwym poziomie wykonania prac ( standardzie),itd. ... już nie wspominając . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.res.east.verizon.net 06.03.06, 13:10 Osoba taka powinna zostac ukarana i to finansowo. Tak zreszta jak naklada sie sankcje na kraje za dumping. Paragraf chyba jakis jest i na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włochaty Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:26 i swiat rozwarł z podziwu swoje piekne usta gdy człowiek on nazwie axx wypowiedział swe słowa: Gość portalu: axx napisał(a): > Osoba taka powinna zostac ukarana i to finansowo. Tak zreszta jak naklada sie > sankcje na kraje za dumping. Paragraf chyba jakis jest i na to. masz racje jak powiedział człowiek o takiej samej mentalnosc jak ty człowiek o nazwie ławrentij beria ,,dajcie mi człowieka ,a ja znajdę na niego paragraf" brawo axx znajdz paragraf a h............ nam wolny rynek i konkurencja i do tego jak jakaś cwana osoba wyzej zauwazyła ze robi bez uprawnień..... to chyba od dzis rano wprowadzono uprawnienia na rozkład,, kachelków we wnetrzu" potraktuję to jako zart baranie głowy bo inaczej musiałbym was ukarac za gadanie głupoty na to tez jest paragraf i do tego głupim architektom odbiera sie uprawnienia no bo jak głupi moze projektowac domy mnie mówiąc o rozkładzie kachelków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 14:57 Gość portalu: axx napisał(a): " Osoba taka powinna zostac ukarana i to finansowo. Tak zreszta jak naklada sie sankcje na kraje za dumping. ..." ----------------- " Sankcje " tego rodzaju nakłada się ( w krajach bardziej cywilizowanych ) nie tylko na kraje , ale także na "podmioty gospodarcze" działające na terenie danego kraju . U "naszego sąsiada" w UE - w Niemczech tego rodzaju sprawami na szczeblu zarówno krajowym, jak i landowym zajmuje się np.: Zentrale zur Bekaempfung unlauteren Wettbewerbs + odpowiednie izby . Odpowiedz Link Zgłoś
pishor No i o co ten raban? 06.03.06, 20:26 Żeby nie było. Od razu zaznaczę,że cena wyliczona przez Łysego,a zaproponowana przez omawianą panienkę (czyli ok. półtorej stówki za projekt łazienki)jest szokująca. Świadczy ona o kompletnej ignorancji i nieodpowiedzialności osoby ją proponującej.Tłumaczyć ją może tylko "świeżość zawodowa".Ale niech tam. Życie ją szybciutko ustawi.Jednak co do cen "dumpingowych" to można już podyskutować. Zawsze kierowałem się zasadą,że cena za projekt jest wynikową możliwości finansowych klienta i opłacalności przedsięwzięcia. Prawda jest taka, że ,jak powiedział bodajże Włochaty, mamy wolny rynek. I to on , a nie żadne cenniki, dyktuje warunki finansowe. Wyceniając swoje projekty NIGDY nie zastanawiałem się czy stosuję dumping czy nie. Szczerze mówiąc miałem to w d...e. I żadne gadanie o solidarności zawodowej (istnieje coś takiego?!), odpowiedzialności i takich tam pierdołach, nie miało wpływu na wycenę moich projektów. Pytanie jednak jest takie. Jak określić płynną granicę, która oddziela cenę rozsądną (zadowalającą projektanta i klienta) od ceny, psującej rynek (również zadowalającej projektanta i klienta).No bo to, co dla jednego jest jeszcze ceną rozsądną - inny okrzyknie dumpingiem. Kwota 30 pln od metra ,w niektórych warunkach może być, wbrew pozorom, kwotą niezwykle atrakcyjną (na pewno jednak nie w sytuacji łazienki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uokik Re: No i o co ten raban? IP: 195.177.197.* 07.03.06, 14:10 pan pishor jak widać wyznaje zasadę Kalego. Jako on dumpinguje to dobrze, jak ktoś chce zrobić projekt łazienki za 30 zł, to źle i szokuje. Ciekawy pogląd i bardzo wolnorynkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Jeszcze raz poproszę... 07.03.06, 14:47 Proszę Pana/Pani uokika(?)O przeczytanie mojego postu jeszcze raz.Do końca. Wiem ,że jest on troszeczkę przydługi ale przy odrobinie dobrych chęci... Myślę,że wtedy będziemy mogli podyskutować, bo na obrzucanie się inwektywami doprawdy nie mam ochoty. A dyskusja na zadany temat ,jak myślę , może być bardzo ciekawa , zważywszy na fakt iż problem "wolnego rynku" dotyczy nas wszystkich. I to zarówno projektantów jak również inwestorów. Co zaś do ceny 30 pln za metr projektowanej łazienki, podtrzymuję swoją opinię, że tylko osoba BARDZO "świeża" w zawodzie mogła takową zaproponować.Szkodząc tym samym zarówno projektantom jak i inwestoromom , o prawach rynku nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jeszcze raz poproszę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 20:42 A co Was wszystkich obchodzi, robotę Wam zabiera czy co? A może robicie po 35 za metr i to już konkurencja? Dajcie spokój. Jak sie dziewczynie uda, będzie brała więcej od Was. Nie od razu Kraków zbudowano Ciekawe, czy ci co krzyczą o dumpingu, chcieliby, aby żółtodziób brał tyle co oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekar Re: Jeszcze raz poproszę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 17:07 Gość portalu: monika napisał(a): > A co Was wszystkich ... oooo !!! ... nasza tirówka się odezwała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:42 w sumie każdemu wolno "ku..ć się " zawodowo, ale bywaja i drogie dziwki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 11:28 chamy jesteście i sami psujecie rynek i wizerunek zawodowy. na dodatek wypowiadacie się o branży o której nie macie pojęcia. budżety tych inwestycji dla których są kierowane podobne oferty zawężają się do oferty castoramy. tam nie ma co projektować. sto klikadziesiat złotych za układ funkcjonalny, rozrysowanie i dobór kolorystyczny parszywych płytek to razem z prezentacją maksymalnie 2 godziny pracy. efektywnie osoba obsługująca taką klientelę, za takie stawki może osiagać wielkokrotnie wyższe wyniki finansowe niż projktant bioracy 10 razy więcej ale poświecający na projekt 30 razy więcej czasu. taki droższy projekt jest zazwyczaj zupełnie inną formą usługi, o innym zakresie prac, zajmuje więcej czasu, target jest zupełnie inny i budżety nieporównywalne. nikt nikomu nie robi konkurencji. zyskują tylko biedni ludzie bo pojawia się oferta "biednych projektów" skierowana do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
architerror Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 08.03.06, 12:41 sto klikadziesiat złotych za układ > funkcjonalny, rozrysowanie i dobór kolorystyczny parszywych płytek to razem z > prezentacją maksymalnie 2 godziny pracy. 2 godziny powiadasz? tiaaaa, widze że sami ekspeci sie tu wypowiadaja interesujący musi byc taki projekt łazienki robiony w 2 godziny - od pomysłu do prezentacji, rysowany chyba patykiem na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 12:58 architerror napisał: > 2 godziny powiadasz? > tiaaaa, widze że sami ekspeci sie tu wypowiadaja > > interesujący musi byc taki projekt łazienki robiony w 2 godziny - od pomysłu do > prezentacji, rysowany chyba patykiem na ziemi nie mówię o projekcie w którym budżet i oczekiwania klienta pozwalają na skomplikowane twórcze wybryki, tylko o ofercie "dziewczynki" która ma do rozrysowania funkcję małej łazienki, dobór sprzętów z bardzo zawężonej oferty kilku producentów i dobór płytek. zakładam że jakś nie robi projektów od święta to ma w pracowni katalogi i wczesniej materiały do pracy, np. przygotowane bloki do acada i nie musi "jeździć". takie "projekty" co raz częściej są dodawane gratis przez studia łazienkowe. nie są ani wybitne, ani ciekawe, ani ładne, ale są tanie i spełniają oczekiwania większości klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 08.03.06, 15:57 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > chamy jesteście i sami psujecie rynek i wizerunek zawodowy. na dodatek > wypowiadacie się o branży o której nie macie pojęcia. Tak się składa ,że nie uważam się za chama (jeśli masz inne zdanie , to proszę,wskaż mi w którym z moich postów zachowałem się po chamsku). Więc o ile można prosiłbym o ważenie słów, chyba ,że bawi Cię obrzucanie się inwektywami. Co zaś o branży ,o której mowa, mam jakie takie pojęcie, pracując jako architekt wnętrz od 10 lat. > budżety tych inwestycji dla których są kierowane podobne oferty zawężają się do > oferty castoramy. tam nie ma co projektować. > sto klikadziesiat złotych za układ > funkcjonalny, rozrysowanie i dobór kolorystyczny parszywych płytek to razem z > prezentacją maksymalnie 2 godziny pracy. Wygląda na to ,że to Ty niestety masz blade pojęcie o projektowaniu wnętrz.A przynajmniej o takim projektowaniu jak ja je rozumiem. Zapewniam Cię wymaga to znacznie większej ilości czasu nie wspominając o czasie pootrzebnym na dojazd i wykonanie pomiarów u klienta, a także na przeprowadzenie rozmowy ,celem zapoznania się z jego oczekiwaniami. Do tego możesz spokojnie doliczyć czas potrzebny na omówienie przedstawionej koncepcji i (to niewykluczone) na jej poprawki. Ale załóżmy hipotetycznie ,że masz rację. Czyli ,że co? Tylko dlatego ,że potrafię coś zrobić w 2 godziny ,a nie poświęcam na to 2 tygodni, to mam robić to za psie pieniądze? Toż to moje ,nabyte, wrodzone lub wyuczone umiejętności.To dlatego ,że coś potrafię robić szybciej,mam być karany niższą zapłatą ? Toż to jakiś absurd. > efektywnie osoba obsługująca taką > klientelę, za takie stawki może osiagać wielkokrotnie wyższe wyniki finansowe > niż projktant bioracy 10 razy więcej ale poświecający na projekt 30 razy więcej > czasu. Być może .Chociaz mocno wątpliwe. Jeżeli coś sie robi za bezcen często robi sie to byle jak.. A ,biorąc pod uwagę fakt ,że klienci przychodzą najczęściej z polecenia... Nikt przecież nie poleci projektanta ,który odwalił fuszerkę. Bardziej natomiast prawdopodobne,że każdy następny projekt będzie coraz tańszy (no przecież mojej znajomej zrobiła pani za 130 zł, a ta moja łazieneczka ,widzi pani, jeszcze mniejsza).W efekcie , przy dużej ilości projektów ,projektant zarobi wielkie G..., a orobi się jak bura suka. > taki droższy projekt jest zazwyczaj zupełnie inną formą usługi, o innym > zakresie prac, zajmuje więcej czasu, target jest zupełnie inny i budżety > nieporównywalne. nikt nikomu nie robi konkurencji. Nie rozumiem. Projekt łazienki to projekt łazienki.Tak samo trzeba się przyłożyć do taniego projektu jak i tego droższego.Inaczej szkoda się za to zabierać bo fuszerka nie jest najlepszą formą reklamy. Stąd wniosek ,że nie warto AŻ TAK drastycznie zaniżać ceny bo roboty do wykonania tyle samo , a zapłaty zdecydowanie mniej. > zyskują tylko biedni ludzie > bo pojawia się oferta "biednych projektów" skierowana do nich. Bez urazy. Projekt wnętrza (nieważne jakiego) jest jeszcze swoistego rodzaju luksusem i nie każdego na niego stać. Bez niego można spokojnie żyć. Jeżeli ktoś nie może sobie pozwolić na wynajęcie projektanta szuka innych ,alternatywnych rozwiązań.I znajduje je np. w formie porad na tym czy innym forum. Co zaś do "biednych projektów". Porównałbym je do projektów domów gotowych, na których temat 90 % uczestników tego, chociazby, forum ma, najoględniej mówiąc, bardzo niepochlebne zdanie. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 16:22 Twoje słowa tylko potwierdzają moją wypowiedź. Molestowana tu "dziewczynka" nie jest dla Ciebie żadną konkurencją. Ona oferuje całkiem inną usługę, którą tylko przez przypadek nazywa projektowaniem. Ona i jej podobni stosując stawkę 30zł/m2 nie robią Ci dumpingu. To tak jakbyś był jubilerem od złota i diamentów a użalał się nad dumpingiem chińskich producentów biżuterii plastykowej malowanej złotolem. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 08.03.06, 16:50 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Twoje słowa tylko potwierdzają moją wypowiedź. Molestowana tu "dziewczynka" nie > jest dla Ciebie żadną konkurencją. Ona oferuje całkiem inną usługę, którą tylko przez przypadek nazywa projektowaniem. Obawiam się ,że nie potwierdzają jej W ŻADNYM fragmencie mojej wypowiedzi. Co więcej,to co teraz piszesz ma się nijak jeśli chodzi o polemikę z moją (przyznaję,nieco przydługą ,odpowiedzią na Twój poprzedni post). Wracając do "molestowanej panienki". Nieważne jak ona nazywa to co robi. Ważne ,że w świadomości potencjalnego klienta (także mojego)zaistnieje ona właśnie jako "projektant". I taki klient jak porówna jej cenę z moją dojdzie do wniosku ,że TO JA chcę go wyrzeźbić. Co do konkurencji - tu masz rację.Ona nie jest dla mnie konkurencją. I stosując takie stawki ,zapewne nigdy nie będzie. Dlaczego? Bo zanim zacznie pracować na poważnie ,zarobi się na śmierć tymi projektami po 130 zł/ sztuka i przejdzie jej ochota na wszystko - nie tylko na projektowanie. > Ona i jej podobni stosując stawkę 30zł/m > 2 > nie robią Ci dumpingu. To tak jakbyś był jubilerem od złota i diamentów a użala > ł > się nad dumpingiem chińskich producentów biżuterii plastykowej malowanej złotol > em. W związku z tym co napisałem powyżej - niestety robią ten dumping aż huczy.Ale o to akurat mniejsza. Przy okazji jednak psują opinię zarówno mnie jak innym projektantom, którzy nie robią projektów w 2 godziny za byle jakie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 19:28 jak nie potwierdzają jeśli potwierdzają ;) Mówisz o prawdziwym projektowaniu wymagającym dużych nakładów czasu i pracy, dla wymagającego klienta, który potrzebuje prawdziwego projektu. Ty mówisz o usłudze luksusowej a ja o tym że "projekty" za 130 zł/sztuka są całkiem inną usługą, kierowaną do całkiem innych klientów, którzy potrzebują prostej, szybkiej i taniej porady dotyczącej funkcji i doboru kolorystycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 08.03.06, 20:01 Cyt. "panienka oferowala projekt wnetrz za 20-30zl za m2. przy calym mieszkaniu dolna stawka, czyli np 50m2 x 20zl = 1000zl. a jak np. lazienka (z dokladnym wyrysowaniem plytek, jak mowila) to 30zl." To cytat za Łysym. Jak byś nazwał taka ofertę? Toż to czystej wody "prawdziwe projektowanie". Proponując coś takiego nie może wiedzieć czy przyjdzie do niej klient wwymagający czy nie. To jest normalna oferta, na którą będą reagować różni ludzie. Ja WIEM,ze za taką cenę nie można otrzymać profesjonalnego projektu (no chyba ,że jest ona altruistką ale taką do bólu). Pytanie tylko , czy wie to potencjalny klient? Oceniający poprzez takie propozycje,chociażby moje ceny? Ponadto. Jedna zasadnicza sprawa jeśli chodzi o wyceny projektów.Nie wycenia się ich pod kątem :wymagający - niewymagający klient(chociaż ma to pewien wpływ). Po prostu patrzy się na zakres pracy ,którą należy wykonać, stopień skomplkowania zadania, ograniczenia wynikające z (chociazby) kształtu wnętrza.I na tej podstawie ,poprzez rozmowę z klientem ,zapoznanie z jego oczekiwaniami dochodzi się do ceny właściwej.Jednym słowem sam pomysł,żeby podawać cenę w ciemno i to TAKĄ cenę należy uznac za poroniony.I pewnie to właśnie od tego należałoby zacząć całą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekar Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 20:04 Gość portalu: gość portalu napisał(a): ... projekty" za 130 zł/sztuka są całkiem inną usługą ... za 130 zł nie ma żadnych projektów , szkoda gadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 22:02 a monika za 30 zeta podobno robi dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekar Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 22:11 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > a monika za 30 zeta podobno robi dobrze ;) niech robi, szybko się zedrze, a wtedy nik takiej nie będzie chciał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra ano właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 15:56 niektórzy z kolegów nie załapali lekkiego sarkazmu......rynek rynkiem, a usługa tirowa przy trasie A1 inna jednak niz w eleganckim wnętrzu ( a przeciez chodzi o to samo niby ) rynek dziki jest - w prztargach publicznych, przy budżecie 100, bywaja firmy chcące sprzedać się za 60 ! przy badziewiastej usłudze (ale taniej ) nie dziwota, ze potem klient mówi, ze mu żona tak samo ładnie chciała łazienkę urządzić Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: ano właśnie 09.03.06, 02:35 Ten rynek jest opanowany. Cene wyznacza i egzekwuje...alfons. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment zrobiłem za darmo !! eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 07:06 w ramach eksprerymentu zrobiłem wczoraj rozeznanie czy jest rynek an tanie (a w zasadzie bezpłatne ) projekty dokłdnie tak jak ktos wczoraj sugerował dałem ogłoszenie ze robie projekty kuchni za darmo i teraz na podstawie własnego doswiadczenia (z wczoraj) mogę podzielic sie uwagami: -zainteresowanie w miare duze- wiec mozna by uznac ze ta osoba która mówia ze jest takie zapotrzebowanie miała cześc racji -ale ... wiekszossci osób nie chciało sie nawet sprecyzowac oczekiwań - kilka zapytan w stylu ,,niech pan mi zrobi projekt kuchni 8 m kw -odnosnie tego ze nie mozna zrobic szybko projektu i dobrze: wydaje mi się ze mozna bo zrobiłem 3 i wysłałem na stronke zeby inni mogli obejzeć moze je ocenic pishor umieściłem je tam gdzie pan swoje umiescił ostatnio wiec polegam na pana opinii czy sa az tak obskurne ze nie do przyjecia? nie podaje strony zeby ktoś nie posą dził mnie o reklamę acha i jedno bardzo wazne : zrobiłem te projekty za darmo ale nikt nawet nie odesłam meila i nie powiedział :dziękuję albo chociaz potwierdził odbiór po tym eksperymencie moje wnioski są takie -jesli nawet jest to inny rynek -i jesli nawet nie kazdego stac na dobry projekt -i jesli nie kazdy musi miec projekt - to i tak jak dostanie ten projekt za darmo albo za 100zł to i tak nic z tego nie wynika ani dla projektanta ani dla klienta podejzewam ze ta moja robota znajdzie sie w koszu magda moze miec swoja racje ze robi tanio zawsze znajdzie sie ktos kto będzie chciał za taka robotę zapłacić więcej i bedzie ją cenił z jednym nie mogę sie zgodzic w tej dyskusji : ze prowadzeniem tego problemu do prównania go z seksem przy drodze dla tirów. moze niektórym mazy sie zeby się sprzedawac ,miec przyjemnośc i jeszcze brac za to pieniądzą ale moza nie przy drodze!! róbmy to z zachowaniem przyzwoitych zasad higieny fiycznej i psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
pishor I bardzo dobrze! 09.03.06, 08:04 No i wreszcie jakiś konstruktywny głos w dyskusji.Głos,który w zasadzie potwierdza moja opnię wyrażoną w poprzednich wypowiedziach. Mozna by to podsumować w ten sposób. "Szanujmy się i szanujmy swoją pracę , bo inaczej nikt nie będzie nas szanował" Jedno mnie tylko w tej sprawie niepokoi.Mianowicie ten oto fragment: > moze je ocenic pishor > umieściłem je tam gdzie pan swoje umiescił ostatnio > wiec polegam na pana opinii czy sa az tak obskurne ze nie do przyjecia? > nie podaje strony zeby ktoś nie posą dził mnie o reklamę NIE MAM BLADEGO POJĘCIA O CZYM MOWA?! Chyba ,że to nie o mnie mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:17 co w tym jest niepokojącego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:21 bez obaw po prostu nazasadzie skojarzeń osoba o nazwisku J....pokazała swoje prace na jednej ze stron gdzie mozna je opublikować ja to równiez tam zrobiłem i nic więcej dlatego nie podajac tej stronki poddałem się pod osąd bez zadnych podtekstów Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: I bardzo dobrze! 09.03.06, 08:26 Noo... Niepokoi mnie to ,że mi synapsy nie zaskakują . Jakoś skojarzyć nie mogę po prostu. A to chyba niedobra oznaka postępującej demencji :) Jedna ze stron...? No już cieplej. Ale w dalszym ciągu jeszcze nie gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:30 mogę wysłac na priv lub podac na forum (za zgodą) tylko juz widze krzykaczy ze to spam ,,ale pomietajcie o ogrodzach......." szczególnie w zimie dobrze i miło sobie pomarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: I bardzo dobrze! 09.03.06, 08:45 Ech, starość nie radość. Te ogrody to szyfr jakiś? Jeśli tak to zaniepokojony jestem tym bardziej. To może rzeczywiście poproszę na priv bo drażliwość niektórych forumowiczów jest faktycznie niezwykle wysoka. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:53 wysłałem link na priv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra sorry-nie zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:30 >Przepraszam Wszystkich, których uraziły sarkastyczne nawiązania do seksusług. >Przyczyną jest frustracja przyzwoitego projektanta, taka sama, jak ta dotykająca frustratów Klientów - co w pierwszym zdaniu dowodzą żeśmy usługowdawcy - a nie artyści ( a i owszem, ale nasze usługi dotyczącza zarówno rzemiosła jak i sztuki bo istnieje "sztuka budowania, sztuka architektury", frustracja lekarza odpowiedzialnego za nasze zdrowie i zycie, frustracja mnauczyciela, którego fotografują w szkole, jak sie skrzywi, frustracja kierowcy autobusu....... >Społeczeństwo sfrustrowane nie może znieść się nawzajem, a tu jeszcze ptasia grypa , bywajcie, przestanę zaglądać na forum, pójde na terapię, a jak psychoanality będzie sfrustrowany-bo mu projektant powiedział, ze za dramo projektu nie będzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Tirówka przy drodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:52 Nie robię ani po 30 ani po 50. Ale bronię prawa do samodzielnego wejscia na rynek. Ceny podane przez dziewczynę nikomu z prawdziwie projektujących nie zagrażają, to żadem dumping. Spróbuje, zobaczy, jedna rynku Wam nie zepsuje. Chyba,że bierzecie podobne kwoty. Co do chamskich seksualnych skojarzeń to nie chce mi sie z Wami gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Moniki Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 11:13 nie gadaj , pracuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.aster.pl 10.03.06, 22:58 zdaje sie ze jedynym kryterium jakosci projektu dla niektorych jest cena. Im wyzsza tym lepszy projekt. Tym samym architekci dolaczyli do innych 'solidarnych' grup zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 10.03.06, 23:43 Dla niektórych - być może. Ale chyba nie dla wszystkich. Problem tkwi nie w "żyłowaniu" ceny ale w jej rozsądnym, dostosowaniu do zakresu pracy. Podany przykład ( w moim mniemaniu) ma się do niego nijak. Ale z tego co widzę zdania mogą być rozbieżne , a to dlatego między innymi ,że zupełnie inne może być podejście do tematu. Choć nie mogę tego w pełni zaakceptować - muszę się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.aster.pl 11.03.06, 12:32 na rynku powinna byc oferta i dla tych ktorych stac na tylko na trabanta i tych ktorych stac az na mercedesa. Mloda absolwentka architektury, zaczynajaca dopiero prace zawodzie musi dostosowac swa oferte do tych ktorzy z jej uslug beda chcieli korzystac, cena kilkaset zlotych za m2 grozilaby calkowitym bezrobociem, na nia moze pozwolic sobie znany architekt z duzym doswiadczeniem tyle ze do niego wlascieciel trabanta nie przyjdzie bo go nie stac. Cena ok 150 zl za 4m2 lazienki w ktorej cale 'projektowanie' ogranicza sie do rozmieszczenia umywalki sedesu i prysznica wcale nie jest dumpingowa, lecz normalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperyment Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:54 to ile sie bierze za projekt zalezy od wielu czynników nie tylko od tego czym przyjeżdza klient na rowerze czy mercedesem i nie tylko od renomy projektanta znam architektów którzy biorą kase za projekty robione piórkiem i węglem i takich co pracuja na kompie w 3d arci lub auto cadzie jak nie kupisz dobrego (czytaj drogirgo ) programu i bedziesz rysować w 2d to sie moze nie narobisz i za 2d mozna wziac 150zł ale spróbj to zrobić w3d z pełnym renderingiem na dobrym kompie i w dobrym programie nie ma sensu kupowac cyfrowo sterowanej maszynu zeby zagrabic dwie grządki w ogródku a jak juz kupsz taka maszynę to trzeba obrabiac hektary zeby się opłacało jak sie chce otworzyć własna firmę to od tego trzeba zacząć -od opłacalności nie od podatków moze nie bedziesz musiała ich płacić jak bedziesz robic rzeczy nieopłacalne oczywiscie twje ceny musza być dostosowane do realiów:czyli twoich umiejętności i do mozliwości skasowania klienta na tyle ile chciałabyś ale nie radzę zaczynać pracy w branży od popadania w konflikt ze starymi wygami to nic tobie nie da a moze zaszkodzic myślisz ze klienci docenia to ze robisz za darmo? beda uwazac ze im sie to należy bo jak ktoś jest wariat to niech popya za darmo i z mojego doświadczenia: miałem kiedys realizowac kuchnie w domu w Powsinie chałupa ful-wypas projekt robiony rapidografami skopany ze nie wiem co a gościu (zapłacił za to jak za zborze) nie chciał zgodzic sie na zadne zmiany bo mu PAN architekt tak zaprojektował i tak ma być cena ze wzgledy na nietypówki wyszła koszmarna a gosciu na to ze ,,pan co robi do Conforamy policzył mu taniej" marmur na pogłodze,rcznie kute zyrandole,łuki stiuki klinkiery i meble z conforamy bo taniej też tak mozna tak ze nie po rowerze ich oceniaj Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 11.03.06, 18:53 Wycenianie "od metra kwadratowego" jest wogóle bzdurą. Najsensowniejsze jest wycenianie "od zakresu pracy". Na 4 metrach kwadratowych też można "się orobić". Wie to każdy kto projektowaniem trudni się dłużej niż parę miesięcy. Ja miałem okazję parelat temu, na 23 mkw (kawałek suszarni i przejście pomiędzy dwoma klatkami w wieżowcu) projektować mieszkanie dla dwojga młodych ludzi. Uwierz mi , było to dużo większe wyzwanie niż projekt 200 stu metrowego domu. I dlatego inwestor zapłacił duużo więcej niż wynikałoby z przelicznika na mkw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.aster.pl 12.03.06, 11:47 ktos kupuje 24 m2 strychu w bloku ale za projekt placi wiecej (bo 'wieksze wyzwanie') co za projekt 200m2 domu, a to dobre ! Jak rzomumiem z czystej ekstrawagancji ten strych ludzie kupili a nie dlatego ze go na tyle tylko stac bylo? A przy projektowaniu 4 m2 kwadratowych lazieniki w bloku to rzeczywiscie mozna sie 'orobic' : sedes po prawej, sedes po lewej, plytki biale czy rozowe ... Zaraz ktos napisze ze to tyle roboty co przy projektowaniu rezydencja w Konstancinie, i tyle tez forsy to powinno kosztowac ...Troche zdrowego rozsadku... Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! 12.03.06, 13:30 Co zdanie ,to błędne założenie i wniosek z tego założenia też niestety nieprawidłowy. Po pierwsze: nie napisałem ,że ci ludzie zapłacili więcej niż za projekt domu. Zapłacili po prostu RELATYWNIE więcej niż wynikałoby to z przeliczenia powierchni. Po drugie: zakup tego pomieszczenia na strychu był dla nich koniecznością , a nie fanaberią. Po trzecie: nie było to PODDASZE tylko pralnia ( ok 9 mkw)wraz z kawałkiem korytarza łączącego dwie klatki w bloku 9 piętrowym (w najszerszym miejscu ten korytarz miał 1.80 m szerokości!) Po czwarte: na tej powierzchni,przy takim układzie trzeba było zorganizować mieszkanie dla dwóch osób,więc prosty stąd wniosek ,że jest to trudniejsze zadanie niż zaprojektowanie domu, w którym pomieszczenia mają "normalny" kształt i wielkość. Po piąte: napisałem "Na 4 metrach kwadratowych też można "się orobić". Wie to każdy kto projektowaniem trudni się dłużej niż parę miesięcy". W związku z faktem ,iż odnoszę wrażenie ,że Ty nawet kilku miesięcy nie spędziłaś na projektowaniu czegokolwiek, nie jestem w stanie przekonać Cię do tej tezy.Tego po prostu trzeba spróbować samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman z Gorlic Re: z cyklu: zrobię za darmo i jeszcze dopłacę! IP: *.dowco.com 13.03.06, 22:32 ze tez ci Pishor nie szkoda czasu na te pierdoly... Odpowiedz Link Zgłoś