Gość: roza 2 i owszem podpasował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:23 Jakoś poszło.. 30 % chyba sie jakoś wyjuha...oczywiscie temat pracy nr.2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.05.07, 13:26 stres był ogromny, ale mysle ze polski na plus ;] powodzenia w poniedziałek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:41 Pisałem rozszerzony, drugi temat (mała ojczyzna). Porównałem z przykładowym wypracowaniem i... mogło być dużo lepiej, ale trudno. Tak się przyłożyłem, że ledwo zdążyłem. Jeszcze nigdy czas tak szybko nie płynął. Ale stresu zero. Tylko ręka mnie bolała, ledwo pisałem :-) Na szczęście miejsca nie zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menioch Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.acn.waw.pl 04.05.07, 13:42 odpowiedzi już są, z części czytanie ze zrozumieniem tylko 6 punktów nie zgadza mi się z kluczem. Między innymi zadanie pierwsze które było totalnie powalone. Kto by się domyślał że chodzi o pozytywnie i negatywnie. Ja tam po prostu wpisałem zdanie, które wyrażało jej ocene. Zobaczymy jak tam oficjalne odpowiedzi cke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka :) Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.07, 13:42 musze przyznac ze tematy na wypracowania nie byly trudne (pisalam podstawowa) chociaz to moze byc kwestia subiektywna bo zalezy kto czego sie nauczyl :P ale nie podobal mi sie test :/ pytania byly dziwne i mysle ze dosc trudne... chociaz na wiekszosc (jak sie przed chwila przekonalam) odpowiedzialam dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedzie dobrze Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:53 jestem wsiekła!! uwazam ze podstawa była trudniejsza od próbnej rozszerzonej!!! ten tekst był dziwny,a pytania trudnie sformułowane.masakra...robiłam to 1h i 40 min...więc mase czasu.a wypracowanie to cóz..za mało czasu mi zostało na pisanie po tym durnym tekscie. Pisałam o dziadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.isp.tvkg.net 04.05.07, 16:33 > jestem wsiekła!! uwazam ze podstawa była trudniejsza od próbnej rozszerzonej!!! > ten tekst był dziwny,a pytania trudnie sformułowane.masakra...robiłam to 1h i 4 > 0 > min...więc mase czasu.a wypracowanie to cóz..za mało czasu mi zostało na pisani > e > po tym durnym tekscie. Pisałam o dziadach. Podstawowa trudniejsza od rozszerzonej... Przepraszam ale ktoś tu nie zapoznał się z tematami matury na wyższym poziomie. Granica czy Dziady to pryszczyk na dupce w porównaniu do chociażby kreacju rpowincji w "Pani Bovary". Pozdrawiam i życze dalszego użalania się nad sobą i swoją niewiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hohohoho Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 195.150.76.* 04.05.07, 13:53 Żalicie się, że na maturze rozszerzonej z języka polskiego pojawił się tekst autora nieznanego, którego twórczości nie omawialiście na lekcjach... a przecież na tym polega matura rozszerzona. Musicie wykazać się analizą i interpretacją obcego wam tekstu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:57 Ja nie narzekam. O Szymborskiej czy Herbercie może napisałbym lepiej, ale za to tutaj trzeba było nawiązać do Mickiewicza, którego każdy powinien znać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.debica140.tnp.pl 05.05.07, 15:32 no tak zalimy sie, nie pamietasz jakie byly zasady ? zgodnie z zarzadzeniem , wynikajacym z odrebnych poziomow, tj . bez zdawania dwoch poziomow tylko kazdego z osobna, bylo zalozenie, ze na poziomie rozszzerzonym beda elementy poziomu podstawowego ... wiec nie wiem gdzie te lementy byly ... tekst dotyczacy dziennikarstwa pochodzil z ksiazki studenckiej, a teksty do analizy na wypracowanie , nie byly omawiane , ( zaden ! nawet jeden! ) ... nie ma to jak prawdomownosc ... Niech zyje sprawiedliwosc ... zaluje ze tu zyje w tym kraju !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 05.05.07, 15:44 Czy ważne, skąd pochodzi tekst czytania? To zwykle jest esej, wykład, albo coś w ten deseń. Tekst nie był trudny, można się żalić na pytania - a po rozwiązaniu kilku takich testów stwierdzam, że te nie były najgorsze, może tylko o ten styl, bo trzeba było napisać styl i trzy cechy, a był za to tylko punkt. Może na szczęście tylko, bo go nie dostanę. I jakoś ja nie spodziewałem się znanego tekstu. Wiedziałem, że będzie nie omawiany, na tym polega ta matura. Zupełnie nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 13:54 Co z tym kluczem. Przykładowe wypracowanie to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate super IP: *.aster.pl 04.05.07, 13:53 w tym roku pisałam porównanie portretu matki w przedwiosniu i w cudzoziemce,rano to jezcze doczytywałam a tu prosze temat blizniaczy nawet sie nie zastanawiałam co wybrac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k_k tak sobie;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:00 a ja pomyliłam imiona i nazwiska. Pisałam drugi temat. Nie było tak źle, ale mogło być lepiej. Jak zwykle nie trafiłam w przykładowe odpowiedzi ;( a tekst do czytania głupi ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszmarny karolek Re: tak sobie;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:03 Czy będą opublikowane jasne klucze - schematy oceniania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: tak sobie;/ IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:05 Mam taką nadzieję - przykłady odpowiedzi, a zwłaszcza wypracowań nie dają mi zupełnie nic, oprócz tego, że wiem, że mogło być lepiej. Dzięki piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aak czytanie ze zrozumieniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:20 mi nie podpasowalo czytanie ze zrozumieniem, schrzanilam w nim m.in. pierwsze zadanie,bo napisalam,ze ocenia 'nie najlepiej' ehhhhh...a Wam jak poszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
homozygota Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 14:11 ja pisałam temat o Flaubercie i Schulzu ;) jestem w sumie zadowolona, ale nie czytałam klucza i nie mam zamiaru ;D a ogólnie to niezadowolona jestem z czytania ze zrozumieniem :/ IMHO był trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdsfsafsaf Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.teoc.pl 04.05.07, 14:12 Co to k*rwa ma znaczyc, ze TVN24 podalo temat ?! Ja nic nie slyszalem, tvn podalo ten temat przed matura? Kiedy? To jakis zart chyba...?! Wezcie mnie nie denerwujcie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:14 Podali temat po maturze, dowiedzieli się od zdających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdfgdfgdfgfd Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.teoc.pl 04.05.07, 14:20 ufff to dobrze, bo na poprzedniej stronie tematu ktos napisal, ze przed. Grrr, stesik :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:15 ja tez nic nie slyszalam o tematach na mature. nawet niech nie probuja tego uniewazniac, nie mam ochty znow to przezywac. ale temat nawet nawet o ty matkach... powodzenia dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:13 tematy makabra ja wam dam w tamtym roku gorsze piszą tak ci co pisali rok temu a teraz patrzyli na nas z szyderczym uśmieszkiem mi poszło tragicznie licze że uczelnei zaniżą pozimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porazka DG Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:15 ja chyba nie zdam,,,ten tekst mnie rozwalil !! byl bez sensu ale sie mozna bylo spodziewac w koncu pan giertych szerzy patriotyzm ;/ a jak sprawdzalam z kluczem to mam nie zdane raczeja le to przykladowe jest wiec moze jednak jakas nadzieja jest ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakkur Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:18 jeśli przedwiośnie opisałem dobrze, a granicę tylko do połowy dobrze, to dadzą mi jakieś punkty, czy 'praca nie na temat'?:/ ile pkt jest za wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 14:18 Popelniłam wielka gafę w wypracowaniu. Cos mi sie porąbało we łbie i napisalam że ta Kolichowska to matka Elżbiety.myslicie że mogą mi nie uznać wogole wypracowania za to ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:18 to niestety prawda - na leb na szyje w szkolach leci poziom nauczania i to odbija sie na zadaniach maturalnych!takie jak te na tegorocznej maturze powinny znalezc sie raczej na egzaminie dla gimnazjalistow. stara matura uczyla myslenia, trzeba bylo posiadac ogolna szeroka wiedze, to co dzieje sie teraz jest po prostu smieszne. przy odrobinie szczescia (!) mature moze zdac naprawde kazdy! wystarczy tylko uwaznie przeczytac podany fragment, nie trzeba nawet miec pojecia o czym jest caly utwor! smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.crowley.pl 04.05.07, 14:26 Nie zgadzam się z tym. Spróbuj zrobić tą maturę w tym czasie co trzeba i dodaj do tego jeszcze stres. Rozumienie tekstu( pisałam na poziomie podstawowym) było trudne. Rok temu było dużo łatwiejsze. Pisaliśmy je potem na lekcji i wszystkim dobrze poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PTR Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:38 jasne, ze sie nie zgadzasz. kazdemu wydaje sie, ze to co pisal bylo trudniejsze od wczesniejszych. prawda jest jednak inna...i jeszcze narzekasz na poziom podstawowy? dziecko, to co Ty robilas w szkole na polskim? pisalas PODSTAWE! minimum wymaganych wiadomosci! zlituj sie! w zeszlym roku niektorzy maturzysci pisali oba poziomy = podwojny stres, podwojne zmeczenie! daj spokoj, jesli dla Ciebie to bylo za trudne, to moze trzeba sie bylo bardziej przykladac do nauki przez te trzy lata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borysek Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: 80.51.159.* 04.05.07, 15:34 oj ty to chyba w tym roku matury nie pisałeś ;] Czytanie ze zrozumieniem było można by powiedzieć najtrudniejsze od początku nowej matury. A co do wypracowań to jednak do trudnych nie należały, lecz wypracowania nie muszą być trudne bo i tak trudno wbić się w klucz. Dużym problemem okazał się czas którego brakowało, gdyż czytanie pochłoneło dużą jego część. Ogólni to ja powiem że matura było trudna ale wszyscy powinni zdać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Giertych niech napisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:44 matura była "zryta". niech to Giertych zda! próbna matura rozszerzona była o wiele łatwiejsza niż prawdziwa, a Panie Dyrektorze Komisji Egzaminacyjnej chciałabym zobaczyc punkty, które Pan by zdobył lub raczej NIE zdobył:) Zawsze nam mówiono, że będą lektury a nie książki z kosmosu. Zapewne są one bardzo wartościowe, ale nie znane nam nigdy dotąd. Pragnę zauważyć, iż to nie mały procent maturzystów mówi o zbyt wydumanych tematach z języka polskiego na poziomie rozszerzonym, tylko większość z nich. myślę, że widac mój talent pisarski, który niestety przez Was nie zostanie odkryty! a moja niemała wiedza została stłamszona w zarodku! życze miłej pracy, podliczania punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Giertych niech napisze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:07 zgadzam się w 100 %. Tematy na rozszerzonej to było jakieś nieporozumienie! Bardzo przepraszam państwa wgzaminatorów czy jak ich tam zwą, ale matura rozszerzona w poprzednich latach była prostsza! każda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr Re: Giertych niech napisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:10 ech...czy wy naprawde oczekiwaliscie, ze matura to bedzie proste wypracowanko? to jest do cholery egzamin dojrzalosci...jego poziom i tak jest juz tragicznie niski, a wy jeszcze narzekacie. ciekawe czego oczekuja ci z was, ktorzy wybieraja sie na studia humanistyczne? jesli to, co mieliscie