Gość: max Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.114.11.134.plusnet.thn-ag3.dyn.plus.net 05.05.09, 20:51 tak zazartowalem chcialem sprowokowac pewna dyskusje i dowiedziec sie co architekci i studenci architektury mysla o tym ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woltemgo Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.zone3.bethere.co.uk 05.05.09, 21:31 ale gowno Odpowiedz Link Zgłoś
nonamejim Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia 05.05.09, 22:34 spodziewalem sie czegos wiecej po tej pracowni, tym bardziej ze takie projekty (nawet lepsze) robia studenci naszej politechniki :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.icpnet.pl 06.05.09, 00:43 ręcznie wyrabiana cegła, ja pierd... a co za róznica czy ręcznie czy maszynowo - wrchitektura jest raczej ważniejsza niż taki szczegół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andru Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: 80.54.47.* 06.05.09, 02:07 Moim zdnaiem nie pasuje do tego miejsca. Budynek ładny i dobry, ale na przedmieścia, ale nie do centrum między zabytkowe i bardzo ozdobne kamienice. Wygląda trochę jak blok z lat 50. wciśnięty między eleganckie kamienice. Nijak tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.chello.pl 06.05.09, 08:44 Mat nie pogrążaj się tą cegłą...straszną niewiedzą trącisz... Moim zdaniem bryła ok, brak tylko typowego wywyzszenia w narożu, tak jak w większości poniemieckich kamienic. Szkoda że nikt na to nie zwrócił uwagi... Poza tym faktycznie to słaba lokalizacja jak na razie, trochę team maćkow zapatrzył się na "flamandzkich mistrzów" a lokalny koloryt i klimat został pominięty. Szkoda, bo to dobra pracownia jest, patrząc np na Renomę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabot Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.magma-net.pl 06.05.09, 12:00 Nie mogę się zgodzić, że projekt nie nawiązuje do tradycji i kontekstu - spójrzcie na jakże bardzo wrocławskie modernistyczne realizacje z cegły. Moim zdaniem jest to nawiązanie właśnie do przedwojennej wrocławskiej moderny i to mnie cieszy. Jeśli będzie z tak fajnej cegły jak na pierwszym zdjęciu, to jak najbardziej ok - świetnie uzupełnia ten fragment miasta, będąc w przyzwoitym miejscu. Co do lokalizacji - może rzeczywiście nie najlepsza, ale to nie wina inwestora, ani architekta, tylko planistów miejskich robiących wszędzie autostrady, co mam nadzieję wkrótce się zmieni. P.S. Budynek ma akcent na narożu - vide - ceglane podwyższenie fasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups... Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 13:54 szkoda że nie dopieścili projektu ponieważ wygląda na taki, który nie został zakończony ponieważ architekt zmarł. Ale i tak będzie lepiej wyglądał niż ziemny ubity parking:> który obecnie się znajduje tylko jestem ciekaw czy coś zrąbią ze skwerkiem po północnej stronie budynku bo jak nie to na apartament będzie stać tam każdego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.chello.pl 06.05.09, 14:03 czytanie twoich wypowiedzi panie sabot to czysta przyjemność ,zgadzam się z tobą całkowicie, no i gratulacje za racje, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PT Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 14:07 powinni odbudować te kamienice które tam stały a przynajmniej ich fasady w środku mogłyby być nowoczesne tak jak to się robi w cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
tedepes Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia 06.05.09, 14:08 Ładny budynek. Mam nadzieję, że wybudują go tak jak zapowiadają. Co do ręcznie wypalanych cegieł - to widzę tu u niektórych brak konsekwencji. Podobne są w Centrum Renoma i tam nie ma problemu a tu mają wygladać brzydko? Budynek, odważny i ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: common man Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 14:21 W pierwszej chwili myślałem że to z jakiejś realizacji, nawet się zdziwiłem że mury fasady nie skończone a okna już wstawione.... ale włożyłem okulary i ....taaaa, no piękne,piękne... znów przekombinowana architektura - co by było "oryginalnie" to rytm okien na każdej kondygnacji inny, to tam ,to gdzieś indziej współczesny architraw betonowy manierystycznie przerwany, a tu znów okienko narożne i na dole komercyjne duuuuże przeszklenie co by widać było..... AAaa i ręcznie wyrabiana cegła - na czymś trzeba zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
omega1967 Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia 06.05.09, 14:30 Nie chce komentowac architektury, ale wydawalo mi sie, ze oczyszczono te dzialkie kilka lat temu, bo mial byc przebudowywany wezel drogowy i tramwajowy w tym miejscu. Czyli znowu kasa zwyciezyla i powstanie malo atrakcyjnie zlokalizowana kamienica - mam watpliwosci czy uda sie to marketingowo. Juz widze co pierwsze pojdzie precz w ramach oszczednosci w realizacji (cegla). Chcialbym sie mylic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: 195.116.69.* 06.05.09, 17:40 nie dopuście aby coś takiego powstało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamba Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:39 To tak jakby do starego mercedesa włożyć panel radio z panelem LCD i innymi gadżetami. Radio super kozak, samochód zabytek, na swój sposób urokliwy i wartosciowy. Budynek spoks, ale co by sienie robiło nie wpasowuje się za żadne skarby w obecną formę architektoniczą, co łamie jedną z dwóch zasad projektowania pzrestzreni i obiektów (szkoły twozrenia form architektonicznych), tj kontynuacji, ale róznież nigdy nie będzie obiektem wymuszajacym danaformę architektoniczną, co nie godzi siez drugą z tych zasad tj. kontrastu. Ni w d..e ni w oko inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student z Wrocka Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.mobile.playmobile.pl 06.05.09, 22:41 Verity UpTown?? a co to k... anglia juz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goźdź Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.lodz.mm.pl 06.05.09, 23:40 Nie pasuje formą do kontekstu. Akurat w tym miejscu powinien być jakiś rytm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxt Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.predom.biz.pl 07.05.09, 09:05 Ciekawe jak wyglalaby Barcelona gdyby kazdemu architektowi kazali nawiazywac do istniejacych obiektow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batou Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: 89.108.252.* 07.05.09, 11:59 ...nie jest jeszcze najgorzej choć elewacja o wiele nudniejsza od tych sąsiadujących -brakuje akcentów poziomych- próba z loggiami (?) całkiem ciekawa ale można było pójść nieco dalej i zróżnicować przy okazji wielkość otworów okiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goźdź Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.lodz.mm.pl 07.05.09, 13:09 @dxt Nie mówię że wszędzie, tylko AKURAT w tym miejscu. No i te funkcjonalne balkony od ulicy. Budynek ujdzie, ale nie w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.toya.net.pl 08.05.09, 00:14 to jest nic w porownaniu do tego ... rts-jp.mybrute.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZECZYTAJ Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 09:38 Czy wiesz że IQ Nicole Kidman oszacowano na 132, Shakiry na 140, Sharon Stone na 154, Przemka Salety na 102 a Dody na 156. A ty wiesz jakie masz IQ? Nie wiesz? Sprawdź się! www.iqtest24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
johan_stefan Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia 09.05.09, 15:11 Budynek świetnie pasuje do kontekstu jak na dobrą współczesną architekturę. Każda narożna kamienica w tym okręgu ma motywy w cegle tego odcienia. Proporcje pasują tylko może nie każda wrażliwość to dostrzega. Rzuty mieszkań są naprawdę dobre. Wg mnie to jeden z nielicznych dobrych projektów mieszkaniowych w ostatnich czasach we Wrocławiu. Jednak wątpię czy Verity wybuduje wreszcie coś w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.pools.arcor-ip.net 10.05.09, 00:04 Czepiam sie, czy to plagiat? www.corpussireo-projektentwicklung.de/index.php?page=228 Gotowy budynek jest oblozony cegla-patrz "Baufortschritt". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Apartamentowiec w sercu Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 15:28 @ mika - jakby nie patrzeć - racji masz dużo... Odpowiedz Link Zgłoś