Gość: fiziomizia IP: *.orange.pl 25.05.06, 11:10 czy ktoś może coś polecić? najlepiej darmówkę. Z góry dziękuje za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafio Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.altar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:46 z darmowych to tylko Paint ;) legalne prawdziwe "zawodowe" programy to Autocad (tańszy)ale trudny i brzydki dla początkującego Archicad(droższy)ale ładny i przystępny,Microstation,Siteworks etc itp itd. Jeśli chodzi o takie sobie domowe porysowanie to w Empikach jest sporo programów do robienia takich impresji ad hoc. Odpowiedz Link Zgłoś
calo Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 25.05.06, 12:05 brzydki autocad - a co to znaczy?????? bo ze trudny, to sie absolutnie nie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafio O wyższości Archicada jako programu IP: *.altar.net.pl / *.altar.net.pl 25.05.06, 13:29 tak sobie napisałem a co może ładny jest? ;) Znam bardzo dobrze autocada robiłem w nim projekt dyplomowy i trochę innych, wszystkie osoby,które znam a chciały się pobawić projektowaniem, niezwiązane z architekturą po włączeniu autocada rezygnowały , natomiast po odpaleniu archicada ,po 15 minutowym tutorialu ;) stawiały sobie bryłę domku. Autocad nie jest może trudny jak ktoś wie o co biega ale osobiście wolę archicada i jest on wg.mnie z racji ukierunkowania na architektów o wiele bardziej przystępny. Co więcej możliwość jednoczesnej i wygodnej pracy w środowisku 2d i 3d daje naprawdę dużo w porównaniu do żmudnego i przedpotopowego 3d w gołym autocadzie.Autocad to głównie praca na skrótach klawiaturowych (jeśli ma być efektywna) i trochę czasu trzeba poświęcić. Z pewnością nie jest to program user-friendly ;) co innego archicad gdzie rysując rzut 2d , określasz sobie parametry wysokości ścian,tekstury,faktury,grubości warstw stropu i wiele innych. CO więcej archicad automatycznie w 1 minutę tworzy więźbę dachu a z pomocą odpowiedniego dodatku także zestawienie stolarki. Jednym słowem ARCHICAD ;) Co nie zmienia faktu że autocad jest bardzo popularny z racji chyba swojej ceny i uniwersalności. Co kto woli, albo ikonki w archicadzie przedstawiające ścianę,dach,okna,meble albo gołą płaską linię autocada. To i to dobre. Ale kto by chciał sobie posmakowac fajnego i efektownego projektowania niech pobawi się archicadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiziomizia trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.orange.pl 25.05.06, 13:52 Dziękuje za odpowiedź. Chodzi mi o prosty (bardzo prosty) program do rzutów płaskich. Nic poza tym: źadne 3D itd. Dotychczas "rysowałam" rzuty na kartce papieru, a potem skanowałam i miałam wersje elektroniczną. Teraz szukam sobie ułatwienia: tzn. darmowego programu. To są rzuty tylko i wyłącznie poglądowe:) Próbowałam je robić w Wordzie, ale po jakimś czasie wpadałam w depresje... Archidaca i Autocada widziałam parę razy w życiu - i to mi wsytarczyło do podjęcia decyzji, że będę się trzymać z daleka:)Czy znasz więc Rafio program prosty? Niewyszukany? taki, co bym w depresje nie wpadła użytkując?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:55 to moze notpada chyba nie mozna juz prosciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafio Naturalnie IP: *.altar.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:59 Generalnie projektowanie domu jest skomplikowane, jeśli chodzi o prostotę naprawdę pomęcz się jeden wieczór przy archciadzie, tam masz ionki, mebelki, itd. wszystko gotowe, nie musisz robić nic 3d. Z darmowych to tylko wersje demo tychże, albo za naprawdę małą kasę można w Empiku kupić coś w tym guście. Jak chcesz jakiś konkreny rzut pisz na mój mail : rafal@altar.net.pl Dogadamy się możesz przysłać skany, byle z jakimis ogólnymi wymiarami. A jak to coś poważnego to zrobię ci cały domek łącznie z wizualką w ciągu 2dni. Ale bez zestawień stolarki etc. Same koncepcje. Zapraszam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ridd Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:59 Może ten Ci się przyda www.roomarranger.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiziomizia Re: trochę to zaskomplikowane...:( IP: *.orange.pl 25.05.06, 15:05 Kapitalne!:) dziękuje:) Ściągnęłam i zaczynam się bawić. I licencja w bardzo sympatycznej cenie i na dodatek od południowych sąsiadów:) Jeszcze raz dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 18:57 co to znaczy, że AutoCad jest brzydki i trudny?? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 25.05.06, 14:41 Darmowki nie znam, chyba ze masz Mac+ i stare programy na niego. Do rysowania samych rzutow, czyli Ty "widzisz" albo robisz geometrie we wlasnej glowie, mozesz uzyc PowerPoint. Darmo nie jest, ale jesli masz Microsoft Office, to powinien w tym byc. PowerPoint jest gorszy moim zdaniem niz stary Mac+ CalrisCad (znaczy duzo mniej praktyczny), ale, bez wyboru, sie przyzwyczailam. Jest pelno dobrych stron PPT (np. konwersja formatow). W ramach platnych drogich jest VectorWorks, w nim modul architekta. Uzywany przez inzynierow, ktorzy sprobowali autocad (g...) i archicad (moze byc, ale bardziej skomplikowany niz VectorWorks). Odpowiedz Link Zgłoś
hamburgerka Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 26.05.06, 15:50 A co sądzicie o programie Google Sketch Up ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bricscad Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: 217.153.32.* 26.05.06, 16:07 Bricscad V6 Jeśli ktoś jest zainteresowany darmowym 30 dniowym testem to prosze pisać lub dzwonić pdmuchowski@vectorsoft.pl 022 489 89 03 Odpowiedz Link Zgłoś
seiw83 Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom 26.05.06, 22:42 ja bym poszukal w wszelakich pisemkach typu pc world czy cos czasami dorzycaja tam darmowe wersje roznych programow z legalna licencja Chocby intelicad = prawie takis sam jak autocad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QnaHata Re: Program komputerowy do wykonywania rzutów dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 23:48 nie ma co szukac programów darmowych kupic kradziony za 20 zł na frorum obok klient oficjalnie reklamuje się z kradzionymi ze strony właskiego producenta mebli scavolini materiałami a admin juz drogio dzień slepy i głchy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=42433888 co go to obchodzi ze materoiały na stronie tanich mebli firmy extrameble sa kradzine ogłos sie ze kupisz kradziony program tu wszystko wolno wiec cie nie zdeją wez autocada z kilka tysiecy zł czy 3d maxa i baw sie Odpowiedz Link Zgłoś