na maturze bylo dla was za trudne, to lepiej pomyslcie o politechnice lub w ogole dajcie sobie spokoj ze studiami...bo tam niestety trzeba sie uczyc, czytac takie 'zryte' teksty i niestety w dodatku je rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosiak Re: Giertych niech napisze IP: *.tvk.torun.pl 04.05.07, 18:41 A ty kim jesteś PTR? Dumnym posiadaczem starej matury? Jeżeli mam mówić o porównaniu nowa stara to stara była o niebo lepsza. Wszyscy sciągali, oceny zawyżone, bo oceniane przez nauczycieli uczących, no bo poziom szkoły trzeba poprawić. Teraz zamiast weny twórczej mamy standaryzowane klucze,zamiast pięciu godzin tak naprawdę 2 godziny na wypracowanie i do tego 3 lektury z 30 koniecznych do nauczenia, kiedyś była większa różnorodnośc tematów, były bardziej ogólne tematy. Poza tym matura nie gwarantuje dojrzałości, Giertych tez kiedyś zdawał maturę i co? Jest przez to mądrzejszy? Matura ma być biletem na studia, a nie zaświadczeniem o dojrzałości. Poza tym polskie politechniki mają większe osiągnięcia od humanistycznych uniwersytetów. A ludzie tam nie idą bo tam matme i fizykę trzeba ,a większośc nie rozumie to na humanistyczne idziemy, a potem bezrobocie 15 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marien Re: Giertych niech napisze IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:45 Gosiak,wydaje mi sie ze jednak znaczna wiekszosc idzie na humanistyczne studia dlatego ze sie tym interesuje.ja bym chciala dostac sie na historie sztuki nie dlatego ze nie umiem matmy ale dlatego ze sie tym interesuje i chce zajmowac w dlaszym zyciu bez wzgledu na pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr Re: Giertych niech napisze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:54 a to niespodzianka! jestem "dumnym" posiadaczem NOWEJ matury! i jakos dziwnym trafem mialem z podstawy ponad 80%, z rozszerzenia rowniez. i widze teraz po moich studiach, ze szkola do nich zupelnie nie przygotowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwatysto Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:28 i WSZYSCY ŚCIĄGALI!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: matura z kazdym rokiem coraz latwiejsza IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:40 Zgodzę się, że stara i nowa matura to osobne światy. Ale jeśli chodzi jedynie o nową maturę, to nie uważam, żeby obecna była łatwiejsza od poprzednich. Poza tym to tylko polski, poczekajmy na pozostałe przedmioty - ja we wtorek mam WOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolinaa Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:27 No ja pisałam rozszrzenie i ten tekst trochę dziwny był jednak trzeba było mieć konkretną wiedzę ale nie narzekam;) pisałam temat 2 i też się zastanawiam po co jest ta lista lektur rozszerzonych skoro nie było żadnego tytułu... I jestem też zaskoczona że nie było żadnej poezji! Rok Herberta i Wyspiańskiego więc obstawiałam że Wesele będzie, ale Dziady w sumie fajne;) Pozdrawaiam i powodzenia życzę;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 195.205.97.* 04.05.07, 14:29 Powiedzcie dlaczego mi odp. na kompa nie wchodzą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 14:36 Są zabiezpieczone bardzo inteligentną aplikacją, która wygrywa, kto nie zdał i chce Ci dać jeszcze trochę czasu, zanim się załamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawko13 Hej hej hej czyli jeste ok :) 04.05.07, 14:44 Ja pisałem oczywiście o dziadach :). Temat wypracowania nie był trudny, skończyłem pisać bo skończyło sie miejsce. Za to praca z tekstem była w tym roku moim zdaniem wyjątkowo dziwnie zbudowana :) Pozdrowienia dla wszystki maturzystów :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Hej hej hej czyli jeste ok :) IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 15:06 ja pisałam rozszerzony, temat o prowincjach, moim zdaniem tematy nie byly takie trudne ale ten tekst ze zrozumieniem-masakra, u mnie w szkole wiekszosc osob pisalo o granicy i przedwiosniu na podstawowym, no ale nic trzeba poczytac klucz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina jak sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:13 Sprawdzam sprawdzam i mniej wiecej duzo mam dobrze, ale cholerka nie wiem na przyklad jak oni mi potraktuja np. pytanie o demokracje - trzeba bylo podać jej dwie cechy i ja to ujelam mniej wiecej tak : 1) gwarantuje wolnosc i rownosc obywatelom 2) gwarantuje obywatelom mozliwosc tworzenia wspolnot i teraz zastanawiam się czy to jest zle :/ bo w kluczu napisane jest tylko Gwarantuje wolnosc i rownośc - i jest potraktowane jako dwie cechy, a ja to ujelam w jednej - jako calosc... jak sadzicie? bo mam kilka takich przypadkow:/ bo cholera chcialam zablysnac robudowanymi odpowiedziami, a teraz nie wiem czy mi to na dobre wyszlo. o I mam jeszcze jedno pytanie W pierwszym zadaniu napisalam : ocena: Rzeczywistosc jest korzystna, ale jednoczesnie sprzyjająca deprecjacji myslenia politycznego cechy : Gwarantuje stabilizacje i pokoj, powoduje zanik szacunku do prawa a w kluczu jest cholera :"ocena pozytywna i negatywna cechy to akurat podobnie... No ja zwariuje teraz,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indywiduum rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:20 Podobno rozszerzony jest dla ludzi wybierających się na studia humanistyczne ja coprawda wybieram sie na inżynieryjne, ale nie w tym rzecz. Zawarty w odpowiedziach przykład wypracowania choć logiczny w kontekście całej ksiażki jest według mnie łatwy do podważania jeśli ograniczymy się do fragmentu. Owe fragmenty nie pochodzą z kanonu lektur a zatem ich znajomość nie jest obowiązkowa. Jesli w takim razie ograniczymy sie do tego właśnie wycinka tekstu to jest rzeczą prawdopodobna, że interpretacja będzie nieco inna. Jestem w stanie na podstawie zwykłych cytatów wykazać równoprawnośc różnych interpretacji nawet jeśli kolidują ze spłyconym pojęciem piszacych zadania. Jeśli to matura rozszerzona to powinna cenic kreatywność a nie tempić indywidualizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: rozszerzony IP: *.chello.pl 04.05.07, 15:36 Racja. Pisałem o małej ojczyźnie, ale jedynie do fragmentu, a nie do całości, jak w przykładowym wypracowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:10 Zgadzam się!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: rozszerzony IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:04 Podobnie jak ja. Jestem uczniem technikum i nie dostalem od nauczyciela listy z lekturami tych autorow. Jedni pisza ze na rozszerzonej moga dac cokolwiek - ot, isc do ksiegarni, na slepo wybrac ksiazke, cytat, temat... Tylko jaki to ma sens? Rozszerzona jest dla humanow? Bzdura, ja zdawalem bo przyswiecala mi mysl ze nic nie mozna stracic, jedynie zyskac. A teraz obawiam sie ze nic nie zyskalem, bo o ile ten przyklad odpowiedzi jest poprawny to doslownie na odwro napisalem... Tamto wypracowanie konkretnie odnosi sie do calosci ksiazki. Jest tam napisane ze jest to powiesc realistyczna. O Schulzu pewnie wiekszosc licealistow slyszala, ale sklepy cynamonowe nie sa obowiazkowa lektura. Wiec czy tej samej interpretacji nie mozna przeprowadzic na tekscie z podstawy programowej? Wezcie przestancie czego to sie od nas ma wymagac... Nie dosc ze pisali to tylko ambitniejsi (11%) to i tak wiekszosc nie zda bo nie ma jak. Moim zdaniem ta matura powinna zostac poddana w gleboka watpliwosc i powinien zostac rozpisany nowy egzamin - z tego co mamy miec przeczytane, a nie z wybujalych ksiazek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik19 Re: rozszerzony IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.07, 17:56 całkowicie sie zgdadzam Pisałam rozszerzony i jak ustukam 30 % to bedzie dobrze....:((((( to była przesada.... "sklepy cynamonowe" nie były u nas opracowywane wieć musiałam isc na żywioł.... i efekt bedzie marny.... Wątpie czy jest osoba z mojej szkoły która jest zadowolona .... i bedzie miała dużo procent.... bo wiekszosc raczej nie zda.... a nie są to osoby głupie czy tępe wrecz przeciwnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klami Re: rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 00:14 Mam powazne watpliwosci co do tego czy w ogole rozumiecie o co chodzi w rozszerzonym polskim. To MAJA byc teksty nam nieznane, poniewaz ten poziom sprawdza ogolna wiedze, oczytanie i umiejetnosci interpretacyjne zdajecego. To podstawa jest odtworcza, piszesz to czego ucza na lekcjach i o tym co na pewno znasz i co bylo omawiane, ba walkowane dziesiatki razy zapewne. Rozszerzenie to juz zupelnie inna bajka. Majac odpowiednia wiedze na temat epok (lata napisanie sa przeciez podane), trendow filozoficznych, tematyki danych czasow da sie wiele rzeczy omowic/porownac/zinterpretowac/zanalizowac. Inna sprawa, ze jest to zdecydowanie trudniejsze gdyz wymaga troche innej, pelniejszej wiedzy i umiejetnosci jej wykorzystania. Wlasnej inwencji, umiejetnosci laczenia faktow. Nie ukrywajmy, ze nie kazdy moze to napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~giernekgartych Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.osiedle.net.pl 04.05.07, 15:26 qwa trudny ten tekst probna latwiejsza byla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niQe Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:31 według Giertysia próbna była trudna z czego mozna wywnioskowac ze ta mialaby byc łatwiejsza?... jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 15:34 zgadzam sie ze probna byla duzo latwiejsza, ja na poczatku myslalam ze bedzie ok, ale sprawdzilam te przykladowe odp. i jest tragicznie, teraz boje sie czy w ogole zdam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:08 ja również ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.tkdami.net 04.05.07, 15:37 temat do bani Odpowiedz Link Zgłoś
mmaattee Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:41 Gość portalu: ? napisał(a): > temat do bani mógłby być gorszy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:44 jeden z najfajnieszych arkuszy jaki rozwiązywała;) niech zyjes Adam Mickiewicz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmaattee Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:45 Gość portalu: mucha napisał(a): > jeden z najfajnieszych arkuszy jaki rozwiązywała;) niech zyjes Adam Mickiewicz! > !! może i fajny ale nie taki prosty, aż głowa bolała ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 15:48 dla kogoś kto powtorzył "dzidy"...;) coś wymarzonego choć przyznaje racje do sam temat i interpretacja bajki żegoty mogła sprawić problem... Odpowiedz Link Zgłoś
olenka071 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 15:56 podstawa granica + przedwiosnie dla mnie łatwe, zwlaszzca ze to dwudziestolecie, i bylo nie tak dawno robione w szkole :P ale ja pisalam roz :/ z czytania mam ok 8/10 ale wypracowanie nie bylo takie łatwe, zwlaszcza ze o zamieszczonych tekstach bladego pojecia nie mialam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asieńka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: 83.2.112.* 04.05.07, 16:00 w sumie dwa tematy przypadły mi do gustu, ale ja pisałam temat o dziadach i mam nadzeje, że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia2692 Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:16 qrcze ja pisalam o granicy i przedwiiosniu i epoki pomylilam napisalam we wstepie ze to literatura wspolczesna;/...eh.....szkoda gadac.myslicie ze 30%uda mi sie zdobyc???;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DGL Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:19 Myśle że tak,w sumie to ciekawie prace napisałas,i bede trzymał kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaki to blad Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.kolornet.pl 04.05.07, 19:42 Jaki to błąd -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezary się boryka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 19:57 Pisałem rozszerzoną, drugi temacik, test czytania ze zrozumieniem prawie godzinę robiłem, potem przeczytałem oba tematy dwa razy, wszystkie teksty i w ogóle, wybrałem sobie jeden, przeczytałem jeszcze raz, w brudnopisie cały plan, co napisać, wszystko, potem cyferki w jakiej kolejności, siadam pisać, a tu tylko godzina, a ja muszę jeszcze zgrabny wstęp i zakończenie wykombinować, ale jakoś zdążyłem napisać, chociaż więcej czasu zbawiłoby mnie na pewno - zabraknąć mi mogłoby też miejsca, ale coś bym wykombinował przecież, mogło być lepiej, za szczegółowy plan sobie robiłem i to przez to, tekst za dużo razy czytałem, zamiast wcześniej zacząć pisać, zbyt ogólnie więc napisałem wnioski, ale trudno, Ci, co oddali wcześniej, na pewno lepiej nie napisali, nie dało rady, chociaż większość drugi temat wybrała, może łatwiejszy się jednak okazał, jednak mi nie pasowało coś w nim, na szczęście dobra koleżnka, siedząca w ławce przede mną, podarowała mi dwie chusteczki, które przyjąłem jak dwa nagie miecze wieszczące zwycięstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geginna Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:52 ortograf jak sie patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zlotow.sdi.tpnet.pl 04.05.07, 23:16 Czy duzo strace jeśli napisałam ze matka Elzbiety z nia mieszkała?a przecież z nią nie mieszkała tylko zostawiła.Błąd rzeczowy.Sama nie wiem dlaczego tak napisalam ale tak bardzo sie spieszyłam ze pomyslałam po wyjsci eh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malan Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.icpnet.pl 04.05.07, 23:27 Mam pytanie..ogolnie pisza ze jesli ktos sie nie zmiescil na 4 str to mogl kontynuowac w brudnopisie ale musial skreslic slowo Brudnopis i napisac dalszy ciag Czystopisu...Ja natomiast na 4 str na dole napisalem dalsza czesc w Brudnopisie i zakonczenie napisalem w Brudnopisie i nie skreslilem tego slowa..myslicie ze zalicza to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambuko Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 23:33 Myślę, ze powinni zaliczyć. Wnerwia mnie to jednak, bo ja brudnopisu użyłem do napisania planu, i gdyby nie to, że i tak nie zmieściłem się w czasie, to nie miałbym gdzie pisać dalej, gdyby zaszła taka potrzeba (a już było blisko, ale napisałem szybko zakończenie i koniec). Odpowiedz Link Zgłoś
flash6 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 16:58 Wiecie co... dziwi mnie trochę takie pisanie. Po co pisałaś skoro nie byłaś pewna - chyba że byłaś na 100% przekonana (to inna sprawa, nie możesz sobie zarzucić bo i tak byłoby źle). Lepiej czasami sobie odpuścić niż tracić za błędy w oczach egzaminatora. Odpowiedz Link Zgłoś
uciekajac_przed_swiatem Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 19:11 Gość portalu: monia2692 napisał(a): > qrcze ja pisalam o granicy i przedwiiosniu i epoki pomylilam napisalam we > wstepie ze to literatura wspolczesna;/...eh.....szkoda gadac.myslicie ze 30%uda > mi sie zdobyc???;/ NIe chcę Cię martwić, ale to chyba tzw. rażący błąd rzeczowy i p. za rozwinięcie, a co za tym idzie 0p. z całej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DGL Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:18 Część 1 - czytanie ze zrozumieniem trudna, wypracowania zaś do najtrudniejszych nie należały,jednak po skończeniu części 1 bolała mnie juz głowa,więc wypracowanie nie zaciekawie napisałem,Miało być łatwiej??O co chodzi,współczuje tym co pisali rozszerzony,mam nadzieje że Komisje będą wyrozumiałe i klucze więcej pouwzględniają bo te przykładowe odpowiedzi to śmiech na sali,na większość w życiu bym tak nie poodpowiadał:/Póki co to sam nie jestem pewny że zdałem z części 1 chyba z 10 pkt.max bo te odpowiedzi dziwne,a wypracowanie się zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:38 Problem z bajką Żegoty? No bez takich! Przecież to łatwizna:/ (nawet dla takiego tumana <myślałam, że to się pisze przez ł:P> jak ja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:18 heheh tematy to nam sie w tym roku trafily naprawde przystepne, sadze ze kazdy mogl cos chocby wydukac na jeden z nich. jak dla mnie byly swietne mialam wrecz dylemat ktory wybrac.. ;p za to polozylam czytanie na ktore nie starczylo mi czasu.. :/ no coz czekajmy na klucz bo te odpowiedzi sa beznadziejne.. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:34 Witam serdecznie, mam pytanie do kogoś w miarę wtajemniczonego w sprawę oceny prac pisemnych z polskiego. Na egzaminie z nerwów pomyliłem imię matki Baryki, zamiast Jadwiga Baryka....napisałem Justyna Baryka. Czy ten błąd w bardzo dużym stopniu będzie miał wpływ na ocenę mojej pracy? Słyszałem od kogoś, że prace w których występują bardzo rażące błędy są odrzucane i nawet nie są poprawiane:/ bardzo proszę kogoś o pomoc, bo nie będę mógł chyba spać w nocy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka-egzaminator Re: Proszę o pomoc IP: *.kielce.pl 04.05.07, 21:26 Nie, praca nie będzie odrzucona. Śpij spokojnie:)Ważne, żeby pozostałe było dobrze. jako egzaminator zaręczam Ci, że trzeba się baaaaaardzo napracować, żeby nie zdać.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olimpek Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:42 Osobiście uważam, że rozszerzona była naprawdę trudna. O wiele przyjemniej pisało mi się próbną, miałam wtedy zapasowy czas. Dziś czasu mi zabrakło i koniec wypracowania to już zupełny nieuregulowany słowotok. Pisałam 2 temat, pierwszy ogólnie kosmos (kto wymyślił p. Bovary?!)Sprawdzając z tym co jest w necie, to pewne rzeczy napisałam, ale kto pisze takie wypracowania jak nam zaprezentowano w jakieś 2 godziny? Jeśli jest ktoś taki, to zwracam honor. Tekst do czytania prosty, ale pytania... będę mieć max 7/10. Podsumowując: poziom rozszerzony był naprawdę rozszerzony i już składam gratulacje tym, którzy zdadzą i dostaną dobre punkty, bo naprawdę potrafią pisać! Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 16:50 Potrafią pisać wypracowania pod klucz. Bo to co innego niż normalne pisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:06 Podobnie jak ja. Jestem uczniem technikum i nie dostalem od nauczyciela listy z lekturami tych autorow. Jedni pisza ze na rozszerzonej moga dac cokolwiek - ot, isc do ksiegarni, na slepo wybrac ksiazke, cytat, temat... Tylko jaki to ma sens? Rozszerzona jest dla humanow? Bzdura, ja zdawalem bo przyswiecala mi mysl ze nic nie mozna stracic, jedynie zyskac. A teraz obawiam sie ze nic nie zyskalem, bo o ile ten przyklad odpowiedzi jest poprawny to doslownie na odwro napisalem... Tamto wypracowanie konkretnie odnosi sie do calosci ksiazki. Jest tam napisane ze jest to powiesc realistyczna. O Schulzu pewnie wiekszosc licealistow slyszala, ale sklepy cynamonowe nie sa obowiazkowa lektura. Wiec czy tej samej interpretacji nie mozna przeprowadzic na tekscie z podstawy programowej? Wezcie przestancie czego to sie od nas ma wymagac... Nie dosc ze pisali to tylko ambitniejsi (11%) to i tak wiekszosc nie zda bo nie ma jak. Moim zdaniem ta matura powinna zostac poddana w gleboka watpliwosc i powinien zostac rozpisany nowy egzamin - z tego co mamy miec przeczytane, a nie z wybujalych ksiazek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katerina Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.visp.energis.pl 04.05.07, 21:37 Zgadzam się z kolegą w 100%. za dużo tresci, za malo czasu. Sama analiza tych kobył zajela mi 1/3 czasu przeznaczonego na wypracowanie. teksty nie byly trudne ale jakies takie rozmyte i niekonkretne. Nie umialam ich ze soba zestawic. Ogolnie kicha. a Ci co twierdza ze im dobrze poszlo to raczej sa zbyt ograniczeni zeby dojjrzec poziom trudnosci tego poziomu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatkacz1988 Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:26 porażka ten tekst był beznadziejn dlaczego nigdy nie dadzą coś pożądnego a wypracowanie jeszcze gorzej a te Dziady kto to wogóle wymyślił żeby omawiać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 17:31 Jedyna nadzieja w tym ze wiekszosc obleje i beda musilei rozpisac nwy egzamin, lub media tak naglosnia ta kaszane ze wywrze to jakis wplyw na MEN... Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:33 POWIEM TAK WYPRACOWANIE OK PROSTE TAK JAK NA PODSTAWIE MOżNA SIę BYłO SPODZIEWAć ALE MY W SZKOLE NIE MIELIśMY FILOZOFII TEN TEKST Z CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM W Porównaniu z poprzednimi latami trudny jak CHOLERA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:23 Tam była filozofia? Gdzie? :o Chodzi Ci o tych starożytnych? Przeciez wszystko jest do wyczytania z TEKSTU :) Inną sprawą jest to, że większość ludzi wyczytuje co innego niż jest w kluczu. W tekście wyraźnie pisze "rozmowa była zdawkowa", nie było żadnej wzmianki o tym jakoby zawierała pełną treść. Było tylko napisane, że na poważne rozmowy nikt nie ma czasu, czy coś w ten deseń ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.speed-net.pl 04.05.07, 18:59 JAK SIEDZE I to czytam to powoli dochodzi do mnie ze chyba spierniczylam te mature. wyszlam z poczuciem ze poszlo w miare a teraz co chwile przypominam sobie gafe. pierwszy dzien a tyle stresu i tyle przed nami. mam dosc:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawit Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.stk.vectranet.pl 04.05.07, 20:02 stwierdzenie "rozmowa była zdawkowa" odnosiło się do komunikatu ..... a więc to komunikat jest zdawkowy :) ....... czytanie ze zrozumieniem - czy nie tak nazywa się ta część egzaminu ? Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 20:49 Komunikat jest rozmową? :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:38 A co wy tam mowicie, ze trudne było.Tekst był na miare ucznia 3 klasy liceum i co tu dużo mówić, moim zdaniem jak najbardziej do napisania.Co prawda niektore pytania były dość dziwne ale wszystkie z większymi lub mniejszymi problemami do napisania.Co do tematów wypracowan, to jak ktos by się uczyl a nie bazowal na tym że " a nóż się uda" to napewno nie mial by problemu z jednym jak i drugim tematem.JA osobiscie pisalem Dziady temat był mi nieco blizszy, klopot w tym ze pisalem do samego konca a zapewne jak bym mial wiecej czasu to jeszczre wiecej bym pisal.Matura odebrana przeze mnie jest jako pośrednia miedzy trudną a prostą.Jak to mowia nie ma rzeczy trudnych są tylko takie ktorych sie nie umie.POZDRO MATURZYSIC 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninaa Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.gdynia.mm.pl 04.05.07, 17:38 (podst)Nie no po napisaniu wszystkiego myslalam w sumie ze bedzie si, poki nie zajrzalam w klucz... wtedy mi mina zrzedła... Czytanie tekstu rzeczywiscie do latwych nie nalezalo a tematy wypracowan nie byly zle- wybralam 2. ale nie odwolalam sie do calosci utworow. Zdac to zdam, ale z wyniku nie bede zachwycona... Licze w mediach na jakis stosowny komentarz odnośnie tego egzaminu... Odpowiedz Link Zgłoś
szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:42 Wogole mam pytanie ma ktoś może pojęcie gdzie można znaleść fachowy klucz odpowiedzi do wypracowania.Jezeli chodzi o to podane narazie w wiekszosci mediów to jest to tylko pewien model na ktorym mozna bazowac ale on tak naprawde nie swiadczy o tym czy ktos dobrze czy zle napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba2789 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:38 Ja maturę piszę dopiero za rok, ale to, co widzę, mnie przeraża. Nie, żebym był jakimś głąbem (średnią miałem w ub. roku 5, 3), ale dzisiejszą maturę układają osoby, które same chyba nie wiedzą, jaka jest odpowiedź (mówie tu o czytaniu ze zrozumieniem). I tu największy absurd - tego typu zadanie to tzw. zgadywanka pod tytułem "co autor miał na myśli?" Przecież w języku polskim, literaturze chodzi o to, że wiele jest interpretacji danego tekstu, a "ludzie" , którzy układają chore klucze odpowiedzi uznają tylko 2 góra 3 możliwości. Pozdrowienia dla wszystkich maturzystów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:47 Sensowny klucz będzie dopiero w inforamtorze maturalnym 2008 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzona troszkę:/ Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:53 A wiesz co mnie przeraża? Ci wszyscy wystrachani uczniowie, którzy nie odróżniają arkusza z przykładowymi odpowiedziami od klucza. Połowa osób tutaj mówi "O rety! jaki straszny klucz, ja nie zdam"! Chyba u was jest coś nie teges z inteligencją:/ Przestańcie panikować, weźcie się ludzie w garść! To jest PRZYKŁAD! Nikt nie każe wam pisać tak jak jest w przykładzie! Na każde pytanie z czytania ze zrozumieniem można odpowiedzieć w inny sposób! Maturzyści, a tacy głupi! A potem się okaże, że jakieś 95% i tak zdało :/ Przepraszam, musiałam... Ufff Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:58 Ty nie wiesz co mówisz ..Na podstawie czytanie ze zrozumieniem było cholernie trudne natomiast wypracowanie Było Proste tak jak można się było na podstawie spodziewać .Ale to czytania chyba się w CKE w głowach komuś coś poprzestawiało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzona troszkę:/ Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:04 To do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thalli Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 17:47 Tematy wypracowań - świetne. Pierwszy dla typowych poetów - "oj, Ojczyzno ty mioja", drugi dla przeciętnych i tych, którzy boją się o wstrzelenie w klucz odpowiedzi. Pierwsza część fatalna - tekst trudny i w zasadzie bez sensu. Gdyby taką mowę inaugracyjną wygłosić u mnie w szkole, wątpię czy ktoś poza polonistkami by zrozumiał. Pytania trudne. Pytanie najważniejsze: jak elastyczni będą sprawdzający nasze prace? Jak elastycznie będą podchodzić do naszych odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 17:53 Thalli wlasnie o to chodzi.Jak bogaty w odpowiedzi będzie klucz.Ja jak juz sprawdzielm to max mogę miec 17 punktów na 20 mozliwych z rozumienia tekstu,ale to jest optymistyczna wersja,jezeli klucz odpowiedzi bedzie zasobny tylko w odpowiedzi ktore wytypowano w tym rozwiazaniu dostepnym na neci to ilosc ta zmniejszy sie o ok 2-4 punkty.Liczze ze zawsze brano pod uwage kilka mozliwości odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.centertel.pl 04.05.07, 18:00 Nie zapominajmy ze ten przyklad byl opracowany przz te same specjalisty z CKE ktore beda ukladac klucz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zana.trustnet.pl 04.05.07, 18:02 Słyszałem że w tym roku ma być właśnie tak, że za błąd rzeczowy praca jest od razu odrzucana.. starałem się tego wystrzegac, ale oczywiście nie byłby soba i walnąłem w pewnym zdaniu zamiast "matka" Eli napisałem "Kolichowska" zamiast "Biacka".. Treść się zgadza, bo opisałem stosunek Elżbiety do jej matki prawdziwej, tylko nazwisko nie to.. Myślcie, że mogą za to nie uznać pracy?? :/// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sophie scholl matura IP: 82.139.45.* 04.05.07, 17:54 moim zdaniem matura roszerzona byla wredna, zarówno tekst o dziennikarstwie, jak i temat wypracowania. Chce żeby już był sierpień. Odpowiedz Link Zgłoś
ehes Re: matura 04.05.07, 18:01 moim zdaniem nie poszło mi za dobrze...nie mam jakoś wiary w siebie :| przygotowałam się z mnóswa lektur tylko nie z tych co dali :| A ten tekst na zrozumienie to :'oja ..!!!'-to się raczej na rozszerzna nadawał,więcej czasu mi odpowiadanie na ten test zajęło niz na wypracowanie!! [a miałam dodatkowe 30 min tak to bym w ogóle nie wyrobiła] Na parę pytań z tego tekstu nawet nie wiedziałam jak odpowiedzieć(nie wiem-może za tępa jestem na tego typu rzeczy). Wyrałam temat 1 z podstwowej i coś naskrobałam,ale o jakieś martyrologi czy mesjanizmie nie wspomniałam,jakoś wyleciało mi to ze łba. ojjj to się teraz postresuję <stres> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samuel Re: matura IP: 81.219.210.* 04.05.07, 18:12 Dokładnie, oceniałem, że na test z czytania ze zrozumieniem przeznaczę ok. 50-60 min, a zajął mi prawie 90 min + wypracowanie ok. 70 min. Test z czytania ze zrozumieniem oceniam jako dość trudny i zawiły. Pytania nie były sprecyzowane przez co zostawiały pewną dowolność w konstruowaniu odpowiedzi. Niestety znając życie test będzie sprawdzany rygorystycznie z "jedynym właściwym i słusznym kluczem CKE" przez co odleci kilka punktów :| Tematy wypracowań dość łatwe, nawet dla tych, którzy nie znali lektur. Proponuję wysłać treść dyskusji na forum do CKE, bo jeżeli oni sami nie wiedzą, że stworzyli paszkwila w postaci głupich pytań do testu to może warto im to uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: matura IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:17 dobry pomysl z wyslanie tego na forum cke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: matura IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:14 wiecie co wam powiem, ta matura to jedna wielka komedia, ja nie wiem co to bedzie. Ci co to ukladaja sami by tego nie rozwiazali. Nie wiem jak te przykladowe odp. pokryja sie z kluczem, ale z tych przykladowych to mam bardzo kiepsko, zaznacze ze rozszerzony pisalam. Takze bardzo sie boje, a to dopiero pierwszy dzien.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marien Re: matura IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:18 ja jeszcze raz:) ale własnie przeczytalam wypowiedz Julki (mojej poprzedniczki) i zupelnie sie z nia zgadzam.z ptzykladowych odpowiedzi to ja mam bardzo kiepsko;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: matura 04.05.07, 18:17 Ludzie ten kto pisze dobrze wypracowania i pare punktów załapie ja z Rozwinięcia będę miał koło 8 jak patrzyłem w ten klucz co jest na onecie gorzej z czytania ze zrozumieniem . Ale ten kto dobrze napisał dostanie pare pkt za język,Kompozycja,Styl,Zapis jakoś te 30 % się uzbiera . Szkoda że to czytanie było trudne można by powiedzieć że powinno być to co na podstawowym raczej na rozszerzonym taka jest moja opinia jeśli chodzi o tekst z czytania ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;( Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:12 A jak myślicie? Czy ja zdam na te 30%? BŁAGAM WYRAŹCIE opinie bo zwariouje;( Nie orientujecie się ile punktów poleci mi za brak podsumowania w wypracowaniu? :( Nie zdążyłam poprostu, z przyczyn niezależnych odemnie:(... Nie mam ostatniego członu, zwanego podsumowaniem. Mam również większy nacisk na opis matki Cezarego niż Elżbiety... również z powodu braku czasu:( Zaczęłam pisać pięknie, gorzej z zakończeniem. Wykazałam w obu przypadkach znajomość lektury. W 1 części (czyt. ze zrozumieniem) w porównaniu z kluczem i z tego co pamiętam z moich odpowiedzi będzie jakieś marne 5-6 pkt... Jak myślicie? Uda mi się uzyskać te 30%? ... Nie wytrzymam tego stresu do wyników:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmelek Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:52 Za brak pods odleca 3-5pkt. # za brak pods i ze 2 za kompozycje, ale to max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:54 tak nie zdasz hahaahaha co za idiotyczny post Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marien Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.chello.pl 04.05.07, 18:15 ja pisalam rozszerzona.wybralam drugi temat i nie bylo zle(mam nadzieje) ale pytania do tekstu byly okropne.Sam tekst ogolnie do zrozumienia ale te pytania;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle ciągła niesprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:18 Ja jestem załamna! Wszyscy mówili ze rozszerzony się bardziej opłaca i uczelnie beda go bardziej respektowały a teraz okazuje się że to bzdura i ci z podstawową szybciej dostaną sie na studia niż my z głupią rozszerzona !!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.aster.pl 04.05.07, 18:21 Jeśli chodzi o rozszerzenie: hej, przecież nikt nigdy nie ukrywał, że mogą pojawiać się utwory, których nie ma na liście lektur! :) Tak jest napisane w informatorze, tak jest na stronie CKE -a nawet jeśli ktoś tam nie zaglądał- to tak też można wywnioskować przeglądając chociaż kilka arkuszy próbnych lub z poprzednich lat. Bez sensu więc mieć o to pretensje ;) Problem pojawia się, jeśli chodzi o przykładowe rozwiązanie (mówię o pierwszym temacie, bo go pisałam) - jest ono faktycznie napisane z perspektywy kogoś, kto zna całość tych utworów, a do tego akurat nie mamy obowiązku. Podejrzewam że mało kto czytał te książki.. Ale to na razie TYLKO przykładowe rozwiązanie, miejmy nadzieję, że w kluczu uwzględnią więcej możliwości interpretacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evelle Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 18:25 tyle tylko ze to nasze 40 cz 50% z rozszerzonej na nic się nie zda bo ci z podstawowej pozdobywaja po 80 90% przecież ich tematy wypracowan były banalne!!!!! A to co u nas to faza!!! jeśli chodzi o to przykładowe wypracowanie to klucz może być inny! Ale jestem zła ............ ta cała matura jest do dupy co ona sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:32 Co do matury pisemnej to jest ona pewnego typu sprawdzianem, a to czy tematy siąda czy nie i jak kto napisze to juz indywidualna sprawa ucznia. Mnie ciekawi co sprawdza matura ustna, wysnuty przeze mnie wniosek. Jak i gdzie tanio kupić prace maturalną?? Jak sklecic mature z wiadomości sciągniętych wz internetu?? To jest totalna bzdura. Ale coz moze kiedys zostane ministrem i to zmienię:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.aster.pl 04.05.07, 18:34 Co sprawdza? Według mnie niestety w wielkim stopniu matura to jedna wielka loteria...;) Chyba zarówno na podstawie jak i rozszerzeniu, bo przecież te nierzadko bzdurne klucze są i tu i tu. No niewątpliwie te 40 czy 50 z rozszerzenia jest "gorsze" niż 90 z podstawy, ale pociesz się, że zdający podstawę na ogół chcą ją po prostu tylko zdać, a na kierunki, gdzie biorą pod uwagę rozszerzony polski podań przecież i tak nie złożą :)a tam gdzie biorą podstawę niestety zadecyduje ten niefortunny "przelicznik Giertycha" :( No ale w końcu trzeba było mieć tego świadomość i umieć to przeboleć decydując się na ten rozszerzony polski, hm? :] Odpowiedz Link Zgłoś
szymonal1 Re: I jak po? Pasował teamt? 04.05.07, 18:29 W odpowiedzi na pytanie zadane przez ktoregos z gosci to : -egzaminator tez jest człowiekiem i nawet jak czegoś czasmi braknie to moze to ominąć(sam slyszalem o przypadku gdy nauczyciel zaznaczał odpowiedzi na karcie odpowiedzi gdyz nie zrobil tego uczeń) -za sam brak pewnej częśći tj.zakonczenia odebrane są tylko punkty za ( o ile się nie myle )kompozycję.Praca musi zostać oceniona. -Po trzecie nasz "mondry" minister G ogłosił amnestię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: I jak po? Pasował teamt? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.07, 18:37 wlasnie, zgadzam sie z evelle i szymonal, co ta matura sprawdza i ustna i pisemna? oni juz sami nie wiedza co maja robic i ten caly giertych i wogole wszyscy co sie ta nauka zajmuja. Nie uwazacie ze powinna wrocic stra matura? fakt ze ta moze jest bardziej samodzielna i plusem jest to ze potem nie ma dodatkowego stresu podczas egzaminow na studia ale ta matura to po prostu wedlu mnie komedia. Odpowiedz Link Zgłoś