Gość: czarny_kocoor IP: 87.192.234.* 07.12.06, 10:35 www.urbansplash.co.uk/ czy my doczekamy sie kiedys takich (rodzimych) developerow ;))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: proarchitektura Re: Urban Splash - troche inny developer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:49 może....kiedyś....póki co, gusta bywają "kształcone "programem "zaklinacze wnętrz" na tvn style Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Urban Splash - troche inny developer IP: *.chello.pl 07.12.06, 14:19 Hi , hi , hi aż mnie boki bolą od śmiechu rodzinny deweloper . Z księżyca spadłeś . Forsa forsa forsa , kasa , kasa , kasa p przykrp ale totyczy to także działalności budowlanej inaczej nie ma sensu Kasa musi być trzeba doić frajeów ile się da , a dom mieszkanie to towar nizbednego codziennego użytku . Jarzysz musisz mieszkać pod dachem ( klimat ) Polski juz taki jest przez co najmniej pół roku musimy , być pod dachem ...... Więc budują dla frajerów metodami średniowiecz lielnia łopata i taczki . Frajerzy płacą za tą robótkę 1 zł za nałożenie 1kilo zaprawy ( piasek z wapnem ) Zadne wręcz nakłady ze strony wykonawców ( taczki i lopata ) i kolosalne makłady , ze strony inwestora o przecietnie zasobnej kieszeni . zobacz sobie Link do pliku: voila.pl/gnre0/?1 buduj sposobem gospodarczym i..,... Napewno zaśpiewasz jak jedna z inernautek mam dość budowy!!!! Autor: Gość: szwedka111 IP: *.neta-si.pl Data: 26.01.06, 20:10b tak właśnie !zanim zaczelam budowe własnego wymarzonego domu ze spłata kredytu na 30 lat przeczytałam w Rzeczpospolitej : jak chcesz komus źle życzyć powiedz mu : obyś dom budował!wtedy mnie to rozbawio a dziś... mam dom w stanie surowym otwartym. Jestemstała obserwatorka tego forum i.... i cenie sobie Wasze rady ale tak naprawde nadal nie wiem jakie rozwiazania są słuszne a jakie nie. Myslałam: nie znam sie na budowalance ale inni to znają wiec zanim zaczęlam budować dom odwiedziłam kika liczacych sie na rynku firm budowlanych, bo mialam dylemat z czego budować i każda mówiła cos inego ale główie doradzali to gó.. ytong. Dlaczego? dzis juz wiem bo na pióro wpust, prosty i nawet dziecko ułoży z tego prosta ściane a do tego miękki wiec tylko sie radowac podczas robienia instalacji, dom stoi w kilka dni, kasa wzieta i tylko szukac drugiego naiwnego inwestora. Myślamam moze poroterm ale usłyszałam że jestem nie powazna bo te pory powstaja wskutek spalania róznych swiństw. Chodziłam po hurtowniach a tu ile hurtowni tyle opinii zależnie od tego co komu zalega na magazynie. Autor mojego projektu? zrobił w projekcie tyle błedów ze po jego przestudiowaniu klika samej udalo mi sie wyłapać. Później miałam dylemat czym ocieplić sciany: i tu od nowa styropian nie bo będę miała termos, welna no dobra ale jak dojdzie do jej zawilgocenia to będe miala kwitnace sciany i zero ocieplenia. Wówczas pomyślałam: skoro tak to pójdę w tradycje czyli pustak ceramiczny na tradycyjne spoiny no i ta szczelina powietrzna miedzy dwoma ścianymi jako izolacja - mój kierownik przyklasnąl mi a dodam ze ma doswiadczenie, był z polecenia, widziałam jego imponujace inwestycie które nadzorował i to mnie przekonało, dzis pytam na forum co o tym sądzicie i czy nie zrobiłam błedu i też opinie rózne a ja rwe włosy z gowy w ten ziąb za oknem czy ja jak przyjdzie mi spedzic w moim wymarzonym domu pierwsza zime nie zamarznę? Czy jest w tym kraju ktos kto doradzi bezinteresownie no i kto to jest??? czy wszyscy dobrzy fachowcy opuscili ten kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny_kocoor Pozdrawiamy trolla :D IP: 87.192.234.* 07.12.06, 15:03 No a twoj przydlugi post jak sie ma do tematu ;))) Mala podpowiedz przejrzyj ich portfolio a potem moze pogadamy o architekturze. W koncu to forum architekci a nie kozetka :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Pozdrawiamy trolla :D IP: *.chello.pl 07.12.06, 16:11 Mók post ma się do tematu , tak jak , Twoja kasa , ma sie do możliwosci nabycia , lub zbudowania domu , mieszkania . Pozdro. marzycielom ( spoko to dozwolone i nikomu nie szkodzi ) , a moze juednak , czas iść , po coś do głowy , urzyj szarych komórek . Podumaj , tawaryszcz paczemu dom mieszkanie , są aż takie drogie , przynajmniej dla 9* % Polaków ,,frajrze ,, reglamentacja , jeśli , to coś Ci mówi . Zbudujesz ppod dyktando Komunikatów jal tu : Nr 55/334 Za II kwartał 2001 roki cenę m 2 budynku mieszkalnego ustala się w wysokości 2700 zł podpisał prezes Urzędu Mieszkalnictwa . Obecnie w Warszawcwe to co najmniej 6000 zł jak pisza ostanio gazeciny cena szybki szybuje , jeszcze w górę . Nie dla bidoków , dom mieszkanie . chcesz budować z ruskimi możesz 6000 roboczo-godzin w 3 lata to ekspresowy wynik , z budowy sposobem gospodarczym . ( nie licząc kosztów materiałów ) i narzutów Wat 22 % , transporty 18 % , hurtownie 15 % . Powodzenia w , realizacji Marzycielu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny_kocoor Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 87.192.234.* 07.12.06, 17:59 Spoko, "urzyje" jak zasugerowales swoich szarych komorek i anielskiej cierpliwosci :D Jakby to Tobie kolego powiedziec czasy realnego socjalizmu sie skonczyly a razem z nimi cos takiego jak ceny mieszkan ustalane odgornie. Nie ma czegos takiego jak panstwowa interwencja w cene m kw. A rozporzadzenie prezesa UM moze byc zaledwie wyznacznikiem pewnego ogolnego poziomu w np jak to napsales '2001 roki'. Faktycznie 'mieszkanie juz nie dla bidokow' zwlaszcza jesli trawisz czas na marudzenie na forum a nie splacanie swojego kredytu hipotecznego. Poki co wlasnie dzieki dosc dobremu dostepowi do kredytu wielu moich znajomych postawilo pierwszy krok na 'drabinie nieruchomosci' - inaczej juz w najblizszym czasie nie bedzie. No chyba ze popatrzysz na takie kraje jak Irlandia, ktorej rzad po 10 latach(!) trwania boomu zauwazyl ze rosnace ceny mieszkan wyeliminowaly z rynku pierwotnego spora grupe ludzi, zwlaszcza mlodych malzenstw i rodzin mniej zamoznych. To chyba jedyny kraj w UE ktory wprowadzil cos takiego jak projekty 'affordable housing'. Tansze mieszkania dla mniej zamoznych ludzi (nie myl z socjalem to cos innego), finansowane przez gmine lub developera. Srednio 20% terenu z kazdego projektu mieszkaniowego mialo byc przeznaczone na socjale i mieszkania affordable. Sami developerzy szybko wymusili inne sposoby dofinansowania takiego mieszkalinctwa (platna kontrybucja, zamienny teren w innej lokalizacji itp) argumentujac ze w szczegolnie prestizowych lokalizacjach nie ma sensu zapewnienie takich mieszkan. Wracajac do kwestii ceny z m. kw. i Urban Splasha. Mieszkanie to nie tylko artykul konsupmcyjny, to nie 'chleb i maselko' ktore musi miec kazdy w takim samym standardzie. Czasy wlasnego M w identycznym, tanim, Gierkowskim bloku minely. Moim zdaniem nie musimy rownac w dol tylko dlatego za 9% spoleczenstwa nie stac na mieszkanie w drogim apartamentowcu. Polecam wizyte na stronce i czekam na komentarze nt. architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 07.12.06, 18:46 cieszę niebywale zwłaszcza , jeśli szare komórki , nie będą próżnować To nawet nie boli wyobraź sobie i podobno wiczenia czynią mistrza . Sory , ale czy , możesz po Polsku npisać , co to ma znaczyć , projekty 'affordable housing'. Piszesz cytuję : > No chyba ze popatrzysz na takie kraje jak Irlandia, ktorej rzad po 10 latach (!) > trwania boomu zauwazyl ze rosnace ceny mieszkan wyeliminowaly z rynku > pierwotnego spora grupe ludzi, zwlaszcza mlodych malzenstw i rodzin mniej > zamoznych. To chyba jedyny kraj w UE ktory wprowadzil cos takiego jak > projekty 'affordable housing'. Tansze mieszkania dla mniej zamoznych ludzi W swoich pisaninach trochę chciałem zwrócić uwagę , że na cenę domu , mieszkania może znacząco wpłyną technologia budowy . W skrócie więcej maszym mniej podatków Vat 22 % i ZUS 44% . za maszyny nie trzeba tego płacić co miesiąc a wydajnośc np: dzwigi 30 ton na godzinę jest normalką nie do uzyskania przez zanego z najlepszych ręcznych fachmanów . A w końcyu mam nadzieję , że dom zbudujesz aby w nim mieszkać a wię w krótkim ( taniej ) czasie io jie będziesz si raczej rozczulałna tym , że 300 000 bezrobotnych budowlańców a ty jako dobry obywatl , musisz dać robotę . Niech się pobawią kielknią , taczką i łopatą . Jeśli idzie o nieruchomość jak się domyślasz , ceny zależą od modnej ,,okolicy,, od 10 zł m2 ( pole ) za Płońskiem ( 60 km od /Warszawy ) - do 6000 dolarów za m2 w ścisłym , centrum Warszawki . I polecam Ci centrum Warszawy jako jedyny w pełni opracowane plany zagosp[odarowania przestrzennego ma w Warszawie Plac Defilad . Bez urazy ale to skandal , że tylko 14 % p[ow stolicy ma jakieś tam plany zagospodarowania Paraliżuje mieszkalnictwo stolicy . Deweloperzy kolesiem administratorów stolicy zbijają , na tym majatek Oto i Twoja , jak to nazywasz , wolna konkurencja , na rynku mieszkań Niema planów zagospodarowania przestrzennego ( 80 % gmin w Polsce ) Nikt nir chciałby za płotem np:stacji benzynowej dla ciężarówek ato całkiem realne kiedy nie ma planów wszystko możliwe (łapóweczki lubią włdze gmin i dzielnic w całej Polsce ) Zyczę Ci Sz. P . powodzenia . W ćwiczeniu szarych komórek ( przyda się ) W anormalnym pod względem mieszkalnictwa Kraju jakim stała się Polska... Napisz oczywiście jeszcze . Pasjonujace może być np: szukanie działki . Readaktorowi naczlnemu muratora i jego rodzinie , podobno jak opisywał w muratorze , zajęło to szukanie działki 2 lata . W tym czasie , zapisali adresami działek do sprzedania , aż dwie ryze paieru do pisania . Br,,... może bedziesz miał fuxa , szczęście , lub w totka wygrasz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 08.12.06, 08:08 Witam , dzień dobry . Prawdopodobnie pani ( nu ) o nicku czarny_kocoor. Brakuje czasu lub argumentów , z wielką powagą i pewnością siebie pisała ( ł) Cytuję ,, czasy realnego socjalizmu się skończyły a razem z nimi cos takiego jak ceny mieszkań ustalane odgórnie. Nie ma czegoś takiego jak państwowa interwencja w cenę m kw. A rozporządzenie prezesa UM może być zaledwie wyznacznikiem pewnego ogólnego poziomu ,,, Ależ ten gość forum naiwny jak dziecko Prawdopodobnie uznał , że skoro w magazynach licznych hurtowni może nabyć , bez przydziału cegły pustaki i cement to już to wystarcza aby można tanio łatwo i szybko zbudować dom własny . Pomija całkowicie biedaczysko fkt ze aby powstał budynek zdolny do zamieszkania wskazana jest praca fachowców od budowy . Domy nie powstają tylko i wyłącznie siła woli i cudów raczej nie ma . Muszą być ( wskazane ) plany zagospodarowania terenu w okolicy budowy i pozwolenia na budowę ( plany zagospodarowania maja na to istotny wpływ )Jeśli osoba inwestora ma ograniczone środki musi ponieść koszty pośrednie setek ton materiałow na dom . Wat już od stycznia 22% koszty transportów do magazynu wytwórcy , do hurtowni i na budowę około 18 $% wartości netto materiałów Prowizje hurtowmi co najmniej 15 % od kosztów netto materiałów Piszę z błędami zrobiono więc rysunek szkic przekrój budowy gospodarczej Powodzenia w używaniu szarych komórek pani(e ) inwestor w towar nizbednego codziennego uzytku ( dom , mieszkanie ) . Nie wierzyć gazetom i zaleceniom że niby to mieszkanie ma kosztować około 6000 zł za m2 ( cena w Warszawie ) jak piszą w G. W. frajerzy_budują. Link do pliku: voila.pl/n6zed/?1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny_kocoor Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 87.192.234.* 08.12.06, 10:31 Nie stary , szkoda mi czasu na rozmowe z Toba, nie ma sensu ;) Zyj sobie swoim zalem za 'przydzialami' i 'mieszkaniem w bloku' albo teoriami spisku w stylu 'developerzy daja w lape fachowcom od mpzp i gminom'. Ja wole zarabiac na wlasne M a nie czekac az mi spadnie z nieba. Pozdrawiam i zycze milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 08.12.06, 11:07 Ajm sorry doprowadziłem człowieka do ,, rozpaczy ,, alr nie to bylo mim zamiarem na forum arcitektura też coś z racji zawodu ocierającego się o budowę winni coś wiedzieć o budowie . Pomyliłem się żyją w głebokim średniowieczu sądzą że jeśli widać cegły pustaki cement w hurtowniach , to już można z tego , tanio szybki i latwo zbudować dom . Wcale nie myślą Ci nasim inwestorzy . głowa w chmurach lub marzą że są jeszcze w socjalizmie A co z narzedziami do budowy . Wierzysz że w XXI wieku ( komputerów ) kielnia i lopata ( 90 % wszystkich budów tzw. prywatnych indywidualnych ) , to najlepszy sposób na budowę są już wierzaj mi narzędzia i materiały 100 razy wydajniejsze . Narzuty kosztów pośrednich.doc Link do pliku: voila.pl/gdckl/?1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prokur Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 81.210.17.* 10.12.06, 15:24 Bob 180 godzin sprzątania g... po narkomanach nauczy Cię , porządku i szacunku dla osób powszechnie , szanowanych i poważnaych . Odpowiedz Link Zgłoś