Dodaj do ulubionych

kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący damsko

13.11.10, 19:36
kupiłam dla siebie wspaniale męski zapach Kenzo pour Homme, ponieważ uwielbiam ten zapach nie tylko na ukochanym, ale także dlatego że po prostu dobrze się w nim czuję.
mam pytanie - czy w złym tonie jest pachnieć męskim zapachem (oprócz unisexów)? czy często zdarza się, że kobiety podbierają facetom ich perfumy? a jak to jest w drugą stronę? co powiedziałybyście o facecie pachnącym, np. euphorią damską?
Obserwuj wątek
    • ele_gancki Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 13.11.10, 21:02
      A pachnij sobie czym chcesz. Forumowe dziwadła nie zwracają uwagi na "przeznaczenie zapachu" i same się psikają tym, co im się podoba. Więc i Ty nie zwracaj uwagi na ludzi a na głębię swojej duszy.
      Euphoria damska na mężczyźnie? To chyba przegięcie choćby z uwagi, że to zapach ulicy. No i te kwiatki. Ale np. damskie Trussardi Inside czy Shalimar Guerlain czemu nie.
      • orange_tail Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 13.11.10, 21:52
        dziękuję za głos!

przejrzałam opinie na interesujący mnie temat w sieci i widzę, że większość pań ma opory przed używaniem męskich zapachów. ale to normalne, nie każdy lubi wyłamywać się ze swojej ramy kulturowej/płciowej.
        pojawiła się kwestia odrzucającego efektu stosowania męskich zapachów przez kobiety w nosach mężczyzn. czy to prawda że mężczyzn zniechęca, gdy kobieta nie pachnie kwiatkiem, a bambusem, pieprzem itp?

euphoria była tylko przykładem.
        przy okazji - czy zapach "ulicy" to coś uwłaczającego? to znaczy, że mężczyźnie uwłacza "pachnięcie ulicą"?
        pojawia się nowy interesujący mnie wątek :)
        • aaneta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 18:59
          > pojawiła się kwestia odrzucającego efektu stosowania męskich zapachów przez kob
          > iety w nosach mężczyzn. czy to prawda że mężczyzn zniechęca, gdy kobieta nie pa
          > chnie kwiatkiem, a bambusem, pieprzem itp?

Nie zauważyłam, żeby mężczyzn to zniechęcało, natomiast strasznie oberwało mi się od przyjaciółki, która parę moich zapachów - i to klasyfikowanych jako unisex, np. Black Tourmaline Durbano - oceniła jako wybitnie męskie. Żeby było ciekawiej, przyjaciółka nie jest typem słodkiego dziewczęcia ;)
          • ele_gancki Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 19:07
            Mam nadzieję, że od tej pory nie jest już Twoją przyjaciółką.
            Pozdrawiam.
            • aaneta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 19:51
              A niby dlaczego?
              • sprocket74 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 23.11.10, 09:07
                bo według ele_gancki'ego przyjaciółką może być tylko osoba która prawi same komplementy i jak masz na sobie wór pokutny to uważa to za najnowszą kreację od CK. Gratulacje dla Ciebie i szczere wyrazy współczucia dla ele_gancki'ego i jego "przyjaciół".
        • q-ku zapach to bardzo ważna rzecz między kobietami i mę 22.11.10, 23:47
          zapach to bardzo ważna rzecz między kobietami i mężczyznami
          myślę że robisz sobie krzywdę i swojemu partnerowi też:-)
          jeśli nie masz partnera a na innych Ci nie zależy - psikaj się śmiało
    • forevermore79 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 13.11.10, 21:54
      Oczywiscie, sa kategorie zapachow przypisane typowo danej plci, ale jak perfumy obedrzemy z flakonow, z marketingu, wszystkie przelejemy do niepodpisanych fiolek- wtedy liczyc sie bedzie finalnie i tak sam zapach, ktory do nas moze pasowac lub nie. A ze meskie zapachy Kenzo podobaja sie Paniom, to sie nie dziwie. Sam uzywam paru kreowanych najpierw na damskie kompozycji- Black Cashmere, czy Lauder Amber Nude, ale po prostu pasuja mi i nie przejmuje sie cala otoczka. Pozdrawiam!
    • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 13.11.10, 22:40
      Sama bardzo lubie Kenzo Pour Homme (tyle, ze nie odbieram go jako specjalnie "meski" ;-) jesli juz uzywamy tej nomenklatury), podobnie jak Fahrenheita np. Wiec dla mnie nie ma problemu.
      Natomiast istnieja takie meskie perfumy, ktorych nie mialabym odwagi sama uzyc, ale raczej na zasadzie "nie tykaj swietosci";), bo mnie oniesmielaja tak jakos same w sobie.;)
      • orange_tail Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 18:54
        olaj.j - napisz, proszę o jakie zapachy chodzi :)
        • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 20:40
          Ciiiiiii;-)))

No dobrze, jeden wymienie;) - to TERRE D'HERMES - dzielo sztuki, ale szaaa. :)
          • orange_tail Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 20:51
            dzięki za podzielenie się sekretem!
            • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 14.11.10, 20:56
              ;-)
    • franiamaj Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 15.11.10, 07:12
      ciekawy temat, ja ostatnio wybierałam zapach dla mojego mężczyzny i z radością stwierdziłam,że bez problemu mogłabym nosić te zapachy:) nigdy nie lubiłam słodkości w perfumach i coraz częściej doceniam "męskie" kompozycje. zapachy nie mają płci, i zgodzę się z foreverem,ze narzucanie i przypisywanie zapachów konkretnej płci jest czasem nieco zbyt zuchwałe i mające swe żródło w stereotypowym pojmowaniu i opisywania świata przez machiny marketingowe.
      a podbierać mojemu facetowi będę z pewnoscią A*Men i Vetiver Guerleina:) boskie!
      • q-ku to nieprawda że "zapachy nie mają płci" 22.11.10, 23:48
        co Wy ludzie wygadujecie
        co jak co ale zapachy na pewno płeć mają:-)
    • hedonia Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 19:44
      Od kilku lat uzywam meskiego zapachu, ze trzy razy faceci mnie pytali co to jest.
      Nie widze zadnego problemu.
    • ta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 19:59
      Wyraziłam na tym forum kilka razy swoje przekonania na temat zapachowych stereotypów, więc b. krótko - nie uznaję i nie rozumiem. W naszej bandzie wszyscy pryskają się tym dostępnym, czym w danym momencie chcą i wychodzi bardzo OK.
      Black Cashmere na mężczyźnie ? Super !
      "Męskie" Opium na młodziutkiej, pięknej kobiecie? Mniammm ;)
      To takie dwa z brzegu naprzykłady.
      • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 20:27
        ta napisała:

> "Męskie" Opium na młodziutkiej, pięknej kobiecie? Mniammm ;)

Ja bym poszla dalej: na starej i szpetnej tez ok (chociaz czy "mniam" to nie wiem;-) zreszta w jednym i drugim przypadku;-) )
        • ta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:10
          Olaj.j- zgoda, na starej i szpetnej też OK ;)
          ale nawinęła mi się młoda do naprzykładu, bo właśnie obok przefrunęła :)
          • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:45
            No to mialas szczescie do 'naprzykladu', ze nie dosc, ze przefrunela mloda, to jeszcze w dodatku piekna;-)))
            • ta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:51
              :))) i do tego "własna"...córka
              Fakt, szczęściara ze mnie :)
              • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:58
                :)) Gratuluje!
      • jael53 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 23.11.10, 10:27
        Czarny Kaszmir jest ulubieńcem i moim, i mojego partnera. A ponieważ dobry zapach "układa się" indywidualnie, znajomi są przekonani,że to różne zapachy :-).
        Można też poeksperymentować np. z New West skinscent (Aramis, w obu wersjach); z Angel Schlesser i z Hermesem.
    • bachak Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 20:39

Ja uwielbiam męskie perfumy i żadnych innych nie używam, obecnie na topie jest u mnie 212MEN, oraz ONE MILLION.
      • 0.ignasiowa Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:06
        Ja też lubię męskie, używam i damskich i męskich, teraz np Fuel DK :))
    • ignatz Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 21:18
      Ja wiem że to tylko antyperspirant a nie żadne fikuśne perfumy, ale uwielbiam Fa o zapachu trawy cytrynowej :-)
      • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 22:01
        A kto powiedzial, ze neutralny zapach trawy cytrynowej jest przypisany kobietom? :)
        Zas antyperspirant - super wynalazek.:)
    • wojtas71 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 22:19
      a ja jako facet musze napisac ze jak mi zabraknie mojego zapachu to i kilka dni uzywam mojej dziewczyny i jest super.
    • forevermore79 No i mamy kolejny watek na glownej str. :-) n/t 18.11.10, 22:20
    • mokugomi Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 23:08
      Kiedy mój mąż kończył używać PI (Givenchy) ja bardzo chętnie sięgnęłam po ten zapach - skończyłam flakonik.
      Zapach kojarzył mi się bardzo ciepło i sexi i taka się czułam "ubrana" w PI
      • ta Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.11.10, 23:12
        Ech...PI...na obojgu...
    • sselrats Jednym z moich ulubionych zapachow jest Obsession 19.11.10, 00:48
      ale nie ta for men, ta oryginalna.
    • hispana Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 19.11.10, 15:08
      Ja podobnie jak wiekszosc z Was, nie rozrozniam plci perfum. Wylewam na siebie wszytko co mi sie podoba. Warte wspomnienia jest to ze skora meska moim zdaniem lepiej uwydatnia niektore nuty niz moja. Ten sam zapach testowany na kobiecej i meskiej skorze pachnie zupelnie inaczej. Na swoja niekorzysc musze stwierdzic ze wiekszosc zapachow ktore mam, pachna o niebo lepiej wlasnie na meskiej skorze. Chociaz moze to byc bardzo subiektywne odczucie, kiedy zapach ulubionej skory meskiej laczy sie z ulubionym zapachem z butelki. Faktem jest ze wszystkie moje zlosliwe slodkosci na meskiej skorze zmieniaja sie w cudowne, balsamiczne drewno lub inne skladniki bazowe. Sa skory uwydatniajace mydlane akcenty, sa skory uwydatniajace slodycze lub na przyklad kadzidla, sa skory ktore po spryskaniu zapachem drzewno kokosowym uwydatniaja cytrusy.

Mezczyzna pachnacy damska euforia? Zauroczylby mnie z pewnoscia - na pewno lepiej pachnialby niz ja :)
      • kamahi Czarny Egoiste Chanel 19.11.10, 15:40
        To ja dorzucę swoje trzy grosze do dyskusji i powiem, że tytułowy Egoiste Chanel (ale czarny, nie Platinum) jest moim absolutnym uber-zapachem (we wszystkich kategoriach - i damskich i męskich) i jak najczęściej kupuję go mężowi (zachęcam go do kupna) tak naprawdę tylko po to, żeby po cichu sobie go psikać na nadgarstek i delektować się... Uwielbiam ten zapach.
        • lizzy1 Re: Czarny Egoiste Chanel 23.11.10, 00:42
          Heh! Też czasem podbieram mężowi Egoiste'a. On za to letnią porą podkrada mi Trussardi Jeans i potem pachnie fiołkami ;-P
    • orange_tail Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 21.11.10, 18:41
      po długiej przerwie, ale bardzo wszystkim dziękuję za wypowiedzi!

utwierdziłam się w przekonaniu, że zapachy nie muszą być przypisane do płci, ale do danej osoby i że niestosowanie się do napisów na opakowaniu nie jest w złym tonie.

dziękuję także za wasze typy męskich zapachów przyjemnych w stosowaniu u pań. poszerzacie moje horyzonty :)

• maja-02 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 21.11.10, 19:00
      a ja od roku używam męskiego encre noir :)
    • jollinka Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 21.11.10, 23:14
      mam swoje wlasne gucci ph, hermesowego czerwonego grejpfruta oraz absynthe i midnight avonu :)
    • miriam_73 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 22.11.10, 15:59
      Mam kilka męskich zapachów, bo po prostu mi sie podobają - Etro Patchouly, Encre Noir Lalique (damski jest paskudny...), Gaiac Micaellef. Uważam że najważniejsze jest dobre samopoczucie przy noszeniu danego zapachu, a nie jego "przypisanie" do płci ;-)
    • burina Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 22.11.10, 17:15
      Mój mąż mi podbiera Lolitę, koniecznie z komentarzem, że mężczyźni są dyskryminowani kształtem flakonu męskiej wersji :)
      A poza tym, to mamy same unisexy. No może nie same, ale kto facetowi zabroni używania perfum robionych wg receptury wymyślonej dla Katarzyny Medycejskiej.

Bo kobietom w dzisiejszych czasach to już chyba wszystko wolno...
    • fatsamu Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 22.11.10, 18:16
      Ja wybieram wsrod damskich takie, ktore przypominaja meskie ;)) POlecam IMAGE Cerruti/Cerutti . W ogole mam wrazenie , ze wloscy kreatorzy sa pod tym wzgledem faktycznie kreatywni ;) No a Egoiste - to jest jakis , kuchnia, cud .
      • fa25 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 22.11.10, 18:48
        Nie ma żadnego znaczenia czy to zapach damski czy męski. Osobiście uwielbiam Egoiste, Aqua di Gio i stare Pi Givenchy. Cudownie komponują sie z moją skóra i powiem nieskromnie , że chyba lepiej pachną na mnie niż na Panu.
        • ivesman Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 22.11.10, 21:53
          Dlatego zapachy niszowe nie mają z reguły podziałów, które uprzedzają nas o płci zapachu... Na pewno kobietom łatwiej sięgać po męskie perfumy niż na odwrót.
          • olaj.j Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 28.11.10, 18:38
            ivesman napisał:

> Na pewno kobietom łatwiej sięgać po męskie perfumy niż na odwrót.

Co prawda, to fakt.
            Bardzo fajnie pisala na ten temat jakis czas temu Sabbath.
    • michau2312 Chanel No. 19 09.12.10, 11:15
      Co byście pomyślały/pomyśleli o facecie pachnącym Dziewiętnastką?
      • furka_dusz Re: Chanel No. 19 09.12.10, 11:34
        Pomyślałabym, że muszę jednak zrobić kłódkę na komodzie.
        • olaj.j Re: Chanel No. 19 09.12.10, 19:28
          :)))

A ja nie znajduje uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie.
          • fa25 Re: Chanel No. 19 09.12.10, 19:37
            Ja bym się zapłakała -tylko nie wiem czy bardziej z radości ( bo bardzo lubię ten zapach ) czy z rozpaczy ( bo i to nam panowie odbierają ).
    • aniniaw Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.12.10, 17:34
      Bardzo spodobał mi się dzisiaj AMEN Muglera, no i jestem w zapachowej kropce, choć zapach nie jest jak dla mnie jest jakoś wybitnie męski, wręcz przeciwnie jest słodki, zmysłowy - kobiecy. Wacham się czy nie kupić....
      • forevermore79 Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 18.12.10, 17:38
        Kupic, jak wiekszosc zapachow Muglera, ten nadaje sie i dla kobiet, sporo Pan na Forum go uzywa i woli nawet bardziej od damskiego pierwowzoru- czyli Angela :-)
        I sa tez Panowie pachnacy i A*Menem i Angelem (ja tez mialem za soba te eksperymenty), zatem smialo! Te zapachy idealnie dostosowuja sie do noszacej je osoby, to dobra inwestycja, pozdrawiam!
        • renia.renia Re: kobiety pachnące męsko, mężczyźni pachnący da 19.12.10, 07:12
          Będę mało oryginalna jeśli przyznam się do miłości do Egoiste, jest fantastyczny i noszę go często latem, świetnie daje radę w upały.
          Z małżowskiej półki na swoją przestawiałam także piękną Escadę Magnetism, Pi, Eau des Baux L'Occitane (to aktualnie mój męski nr 1), Ambre L'Occitane, Equus Lalique edt, Azzaro Twin Men, Lolitę, Brit London, Mat Aqua, Rochas Man, Allure Sport Cologne, Antidote. Jak widać nie stronię od męskich zpachów :)
          • minniemouse Re Prada Vetiver... 20.12.10, 02:44
            ja nim nie pachne mesko, wrecz przeciwnie - wyjatkowo "miekko" na mnie lezy...
            nawet sprzedawczyni sie tym zdziwila.
            choc meski zapach.. tak mysle ze w koncu sobie to kupie.... :/

juz mam tyle perfum ktorych nie uzywam.
            to naprawde nalog! :0

Minnie
          • samename Pi 26.01.11, 15:16
            Pi, to przecież absolutnie "damski" zapach , on tylko przez pomyłkę trafił na "męską" stronę :D
            Cudowny na lodowate podmuchy zimy, zdecydowanie miękko, mniej drapieżnie i po prostu lepiej leży na mnie, niż na męskiej części tandemu.
    • forevermore79 Artykul w temacie watku: 20.12.10, 17:24
      www.cafleurebon.com/gender-bender-fragrances-sex-behind-the-counter-en-francaisin-english/
      • alixana Re: Artykul w temacie watku: 26.01.11, 08:34
        I kolejny:
        1000fragrances.blogspot.com/2011/01/masculine-and-feminine-perfumes-eternal.html
        • orange_tail Re: Artykul w temacie watku: 26.01.11, 18:44
          no proszę! a wątek ciągle żyje :)

ostatni link jest wyśmienity! dziękuję.
        • elve Re: Artykul w temacie watku: 26.01.11, 23:23
          fantastyczny ten artykuł (choć z racji romangielszyczny czasami muszę się domyślać, co autor miał na myśli ;) ). ech, mieć taką wiedzę jak Oktawian...
    • forevermore79 Artykul na temat z NST 02.03.11, 14:42
      www.nstperfume.com/2011/03/01/cherchez-les-femmes-or-raiding-the-womens-perfume-counter/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka