Dodaj do ulubionych

Urban Splash - troche inny developer

IP: 87.192.234.* 07.12.06, 10:35
www.urbansplash.co.uk/

czy my doczekamy sie kiedys takich (rodzimych) developerow ;)))
Obserwuj wątek
    • Gość: proarchitektura Re: Urban Splash - troche inny developer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 10:49
      może....kiedyś....póki co, gusta bywają "kształcone "programem "zaklinacze
      wnętrz" na tvn style
    • Gość: bob Re: Urban Splash - troche inny developer IP: *.chello.pl 07.12.06, 14:19
      Hi , hi , hi aż mnie boki bolą od śmiechu rodzinny deweloper .
      Z księżyca spadłeś . Forsa forsa forsa , kasa , kasa , kasa p
      przykrp ale totyczy to także działalności budowlanej inaczej nie ma sensu
      Kasa musi być trzeba doić frajeów ile się da , a dom mieszkanie to towar
      nizbednego codziennego użytku . Jarzysz musisz mieszkać pod dachem ( klimat )
      Polski juz taki jest przez co najmniej pół roku musimy , być pod dachem ......
      Więc budują dla frajerów metodami średniowiecz lielnia łopata i taczki .
      Frajerzy płacą za tą robótkę 1 zł za nałożenie 1kilo zaprawy ( piasek z wapnem )
      Zadne wręcz nakłady ze strony wykonawców ( taczki i lopata ) i kolosalne
      makłady , ze strony inwestora o przecietnie zasobnej kieszeni .
      zobacz sobie Link do pliku: voila.pl/gnre0/?1
      buduj sposobem gospodarczym
      i..,...
      Napewno zaśpiewasz jak jedna z inernautek

mam dość budowy!!!! Autor: Gość: szwedka111 IP: *.neta-si.pl Data: 26.01.06,
      20:10b tak właśnie !zanim zaczelam budowe własnego wymarzonego domu ze spłata
      kredytu na 30 lat przeczytałam w Rzeczpospolitej : jak chcesz komus źle życzyć
      powiedz mu : obyś
      dom budował!wtedy mnie to rozbawio a dziś... mam dom w stanie surowym otwartym.
      Jestemstała obserwatorka tego forum i....
      i cenie sobie Wasze rady ale tak naprawde nadal nie wiem jakie rozwiazania są
      słuszne a jakie nie. Myslałam: nie znam sie na budowalance ale inni to znają
      wiec zanim zaczęlam budować dom odwiedziłam kika liczacych sie na rynku firm
      budowlanych, bo mialam dylemat z czego budować i każda mówiła cos inego ale
      główie doradzali to gó.. ytong. Dlaczego? dzis juz wiem bo na pióro wpust,
      prosty i nawet dziecko ułoży z tego prosta ściane a do tego miękki wiec tylko
      sie radowac podczas robienia instalacji, dom stoi w kilka dni, kasa wzieta i
      tylko szukac drugiego naiwnego inwestora. Myślamam moze poroterm ale
      usłyszałam że jestem nie powazna bo te pory powstaja wskutek spalania róznych
      swiństw. Chodziłam po hurtowniach a tu ile hurtowni tyle opinii zależnie od
      tego co komu zalega na magazynie. Autor mojego projektu? zrobił w projekcie
      tyle błedów ze po jego przestudiowaniu klika samej udalo mi sie wyłapać.
      Później miałam dylemat czym ocieplić sciany: i tu od nowa styropian nie bo
      będę miała termos, welna no dobra ale jak dojdzie do jej zawilgocenia to będe
      miala kwitnace sciany i zero ocieplenia. Wówczas pomyślałam: skoro tak to
      pójdę w tradycje czyli pustak ceramiczny na tradycyjne spoiny no i ta
      szczelina powietrzna miedzy dwoma ścianymi jako izolacja - mój kierownik
      przyklasnąl mi a dodam ze ma doswiadczenie, był z polecenia, widziałam jego
      imponujace inwestycie które nadzorował i to mnie przekonało, dzis pytam na
      forum co o tym sądzicie i czy nie zrobiłam błedu i też opinie rózne a ja rwe
      włosy z gowy w ten ziąb za oknem czy ja jak przyjdzie mi spedzic w moim
      wymarzonym domu pierwsza zime nie zamarznę?
      Czy jest w tym kraju ktos kto doradzi bezinteresownie no i kto to jest??? czy
      wszyscy dobrzy fachowcy opuscili ten kraj?
      • Gość: czarny_kocoor Pozdrawiamy trolla :D IP: 87.192.234.* 07.12.06, 15:03
        No a twoj przydlugi post jak sie ma do tematu ;)))
        Mala podpowiedz przejrzyj ich portfolio a potem moze pogadamy o architekturze.
        W koncu to forum architekci a nie kozetka :))))

• Gość: bob Re: Pozdrawiamy trolla :D IP: *.chello.pl 07.12.06, 16:11
          Mók post ma się do tematu , tak jak , Twoja kasa , ma sie do możliwosci
          nabycia , lub zbudowania domu , mieszkania .
          Pozdro. marzycielom ( spoko to dozwolone i nikomu nie szkodzi ) , a moze
          juednak , czas iść , po coś do głowy , urzyj szarych komórek . Podumaj ,
          tawaryszcz paczemu dom mieszkanie , są aż takie drogie , przynajmniej dla 9* %
          Polaków ,,frajrze ,, reglamentacja , jeśli , to coś Ci mówi .
          Zbudujesz ppod dyktando Komunikatów jal tu :
          Nr 55/334 Za II kwartał 2001 roki cenę m 2 budynku mieszkalnego ustala się w
          wysokości 2700 zł podpisał prezes Urzędu Mieszkalnictwa .
          Obecnie w Warszawcwe to co najmniej 6000 zł jak pisza ostanio gazeciny cena
          szybki szybuje , jeszcze w górę . Nie dla bidoków , dom mieszkanie . chcesz
          budować z ruskimi możesz 6000 roboczo-godzin w 3 lata to ekspresowy wynik , z
          budowy sposobem gospodarczym . ( nie licząc kosztów materiałów ) i narzutów
          Wat 22 % , transporty 18 % , hurtownie 15 % . Powodzenia w , realizacji
          Marzycielu .
          • Gość: czarny_kocoor Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 87.192.234.* 07.12.06, 17:59
            Spoko, "urzyje" jak zasugerowales swoich szarych komorek i anielskiej
            cierpliwosci :D

Jakby to Tobie kolego powiedziec czasy realnego socjalizmu sie skonczyly a
            razem z nimi cos takiego jak ceny mieszkan ustalane odgornie. Nie ma czegos
            takiego jak panstwowa interwencja w cene m kw. A rozporzadzenie prezesa UM moze
            byc zaledwie wyznacznikiem pewnego ogolnego poziomu w np jak to napsales '2001
            roki'.

Faktycznie 'mieszkanie juz nie dla bidokow' zwlaszcza jesli trawisz czas na
            marudzenie na forum a nie splacanie swojego kredytu hipotecznego. Poki co
            wlasnie dzieki dosc dobremu dostepowi do kredytu wielu moich znajomych
            postawilo pierwszy krok na 'drabinie nieruchomosci' - inaczej juz w najblizszym
            czasie nie bedzie.

No chyba ze popatrzysz na takie kraje jak Irlandia, ktorej rzad po 10 latach(!)
            trwania boomu zauwazyl ze rosnace ceny mieszkan wyeliminowaly z rynku
            pierwotnego spora grupe ludzi, zwlaszcza mlodych malzenstw i rodzin mniej
            zamoznych. To chyba jedyny kraj w UE ktory wprowadzil cos takiego jak
            projekty 'affordable housing'. Tansze mieszkania dla mniej zamoznych ludzi (nie
            myl z socjalem to cos innego), finansowane przez gmine lub developera. Srednio
            20% terenu z kazdego projektu mieszkaniowego mialo byc przeznaczone na socjale
            i mieszkania affordable. Sami developerzy szybko wymusili inne sposoby
            dofinansowania takiego mieszkalinctwa (platna kontrybucja, zamienny teren w
            innej lokalizacji itp) argumentujac ze w szczegolnie prestizowych
            lokalizacjach nie ma sensu zapewnienie takich mieszkan.

Wracajac do kwestii ceny z m. kw. i Urban Splasha. Mieszkanie to nie tylko
            artykul konsupmcyjny, to nie 'chleb i maselko' ktore musi miec kazdy w takim
            samym standardzie. Czasy wlasnego M w identycznym, tanim, Gierkowskim bloku
            minely. Moim zdaniem nie musimy rownac w dol tylko dlatego za 9% spoleczenstwa
            nie stac na mieszkanie w drogim apartamentowcu.

Polecam wizyte na stronce i czekam na komentarze nt. architektury
            • Gość: bob Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 07.12.06, 18:46
              cieszę niebywale zwłaszcza , jeśli szare komórki , nie będą próżnować
              To nawet nie boli wyobraź sobie i podobno wiczenia czynią mistrza .

Sory , ale czy , możesz po Polsku npisać , co to ma znaczyć ,
              projekty 'affordable housing'.

Piszesz cytuję :
              > No chyba ze popatrzysz na takie kraje jak Irlandia, ktorej rzad po 10 latach
              (!)
              > trwania boomu zauwazyl ze rosnace ceny mieszkan wyeliminowaly z rynku
              > pierwotnego spora grupe ludzi, zwlaszcza mlodych malzenstw i rodzin mniej
              > zamoznych. To chyba jedyny kraj w UE ktory wprowadzil cos takiego jak
              > projekty 'affordable housing'. Tansze mieszkania dla mniej zamoznych ludzi

W swoich pisaninach trochę chciałem zwrócić uwagę , że na cenę domu ,
              mieszkania może znacząco wpłyną technologia budowy . W skrócie więcej maszym
              mniej podatków Vat 22 % i ZUS 44% . za maszyny nie trzeba tego płacić co
              miesiąc a wydajnośc np: dzwigi 30 ton na godzinę jest normalką nie do uzyskania
              przez zanego z najlepszych ręcznych fachmanów . A w końcyu mam nadzieję , że
              dom zbudujesz aby w nim mieszkać a wię w krótkim ( taniej ) czasie io jie
              będziesz si raczej rozczulałna tym , że 300 000 bezrobotnych budowlańców a
              ty jako dobry obywatl , musisz dać robotę .
              Niech się pobawią kielknią , taczką i łopatą .

Jeśli idzie o nieruchomość jak się domyślasz , ceny zależą od modnej ,,okolicy,,
              od 10 zł m2 ( pole ) za Płońskiem ( 60 km od /Warszawy ) - do 6000 dolarów
              za m2 w ścisłym , centrum Warszawki . I polecam Ci centrum Warszawy jako jedyny
              w pełni opracowane plany zagosp[odarowania przestrzennego ma w Warszawie Plac
              Defilad . Bez urazy ale to skandal , że tylko 14 % p[ow stolicy ma jakieś tam
              plany zagospodarowania Paraliżuje mieszkalnictwo stolicy .
              Deweloperzy kolesiem administratorów stolicy zbijają , na tym majatek
              Oto i Twoja , jak to nazywasz , wolna konkurencja , na rynku mieszkań

Niema planów zagospodarowania przestrzennego ( 80 % gmin w Polsce )
              Nikt nir chciałby za płotem np:stacji benzynowej dla ciężarówek ato całkiem
              realne kiedy nie ma planów wszystko możliwe (łapóweczki lubią włdze gmin i
              dzielnic w całej Polsce ) Zyczę Ci Sz. P . powodzenia . W ćwiczeniu szarych
              komórek ( przyda się ) W anormalnym pod względem mieszkalnictwa Kraju jakim
              stała się Polska...
              Napisz oczywiście jeszcze .

Pasjonujace może być np: szukanie działki . Readaktorowi naczlnemu muratora i
              jego rodzinie , podobno jak opisywał w muratorze , zajęło to szukanie działki 2
              lata . W tym czasie , zapisali adresami działek do sprzedania , aż dwie ryze
              paieru do pisania . Br,,...
              może bedziesz miał fuxa , szczęście , lub w totka wygrasz .
            • Gość: bob Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 08.12.06, 08:08
              Witam , dzień dobry . Prawdopodobnie pani ( nu ) o nicku czarny_kocoor.
              Brakuje czasu lub argumentów , z wielką powagą i pewnością siebie pisała ( ł)
              Cytuję
              ,,
              czasy realnego socjalizmu się skończyły a razem z nimi cos takiego jak ceny
              mieszkań ustalane odgórnie. Nie ma czegoś takiego jak państwowa interwencja w
              cenę m kw. A rozporządzenie prezesa UM może być zaledwie wyznacznikiem pewnego
              ogólnego poziomu ,,,

Ależ ten gość forum naiwny jak dziecko Prawdopodobnie uznał , że skoro w
              magazynach licznych hurtowni może nabyć , bez przydziału cegły pustaki i
              cement to już to wystarcza aby można tanio łatwo i szybko zbudować dom
              własny . Pomija całkowicie biedaczysko fkt ze aby powstał budynek zdolny do
              zamieszkania wskazana jest praca fachowców od budowy .

Domy nie powstają tylko i wyłącznie siła woli i cudów raczej nie ma . Muszą
              być ( wskazane ) plany zagospodarowania terenu w okolicy budowy i pozwolenia na
              budowę ( plany zagospodarowania maja na to istotny wpływ )Jeśli osoba
              inwestora ma ograniczone środki musi ponieść koszty pośrednie setek ton
              materiałow na dom . Wat już od stycznia 22% koszty transportów do magazynu
              wytwórcy , do hurtowni i na budowę około 18 $% wartości netto materiałów
              Prowizje hurtowmi co najmniej 15 % od kosztów netto materiałów
              Piszę z błędami zrobiono więc rysunek szkic przekrój budowy gospodarczej
              Powodzenia w używaniu szarych komórek pani(e ) inwestor w towar nizbednego
              codziennego uzytku ( dom , mieszkanie ) .
              Nie wierzyć gazetom i zaleceniom że niby to mieszkanie ma kosztować około 6000
              zł za m2 ( cena w Warszawie ) jak piszą w G. W.

frajerzy_budują. Link do pliku: voila.pl/n6zed/?1

• Gość: czarny_kocoor Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 87.192.234.* 08.12.06, 10:31
                Nie stary , szkoda mi czasu na rozmowe z Toba, nie ma sensu ;)

Zyj sobie swoim zalem za 'przydzialami' i 'mieszkaniem w bloku' albo teoriami
                spisku w stylu 'developerzy daja w lape fachowcom od mpzp i gminom'. Ja wole
                zarabiac na wlasne M a nie czekac az mi spadnie z nieba.

Pozdrawiam i zycze milego dnia

• Gość: bob budowniczy Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: *.chello.pl 08.12.06, 11:07
                  Ajm sorry doprowadziłem człowieka do ,, rozpaczy ,,
                  alr nie to bylo mim zamiarem na forum arcitektura też
                  coś z racji zawodu ocierającego się o budowę winni coś wiedzieć
                  o budowie . Pomyliłem się żyją w głebokim średniowieczu sądzą że jeśli widać
                  cegły pustaki cement w hurtowniach , to już można z tego , tanio szybki i latwo
                  zbudować dom . Wcale nie myślą Ci nasim inwestorzy . głowa w chmurach lub marzą
                  że są jeszcze w socjalizmie
                  A co z narzedziami do budowy .
                  Wierzysz że w XXI wieku ( komputerów ) kielnia i lopata ( 90 % wszystkich budów
                  tzw. prywatnych indywidualnych ) , to najlepszy sposób na budowę są już wierzaj
                  mi narzędzia i materiały 100 razy wydajniejsze .

Narzuty kosztów pośrednich.doc

Link do pliku: voila.pl/gdckl/?1
                  • Gość: prokur Re: Socjalizm juz sie niestety skonczyl IP: 81.210.17.* 10.12.06, 15:24
                    Bob 180 godzin sprzątania g... po narkomanach nauczy Cię , porządku i szacunku
                    dla osób powszechnie , szanowanych i poważnaych .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka