Dodaj do ulubionych

Oglądacie westerny? (pytanie do Pań)

08.10.09, 11:37
Moja Pani nie cierpi westernów, nawet arcydzieł.
Widziała w dzieciństwie kilka i mówi, że na każdym było to samo. Kowboje ciągle jeździli na koniach wokół tej samej skały i strzelali po 500 razy z sześciostrzałowych coltów. Nic się nie działo, nuda po prostu.

Czy można ją jakoś przekonać do kowbojskich filmów, bo przez nią nie zaliczyłem w kinie "3:10 do Yumy".
Obserwuj wątek
    • spacecoyote Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:41
      Ja ogladam. Uwielbiam i konie, i kowbojow ;)
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:51
        A Indian? :)
        • spacecoyote Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:52
          E nie, nie moj typ. Dlugie wlosy i ciemna skora odpadaja ;)
    • alpepe Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:43
      ja uwielbiałam Lemoniadowego Joe :)
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:50
        To "western knedliczkowy" made in Czechoslovakia. Parodia westernów szyta zbyt grubymi nićmi.
        • alpepe Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:24
          wiem o tym, na przyszłość meetek, alpepe wie prawie wszystko, więc uświadamianie
          jej jest zbędne, jeśli alpepe o coś pyta, to najczęściej jest to tylko figura
          retoryczna. Lemoniadowy Joe był piękny a ja miałam wtedy może 10 lat, może mniej.
          • potworski Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 18:40
            alpepe napisała:

> wiem o tym, na przyszłość meetek, alpepe wie prawie wszystko,

Tak A'propos.
            Facet mojej znajomej pracuje w UPC i kiedyś zadzwonił do nich starszy dziadek,
            któremu tydzień wcześniej założyli internet z Chello. Dziadek dzwoni i mówi,
            żeby mu to zabrali z powrotem w pi#du bo on już cały internet przeczytał. Pełna
            konsternacja=wszyscy się zastanawiają jak on to zrobił, a po półgodzinnych
            dociekaniach okazało się, że poczciwy dziadzio przez tydzień czytał stronę
            upc.pl, którą monterzy ustawili mu jako startową.
    • sootball Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:55
      ja nie lubię, klimat westernowy wyjątkowo mi nie leży i nudzi mnie śmiertelnie.

Przypomina mi się wypowiedź mojej koleżanki, która została zaciągnięta przez
      faceta do kina na jakiś długi film wojenny: "Obudziłam się po dwóch godzinach, a
      oni wciąż się bili". :)
    • martishia7 Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:55
      Nawet nawet, ale naprawdę w każdym jest z grubsza to samo :-P

Zdarzyło mi się z przyjemnością obejrzeć "Unforgiven" i "Szybkich i martwych".
      Przyjemne produkcje. A ostatnimi czasy mój luby po tygodniach tyranii namówił
      mnie na "Dobrego, złego i brzydkiego". Taka sobie rozrywka, nic specjalnego. Ale
      lepsze to niż Star Trek którym próbuje mnie katować z uporem godnym lepszej
      sprawy ...
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:39
        Jeśli zapamiętałaś tytuły to znaczy, że filmy jakoś utkwiły w pamięci.
        "Dobry, zły, Brzydki" to gratka dla miłośników XIX wiecznej broni palnej. Inne westerny z Clintem Eastwoodem też. On się na tym zna po prostu.
        • martishia7 Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:59
          Utkwiły, bo to moim zdaniem całkiem dobre filmy. Nie ma sensu uprzedzać się do
          gatunków. Możemy nie być koneserami danego kina, a mimo to film może się
          podobać. Sama wpadam w tę pułapkę, krzycząc głośno, że nie lubię s-f, a kilka
          filmów tego gatunku lubię bardzo i niezwykle mi się podobały.
      • masher Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:51
        szybcy i martwi? western? dzie to takie tam takie jakies :P babe dali do
        westernu i mysla ze ciekawe. pierwsza lepsza scena gdzie przy barze pije
        wiskacza... to pije to tak jakby w 20 leciu miedzy wojennym panienka z dobrego
        domu herbate pila :] dobra westernowa whisky jest jak paliwo rakietowe- wyzera
        blaty jesli ja rozlac a wypita daje kopa lub zwala z nog! :D
        • martishia7 Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:56
          Baba nie baba... Szary Kamień mnie nie robi akurat, w ogóle. Ale już Russell
          Crowe w tym filmie do mnie przemawia.:-P
          • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 18:43
            Russell Crowe zagrał też w remake "3:10 do Yumy". Niestety ten film to razczarowanie. Stracone 50PLN na płytkę :( Może w kinie by to lepiej wyglądało.
    • butterflymk Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:57
      ogólnie bardzo chetnie obejrze westerny z "dawnych lat "
      ale akurat jak trafie w tv, bo tak to nie kojarzę tytułów ani nic...
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:21
        Zapewne "Rio Bravo" albo "W samo południe". Bo "Napad na ekspres" to chyba zbyt
        dawne lata.
        • butterflymk Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:50
          tak tak i Bonanza, to był serial bodajże, bardzo fajna muzyczka :)
          Ale bardzo lubię Johnny Cash'a on śpiewa fajne country...
    • real_mayer Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 11:58
      Akurat ten film był fajny, ale przekonać się chyba nie da, to tak jakby ciebie
      chciała przekonać do ckliwych romansideł.
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:16
        Połączeniem romansu i westernu jest "Przeminęło z wiatrem". To jedyny western,
        który toleruje moja Pani.
        Ale w wielu westernach jest kobieta i miłość. Czasem na pierwszym planie.
        • twojabogini Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 15:39
          Uwielbiam "Przeminęło z wiatrem", ale nigdy w życiu nie
          zakwalifikowałabym tego filmu jako westernu.
          Westerny też lubię, nawet te głupie, a najbardziej lubię te stare. A
          jak nie "Domek na prerii" to może na oswajanie "Dr. Quinn"? A żeby
          oswoić kobietę z Indianami to może zacznij od lektury: "Mały Wielki
          Czlowiek" i potem bach - film. Książka lepsza ;) I "Tańczący z
          wilkami".
    • masher Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 12:42
      oczywiscie ze moze! zapytasz co w takim razie polecic. a ja ci odpowiem krotko!

1. A Fistful of Dollars
      2. For a Few Dollars More
      3. The Good, the Bad and the Ugly - najlepszy z trylogii

jesli te film jej nie przekonaja to nic juz tego nie zrobi. to sa nie tylko
      arcydziela kina ale i muzyczne perelki za sprawa muzyki morricone. mozna by
      polecic kilka innych tytulow czysto westernowych... ale zaczac trzeba chyba od
      tych trzech pozniej juz mozna po johna waynea siegac ;)

jeszcze inna perelka ktora po prostu kazdy kto jakos kinem sie interesuje musi
      ogladnac - Once upon a time in the West. i znow muzyka i dwa najpiekniejsze
      motywy - facet z harmonijka i temat glowny. nie ma sily aby sie to nie spodobalo.
      • meetek Sergio Leone 08.10.09, 16:11
        Filmy Sergio Leone zdecydowanie nie dla Pań.
        Brutalne sceny, rewolwerowcy brudni, nieogoleni, obdarci, plują przeżutym tytoniem. Nie polecam Paniom takich widoków.
        • martishia7 Re: Sergio Leone 08.10.09, 16:55
          Ejjj, niekoniecznie. Nie bądź takim szowinistą :-P
          A jeżeli o mnie chodzi, to w Dobrym, Złym i Brzydkim, najbardziej zapadła mi w
          pamięć scena, jak Brzydki był uprzejmy spoliczkować pojawiającą się w filmie
          niewiastę. No ale mnie ogólnie kręci taki klimat, więc może to dlatego ...;)
        • aiczka Re: Sergio Leone 08.10.09, 17:09
          Cóż, to może się wypowiem jako kobieta.

Przez wiele lat słyszałam o niezrównanych westernach Sergia Leone, z których
          cytaty i których parodie odnaleźć można było w wielu późniejszych filmach. Długo
          czekałam na możliwość zobaczenia tych filmów - jakoś tak nie pokazywano ich w
          telewizji do której miałam dostęp, DVD początkowo były bardzo drogie.

W końcu na ubiegłą gwiazdkę mój najcudowniejszy na świecie mężczyzna podarował
          mi trzy filmy Sergia Leone (później zdobyliśmy jeszcze dwa). Okazało się, że,
          mimo rozbudowanych oczekiwań, predestynujących do rozczarowania, rozczarowania
          nie było. Te filmy są genialne i doceniają je nie tylko wielbiciele westernów.
          Niezwykłe połączenia historii, nowatorskich ujęć, oryginalnej muzyki robią
          wielkie wrażenie.
          Mój osobisty ranking to:
          1. "Dobry, Zły i Brzydki", "Dawno temu na Dzikim Zachodzie",
          2. "Za kilka dolarów więcej", "Garść dynamitu",
          3. "Za garść dolarów".

Poza filmami Leone podobały mi się także "Rio Bravo", "Powieście ich wysoko",
          "Świat Dzikiego Zachodu" i dowcipny "Lucky Luke" z Terrencem Hillem (serial).
          Rozrywki dostarczą też "Silverado" czy nowsza "Appaloosa". I na pewno więcej, wg
          indywidualnych upodobań.
        • masher Re: Sergio Leone 08.10.09, 19:38
          czemu, to wlasnie wszystko co najlepsze w tym czym sa westerny. jakby nie
          patrzec jest to takie filmowe uwiecznienie tego jak to jakos moglo wygladac. nie
          powiem ze to tak bylo w 100% ale powiedzmy ze jest to zblizone. zadnych
          upiekszen, nie ma czegos takiego ze w jednej scenie gosc w bialym wdzianku,
          czyli ten dobry, jest ciagniety za koniem albo tarza sie w blocie a za chwile
          jest znow caly bialutki. tam nawet nie ma charakterystycznego podzialu na
          dobrych i zlych i wsadzania tych dobrych w biale wdzianka a zlych w ciemne. tam
          po prostu kazdy wyglada jak wyglada i to jest w tym najpiekniejsze :D

sadze ze kobiecie moze sie takze podobac. a jesli ma faze na to ze podobaja sie
          jej nieogoleni faceci to juz bedzie wniebowzieta ;) nie odbierajmy kobietom
          dostepu do perel kina! :D
    • maitresse.d.un.francais Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 15:28
      Nie. Za prosty podział na dobro i zło, nie moje czasy.

Ale na filmy typu "była dystopia i rozwaliliśmy ją, zaczynamy od nowa" chodzę na
      ochotnika.
      • maitresse.d.un.francais Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 15:32

maitresse.d.un.francais napisała:

> Nie. Za prosty podział na dobro i zło, nie moje czasy.
        >
        > Ale na filmy typu "była dystopia

www.slownik-online.pl/kopalinski/6F55897F4DA05DD8412565BA002D2527.php
    • twojabogini Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 15:30
      Może zacznijcie od "Domku na prerii"?
      • meetek Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 15:32
        :D albo "Dzielny szeryf Lucky Luke".
        • izabella9.0 Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 16:26
          tak oglądam

„Królowe Dzikiego Zachodu” z niezapomnianą Claudią Cardinale i Brigitte Bardot

Western trochę kiczowaty ale fajny..
          • meetek Brigitte Bardot 08.10.09, 18:32
            Bardotka zagrała też w westernie "Shalako". W tytułowej roli był Sean Connery. BB powiedziała potem, że to był najgorszy film w jej życiu. :)
            • nanai11 Re: Brigitte Bardot 08.10.09, 19:32
              Nie znosze.
        • horpyna4 Re: Oglądacie westerny? (pytanie do Pań) 08.10.09, 20:13
          Jak już ma być pastisz, to polecam "Teksas za rzeką".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka