Dodaj do ulubionych

mapa do celów prawnych

16.03.06, 16:26
Witam,
Chciałbym zapytać o następującą kwestię:

Jestem właścicielem 1/4 działki dla której jest założona księga wieczysta
stoi na niej mój dom, garaż itd. wszystko ogrodzone
mam wypis z rejestru gruntów że ta działka jest moja i że jest to oddzielna
działka
na pozostałej cześci działki jest sąsiad (1/2 działki, dom, zabudowania
ogrodzone)
i plac wolny (1/4 działki, kiedys był tam dom, ale teraz przejeła gmina i są
tam jakies rury położone wiec nie mozna nic budowac)

wstepnie dowiedzialem sie ze zeby wydzielic moja czesc jako samodzielną
ksiege wieczystą musze uzyskac od geodety mapę do celów prawnych
i zacząłem szukac co to jest :)

czy musze miec mapkę taką na swoją czesc ? czy na całość ? czy moze 3 mapki -
na każdego ze współwłaścicieli?

i pytanie podstawowe - ile kosztuje taka mapka i ile trwa jej zrobienie....
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: mapa do celów prawnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:11
      Mapa do celów prawnych - to mapa którą wykonuje geodeta na podstawie istniejących planów. Uaktualnia wszystkie dane na niej zawarte w nawiązaniu do umowy podziału działki: wyznacza dokładną granicę działki i nanosi oznaczenia poszczególnych działek.

Istnieje również mapa do celów projektowych - "prawie" ta sama tylko ma naniesione wszystkie instalacje podziemne i naziemne - służy do wykonania projektu budowlanego domu i złożenia go do pozwolenia na budowę.

Mapka będzie dotyczyła tylko Twojej części ale ze wzgledu na koszty proponuję podzielić się nimi z innymi właścicielami pozostałej części - wyjdzie taniej jak geodeta będąc na miejscu obmierzy wszystkie działki a nie będzie trzy razy jeździł w jedno miejsce.
      Wykonanie takiej mapy to koszt między 600-1000zł; wszystko zależy od regionu w jakim jesteś. Czas wykonania zależy tylko od geodety ;) Myślę, że w ciągu 2 tygodni powinien się uwinąć.
      • oskar59 Re: mapa do celów prawnych 20.03.06, 16:39
        Jeśli Twoje Starostwo ma już możliwość wydawania map do ewidencji gruntów w
        formie elektronicznej (najprościej - jeśli wydaje wyrysy z ewidencji gruntów w
        formie mapy wydrukowanej z komputera), to nawet nie musisz nic zamawiać u
        geodety. Bierzesz wypis i wyrys z ewidencji gruntów (na wyrysie będzie pieczęć,
        że jest on dla celów prawnych) i już masz mapę do księgi. Kosztuje to
        stokilkadziesiąt złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka