Dodaj do ulubionych

Pogromcy mitów

26.03.10, 21:16
Znacie jakieś zaskakujące obiegowe przekonania, które okazują się jednak
mitami? Albo wpojone w dzieciństwie (niekoniecznie funkcjonujące poza domem)?
Albo nie wiadomo, czy to mit, czy fakt? Typu:
- kto nie pije mleka, ma łamliwe kości
- częste obcinanie włosów przyspiesza ich wzrost
- zjedzenie surowego ziemniaka automatycznie powoduje gorączkę
- rtęć wypita z termometru może zabić
- jad kiełbasiany dotyczy tylko mięsa
- przy gotowaniu należy wszystko mieszać w jedną stronę
- w cytrynie jest duuużo witaminy C (bo kwaśna)

Obserwuj wątek
    • figgin1 Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 21:44
      Kobiety nie oddzielają uczuć od seksu, kobiety są kiepskie z matmy, mężczyźni
      nie mają pojęcia o kolorach... Wiekszość stereotypów płciowych jest fałszywa.
      • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 22:42
        figgin1 napisała:

> Kobiety nie oddzielają uczuć od seksu

niektóre oddzielają tylko po co mężczyźnie taka kobieta? :)

> kobiety są kiepskie z matmy

No to poszukaj kobiet wśród laureatów:

- Medalu Fieldsa (najbardziej prestiżowa nagroda dla matematyków, odpowiednik Nobla)
        pl.wikipedia.org/wiki/Medal_Fieldsa#Laureaci
        - Nagrody Abela (prestiżowa nagrodą przyznawaną w dziedzinie matematyki przez króla Norwegii)
        pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Abela
        - Nagrody Nevanlinny (Nagroda przyznawana jest od 1982 roku na Międzynarodowych Kongresach Matematyków za wybitne osiągnięcia o charakterze matematycznym)
        pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Nevanlinny
        no gdzie są te kobiety matematyczki?

> mężczyźni nie mają pojęcia o kolorach...

bo nie mają, a przynajmniej zdecydowana większość :)
        • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 22:57
          jan_hus_na_stosie napisał:

>

> no gdzie są te kobiety matematyczki?
          >
          >

Po pierwsze - tu jestem!!!byłam duużo lepsza niż większość moich kolegów z
          liceum, a zdecydowanie najlepsza z podstawówki)

Po drugie - stereotyp to "kobiety są kiepskie z matematyki" a nie "kobiety
          dostają mniej prestiżowych nagród z matematyki" (pała za zrozumienie tekstu,
          albo kop w dupę za prowokowanie czułego kobiecego ego).
          Z nagrodami i karierami naukowymi sprawa jest skomplikowana (nie najlepsi
          dostają, a ci, których możliwości nałożyły się ze sprzyjającymi okolicznościami)
          • la-bast Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:07
            najwiekszy mit jaki mnie rozbraja (we wszystkich dyskusjach o
            aborcji) jest,ze wszytkie kobiety staja sie z ""automatu" po niej
            bezplodne.
            Nie lubie mitow, ktore szkodza, a takie o cytrynie sa obojetne dla
            ogolnego zycia czlowieka.
          • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:08
            asche_zu_asche napisała:

> Z nagrodami i karierami naukowymi sprawa jest skomplikowana (nie najlepsi
            > dostają, a ci, których możliwości nałożyły się ze sprzyjającymi okolicznościami
            > )

Ale co w XXI wieku, wieku wyemancypowanych kobiet, które nie chcą rodzić dzieci,
            chcą uprawiać niezobowiązujący seks, chcą robić kariery zawodowe zamiast gotować
            obiadki dla mężusia powstrzymuje przed zdobywaniem prestiżowych nagród?
            • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:13
              Do wieku w którym dostaje się nagrody te wyemancypowane dorosną za kilkadziesiąt
              lat. Poza tym naukowcy to często konserwa i szowiniści. Najczęściej ścisłowcy
              dyskryminują kobiety (np. pan u którego miałam wykład z fizyki - wyśmiewał każdą
              dziewczynę, która się spóźniła (kąśliwe teksty).
              • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:15
                ciekawe ile lat jeszcze, 100, 200 kobiety będą przypisywać męskiemu szowinizmowi
                swoje gorsze osiągnięcia w niektórych dziedzinach...
                • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:18
                  Nie zaczynaj :P ;D
                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:21
                    rzeka.chaosu napisała:

> Nie zaczynaj :P ;D

Bo co, uderzam w kobiece ego?
                    • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:26
                      faceci nie znają się na kolorach, większość nie wie jaki kolor to:

alabastrowy
                      chabrowy
                      jaśminowy

kobiety dużo częściej wiedzą, no i co z tego? No i nic. Jakoś żaden facet nie
                      próbuje na siłę udowodnić, że znamy się na kolorach tak samo dobrze jak kobiety.

Natomiast kobiety chcą udowodnić na siłę, że we wszystkim są w stanie dorównać
                      mężczyznom, nawet w prowadzeniu formuły jeden...
                      • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:31
                        Faceci nie znają tych kolorów bo na nic im ta wiedza, co nie znaczy, że by ich
                        nie odróżnili. Poza tym znanie się na kolorach to nie żadna umiejętność.

Kobiety nie chcą udowadniać czegoś co nie jest prawdą. Ja mam dosyć
                        dyskryminacji. Z tą formułą jeden to wyskoczyłeś. Jedyna różnica w tym wypadku:
                        może faceci bardziej lubią bezsensowne ryzyko albo adrenalinę.

Mówiłam nie zaczynaj! :P:D:D:D:D:D
                      • figgin1 Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 15:34

> faceci nie znają się na kolorach, większość nie wie jaki kolor to:
                        >
                        > alabastrowy
                        > chabrowy
                        > jaśminowy

Mój facet doskonale wie co to za kolory, jest w tym lepszy ode mnie. A na moich
                        sudiach połowa studentów to były studentki (matematyka na UW)
            • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:23
              Co ty z tymi nagrodami?
              Uważasz, że miss świata jest faktycznie najpiękniejszą kobietą na ziemi? Obama
              tak się zasłużył, żeby dostać Nobla? Przecież "prestiżowe" nagrody to sprawa
              umowna. Faceci przyznają facetom, ot co.
              Kariera naukowa, poświęcenie rodzinie - u kobiety to opcja albo-albo, mężczyzna
              może mieć jedno i drugie bez problemu.

A ty dostałeś kiedyś jakąś "prestiżową" nagrodę? Czy jesteś jak biały,
              debilowaty drech, który czuje się mądrzejszy od wszystkich Murzynów (bo Murzynów
              z prestiżowymi nagrodami jest mniej niż białych).

• jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:28
                asche_zu_asche napisała:

> A ty dostałeś kiedyś jakąś "prestiżową" nagrodę?

dostałem :)
          • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:12
            asche_zu_asche napisała:

> Po pierwsze - tu jestem!!!byłam duużo lepsza niż większość moich kolegów z
            > liceum

hehe, ja w liceum za dużo się nie ucząc miałem takie same wyniki lub podobne co
            kujonki, które non stop ryły w książkach :]
            • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:30
              >
              >
              > hehe, ja w liceum za dużo się nie ucząc miałem takie same wyniki lub podobne co
              > kujonki, które non stop ryły w książkach :]

Kolejny mi -> panienki mają dobre oceny, bo kują; chłopcy mają dobre oceny, bo
              zdolni; panienki mają złe oceny, bo głupie; chłopcy mają złe oceny, bo zdolne lenie
              • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:32
                Najgorszy mit! Bo od tego zaczynają się inne!
              • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:37
                asche_zu_asche napisała:

> Kolejny mi -> panienki mają dobre oceny, bo kują; chłopcy mają dobre oceny,
                > bo
                > zdolni; panienki mają złe oceny, bo głupie; chłopcy mają złe oceny, bo zdolne l
                > enie

oczywiście, zgadnij od kogo na studiach spisywałem notatki, od kobiet czy od
                facetów? Od kobiet, a wiesz czemu? Bo częściej chodziły na wykłady i wyraźniej
                pisały (nie bazgrały jak faceci). Zgadnij kto był najlepszy na roku? Chłopak,
                choć średnia ocen płci męskiej i żeńskiej była podobna z ta różnicą, że kobiety
                częściej chodziły na wykłady, mężczyźni mieli ważniejsze sprawy na głowie ;D
                • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:39
                  Jesssu dzieli was ze względu na pleć, a potem podawali średnią?
                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:45
                    rzeka.chaosu napisała:

> Jesssu dzieli was ze względu na pleć, a potem podawali średnią?

liczba kobiet i mężczyzn u mnie na roku była podobna, liczba przyznanych
                    stypendiów naukowych wśród obu płci podobna, jeszcze jakieś pytania?
                    • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:52
                      No.

I na tej podstawie wnioskujesz, ze kobiety muszą wkuwać, żeby coś wiedzieć?
                      Dziwię się: nigdy w życiu nie wkuwałam. Ot tak lekko łapię różne rzeczy szybciej
                      niż inni.
                      • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:55
                        rzeka.chaosu napisała:

> Ot tak lekko łapię różne rzeczy szybcie
                        > j
                        > niż inni.

no to chyba dobrze :)
                        • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:01
                          Tak i jako kobieta nie jestem w tym osamotniona ;D

I staram się zrozumieć dlaczego nie możesz zaakceptować faktu, że kobiety nie są
                          upośledzone matematycznie czy technicznie i mogą dorównywać mężczyznom. A gdyby
                          ktoś ci to udowodnił (przyjmijmy takie założenie) to co by się stało z
                          twoją psychika? Jakiś straszny zgrzyt? A może bardziej partnerskie relacje z
                          kobietami, relacje pozbawione uprzedzeń i stereotypów? Wiesz Janku jak takie
                          podejście ułatwia życie? Zamiast myśleć "tępa baba" myślisz "coś musiało się
                          stać, że tak zrobiła". I jest o milion problemów rocznie mniej :D:D:D
                          • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:08
                            rzeka.chaosu napisała:

> Tak i jako kobieta nie jestem w tym osamotniona ;D
                            >
                            > I staram się zrozumieć dlaczego nie możesz zaakceptować faktu, że kobiety nie s
                            > ą
                            > upośledzone matematycznie czy technicznie i mogą dorównywać mężczyznom.

ale tego nie czynią, nie znam ani jednej dobrej programistki, ani jedna
                            książka do programowania jaką przeczytałem w życiu nie została napisana przez
                            kobietę, ani jeden skrypt z jakiego korzystałem nie był autorstwa kobiety. Po co
                            mam być poprawny politycznie, pieprzyć bzdury że kobiety we wszystkim dorównują
                            mężczyznom skoro to jest kłamstwo. I niech się kobiety na mnie obrażają,
                            wyzywają od szowinistów ale ja nie będę kłamał tylko po to aby im się
                            przypodobać czy im schlebiać...
                            • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:15

>
                              > ale tego nie czynią, nie znam ani jednej dobrej programistki, ani jedna
                              > książka do programowania jaką przeczytałem w życiu nie została napisana przez
                              > kobietę, ani jeden skrypt z jakiego korzystałem nie był autorstwa kobiety.

Ale to oznacza, że-> kobiety piszą mniej książek do programowania, nie
                              korzystałeś z żadnego skryptu napisanego przez kobietę i ty nie znasz ani jednej
                              dobrej programistki.
                              Natomiast nie oznacza, że -> kobiety nie są w stanie napisać dobrej książki do
                              programowania i skryptu, ani nie ma ani jednej dobrej programistki.
                              • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:18
                                asche_zu_asche napisała:

> Natomiast nie oznacza, że -> kobiety nie są w stanie napisać dobrej książki
                                > do
                                > programowania i skryptu, ani nie ma ani jednej dobrej programistki.

dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane
                                • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:29

>
                                  >
                                  > dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane
                                  >
                                  >
                                  >
                                  chęciami??? ja tam nie mam żadnych chęci, by programować i skrypty pisać. To nie
                                  jest wyznacznik inteligencji płci. Masz prostacką matrycę.

Poza tym - funkcjonuje przekonanie (i wśród mężczyzn), że środowiska lekarzy,
                                  prawników, komorników to zamknięte kliki, w które trudno się dostać bez poparcia
                                  i pleców. Trudno coś osiągnąć, jak się wyskoczy sroce spod ogona. I jakoś panuje
                                  obiegowa zgoda, że to nie zdolności i talenty, a coś zupełnie innego wpływa na
                                  karierę.
                            • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:18
                              Jak działa mózg Janka

Skutek: Kobiety nie piszą książek do programowania.

Wybierz jedną możliwa przyczynę:

a) są na to za głupie
                              b) kobiety w wyniku oddziaływania czynników kulturowych nie robią kariery w tej młodej przecież dziedzinie
                              c) kopytko

Odpowiedź:
                              "A a a a a a a a"

Dlaczego? Bo B) trudniej jest zaobserwować, dostrzec, przeanalizować. Bo Janek jest chłopcem i chce być lepsiejszy niż koleżanki z podwórka i utożsamia się z "lepszymi" chłopcami. Bo Jankowi tak mówiono od dziecka i prędzej wybierze kopytko niż to co niszczy jego odwieczne przekonania, choćby to była prawda.

Janku otwórz sobie dowolny program z pakietu Adobe i jak się będzie włączał to popatrz na imiona ludzi, którzy go tworzyli. Możesz sobie wyliczyć średnią.
                              • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:30
                                rzeka.chaosu napisała:

> Janku otwórz sobie dowolny program z pakietu Adobe i jak się będzie włączał to
                                > popatrz na imiona ludzi, którzy go tworzyli. Możesz sobie wyliczyć średnią.

no to dajemy, Adobe Photoshopa wymyślił mężczyzna, Thomas Knoll, wśród 11 najważniejszych osób, które pracowały nad Photoshopem są:

* Thomas Knoll
                                * John Knoll
                                * Russell Brown
                                * Steve Guttman
                                * Kevin Connor
                                * B. Winston Hendrickson
                                * Mark Hamburg
                                * Seetharaman Narayanan
                                * Russell Williams
                                * Jerry Harris
                                * Julieanne Kost

Kobieta jest tylko JEDNA i to wymieniona na samym końcu

źródło: kreatywnybazar.pl/2010/02/25/poznaj-zaloge-adobe-photoshop-thomas-knoll/

jeszcze masz jakieś pytania?
                                • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:37
                                  Pytań nie mam, ale na podstawie twojej listy można też stwierdzić, ze Azjaci to
                                  debile. Bo podobnie jak kobiet tu się ich nie wymienia a na liście przy
                                  otwieraniu programu jest ich wielu. Podobnie jak kobiet.

Jedyny wniosek jaki można wyciągnąć z twoich wpisów jest taki, że chłopcy wolą
                                  się bawić Lego - poligon, a dziewczynki Lego - zoo. Co nie oznacza, że
                                  dziewczynki są głupsze.
                                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:41
                                    rzeka.chaosu napisała:

> Jedyny wniosek jaki można wyciągnąć z twoich wpisów jest taki, że chłopcy wolą
                                    > się bawić Lego - poligon, a dziewczynki Lego - zoo. Co nie oznacza, że
                                    > dziewczynki są głupsze.

ale ja cały czas tak uważam, nigdy nie uważałem, że kobiety są głupsze a jedynie
                                    to, że do niektórych dziedzin mają mniejsze predyspozycje niż mężczyźni ale to
                                    działa również w drugą stronę
                                    • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:52
                                      Czyli, że są głupsze [czyt. mniej zdolne] w pewnych dziedzinach.
                                      W ogóle nie widzisz czynników, które do tego doprowadziły. Dziewczynki nie
                                      urodziły się mniej zdolne (psychicznie).

Niby baby nie znają się na naprawach, elektronice, itp.

A uwierzysz, że naprawiałam suszarkę przy użyciu lutownicy? Dlaczego? Bo miałam
                                      w dzieciństwie możliwość podpatrzeć jak to się robi. I nie bałam się tego i nie
                                      musiałam zwalać obowiązku na faceta. Jakbym chciała to zostałabym mistrzynią
                                      lutowania kabelków w suszarkach na czas. Ale mnie to nie kręci.

Jakbym zajmowała się wszystkim (bo mogę) i rodziła dzieci to mój facet byłby
                                      "bezrobotny" = zbędny.
                                      • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:58
                                        rzeka.chaosu napisała:

> Jakbym zajmowała się wszystkim (bo mogę) i rodziła dzieci to mój facet byłby
                                        > "bezrobotny" = zbędny.

jakaś Ty łaskawa...
                                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:45
                                    a z tymi Azjatami to złe porównanie i dobrze o tym wiesz :)
                                    • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:58
                                      Hehehehehe... Jeszcze cię kiedyś nawrócę! :D
                    • wrr2 Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:27
                      > liczba kobiet i mężczyzn u mnie na roku była podobna, liczba przyznanych
                      > stypendiów naukowych wśród obu płci podobna, jeszcze jakieś pytania?
                      A liczba tych z warunkami i tych co odpadli? Liczba "średniaków"? Nie tylko
                      najlepsi generują średnią (co wybitnie uzdolniony facet powinien jednak
                      wiedzieć). Np. u mnie wśród słabeuszy, osób jadących na wiecznych warunkach i
                      poprawkach więcej było facetów. A w numerach typu zaliczanie matmy z I semestru
                      tuż przed obroną to zdecydowanie dominowali.
                • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:43

>
                  > oczywiście, zgadnij od kogo na studiach spisywałem notatki, od kobiet czy od
                  > facetów? Od kobiet, a wiesz czemu? Bo częściej chodziły na wykłady i wyraźniej
                  > pisały (nie bazgrały jak faceci). Zgadnij kto był najlepszy na roku? Chłopak,
                  > choć średnia ocen płci męskiej i żeńskiej była podobna z ta różnicą, że kobiety
                  > częściej chodziły na wykłady, mężczyźni mieli ważniejsze sprawy na głowie ;D
                  >

Budujesz uniwersalną teorię na podstawie swojej biografii? Już samo to przeczy
                  twojej umiejętności myślenia.
                  >
                  >
                  >
                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:48
                    asche_zu_asche napisała:

> Budujesz uniwersalną teorię na podstawie swojej biografii? Już samo to przeczy
                    > twojej umiejętności myślenia.

kiciu, choćbym wkleił setki biografii potwierdzających moje słowa, tysiące
                    statystyk które również to potwierdza ty w dalszym ciągu obracałbyś kota do góry
                    ogonem bo prawda za bardzo cię boli i jest dla ciebie nie do zaakceptowania
                    • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:58
                      >
                      >
                      > kiciu, choćbym wkleił setki biografii potwierdzających moje słowa, tysiące
                      > statystyk które również to potwierdza ty w dalszym ciągu obracałbyś kota do gór
                      > y
                      > ogonem bo prawda za bardzo cię boli i jest dla ciebie nie do zaakceptowania

Nie ma takich statystyk i setek biografii, które potwierdzają twoją teorię, bo
                      to tylko kwestia interpretacji. Twoja interpretacja jest dla ciebie
                      podbudowująca, więc dlatego będziesz ją konsekwentnie dopieszczać, cierpieć na
                      wybiórczą ślepotę i nazywać mnie "kicią".
                      Coś a la JKM.
                      • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:02
                        asche_zu_asche napisała:

> Twoja interpretacja jest dla ciebie
                        > podbudowująca

nie potrzebuję takiej podbudowy, dla mnie sukcesy jak i porażki działają w moim
                        życiu równie motywująco, sukcesy zachęcają do dalszej pracy, porażki zmuszają do
                        refleksji, czasem także do cięższej pracy
                        • potworski Mała poprawka 27.03.10, 19:35
                          Coś ci się janek popierdoliło.
                          Otóż nie ma żadnej naukowej podstawy aby kategorycznie i jednoznacznie
                          stwierdzić, że babki mają gorsze predyspozycje do przyswajania sobie wiedzy
                          ścisłej. Mało tego=przeprowadzano nawet testy, które udowadniały, że możliwości
                          obu płci w tym zakresie są takie same, a te różnice, które ty przytaczasz mają
                          źródło w społeczno-kulturowych i głęboko osadzonych stereotypach.
                          Na otarcie łez powiem ci, że po pierwsze przewaga facetów w zakresie wyobraźni
                          przestrzennej jest naukowo udowodniona, a po drugie kobietom gorzej wychodzi
                          sikanie na stojąco.

> asche_zu_asche napisała:
                          >
                          > > Twoja interpretacja jest dla ciebie
                          > > podbudowująca
                          >
                          > nie potrzebuję takiej podbudowy, dla mnie sukcesy jak i porażki działają w moim
                          > życiu równie motywująco, sukcesy zachęcają do dalszej pracy, porażki zmuszają d
                          > o
                          > refleksji, czasem także do cięższej pracy
        • berta-live Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:08
          Polaków wśród laureatów prestiżowych nagród też jak na lekarstwo. Czyżby to
          oznaczało, że naprawdę są genetycznie upośledzeni i nadają się tylko do
          szorowania garów przedstawicielom narodów, które zebrały większość prestiżowych
          nagród?
          • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:15
            berta-live napisała:

> Polaków wśród laureatów prestiżowych nagród też jak na lekarstwo. Czyżby to
            > oznaczało, że naprawdę są genetycznie upośledzeni i nadają się tylko do
            > szorowania garów przedstawicielom narodów, które zebrały większość prestiżowych
            > nagród?

Polaków jest mało, ale laureatów dajmy na to Nobla polskiego pochodzenia już nie (pl.wikipedia.org/wiki/Lista_laureat%C3%B3w_Nagrody_Nobla_polskiego_pochodzenia) . A to by oznaczało, że w Polsce nie ma warunków do pracy naukowej a nie, że Polacy są genetycznie upośledzeni
            • berta-live Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:20
              Złej baletnicy to i spódnica zawadza. Polskie pochodzenie oznacza, że jednak nie
              byli polakami tylko przypadkowo trafiła im się domieszka polskich genów. A te
              kluczowe odziedziczyli po przodkach o narodowości pronagrodowej. Nie mówiąc o
              tym, że nawet tą polskość można zakwestionować. Większość znanych Polaków to
              niestety Żydzi, Niemcy albo Rosjanie, którym trafiło się mieszkać na polskim
              terytorium. Przypominam, że nawet Kopernik słowa po polsku nie znał.
            • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:20

>
              > Polaków jest mało, ale laureatów dajmy na to Nobla polskiego pochodzenia już
              nie (pl.wikipedia.org/wiki/Lista_laureat%C3%B3w_Nagrody_Nobla_polskiego_pochodzenia)
              . A to by oznaczało, że w Polsce nie ma warunków do pracy naukowej a nie, że
              Polacy są genetycznie upośledzeni
              >
              >

No ale przecież tak samo jest z kobietami. Dostają nagrody, więc nie są
              upośledzone. Nie mają warunków do pracy naukowej, bo stereotypy i fakt
              zachodzenia w ciążę, rodzenia i opiekowania się dziećmi.
              • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:28
                Dokładnie. A jak któraś dzieci rodzić nie chce i woli karierę naukową to jest
                "złą feministką" i nas stos z nią, ze Środą, Szczuką i innymi. Na stos!
                • kitek_maly Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 15:43
                  Rzeko, tak czytam i czytam - i podziwiam Cię. :)
                  Jednym słowem - ściana. :D
                  • jan_hus_na_stosie Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 21:56
                    kitek_maly napisała:

> Jednym słowem - ściana. :D

Jeśli ja ściana to ty feministyczny beton :)
                    • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 22:16
                      O, widzę, że znowu robi się miło ;)
            • figgin1 Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 15:39
              A to by oznaczało, że w Polsce nie ma warunków do pracy naukowej a nie, że
              Polacy są genetycznie upośledzeni
              >

Niemożliwe, skad takie wnioski?
        • miss.yossarian Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 15:51

> figgin1 napisała:
          >
          > > Kobiety nie oddzielają uczuć od seksu
          >
          > niektóre oddzielają tylko po co mężczyźnie taka kobieta? :)
          >
          > > kobiety są kiepskie z matmy
          >
          > No to poszukaj kobiet wśród laureatów:

...

i pewnie nadal uważasz że jako facet nie masz problemów z logiką? :D
    • rzeka.chaosu Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:17
      Że na żonę lepsze są panie ze wsi i małych miast :P
      Że kobiety są nielogiczne
      Że koty mają siedem/dziewięć żyć!
      Że II wojna światowa skończyła się tak jak u Tarantino.
      Że dzieci są złem i kosztowne w utrzymaniu są
      Że klient ma zawsze rację
      Że jak kobieta mówi, że boli ja głowa to facet pewnie czymś wcześniej podpadł ;D
      • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:32
        rzeka.chaosu napisała:

> Że jak kobieta mówi, że boli ja głowa to facet pewnie czymś wcześniej podpadł ;
        > D

i że facetom się zawsze chce
        >
    • symulacrum Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:39
      z niebezpiecznych:
      że jak kobieta mówi NIE, to myśli TAK

a z banałów:
      nietoperze wplątują się we włosy
      • asche_zu_asche Re: Pogromcy mitów 26.03.10, 23:44
        symulacrum napisała:

>
        > a z banałów:
        > nietoperze wplątują się we włosy
        >

Pająki zamieszkujące nasze domy gryzą
    • ind-ja Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:08
      zestawy zwiazne z dziecmi,np.nie kupuj wyprawki przed urodzeniem dziecka bo cas
      tam sie zlego stanie.Albo rzucanie uroku na dzieci,wiazanie czerwonych
      kokardek,nie wieszanie prania jak wieje wiatr,bo traba powietrzna zesle
      zarazki.To mnie wrecz przeraza
    • ursyda moje ulubione 27.03.10, 00:08
      - rozmiar nie ma znaczenia

- bez pracy nie ma kołaczy

bzdurabzdurabzdura:)
      • jan_hus_na_stosie Re: moje ulubione 27.03.10, 00:17
        ursyda napisała:

> - rozmiar nie ma znaczenia

wpadł tygrys do dołu i nie może wyjść, przechodzi słoń pyta co się stało no i
        pomaga pomóc. Trąbą nie sięgnął ale miał długiego więc go tam na dół spuścił i
        tygrys wylazł. Tydzień później do tej dziury zwalił się słoń. Przechodził tygrys
        no i próbuje mu pomóc - łapa za krótka, fajfus też za krótki. Zawołał jaguara i
        słonia jakoś wspólnie wyciągnęli. Jaki z tego morał? Kto ma długiego nie
        potrzebuje Jaguara ;D
    • symulacrum Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 00:17

Mężczyźni nie płaczą, a kobiety nie płacą
    • kora3 ze znanych mi :) 27.03.10, 08:59
      - jsli kobieta w ciąży ma brzuch wysoko i wydety to bedzie miec syna
      - jesli kobieta w ciązy ma smak na kwaśne potrawy to bedzie syn,
      jesli na słodkie to córka - mity z czaswó przed USG:)
    • kombinerki_pinocheta Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 19:16
      - w paryzu najlepsze kasztany sa na placu pigale
      - kto nie pije ten donosi
      - chudzi walcza do upadlego
      - z akumulatorem na jajach jeszcze nikt nie klamal
    • lacido Re: Pogromcy mitów 27.03.10, 22:33
      ja się bawi ogniem to się w nocy zsika :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka