real_mayer 06.10.09, 19:06 Z przymusowego ubezpieczania państwowego! I nie mogę! Zabrali mi wolną wolę i udają, że mam opiekę lekarską. Co za kraj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wicehrabia.julian Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:09 real_mayer napisała: > I nie mogę! Zabrali mi wolną wolę i udają, że mam opiekę lekarską. > Co za kraj. świetnie, ale czy zapłaciłbyś potem za siebie w szpitalu? pewnie nie jak znam życie Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:10 Nie marudz. Za Twoje pieniadze dostanie opieke medyczna ktos potrzebujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:15 Tak? A podobno pieniądze z NFZ już się właśnie skończyły! I ktoś potrzebujący musi poczekać w kolejce, a i tak pewnie uznają, że jest za mało chory. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:18 no coz, nikt nie powiedzial ze zycie jest sprawiedliwe. Jak juz sie skonczyly pieniadze to trzeba podniesc skladke ;) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:19 A pracodawcy przestana zatrudniać ludzików :( Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:20 taki mały bunt się we mnie rodzi, gdy widzę szpitale tonące w długach i ludzi, którzy czekają miesiacami w kolejkach Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:26 Moze szpital na poczatku powinien zwolnic ksiedza? ok 4,000 zl Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:23 real_mayer napisała: > Tak? A podobno pieniądze z NFZ już się właśnie skończyły! I ktoś potrzebujący > musi poczekać w kolejce, a i tak pewnie uznają, że jest za mało chory. JAk jest bardzo chory, to się nim zaopiekują (vide mój post niżej). Sama korzystam niestety wiele z usług NFZ, ale nie moge powiedzieć,żeby było beznadziejnie. Trochę musiałam walczyć, ale przeszłam sporo poważnych badań, na które nie byłoby mnie stać,a które znacznie przyspieszyły diagnozę (np. PET). Chodziłam też prywatnie (np. do ortopedy, ale dlatego,że mój "wybranek" przyjmuje tylko prywatnie). więc skoro mam kaprys iść do konkretnego,a nie innych, którzy mają kontrakty, to grzecznie płacę. Inna rzecz,że do ubezpieczeniowego ortopedy czeka się u mnie aktualnie ponad miesiąc (!). Ale do onkologa trafiłam po 1 dniu oczekiwania, na tomografię czekałam 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:14 real_mayer napisała: > Z przymusowego ubezpieczania państwowego! > I nie mogę! Zabrali mi wolną wolę i udają, że mam opiekę lekarską. > Co za kraj. A nie masz opieki lekarskiej? Moja ciocia własnie wczoraj trafiła na OIOM, jest zaintubowana,w spiączce farmakologicznej. Wozili ją karetką, robili masę badań. Prywatny ubezpieczyciel na pewno by chciał przyoszczędzić w takim przypadku. A z własnej kieszeni ciocia by nie zapłaciła na 100%, bo leczenie będzie długie i pojdzie w dziesiątki tysięcy złotych. W USA nie m obowiązkowego ubezpieczenia i jest średnio wesoło. Właśnie Obama chce to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:17 dokladnie. W us nie jest za wesolo. Jest wszystko fajnie jak placisz a nie jestes chory. Jak tylko zachorujesz to zaczynaja sie wymowki dlaczego tego nie porkryja, albo tamtego. straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:18 A szpital tonie w długach. A może wystarczyłaby mała prywatyzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:26 real_mayer napisała: > A szpital tonie w długach. > A może wystarczyłaby mała prywatyzacja? Być może to najlepsze rozwiązanie, bo państwowe=niczyje. Ale za zniesieniem obowiązkowych składek nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:28 To dlaczego ludzie uznali, że prywatyzacja=brak państwowej opieki?? Ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:33 real_mayer napisała: > To dlaczego ludzie uznali, że prywatyzacja=brak państwowej opieki?? > Ehhh Bo PiS dbał, by tak uznali (vide spot z ludźmi, płacacymi gotówką za wizytę u "prywatnego"). Nie było żadnej kampanii informacyjnej. Przecież ludzie chodzą do prywatnych przychodni, które mają kontrakty z NFZ (NZOZ-y) i nadal są przekoani,że to "państwowe", bo nie płacą za wizytę. Miałam dziś taką rozmowę z pacjentką, która się zdziwiła,że jest w prywatnej poradni pediatrycznej.Nie wierzyła,że od dobrych paru lat to jest prywatna przychodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chcę się wypisać 06.10.09, 19:39 Prawda :) a ja się denerwuję, może świat się zmieni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Chcę się wypisać 07.10.09, 10:47 obowiązkowe ubezpieczenia naruszja konstytucję, jako ze ubezpieczenie społeczne jest prawem, a nie obowiązkiem obywatele. z prawa mozna nie korzystać. Ja tam akurat składki na ubezpieczenie bym płaciła, ale i optowała za usprawnieniem słuzby zdrowia i pragmatycznym zarządzaniem, bo faktycznie dobrze nie jest. Nie korzystam, ale wielu ludzi korzysta i służba zdrowia może się przydać moim dzieciom, mamusi, mężowi. Z drugiej strony ja na przykład nie chciałabym płacić składek emerytalnych. Baju, baju - nie wypiszę się z "dobrowolnego systemu emerytalnego". Odpowiedz Link Zgłoś