Dodaj do ulubionych

Program komputerowy do wykonywania rzutów domów

IP: *.orange.pl 25.05.06, 11:10
czy ktoś może coś polecić? najlepiej darmówkę. Z góry dziękuje za info
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafio Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.altar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:46
      z darmowych to tylko Paint ;)
      legalne prawdziwe "zawodowe" programy to Autocad (tańszy)ale trudny i brzydki
      dla początkującego Archicad(droższy)ale ładny i
      przystępny,Microstation,Siteworks etc itp itd. Jeśli chodzi o takie sobie
      domowe porysowanie to w Empikach jest sporo programów do robienia takich
      impresji ad hoc.
      • calo Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 25.05.06, 12:05
        brzydki autocad - a co to znaczy??????
        bo ze trudny, to sie absolutnie nie zgodze.
        • Gość: Rafio O wyższości Archicada jako programu IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 25.05.06, 13:29
          tak sobie napisałem a co może ładny jest? ;)
          Znam bardzo dobrze autocada robiłem w nim projekt dyplomowy i trochę innych,
          wszystkie osoby,które znam a chciały się pobawić projektowaniem, niezwiązane z
          architekturą po włączeniu autocada rezygnowały , natomiast po odpaleniu
          archicada ,po 15 minutowym tutorialu ;) stawiały sobie bryłę domku. Autocad nie
          jest może trudny jak ktoś wie o co biega ale osobiście wolę archicada i jest on
          wg.mnie z racji ukierunkowania na architektów o wiele bardziej przystępny. Co
          więcej możliwość jednoczesnej i wygodnej pracy w środowisku 2d i 3d daje
          naprawdę dużo w porównaniu do żmudnego i przedpotopowego 3d w gołym
          autocadzie.Autocad to głównie praca na skrótach klawiaturowych (jeśli ma być
          efektywna) i trochę czasu trzeba poświęcić. Z pewnością nie jest to program
          user-friendly ;) co innego archicad gdzie rysując rzut 2d , określasz sobie
          parametry wysokości ścian,tekstury,faktury,grubości warstw stropu i wiele
          innych. CO więcej archicad automatycznie w 1 minutę tworzy więźbę dachu a z
          pomocą odpowiedniego dodatku także zestawienie stolarki. Jednym słowem
          ARCHICAD ;) Co nie zmienia faktu że autocad jest bardzo popularny z racji chyba
          swojej ceny i uniwersalności. Co kto woli, albo ikonki w archicadzie
          przedstawiające ścianę,dach,okna,meble albo gołą płaską linię autocada. To i to
          dobre. Ale kto by chciał sobie posmakowac fajnego i efektownego projektowania
          niech pobawi się archicadem.
          • Gość: fiziomizia trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.orange.pl 25.05.06, 13:52
            Dziękuje za odpowiedź. Chodzi mi o prosty (bardzo prosty) program do rzutów
            płaskich. Nic poza tym: źadne 3D itd. Dotychczas "rysowałam" rzuty na kartce
            papieru, a potem skanowałam i miałam wersje elektroniczną. Teraz szukam sobie
            ułatwienia: tzn. darmowego programu. To są rzuty tylko i wyłącznie poglądowe:)
            Próbowałam je robić w Wordzie, ale po jakimś czasie wpadałam w depresje...
            Archidaca i Autocada widziałam parę razy w życiu - i to mi wsytarczyło do
            podjęcia decyzji, że będę się trzymać z daleka:)Czy znasz więc Rafio program
            prosty? Niewyszukany? taki, co bym w depresje nie wpadła użytkując?:)
            • Gość: autor Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:55
              to moze notpada chyba nie mozna juz prosciej
            • Gość: Rafio Naturalnie IP: *.altar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:59
              Generalnie projektowanie domu jest skomplikowane, jeśli chodzi o prostotę
              naprawdę pomęcz się jeden wieczór przy archciadzie, tam masz ionki, mebelki,
              itd. wszystko gotowe, nie musisz robić nic 3d. Z darmowych to tylko wersje demo
              tychże, albo za naprawdę małą kasę można w Empiku kupić coś w tym guście.
              Jak chcesz jakiś konkreny rzut pisz na mój mail : rafal@altar.net.pl
              Dogadamy się możesz przysłać skany, byle z jakimis ogólnymi wymiarami.
              A jak to coś poważnego to zrobię ci cały domek łącznie z wizualką w ciągu 2dni.
              Ale bez zestawień stolarki etc. Same koncepcje.
              Zapraszam ;)
            • Gość: ridd Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:59
              Może ten Ci się przyda www.roomarranger.com/
              • Gość: fiziomizia Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.orange.pl 25.05.06, 15:05
                Kapitalne!:) dziękuje:) Ściągnęłam i zaczynam się bawić. I licencja w bardzo
                sympatycznej cenie i na dodatek od południowych sąsiadów:)
                Jeszcze raz dziękuje!
        • Gość: gocha Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 18:57
          co to znaczy, że AutoCad jest brzydki i trudny??
    • ela.tu-i-tam Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 25.05.06, 14:41
      Darmowki nie znam, chyba ze masz Mac+ i stare programy na niego.

Do rysowania samych rzutow, czyli Ty "widzisz" albo robisz geometrie we wlasnej
      glowie, mozesz uzyc PowerPoint. Darmo nie jest, ale jesli masz Microsoft
      Office, to powinien w tym byc. PowerPoint jest gorszy moim zdaniem niz stary
      Mac+ CalrisCad (znaczy duzo mniej praktyczny), ale, bez wyboru, sie
      przyzwyczailam. Jest pelno dobrych stron PPT (np. konwersja formatow).

W ramach platnych drogich jest VectorWorks, w nim modul architekta. Uzywany
      przez inzynierow, ktorzy sprobowali autocad (g...) i archicad (moze byc, ale
      bardziej skomplikowany niz VectorWorks).
      • hamburgerka Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 26.05.06, 15:50
        A co sądzicie o programie Google Sketch Up ?
    • Gość: bricscad Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: 217.153.32.* 26.05.06, 16:07
      Bricscad V6
      Jeśli ktoś jest zainteresowany darmowym 30 dniowym testem to prosze pisać lub
      dzwonić pdmuchowski@vectorsoft.pl 022 489 89 03
      • seiw83 Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 26.05.06, 22:42
        ja bym poszukal w wszelakich pisemkach typu pc world czy cos czasami dorzycaja
        tam darmowe wersje roznych programow z legalna licencja Chocby intelicad =
        prawie takis sam jak autocad.
        • Gość: QnaHata Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 23:48
          nie ma co szukac programów darmowych
          kupic kradziony za 20 zł
          na frorum obok klient oficjalnie reklamuje się z kradzionymi ze strony
          właskiego producenta mebli scavolini materiałami
          a admin juz drogio dzień slepy i głchy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=42433888
          co go to obchodzi ze materoiały na stronie tanich mebli firmy extrameble
          sa kradzine
          ogłos sie ze kupisz kradziony program
          tu wszystko wolno wiec cie nie zdeją
          wez autocada z kilka tysiecy zł
          czy 3d maxa i baw sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka