charade 08.08.05, 21:05 Szukam jakichś trwałych perfum z nuta pudrową. Jednak nie tą nuta, którą wyczuwamy w starych perfumach typu Chanel 5, bo nie o to mi zupełnie chodzi. Ja chcę przytulnego pudru, jak puder dla dzieci trochę. Znacie takie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mangos Re: Pudrowe zapachy 08.08.05, 21:24 Dla mnie ładnie-pudrowe są La Perla Shiny Creation: to taka pudrowa róża, bardzo delikatna, w towarzystwie innych kwiatków i białej porzeczki. Nuty głowy: Cedar blossom, white currant, Serca: Pink Rose, Narcissus, Jasmine, Głębi: Musk, Sandalwood, White Balm of Peru. Od dawna choruję na ten zapach,ale brak gotówki powstrzymuje mnie przed kupnem. Odpowiedz Link
charade Shiny Creation 09.08.05, 16:39 O, zainteresowało mnie, ale pewnie nietrwałe jak diabli i mało wyczuwalne, co ? Podbne jest do Stelli ? Bo jak tak, to ja nie bałdzo... Odpowiedz Link
mika281 Re: Pudrowe zapachy 08.08.05, 21:43 według mnie lekko pudrowy jest Jean Paul Gaultier Classic i Budoir Vivien Westwood Odpowiedz Link
charade Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 16:40 No wiem, JPG Classique i Boudoir są zaiste pudrowe, ale to nie moja bajka.... Za ciężkie trochę. Odpowiedz Link
modern_witch Re: Pudrowe zapachy 08.08.05, 22:20 Ciekawa jestem, czy spodobalaby Ci się noszona przeze mnie wczoraj "męska róża" Rosine, tak się zabawnie, pudrowo na mojej skórze kręciła... Jak chcesz, mogę się podzielić próbką;-) Odpowiedz Link
charade Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 16:41 Napiszę Modern Witch. Dzięki za propozycję ;) Odpowiedz Link
lune przypomnialas mi - S.Jellinek 09.08.05, 08:58 charade napisała: > Szukam jakichś trwałych perfum z nuta pudrową. Jednak nie tą nuta, którą > wyczuwamy w starych perfumach typu Chanel 5, bo nie o to mi zupełnie chodzi. > Ja chcę przytulnego pudru, jak puder dla dzieci trochę. Znacie takie ? ... pisal bardzo interesujaco w swojej ksiazce o perfumach - o roznicach pomiedzy tradycjami zapachowymi w Stanach i Europie ; nigdy nie myslalam ze tak znaczacy jest zapach pudrow, zasypek dla dzieci - w Stanach biale kwiaty /gardenia, kapryfolium i inne rosnace dziko na poludniu/, ktore dla nas sa slodkie i oszalamiajace i nie kojarza sie z dziecinstwem, zas w Europie roza, konwalia, gozdzik, narcyz - to kwiaty kojarzace sie z poczuciem bezpieczenstwa, domowym ogrodem ... Przytulny puder w wydaniu amerykanskim jest inny niz w wydaniu europejskim :) lune Odpowiedz Link
charade Re: przypomnialas mi - S.Jellinek 09.08.05, 16:43 Owsze, jest to dość widoczne, że Amerykanie w ogóle pojmują trochę inaczej pewne zapachy. Zaobserwowałam to czytając receznje np. na MUA. Na przykład nie rozumiem określenia zapachu Michael Kors "creamy tuberose". Gdzie tam jaka kremowość ??? Toż to ostra, przeszywająca siekiera, anie żadna kremowa tuberoza. Taką to może ma Fragile, ale na pewno nie Michael. Odpowiedz Link
escape5 EDM Hermesa 09.08.05, 09:23 Dla mnie ten zapach jest pudrowy i ogromnie trwały.Nie pasowaliśmy do siebie,bolała mnie głowa ale i tak doceniam jego niezwykłą urodę. Odpowiedz Link
lune Re: EDM Hermesa 09.08.05, 10:40 escape5 napisała: > Dla mnie ten zapach jest pudrowy i ogromnie trwały.Nie pasowaliśmy do siebie,bo > lała mnie głowa ale i tak doceniam jego niezwykłą urodę. A moze chcialabys sprzedac EdM ? bo ja barrrrrrrrdzo chce go kupic :) lune Odpowiedz Link
escape5 Niestety,już nie mam:-( 09.08.05, 22:32 Miałam tylko próbkę z atomizerem połowe zużyłam a resztę dałam teściowej. Odpowiedz Link
lune Re: Niestety,już nie mam:-( 10.08.05, 11:50 escape5 napisała: > Miałam tylko próbkę z atomizerem połowe zużyłam a resztę dałam teściowej. Pechy scigaja mnie nieustannie ... lapia i przytrzymuja bym 'nie zdazyla' we wlasciwym momencie, przegapila itd. ;)) lune Odpowiedz Link
charade Re: EDM Hermesa 09.08.05, 16:44 Oj nie, EDM jest dla mnie normalnie słony. Nie rozumiem tego rodzaju zapachów ;))) Odpowiedz Link
lune slony EdM :) 10.08.05, 11:55 charade napisała: > Oj nie, EDM jest dla mnie normalnie słony. Nie rozumiem tego rodzaju > zapachów ;))) W pierwszym momencie nie czulam tej soli - dopiero pozniej ... a najbardziej gdy testowalam slodkawe wonie i znienacka wachnelam EdM :) wtedy uswiadomilam sobie ze 'jest tak inny od innych', poczulam sie oczarowana i usidlona ... lune Odpowiedz Link
sorbet Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 11:18 Może Heliotrope Etro? Eau d'Hiver też ma fajną nutkę pudru, tyle że jest on dość zimny, wilgotny (i jesienno-liściasty) na początku. Baza jest jednak b. przytulna:-) Chyba znam tylko "staromodne" pudrowe:-) Odpowiedz Link
maja1000 Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 13:13 Bois Farine - L'Artisan. Zaczyna się włoskim orzechem a kończy mleczno- pudrowym, delikatnym akordem Odpowiedz Link
charade Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 16:45 Oj, Etro i l'Artisany są dla mnie niedostępne. W ciemno kupować nie będę, bo drogie jak diabli! Odpowiedz Link
maja1000 L' Arisan 10.08.05, 09:17 Charade, napisz do nich maila (L'Artisan) z prośbą o próbki. Mnie przysłali po 3-4 dniach:-)). Drogo, to fakt, ale zapachy zupełnie 'niesephorowe';-) contact@artisan-parfumeur.com Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 13:17 Najbardziej pudrowym zapachem wydaje mi się ostatnio Kenzo Flower. Skoncentrowana pudrowa moc :) Nawet mnie parę razy kusił ostro ale zniechęciłam się do niego silnie za pomocą maski Age Recharge Kerastase, która pachnie bliźniaczo właśnie a sama w sobie jest beznadziejna i nie lubię jej... No a Boudoir? i Bvlgari Pour Femme! Odpowiedz Link
mangos Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 13:28 Faktycznie: Kenzo Flower! Tylko puder w tym wydaniu niekoniecznie wszystkim się podoba. Troszkę pudrowo-syropowe są Gucci. Dorzuciłabym jeszcze Chanel 19 (zielono-pudrowe,dla niektórych "babcine") Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 13:42 Hmm, Chanel 19? To był swego czasu mój ulubiony zapach jak bylam nastolatką (naprawdę!), potem znienawidziłam, od czasu do czasu pojawia się u mnie obsesyjna chęć powrotu. Póki co mam miniaturkę i troszkę ekstraktu perfum, więc się hamuję przed kolejnymi destruktywno-kompulsywnymi zakupami :D Nigdy nie odbierałam tego zapachu jako pudrowy. Dla mnie jest on przede wszystkim bardzo mocno zielony, z ostrą nutą drzewną. Na mnie oczywiście lagodnieje bo moja skóra wybitnie zmiękcza i łagodzi zapachy. Zdaje się że wiem skąd ta "pudrowość" czy tam przypadkiem w składzie nie ma irysa jakiegoś? Niemniej jednak, o ile znam Szaradę, o tyle w jej przypadku śmiało wykluczam Chanel 19 :) nie ma szans, żeby nosiła - prędzej ja kupię sobie Touch of Pink niż ona 19 :D 19 jest ostra, z mocną nutą retro, taki trochę babciny szypr - Szarada pewnie szuka czegoś ciepłego i miękkiego. 19 taka absolutnie nie jest. Szaradko, pasuje mi tu najbardziej Bvlgari Por Femme jednak, z opisu. Mówiąc o irysie zapomniałyśmy o Hiris :) A, właśnie przeglądam moją kolekcję i coś mi wpadło w oko - klasyczne L'Interdit. Mam mały flakon ekstraktu, to dopiero jest pudrowy killer - ale w sensie pozytywnym, mily i ciepły :) diabelnie mocny! Odpowiedz Link
mangos Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 13:45 O tak! Chanel 19 ma mooocna nutę retro, za która ja generalnie też nie przepadam,ale w tym wydaniu...Zapach podoba mi się, co dziwi wszystkich. Mąż odwraca się w drugą strone,gdy nimi pachnę. To samo ma tylko z Deci Dela. Odpowiedz Link
balbina_alexandra He he :))) 09.08.05, 14:11 Powiem tak - dobrze, że nie mam męża :))) a towarzysz życia tolerancyjny raczej, nei do końca rozumie, po co mi tyle tego wszystkiego ale nie oponuje. Nie wyobrażam sobie, że miałby mi mówić jak mam pachnieć... może i jeszcze jak mam się ubierać :D Odpowiedz Link
mangos Re: He he :))) 09.08.05, 14:15 ;) Mój też generalnie się nie wtrąca a moje zapachy klasyfikuje jako ładne i nieładne;) Nie lubi wspomnianych Chanel 19 i Deci Dela,ale ...co tam! Musi wdychać to,czym pachnę.Nie zamierzam dobierać sobie zapachów pod ludzi;) A znam i takie przypadki: koleżanka pachnie tym, co się innym podoba. Odpowiedz Link
charade Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 16:54 Oj prawda ! Chanel 19 i jej podobne absolutnie nie dla mnie :))) Bvlgari pour Femme miałam i miewam tęsknoty w kierunku. Jarekmiki ma bardzo tanie testery... może się skuszę. To bardzo fajny zapach, tylko z tego, co pamiętam to chyba niespecjalnie trwały/wyczuwalny. Niezwykle podobny, aczkolwiek chyba bardziej wyczuwalny był Essence Ethereal Versace, ale to jakaś limitowana edycja chyba i drogo kosztuje. Kenzo Flower fajny, ale zbyt popularny i zbyt rozpoznawalny. Chociaż ostatnio bardzo mi się podobał na mojej koleżance. Czerwony Le Parfum w ogóle mi się nie podoba. Hiris - oh, no, no, no i jeszcze raz no ! Pachniał na mnie jak zmokła tektura. Lacoste pour Femme boskie i niewyczuwalne. Odpada. Champs Elysses niedawno się pozbyłam, zresztą to nie to. Noa - mdli. Odpowiedz Link
escape5 L`Interdit-co nos to zdanie he he:)) 09.08.05, 22:38 No proszę,a dla mnie L`Interdit(też miałam ekstrakt) był szyprowy,trochę za bardzo retro.Momentami do złudzenia przypominał mi Kobako.Nie mogłam znieśc tej nuty i poszedł do koleżanki. Odpowiedz Link
addinka Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 14:23 zdecydowanie kenzo flower; champs elysees; noa, lacoste złota; tresor; hmmmmmm pewnie coś jeszcze by się znalazło, ale tyle pamiętam Odpowiedz Link
babiloniaa Re: Pudrowe zapachy 09.08.05, 16:04 addinka napisała: > zdecydowanie kenzo flower; champs elysees; noa, lacoste złota; tresor; hmmmmmm > pewnie coś jeszcze by się znalazło, ale tyle pamiętam W Champs Elysees nie czuje wcale pudru. Kenzo Flower zabija pudrem,a czerwony nawet ladny ale zbyt popularny. Odpowiedz Link
modern_witch Re: Pudrowe zapachy 10.08.05, 21:59 na mnie jeszcze ladnie pudrowe są Pur desir de lilas YR. Zabawny akord "chłodniejszego pudru" wychodzi na mnie po paru godzinach w jednym "świeżuchu" - O Zone Tacchiniego - stąd go lubię;-P I fajny puder jest w CdG Cinnamon jeszcze... Odpowiedz Link
rawita Re: Pudrowe zapachy 12.08.05, 10:31 spotkałam się kilka razy z opinią, że jakaś pudrowość (modernistyczna, a nie retro :)) jest w mojej ukochanej czerwonej D&G. Ja szczerze mówiąc średnio to wyczuwam, ale warto sprawdzić. A tak nie na temat - czy CdG Cinnamon pachną cynamonowo??? Odpowiedz Link
modern_witch Re: Pudrowe zapachy 14.08.05, 19:50 Przepraszam, że dopiero teraz;-) Ten cynamon jest specyficzny, nie jest ciepły i otulający, ale świeży i rześki, taki "chłodny". Bardzo ciekawe wcielenie cynamonu, przyznam, ze nigdy wcześniej się z takim nie spotkałam. Mnie zawojował od razu;-P Odpowiedz Link
rozmaryna Re: Pudrowe zapachy - L'Heure Bleue 12.08.05, 10:40 Przepiękny puder, nostalgiczny, delikatny, leciutko kwiatowy. Trzeba tylko przetrwac fazę wyraźnego anyży i nawet mentolu, który chyba "bierze się" z goździków. Po tej fazie perfumeryjnej (niezbyt długiej) zaczyna się już czysta poezja. Odpowiedz Link
kalia_t Re: Pudrowe zapachy - L'Heure Bleue 13.08.05, 13:53 Pudrowum zapachem jest Dune(nie znam bardziej pudrowego) oraz pudrowo-waniliowy Addict, z mniej popularnych piękna Vanderbilt Glorii Vanderbilt. Lżejsze nuty pudrowe również są wyczuwalne w Celine, My couture, Enjoy(!) i o dziwo w Polach Elizejskich.:) Odpowiedz Link
snene_oci Re: Pudrowe zapachy - L'Heure Bleue 17.08.05, 11:55 o wlasnie! o L'heure bleue chcialam napisac - rzeczywiscie - czuje sie az rozowa barwe pudru, oszczedzam na specjalne okazje Odpowiedz Link