fa25 20.09.04, 15:53 Czy możecie mi przybliżyć zapach Collection Escady ? Dużo dobrego o nim czytałam na forum; polecano go jako "ciepło -waniliowy ".. A coś bliżej ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balbina_alexandra Re: Collection Escady ? 21.09.04, 22:09 Ja bardzo lubię i rozpowszechniam w swoim otoczeniu, chyba dobrze na mnie pachnie, bo zawsze wtedy ktoś się pyta co to za perfumy :)))) Mimo iż właściwie nie znoszę zapachów Escady (z małymi wyjątkami ;)) - Collection to jedyny moim zdaniem zapach który ma klasę. Dużą klasę! Długo do niego dorastałam. Dawno temu dostałam duuużą próbkę - na etapie kiedy nie interesowały mnie słodkie zapachy, jednak ta mnie zaciekawiła. Spodobała mi się. Jest dość słodka - ale nie przesłodzona. Czuć wanilię - to fakt. Ale nie tylko. Jest to dla mnie oryginalna kompozycja, w nutach zapachowych ma mandarynkę sycylijską, jaśmin, tuberozę, śliwkę, nuty bazy to drzewo sandałowe, bób tonka (lubię w perfumach), wanilia. Zapach jest bardzo trwały i pięknie się rozwija, choć myślę że nie wszystkim musi się podobać. Jest to jedna z moich najdłuższych fascynacji zapachowych. Długo dojrzewałam do Collection, nie mogłam sie zdecydować (no i ta cena!!!), wydawał się mi - miłośniczce kwiatowych woni - za ciężki i zbyt slodki. Jakiś czas temu znów dostałam próbke i stwierdziłam że tym razem MUSZĘ ją mieć. Jestem zakochana w tym zapachu - choć trzeba go dozować ostrożnie i nie zawsze mogę go uzywać! Pozdrawiam Odpowiedz Link
fa25 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 10:21 Dzięki za fascynujący opis. Czuję, że zapach musi być taki sam. Ogromnie mnie zaintrygowałaś. Muszę go koniecznie w weekend powąchać ! Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
stokrotka1977 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 14:58 Jesli jestes z Waw to zapraszam mam go w swojej kolecji, jest jak szlachetny klejnoty, bogaty i przesycony przepychem i wanilia... Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 15:06 Ja tez bardzo lubie i szanuje ten zapach- cieply, trwaly, bogaty i kunsztowny- ma klase, nie to, co nowe image Escady. Szkoda, ze jest wycofywany. Stworzyl go dla Escady Francois Caron- tworca perfumeryjnej dynastii i marki Caron. Procz wymienionych przez balbinke skladnikow dodalbym takze aromat coli- ten rzadko stosowany skladnik dal kompozycji nutke slodyczy. Bizuteryjne, coroczne, numerowane "suknie" Collection sa piekne ( mam wciaz pelna, pierwsza edycje zdobiona aksamitem- tylko 10 bylo w Polsce :-), nastepne sprowadzano w wiekszych ilosciach)- ale juz nie produkowane, niestety. Testery i klasyczne, nieozdobne wersje bywaja na allegro, gdzieniegdzie w perfumeriach mozna dostac takze "suknie" z sezonu 2002/2003. Na zachodzie Collection dostepne bylo takze w postaci perfum w kremie, swiecy i bardzo luksusowej linii perfumowanej. Odpowiedz Link
fa25 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 16:32 To mnie, forevermorku, zmartwiłeś...Chcesz powiedzieć, że nigdzie jej ( Collection )normalnie nie dopadnę ? Czy jest wycofana już z naszych perfumerii? Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady ? 23.09.04, 16:47 Escady Collection ( calorocznej Permanent Edition) nie bylo nigdy u nas na stale- zapach pojawial sie jedynie jako parfum de toilette 50ml co kazdy sezon jesienno-zimowy (w okolicach Bozego Narodzenia). Zawsze byla to ta sama kompozycja, zmienial sie tylko flakon ( zdobiony jak suknia haute-couture, numerowany). Collection dostepne wiec byly tylko do wyczerpania zapasow ( a staly dosc dlugo i mozna je czasem jeszcze upolowac - bariera bowiem byla zwykle cena- ok. 450 zl za wspomniane 50ml). Na allegro za to, u sprawdzonych sprzedawcow, widzialem testery Collection (testery sa zawsze nieozdobne). Warto kupic, bo zapach jest niesamowity. Odpowiedz Link
fa25 Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 09:03 Oczarowana opisami juz rzuciłam sie na Allegro; znalazłam niezłą ofertę na tester a 100ml i....tutaj wyhamowałam... Poradżcie proszę- czy jest szansa na zużycie 100 ml Collection ? Rozumiem z Waszych opisów, że to raczej zapach wieczorowy, "wyjściowy ". Ile takich wyjść jest w roku ? A może żle zrozumiałam i zapach nadaje sie też na dzień ? Albo coś słyszeliście o miniaturkach lub małych objętościach ? Proszę o radę ! Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 10:07 Jesli widzisz fajna oferte- to zaryzykuj (choc lepiej, zebys sie zapoznala z zapachem live ). Collection 100 ml mozna zuzyc bez problemu, choc faktycznie jest trwaly i mocny- koncentracja Parfum de Toilette ( czyli w gruncie rzeczy EdP). A trwaly jest i w 2-gim znaczeniu- nawet po latach ( moja mama ma 2 flakony, pierwszy, limitowany sprzed 5 lat jeszcze) pachnie tak samo :-). Mniejszych nigdy nie bylo- 50ml produktu i 50/100 ml testera. Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Collection Escady -help ! 24.09.04, 17:11 Hej, jest to zapach na dzień również... To tylko ja mam do niego taki cielęco - nabozny stosunek! Po prostu celebruję i już :))) jest piękny i ostatnio uzywam go coraz częściej. Też kupiłam tester, taki sam jak w perfumerii, jednak te 500 zł to troszkę dużo dla takiej skromnej malej Balbiny :) Testery są w każdej perfumerii, idź i sprawdz czy Ci się podoba - nie ma sensu kupować na ślepo... Jestem bezkrytyczna w stosunku do Collection, ale nie musi się podobać wszystkim. W ogóle odnoszę wrażenie ze jest mało popularna. Coś czuję że tej zimy zrezygnuję z Dolce Vita na korzyść Escady właśnie :))) Ja mam taki tester 100ml właśnie, no sporo tego... Odpowiedz Link
fa25 Re: Collection Escady ? 30.09.04, 13:14 Mam ! Zaryzykowałam , kupiłam w ciemno opierając się na Waszych opiniach. Jest cudowny- piekielnie elegancki, zdecydowany , w.g mnie bardzo wieczorowy.. Chyba nie odważę sie nosić go na dzień..Ale wącham go cały czas.. To jeden z tych "zawsze dobrych "... Odpowiedz Link
icegirl Re: Collection Escady ? 30.09.04, 13:28 Tak mnie to zaciekawiło, że poszłam do perfumerii i zaczęłam go szukać. Okazało się jednak, że nie ma tego zapachu, jest Escada Magnetism. Pani z perfumerii mi powiedziała, że Collection będzie przed świętami, ale Magnetism to ten sam zapach. To prawda? Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady ? 30.09.04, 14:12 Absolutnie nie! Tamta Pani malo sie zna na ostatnich posunieciach Escady :-). Magnetism to zupelnie inny zapach, w stalej ofercie- ma slodkawa nute, ale kompletnie inny, bardziej komercyjny charakter- z Collection sie nie rowna! A Collection- prawda- bywal wlasnie co rok ( za kazdym razem w innym flakonie- "sukni") przed swietami, ale obawiam sie, ze w tym sezonie juz go nie bedzie ( jak i w zeszlym)- a szkoda niestety! Odpowiedz Link
szczekuszka Re: Collection Escady ? 04.10.04, 10:44 Znalazlam cos takiego na pedecie. dw.pedet.pl/x_C_I__P_7014283;7010001.html Czy to te same perfumy, tylko, ze w innej "sukni"?! Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady ? 04.10.04, 10:52 Zgadza sie- to ostatnia, eksluzywna i numerowana edycja Collection, z sezonu 2002/2003. Rok pozniej nie bylo juz kolejnej, w tym pewnie rowniez nie bedzie. Odpowiedz Link
szczekuszka Re: Collection Escady ? 04.10.04, 11:06 Nie jest do kupienia. Znalazlam taka strone www.beautifulperfumes.com/brands-e-escada-escada-collection-by-escada-for-women.html PrzeCeny wydaja sie byc normalne;)... A mam pytanie www.beautifulperfumes.com/w12750.html lumiere.pl/index.php?action=productdetails&prod_id=2230 To jest to samo co te limitowane wersje?! Odpowiedz Link
forevermore79 Re: Collection Escady ? 04.10.04, 11:17 Tak, widzialem, ze w pedecie to tylko pusty link. Beautifulperfumes ma faktycznie sporo edycji Collection z roznych lat plus niedostepne u nas nigdy wersje stale i produkty kapielowe. Co do Twojego pytania- pierwszy link to wlasnie Collection, ale w tej stalej, niezdobionej i nienumerowanej wersji- przez to byla tansza ( tak samo wygladaja testery), w lumiere zas sprzedaja Escade Margaretha Ley- inny zupelnie, starszy zapach, obecny u nas w sklepach ( czerwone opakowanie) tylko flakon maja ten sam- stad te watpliwosci. Odpowiedz Link
icegirl Re: Collection Escady ? 27.11.04, 13:16 Muszę powiedzieć, że za Escada Collection dostaję mnóstwo komplementów - zarówno od kobiet jak i od mężczyzn. To cieszy i zawstydza równoczęsnie - może dlatego, że nie jestem przyzwyczajona ;) Odpowiedz Link
myfa80 Re: Collection Escady ? 28.11.04, 17:29 czy ten zapach mdli? Chyba kupie go takze w ciemno...mam nadzieje ze nie ma nic wspolnego z angel albo wich chloparda....czy dla kobiety 25 letniej pasuje, czy raczej dla starszych Pań/. Odpowiedz Link
klaudia01 Re: Collection Escady ? 30.11.04, 15:27 hey jezeli jestes zanteresowana kupnem escady, to ja ja mam! :) Jest to tester kupiony na allegro od sprawdzonego sprzedawcy. Ze 100ml brakuje 2-3ml. Odpowiedz Link
myfa80 Re: Collection Escady ? 30.11.04, 17:41 Ile chcesz za ten tester escady? pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
klaudia01 Re: Collection Escady ? 02.12.04, 23:48 hey:) chciałabym za collection 140zł - to już jest cena z wliczoną przesyłeczką, myśle, że to uczciwa cena, a Ty ? Odpowiedz Link
icegirl Re: Collection Escady ? 30.11.04, 16:42 Jest słodki. Nie oceniam go jednak jako perfumu dla starszych pań - ja sama mam 25 lat i noszę go z sukcesami :) Na początku nie byłam pewna, czy mi się spodoba. Pierwszy dzień noszenia wypadł mi na zatrucie i ból głowy, więc E. Collection była całkowicie nieznośna - próbowałam ją zmyć wodą i mydłem, bezskutecznie - wszędzie czułam, co potęgowało mój ból głowy. Już zaczęłam mieć myśli, że kupno było błędem i pożegnam się z tym zapachem, ale na nastepny dzień mi przeszło. Jeśli masz okazję - wypróbuj go na sobie, bo jak napisałam, jest słodki. Odpowiedz Link