Gość: niewykuta łatwa matura? IP: 217.96.32.* 16.05.08, 14:29 Pewnie, że matura była łatwa dla maturzystów. Przecież rozszerzoną maturę z chemii piszą przeważnie największe kujony. Wiadomo, że ktoś, kto uczy się podręczników na pamięć, nie będzie miał problemu z maturą z takiego "pamięciowego" przedmiotu. Chociaż trzeba przyznać, że w tym roku matury z biologii i chemii były całkiem przyjazne dla normalnych ludzi też. Dużo można było wywnioskować z treści zadań i nie trzeba było mieć szczegółowej wiedzy. Było spoko. PS ALe macie zapchany serwer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:15 UWAGA wazne pytanie dlaczego w wyrazeniu na stala w tym zadaniu z blekitem nie ma wody w mianowniku??? prosze o odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chania Re: łatwa matura? IP: *.chello.pl 16.05.08, 15:21 Czy nie jest tak, że woda ma po prostu stały iloczyn [H+][OH-] i się nie zapisuje? Nie jestem tego pewna, dla mnie to tak po prostu, że nie ma czegoś takiego jak stężenie większe i mniejsze wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: łatwa matura? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:25 Woda ma stały iloczyn. Dlatego można ją zapisywać, ale nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:29 no i dlatego nie wiem czy jak mam wode to mi ja zalicza czy nie jak myslicie aha i jak trzeba podac pologniwo a nie mam tak jak oni symbolicznie tylko napisane "pologniwo cynkowe" to bedzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chania Re: łatwa matura? IP: *.chello.pl 16.05.08, 15:42 Będzie, w końcu to przykładowe rozwiązania :-) No a słuchajcie, może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Rb2O jest zw. jonowym? Przecież w równaniach nie rozpisuje się tlenków na jony itp., prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: łatwa matura? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:48 Też się zdziwiłem. To samo, jeśli chodzi o kwas octowy i fosforowy V. Oba to słabe kwasy, o małym stopniu dysocjacji... no ale gdyby nie miały budowy jonowej to chyba by nie dysocjowały? Może ktoś to wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:51 z tymi kwasami to maja racje bo w kwasach sa wiazania kowalencyjne spolaryzowane ( w tym koordynacyjne) a elektrolitami sa substancje nie tylko o budowie jonowej ale takze wlasnie te posiadajace wiazania kowalencyjne silnie spolaryzowane w zadaniu chodzilo o ozwiazki o typowej budowie jonowej jak tlenki i sole charakter wiazania wynika z roznicy elektroujemnosci wiec rowniez tlenki maja budowe jonowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chania Re: łatwa matura? IP: *.chello.pl 16.05.08, 15:58 Nie no to słabo, tzn. tlenki od razu wykluczyłam, a nawet wymyśliłam sobie, że skoro zadanie jest za 2 pkt, to na pewno trzeba podkreślić parzystą ilość związków :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: łatwa matura? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 19:31 w koncu za to zadanie były dwa punkty, wiec mysle ze jesli ktos nie wypisał wszystkich to i tak dostanie 1 punkt. szkoda ze nie ma klucza;/ bo tam wszystko jest dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: łatwa matura? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:23 Rb2O jest jonowe, takie ogólne założenie jest że metale z grupy IA i IIA maja w związkach z pierwiastkami z grupy VIA i VIIA budowę jonową:D ale oczywiście na maturze mnie przyćmiło:P a jak myślicie...barwa żółto niebieska istnieje?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:24 Aga! Jak możesz podawać stężenie wody w wodnym roztworze? To jak zawartość, no nie wiem, masła w maśle :P Nie miałem pewności czy żółty+niebieski=zielony Daltonista ze mnie. Ale mam fart. Trzy kolory: Żółty czerwony niebieski PEACE! Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: łatwa matura? 16.05.08, 21:40 napisałem żółty. czy jest możliwość żeby zaliczyli? przewaga jest kwasowego odczynu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eded Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:24 Wydaje mi się ze powinno być albo K=[In-][H+]/[InH] albo K=[In-][H3O+]/[InH][H2O] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:30 Jak kto woli. Róża pod inną nazwą pachnie jednako. Ja wole Hplusy od oksoniowych które z fizycznego punktu widzenia są bardziej poprawne. kwestia gustu i przyzwyczajenia... Odpowiedz Link Zgłoś
emi-19 Re: łatwa matura? 16.05.08, 15:15 No i jestem załamana, z tego co licze wychodzi mi jakies 70% góra:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agus Re: łatwa matura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:25 no i jak wam poszlo?? ja mam takie glupie bledy ze szkoda slow;/ wychodzi mi jakies 70%:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: łatwa matura? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 15:25 I jak? Na ile % liczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikas Re: łatwa matura? IP: 81.210.21.* 16.05.08, 15:28 oj... wyłożyłem się na prostych sprawach... wychodzi około 68%. Może da radę na medycynę;/ w sumie będzie około 230pkt. A u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: łatwa matura? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 19:35 85-88% razem jakies 260 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:24 Pewnie powiecie, ze się pospieszyłem, ale do cierpliwych nie należę ^^. Wyszło mi 95% biologia, 80% chemia, 60% fizyka, all rozszerzone. Bye bye medycyna na UJ ;(, zostaje może Wrocek, a może biotech na Uj... życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Rozszerzenie Wyniki IP: *.cnb.com.pl 16.05.08, 15:28 Wpisujcie swoje wyniki! z rozszerzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polikarp Re: Rozszerzenie Wyniki IP: *.cnb.com.pl 16.05.08, 15:30 koło 78% :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: Rozszerzenie Wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:32 Myśle że to prywatna sprawa każdego z osobna. Jak chcesz się ścigać, szczurku to idź sie wybiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:28 Załatwiłes fize. A przeciez w tym roku to był śmiech na sali. Z ujemną więdzą dało się ją zdać. Ja licze na stome. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:34 Fizyka to niestety moja pięta. Ale powykładałem się też na prostych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:37 Fiza to moja pięta. To idiotyzm liczyć ją na równi y biologi i chemii. Na medycynie, gdzie jej poziom jest bardzo niski i ma się j chyba tylko przez 2 lata. No ale niestety, ja na wiecej nie moglem z fizy liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:50 Zgadzam sie z przedmówcą. Brać fizykę na medycyne to poroniony pomysł. Ale jakiś przesiew muszą zrobić. Za dużo kandydatów, a fizyka sprawia że część ludzi się wykrusza. Już lepiej że biorą pod uwage fize niż np. polski, bo to dopiero byłyby jaja. A fizyka sama z siebie nie jest taka nudna jak z pozoru wygląda. Trzeba ją umieć ugryźć od odpowiedniej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:53 Nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić. Gdyby chemia była taka jak zawsze miałbym spore szanse na te 250 punktów i zarazem szanse na UJ, a tak niestety... życie :) Ale na biotech myśle, że to styka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agus jakie wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:29 no ja zrobilam tragiczne bledy...szkoda slow;/ wychodzi mi jakies 72-76% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga111 Re: jakie wyniki? IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 15:54 nie liczcie sobie sami wyników,a w szczególności z biologii. Klucze odpowiedzi są tak beznadziejnie ułożone ze odbierają puknty za źle użyte słowo, mimo ze jest ono synonimem do tego co jest w kluczu. Wszystkim Wam życze oczywiście jak najwyższych wyników ale wiem jak to bylo w zeszłym roku jak odbierałam wyniki matury. Ludzie którzyz biologii liczyli sobie po 85-90% mieli w rzeczywistości koło 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jakie wyniki? IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:20 no tak musze sie zgodzic, bo sama pislam mature rok temu i liczylam na 15% wiecje z biologii, natomiast a chemii przewidzilam swoj wynik co do %. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: jakie wyniki? IP: *.tczew.net.pl 16.05.08, 17:42 Ja z Chemi przeliczyłam sie o 5% a z biologi(to był szok)o 28%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;p Re: jakie wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:39 ale co znaczy ze sie przeliczylas;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jakie wyniki? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 19:43 to moze trzeba było sie odwołac, jesli byłas pewna tamtego wyniku. jakby nie było klucz mozna podwazyc w kazdym elemencie i jest duza szansa na to ze Ty tez masz racje. tylko po prostu trzeba im tyłki skopac. Odpowiedz Link Zgłoś
mkarpala biologia i chemia na lekarskie gdzie? 16.05.08, 19:48 gdzie przyjmują z biologia i chemią na lekarskie ?? jakie uczelnie? pomożcie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: biologia i chemia na lekarskie gdzie? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 19:51 białystok, katowice, poznan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: biologia i chemia na lekarskie gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:25 Ale nie idźcie do Białegostoku. Nie róbcie mi konkurencji ;) Proszę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnis Re: jakie wyniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:34 witam :) nie ma mozliwosci skopac tylek ludziom, ktorzy ukladaja i sprawdzaja testy maturalne. moja kumpela pojechala specjalnie do lomzy, bo wyniki, jaki sobie wyliczyla byly o wiele nizsze od podanych. niestety pomimo faktu, iz udowodnila im swoja racje wyniku nie zmienili. gdyby postawila na swoim musialaby sie sadzic. rowniez pisalam mature rok temu i naliczylam sobie z biologii ponad 90%, troche sie zdziwilam, gdy zobaczylam marne 80, co zamknelo mi droge na farmacje. i gdzie tu jest sprawidliwosc. zwlaszcza, ze zabraklo mi zaledwie 5% do gda... na szczescie w tym roku poprawie chemie( po roku studow biologii) i mam nadzieje, ze tym razem nie zabraknie mi szczescia. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 81.190.127.* 16.05.08, 15:32 Podstawa była w miare prosta, ale też spodziewałam się więcej na liczenie, a nie na teorie. I jeszcze jedno: wodny roztwór bromu nie jest ani brunatny, ani tym bardziej czerwony. Ma barwę słomkową, coś pomiędzy pomarańczem a żółcią, bo do wody dodaje się tylko kilka kropelek bromu, a czysty brom jest brunatny. Pobawcie się farbkami to zobaczycie jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:39 zdawałam rozszerzona fizykę, biologię i chemię i to właśnie chemia poszła mi najlepiej :) będę miec min.82% zadanie z obliczeniem stężenia molowego było dla mnie nie jasne - nie wiedziałam czy mam brac do obliczeń 120 czy 90cm3 HCl :( no i niestety zrobiłam inaczej niż "przykładowym arkuszu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:43 ponawiam pytanie czy woda w mianowniku wyrazenia na stala jest definitywnie zle i czy pologniwo mozna bylo okreslic slownie a nie symbolem tzn "pologniwo cynkowe"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 15:46 Jestem przekonany, że wodę można pisac, tak mówił mój chemik to raz. Dwa, jeśli napisałaś słownie, mają obowiązek ci uznać - w poleceniu nie było podane, w jaki sposób masz wskazać to ogniwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 15:53 Ja napisałam i słownie i symbolicznie ;) W wyrażeniu na stałą też mam wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: med Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.08, 15:54 1.Słuchajcie a nie wydaje wam sie ze blad jest w 30. [H] oznacza chyba uwodorowienie czyli powinien powstawac cykloheksan/. Co o tym myslicie? 2. Nie mozna bylo wpisac ze ten blekit nie bedzie mial barwy? Skad mielismy wiedziec ze to zielony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:59 W pore! [H] to ogólny syblol reduktora, a nie H2 To raz. Dwa. Bawiłeś się med, kiedyś farbkami wodnymi? Jak myślisz co ci wyjdzie jak zmieszasz żółty z niebieskim? Ale nie martw się miałem podobny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:00 1. - nie jest to błąd. Nie chodzi tutaj o uwodornienie, lecz o aktywny wodór atomowy, powstajacy między innymi w reakcji Zn + 2HCl - mądry polak po szkodzie, znałem reakcje, nie domyśliłem sie, że o nią chodzi... 2. - prawdopodobnie zakładali, że domyślimy się, że jeżeli pH jest pośrednie, to i kolor wskaźnika taki będzie.... co przecież nie jest regułą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.08, 15:50 Hej. Tez mam podstawiona wode w mianowniku. Mysle ze moze byc i tak i tak. Nie jest to blad. Tez napisalem pologniwo cynkowe, pewnie ze tak moglo byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieczareq Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.timplus.net 16.05.08, 15:50 wg mnie woda powinna być w mianowniku, nie wpisuje się jej kiedy jest środowiskiem zachodzenia reakcji, a jesli bierze udział w reakcji to powinna być we wzorze na stałą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alchemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:56 Co było to było. Teraz już nic się nie zrobi. Dokonała się wielka praca. Trzeba tylko czekać na wyniki. Proponuję otworzyć _____NOWY WĄTEK______ jaką największą bzdure napisaliscie na tegorocznej maturze? Zacznę od siebie. Biol, bodaj 31: ekechechem! "Wzrost populacji ryb roślinożernych w jeziorze spowoduje wzrost ilości gówna w wodzie, a przez to zmniejszenie jej przejrzystości i pogorszenie warunków świetlnych" Słuchajcie akwarysty jak mądrze gada :P Niech żyje wino winogronowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturka rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:50 BYła całkiem fajna. nie podobał mi się tylko wskaźnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATURZYSTA Re: rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:55 No cóż... o medycynie to już mogę zapomnieć. Jakieś 75% z chemii, koło 85% z biologii i 50% z fizyki. Pa pa AM :(:(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: zadanie z jonami IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 15:56 Wypisałam jony Na+, Cl- i H+... 0 pkt? Czy można to uznać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: zadanie z jonami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:59 ja tez takie napisalam i w poprzednich latach wiem ze w odp mozna bylo i tak napisac i tak jak jest w przykladowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: zadanie z jonami IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 16:03 Oby uznali mi tą odpowiedź :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: zadanie z jonami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:59 daj spokoj to to chyba zalicza bo w szkole zazwyczaj pisze sie H+ chodziaz w rzeczywistosci jest H3O+ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: zadanie z jonami IP: *.ols.vectranet.pl 16.05.08, 15:59 Z tymi jonami tez ciekawa sprawa. Ja wpisalem CL-, H+, OH-. Ciekawe czy to ma szanse:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusiak Re: zadanie z jonami IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:05 watpię. Przy 120cm3 kwasu dodanego pH było ok 2 a to oznacza że oprócz jonów Na i Cl były jony H+ które powoduja to pH OH przereagowało z H+ i powstała woda, a nadmiar H+ to ten trzeci jon:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: zadanie z jonami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:38 Ja wpisalam H+, H3O+ i Cl- Nie rozuemiem tego zbytnio:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lal Re: zadanie z jonami IP: *.ib.tcz.pl 16.05.08, 16:04 uznaja bo h+ i jon oksoniowy to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: rozszerzona IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 15:58 A jak macie w zadaniu 19 pozaznaczane prawda i falsz?? W pierwszym przykladioe jestem pewien ze powinno byc P a na przykladowym jest F. Przeciez elektrony plyna od nizszego potencjalu do wyzszego potencjalu(a prad w kierunku odwrotnym). Pytanie jest o elektrony w kluczu elektrolitycznym wiec powinno byc P :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:02 elektrony nie plyna w kluczuy a w zewnetrznym przewodniku ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: rozszerzona IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:05 a czym jest ten zewnętrzny przewodnik i do czego w takim razie służy klucz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:11 przemieszczanie sie jonow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: rozszerzona IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:04 To już jest w ogóle zdymane... także jestem przekonany, że pierwsze jest P. Ba! na wikipedii jest napisane, że przez klucz płynie prąd, a nie pozwala ona na mieszanie się elektrolitów (czyli jonów) więc ja już nie wiem co jest grane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: rozszerzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:07 uwierz jony nie elektrony Odpowiedz Link Zgłoś
mkarpala Zadanie 13 pomożcie 16.05.08, 16:12 czemu w odpowiedziach jest tak a nie na odwrót... ja pomyślałam ze jeżeli jon zasadowy In- to z równania wynika ze jest razem z H3O+, czyli ph < 6 czyli żółta i analogicznie dla drugiego... moze mi to ktos wyjaśnic?? Odpowiedz Link Zgłoś
langwal Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 15:59 sluchajcie, a w tej tabelce do doświadczenia z propanem i propenem nie powinien byc brunatny kolor przy II probowce? przeciez wytraca sie MnO2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.belchatow.msk.pl 16.05.08, 16:02 Nie. Nie powstaje brausztyn. KMnO4 odbarwia sie, powstaje bezbarwny roztwór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:02 Ja przy tym pologniwie napisałam samo Zn Myslicie ze to dobrze czy konieczne bylo to Zn2+ ? i tez mam wode w mianowniku. A w zadaniu z tym benzenem tez zrobilam uwodornienie i napisalam cykloheksan ale jakos mi sie wydaje ze to zle bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusiak Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:07 pólogniwo to metal i jego jony w r-rze więc musi chyba być Zn|Zn2+ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusiak Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:08 ja tez mam wode w mianowniku. W zadaniu było podane by napisac wyrażenie na stała równowagi tej reakcji a nie stała dysocjcaji. poza tym woda nie była nad strzałką tylko była w susbstratach więc myślę, że to uznają. Te przykładowe odp. tylko przyprawiają o stres:\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewe:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:26 wody nie moze byc w mianowniku bo jak masz zamiar okreslic stezenie molowe wody?:)Ogolnie byla bardzo prosta, ale jestem na siebie wsciekla-glupie bledy-4pkt za darmo oddane. Ogolnie stracone okolo 8- co daje 86,67%. Pozdrowienia dla przyszlych chemików;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saba Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:41 cykliheksan zle bo ma byc pochodna benzenu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:44 no ja się szykuje na farmację do Warszawy i tak sobie liczylem okolo 48/60 nie wiem ja reszta-mówcie ile sobie naliczyliście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:03 powstaje MnCl2 moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
langwal Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 16:07 o, znalazlam w podreczniku; "w przypadku KMnO4 powstaje brunatny osad tlenku manganu (IV)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:12 Ehhh, ale zależy od środowiska reakcji -zasadowe MnO4 2- - mangan na VI wiec zielony -obojętne MnO2 - mangan na IV więc brunatny -kwasowe MnO - mangan na II więc kolor bezbarwny A było napisane że środowisko silnie kwasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguusia kto na farmacje?? ile macie pkt?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:46 Ile naliczysliscie pkt?? tak "na oko" bo chce wyhaczyc czy progi spadna czy wzrosna:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kto na farmacje?? ile macie pkt?? IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:52 65-70, ale ja na farmacje raczej nie ide :-) chciałam na wete, ale jakies 15% przynajmnej za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta weta pozostanie na razie w sferze marzeń... IP: 87.204.55.* 16.05.08, 17:04 Też chciałam iść na wetę, ale niestety jestem w podobnej sytuacji jak Ty... Zawaliłam chemię (ok.70%), biola też nie poszła mi rewelacyjnie (max 86%)... Porażka ;( Poprawiam za rok :(( Tylko co przez ten rok robić, bo na farmę też nie mam najmniejszych szans... :/ Pozdrawiam i gratuluję innym świetnych wyników :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afsd Re: weta pozostanie na razie w sferze marzeń... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:07 boze co Ty mowisz!! z takimi pkt i sie nie dostaniesz??przeciez prog ostateczie i tka sie obnizy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: weta pozostanie na razie w sferze marzeń... IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:14 a ja moge ci z cala pewnoscia powiedziec ze bedzie mniej o minimum 10 % bo zawsze trzeba odjać od "swoich dobrych" wynikow tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: kto na farmacje?? ile macie pkt?? IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:52 Jak na farmacje, to chyba 175, jeśli sumarycznie. Jak na UJ biotech (przelicznik = pierwiastek z iloczynu punktów 2 z 4 przedmiotów) to 87 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Farmacja Warszawa-Ktoś się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:51 Ja uważam, że matura była dość prosta i miałbym dobry wynik gdyby nie strata pojedynczych punktów, których się trochę uzbierało. Wynik mi wychodzi około 49-51(83%)punktów, więc nie jest za ciekawie, bo liczyłem na więcej...myślicie, że do Warszawy na farmację wystarczy? pisałem jeszcze biologie i mniej więcej tak samo mi poszła. w tamtym roku próg był 161.ktoś się jeszcze wybiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Farmacja Warszawa-Ktoś się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:59 mysle ze spokojnie Ci wystraczy:) ostateczny prog i tak pewnie bedzie wynosil okolo 156pkt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka farmy Re: Farmacja Warszawa-Ktoś się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 17:16 Hej! Jestem studentka pierwszego roku farmy w Warszawie i jestem szczęśliwa z tego powodu.Dla wszystkich darzących uczuciem przedmioty ścisłe-naprawdę warto!Na WUM-ie macie zagwarantowane wszechstronne wykształcenie, wszystkie przedmioty (no prawie:) są na wysokim poziomie a nauka daje ogromną satysfakcję. Nie dajcie sobie wmówic, że czeka was życie za ladą. Po WUMie macie ogromne możliwości rozwoju. W tamtym roku dolny próg o ile pamiętam był 161 pkt. Zapraszam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.08, 17:22 tlenek manganu IV powstałby jakby było środowisko obojętne, a nadmanganian był zakwaszony, więc wtedy redukuje się do jonów manganu II, które są bezbarwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agaaa Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:03 mi wyszlo okolo 70% zalamka bo z farmacja moge sie pozegnac:(:( a jak u Was?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:06 Ja tez bede miec kolo 70 procent Ze stacjonarna medycyna moge sie pozegnac mam jeszcze nadzieje na niestacjonarna wtedy angliia w wakacje i jakos sie pociagnie Jak myslicieie jakie maga byc progi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Re: Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:10 Kurcze, przykro to czytać, "z medycyną mogę się pożegnać" - nie mówcie tak, dopóki nie będzie wyników! Może będzie ok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikas Re: Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: 81.210.21.* 16.05.08, 16:17 Widzę, że większość człowieków którzy tu piszą mają procenty w zakresie 65-85%, więc jak ktoś ma 70% (np ja i koleżanka wyżej) to nie ma dramatu. Głowa do góry!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walend Re: Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: *.lukman.pl 16.05.08, 16:20 Mam coś w zakresie 83-86%,słabo trochę bo matura była dla mnie prosta.Powykładałem sie na niedokładnym czytaniu poleceń :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Wynii z chemii!!!( probne:P) IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 19:59 dokładnie. ja np wypisałam obok dobra temperature a juz do wzoru podstawiłam 300 i po prostu nie mam pojecia DLACZEGO. podejrzewam ze to wynik wczorajszej fizyki, bo było bardzo podobne zadanie i tam było 300 ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Progi przyjęć.... IP: *.eltronik.net.pl 16.05.08, 16:09 Poszło mi fatalnie:/ Ale mam pytanie,czy ktoś ma jakąś stronkę z progami przyjęć na uczelnie? Bardzo proszę o przesłanie na maila : magda.och7@wp.pl Z góry dziekuję;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agyya wyniki!!!!(probne:P) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:15 a na co chcecie isc?? mi zalezy na farmie w lodzi. rok temu prog wynosil 156 pkt mam nadzieje ze spadnie.a jakie macie wyniki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Re: wyniki!!!!(probne:P) IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:26 ja na Politechnikę Gdańską - więc nie mam takiego stresu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: wyniki!!!!(probne:P) IP: *.tczew.net.pl 16.05.08, 17:34 a na co dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguasia Re: wyniki!!!!(probne:P) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:35 ja skladam na farmacje i jestem ciekawa jak reszcoe poszlo zeby jakos obczaic srednia:p chociaz w przyblizeniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Re: wyniki!!!!(probne:P) IP: *.chello.pl 17.05.08, 11:17 Pytasz o mnie? Chciałabym na biotechnologię, co prawda jest to jeden z paru kierunków, na które jest jakakolwiek konkurencja, ale i tak nie jest to konkurencja wielka, a po chemii się uspokoiłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: wyniki!!!!(probne:P) 16.05.08, 21:50 Fuck! Napisalem biol mysle ze na ponad 80 procent a teraz mi wychodzi z chemii 50... Myslalem o weterynarii, fajna praca, a teraz szlag to trafił. Nic ciekawego mi nie pozostaje. Moglem sie na korki zapisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Progi przyjęć.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:37 Wie ktoś może ile było rok temu na lekarski w Katowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p zad.32 a IP: *.chello.pl 16.05.08, 16:16 a czy w podpunkcie A nie powinno być w szkieletowej III i IV? bo IV oprócz izomerii położenia podstawnika spełnia tez warunki izomerii szkieletowej, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delirius Re: zad.32 a IP: 217.98.82.* 16.05.08, 16:43 Wydaje mi sie że to nie dotyczy podstawników, tylko głównego szkieletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: zad.32 a IP: *.tktelekom.pl 16.05.08, 17:10 No i chyba dobrze myślisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:33 A tak wogóle,to czy w kluczu odpowiedzi nie ma błędów? Chodzi mi o rozszerzenie. Np.w zadaniu dotyczącym stałej równowagi,to czy nie powinna być w mianowniku jeszcze woda? Czy to,że w czasie pracy ogniwa elektrony przepływają kluczem elektrolitycznym od półogniwa cynkowego do półogniwa kobaltowego to napewno fałsz? Bo mi sie wydaje,że prawda,skoro elektrony płyną od anody do katody, a prąd na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 17:37 mam pytanie czy jak zamiast zn/zn2+ napisałam pologniowo cynkowe to to jest dobrze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:39 mysle ze tak,my przynajmniej tak sie uczylismy w lo. a ile pkt naliczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 17:43 jeśli to mi uznają to ok 92% ale wiadomo , każdy pkt się liczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 18:22 W kluczu elektrolitycznym nośnikami ładunku są jony a nie elektrony! Elektrony są nośnikami ładunku w metalach (i jeszcze innych wyjątkach ale nie o tym) czyli płyną przez elektrody i przewody zewnętrzne łączące ogniwo z odbiornikiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.chello.pl 16.05.08, 21:49 jesli chodzi o przeplyw elektronow to one nie plyna w elektrolicie tylko w obwodzie zewnetrznym (w przewodach) i tu jest haczyk. W elektrolicie plyna jony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnaaMaaarii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:43 Twoje pytanie jest sluszne:) bo ja tez nie moge zrozumiec dalczego w kluczu nie ma wody w mianowniku na wyrazenie na Kc. I jeśli ktoś wie to niech mi to wytłumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacha Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 193.239.61.* 16.05.08, 17:44 Ludzie co myślicie o zadaniu 29 z rozszerzenia?? Chodzi mi głównie o podpunkt b). Bo mi się to trochę wydało dziwne... przecież nadmanganian potasu w środowisku kwasowy się odbariwa. Co wybraliście i dlaczego, please o wytłumaczenie, bo mi tutaj coś nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izi Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:53 mowiac szczerze to dla mnie ta matura jakas trudna byla,wiem moze i nie jestem najwiekszym mozgiem ale i na UJ sie nie wybieram;D chcialabym na weterynarie,jak myslicie czy mniej wiecej 90 z bioli i 75 z chemii wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaizka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 17:58 zależy dokąd :) ale powinno ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izi Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:01 do Wrocka,ale kij moze progi sie obniza i gdzies styknie;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:17 Rozszerzona, Do zadania 14. Co myślicie o tej barwie, bo ja nie napisałem, że zielona, tylko że nie zmieni barwy, bo są takie wskaźniki, ktore nadają kolor tylko w kwasowym i zasadowym, a w obojętnym są nie zmianiają barwy, czyli nie muszą przyjmować barwy zmieszania koloru z kwaśnego i koloru z zasadowego. Do zadania 2. Jak ktoś wie, to niech powie czemu te 2 kwasy: h3po4 i ch3cooh nie są substancjami jonowymi, przecież oba dysocjują, no nie? w zadaniu 6. nie napisałem H3O+ tylko zamiast tego H+,co o tym myślicie? Jak ktoś będzie w stanie mi odpowiedzić na te pytanka, to będę wdzięczny bo mnie ciągle zastanawia... A tak ogólnie to obstawiam między 86% a 88%, myślę ze na medyczną styknie (AMG) POzdro dla wszystkich,będzie dobrze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 18:28 Do zad 14. Tylko odp zielona jest prawidłowa. Wynika ona ze zwykłej logiki i treści zadania i nie ma nic wspólnego z wiedzą chemiczną. Do zad. 2 nie są to związki jonowe bo żadne z wiązań nie jest na tyle polarne aby można je było nazwać jonowym. Zresztą na podstawach uczą że kwasy nie są jonowe. I jeszcze odpowiedź do ostatniego jak masz H+ a nie H3O+ to Ci zaliczą. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 18:37 a jeśli zamiast zn/zn2* napisałam półogniowo cynkowe to w porządku jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 18:42 Raczej nie. Bo gdybym zapytał: "a jakie to jest ogniwo żelazowe?" Fe/Fe2+ a może Fe/Fe3+. Odpowiedź na to pytanie da tylko schemat a więc musi być Zn/Zn2+ (chyba że komisji zbierze się na litość) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 18:45 tyle ,że innych możliwości ogniwa cynkowego raczej nie ma , tak jak jest to w przypadku żelaza, a zresztą , takie sformuowanie znajduje się w zadaniu z tym na prawdę , fałsz - ewidentnie pisze : półogniwo cynkowe .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:45 co do tych ogniw, to raczej nie powinno być problemu jeśli napisałeś półogniwo cynkowe, bo przecież tam nie pytali się o schemat ogniwa, a cynkowe było jedno. jeśli byłoby żelazo to trzeba by było to określić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 18:47 mam nadzieję ,że masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 18:54 Tak ale odpowiedź półogniwo Zn/Zn2+ jest poprawne w tym przypadku. Dlaczego bo gdyby zapytali: "... które półogniwo stanowiło dodatni biegun" to konsekwentnie to powinno być Co/Co2+ a nie kobaltowe (tak samo jak dla żelazowego bo istnieją również Co/Co3+ i redox Co2+/Co3+ tak jak z żelazem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:01 dobrze , dobrze ... nie twierdzę ,że Zn/Zn2+ jest żle, sądze ,że skoro jest jedno półogniwo cynkowe to czy zn/zn2+ czy inaczej to nie ma znaczenia , z kobaltem jest inaczej, ale czy stwierdzenie : półogniwo kobaltowe jest zle ??? skoro tak ,to w tej maturze jest błąd .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:05 Nie ma błędów komisja chciała w tym zadaniu zobaczyć czy umiecie napisać to schematem i tak powinno to też być oceniane. Koniec z uproszczeniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:09 skąd jesteś tego taki pewien , klucz widziałeś,że z góry tak mówisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:13 Jestem okręgowym egzaminatorem :-) i znowu będę miał polewkę z Waszych błędów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milusia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:16 śmianie się z cudzych błędów ... człowieku nieomylny, nie masz się czym dowartościowac ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 20:12 pierwszym przykazaniem egzaminatora jest:zawsze na korzysc ucznia. a przynajmmniej powinno byc. tylko ze niektorzy odczuwaja niezwykła przyjemnosc w dobijaniu innych. wg mnie sprawdzenie czy uczen umie przepisac z karty wzór ogniwa mijałoby sie z celem. czasami ktos wie jak powinno wygladac, ale napisze w innej formie i dlatego nie powinno byc od razu zle. tak samo jak jest w przypadku H+ i H3O+. a co jesli odpowiedz słowna nie bedzie w pisana przy słowku:odpowiedz. to tez punkt do tyłu? mysle ze to jest chemia a nie polski. najwazniejsze sa obliczenia. w ogole absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Bez błędów. IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:02 Nareszcie matura z chemii bez błędów (przynajmniej z grubsza ją przejrzałem i nie wychwyciłem żadnego kardynalnego błędu ze strony komisji)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Bez błędów. IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:13 a jakież to błędy były na maturze wcześniej ??? chociazby rok temu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Bez błędów. IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:31 Jeśli chodzi o zeszłoroczną to musiałbym zajrzeć. Przykład kardynalnego błędu: matura próbna listopad 2006 poziom rozszerzony, zadanie 26. Jak już komisja która układa zadania nie wie że Cu(OH)2 reaguje z HCOOH ( a uczy się tego na poziomie podstawowym) i rozpuszcza się w kwasie mrówkowym to żal mi takich ludzi :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Bez błędów. IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:38 przecież z treści zadania wynika ,że reakcja ta przebiega ...jest uwzględniona .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Bez błędów. IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:42 "Do każdego roztworu dodano świeżo strąconego wodorotlenku miedzi(II) i zaobserwowano, że niebieski, galaretowaty osad wodorotlenku miedzi(II) rozpuścił się tylko w probówce III." Osad Cu(OH)2 rozpuszcza się w dwóch probówkach tej z glicerolem (lazurowy kompleks) i tej z kwasem mrówkowym (morski kolor) a w zadaniu piszą że w jednej i co Ty nato??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Bez błędów. IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:46 czytałem to zadanie ....ta reakcja zachodzi na zimno ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Bez błędów. IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:49 Tak. Niejednokrotnie sprawdzałem to również doświadczalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona_l Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.tkk.pl 17.05.08, 00:09 To w takim razie coś jest nie tak. Gdyby wynikało to z logiki zadania, przedziałpH mieściłby się w zakresie : 6>pH>7.6 - wtedy zgodzę się, obecny jest i zółty u niebieski kolor = zielony. ale skoro podany zakres pH wynosił : 6<pH<7.6 - to wskaźnik nie osiągnął ani barwy żóltej, ani barwy niebieskiej, jak więc mógł być zielony? Będę wdzięczna za wyjaśnienie, bo może ja coś przeoczyłam, w stresie wiadomo ;) Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 00:29 ja wlasnie sam tego nie rozumiem:) ten pierwszy zakres pH jest raczej malo prawdopodobny hehe, ale faktycznie wtedy mozna by to wziac na logike:) mnie chodzilo o to ze tak jak oranz ma skrajne kolory czerwony+zolty=pomaranczowy to na tej samej zasadzie moglby dzialac ten blekit, tyle ze nazwa oranzu juz sugeruje jego kolor wiec tak samo pomyslalem ze blekit moze poprostu byc blekitny, a tak jak fenoloftaleina zmienia kolor tylko w zasadach to blekit - tylko w kwasach. Tak wiec podsumowujac to tylko 1 punkt ale - jak dla mnie - troche niesprawiedliwie stracony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.srg.vectranet.pl 17.05.08, 14:04 Ja również straciłam na tym punkt.. ale szczerze mówiąc, nigdy w życiu nie spotkałam się z takim sposobem rozumowania... bo logiczniejsze byłoby rozumowanie, że.. jeśli nie żółty i nie niebieski.. to żaden :) zwłaszcza, że kolor staje się bardziej nasycony im dalej odchodzi od tego przedziału 6,5-7... a im bliżej tym mniej nasycony, lekko widoczny, więc... jak ze słabego żółtego i delikatnego niebieski powstaje wyraźny zielony ? :D Ah.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stepciaa Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 213.76.153.* 16.05.08, 18:53 ja mam 98%:) maturka byla fajniutka spodziewalam sie czegos gorszego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tox Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:10 stepciaa ,żebyś się nie zgarbiła jak wyniki będą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiulka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 19:28 ze tak zapytam czemu w NH4NO3 jest wiazanie jonowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:33 Jest to sól. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.168.106.* 16.05.08, 22:08 Zycze ci zebys miała conajmniej 30% mniej a nie się chwaliła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cke kiedy wyniki na cke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:35 jak myslicie kiedy beda wyniki na cke? ok 21 maja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: kiedy wyniki na cke? IP: 195.117.57.* 16.05.08, 18:51 ja slyszalam ze klucze to oni dopiero beda tworzyc.. Tak w ogole moze ktos sie orientuje na co mialabym sie szanse dostac i gdzie (kierunek zwiazany z bilogia) z ok 85% bilogia i 70% chemia (i jedno i drugie rozszerzone)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cke Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:55 ale tam mozna sie zalogowac i sprawdzic swoj wynik i to mi chodzi:) kiedy? na wszystko biotechnologia ochrona srd chemia farmacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:07 jest sporo takich kierunków i medycznych i bardziej technicznych , czy wogóle przyrodniczych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: kiedy wyniki na cke? IP: 195.117.57.* 16.05.08, 19:13 ale tak konkretnie? no bo wiadomo na uj nie mam szans, na weterynarie we wrocku tez nie, farmacja tez odpada, no i na analityke medyczna tez sa straszne progi a ja wynikow nie mam rewelacyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:18 czemu analityka styka z takimi wynikami , ale chociażby biotechnologia , czy sama biologia, może chemia ,technologia żywności , fizjoterapia , ratownictwo , kosmetologia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: kiedy wyniki na cke? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 19:23 przeciez farmacja tez styka, np na AM w Łodzi trzeba było w tamtym roku 156 a w tym roku wydaje mi się że progi pospadają bo biologia nie była taka łatwa jak rok temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palunia3 Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.centertel.pl 16.05.08, 19:31 wy jestescie chyba nienormalni! z wynikami 70-80 % nie chcecie startowac na wasze wymarzone kierunki?no super..ale to dobrze myslci tak dalej to ja z ta chemia 60% sie dostane bo chociaz sprobuje!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:52 uważasz ,że analitykę, biolgię czy chemię studiuja ludzie co mają po 90% z każdego przemiotu ?? przecież medycynę normalnie po zeszłorocznej można studiować z wynikami 75, 80, 65 więc co za problem ....są kierunki na które wszystkich biorą co się zgłosza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin progi na uczelaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:58 No ale progi w tamtym roku były naprawdę wysokie. Na biologię na UW nie tak bardzo, ale na biotechnologie powyżej 80procent trzeba było mieć. Poznań lekarski to było chyba 170(z dwóch przedmiotów), farmacja w Warszawie 161, Poznań 154. Analityka Warszawa 154. Sumując to w zasadzie na te nasze kierunki przyrodnicze to koło tych 80 co najmniej trzeba mieć. Nie wiem jak takie wydziały jak technologia żywienia, czy WNŻCiK(czy jakoś tak:P). no ale na pewno wszyscy się dostaniemy:)w końcu kogoś muszą uczyć na tych studiach:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch. Re: kiedy wyniki na cke? IP: *.chello.pl 17.05.08, 11:23 Ale oczywiście, że zdawajcie na swoje wymarzone kierunki z jakimikolwiek wynikami! Zresztą na uczelniach, gdzie wymagają 1 albo 2 przedmioty ścisłe, wydaje mi się, że zdający chemię mają z góry lepiej, bo chemia była prostsza np. od matmy i biologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.msk.net.pl 16.05.08, 19:27 Na pierwszy rzut oka matura z chemii zmierza w coraz gorszym kierunku, ale moja opinia dotyczy już kolejnego arkusza i to nie tylko maturalnego, poloniści postanowili sie wykazać czy jak, bo jeszcze z rok i zamiast chemii będzie "Czytanka dla Janka". Co do zadań, to jestem mocno zdegustowany zabawami w "prawda lub fałsz", "milionem kolorów", obserwacji i tym podobnymi bzdurami. Wygląda że układaniem testów zajmuje się wyjątkowe grono miłośników właściwości fizycznych, co ma tyle wspólnego z myśleniem co ......, wole nie kończyć. Ludzie opamiętajcie się we własnej głupocie, przestańcie robić młodzieży "wodę z mózgu". Poziom rozszerzony zobowiązuje, gradacja trudności też powinna być zauważalna. A na koniec, bardzo chętnie odesłałbym szacowne CKE i regionalne OKE na przymusowy urlop (bezpłatny) do czasu aż "sodówa im wyparuje". W swym "geniuszu" przekraczają wszelkie granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:31 nic dodać , nic ując ... te matury z roku na rok przestają przypominać matury ,a zaczynają pojawiać się jakies dzikie pytania, niesprawdzające żadnej wiedzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 19:35 w sumie macie troche racji :) a ze sie tak zapytam, dlaczego w NH4NO3 jest wiazanie jonowe? moze ktos mi to wytłumaczyc? z góry dziękuję:) aha i czy w zadaniu 11 mozna bylo napisac tez wode w mianowniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:37 Jest to sól. A w wyrarzeniu na stałą dysocjacji kakiegoś elektrolitu piszesz wodę??? Wiec odpowiedz sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:39 "wyrażeniu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 19:41 no mysmy pisali, jesli jest to rowne 1 to niby czemu napisanie tego jest błędem? a w 6 jak dalam H+ zamiast H3O+ to bedze punkt? dzieki za odp :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:47 powinni przyznać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 20:23 drogi madralo dr chemiku. jesli napiszesz w ułamku 1/1 a nie 1 to tez jest zle?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 195.117.57.* 16.05.08, 19:42 oo czyzby naszszanowny pan egzaminator (ktory przy okazji mial sie smiac z naszych bledow..) nie wiedzial jak sie pisze slowo wyraŻenie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr chemik Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.84.* 16.05.08, 19:45 Jest, jest, jest nareszcie ktoś się chwycił na zaczepkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:49 alez masz pan poziom ,jak ekstytują cię takie rzeczy jak np. szukanie zaczepki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 19:51 a czy waszym zdaniem w tym roku progi np na farmacje lub analityke medyczna pojda w dol? bo w sumie biologia byla trudniejsza niz rok temu, a chemia? moze nie tyle trudniejsza, co latwiej sie bylo machnac w prostych zadaniach, wiec jak sadzicie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 19:57 farmacja, czy analityka nie sądze ,żeby jakoś strasznie te progi podskoczyły... tym bardziej,że jest dużo nowych kierynków, ludzie często składają progi na wiele uczelni ,więc pierwsze progi są kolosalne ,potem sztuczny tłum odpada i jest już znacznie lepiej... tak że pierwsze progi będą w tym roku wysokie , bo i ta matura dziwna była ...ale polecą w dól :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palunia3 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.centertel.pl 16.05.08, 19:56 głupie te forum i wy jesteście głupi,że tak się chwalicie...może macie w tym swój cel,nie zdziwiłabym się! więc do wszystkich naiwnych,nie bierzcie sobie do serca tego co tutaj piszą i czym się chwalą,to niewielka część tych ktorzy zdawali chemię i nie tylko chemię! to ze wszyscy zdają mature na 90-100% jest niemozliwe. Składajcie na takie kierunki jakie sobie wymarzyliscie,a nie jakieś zastępcze tylko po to żeby się dostać na studia!tu wypowiada sie nieliczna elita. Spełniajcie swoje marzenia a to forum traktujcie z dystansem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-1988 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:49 Zgadzam się! Pisałam w ubiegłym roku maturę. Jak otrzymałam wyniki byłam przekonana, że dostanę się tam gdzie chciałam- ale NIE:/ Przez łatwe matury progi poszły bardzo do góry i wszyscy się przeliczyliśmy. Przeglądałam dopiero dzisiejszą maturę i stwierdzam, że do trudnych nie należała- tak jak tegoroczna biologia i fizyka- a to oznacza jedno---> w tym roku progi będą zbliżone do ubiegłorocznych albo wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 20:31 przegladac w domku cieplutkim (ja jak robiłam w domu matury z chemii to srednia nie spadała ponizej 93%)kiedy nie ma stresu bo wokoło ciebie siedza same mozgi, a siedziec własnie wsrod tych mozgów robi WIELKA RÓZNICE:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 83.168.106.* 17.05.08, 10:37 zgadzam się z chemikiem. niedługo to naprawde będzie polski. nie liczy sie to co wiesz a to czy dobrze czytasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruszka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.05.08, 19:54 Ech... Szczerze mowiac, to Wam wspolczuje... Z pewnoscia Ci co wybrali sobie chemie na maturze, wybrali jeden z trudniejszych przedmiotow, byli dobrze przygotowani i startuje pewnie na medycyne etc... A tu co?! Niezbyt trudne pytania, przez co latwo bedzie uzyskac wiele punktow i przez to roznice beda bardzo niewielkie miedzy osobami niezwykle inteligentnymi, ktorzy popelnili drobny blad, a tymi, ktorzy niewiele sie przykladali, ale mieli szczescie w strzelaniu... No coz, zycie nie jest sprawiedliwe... Osobiscie pisalam matuuuuure dawno temu, bylam w klasie humanistycznej i z chemii mialam 2, ewentualnie 3... Po rozwiazaniu tej matury (jedynie z tablicami Mendelejewa) mialabym 82% z podstaw i 73% z rozszerzonej... (Dodam tylko, ze nie studiuje, ani nie pracuje w dziedzinie chemicznej, czy pokrewnej, a usiadlam z marszu). Wspolczuje ambitnym osobom, gratuluje szczesciarzom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mayoo Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 16.05.08, 20:01 mnie sie wydaje ze na medycyne progi nie spadna bo fizyka byla bardzo prosta. a co do farmacji to sadze ze od 5-10 pkt moga rzeczywiscie spasc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityka Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.olsztyn.mm.pl 16.05.08, 20:06 jak sądzicie jakie będą progi na analityke medyczna w porównaniu z ubiegłym rokiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homer Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:24 Dzięki za poprzednią odpowiedź. :) A co do matury i progów... Progi na medyczną wydaje mi się jednak, że pójdą w dół. Pisałem w domku te matury z poprzedniego roku i miałbym lepszy wynik o kilka procent z każdej także spokojnie ludzie. :)(Mam na myśli fizykę, biologię, chemię). Ewentualnie progi mogą podbijać ludzie, ktorzy mieli z jakiś przedmiotów dobry wynik w poprzednim roku. Z Chemii pisałem arkusze 2002-2008 próbne i końcowe przez CKE zrobione i nie schodziłem poniżej 90%, a tu dzisiaj najwięcej będę miał 88%. Może to kwestia gustu i doboru działów na maturze, ale mi się wydaje, że poprostu była trudniejsza w jakimś tam sensie. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie nie rezygnujcie ze swoich planów tylko dlatego, że tutaj ktoś coś napisze. Ja też bym mógł napisać 99%, że będę miał, ale nie będę i nie piszę. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1412 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.proton.net.pl 16.05.08, 20:11 czy mislicie ze uznaja w pierwszym zadaniu SeH2 zamiast H2Se? wiem durny blad, jak cala reszta...;/ ale no mysle ze powyzej 80%, ze stoma i tak sie moge pozegnac pewnie w katowicach beda kosmiczne progi typu 190/200 ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.szeptel.net.pl 16.05.08, 20:29 to jest dobra odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuraj Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:08 w zad 34 ja dałem że powstanie kwas i grupa ONa. A w kluczu na odwrót. Dlaczego tak? Może mi ktoś wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zrozpaczony Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 21:21 Heh.. tak bardzo chciałem iść na medycynę w Łodzi a tu się okazało że praktycznie każdą z matur spieprzyłem, będę miał wyniki w granicach 75-85 biologia 75-80 chemia 50-55 fizyka, więc chyba nie ma nawet sensu składać papierów.... co myślicie ? Najgorsze jest to że nic innego sobie nie wyobrażam i zostaje praktycznie na lodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lived Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.08, 21:36 powiem Ci tak albo raczej napisze spróbuj, wiem ze to jest cale 85zl oplaty rekrutacyjnej ale warto sprobowac, a oprocz tego zarejestruj sie na jakis inny kierunek np farmacja, biotechnologia i najwyzej postudiujesz rok w przyszlym bediesz poprawiac i za rok sie dostaniesz. Tylko moja rada przez ten rok nie rezygnuj ze studiow na jakimkolowiek bys nie byl kierunku, tylko bedzie Ci sie tak wydawalo ze bedziesz miec wiecej czasu na nauke....... no i glowa do gory nie bedzie źle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaMariii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 13:10 ludzie! Zwariowaliście? Nie możecie z gory zakladac ile macie punktow. Skad wzieliscie te wyniki 90%? Na podstwaie klucza możne jedynie przewidywać wynik, z reszta z wlasnego doswiadczenia wiem, ze po sprawdzeniu przez OKE on zawsze idzie w dół, a nie w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaMariii Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 13:12 Z resztą ludzie wkurzacie mnie! Lepiej się tak nie chwalcie, bo potem rozczaroanie moze byc przykre :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulinus Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.promax.media.pl 07.07.08, 19:53 Witam, studiuje chemie i bardzo mnie zastanawia odpowiedz na zad.29, mianowicie jakim cudem mocno zakwaszony roztwor KMnO4 morze byc fioletowy??!!Czyzby byl to kolejny blad w zadaniu maturalnym?? A moze na studioach ucza mnie innej chemii i podreczniki do chemi klamia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.toya.net.pl 16.05.08, 21:17 a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1412 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.proton.net.pl 16.05.08, 21:37 ja w zadaniu z hydroliza NaOH napisalam tak samo jak Ty - kwas i ONa i tez nie wiem czemu zle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IXI Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:39 OMG,ale ta matura z chemii jest łatwa. Jestem dopiero w 3 gim, chodziłem na kółeczko chemiczne i już bym napisał chemie podstawową. Z rozszerzonej co nieco bym wiedział ^^. Maturzyści, mam nadzieję, że dobrze wam poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yw Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.gprs.plus.pl 16.05.08, 22:10 też w zadaniu z hydrolizą mam ONa. pisało ze hydroliza zasadowa więc teraz to już nie wiem o co chodzi..???... Wg mnie te zadania były nietypowe tak ja wszystkie matury w tym roku. Jestem jeszcze zła o to że za zadania obliczeniowe dawali tylko za 2 pkt. I pierwszy raz się zdarzyło ze nie było próby Trommera i Tollensa. Wyliczyłam 60-65%. Chyba pójde rowy kopać bo o biotechu już pomarzyłam. A z tego co tu pisaliście o biologii (ze można się przeliczyć o "pare" pkt) to już wogóle.. Odpowiedz Link Zgłoś
cancer88 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 18.05.08, 13:45 bo podstawa jest banalna. kazdy kto zdawal rozszerzona, napisze podstawe na powyzej 90%, bo sprawdza ona podstawowe wiadomosci z chemii i o wielu z nich naucza sie juz w gimnazjum... Odpowiedz Link Zgłoś
marciniospecial Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 16.05.08, 23:41 hmmmm teraz jak tak patrze z dystansu na ta matureee to w sumie na 80 % mozna ja bylo spokojnie zdac , aczkolwiek mii wychodzi tak z 70 % bo porobilem glupie bledy i 2 ostatnich zadan nie zdazylem zrobic , sam nie wiem dlaczego, chyba zbytnio skupilem sie na poprzednich . A tak ogólnie taa matura była nietypowa w stosunku do poprzednich,w ogóle za mało zadan a za duzo 'lania wody ' w testach, dla mnie ogólnie Cke zaszalala w tym roku: chcialem sie wybrac na jakas techniczna uczelnie na biotech lub informe w Łodzi , Zdawałem matme podst , gdyz na chodzilem do klasy biol-chem i matme mialem cienka a'szanowna komisja' dorąbala prostą mature rozsz z matmy,przez co progiii pojdą wyssoooko w gore, no to pomyślałem sobie ze na chemii uda mi sie nadrobic punktowo no i sie przeliczylem . Kurdeee a tyle pracy włożyłem w nauke do chemii , a teraz bede musial sie matwic czy dostane sie na jakieś cikawsze kierunki na Pl czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 23:51 ej a tak przy okazji zapytam o zadanie z blekitem jakims tam:D niby jakim cudem mielismy przewidziec ze w obojetnym odczynie bedzie zielony? rozumiem ze moglismy sie sugerowac oranzem metylowym, ze czerwony przez pomaranczowy do zoltego, ale rownie dobrze ktos mogl sie zasugerowac papierkiem uniwersalnym a wtedy chyba dobrych wnioskow by nie wyciagnal:P wg. mnie to zadanie bylo niedopracowane. Ja osobiscie probowalem sie doszukac jakiejs logiki w tekscie do tego zadania i obmyslilem ze w obojetnym tez bedzie blekitny, co wiecej nie jest to chyba wskaznik ktory obowiazuje nas w materiale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flox Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 00:19 Ludzie piszecie że progi nie pójdą w dół. Zejdą i to z kilkanaście punktów w porównaniu do zeszłego roku. Według mnie wszystkie trzy matury były trudniejsze. Jak robiłem w domu zeszłoroczne to mi wyszło łącznie 271 punktów. Teraz będę miał jakies 230 albo trochę więcej. Mam nadzieję że na stomę starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 00:18 Ta matura to byla jakas anomalia ! Co za palant mogl ulozyc taki syf?! Zero jakiegos logicznego podejscia. Zero sprawdzania wiedzi. Chaczykow wiecej niz w szatni szkolnej. Porazka ! A wiem co mowie bo nie raz udawalo mi sie pisac matury w okolicach 90, 100 % a tu nic :/ Moje studia poszly sie srac bo jakis idiota zrobil nielogiczna i bezsensowna mature... Panowie i Panie z CKE wezcie sie w koncu przestancie obijac i wymyslcie cos madrego i logicznego bo to co teraz zrobicliscie to jest zalosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:44 W okolicach 90, 100%? Ale chyba nie z polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczeń Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 79.139.58.* 17.05.08, 08:30 Ludzie, ale było błędów na tej maturze!!! Galwanometr pokazywał kierunek prądu w złym kierunku!!! A zadanie drugie było tendencyjne. Bo z definicji można interpretować że związki jonowe to te które dysocjują(wtedy były by inne odpowiedzi) lub patrzeć na skale Paulinga (wtedy inne odpowiedzi). A to pytanie jak barwi się ten barwnik no to już była przesada!!!! No MASAKRA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniolek Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 08:50 ja jestem tylko pełna nadziei ze na farmacje nie bedzie takiego progu jak rok temu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 09:03 czy wie ktos moze jak prezentowaly sie progi nna AM we Wrocku? Poinformowanych prosze o odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawcio Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 09:04 oczywiscie chodzi o progi ubieglorocze, nigdzie nie moge tego znalezc, piszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 195.117.57.* 17.05.08, 09:14 jakby ktos wiedzzial to niech jeszce poda zeszloroczne progi na farmacje nwe wrocku, biologia na ap, i biotech na rolniczej. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 09:29 Czy ktoś się wybiera na farmację do Warszawy? Boję się, że pójdą tam same mózgi i sie nie dostane...Wiem, że trzeba czekać do 30 czerwca, ale nie wiadomo ile oso zgarnęło powyżej 90% z biologii i chemii. Zawsze największe zagęszczenie jest około tych 80%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 09:41 do zadania 34. JEst to reakcja zmydlania tłuszczów w środowisku zasadowym, a więc w pierwszym etapie powstaje kwas i alkohol, a w drugim etapie kwas reaguje z zasadą środowiska. POzdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuraj Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:12 Czyli mamy żle :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:46 Mózgi na farmację? No nie rozśmieszaj mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:12 we Wrocławiu po 1 rekrutacji -tych 2 listach w lipcu-zatrzymały sie na 167, a we wrześniu spadły do 162. mowa o farmie, na leku było 238 stomatologii nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.ingram.com.pl 17.05.08, 10:11 Domyślam się, że chodzi Ci o lekarski. We Wrocłąwiu w ubiegłym roku progi zamykały się w okolicach 240pkt. To był drugi wynik tuż po CM UJ gdzie próg był najwyższy. Wynosił dokładnie 255pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delrius Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 217.98.82.* 17.05.08, 11:29 Bzdury opowiadasz. Primo, drugi wynik to miała WaWa z 249 punktami. Secundo - sztuczne tłoki spowodowane składaniem podań na X uczelni, wywołały taki wzrost progów. Ostatecznie, by iść do Wrocka na medycyne trzeba było mieć ok. 200 pktów. Nie wierzycie? Oto link do oficjalnej strony i progów rekrutacyjnych na AM Wrocław: www.am.wroc.pl/content/view/102/162/ I co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxx Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.ingram.com.pl 17.05.08, 13:23 to było dwa lata temu . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 13:31 a umiesz ty czytac ze te wyniki to sprzed dwoch lat? hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 10:28 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=41303 moze tu cos znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myjake Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 13:39 a tak ogolnie to jak wam ta chemia poszla? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 17.05.08, 13:43 mam takie pytanie, 1 nabor na studia jest w lipcu a potem? jak to jest? czy systematycznie mozna sledzic wyniki na internecie czy cos? prosze niech mi to ktos przyblizy :P :) z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 195.117.57.* 17.05.08, 13:46 i czy w tym roku mozna skladac tylko na 3 uczelnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Studia-logowanie itd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:25 Z tego co wiem po rozmowach na różnych targach szkół wyższych, to: -nie ma czegoś takiego jak składanie podań na 3 uczelnie, możesz złożyć nawet na wszystkie uczelnie w Polsce tylko musisz za każdy wydział zapłacić około tych 80 złotych -na SGGW było tak, że można było składać papiery tylko na jeden wydział. Gadałem z panią, która zajmuje się rekrutacja i ona powiedziała, że już czegoś takiego nie ma. Po prostu uczelnia na tym straciła, bo dla uczelni to żaden zysk, ponieważ rekrut może zapłacić np. 400zł za pięć wydziałów, a uczelnia mu umożliwia tylko na jeden, więc SGGW "jest do tyłu" 320zl. -na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym jest tak, że nie możesz się jednocześnie rejestrować na wydziały:lekarski, lekarsko-dentystyczny, farmacja, analityka medyczna, fizjoterapia. -Wszędzie, prawie, jest tak, że dopiero jak się nie dostaniesz na studia stacjonarne to uczelnia proponuje Ci podjęcie studiów w trybie niestacjonarnym. Na WUM one wyglądają tak samo jak stacjonarne, tylko, że się płaci(za lekarski 18000zl, farmacja 15000, analityka około 8tys. zł) Chyba niektórym pomogłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soldier Gdzie rozwiazania?? IP: 83.18.177.* 17.05.08, 17:49 Dlaczego nie moge otworzyc strony z rozwiazaniami z podstawowej chemi?? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomashhhhhh Wystarczy na biotech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 23:12 Siemano, jak myslicie 75% z bioli i 70 z chemii wystarczy na biotechnologie do wrocka na Uni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k...x Kto na farmację?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 23:16 wybieracie sie na ten kierunek? ile sobie naliczyliscie pkt? gdzie zamierzacie studiować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derk Re: Kto na farmację?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 23:21 hm...myśle o wawie, lublinie ....licze 70-75biol i ok 90chem..myslicie ze to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kto na farmację?? IP: 212.160.171.* 18.05.08, 08:35 ja bym chciala na farmacje, łącznie licze na około 160 pkt, jak myslicie czy to wystarczy do Łodzi lub Wrocławia? Wg Was w tym roku będą progi niższe niż w ubiegłym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Kto na farmację?? IP: 87.204.55.* 18.05.08, 13:05 Ja mam nadzieję, że progi spadną... Wybieram się na farmę na ŚUM. Matura była trudniejsza niż dotychczasowe, poza tym nasz rocznik pochodzi z roku niżu demograficznego, więc progi powinny spaść, czego sobie i wszystkim potencjalnym farmaceutom z całego serca życzę :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krucyfiks Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 23:27 Witam. Jak ma wyglądać poprawnie napisane zadanie 11? Bo w rozwiązaniu w mianowniku nie ma wody, a wydaje mi się że być powinna. Czy się mylę ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 212.160.171.* 18.05.08, 08:32 jak dales wode to bedzie dobrze, pytalam sie mojej wychpwawczyni ktora jest dr chemii a zarazem egzaminatorka :) ja tez tak mam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia4545 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.dialog.net.pl 18.05.08, 08:49 Hej :) kurcze,zastanawia mnie czy w zadaniu z półogniwem cynkowym jest cień nadziei jak napisalam tylko Zn...nie wiem co mnie zamroczylo... i pewni w tym zadaniu z rownaniem sumarycznym tez odejma punkty za to,ze nie dalam 3 przed zelazem...najgorsze to uswiadamiac sobie bledy juz po wszystkim...na pie..ch pogubilam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.elektrosat.pl 18.05.08, 20:21 Mam pytanie i kieruję je do Was:) Jeżeli w zadaniu, gdzie należało napisać reakcję CaCO3 z z woda + CO2,rozpisałam ten nieszczęsny kwas na jony(choć jest słaby i dysocjuje w niewielkim stopniu i jest nietrwaly i bla bla nie wiem, co mnie podkusilo:/ ale mniejsza o to) jezeli moja reakcja wyglada tak: CaCO3 + 2H+ + CO3- -> Ca2+ + 2HCO3-, to jest jakas nikla szansa,że szanowna komisja się zlituje i zaliczy?;/ Aha i zadanie z entalpia, jesli policzylam po prostu z prawa Hessa ze dH= dHproduktow- dHsubstratow i wynik mam jak najbardziej dobry, to zalicza? Dzieki i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medi Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.ols.vectranet.pl 19.05.08, 08:19 Co do zadania z wapieniami to watpie. Tez sie o pkt nie ludze bo ja wogole jonowo nie rozpisalem, napisalem tylko czasteczkowo. Nie czytanie polecen wychodzi. Jesli chodzi o zadanie z entalpia to jest wpadnie dobre roziazanie. Tak powinno byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 10:27 Ale to z jonami ma tak właśnie wyglądać wg. klucza Odpowiedz Link Zgłoś
michaelpawlak7 Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 19.05.08, 11:00 Ogólnie jestem trochę zawiedziony, ponieważ po sprawdzeniu przykładowego rozwiązania wyliczyłem sobie małą dla mnie liczbę punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelpawlak7 Re: Kto na zootechnikę lub weterynarię? 19.05.08, 11:10 Co zdawałeś? Ile wyliczyłeś sobie punktów? Ja zdawałem p.p. z chemii mam jakieś 60%, oraz p.r. biologii liczę sobie tu jakieś 50%. Ile wy sobie liczycie, oraz ile trzeba mieć tak mniej więcej żeby dostać się na SGGW? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta weterynaria IP: 87.204.55.* 19.05.08, 17:18 A Ty na wybierasz się na weterynarię? Ja składam do Wrocka na wetę, ale wątpię żebym się dostała, chyba że progi spadną. Bo wychodzi mi z bioli i chemii max 167%, a znając życie i legendy krążące o egzaminatorach to będę miała sporo mniej :/ Kurcze, beznadziejne były matury w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 13:54 tez jestem zawiedziony...hmm tlenek manganu VII w 100 st reaguje z woda dajac HMnO4...wiec napisalem charakter tlenku- kwasotwórczy...myslicie ze zalicza?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilyy Jak wrażenie po maturze z chemii? 19.05.08, 13:30 sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Myślę, że warto wziąć w nim udział. Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :) terazwroclaw.pl/konkurs_start.php Odpowiedz Link Zgłoś
ilyy Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? 19.05.08, 13:31 sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska). Myślę, że warto wziąć w nim udział. Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :) terazwroclaw.pl/konkurs_start.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telucz Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 150.254.85.* 19.05.08, 16:01 W podanym przykładowym rozwiązaniu zadania 24 (poziom rozszerzony) jest błąd. Równanie reakcji katodowej powinno byc pomnożone przez 2, bowiem liczba elektronów pobranych na katodzie musi być równa liczbie elektronów oddanych na anodzie. A poza tym proponowane rozwiazanie jest niezgodne z sumarycznym równaniem opisującym elektrolizę wody, zgodnie z którym z 2 moli wody otrzymuje sie 2 mole wodoru i 1 mol tlenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 16:07 slusznie zauwazyles,a jak myslisz o tym tlenku manganu VII zalicza jak napisalem kwasotworczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: 87.204.55.* 19.05.08, 16:52 Ja też pomnożyłam razy 2 w reakcji katodowej i myślę, że na pewno to zaliczą :) Co do Mn2O7 to trzeba było wpisać charakter kwasowy i wątpię żeby zaliczyli "kwasotwórczy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: req Re: Jak wrażenie po maturze z chemii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 13:03 to że w ich przykladowym rozwiazaniu jest kwasowy to ja wiem...zobaczymy jak to ocenia...tez licze ze utna mi tu punkt ale jesli tlenek jest kwasotworczy na jednoczesnie wlasnosci kwasowe...no zobaczymy...pozdro dla wszystkich maturzystów!! Odpowiedz Link Zgłoś