ellyzka 27.04.07, 17:31 Mam pytanie bo chcę się upewnić do jednej sprawy... Z WoSu pisze się tylko jedno wypracowanie do wyboru tak jak na polskim? Bo na arkuszu nic nie pisze... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
historanka Re: WOS rozszerzony 27.04.07, 17:36 no jasne że JEDNO !!!!!! ja też piszę WOS rozszerzony! p[a, pa powodzenia! 8maja Odpowiedz Link Zgłoś
gohha1 WOS rozszerzony 27.04.07, 18:47 a na jakie tematy stawiacie z WOSu? jak myślicie? <ja myślałam że będzie o demokracji, ale ten temat który miałam na myśli pojawił się w listopadzie na próbnej> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justynica Re: WOS rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 15:48 No pewnie, że nic nie pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: WOS rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:55 Ja myśle że cos o globalizacji albo patolaogiach władzy (korupcja,nepotyzm,fasadowość,alienacja) Oby.......... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: WOS rozszerzony 01.05.07, 10:19 Myślę że bedzie coś o Unii Europejskiej ( z okazji 50-lecia Traktatów Rzymskich). Baj de łej, dysponuje ktoś jakimiś testami i moglby mi przesłać? gabrielafrancuz@wp.pl Z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentyp Re: WOS rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 00:42 a może coś związnego z aborcją, eutanazją, homoseksualizmem? tematy takie jak globalizacja, unia europejska, demokracja, społeczeństwo obywatelskie pojawiały się często na maturach. z drugiej strony w tym roku obchodzimy 50 lat od podpisania traktatow rzymskich i 10 rocznicę uchwalenia konstytucji. sam chciałbym zagrożenia demokracji, ale pan giertych chyba dobrze wie, że on sam jest takim zagrożeniem więc wydaje mi się że temat będzie inny niż zawsze :) zaskoczą nas :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: WOS rozszerzony IP: *.g.intelink.pl 02.05.07, 01:19 aborcja itp. to chyba za proste, bo to klasyka i każdy umie na ten temat lac wode ;] (choc tematy powazne). też myślalem o zagrożeniach demokracji albo o prawach człowieka. nie wiem co wszyscy z tym Giertychem. przeciez on nie ma szczególnego wplywu na tematy maturalne. nie sądze, zeby jacyś profesorowie, ktorzy wymyslają tematy maturalne, bali się Giertycha i specjalnie mu się podlizywali tematami przez niego lubianymi. na probnej maturze tematy byly normalne i na prawdziwej tez neda w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
gohha1 Re: WOS rozszerzony 02.05.07, 08:13 No ja akurat nie zgodziłabym się z tobą w tej kwestii. Jeszcze nie tak długo przed próbną nasz minister mówił jak on to bardzo lubi "Potop", i nie wyobraża sobie, żeby jakis maturzysta tego nie przeczytał. A tu proszę -na próbnej z polaka (rozszerzonej) co się pojawiło???- czy to zbieg okolicznośći? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentyp Re: WOS rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 09:32 z tym giertychem to tak pół żartem pół serio było. wpływu pewnie i nie ma, ale wyobrażasz sobie temat na maturze (np zagrożenia demokracji czy aborcja) w którym wielu mogłoby argumentowac postawione tezy podając przykład LPR, Młodzieży Wszechpolskiej, czy samego Romana? już widzę te nagłówki w wyborczej "maturzyści przeciwko giertychowi" :) taki temat byłby odwarznym posunieciem ze strony układających testy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaniolek1 Re: WOS rozszerzony 02.05.07, 11:10 Homoseksualizmu nie bedzie raczej,zagrożenia demokracji tez nie bo to zbyt "gorący" temat:P Giertych jest przeciwnikiem UE wiec też nie bardzo:) Może cos z patriotyzmem?Wartościami? Nie mam żadnych konkretnych przeczuc, za to na probnej do polskiego i angielskiego trafilam swietnie,teraz cala klasa za mna chodzi i pyta co bedzie a tu pustka:/! "KONKURENCJA NIE ŚPI" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: WOS rozszerzony 02.05.07, 11:12 patriotyzm... byłabym zapomniała :) "Czy twoim zdaniem lekcje patriotyzmu są potrzebne w szkołach I DLACZEGO TAK?" xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: WOS rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 13:50 Coś z UE zawsze jest w testowych albo tekstach ale mozliwe ze będzie wypracowanie .A może o konstytucji europejskiej??? Ja myślę jeszcze o prawach człowieka??? Zobaczymy...Już niedługo ...I tak nas zaskoczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qna Re: WOS rozszerzony IP: *.lodz.mm.pl 02.05.07, 15:28 Już kiedyś pisałam to na jakimś forum .. tematy szczególnie z WOSU zawsze są muśnięte poważnym smrodkiem politycznym partii jaka teraz rządzi. Dlatego - UE - raczej odpada (PIS nie jest tak mocno za nią ) KONTAKTY NA ARENIE MIĘDZYNARODOWEJ - to już wogóle :) .. wystarczy zobaczyć co Pani Fotyga robi a raczej czego nie robi :) Mylę, ze kwestie - KOŚCIÓŁ --> Państwo jak najbardziej mogą być. do tego lekka nutka -Prawa - Prawa człowieka - Moralność - terroryzm - globalizacja?? choć bardzo wątpię ) - no i kto wie .. jeśli już czekacie na UE .. to być może minusy naszego członkostwa w niej. Pozdrawiam w(ł)osiaczków. Odpowiedz Link Zgłoś