Dodaj do ulubionych

Collection Escady ?

20.09.04, 15:53
Czy możecie mi przybliżyć zapach Collection Escady ? Dużo dobrego o nim
czytałam na forum; polecano go jako "ciepło -waniliowy ".. A coś bliżej ?
Obserwuj wątek
    • balbina_alexandra Re: Collection Escady ? 21.09.04, 22:09
      Ja bardzo lubię i rozpowszechniam w swoim otoczeniu, chyba dobrze na mnie
      pachnie, bo zawsze wtedy ktoś się pyta co to za perfumy :)))) Mimo iż właściwie
      nie znoszę zapachów Escady (z małymi wyjątkami ;)) - Collection to jedyny moim
      zdaniem zapach który ma klasę. Dużą klasę! Długo do niego dorastałam. Dawno
      temu dostałam duuużą próbkę - na etapie kiedy nie interesowały mnie słodkie
      zapachy, jednak ta mnie zaciekawiła. Spodobała mi się. Jest dość słodka - ale
      nie przesłodzona. Czuć wanilię - to fakt. Ale nie tylko. Jest to dla mnie
      oryginalna kompozycja, w nutach zapachowych ma mandarynkę sycylijską, jaśmin,
      tuberozę, śliwkę, nuty bazy to drzewo sandałowe, bób tonka (lubię w perfumach),
      wanilia. Zapach jest bardzo trwały i pięknie się rozwija, choć myślę że nie
      wszystkim musi się podobać. Jest to jedna z moich najdłuższych fascynacji
      zapachowych. Długo dojrzewałam do Collection, nie mogłam sie zdecydować (no i
      ta cena!!!), wydawał się mi - miłośniczce kwiatowych woni - za ciężki i zbyt
      slodki. Jakiś czas temu znów dostałam próbke i stwierdziłam że tym razem MUSZĘ
      ją mieć. Jestem zakochana w tym zapachu - choć trzeba go dozować ostrożnie i
      nie zawsze mogę go uzywać!

Pozdrawiam
      • fa25 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 10:21
        Dzięki za fascynujący opis. Czuję, że zapach musi być taki sam. Ogromnie mnie
        zaintrygowałaś. Muszę go koniecznie w weekend powąchać ! Serdecznie pozdrawiam.
        • stokrotka1977 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 14:58
          Jesli jestes z Waw to zapraszam mam go w swojej kolecji, jest jak szlachetny
          klejnoty, bogaty i przesycony przepychem i wanilia...
    • forevermore79 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 15:06
      Ja tez bardzo lubie i szanuje ten zapach- cieply, trwaly, bogaty i kunsztowny-
      ma klase, nie to, co nowe image Escady. Szkoda, ze jest wycofywany. Stworzyl go
      dla Escady Francois Caron- tworca perfumeryjnej dynastii i marki Caron. Procz
      wymienionych przez balbinke skladnikow dodalbym takze aromat coli- ten rzadko
      stosowany skladnik dal kompozycji nutke slodyczy.
      Bizuteryjne, coroczne, numerowane "suknie" Collection sa piekne ( mam wciaz
      pelna, pierwsza edycje zdobiona aksamitem- tylko 10 bylo w Polsce :-), nastepne
      sprowadzano w wiekszych ilosciach)- ale juz nie produkowane, niestety.
      Testery i klasyczne, nieozdobne wersje bywaja na allegro, gdzieniegdzie w
      perfumeriach mozna dostac takze "suknie" z sezonu 2002/2003.
      Na zachodzie Collection dostepne bylo takze w postaci perfum w kremie, swiecy i
      bardzo luksusowej linii perfumowanej.
      • fa25 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 16:32
        To mnie, forevermorku, zmartwiłeś...Chcesz powiedzieć, że nigdzie jej
        ( Collection )normalnie nie dopadnę ? Czy jest wycofana już z naszych
        perfumerii?
        • forevermore79 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 16:47
          Escady Collection ( calorocznej Permanent Edition) nie bylo nigdy u nas na
          stale- zapach pojawial sie jedynie jako parfum de toilette 50ml co kazdy sezon
          jesienno-zimowy (w okolicach Bozego Narodzenia). Zawsze byla to ta sama
          kompozycja, zmienial sie tylko flakon ( zdobiony jak suknia haute-couture,
          numerowany). Collection dostepne wiec byly tylko do wyczerpania zapasow ( a
          staly dosc dlugo i mozna je czasem jeszcze upolowac - bariera bowiem byla
          zwykle cena- ok. 450 zl za wspomniane 50ml). Na allegro za to, u sprawdzonych
          sprzedawcow, widzialem testery Collection (testery sa zawsze nieozdobne). Warto
          kupic, bo zapach jest niesamowity.
          • fa25 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 16:55
            Dzięki -muszę koniecznie zapolować!!
    • fa25 Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 09:03
      Oczarowana opisami juz rzuciłam sie na Allegro; znalazłam niezłą ofertę na
      tester a 100ml i....tutaj wyhamowałam... Poradżcie proszę- czy jest szansa na
      zużycie 100 ml Collection ? Rozumiem z Waszych opisów, że to raczej zapach
      wieczorowy, "wyjściowy ". Ile takich wyjść jest w roku ? A może żle zrozumiałam
      i zapach nadaje sie też na dzień ? Albo coś słyszeliście o miniaturkach lub
      małych objętościach ? Proszę o radę !
      • forevermore79 Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 10:07
        Jesli widzisz fajna oferte- to zaryzykuj (choc lepiej, zebys sie zapoznala z
        zapachem live ). Collection 100 ml mozna zuzyc bez problemu, choc faktycznie
        jest trwaly i mocny- koncentracja Parfum de Toilette ( czyli w gruncie rzeczy
        EdP). A trwaly jest i w 2-gim znaczeniu- nawet po latach ( moja mama ma 2
        flakony, pierwszy, limitowany sprzed 5 lat jeszcze) pachnie tak samo :-).
        Mniejszych nigdy nie bylo- 50ml produktu i 50/100 ml testera.
      • balbina_alexandra Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 17:11
        Hej, jest to zapach na dzień również... To tylko ja mam do niego taki cielęco -
        nabozny stosunek! Po prostu celebruję i już :))) jest piękny i ostatnio uzywam
        go coraz częściej. Też kupiłam tester, taki sam jak w perfumerii, jednak te 500
        zł to troszkę dużo dla takiej skromnej malej Balbiny :) Testery są w każdej
        perfumerii, idź i sprawdz czy Ci się podoba - nie ma sensu kupować na ślepo...
        Jestem bezkrytyczna w stosunku do Collection, ale nie musi się podobać
        wszystkim. W ogóle odnoszę wrażenie ze jest mało popularna. Coś czuję że tej
        zimy zrezygnuję z Dolce Vita na korzyść Escady właśnie :)))
        Ja mam taki tester 100ml właśnie, no sporo tego...
    • fa25 Re: Collection Escady ? 30.09.04, 13:14
      Mam ! Zaryzykowałam , kupiłam w ciemno opierając się na Waszych opiniach.
      Jest cudowny- piekielnie elegancki, zdecydowany , w.g mnie bardzo wieczorowy..
      Chyba nie odważę sie nosić go na dzień..Ale wącham go cały czas..
      To jeden z tych "zawsze dobrych "...
    • icegirl Re: Collection Escady ? 30.09.04, 13:28
      Tak mnie to zaciekawiło, że poszłam do perfumerii i zaczęłam go szukać. Okazało
      się jednak, że nie ma tego zapachu, jest Escada Magnetism. Pani z perfumerii mi
      powiedziała, że Collection będzie przed świętami, ale Magnetism to ten sam
      zapach. To prawda?
      • forevermore79 Re: Collection Escady ? 30.09.04, 14:12
        Absolutnie nie! Tamta Pani malo sie zna na ostatnich posunieciach Escady :-).
        Magnetism to zupelnie inny zapach, w stalej ofercie- ma slodkawa nute, ale
        kompletnie inny, bardziej komercyjny charakter- z Collection sie nie rowna!
        A Collection- prawda- bywal wlasnie co rok ( za kazdym razem w innym flakonie-
        "sukni") przed swietami, ale obawiam sie, ze w tym sezonie juz go nie bedzie
        ( jak i w zeszlym)- a szkoda niestety!
    • szczekuszka Re: Collection Escady ? 04.10.04, 10:44
      Znalazlam cos takiego na pedecie.
      dw.pedet.pl/x_C_I__P_7014283;7010001.html
      Czy to te same perfumy, tylko, ze w innej "sukni"?!
      • forevermore79 Re: Collection Escady ? 04.10.04, 10:52
        Zgadza sie- to ostatnia, eksluzywna i numerowana edycja Collection, z sezonu
        2002/2003.
        Rok pozniej nie bylo juz kolejnej, w tym pewnie rowniez nie bedzie.
        • szczekuszka Re: Collection Escady ? 04.10.04, 11:06
          Nie jest do kupienia. Znalazlam taka strone

www.beautifulperfumes.com/brands-e-escada-escada-collection-by-escada-for-women.html

PrzeCeny wydaja sie byc normalne;)...

A mam pytanie
          www.beautifulperfumes.com/w12750.html
          lumiere.pl/index.php?action=productdetails&prod_id=2230
          To jest to samo co te limitowane wersje?!
          • forevermore79 Re: Collection Escady ? 04.10.04, 11:17
            Tak, widzialem, ze w pedecie to tylko pusty link.

Beautifulperfumes ma faktycznie sporo edycji Collection z roznych lat plus
            niedostepne u nas nigdy wersje stale i produkty kapielowe.

Co do Twojego pytania- pierwszy link to wlasnie Collection, ale w tej stalej,
            niezdobionej i nienumerowanej wersji- przez to byla tansza ( tak samo wygladaja
            testery), w lumiere zas sprzedaja Escade Margaretha Ley- inny zupelnie, starszy
            zapach, obecny u nas w sklepach ( czerwone opakowanie) tylko flakon maja ten
            sam- stad te watpliwosci.
    • icegirl Re: Collection Escady ? 27.11.04, 13:16
      Muszę powiedzieć, że za Escada Collection dostaję mnóstwo komplementów - zarówno
      od kobiet jak i od mężczyzn. To cieszy i zawstydza równoczęsnie - może dlatego,
      że nie jestem przyzwyczajona ;)
      • myfa80 Re: Collection Escady ? 28.11.04, 17:29
        czy ten zapach mdli? Chyba kupie go takze w ciemno...mam nadzieje ze nie ma nic
        wspolnego z angel albo wich chloparda....czy dla kobiety 25 letniej pasuje, czy
        raczej dla starszych Pań/.
        • klaudia01 Re: Collection Escady ? 30.11.04, 15:27
          hey
          jezeli jestes zanteresowana kupnem escady, to ja ja mam! :) Jest to tester
          kupiony na allegro od sprawdzonego sprzedawcy. Ze 100ml brakuje 2-3ml.
          • myfa80 Re: Collection Escady ? 30.11.04, 17:41
            Ile chcesz za ten tester escady?
            pozdrawiam :-)
            • klaudia01 Re: Collection Escady ? 02.12.04, 23:48
              hey:)
              chciałabym za collection 140zł - to już jest cena z wliczoną przesyłeczką,
              myśle, że to uczciwa cena, a Ty ?
        • icegirl Re: Collection Escady ? 30.11.04, 16:42
          Jest słodki.
          Nie oceniam go jednak jako perfumu dla starszych pań - ja sama mam 25 lat i
          noszę go z sukcesami :)
          Na początku nie byłam pewna, czy mi się spodoba.
          Pierwszy dzień noszenia wypadł mi na zatrucie i ból głowy, więc E. Collection
          była całkowicie nieznośna - próbowałam ją zmyć wodą i mydłem, bezskutecznie -
          wszędzie czułam, co potęgowało mój ból głowy.
          Już zaczęłam mieć myśli, że kupno było błędem i pożegnam się z tym zapachem, ale
          na nastepny dzień mi przeszło.

Jeśli masz okazję - wypróbuj go na sobie, bo jak napisałam, jest słodki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka