Dodaj do ulubionych

Wymiana okien

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:05
dlaczego wymaga sie np.od własciciela mieszkania w kamienicy stojacej na
uboczu miasta zezwolenia na wymiane okien?dotyczacego wygladu okna,czy
własciciel nie moze zamontowac takiego jakie mu sie podoba?poco więc jest
własnosc w tym kraju.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Wymiana okien 24.06.06, 19:27
      Od ulicy chyba zawsze.
    • Gość: architekt Re: Wymiana okien IP: *.net.autocom.pl 24.06.06, 22:12
      proszę sobie wyobrazić, że Pana sasiad z gory wymieni stolarkę okienną na
      plastikowe okna w kolorze białym bez pierwotnych podziałów (np szprosy), sąsiad
      z dołu wyda więcej na wierną kopię okien drewnianych istniejących a pan na
      jakieś zupełnie inne...
      proszę sobie teraz wyobrazić domek jednorodzinny, gdzie pana żona w kuchni da
      okno białe, pan w salonie brązowe a w sypialni jeszcze inne ...
      kamienica powinna być jak dom,
      często wymiana okien pozbawia budynek "urody" - stąd wymóg przedstawienia przed
      wymianą projektu - jak sie z tego wywiazują projektanci i urzędnicy - to inna
      sprawa
      a to wszystko, żeby nasze miasta, ulice wyglądaly ładnie a nie jak np balkony w
      blokach na Ukrainie

poza tym wszystkie zmiany powinny miec zgode autora (projektanta)

pozdrawiam
      • Gość: pixit Re: Wymiana okien IP: *.chello.pl 25.06.06, 22:01
        Nasi potomni piękne detale znajdą kiedyś pod styropianem.
        • Gość: architekt styropian IP: *.net.autocom.pl 26.06.06, 12:22
          znam przypadki, kiedy te detale skuto - a na styropian naklejono jakieś
          nieudane imitacje ... budynek dostał nagrode za modernizację roku

• andrzej.sawa Re: styropian 28.06.06, 08:43
            Niestety detale to jest problem,ale są technologie kopiowania.
      • Gość: west Re: Wymiana okien IP: *.framuga.net / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 20:40

"poza tym wszystkie zmiany powinny miec zgode autora (projektanta)"

- wszyscy mają patent na długowieczność?

ok. ale skoro jest tak dobrze ( przepisy - cacy ) - to dlaczego jest tak
        ch..wo?
        • Gość: architekt ciulowo jest bo - IP: *.net.autocom.pl 28.06.06, 08:54
          - w przeciwienstwie do np takiej Irlandii - każdy moze sobie wymienić okno
          (bezkarnie - zwlaszcza w kamienicach na uboczu) bez projektu, bez szacunku do
          otoczenia - no i przede wszystkim z biedy (drewno zastępuje plastik, szprosy
          jakieś "g..no" imitujace miedzy szybami ,....

a co do wolności - i jej granic - w środku mieszkania też nie możesz wyburzyć
          wszystkich ścian

OKNA TO OCZY BUDYNKU - pozbawiając ich pierwotnego wyglądu budynek może stracić
          swój "charakter"
          • andrzej.sawa Re: ciulowo jest bo - 28.06.06, 09:31
            Masz rację niestety.Elewacja,to temat dla wielu nieważny.Wymiana okien bez
            namysłu na jakie,skuwanie detali i robienie gładkich ścian.Tak jest bardzo często.
            • Gość: JAN Re: okna.cdn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:14
              moze troche racji macie ,z oknami i elewacją .tyletylko ze dopóki kamienice były
              w rękach państwa to popadały w ruine i nikt sie nieinteresował tym czy okna są
              zgnite i jaki mają wygląd, ,to samo dotyczy elewacji.a teraz np. gdy mieszkania
              sa prywatne i sa odnawiane przez włascicieli którzy płacą za remonty to z góry
              sie im cos narzuca,to moim zdaniem niejest wporządku ,jak ktos chce cos z góry
              narzucać to powinien sie do tego dokładać.
              • andrzej.sawa Re: okna.cdn. 28.06.06, 16:25
                Cena okna nie jest związana z tym czy podział taki lub inny,a więc nie ma do
                czego dokładać.
                • Gość: JAN Re: okna.cdn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 20:54
                  ja to rozumiem, ale skoro ja płace to ja powinienem miec wybór.
                  • andrzej.sawa Re: okna.cdn. 29.06.06, 21:48
                    Kiedyś mówiło się o zasadach współżycia społecznego,teraz /i słusznie/ o
                    porządku architektonicznym.Nie podoba się - trudno.Masz wybór - w granicach tego
                    porządku,to jest trochę tak jak z ortografią.
                  • Gość: architekt Re: okna.cdn. IP: *.net.autocom.pl 30.06.06, 12:06
                    Janie - ale w czym problem ? złóż projekt w Urzedzie - i głowe daję, że to im
                    wystarczy :) dostaniesz pozwolenie !
                    • Gość: architekt pozwolenie IP: *.net.autocom.pl 30.06.06, 12:13
                      płacąc za swój dom - musisz uzyskac pozwolenie na jego wybudowanie, remontujac
                      go - musisz miec pozwolenie, to porządkuje wiele spraw ...
                • Gość: JAN Re: okna.cdn. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 16:27
                  jest roznica w cenie.
              • meg_s Re: okna.cdn. 01.07.06, 02:48
                Gość portalu: JAN napisał(a):

> sa odnawiane przez włascicieli którzy płacą za remonty to z góry
                > sie im cos narzuca,to moim zdaniem niejest wporządku

Janie - widziały gały co brały - nikt ci niczego nie narzuca, masz jedynie
                uszanować to co zastałeś ;)
    • Gość: daniel Re: Wymiana okien IP: 213.17.168.* 01.07.06, 14:46
      w blokach ludzie wymieniaja okna chaotycznie i czesto jest kilka rodzajów okien
      w jednym budynku i jakoś nikt sie tym nie przejmuje.
      • andrzej.sawa Re: Wymiana okien 01.07.06, 15:31
        Na przykład ja się przejmuję,bo to syf.
      • Gość: architekt bloki IP: *.net.autocom.pl 07.07.06, 09:05
        teoretycznie spółdzielnia
    • Gość: JAN Re: Wymiana okien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:04
      no i zgodnie z waszymi radami złozyłem wniosek o wymiane okien,i mam same
      problemy!!! URLOPU JUZ MI NIESTARCZA na bieganie i załatwianie wszystkich
      formalnosci po tym wszystkim bieganiu potrzebna jest zgoda wszystkich
      wspólwlascicieli mieszkan w mojej kamienicy ,i zgoda prezesa wspólnoty,zdiecia
      starych okien lub szkice,wypisywania niezrozumiałych ppt.mnóstwo.i ja za to
      wszystko place, dziekuje bardzo za rady ale lepiej jest wymienic okna bez
      pozwolenia tak jak to czyni 90% obywateli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka