Dodaj do ulubionych

Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studiach ?

IP: *.icpnet.pl 15.03.04, 23:14
Niedawno dowiedziałam się ,że siostra mojego kumpla ( klasa maturalna , lat
19 ) , dostaje za poważniejsze wykroczenia pasem na tyłek. Ma do wyboru
szlaban na wyjścia , kasę , albo inne rzeczy , albo kilka pasów. Wybiera
przeważnie pasy. Czy to jeszcze się zdarza w dzisiejszych czasach? Czy
młodzież licealna dostaje jeszcze po tyłkach? Bo za czasów moich rodziców to
podobno była norma tak do matury. Trochę mnie koleś zdziwił jak o tym mówił.
Obserwuj wątek
    • evvusia Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 00:31
      To raczej nienormalne. Teraz i tak coraz mniej ludzi bije swoje dzieci.
    • Gość: Bambula Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.chello.pl 16.03.04, 08:40
      Pasem nie dostawałam, ale moi rodzice wywierali presję psychiczną. Do końca
      studiów musiałam im się ze wszystkiego tłumaczyć, otrzymywać ( lub nie)
      akceptację. Miałam prawa dziecka , ale obowiązki dorosłego człowieka. Po
      studiach wyszłam za mąż i.......rodzice chcieli wtrącać się dalej. Gdy
      mieliśmy z mężem odmienne zdanie albo: obrazali się, albo dochodziło do
      karczemnej awantury ( bo oni wiedzą lepiej), albo znajdowali sto sposobów, aby
      nas ( a głównie mnie) karać psychicznie.
      Wybraliśmy, my ludzie dorosli, samodzielni i niezależni wyjście nr 3 - mówić
      rodzicom tylko to co chcieliby usłyszeć, a gdy robimy inaczej - kłamać.
      W domach ( obu- naszym i rodziców) zapanował spokój i harmonia. Trudno - te
      typy tak mają i uważam, że słusznie wybraliśmy mniejsze zło.
      • gibki Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 10:09
        nie ma mniejszego zla
        ani wiekszego dobra
        albo powinni zaakceptowac ze jestes dorosla albo nie sa Twoimi rodzicami
        psychiczni idioci
        • Gość: Bambula Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.chello.pl 16.03.04, 12:24
          Są moimi rodzicami - tego nikt ani nic nie zmieni. Jest mniejsze zło - nie
          generowanie konfliktów. W sytuacji, w której dochodziłoby do awantur, obrażania
          się i presji psychicznej nikt nie czułby się dobrze. Okłamując rodziców mam
          psychiczny dyskomfort, ale jest to najlepsze wyjście z niełatwej dla wszystkich
          sytuacji.
          Oczywiście mozna zerwać wszelkie stosunki z rodzina natywna, ale jest to
          jeszcze bardziej chore.
          • Gość: Lena Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: 80.48.96.* 16.03.04, 12:50
            A nie uważasz Bambulo, że żyjesz ze złym oddechem rodziców na plecach ? Że na
            swoje decyzje, któych komsekwencje ponosisz wyłącznie Ty musisz patrzeć ich
            oczyma? Ile razy na dzień, w tygodniu, miesiącu myślisz nad tym co robisz "co
            rodzice powiedzą"?
            Uważaj, bo podobne relacje będziesz budowała ze swoim dzieckiem. Do
            takiej "schizofrenii" człowiek się przyzwyczaja i taki tok myślenia jak Twój
            zdaje się dla niego normalnym.
            • Gość: Bambula Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.chello.pl 18.03.04, 13:17
              Wiesz, to chyba nie do końca prawda. Mój syn jest już całkiem dorosłym
              człowiekiem i ma zupełnie inne relacje ze mna niż ja ze swoimi rodzicami ( i to
              nie tylko dziś, ale 10-20-30 lat temu).
              Był okres kiedy , jako nastolatka czy studentka, próbowałam się buntować -
              przynisoło to więcej szkody niż pozytku. A czy czuję na plecach oddech
              rodziców? Nie wiem. Robię swoje, nie generuję konfliktów ani awantur. Mówie im
              dokładnie to, co chcieliby usłyszeć.
              • allegropajew Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 26.06.22, 23:44
                Wszystko jest kwestią ceny...

Gościula
    • losiu4 Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 09:29
      Gość portalu: zdziwiona napisał(a):

> Niedawno dowiedziałam się ,że siostra mojego kumpla ( klasa maturalna , lat
      > 19 ) , dostaje za poważniejsze wykroczenia pasem na tyłek. Ma do wyboru
      > szlaban na wyjścia , kasę , albo inne rzeczy , albo kilka pasów. Wybiera
      > przeważnie pasy.

dziwny wybór, no ale skoro tak chce... Pomijam to, że - jak dla mnie - dziwnym
      raczej jest stosowanie "pasów" w stosunku do osoby było nie było dorosłej. Z
      drugiej strony jednak pozostaje pod opieką rodziców, którzy nadal ponoszą
      odpowiedzialność za swoje dziecko. A w związku z tym powinni mieć pewne
      środki "perswazji"

> Czy to jeszcze się zdarza w dzisiejszych czasach? Czy
      > młodzież licealna dostaje jeszcze po tyłkach? Bo za czasów moich rodziców to
      > podobno była norma tak do matury. Trochę mnie koleś zdziwił jak o tym mówił.

Ostatnie pasy dostałem koło 3 klasy podstawówki (straaasznie dawno to było).
      Należało mi sie zresztą :) Potem wystarczyła perswazja słowna.

Pozdrawiam

Losiu
    • gibki Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 10:13
      a moze ona TO lubi??
    • Gość: longina Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: 212.33.80.* 16.03.04, 10:17
      Ja dostałam raz w liceum (II klasa), i to porządnie, ale zdecydowanie należało
      mi się. Był to jednorazowy incydent, a teraz, już jako dorosła osoba,
      absolutnie nie mam żadnych problemów w relacjach z rodzicami.

pozdr
    • reniatoja Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 11:21
      Chodzi o siostre Twojego kumpla. A co z samym kumplem? tez dostaje pasem w
      dupe?

To co opisalas kojarzy mi sie z jakas perwersja seksualna, ktora dotknela byc
      moze i wszystkich zaangazowanych w proceder "lania" czlonkow rodziny.
      • kini Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 12:26
        > To co opisalas kojarzy mi sie z jakas perwersja seksualna

Mówiąc szczerze, mnie też niesmak ogarnął, bo skojarzyłam to samo...
        • niuniek6 Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 16.03.04, 13:13
          > > To co opisalas kojarzy mi sie z jakas perwersja seksualna
          >
          > Mówiąc szczerze, mnie też niesmak ogarnął, bo skojarzyłam to samo...

Komu co wglowie temu tak sie kojazy. To juz mamy tu na forom dwie milosniczki
          klapsow:) ktora nastepna? :PPPPPP
    • Gość: zdziwiona Do Longiny IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 19:59
      A kiedy byłaś w drugiej klasie LO ?
      A co do kumpla to ona ma teraz 27 lat. Dostawał do matury.
      • Gość: longina Re: Do Longiny IP: 217.153.182.* 17.03.04, 14:08
        zdziwiona
    • Gość: dorosla Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.04, 20:32
      Ja majac duzo wiecej lat niz 19 dostawalam w dupe.
      I nie bylo to bynajmniej zadne "zboczenie" mojej matki, po prostu mnie lala tym
      co bylo pod reka, smycza, wieszakiem itp. jak nie trafila w dupe to tym gorzej
      dla mnie.
      Czesto tak nie bylo, ale nie ma co udawac, ze to miejsca nie mialo.
      Nie bylo to nigdy bicie po jakiejs tam rozmowie czy cos w tym stylu, ot
      wkurzyla sie..
      Oczywiscie w zadnym razie nie jest takie bicie z emocji lepsze od tego "na
      zimno".
      Dzialo sie to moze ok 10 lat temu.
      Nie uwazam, aby bylo to cos normalnego, ale tez wiele rzeczy mozna zapomniec.
      • Gość: Nuna Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.arcor-ip.net 16.03.04, 20:52
        Ja z moim bratem dostawalismy rzemieniem specjalnie do tego celu zrobionym,
        ostatnim razem dostalam majac 20 lat.
        • Gość: zdziwiona Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.icpnet.pl 16.03.04, 20:59
          Ciekawe rzeczy czytam. Nuna a ile teraz masz lat? Wiem ,że 20 lat temu to było
          normalne , ale nie słyszałam ,aby teraz to się praktykowało. Chyba ,że ludzie
          milczą. Z drugiej strony jak widzę zachowanie , niektórych młodych osób......
          • Gość: Nuna Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.arcor-ip.net 16.03.04, 21:36
            Teraz mam 30 a moj brat 27 on wiecej obrywal gdyby nie byl wiekszy od ojca to i
            teraz by dostal.Dodam, ze moj ojciec to czlowiek po studiach, byly radny,
            dyrektor duzej firmy a nie facet z pod budki z piwem.Z calym szacunkiem do tych
            ostatnich.
          • Gość: dorosla Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.04, 21:40
            Dlaczego uwazasz, ze 20 lat temu bicie rzemieniem (przyklad Nuny) bylo
            normalne??
            To nigdy nie jest i nie bedzie normalne. To usprawiedliwia naszych rodzicow(to
            ze byly inne czasy)??
            nie sadze
            W swoim zyciu, az tak wiele razy nie oberwalam, jednak to nie ma znaczenia, bo
            te sporadyczne razy pozostaja gdzies tam,(w odleglej)pamieci.
    • Gość: zdziwiona Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia IP: *.icpnet.pl 17.03.04, 23:56
      A tym postem to mała prowokacja.
    • leslaw.czaplinski Re: Czy ktoś dostał pasem w liceum albo na studia 29.05.22, 10:00
      Ja mieszkałem z rodzicami i do śmierci Ojca dostawałem lania pasem na goły tyłek. Przez ostatnie 11 lat nie miał już siły sam mnie bić i wyręczał się synami sąsiadki, do której mnie wysyłał, gdy zachodziła potrzeba ukarania mnie. Płacił im po złotówce za każde uderzenie i dorzucał dziesięc za fatygę. Wcześniej miałem rozliczenia w niedzielne ranki przed pójściem do kościoła. Ostatni raz fostałem mając 50 lat za narobienie telefonicznych impulsów przez dzwonienie na otwartą linię. Bylem zależny od ridziców, bo nie mogłem utrzynać się z własnych dochodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka