Dodaj do ulubionych

I jak po? Pasował teamt?

• Gość: roza 2 i owszem podpasował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:23
      Jakoś poszło.. 30 % chyba sie jakoś wyjuha...oczywiscie temat pracy nr.2
    • Gość: m. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.05.07, 13:26
      stres był ogromny, ale mysle ze polski na plus ;]

powodzenia w poniedziałek!
      • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:41
        Pisałem rozszerzony, drugi temat (mała ojczyzna). Porównałem z przykładowym
        wypracowaniem i... mogło być dużo lepiej, ale trudno. Tak się przyłożyłem, że
        ledwo zdążyłem. Jeszcze nigdy czas tak szybko nie płynął. Ale stresu zero. Tylko
        ręka mnie bolała, ledwo pisałem :-) Na szczęście miejsca nie zabrakło.
      • Gość: menioch Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.acn.waw.pl 04.05.07, 13:42
        odpowiedzi już są, z części czytanie ze zrozumieniem tylko 6 punktów nie zgadza
        mi się z kluczem. Między innymi zadanie pierwsze które było totalnie powalone.
        Kto by się domyślał że chodzi o pozytywnie i negatywnie. Ja tam po prostu
        wpisałem zdanie, które wyrażało jej ocene. Zobaczymy jak tam oficjalne
        odpowiedzi cke...
    • Gość: maturzystka :) Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.07, 13:42
      musze przyznac ze tematy na wypracowania nie byly trudne (pisalam podstawowa)
      chociaz to moze byc kwestia subiektywna bo zalezy kto czego sie nauczyl :P ale
      nie podobal mi sie test :/ pytania byly dziwne i mysle ze dosc trudne...
      chociaz na wiekszosc (jak sie przed chwila przekonalam) odpowiedzialam dobrze :)
      • Gość: bedzie dobrze Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:53
        jestem wsiekła!! uwazam ze podstawa była trudniejsza od próbnej rozszerzonej!!!
        ten tekst był dziwny,a pytania trudnie sformułowane.masakra...robiłam to 1h i 40
        min...więc mase czasu.a wypracowanie to cóz..za mało czasu mi zostało na pisanie
        po tym durnym tekscie. Pisałam o dziadach.
        • Gość: Olga Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.isp.tvkg.net 04.05.07, 16:33
          > jestem wsiekła!! uwazam ze podstawa była trudniejsza od próbnej rozszerzonej!!!
          > ten tekst był dziwny,a pytania trudnie sformułowane.masakra...robiłam to 1h i 4
          > 0
          > min...więc mase czasu.a wypracowanie to cóz..za mało czasu mi zostało na pisani
          > e
          > po tym durnym tekscie. Pisałam o dziadach.

Podstawowa trudniejsza od rozszerzonej... Przepraszam ale ktoś tu nie zapoznał
          się z tematami matury na wyższym poziomie. Granica czy Dziady to pryszczyk na
          dupce w porównaniu do chociażby kreacju rpowincji w "Pani Bovary". Pozdrawiam i
          życze dalszego użalania się nad sobą i swoją niewiedzą...
      • Gość: hohohoho Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 195.150.76.* 04.05.07, 13:53
        Żalicie się, że na maturze rozszerzonej z języka polskiego pojawił się tekst
        autora nieznanego, którego twórczości nie omawialiście na lekcjach... a przecież
        na tym polega matura rozszerzona. Musicie wykazać się analizą i interpretacją
        obcego wam tekstu!
        • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:57
          Ja nie narzekam. O Szymborskiej czy Herbercie może napisałbym lepiej, ale za to
          tutaj trzeba było nawiązać do Mickiewicza, którego każdy powinien znać...
        • Gość: ja Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.debica140.tnp.pl 05.05.07, 15:32
          no tak zalimy sie, nie pamietasz jakie byly zasady ? zgodnie z zarzadzeniem ,
          wynikajacym z odrebnych poziomow, tj . bez zdawania dwoch poziomow tylko
          kazdego z osobna, bylo zalozenie, ze na poziomie rozszzerzonym beda elementy
          poziomu podstawowego ... wiec nie wiem gdzie te lementy byly ... tekst
          dotyczacy dziennikarstwa pochodzil z ksiazki studenckiej, a teksty do analizy
          na wypracowanie , nie byly omawiane , ( zaden ! nawet jeden! ) ... nie ma to
          jak prawdomownosc ... Niech zyje sprawiedliwosc ... zaluje ze tu zyje w tym
          kraju !!
          • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 05.05.07, 15:44
            Czy ważne, skąd pochodzi tekst czytania? To zwykle jest esej, wykład, albo coś w
            ten deseń. Tekst nie był trudny, można się żalić na pytania - a po rozwiązaniu
            kilku takich testów stwierdzam, że te nie były najgorsze, może tylko o ten styl,
            bo trzeba było napisać styl i trzy cechy, a był za to tylko punkt. Może na
            szczęście tylko, bo go nie dostanę. I jakoś ja nie spodziewałem się znanego
            tekstu. Wiedziałem, że będzie nie omawiany, na tym polega ta matura. Zupełnie
            nie widzę problemu.
      • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:54
        Co z tym kluczem. Przykładowe wypracowanie to nie to samo...
    • Gość: Kate super IP: *.aster.pl 04.05.07, 13:53
      w tym roku pisałam porównanie portretu matki w przedwiosniu i w
      cudzoziemce,rano to jezcze doczytywałam a tu prosze temat blizniaczy nawet sie
      nie zastanawiałam co wybrac :)
      • Gość: k_k tak sobie;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:00
        a ja pomyliłam imiona i nazwiska. Pisałam drugi temat. Nie było tak źle, ale
        mogło być lepiej. Jak zwykle nie trafiłam w przykładowe odpowiedzi ;( a tekst do
        czytania głupi ;(
        • Gość: koszmarny karolek Re: tak sobie;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:03
          Czy będą opublikowane jasne klucze - schematy oceniania ?
          • Gość: bambuko Re: tak sobie;/ IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:05
            Mam taką nadzieję - przykłady odpowiedzi, a zwłaszcza wypracowań nie dają mi
            zupełnie nic, oprócz tego, że wiem, że mogło być lepiej. Dzięki piękne...
        • Gość: aak czytanie ze zrozumieniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:20
          mi nie podpasowalo czytanie ze zrozumieniem,
          schrzanilam w nim m.in. pierwsze zadanie,bo napisalam,ze ocenia 'nie najlepiej'
          ehhhhh...a Wam jak poszlo?
    • homozygota Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 14:11
      ja pisałam temat o Flaubercie i Schulzu ;) jestem w sumie zadowolona, ale nie
      czytałam klucza i nie mam zamiaru ;D
      a ogólnie to niezadowolona jestem z czytania ze zrozumieniem :/ IMHO był trudny.
    • Gość: cdsfsafsaf Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.teoc.pl 04.05.07, 14:12
      Co to k*rwa ma znaczyc, ze TVN24 podalo temat ?! Ja nic nie slyszalem, tvn
      podalo ten temat przed matura? Kiedy? To jakis zart chyba...?! Wezcie mnie nie
      denerwujcie :/
      • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:14
        Podali temat po maturze, dowiedzieli się od zdających.
        • Gość: gdfgdfgdfgfd Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.teoc.pl 04.05.07, 14:20
          ufff to dobrze, bo na poprzedniej stronie tematu ktos napisal, ze przed. Grrr,
          stesik :D
      • Gość: ania Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:15
        ja tez nic nie slyszalam o tematach na mature. nawet niech nie probuja tego
        uniewazniac, nie mam ochty znow to przezywac. ale temat nawet nawet o ty
        matkach...
        powodzenia dalej!
    • Gość: la Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:13
      tematy makabra
      ja wam dam w tamtym roku gorsze
      piszą tak ci co pisali rok temu a teraz patrzyli na nas z szyderczym uśmieszkiem
      mi poszło tragicznie
      licze że uczelnei zaniżą pozimy
    • Gość: porazka DG Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:15
      ja chyba nie zdam,,,ten tekst mnie rozwalil !! byl bez sensu ale sie mozna bylo
      spodziewac w koncu pan giertych szerzy patriotyzm ;/ a jak sprawdzalam z kluczem
      to mam nie zdane raczeja le to przykladowe jest wiec moze jednak jakas nadzieja
      jest ;/
      • Gość: nakkur Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:18
        jeśli przedwiośnie opisałem dobrze, a granicę tylko do połowy dobrze, to dadzą
        mi jakieś punkty, czy 'praca nie na temat'?:/ ile pkt jest za wnioski?
      • Gość: Agnieszka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 14:18
        Popelniłam wielka gafę w wypracowaniu. Cos mi sie porąbało we łbie i napisalam
        że ta Kolichowska to matka Elżbiety.myslicie że mogą mi nie uznać wogole
        wypracowania za to ????
    • Gość: ptr matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:18
      to niestety prawda - na leb na szyje w szkolach leci poziom nauczania i to
      odbija sie na zadaniach maturalnych!takie jak te na tegorocznej maturze powinny
      znalezc sie raczej na egzaminie dla gimnazjalistow. stara matura uczyla
      myslenia, trzeba bylo posiadac ogolna szeroka wiedze, to co dzieje sie teraz
      jest po prostu smieszne. przy odrobinie szczescia (!) mature moze zdac naprawde
      kazdy! wystarczy tylko uwaznie przeczytac podany fragment, nie trzeba nawet
      miec pojecia o czym jest caly utwor! smutne, ale prawdziwe.
      • Gość: maturzystka Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.crowley.pl 04.05.07, 14:26
        Nie zgadzam się z tym. Spróbuj zrobić tą maturę w tym czasie co trzeba i dodaj
        do tego jeszcze stres. Rozumienie tekstu( pisałam na poziomie podstawowym) było
        trudne. Rok temu było dużo łatwiejsze. Pisaliśmy je potem na lekcji i wszystkim
        dobrze poszło.
        • Gość: PTR Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:38
          jasne, ze sie nie zgadzasz. kazdemu wydaje sie, ze to co pisal bylo trudniejsze
          od wczesniejszych. prawda jest jednak inna...i jeszcze narzekasz na poziom
          podstawowy? dziecko, to co Ty robilas w szkole na polskim? pisalas PODSTAWE!
          minimum wymaganych wiadomosci! zlituj sie! w zeszlym roku niektorzy maturzysci
          pisali oba poziomy = podwojny stres, podwojne zmeczenie! daj spokoj, jesli dla
          Ciebie to bylo za trudne, to moze trzeba sie bylo bardziej przykladac do nauki
          przez te trzy lata!
          • Gość: borysek Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: 80.51.159.* 04.05.07, 15:34
            oj ty to chyba w tym roku matury nie pisałeś ;]
            Czytanie ze zrozumieniem było można by powiedzieć najtrudniejsze od początku
            nowej matury. A co do wypracowań to jednak do trudnych nie należały, lecz
            wypracowania nie muszą być trudne bo i tak trudno wbić się w klucz. Dużym
            problemem okazał się czas którego brakowało, gdyż czytanie pochłoneło dużą jego
            część. Ogólni to ja powiem że matura było trudna ale wszyscy powinni zdać.
          • Gość: Dominika Giertych niech napisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:44
            matura była "zryta". niech to Giertych zda! próbna matura rozszerzona była o
            wiele łatwiejsza niż prawdziwa, a Panie Dyrektorze Komisji Egzaminacyjnej
            chciałabym zobaczyc punkty, które Pan by zdobył lub raczej NIE zdobył:)
            Zawsze nam mówiono, że będą lektury a nie książki z kosmosu. Zapewne są one
            bardzo wartościowe, ale nie znane nam nigdy dotąd.
            Pragnę zauważyć, iż to nie mały procent maturzystów mówi o zbyt wydumanych
            tematach z języka polskiego na poziomie rozszerzonym, tylko większość z nich.
            myślę, że widac mój talent pisarski, który niestety przez Was nie zostanie
            odkryty! a moja niemała wiedza została stłamszona w zarodku!
            życze miłej pracy, podliczania punktów.
            • Gość: ag Re: Giertych niech napisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:07
              zgadzam się w 100 %. Tematy na rozszerzonej to było jakieś nieporozumienie!
              Bardzo przepraszam państwa wgzaminatorów czy jak ich tam zwą, ale matura
              rozszerzona w poprzednich latach była prostsza! każda!
              • Gość: ptr Re: Giertych niech napisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:10
                ech...czy wy naprawde oczekiwaliscie, ze matura to bedzie proste wypracowanko?
                to jest do cholery egzamin dojrzalosci...jego poziom i tak jest juz tragicznie
                niski, a wy jeszcze narzekacie. ciekawe czego oczekuja ci z was, ktorzy
                wybieraja sie na studia humanistyczne? jesli to, co mieliscie na maturze bylo
                dla was za trudne, to lepiej pomyslcie o politechnice lub w ogole dajcie sobie
                spokoj ze studiami...bo tam niestety trzeba sie uczyc, czytac takie 'zryte'
                teksty i niestety w dodatku je rozumiec.
                • Gość: Gosiak Re: Giertych niech napisze IP: *.tvk.torun.pl 04.05.07, 18:41
                  A ty kim jesteś PTR?
                  Dumnym posiadaczem starej matury? Jeżeli mam mówić o porównaniu nowa stara to
                  stara była o niebo lepsza. Wszyscy sciągali, oceny zawyżone, bo oceniane przez
                  nauczycieli uczących, no bo poziom szkoły trzeba poprawić. Teraz zamiast weny
                  twórczej mamy standaryzowane klucze,zamiast pięciu godzin tak naprawdę 2
                  godziny na wypracowanie i do tego 3 lektury z 30 koniecznych do nauczenia,
                  kiedyś była większa różnorodnośc tematów, były bardziej ogólne tematy. Poza tym
                  matura nie gwarantuje dojrzałości, Giertych tez kiedyś zdawał maturę i co? Jest
                  przez to mądrzejszy? Matura ma być biletem na studia, a nie zaświadczeniem o
                  dojrzałości. Poza tym polskie politechniki mają większe osiągnięcia od
                  humanistycznych uniwersytetów. A ludzie tam nie idą bo tam matme i fizykę
                  trzeba ,a większośc nie rozumie to na humanistyczne idziemy, a potem bezrobocie
                  15 %.
                  • Gość: Marien Re: Giertych niech napisze IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:45
                    Gosiak,wydaje mi sie ze jednak znaczna wiekszosc idzie na humanistyczne studia
                    dlatego ze sie tym interesuje.ja bym chciala dostac sie na historie sztuki nie
                    dlatego ze nie umiem matmy ale dlatego ze sie tym interesuje i chce zajmowac w
                    dlaszym zyciu bez wzgledu na pieniadze.
                  • Gość: ptr Re: Giertych niech napisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:54
                    a to niespodzianka! jestem "dumnym" posiadaczem NOWEJ matury! i jakos dziwnym
                    trafem mialem z podstawy ponad 80%, z rozszerzenia rowniez. i widze teraz po
                    moich studiach, ze szkola do nich zupelnie nie przygotowuje.
      • Gość: konserwatysto Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:28
        i WSZYSCY ŚCIĄGALI!!!!!!!!!!
        • Gość: bambuko Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:40
          Zgodzę się, że stara i nowa matura to osobne światy. Ale jeśli chodzi jedynie o
          nową maturę, to nie uważam, żeby obecna była łatwiejsza od poprzednich. Poza tym
          to tylko polski, poczekajmy na pozostałe przedmioty - ja we wtorek mam WOS.
    • Gość: karolinaa Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:27
      No ja pisałam rozszrzenie i ten tekst trochę dziwny był jednak trzeba było mieć
      konkretną wiedzę ale nie narzekam;) pisałam temat 2 i też się zastanawiam po co
      jest ta lista lektur rozszerzonych skoro nie było żadnego tytułu... I jestem też
      zaskoczona że nie było żadnej poezji! Rok Herberta i Wyspiańskiego więc
      obstawiałam że Wesele będzie, ale Dziady w sumie fajne;) Pozdrawaiam i
      powodzenia życzę;)))
    • Gość: Lola Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 195.205.97.* 04.05.07, 14:29
      Powiedzcie dlaczego mi odp. na kompa nie wchodzą??
      • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:36
        Są zabiezpieczone bardzo inteligentną aplikacją, która wygrywa, kto nie zdał i
        chce Ci dać jeszcze trochę czasu, zanim się załamiesz.
    • pawko13 Hej hej hej czyli jeste ok :) 04.05.07, 14:44
      Ja pisałem oczywiście o dziadach :). Temat wypracowania nie był trudny,
      skończyłem pisać bo skończyło sie miejsce. Za to praca z tekstem była w tym roku
      moim zdaniem wyjątkowo dziwnie zbudowana :)
      Pozdrowienia dla wszystki maturzystów :*
      • Gość: ewa Re: Hej hej hej czyli jeste ok :) IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 15:06
        ja pisałam rozszerzony, temat o prowincjach, moim zdaniem tematy nie byly takie
        trudne ale ten tekst ze zrozumieniem-masakra, u mnie w szkole wiekszosc osob
        pisalo o granicy i przedwiosniu na podstawowym, no ale nic trzeba poczytac
        klucz:)
        • Gość: Ewelina jak sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:13

Sprawdzam sprawdzam i mniej wiecej duzo mam dobrze, ale cholerka nie wiem na
          przyklad jak oni mi potraktuja np. pytanie o demokracje - trzeba bylo podać jej
          dwie cechy i ja to ujelam mniej wiecej tak :
          1) gwarantuje wolnosc i rownosc obywatelom
          2) gwarantuje obywatelom mozliwosc tworzenia wspolnot
          i teraz zastanawiam się czy to jest zle :/ bo w kluczu napisane jest tylko
          Gwarantuje wolnosc i rownośc - i jest potraktowane jako dwie cechy, a ja to
          ujelam w jednej - jako calosc... jak sadzicie? bo mam kilka takich przypadkow:/
          bo cholera chcialam zablysnac robudowanymi odpowiedziami, a teraz nie wiem czy
          mi to na dobre wyszlo.

o I mam jeszcze jedno pytanie
          W pierwszym zadaniu napisalam :
          ocena: Rzeczywistosc jest korzystna, ale jednoczesnie sprzyjająca deprecjacji
          myslenia politycznego
          cechy : Gwarantuje stabilizacje i pokoj,
          powoduje zanik szacunku do prawa

a w kluczu jest cholera
          :"ocena pozytywna i negatywna
          cechy to akurat podobnie...
          No ja zwariuje teraz,...
        • Gość: indywiduum rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:20
          Podobno rozszerzony jest dla ludzi wybierających się na studia humanistyczne ja
          coprawda wybieram sie na inżynieryjne, ale nie w tym rzecz.
          Zawarty w odpowiedziach przykład wypracowania choć logiczny w kontekście całej
          ksiażki jest według mnie łatwy do podważania jeśli ograniczymy się do fragmentu.
          Owe fragmenty nie pochodzą z kanonu lektur a zatem ich znajomość nie jest
          obowiązkowa. Jesli w takim razie ograniczymy sie do tego właśnie wycinka tekstu
          to jest rzeczą prawdopodobna, że interpretacja będzie nieco inna.
          Jestem w stanie na podstawie zwykłych cytatów wykazać równoprawnośc różnych
          interpretacji nawet jeśli kolidują ze spłyconym pojęciem piszacych zadania.
          Jeśli to matura rozszerzona to powinna cenic kreatywność a nie tempić
          indywidualizm.
          • Gość: bambuko Re: rozszerzony IP: *.chello.pl 04.05.07, 15:36
            Racja. Pisałem o małej ojczyźnie, ale jedynie do fragmentu, a nie do całości,
            jak w przykładowym wypracowaniu.
          • Gość: ag Re: rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:10
            Zgadzam się!!!!
          • Gość: Marcin Re: rozszerzony IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:04
            Podobnie jak ja. Jestem uczniem technikum i nie dostalem od nauczyciela listy z lekturami tych autorow. Jedni pisza ze na rozszerzonej moga dac cokolwiek - ot, isc do ksiegarni, na slepo wybrac ksiazke, cytat, temat... Tylko jaki to ma sens? Rozszerzona jest dla humanow? Bzdura, ja zdawalem bo przyswiecala mi mysl ze nic nie mozna stracic, jedynie zyskac. A teraz obawiam sie ze nic nie zyskalem, bo o ile ten przyklad odpowiedzi jest poprawny to doslownie na odwro napisalem... Tamto wypracowanie konkretnie odnosi sie do calosci ksiazki. Jest tam napisane ze jest to powiesc realistyczna. O Schulzu pewnie wiekszosc licealistow slyszala, ale sklepy cynamonowe nie sa obowiazkowa lektura.

Wiec czy tej samej interpretacji nie mozna przeprowadzic na tekscie z podstawy programowej? Wezcie przestancie czego to sie od nas ma wymagac... Nie dosc ze pisali to tylko ambitniejsi (11%) to i tak wiekszosc nie zda bo nie ma jak.

Moim zdaniem ta matura powinna zostac poddana w gleboka watpliwosc i powinien zostac rozpisany nowy egzamin - z tego co mamy miec przeczytane, a nie z wybujalych ksiazek...

• Gość: Kasik19 Re: rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.07, 17:56
              całkowicie sie zgdadzam Pisałam rozszerzony i jak ustukam 30 % to bedzie
              dobrze....:(((((
              to była przesada.... "sklepy cynamonowe" nie były u nas opracowywane wieć
              musiałam isc na żywioł.... i efekt bedzie marny....
              Wątpie czy jest osoba z mojej szkoły która jest zadowolona ....
              i bedzie miała dużo procent....
              bo wiekszosc raczej nie zda.... a nie są to osoby głupie czy tępe wrecz
              przeciwnie....
              • Gość: Klami Re: rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 00:14
                Mam powazne watpliwosci co do tego czy w ogole rozumiecie o co chodzi w rozszerzonym polskim. To MAJA byc teksty nam nieznane, poniewaz ten poziom sprawdza ogolna wiedze, oczytanie i umiejetnosci interpretacyjne zdajecego. To podstawa jest odtworcza, piszesz to czego ucza na lekcjach i o tym co na pewno znasz i co bylo omawiane, ba walkowane dziesiatki razy zapewne. Rozszerzenie to juz zupelnie inna bajka. Majac odpowiednia wiedze na temat epok (lata napisanie sa przeciez podane), trendow filozoficznych, tematyki danych czasow da sie wiele rzeczy omowic/porownac/zinterpretowac/zanalizowac. Inna sprawa, ze jest to zdecydowanie trudniejsze gdyz wymaga troche innej, pelniejszej wiedzy i umiejetnosci jej wykorzystania. Wlasnej inwencji, umiejetnosci laczenia faktow. Nie ukrywajmy, ze nie kazdy moze to napisac.
    • Gość: ~giernekgartych Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.osiedle.net.pl 04.05.07, 15:26
      qwa trudny ten tekst probna latwiejsza byla
      • Gość: niQe Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:31
        według Giertysia próbna była trudna z czego mozna wywnioskowac ze ta mialaby byc łatwiejsza?... jasne
        • Gość: julka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 15:34
          zgadzam sie ze probna byla duzo latwiejsza, ja na poczatku myslalam ze bedzie
          ok, ale sprawdzilam te przykladowe odp. i jest tragicznie, teraz boje sie czy w
          ogole zdam!!!
          • Gość: a Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:08
            ja również ;/
    • Gość: ? Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.tkdami.net 04.05.07, 15:37
      temat do bani
      • mmaattee Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:41
        Gość portalu: ? napisał(a):

> temat do bani
        mógłby być gorszy ;]
    • Gość: mucha Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:44
      jeden z najfajnieszych arkuszy jaki rozwiązywała;) niech zyjes Adam Mickiewicz!!!
      • mmaattee Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:45
        Gość portalu: mucha napisał(a):

> jeden z najfajnieszych arkuszy jaki rozwiązywała;) niech zyjes Adam Mickiewicz!
        > !!

może i fajny ale nie taki prosty, aż głowa bolała ;]
        • Gość: mucha Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:48
          dla kogoś kto powtorzył "dzidy"...;) coś wymarzonego choć przyznaje racje do
          sam temat i interpretacja bajki żegoty mogła sprawić problem...
          • olenka071 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:56
            podstawa granica + przedwiosnie dla mnie łatwe, zwlaszzca ze to
            dwudziestolecie, i bylo nie tak dawno robione w szkole :P ale ja pisalam roz :/
            z czytania mam ok 8/10 ale wypracowanie nie bylo takie łatwe, zwlaszcza ze o
            zamieszczonych tekstach bladego pojecia nie mialam :/
          • Gość: asieńka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 83.2.112.* 04.05.07, 16:00
            w sumie dwa tematy przypadły mi do gustu, ale ja pisałam temat o dziadach i mam
            nadzeje, że będzie ok.
            • Gość: monia2692 Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:16
              qrcze ja pisalam o granicy i przedwiiosniu i epoki pomylilam napisalam we
              wstepie ze to literatura wspolczesna;/...eh.....szkoda gadac.myslicie ze 30%uda
              mi sie zdobyc???;/
              • Gość: DGL Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:19
                Myśle że tak,w sumie to ciekawie prace napisałas,i bede trzymał kciuki
                • Gość: jaki to blad Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.kolornet.pl 04.05.07, 19:42
                  Jaki to błąd --
                  • Gość: cezary się boryka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 19:57
                    Pisałem rozszerzoną, drugi temacik, test czytania ze zrozumieniem prawie godzinę
                    robiłem, potem przeczytałem oba tematy dwa razy, wszystkie teksty i w ogóle,
                    wybrałem sobie jeden, przeczytałem jeszcze raz, w brudnopisie cały plan, co
                    napisać, wszystko, potem cyferki w jakiej kolejności, siadam pisać, a tu tylko
                    godzina, a ja muszę jeszcze zgrabny wstęp i zakończenie wykombinować, ale jakoś
                    zdążyłem napisać, chociaż więcej czasu zbawiłoby mnie na pewno - zabraknąć mi
                    mogłoby też miejsca, ale coś bym wykombinował przecież, mogło być lepiej, za
                    szczegółowy plan sobie robiłem i to przez to, tekst za dużo razy czytałem,
                    zamiast wcześniej zacząć pisać, zbyt ogólnie więc napisałem wnioski, ale trudno,
                    Ci, co oddali wcześniej, na pewno lepiej nie napisali, nie dało rady, chociaż
                    większość drugi temat wybrała, może łatwiejszy się jednak okazał, jednak mi nie
                    pasowało coś w nim, na szczęście dobra koleżnka, siedząca w ławce przede mną,
                    podarowała mi dwie chusteczki, które przyjąłem jak dwa nagie miecze wieszczące
                    zwycięstwo
                  • Gość: geginna Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:52
                    ortograf jak sie patrzy
                • Gość: ja Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zlotow.sdi.tpnet.pl 04.05.07, 23:16
                  Czy duzo strace jeśli napisałam ze matka Elzbiety z nia mieszkała?a przecież z
                  nią nie mieszkała tylko zostawiła.Błąd rzeczowy.Sama nie wiem dlaczego tak
                  napisalam ale tak bardzo sie spieszyłam ze pomyslałam po wyjsci eh...
                  • Gość: Malan Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.icpnet.pl 04.05.07, 23:27
                    Mam pytanie..ogolnie pisza ze jesli ktos sie nie zmiescil na 4 str to mogl
                    kontynuowac w brudnopisie ale musial skreslic slowo Brudnopis i napisac dalszy
                    ciag Czystopisu...Ja natomiast na 4 str na dole napisalem dalsza czesc w
                    Brudnopisie i zakonczenie napisalem w Brudnopisie i nie skreslilem tego
                    slowa..myslicie ze zalicza to??
                    • Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 23:33
                      Myślę, ze powinni zaliczyć. Wnerwia mnie to jednak, bo ja brudnopisu użyłem do
                      napisania planu, i gdyby nie to, że i tak nie zmieściłem się w czasie, to nie
                      miałbym gdzie pisać dalej, gdyby zaszła taka potrzeba (a już było blisko, ale
                      napisałem szybko zakończenie i koniec).
              • flash6 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 16:58
                Wiecie co... dziwi mnie trochę takie pisanie. Po co pisałaś skoro nie byłaś
                pewna - chyba że byłaś na 100% przekonana (to inna sprawa, nie możesz sobie
                zarzucić bo i tak byłoby źle). Lepiej czasami sobie odpuścić niż tracić za
                błędy w oczach egzaminatora.
              • uciekajac_przed_swiatem Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 19:11
                Gość portalu: monia2692 napisał(a):

> qrcze ja pisalam o granicy i przedwiiosniu i epoki pomylilam napisalam we
                > wstepie ze to literatura wspolczesna;/...eh.....szkoda gadac.myslicie ze 30%uda
                > mi sie zdobyc???;/

NIe chcę Cię martwić, ale to chyba tzw. rażący błąd rzeczowy i p. za rozwinięcie, a co za tym idzie 0p. z całej pracy
            • Gość: DGL Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:18
              Część 1 - czytanie ze zrozumieniem trudna, wypracowania zaś do najtrudniejszych
              nie należały,jednak po skończeniu części 1 bolała mnie juz głowa,więc
              wypracowanie nie zaciekawie napisałem,Miało być łatwiej??O co chodzi,współczuje
              tym co pisali rozszerzony,mam nadzieje że Komisje będą wyrozumiałe i klucze
              więcej pouwzględniają bo te przykładowe odpowiedzi to śmiech na sali,na
              większość w życiu bym tak nie poodpowiadał:/Póki co to sam nie jestem pewny że
              zdałem z części 1 chyba z 10 pkt.max bo te odpowiedzi dziwne,a wypracowanie się
              zobaczy
          • Gość: diboo:) Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:38
            Problem z bajką Żegoty? No bez takich! Przecież to łatwizna:/ (nawet dla takiego
            tumana <myślałam, że to się pisze przez ł:P> jak ja)
    • Gość: mika Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:18
      heheh tematy to nam sie w tym roku trafily naprawde przystepne, sadze ze kazdy
      mogl cos chocby wydukac na jeden z nich. jak dla mnie byly swietne mialam wrecz
      dylemat ktory wybrac.. ;p za to polozylam czytanie na ktore nie starczylo mi
      czasu.. :/ no coz czekajmy na klucz bo te odpowiedzi sa beznadziejne..
      pozdrawiam wszystkich
    • Gość: mateusz Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:34
      Witam serdecznie, mam pytanie do kogoś w miarę wtajemniczonego w sprawę oceny
      prac pisemnych z polskiego. Na egzaminie z nerwów pomyliłem imię matki Baryki,
      zamiast Jadwiga Baryka....napisałem Justyna Baryka. Czy ten błąd w bardzo dużym
      stopniu będzie miał wpływ na ocenę mojej pracy? Słyszałem od kogoś, że prace w
      których występują bardzo rażące błędy są odrzucane i nawet nie są poprawiane:/
      bardzo proszę kogoś o pomoc, bo nie będę mógł chyba spać w nocy:/
      • Gość: Alka-egzaminator Re: Proszę o pomoc IP: *.kielce.pl 04.05.07, 21:26
        Nie, praca nie będzie odrzucona. Śpij spokojnie:)Ważne, żeby pozostałe było
        dobrze. jako egzaminator zaręczam Ci, że trzeba się baaaaaardzo napracować,
        żeby nie zdać.Pozdrawiam.
    • Gość: Olimpek Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:42
      Osobiście uważam, że rozszerzona była naprawdę trudna. O wiele przyjemniej
      pisało mi się próbną, miałam wtedy zapasowy czas. Dziś czasu mi zabrakło i
      koniec wypracowania to już zupełny nieuregulowany słowotok. Pisałam 2 temat,
      pierwszy ogólnie kosmos (kto wymyślił p. Bovary?!)Sprawdzając z tym co jest w
      necie, to pewne rzeczy napisałam, ale kto pisze takie wypracowania jak nam
      zaprezentowano w jakieś 2 godziny? Jeśli jest ktoś taki, to zwracam honor.
      Tekst do czytania prosty, ale pytania... będę mieć max 7/10.
      Podsumowując: poziom rozszerzony był naprawdę rozszerzony i już składam
      gratulacje tym, którzy zdadzą i dostaną dobre punkty, bo naprawdę potrafią pisać!
      Pozdrawiam:-)
      • Gość: zuz Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:50
        Potrafią pisać wypracowania pod klucz. Bo to co innego niż normalne pisanie.
        • Gość: Marcin Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:06
          Podobnie jak ja. Jestem uczniem technikum i nie dostalem od nauczyciela listy z lekturami tych autorow. Jedni pisza ze
          na rozszerzonej moga dac cokolwiek - ot, isc do ksiegarni, na slepo wybrac ksiazke, cytat, temat... Tylko jaki to ma
          sens? Rozszerzona jest dla humanow? Bzdura, ja zdawalem bo przyswiecala mi mysl ze nic nie mozna stracic, jedynie
          zyskac. A teraz obawiam sie ze nic nie zyskalem, bo o ile ten przyklad odpowiedzi jest poprawny to doslownie na odwro
          napisalem... Tamto wypracowanie konkretnie odnosi sie do calosci ksiazki. Jest tam napisane ze jest to powiesc
          realistyczna. O Schulzu pewnie wiekszosc licealistow slyszala, ale sklepy cynamonowe nie sa obowiazkowa lektura.

Wiec czy tej samej interpretacji nie mozna przeprowadzic na tekscie z podstawy programowej? Wezcie przestancie czego to
          sie od nas ma wymagac... Nie dosc ze pisali to tylko ambitniejsi (11%) to i tak wiekszosc nie zda bo nie ma jak.

Moim zdaniem ta matura powinna zostac poddana w gleboka watpliwosc i powinien zostac rozpisany nowy egzamin - z tego co
          mamy miec przeczytane, a nie z wybujalych ksiazek...
      • Gość: Katerina Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.visp.energis.pl 04.05.07, 21:37
        Zgadzam się z kolegą w 100%. za dużo tresci, za malo czasu. Sama analiza tych
        kobył zajela mi 1/3 czasu przeznaczonego na wypracowanie. teksty nie byly trudne
        ale jakies takie rozmyte i niekonkretne. Nie umialam ich ze soba zestawic.
        Ogolnie kicha. a Ci co twierdza ze im dobrze poszlo to raczej sa zbyt
        ograniczeni zeby dojjrzec poziom trudnosci tego poziomu
    • Gość: beatkacz1988 Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:26
      porażka ten tekst był beznadziejn dlaczego nigdy nie dadzą coś pożądnego a
      wypracowanie jeszcze gorzej a te Dziady kto to wogóle wymyślił żeby omawiać??
      • Gość: M. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:31
        Jedyna nadzieja w tym ze wiekszosc obleje i beda musilei rozpisac nwy egzamin, lub media tak naglosnia ta kaszane ze wywrze to jakis wplyw na MEN...
        • kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:33
          POWIEM TAK WYPRACOWANIE OK PROSTE TAK JAK NA PODSTAWIE MOżNA SIę BYłO SPODZIEWAć
          ALE MY W SZKOLE NIE MIELIśMY FILOZOFII TEN TEKST Z CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM W
          Porównaniu z poprzednimi latami trudny jak CHOLERA !!!!!
          • luthien123 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:23
            Tam była filozofia? Gdzie? :o Chodzi Ci o tych starożytnych? Przeciez wszystko
            jest do wyczytania z TEKSTU :) Inną sprawą jest to, że większość ludzi
            wyczytuje co innego niż jest w kluczu. W tekście wyraźnie pisze "rozmowa była
            zdawkowa", nie było żadnej wzmianki o tym jakoby zawierała pełną treść. Było
            tylko napisane, że na poważne rozmowy nikt nie ma czasu, czy coś w ten deseń ;P
            • Gość: ola Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.speed-net.pl 04.05.07, 18:59
              JAK SIEDZE I to czytam
              to powoli dochodzi do mnie
              ze chyba spierniczylam te mature.
              wyszlam z poczuciem ze poszlo w miare a teraz co chwile przypominam sobie gafe.
              pierwszy dzien a tyle stresu i tyle przed nami.
              mam dosc:/
            • Gość: dawit Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.stk.vectranet.pl 04.05.07, 20:02
              stwierdzenie "rozmowa była zdawkowa" odnosiło się do komunikatu ..... a więc to
              komunikat jest zdawkowy :) ....... czytanie ze zrozumieniem - czy nie tak nazywa
              się ta część egzaminu ?
              • luthien123 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 20:49
                Komunikat jest rozmową? :)
        • szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:38
          A co wy tam mowicie, ze trudne było.Tekst był na miare ucznia 3 klasy liceum i
          co tu dużo mówić, moim zdaniem jak najbardziej do napisania.Co prawda niektore
          pytania były dość dziwne ale wszystkie z większymi lub mniejszymi problemami do
          napisania.Co do tematów wypracowan, to jak ktos by się uczyl a nie bazowal na
          tym że " a nóż się uda" to napewno nie mial by problemu z jednym jak i drugim
          tematem.JA osobiscie pisalem Dziady temat był mi nieco blizszy, klopot w tym ze
          pisalem do samego konca a zapewne jak bym mial wiecej czasu to jeszczre wiecej
          bym pisal.Matura odebrana przeze mnie jest jako pośrednia miedzy trudną a
          prostą.Jak to mowia nie ma rzeczy trudnych są tylko takie ktorych sie nie
          umie.POZDRO MATURZYSIC 2007
      • Gość: ninaa Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.gdynia.mm.pl 04.05.07, 17:38
        (podst)Nie no po napisaniu wszystkiego myslalam w sumie ze bedzie si, poki nie
        zajrzalam w klucz... wtedy mi mina zrzedła... Czytanie tekstu rzeczywiscie do
        latwych nie nalezalo a tematy wypracowan nie byly zle- wybralam 2. ale nie
        odwolalam sie do calosci utworow. Zdac to zdam, ale z wyniku nie bede
        zachwycona... Licze w mediach na jakis stosowny komentarz odnośnie tego egzaminu...
        • szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:42
          Wogole mam pytanie ma ktoś może pojęcie gdzie można znaleść fachowy klucz
          odpowiedzi do wypracowania.Jezeli chodzi o to podane narazie w wiekszosci mediów
          to jest to tylko pewien model na ktorym mozna bazowac ale on tak naprawde nie
          swiadczy o tym czy ktos dobrze czy zle napisal.
    • kuba2789 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:38
      Ja maturę piszę dopiero za rok, ale to, co widzę, mnie przeraża. Nie, żebym był
      jakimś głąbem (średnią miałem w ub. roku 5, 3), ale dzisiejszą maturę układają
      osoby, które same chyba nie wiedzą, jaka jest odpowiedź (mówie tu o czytaniu ze
      zrozumieniem). I tu największy absurd - tego typu zadanie to tzw. zgadywanka
      pod tytułem "co autor miał na myśli?" Przecież w języku polskim, literaturze
      chodzi o to, że wiele jest interpretacji danego tekstu, a "ludzie" , którzy
      układają chore klucze odpowiedzi uznają tylko 2 góra 3 możliwości. Pozdrowienia
      dla wszystkich maturzystów!!!
      • kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:47
        Sensowny klucz będzie dopiero w inforamtorze maturalnym 2008
      • Gość: Wkurzona troszkę:/ Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:53
        A wiesz co mnie przeraża? Ci wszyscy wystrachani uczniowie, którzy nie
        odróżniają arkusza z przykładowymi odpowiedziami od klucza. Połowa osób tutaj
        mówi "O rety! jaki straszny klucz, ja nie zdam"! Chyba u was jest coś nie teges
        z inteligencją:/ Przestańcie panikować, weźcie się ludzie w garść! To jest
        PRZYKŁAD! Nikt nie każe wam pisać tak jak jest w przykładzie! Na każde pytanie z
        czytania ze zrozumieniem można odpowiedzieć w inny sposób! Maturzyści, a tacy
        głupi! A potem się okaże, że jakieś 95% i tak zdało :/
        Przepraszam, musiałam... Ufff
        • kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:58
          Ty nie wiesz co mówisz ..Na podstawie czytanie ze zrozumieniem było cholernie
          trudne natomiast wypracowanie Było Proste tak jak można się było na podstawie
          spodziewać .Ale to czytania chyba się w CKE w głowach komuś coś poprzestawiało
          • Gość: Wkurzona troszkę:/ Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:04
            To do mnie?
    • Gość: thalli Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:47
      Tematy wypracowań - świetne. Pierwszy dla typowych poetów - "oj, Ojczyzno ty
      mioja", drugi dla przeciętnych i tych, którzy boją się o wstrzelenie w klucz
      odpowiedzi. Pierwsza część fatalna - tekst trudny i w zasadzie bez sensu. Gdyby
      taką mowę inaugracyjną wygłosić u mnie w szkole, wątpię czy ktoś poza
      polonistkami by zrozumiał. Pytania trudne. Pytanie najważniejsze: jak
      elastyczni będą sprawdzający nasze prace? Jak elastycznie będą podchodzić do
      naszych odpowiedzi?
      • szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:53
        Thalli wlasnie o to chodzi.Jak bogaty w odpowiedzi będzie klucz.Ja jak juz
        sprawdzielm to max mogę miec 17 punktów na 20 mozliwych z rozumienia tekstu,ale
        to jest optymistyczna wersja,jezeli klucz odpowiedzi bedzie zasobny tylko w
        odpowiedzi ktore wytypowano w tym rozwiazaniu dostepnym na neci to ilosc ta
        zmniejszy sie o ok 2-4 punkty.Liczze ze zawsze brano pod uwage kilka mozliwości
        odpowiedzi.
        • Gość: M. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 18:00
          Nie zapominajmy ze ten przyklad byl opracowany przz te same specjalisty z CKE ktore beda ukladac klucz.
      • Gość: yy Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zana.trustnet.pl 04.05.07, 18:02
        Słyszałem że w tym roku ma być właśnie tak, że za błąd rzeczowy praca jest od
        razu odrzucana.. starałem się tego wystrzegac, ale oczywiście nie byłby soba i
        walnąłem w pewnym zdaniu zamiast "matka" Eli napisałem "Kolichowska"
        zamiast "Biacka".. Treść się zgadza, bo opisałem stosunek Elżbiety do jej matki
        prawdziwej, tylko nazwisko nie to.. Myślcie, że mogą za to nie uznać
        pracy?? :///
    • Gość: sophie scholl matura IP: 82.139.45.* 04.05.07, 17:54
      moim zdaniem matura roszerzona byla wredna, zarówno tekst o dziennikarstwie, jak
      i temat wypracowania. Chce żeby już był sierpień.
      • ehes Re: matura 04.05.07, 18:01
        moim zdaniem nie poszło mi za dobrze...nie mam jakoś wiary w siebie :| przygotowałam się z mnóswa lektur tylko nie z tych co dali :|

A ten tekst na zrozumienie to :'oja ..!!!'-to się raczej na rozszerzna nadawał,więcej czasu mi odpowiadanie na ten test zajęło niz na wypracowanie!!
        [a miałam dodatkowe 30 min tak to bym w ogóle nie wyrobiła]
        Na parę pytań z tego tekstu nawet nie wiedziałam jak odpowiedzieć(nie wiem-może za tępa jestem na tego typu rzeczy).
        Wyrałam temat 1 z podstwowej i coś naskrobałam,ale o jakieś martyrologi czy mesjanizmie nie wspomniałam,jakoś wyleciało mi to ze łba.

ojjj to się teraz postresuję <stres>
        • Gość: Samuel Re: matura IP: 81.219.210.* 04.05.07, 18:12
          Dokładnie, oceniałem, że na test z czytania ze zrozumieniem przeznaczę ok. 50-60
          min, a zajął mi prawie 90 min + wypracowanie ok. 70 min.

Test z czytania ze zrozumieniem oceniam jako dość trudny i zawiły. Pytania nie
          były sprecyzowane przez co zostawiały pewną dowolność w konstruowaniu
          odpowiedzi. Niestety znając życie test będzie sprawdzany rygorystycznie z
          "jedynym właściwym i słusznym kluczem CKE" przez co odleci kilka punktów :|

Tematy wypracowań dość łatwe, nawet dla tych, którzy nie znali lektur.

Proponuję wysłać treść dyskusji na forum do CKE, bo jeżeli oni sami nie wiedzą,
          że stworzyli paszkwila w postaci głupich pytań do testu to może warto im to
          uświadomić.
          • Gość: julka Re: matura IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:17
            dobry pomysl z wyslanie tego na forum cke:)
        • Gość: julka Re: matura IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:14
          wiecie co wam powiem, ta matura to jedna wielka komedia, ja nie wiem co to
          bedzie. Ci co to ukladaja sami by tego nie rozwiazali. Nie wiem jak te
          przykladowe odp. pokryja sie z kluczem, ale z tych przykladowych to mam bardzo
          kiepsko, zaznacze ze rozszerzony pisalam. Takze bardzo sie boje, a to dopiero
          pierwszy dzien....
          • Gość: Marien Re: matura IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:18
            ja jeszcze raz:) ale własnie przeczytalam wypowiedz Julki (mojej poprzedniczki)
            i zupelnie sie z nia zgadzam.z ptzykladowych odpowiedzi to ja mam bardzo
            kiepsko;/
        • kogiel87 Re: matura 04.05.07, 18:17
          Ludzie ten kto pisze dobrze wypracowania i pare punktów załapie ja z Rozwinięcia
          będę miał koło 8 jak patrzyłem w ten klucz co jest na onecie gorzej z czytania
          ze zrozumieniem . Ale ten kto dobrze napisał dostanie pare pkt za
          język,Kompozycja,Styl,Zapis jakoś te 30 % się uzbiera . Szkoda że to czytanie
          było trudne można by powiedzieć że powinno być to co na podstawowym raczej na
          rozszerzonym taka jest moja opinia jeśli chodzi o tekst z czytania ze zrozumieniem
    • Gość: ;( Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:12
      A jak myślicie? Czy ja zdam na te 30%? BŁAGAM WYRAŹCIE opinie bo zwariouje;(
      Nie orientujecie się ile punktów poleci mi za brak podsumowania w
      wypracowaniu? :( Nie zdążyłam poprostu, z przyczyn niezależnych odemnie:(...
      Nie mam ostatniego członu, zwanego podsumowaniem. Mam również większy nacisk
      na opis matki Cezarego niż Elżbiety... również z powodu braku czasu:(
      Zaczęłam pisać pięknie, gorzej z zakończeniem. Wykazałam w obu przypadkach
      znajomość lektury.
      W 1 części (czyt. ze zrozumieniem) w porównaniu z kluczem i z tego co
      pamiętam z moich odpowiedzi będzie jakieś marne 5-6 pkt...

Jak myślicie? Uda mi się uzyskać te 30%? ...
      Nie wytrzymam tego stresu do wyników:(
      • Gość: karmelek Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:52
        Za brak pods odleca 3-5pkt. # za brak pods i ze 2 za kompozycje, ale to max
      • Gość: mika Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:54
        tak nie zdasz hahaahaha co za idiotyczny post
    • Gość: Marien Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:15
      ja pisalam rozszerzona.wybralam drugi temat i nie bylo zle(mam nadzieje) ale
      pytania do tekstu byly okropne.Sam tekst ogolnie do zrozumienia ale te pytania;/
      • Gość: evelle ciągła niesprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:18
        Ja jestem załamna!
        Wszyscy mówili ze rozszerzony się bardziej opłaca i uczelnie beda go bardziej
        respektowały a teraz okazuje się że to bzdura i ci z podstawową szybciej
        dostaną sie na studia niż my z głupią rozszerzona !!!!!!!!!1
    • Gość: * Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.aster.pl 04.05.07, 18:21
      Jeśli chodzi o rozszerzenie: hej, przecież nikt nigdy nie ukrywał, że mogą
      pojawiać się utwory, których nie ma na liście lektur! :) Tak jest napisane w
      informatorze, tak jest na stronie CKE -a nawet jeśli ktoś tam nie zaglądał- to
      tak też można wywnioskować przeglądając chociaż kilka arkuszy próbnych lub z
      poprzednich lat. Bez sensu więc mieć o to pretensje ;)
      Problem pojawia się, jeśli chodzi o przykładowe rozwiązanie (mówię o pierwszym
      temacie, bo go pisałam) - jest ono faktycznie napisane z perspektywy kogoś, kto
      zna całość tych utworów, a do tego akurat nie mamy obowiązku. Podejrzewam że
      mało kto czytał te książki.. Ale to na razie TYLKO przykładowe rozwiązanie,
      miejmy nadzieję, że w kluczu uwzględnią więcej możliwości interpretacji :)
      • Gość: evelle Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:25
        tyle tylko ze to nasze 40 cz 50% z rozszerzonej na nic się nie zda bo ci z
        podstawowej pozdobywaja po 80 90% przecież ich tematy wypracowan były
        banalne!!!!!
        A to co u nas to faza!!!
        jeśli chodzi o to przykładowe wypracowanie to klucz może być inny!
        Ale jestem zła ............
        ta cała matura jest do dupy co ona sprawdza?
        • szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:32
          Co do matury pisemnej to jest ona pewnego typu sprawdzianem, a to czy tematy
          siąda czy nie i jak kto napisze to juz indywidualna sprawa ucznia.

Mnie ciekawi co sprawdza matura ustna, wysnuty przeze mnie wniosek.
          Jak i gdzie tanio kupić prace maturalną??
          Jak sklecic mature z wiadomości sciągniętych wz internetu??
          To jest totalna bzdura. Ale coz moze kiedys zostane ministrem i to zmienię:D:D
        • Gość: * Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.aster.pl 04.05.07, 18:34
          Co sprawdza? Według mnie niestety w wielkim stopniu matura to jedna wielka
          loteria...;)
          Chyba zarówno na podstawie jak i rozszerzeniu, bo przecież te nierzadko bzdurne
          klucze są i tu i tu.

No niewątpliwie te 40 czy 50 z rozszerzenia jest "gorsze" niż 90 z podstawy, ale
          pociesz się, że zdający podstawę na ogół chcą ją po prostu tylko zdać, a na
          kierunki, gdzie biorą pod uwagę rozszerzony polski podań przecież i tak nie
          złożą :)a tam gdzie biorą podstawę niestety zadecyduje ten niefortunny
          "przelicznik Giertycha" :( No ale w końcu trzeba było mieć tego świadomość i
          umieć to przeboleć decydując się na ten rozszerzony polski, hm? :]
      • szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:29
        W odpowiedzi na pytanie zadane przez ktoregos z gosci to :
        -egzaminator tez jest człowiekiem i nawet jak czegoś czasmi braknie to moze to
        ominąć(sam slyszalem o przypadku gdy nauczyciel zaznaczał odpowiedzi na karcie
        odpowiedzi gdyz nie zrobil tego uczeń)
        -za sam brak pewnej częśći tj.zakonczenia odebrane są tylko punkty za ( o ile
        się nie myle )kompozycję.Praca musi zostać oceniona.
        -Po trzecie nasz "mondry" minister G ogłosił amnestię.
        • Gość: julka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:37
          wlasnie, zgadzam sie z evelle i szymonal, co ta matura sprawdza i ustna i
          pisemna? oni juz sami nie wiedza co maja robic i ten caly giertych i wogole
          wszyscy co sie ta nauka zajmuja. Nie uwazacie ze powinna wrocic stra matura?
          fakt ze ta moze jest bardziej samodzielna i plusem jest to ze potem nie ma
          dodatkowego stresu podczas egzaminow na studia ale ta matura to po prostu wedlu
          mnie komedia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka