Dodaj do ulubionych

kolory w salonie

26.12.03, 14:06
Mój "salon" ma niestety tylko 18m2. Chciałabym aby sprawiał wrażenie jasnego
i przestronnego, ale w ciepłej tonacji. Na jakie kolory się zdecydować
(drewno, komplet wypoczynkowy, ściany) ? Podłoga jest jasnego jesionu.
Podobają mi się sofy i fotele w kolorze ecru, ale trochę boję się, że będą
wiecznie brudne. Myślałam też o sofie w kolorze łososiowym + jasne meble -
ogólnie pokój w słonecznej, ciepłej tonacji. Co o tym myślicie ? Proszę
doradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • magda176 Re: kolory w salonie 26.12.03, 14:34
      basia-bma napisała:

> Mój "salon" ma niestety tylko 18m2. Chciałabym aby sprawiał wrażenie jasnego
      > i przestronnego, ale w ciepłej tonacji. Na jakie kolory się zdecydować
      > (drewno, komplet wypoczynkowy, ściany) ? Podłoga jest jasnego jesionu.
      > Podobają mi się sofy i fotele w kolorze ecru, ale trochę boję się, że będą
      > wiecznie brudne. Myślałam też o sofie w kolorze łososiowym + jasne meble -
      > ogólnie pokój w słonecznej, ciepłej tonacji. Co o tym myślicie ? Proszę
      > doradźcie coś.

Mój salon ma niewiele więcej ok. 25m2 głównie dlatego że jest połączony z
      kuchnią. Ja też na początku chciałam jasne kolory ale wylądowałam z czerwonym
      ścianami(jedną chyba przemaluję na głęboki fiolet)i fioletową kuchnią (ale
      chyba zrobię czarne ściany w kuchni,ale szafki mam z jasnego dębu - Ikea). ja
      też kupiłam jasną kanapę i cały czas jest przykryta ciemna narzutą (mam
      dziecko i psa), rzeczywiście to rozwiąznie torchę niepraktyczne. czyba że
      wciąż zmieniasz pokrowce. Jeżeli chodzi o calość twojego salonu to może
      najpierw pomyśl jakie meble byś chciała a potem o kolorze ścian. Ze sklepów z
      farbami (tam gdzie mają mieszalniki np. Dulux, Beckers)można zabrać karteczki
      z próbnymi kolorami(Dulux bardzo wiernie oddaje kolor)i poprostu poprzykładaj
      je do ścian. No i napewno polecam przeglądanie pism wnetrzarskich, świetne są
      albumy z serii "Interiors" wydawnictwa Taschen (są w księgarniach
      artystycznych) albo poprostu wdepnij do Empiku tam jest masa tytułów, warto
      zajrzeć do wszystkich zagranicznych. Moim "guru" jest od lat ELLE Decoration
      (teraz od paru lat jest juz polska nareszcie. Ale pomyslę jeszcze o
      Twojej "jasnej" koncepcji i napewno coś napiszę. Pozdrawiam (jeszcze
      świątecznie) magda
      • basia-bma Re: kolory w salonie 26.12.03, 15:41
        Magda, dzięki za odpowiedź. To forum to świetny pomysł, takiego właśnie
        brakowało. Obecnie jestem właśnie na etapie prób aranżacji mieszkania, do
        którego wprowadzamy się w połowie lutego, ale koncepcje (zwłaszcza
        kolorystyczne) zmieniają mi się z dnia na dzień. Największy problem mam z
        kolorem sofy i ogólnie z salonem. Też myślałam nad otworzeniem kuchni, ale
        chyba zrezygnuję, przynajmniej na razie (głównie z powodów finansowych). Jakbyś
        miała jakiś ciekawy pomysł na jasne wnętrze - napisz proszę.
        Pozdrawiam serdecznie
        Basia

P.S.
        Czasopism wnętrzarskich mam już całą górę, nawet nie miałam czasu przejrzeć
        wszystkiego. Też mam małe dziecko - 3-letnią córcię, jak na razie dość
        zdyscyplinowaną, w obecnym mieszkaniu nie mam ani jednej kolorowej kreski na
        ścianie (ciągle chodzi mi po głowie ta jasna kanapa).
    • magda176 Re: kolory w salonie 29.12.03, 19:45
      Cześć, ciekawa jestem czy masz już jakąś koncepcję salonu? Nadal myślisz o
      jasnej tonacji? To ważne, żebyś ustaliła mniej więcej zakres gamy
      kolorystycznej. Piszesz o słonecznej tonacji – czy masz na myśli oranż albo
      żółcień? Czy to mają być zdecydowanie beże? Ja napisałam ci też o wyborze
      mebli (piszesz tylko o sofie), ale przecież chyba planujesz też inne meble
      (chyba, że to ma być jakiś minimalizm). Jakie mają być – ciemne, jasne,
      kolorowe, i z jakich materiałów (czy tylko drewno)? Czy to ma być wnętrze w
      jednym stylu, czy eklektyczne? Napisz co lubisz, trochę szczegółów, bo mi cały
      czas ten Twój salon chodzi po głowie, ale fajnie byłoby wiedzieć co Ty
      lubisz.
      Pozdrowienia m.
      • basia-bma Re: kolory w salonie 30.12.03, 11:42
        magda176 napisała:

> Cześć, ciekawa jestem czy masz już jakąś koncepcję salonu? Nadal myślisz o
        > jasnej tonacji? To ważne, żebyś ustaliła mniej więcej zakres gamy
        > kolorystycznej. Piszesz o słonecznej tonacji – czy masz na myśli oranż al
        > bo
        > żółcień? Czy to mają być zdecydowanie beże? Ja napisałam ci też o wyborze
        > mebli (piszesz tylko o sofie), ale przecież chyba planujesz też inne meble
        > (chyba, że to ma być jakiś minimalizm). Jakie mają być – ciemne, jasne,
        > kolorowe, i z jakich materiałów (czy tylko drewno)? Czy to ma być wnętrze w
        > jednym stylu, czy eklektyczne? Napisz co lubisz, trochę szczegółów, bo mi
        cały
        > czas ten Twój salon chodzi po głowie, ale fajnie byłoby wiedzieć co Ty
        > lubisz.
        > Pozdrowienia m.

Hej Magda,

Ciągle jeszcze nie podjęłam decyzji w sprawie salonu. Waham się między 2
        koncepcjami:
        - tonacja w odcieniach beżu, brązu, ecru - sofa jasna, meble ciemniejsze (ale
        nie za bardzo) z drewna patynowego lub przecieranego na biało, naturalne
        tkaniny, ściany wtedy chyba w beżu (nie jestem pewna), nie wiem jak do tego
        będzie pasowała ta jesionowa jasna podłoga
        - tonacja słoneczna - żółty, biały, łososiowy, odcienie zachodzącego słońca -
        sofa łososiowa lub żółta (zgaszona), meble jasne - klonowe, ściany te w jakimś
        słonecznym odcieniu, może dam jakieś niebieskie akcenty, żeby nie było za mdło -
        nie wiem, o dodatkach zdecyduję później

To taki ogólny zarys jeszcze nie do końca ułożony w głowie.

W pokoju chcę mieć sofę + 1 fotel (2 chyba za bardzo zagracą, ewentualnie może
        zdecyduję się na 2 sofy 3-os i 2-os), stół okrągły + krzesła, szafkę pod RTV i
        mały stolik "kawowy" - z mebli to tyle

Styl raczej nowoczesny, prosty, ale nie ascetyczny, wnętrze ma być przytulne,
        ale jasne, w ciepłej tonacji.

Największy problem mam z wyborem koloru wypoczynku - model, który mi się podoba
        ma tylko 3 w miarę ciekawe odcienie: ecru, przymglona żółć i łososiowy (ten
        ecru w świetle dziennym wydaje się b. jasny - prawie biały, a w świetle
        jarzeniowym ma mało ciekawy, szarawy odcień, natomiast na ekspozycji w sklepie
        przy zielonej ścianie wygląda b. ładnie). W zasadzie kolorystykę mebli, ścian i
        reszty dodatków uzależniam od koloru wypoczynku.
        Magda, bardzo liczę, że mi coś doradzisz, mam w głowie kompletny mętlik, a w
        styczniu już zapłacę za sofę i fotel (czy 2 sofy ?) więcej.

Pozdrawiam serdecznie
        Basia
        • gaggi Re: kolory w salonie 30.12.03, 17:56
          Basiu zaklinam cię! Gdzie widziałaś łososiową sofę?? I za ile? Chodzi mi taka
          po głowie od dwóch miesięcy i nie mogę znaleźc odpowiedniego kształtu w tym
          kolorze, a i kolor jakiś inny niż łososiowy chyba...
          • basia-bma Re: kolory w salonie 30.12.03, 20:43
            gaggi napisała:

> Basiu zaklinam cię! Gdzie widziałaś łososiową sofę?? I za ile? Chodzi mi taka
            > po głowie od dwóch miesięcy i nie mogę znaleźc odpowiedniego kształtu w tym
            > kolorze, a i kolor jakiś inny niż łososiowy chyba...

Łososiowa sofa w skórze, parę firm ma taką w ofercie, mi spodobał się model
            Boogi i Platinium Bydgoskiej Fabryki Mebli (niestety Platinium ma tylko
            narożnik). Nie jest to dokładnie to, co bym chciała, ale najlepsze jakie
            znalazłam do tej pory w przystępnej jak na skórę cenie ok. 3260 PLN.
            Gaggi, a z czym chcesz zestawić łososiową sofę ? Jakie drewno, podłoga, dywan,
            ściany ?
            • gaggi Re: kolory w salonie 31.12.03, 08:53
              Basiu, ja wprowadziłam się do wykończonego mieszkania. Tak sobie wymyśliłam te
              sofę łososiową zainspirowana zdjęciem w pismie wnętrzarskim. Mam ściany białe,
              podłogę dębową, zaslony i firanki staram się skompletować kremowe, ecru itp,
              dodatki może brązowe, ale w niewielkiej ilości, do tej sofy pomyślałam o
              krzesłach do jadalni w tym samym pokryciu, ale z tym na pewno będzie problem.
              Poruszam się trochę po omacku :) Pozdrawiam
        • magda176 Re: kolory w salonie 30.12.03, 19:55
          Hej,
          Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się koncepcja z patynowanymi albo
          przecieranymi na biało meblami. Rozumiem, że masz już coś upatrzonego (swoją
          drogą ciekawa jestem gdzie). Nie wiem tylko czy planujesz malowanie mieszkania
          już po wstawieniu mebli i wprowadzeniu się (ja tak zrobiłam, ale miałam bardzo
          mało czasu na generalny remont) wtedy mogłabyś się zorientować jak te meble
          wyglądają w Twoim salonie i ewentualnie pod nie dobierać kolor ścian. Ale
          rozumiem, że to wariant nie zawsze łatwy do zrealizowania, większość ludzi
          woli wprowadzić się do „gotowego” mieszkania. Ja dopiero po paru miesiącach w
          nowym mieszkaniu podjęłam decyzję o kolorach. Jeżeli nie masz wcześniej
          klarownej koncepcji mieszkania to fajnie jest chwilę pomieszkać i zobaczyć ja
          układa się światło o różnych porach dnia. Jeśli codziennie będziesz patrzyła
          na swoje nowe meble ustawione w salonie to może wówczas kolor sam „pojawi” się
          w Twojej głowie.
          Wiadomo, że jasne ściany w beżowej tonacji są dosyć neutralne i będą raczej
          tłem dla ładnych mebli. Ściany intensywnie kolorowe są same w sobie elementem
          dekoracyjnym. Ja właśnie takie mam, bo chociaż trochę mi się marzą biele i
          beże w stylu Prowansji (i to tego stare meble ze śladami zdartej farby) to
          kolor (zwłaszcza ciemny) kamufluje to architektoniczne cacko, jakim jest
          mieszkanie w „gierkowskim” bloku (ta zawrotna wysokość mieszkania 2,5m).
          Wydaje mi się, że wersji biało – beżowej nie musisz się bać, że coś wyjdzie
          zbyt mdło. Biele i beże dobrze razem wyglądają, natomiast być może masz
          słuszne obawy, co do tego „słonecznego” wariantu. Chociaż mdło wyszłoby chyba
          gdybyś połączyła oranż i żółcień, ale ty piszesz o bieli, żółtym i łososiowym.
          Nie jestem tylko pewna czy to dobry pomysł, żeby go przełamać niebieskim, (ale
          to wszystko zależy od odcienia). Chociaż z bladym, chłodnym beżem ładnie
          wyglądałyby niebieskie dodatki, ale może trochę zgaszone szarością? Trudno
          trochę tak dyskutować o kolorach na „sucho”. Dobrze, że chcesz o dodatkach
          decydować później, nie ma sensu kupować wszystkiego na raz.
          Jeżeli chodzi o meble to ja też mam podobny wariant: dużą (wielką !) sofę,
          przy niej niski stolik koktajlowy, okrągły stół, witrynę na porcelanę (prawie
          wszystko z Koła) i trochę innych gratów. Nie mam tylko nic na RTV. Sprzęt
          grający stoi na małym stoliku, a TV mam w sypialni ( prawie nie oglądamy).
          Czy ta podłoga to jesionowa klepka ułożona w jodełkę?
          A nie myślałaś o jakimś ciepłym, bladym różu? Tylko nie wiem jak by to wyszło
          z tą łososiową kanapą.
          Na pewno beże będą bardziej neutralne niż ta druga wersja, na ich tle ładnie
          będą wyglądały różne naturalne faktury dodatków np. zasłon itp. Będziesz też
          miała większe pole manewru przy ich zmianie, możesz dodać w nich „przemycić”
          też jakiś intensywniejszy kolor. To tyle z moich przemyśleń pozdrawiam (i po
          cichu zazdroszczę urządzania mieszkania od początku). Na razie m.

• basia-bma Re: kolory w salonie 30.12.03, 20:35
            Magda,
            Dzięki za dłuuugą wypowiedź. Też mi się wydaje, że beże i ecru są
            bezpieczniejsze i dają większe pole manewru jeśliu chodzi o dodatki. Tylko ta
            sofa ecru będzie prawie biała i nawet nie tyle boję się, że będzie się brudziła
            (mogę myć co tydzień), ale czy się doczyści i nie zniszczy przez częste mycie.

Meble z patynowanego drewna można dostać w galeriach i małych stylowych
            sklepikach, całkiem fajne szafki i krzesła widziałam też w IKEA, tylko trudno
            dobrać cały komplet mebli w jednym miejscu (przy zakupie w różnych miejscach
            kolor może się różnić). Piękny stół (niestety wielki - prostokątny) i krzesła
            przecierane na biało widziałam w Landzie, tylko jeden egzemplarz, bo reszta
            mebli nieciekawa. Zastanawiam się na zamówieniem części mebli, zwłaszcza stołu
            (nigdzie nie mogę dostać w odpowiednim kształcie i kolorze - w tej chwili mam
            b. fajny przedwojenny okrągły stół, ale niestety już rozlatujący się i chyba
            nie nadający się do renowacji - szkoda).
            Trochę boję się, że do wersji beż - ecru niezbyt będzie pasowała jesionowa
            podłoga - klepka o wym. ok. 7 x 30 cm, chyba nie jest ułożona w wyraźną jodełkę

Najłatwiej byłoby wejść do mieszkania z próbkami kolorów sofy, drewna,
            wzornikiem farb i sprawdzić jak to pasuje. Niestety nie mam takiej możliwości,
            mieszkanie będzie wolne dopiero w połowie lutego, musimy je szybko domalować i
            byłoby dobrze odebrać meble w mniej więcej tym samym terminie, przynajmniej
            łóżka i sofę, inaczej śpimy i siedzimy na podłodze.

Najważniejszy jest wybór mebli bazowych - sofy, stołu - dodatki to już sama
            przyjemność.
            • magda176 Re: kolory w salonie 30.12.03, 21:46
              Basiu,
              A może to niekoniecznie musi być jednolity komplet mebli? Kup sofę i łóżka,
              czyli to niezbędne minimum a z resztą poczekaj. Eklektyczne wnętrze jest
              zawsze ciekawsze niż jednolity komplet. Chyba, że ktoś ma piękne antyki. Czy
              znasz Fabrykę Wnętrz (Puławska 322) – tam jest cała masa białych przecieranych
              mebli, niestety niezbyt tanich. Ale niektóre są naprawdę piękne. Targ staroci
              na Kole (Obozowa99) odbywa się w każdą sobotę i niedzielę od samego rana do
              ok. 3-4 tej. Czasem prawie do zmroku jak jest ciepło i dużo klientów. Tylko
              niestety większość mebli jest zjedzona przez korniki. Jeżeli ich nie wytrujesz
              to mogą Ci podjeść inne rzeczy w mieszkaniu. Ja swoje sama wystawiam kupione
              tam meble na balkon i przez parę dni psikam w każdą dziurkę trucizną. To
              pracochłonna robota ale są miejsca gdzie oddaje się takie meble i robią to
              profesjonalnie (chyba Pałac w Wilanowie) Wtedy masz pewność, że robale nie
              wrócą. Pozdrawiam m.
              P.S. A swoim mieszkaniu chętnie jeszcze napiszę. Pa.
              • basia-bma Re: kolory w salonie 02.01.04, 20:35
                magda176 napisała:

Eklektyczne wnętrze jest
                > zawsze ciekawsze niż jednolity komplet. Chyba, że ktoś ma piękne antyki. Czy
                > znasz Fabrykę Wnętrz (Puławska 322) – tam jest cała masa białych przecier
                > anych mebli, niestety niezbyt tanich. Ale niektóre są naprawdę piękne.

Znam Fabrykę Wnętrz - zakochałam się w ich meblach (niestety tanie nie są). Na
                początku myślałam o nowoczesnym wnętrzu, ale teraz chciałabym urządzić salon
                nie tyle stylowo, bo na to mam za mały metraż, ale z taką nutą nostalgii -
                meble proste, ale z charakterem i z tym czymś. Powoli, powoli zaczyna mi się
                układać końcowa koncepcja - trochę żałuję, że nie kupiliśmy mieszkania w stanie
                surowym - wtedy można rzeczywiście wszystko urządzić od początku - poszczególne
                elementy podporządkować wybranej koncepcji, a tak do mojego nostalgicznego
                wnętrza nie pasuje mi jesionowa podłoga.
                Trochę ciężko mi się przekonać do eklektycznego wnętrza (musiałabym zobaczyć
                takie, które mi się spodoba), może z czasem dojrzeję do tego, hopla na punkcie
                aranżacji wnętrz dostałam stosunkowo niedawno. Na przestrzeni czasu jedne
                koncepcje umierają, a drugie się rodzą. Ja muszę wszystko zobaczyć, żeby móc
                ocenić czy mi to odpowiada czy nie - stąd czerpię inspirację i nowe pomysły.
                Jak mam jakąś koncepcję muszę najpierw stworzyć symulację - narysować, zestawić
                kolory i materiały - dopiero wtedy mogę ocenić czy jest trafiona czy nie.
                • magda176 Re: kolory w salonie 02.01.04, 21:08
                  basia-bma napisała:

> Znam Fabrykę Wnętrz - zakochałam się w ich meblach (niestety tanie nie są).
                  Na
                  > początku myślałam o nowoczesnym wnętrzu, ale teraz chciałabym urządzić salon
                  > nie tyle stylowo, bo na to mam za mały metraż, ale z taką nutą nostalgii -
                  > meble proste, ale z charakterem i z tym czymś. Powoli, powoli zaczyna mi się
                  > układać końcowa koncepcja - trochę żałuję, że nie kupiliśmy mieszkania w
                  stanie
                  >
                  > surowym - wtedy można rzeczywiście wszystko urządzić od początku -
                  poszczególne
                  >
                  > elementy podporządkować wybranej koncepcji, a tak do mojego nostalgicznego
                  > wnętrza nie pasuje mi jesionowa podłoga.
                  > Trochę ciężko mi się przekonać do eklektycznego wnętrza (musiałabym zobaczyć
                  > takie, które mi się spodoba), może z czasem dojrzeję do tego, hopla na
                  punkcie
                  > aranżacji wnętrz dostałam stosunkowo niedawno. Na przestrzeni czasu jedne
                  > koncepcje umierają, a drugie się rodzą. Ja muszę wszystko zobaczyć, żeby móc
                  > ocenić czy mi to odpowiada czy nie - stąd czerpię inspirację i nowe pomysły.
                  > Jak mam jakąś koncepcję muszę najpierw stworzyć symulację - narysować,
                  zestawić
                  >
                  > kolory i materiały - dopiero wtedy mogę ocenić czy jest trafiona czy nie.

Basiu

Pisałam o eklektycznym wnętrzu bo takie własnie mam sama.To troche wynik
                  wieloletniego włóczenia się po świecie mojego i moich rodziców (głównie Azja,
                  dlatego mam sporo elementów orientalnych u siebie). W takich wnętrzach
                  zostałam wychowana i takie lubię - kolekcję "różności" zbieranych latami.
                  Trochę (właściwie sporo) orientu, kilka "gratów" z Koła i do tego super
                  nowoczesne krzesła Starcka (to ostanie to narazie marzenie - wciąż nie moge
                  ich kupic bo nie są tanie). Moje wnętrze nigdy nie jest skończone, wciąż coś
                  zmieniam i dokupuję dlatego wychodzi z tego mieszanka. Ale chyba nie
                  potrafiłabym utrzymać wnętrza w jednolitym stylu. Zaraz bym cos dodała z
                  innej "parafii". pozdr. m.
    • silver999 Re: kolory w salonie 30.12.03, 18:31
      kolory ? to bardzo indywidualne i doradzanie zwlaszcza przez internet jest
      pozbawione sensu.Z tekstu wnioskuje ze jestes osobą wrażliwą i gustujesz
      raczej w barwach cieplych.Z szerokiej gamy kolorow wybierz najbardziej
      odpowiadajacy wizji salonu i w odpowiednim nasyceniu.Kolory w pomieszczeniach
      mocno oddzialywuja na nasza podswiadomosc.Świadomie malo kto odbiera barwy
      otoczenia.Jezeli pomieszczenie ma sprawiac wrazenie przestronnego przytulnego
      i jasnego to oczywiscie male nasycenie kolorem z gamy barw cieplych.Jezeli na
      18m2 wstawisz sofe dwa fotele i meble to na nic sie zdadza jakiekolwiek
      kolory.Pozostanie Dla Ciebie 5m2 podzielone sprzetami i całą przestronnosc
      diabli wzieli.
      • basia-bma Re: kolory w salonie 30.12.03, 20:02
        Muszę wstawić do salonu niezbędne minimum tj. sofę + 1 fotel, stół i krzesła,
        szafkę pod RTV i MAŁY stolik kawowy. Wydaje mi się, że to niezbędne minimum i
        nie za bardzo mam z czego zrezygnować. Wiem, że pokój nie jest duży, ale mimo
        to chcę uzyskać jak najwięcej przestrzeni.
        Jeśli chodzi o kolory, to niestety (a może na szczęście ?) jestem zdana tylko
        na siebie, dlatego rady kogoś z wyobraźnią, pomysłami i smykałką do aranżacji
        wnętrz są dla mnie bardzo przydatne i zawsze wnoszą coś nowego. Wszyscy moi
        znajomi z mężem na czele lubują się w ciężkim, gabinetowym stylu typu ciemne
        skórzane kanapy i machoniowe meble.
        • galena Re: Basiu zajrzyj tu 03.01.04, 15:13
          Sciągnęłam katalog z firmy KAHRS zajmujacej sie produkcją parkietów.W tym
          katalogu znajdziesz swietne przykłady aranżacji i zastosowania barw w
          zależności od rodzaju podłogi.

www.kahrs.se/web/sortiment/Eng/forsaljning/pdf/English.pdf
          Jesli to nie wejdzie to wejdż na stronę www.kahrs.se i ściągnij katalog
          Pozdrawiam wszystkich serdecznie-bardzo fajne i bardzo potrzebne forum. Tez
          uwielbiam aranżować wnętrza, ale nie mam zawodowego przygotowania w tej
          dziedzinie i ciągle mam jakieś dylematy. Jeszcze zadam niejedno pytanie na tym
          forum.
          • magda176 Re: Basiu zajrzyj tu 03.01.04, 17:34
            galena napisała:

> Sciągnęłam katalog z firmy KAHRS zajmujacej sie produkcją parkietów.W tym
            > katalogu znajdziesz swietne przykłady aranżacji i zastosowania barw w
            > zależności od rodzaju podłogi.
            >
            > www.kahrs.se/web/sortiment/Eng/forsaljning/pdf/English.pdf
            > Jesli to nie wejdzie to wejdż na stronę www.kahrs.se i ściągnij katalog
            > Pozdrawiam wszystkich serdecznie-bardzo fajne i bardzo potrzebne forum. Tez
            > uwielbiam aranżować wnętrza, ale nie mam zawodowego przygotowania w tej
            > dziedzinie i ciągle mam jakieś dylematy. Jeszcze zadam niejedno pytanie na
            tym
            > forum.

Cześć Galena
            Witaj na forum, ciesze się, że obiecałaś tu zaglądać. Dzięki za podanie
            ciekawego linku. Wszystkie tego typu adresy są bardzo cenne. Śmiało zadawaj
            pytania, to rozręca dyskusję. pozdr. magda :)
          • basia-bma Re: Basiu zajrzyj tu 05.01.04, 19:56
            galena napisała:

> Sciągnęłam katalog z firmy KAHRS zajmujacej sie produkcją parkietów.W tym
            > katalogu znajdziesz swietne przykłady aranżacji i zastosowania barw w
            > zależności od rodzaju podłogi.
            >
            > www.kahrs.se/web/sortiment/Eng/forsaljning/pdf/English.pdf
            > Jesli to nie wejdzie to wejdż na stronę www.kahrs.se i ściągnij katalog
            > Pozdrawiam wszystkich serdecznie-bardzo fajne i bardzo potrzebne forum. Tez
            > uwielbiam aranżować wnętrza, ale nie mam zawodowego przygotowania w tej
            > dziedzinie i ciągle mam jakieś dylematy. Jeszcze zadam niejedno pytanie na
            tym
            > forum.

Dzięki Galena, za linka. Miestety nie mogę dostać się do katalogu na domowym
            komputerze, ale jutro dobiore się do niego w pracy.
            Pozdrawiam serdecznie
            Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka