pytajnik123 16.11.07, 17:26 Jakie zawody można wykonywać po ukończeniu na ASP wydziału Architektury Wnętrz ??? Proszę o odpowiedzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: autor Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 18:43 nie wiem ,więc bede strzelał : takie jakie sie potrafi wykonywac masz prawo nawet wykonywac zawód hydraulika jesli potrafisz nie ma obowiązku pracy w zawodzie ,,artysta" Odpowiedz Link Zgłoś
pytajnik123 Re: Architektura wnętrz na ASP !!! 16.11.07, 18:46 Chodzi mi o zawody plastyczne-artystyczne po kierunku Architektura Wnętrz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 19:50 skoro nie chcesz robic tego co umiesz to bede szczelał dalej : artysta wnęcz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi.ni.mo Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 23:41 Może najpierw napisz czym chcesz się zajmować, odpowiedz będzie prostsza. Po wnętrzach możesz się zajmować wnętrzami, scenogarfią lub dowolnym innym zawodem artystycznym, dostaniesz tytuł magistra sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajnik123 Re: Architektura wnętrz na ASP !!! 17.11.07, 11:28 A czy można być architektem po ukończeniu architektury wnętrz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 12:30 Nie. Architektem można być po ukończeniu archtektury na Politechnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qetuo Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 13:45 możesz być dekoratorem wnętrz.. scenografia to oddzielny kierunek, ale nie ma go chyba na asp w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
szyszkiewicz Re: Architektura wnętrz na ASP !!! 18.11.07, 12:48 Tylko na poznańskiej ASP jest możliwość zostania architektem. Współpracują z Politechniką i chyba kończysz studia z tytułem mgr inż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulumchen Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.chello.pl 18.11.07, 13:21 tytuł inżyniera po asp ? koniec świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blumchen Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.chello.pl 18.11.07, 13:28 www.izbaarchitektow.pl/inne/pokaz.php?id=371&bs=1 www.izbaarchitektow.pl/inne/pokaz.php?id=388 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi.ni.mo Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 23:20 Scenografia jest jako kierunek w Warszawie. Można się na nią dostać po skończeniu 1 czy 2 roku na dowolnym innym kierunku. Stawiając kropkę nad i w kwestii tytłu architekta, architekt wnętrz, krajobrazu czy systemów informattycznych to polski wynalazek. W bardziej cywilizowanych krajach są to "zaledwie" projektańci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 10:40 gdzies spotkałem sie z takim fajnym ogłoszeniem ze poszukują architekta do budowy (!) .... struktur i kontaktów ( chyba elektryka ) MIEDZYLUDZKICH jest to bardzo nowatorskie i tfórcze spojzenie na prace architekta a prace architekta kontaktów w szczególnosci Odpowiedz Link Zgłoś
martyska1 Re: Architektura wnętrz na ASP !!! 20.11.07, 12:34 Po ukończeniu wydziału architektura wnętrz na ASP - absolwent zostaje architektem wnętrz. Po innych szkołach i kursach - człowiek może zostać dekoratorem. Architektem (budowlańcem) - jedynie po politechnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopard Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: 193.243.147.* 20.11.07, 12:44 A na forum można zostać Architektem Forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 13:55 Bez urazy do wszystkich ludzi po ASP, ale tamtejsza 'architektura wnętrz" jest dekoracją wnętrz. Rozumiem, że dostaje się tytuł architekta wnętrz, ale czym wasze praca różni się od pracy dekoratorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:01 Gość portalu: gość napisał(a): Rozumiem, że dostaje się tytuł architekta wnętrz... czy aby na pewno ? coś mi się wydaje, że po asp otrzymuje się tytuł 'magistra sztuki' a nie 'architekta wnętrz' 'architekta wnętrz' sami sobie nadają absolwenci asp a nazywa się to samowolą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:21 No to im uwierzyłam, bo nawet nie pomyślałam o tym żeby to sprawdzić. Tak czy inaczej do tego zmierzałam, tylko bardziej okrężną drogą.. otóż uważam, że dekoracja wnętrz i architektura wnętrz to zupełnie co innego. Architekturą nie jest tylko dobrnie kolorów, mebli, wyposażenia itp. no, ale skoro nie mają tytułu "architekta" to tak jakby sprawa zamknięta dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:41 czyli podsumowując architekt wnetrz ( prawdziwy ) po archiekturze moze zaprojektowac krzesło ,ma uprawnienia ale jest debilem jesli chodzi o dobór tapicerki magister sztuki ( po ASP) nie ma uprawnien do projektowania krzesła ale jest specem od doboru tapicerki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 15:01 No właśnie, czyli udekoruje krzesło, które powinno być ładne samo w sobie jako forma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopard Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: 193.243.147.* 20.11.07, 14:34 Architektem wnętrz może siebie nazwać nawet Myszka Miki - i to żadna samowola- tylko wolna wola. W Polsce słowo/tytuł "architekt" nie jest chronione prawnie. Każdy może powiedzieć, że jest artystą, czy też architektem i każdy może sobie projektować !!!! Tyle, że BUDOWAĆ można tylko na podstawie projektu budowlanego sporządzonego przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane. Projekty niebudowlane (np. koncepcje) może rysować każdy. To co nie wymaga pozwolenia na budowę lub zgłoszenia - projektować może każdy. Nawet kot łapą.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 15:27 Gość portalu: Leopard napisał(a): > Projekty niebudowlane (np. koncepcje) może rysować każdy. To co nie wymaga pozwolenia na budowę lub zgłoszenia - projektować może każdy. Nie całkiem ( chyba, że na "własny użytek" ) ponieważ "projekt" składa się z : a) koncepcji b) projektu architektoniczno-budowlanego c) projektu wykonawczego To wszystko (a+b+c) jest projektowaniem (='projektem'), poszczególnymi etapami projektowania (...) ( wykonywanymi przez tę samą osobę - projektanta ) Na podstawie Prawa budowlanego : Art. 12. 1. Za samodzielną funkcję techniczną w budownictwie uważa się działalność związaną z koniecznością fachowej oceny zjawisk technicznych lub samodzielnego rozwiązania zagadnień architektonicznych i technicznych oraz techniczno-organizacyjnych, a w szczególności działalność obejmującą: 1) projektowanie,... ( !!! ) 2) ... 3) ... itd. natomiast na podstawie Art. 91. 1. Kto: 1) ... 2) wykonuje samodzielną funkcję techniczną w budownictwie, nie posiadając odpowiednich uprawnień budowlanych lub prawa wykonywania samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 15:59 dorzucę jeszcze to : 6. Jeżeli zachodzi konieczność ustalenia udziału poszczególnych faz opracowań w łącznym koszcie prac projektowych lub ustalenia kosztu opracowań projektowych zlecanych odrębnie, należy stosować następujące wartości procentowe, dostosowując udział procentowy do specyfiki inwestycji: 1) projekt koncepcyjny - 7-15 % wartości prac projektowych; 2) projekt budowlany - 30-45 % wartości prac projektowych; 3) projekt wykonawczy - 40-60 % wartości prac projektowych. Suma wartości składowych prac projektowych liczona w procentach wynosi 100 %. 7. Jeżeli opracowanie nie obejmuje fazy projektu koncepcyjnego, wartość udziału procentowego faz następnych należy powiększyć tak, aby łączna wartość wszystkich prac wynosiła 100 %. źródło: www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1389.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Architektura wnętrz na ASP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 16:02 2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 5) pracach projektowych - należy przez to rozumieć zakres prac projektowych określony przez zamawiającego, z uwzględnieniem odrębnych przepisów, trybu udzielenia zamówienia i specyfiki robót budowlanych; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopard Projekt koncepcyjny - do tego nie potzr IP: *.kalisz.mm.pl 20.11.07, 16:29 Projekt koncepcyjny nie jest po to, żeby na jego podstawie budować !!! Nigdzie, ale to nigdzie w przepisach budowlanych nie ma mowy o projekcie koncepcyjnym :) Takowy projekt jest tylko i wyłącznie po to, żeby ustalić z kontrahentem "co zmienić". Do uzyskania pozwolenia na budowę projekt koncepcyjny jest on zbędny. To, że izba sobie uchwaliła stawki za projekt koncepcyjny - to dlatego, żeby ujednolicić cennik i pozbawić go niejasności. I jeszcze jedno: Projekt koncepcyjny nie wymaga żadnej formy, ani tez nawet tabelki z podpisami - chyba, że chodzi o ochronę praw autorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +proj.wyk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 16:39 Najwidocznie nie bardzo rozumiesz ... " Projekt " składa się z : a) koncepcji b) projektu architektoniczno-budowlanego c) projektu wykonawczego P.S. Idąc twoim (pokrętnym) tokiem rozumowania : gdzie masz napisane, że "projektowanie to opracowanie projektu budowlanego " ????? - nigdzie ! a budować, to się buduje na podstawie projektu WYKONAWCZEGO a nie projektu arch.-bud. proj. arch.-bud. służy do zupełnie innych celów powinieneś wiedzieć ( jako "architekt" :)) rzeczy tak elementarne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +proj.wyk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 17:54 bardzo wazne jest aby wszystkie składniki prosecy wyslowego zwanego projektem dawałały własnie oe 100% jak mi kiedys wyszło ze koncepcje zroiłem na 20 % zamiast na 16 % to mi nic w projekcie nie pasowało BO WYSZŁO MI 104 % QRNA ale sie porobiło ? był juz na forum debil ,któremu skład betonu: woda ,piasek i cement dały razem 120 % ten ma to samo z projektem ,tylko o dziwo mu się zgadza ma 100% przegladałem prawo budowlane projekt kncepcyjny moze byc czescia w 5 % całości niektórzy eksperci nawet stawiaja na 4 % ale co w przypadku antykoncecji ? albo bezpłodnosci ? ps debil przeszedł samego siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopard Oczyw Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +proj.wyk. IP: *.kalisz.mm.pl 20.11.07, 17:56 Ale do pozwolenia nie potrzeba projektu - tylko projektu budowlanego, kolego.... W przepisach budowlanych jest jasna definicja jakie są potrzebne dokumenty, by złożyć wniosek o wydanie decyzji. A już na pewno nigdzie w Prawie Budowlanym i przepisach wykonawczych nie ma mowy o projekcie koncepcyjnym - śmiech na sali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Oczyw Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +pro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 19:00 Gość portalu: Leopard napisał(a): > Ale do pozwolenia nie potrzeba projektu - tylko projektu > budowlanego No i co z tego ? Co ma niby z tego wynikać ? Projekt arch.-budowlany nie jest projektem ???? Nie jest projetem ?????????? Udajesz idiotę, czy rzeczywiście ... ? Gość portalu: Leopard napisał(a): A już na pewno > nigdzie w Prawie Budowlanym i przepisach wykonawczych nie ma mowy o projekcie koncepcyjnym... A jak nie masz przepisu to żyć nie potrafisz ? Homo sovieticus ? Udajesz idiotę, czy rzeczywiście .... ? j.w. Owszem, przepisem wykonawczym jest rozporządzenie ( o czym zapewne i tak nie wiesz :() : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz. U. z dnia 8 czerwca 2004 r.) Jest w nim mowa o projekcie koncepcyjnym ? Czy nie ? Udajesz idiotę, czy rzeczywiście ... ? Umiesz czytać, czy nie ? Wejdź sobie też na strony izby i poczytaj o projektach. Zapewne i tak niczego nie zrozumiesz. Doucz się, zrób uprawnienia a wtedy głupoty przestaniesz wypisywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leopard Re: Oczyw Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +pr IP: *.kalisz.mm.pl 20.11.07, 19:20 Za nisko stoisz kolego....Dlatego nie mam ochoty z Tobą rozmawiać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Oczyw Projekt=koncepcja+proj.arch.-bud. +p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.07, 19:25 i bardzo dobrze bo z dup... tez nie zamierzam dyskutować i w dodatku na tematy oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
85olga Re: Architektura wnętrz na ASP !!! 02.11.14, 22:13 Hej pytanie do tych którzy wybrali się na magisterkę z architektury wnętrz na ASP w Łodzi. Powiedzcie jak wygląda rekrutacja na II stopień. Czytałam że na rozmowie kwalifikacyjnej są zadania z projektowania.. Jak to wygląda.. Dostaje się temat i trzeba coś na szybko zaprojektować? I czy rozmowa obejmuje też wiedzę teoretyczną stricte z projektowania. Aha i czy ciężko jest się dostać (tym bardziej osobie po edukacji artystycznej a więc nie po kierunku projektowym) czy jest dużo chętnych na jedno miejsce. Pomóżcie, odpowiedzcie, naprawdę potrzebuję tej informacji. Z góry ogromne dzięki ;) Odpowiedz Link Zgłoś