Dodaj do ulubionych

dobry ruch

09.09.10, 12:31
Tuska :)

beta.wiadomosci.onet.pl/swiat/tusk-polska-chce-byc-kluczowym-przyjacielem-wietna,1,3640889,wiadomosc.html
Piszę serio, jak swego czasu studiowałem podyplomowo coś co nazywa się "Polityka i kultura w krajach Azji i Afryki" to wszyscy badacze Azji Południowo-Wschodniej z którymi miałem zajęcia mówili, że Polska za mało zabiega o interesy w Azji, a moglibyśmy np. w takim Wietnamie gdzie Polska jest pozytywnie odbierana. Walka o interesy Polski w takich Chinach nie ma większych szans gdyż jesteśmy za małym graczem i kraje takie jak Wielka Brytania, Francja, Niemcy czy USA nie dopuszczą nas tam. Ale taki Wietnam, który dynamicznie się rozwija może być naszym poważnym partnerem i jesteśmy tam w stanie konkurować z innymi potęgami jeśli chodzi o współpracę gospodarczą :)
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: dobry ruch 09.09.10, 13:04
      a moja córka nie chce chodzić na wietnamski!
    • venettina Re: dobry ruch 09.09.10, 13:18
      Jesli chodzi o Chiny, to dla Chin Polska jest... pchłą i to zlosliwa. Mowienie o "niedopuszczaniu" przez USA czy inne Niemcy to pomylka i smiech na sali.

Po pierwsze nie mozemy byc "partnerem" kolosa jakim sa Chiny. Po drugie, opowiadajac sie jawnie i konsekwentnie po stronie Tybetanczykow wykluczylismy sami siebie z jakich kolwiek stosunkow "partnerskich" z Chinami. Skutecznie.

I na koniec: w jezyku polityki "kluczowy przyjaciel" nie znaczy nic. Kompletnie nic.
      Dobrym partnerem dla Polski bylaby Korea Poludniowa, ktora jest innowacyjna, dynamiczna, a nie panstwo Trzeciego Swiata, gdzie wiekszosc obywateli zyje za mniej niz dolara dziennie. Jednak rosnaca mniejszosc wietnamska w Polsce wymusza i bedzie wymuszala coraz bardziej utrzymywanie dobrych stosunkow z tym panstwem.
      • jan_hus_na_stosie Re: dobry ruch 09.09.10, 13:27
        venettina napisała:

> Po drugie, opowia
        > dajac sie jawnie i konsekwentnie po stronie Tybetanczykow wykluczylismy sami si
        > ebie z jakich kolwiek stosunkow "partnerskich" z Chinami. Skutecznie.

Hahaha
        Rozumiem, że Francja też się wykluczyła :D

USA też się wykluczyły i nawet Niemcy ;)

> Dobrym partnerem dla Polski bylaby Korea Poludniowa, ktora jest innowacyjna, dy
        > namiczna, a nie panstwo Trzeciego Swiata, gdzie wiekszosc obywateli zyje za mni
        > ej niz dolara dziennie.

i tym oto stwierdzeniem ukazałaś całkowitą niewiedzę i ignorancję odnośnie Wietnamu :)
      • jan_hus_na_stosie poczytaj sobie o Wietnamie 09.09.10, 13:30
        może się dowiesz czegoś czego nie wiedziałaś i stereotypowe postrzeganie Wietnamu jako biednego i zacofanego kraju Ci się zmieni ;)

www.polska-azja.pl/2008/02/28/czas-na-wietnamskiego-smoka-teraz-wietnam/
        • simply_z Re: poczytaj sobie o Wietnamie 09.09.10, 13:52
          wiele osob tak postrzega Wietnam ,ba nawet Brazylię;) jesli juz mowimy o krajach tzw trzeciego swiata.
          • marguyu Re: poczytaj sobie o Wietnamie 09.09.10, 14:01
            simply_z napisała:

> wiele osob tak postrzega Wietnam ,ba nawet Brazylię;) jesli juz mowimy o krajach tzw trzeciego swiata.

ba! cala Ameryke Poludniowa.
            W wiekszosci to ci, ktorzy nigdy w niej nie byli. Szczegolnie w Argentynie, Chile, Brazylii czy Urugwaju.
        • paniodmatematyki Re: poczytaj sobie o Wietnamie 10.09.10, 00:22
          a ja proponuje przejedz sie do Wietnamu zamiast poczytac o Wietnamie i zobacz jaki to biedny kraj. Moze byc jedynie konkurencyjny pod wzgledem taniej sily roboczej, ale niestety nadal jest na granicy trzeciego swiata, sama nie zaliczam Wietnamu do tej kategorii jako ze nie ma tam wojny ani powazniejszy zamieszek. Ale generalnie bieda tam piszczy, 5 dolarow zarobku na miesiac to norma. 5 dolarow!!! niestety ale to jest biedny kraj. a czy zacofany - zalezy jak postrzegamy zacofanie, na pewno odmienny kulturowo co troche rozmazuje opcje niezaleznej oceny tej kategorii
          • jan_hus_na_stosie Re: poczytaj sobie o Wietnamie 10.09.10, 16:04
            paniodmatematyki napisała:

> Ale generalnie bieda tam piszczy, 5 dolarow zarobku na miesiac to norma. 5 dolar
            > ow!!! niestety ale to jest biedny kraj

No to spójrzmy na fakty a nie dywagacje i porównajmy Wietnam z 3 innymi krajami, z Polską, Argentyną i Ukrainą.

Bezrobocie:

Wietnam - 6.5%
            Polska - 8.9%
            Argentyna - 8.7%
            Ukraina - 8.8%

Procent ludności żyjąca poniżej granicy ubóstwa:

Wietnam - 12.3%
            Polska - 17%
            Argentyna - 13.9%
            Ukraina - 35%

No i co? kto tu jest zacofany i żyje w biedzie?

Jeden z bardziej wiarygodnych wskaźników ukazujących jak ludziom się żyje w danym kraju (HDI - Human Development Index) stawia Wietnam (0.725) na podobnym poziomie co Ukrainę (0.774)

Źródło danych:
            www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vm.html
            www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pl.html
            www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ar.html
            www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/up.html
            pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_Wska%C5%BAnika_Rozwoju_Ludzkiego
            • simply_z Re: poczytaj sobie o Wietnamie 10.09.10, 16:29
              zaskakujące są dla mnie wskaźniki argentynskie ,z tego mi mowili znajomi z pracą jest naprawdę ciężko. rząd jest totalnie niewydolny ,a głodujący w stolicy ludzie nie są rzadkością ,co jest dziwne o tyle ,że Argentyna jest czolowym eksporterem mięsa na świecie ( konkretnie wolowiiny) ,a populacja jest niec tylko wyższa od Polski...
            • paniodmatematyki Re: poczytaj sobie o Wietnamie 10.09.10, 19:06
              bardzo ciekawe co piszesz, wiesz jak powolujesz sie na zrodla to jeszcze zadaj sobie troche trudu by te zrodla zrozumiec.
              najlepszy wskaznik rozwoju ekonomicznego to produkt krajowy brutto (ujednolicona metodologia jego obliczania, nie tak jak w przypaku povery line stosowanego przez cia) tak wiec popatrzmy:

polska- GDP - per capita (PPP): $17,900 (2009 est.), country comparison to the world: 65
              wietnam - GDP - per capita (PPP):$2,900 (2009 est.), country comparison to the world: 165

widzisz teraz roznice pomiedzy 17.900 dolarami a 2.900? jak chcesz to lepiej zobaczyc to proponuje wycieczke do Wietnamu to zobaczysz naocznie bo za przeproszeniem pie...sz glupoty jak malo kto.

bezrobocie - im koszty pracy sa nizsze tym i bezrobocie zazwyczaj nizsze, im mniejsza placa tym wieksze zatrudnienie, wiec nie jest to wskaznik dobrobytu zawsze odpowiedni.

dalej wskaznik ubostwa. tu juz poleciales/polecialas obojniaku po bandzie, nie mozna tych procentow porownywac ani zestawiac bo nie sa one zbierane wg tych samych standardow. wystarczy poczytac o metodologii cia do ustalenia grnaicy ubostwa, poniewaz to chyba zbyt skomplikowane sie wydawalo dla ciebie to ja ci to przytocze tutaj:

National estimates of the percentage of the population falling below the poverty line are based on surveys of sub-groups, with the results weighted by the number of people in each group. Definitions of poverty vary considerably among nations. For example, rich nations generally employ more generous standards of poverty than poor nations

zrodlo: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/docs/notesanddefs.html?countryName=Vietnam&countryCode=vm®ionCode=eas#2046

wiec o jakich dywagacjach ty do mnie skaczesz, skoro robisz analize porownawcza 4 badan o roznej metodologii.

popatrzmy na jeszcze jeden przykadowy czynnik wazy dla ekonomii - inflacja (jak szybko waluta sie deprecjonuje) :
              wietnam : Inflation rate (consumer prices): 7% (2009 est.);
              poland Inflation rate (consumer prices): 3.5% (2009 est.)

i tak dalej i tam podobnie, akurat z tematu wietnamu i azji poludnowo wschodniej watpie bys mial wiecej do powiedzienia niz ja, bo ja tam mieszkalam, znam to z rzeczywistosci a nie wskaznikow ekonomicznych (ktorych nie umiesz interpretowac, ale mozna sie tego nauczyc ,glowa do gory), czy artykulow z internetu.

wietman to biedy kraj, jest kilka enklaw wzglednego dobrobytu - Hanoi czy Ho Chin Mingh City, i to tez ne znaczy ze im sie przelewa, po prostu na tle prowincji gidze bida trzeszczy, jakos to jeszcze wyglada.

i ciekawostka na koniec, czy wiesz ze w wietnamie mozesz sobie wynajac na czas gry w tenisa osobe do podawania pileczek za ok 10-20 centow $ na godzine? myslisz ze w polsce by to przeszlo?

oczywscie sa kraje jeszcze bardziej ubozsze niz wietnam, ale wietnam jet biednym krajem i kazdy wietnamczyk ci to powie.
              • jan_hus_na_stosie Re: poczytaj sobie o Wietnamie 11.09.10, 10:55
                paniodmatematyki napisała:

> najlepszy wskaznik rozwoju ekonomicznego to produkt krajowy brutto

i tym oto jednym zdaniem ośmieszyłaś się maksymalnie, jesteś ekonomiczną analfabetką :)

ja w przeciwieństwie do ciebie miałem zajęcia z ekonomii (w tym także z ekonomii rozwoju) i powiem ci, że jesteś ekonomicznym głąbem :)
                • paniodmatematyki Re: poczytaj sobie o Wietnamie 12.09.10, 13:11
                  tak tak, najprosciej obelzywie odniesc sie do kogos, tak aby tylko nie dac zadnych kontargumentow. zostales rozpi.eprzony w proch i puch, prosze bardzo - zdyskredytuj moje argumenty a nie tylko ad personam do mnie mowisz. Nie wiesz dziecko co ja i gdzie ja studiowalam a Twoja wiedza o ekonomii jest zenujaca, co pokazales dajac wskazniki ktorych nawet nie rozumiesz. moze i miales zajecia z ekonomii, coz z tego skoro nadal nic nie rozumiesz.

osmieszyles sie po raz kolejny. Wogole co ponoc facet robi na forum kobieta non stop? masz problem z soba, to na bank. no ale daj jeszce jakies argumenty czemu w wietnamie jet tak zajebiscie i fajnie i dostatnio. Najlepiej podeprzyj sie wikipedia i wskaznikami ktorych nie rozumiesz

• jan_hus_na_stosie Re: poczytaj sobie o Wietnamie 12.09.10, 13:46
                    za głupia jesteś aby z tobą nawet polemizować, szkoda mi mojego czasu, serio :)
                    • paniodmatematyki Re: poczytaj sobie o Wietnamie 12.09.10, 18:41
                      bla bla bla tepa dzido
      • iminlove Re: dobry ruch 12.09.10, 14:53
        Wg mnie mówienie o byciu partnerem dla Chin jest w ogóle pomyłką; tak powiedzieć mogą co najwyżej Stany.

Niemniej jednak, polski biznes jest obecny w Chinach, tak jak chiński w Polsce. Stosunki polsko-chińskie istnieją i mogą być z powodzeniem rozwijane. Tybet? A czy przeciętnego przedsiębiorcę obchodzi Tybet? Liczy się kasa:)
    • tylko-pralka Re: dobry ruch 11.09.10, 10:51
      hehe
      ja tam nie znam się na Wietnamie, ale widzę tu, że Jan został znokautowany, albo może przygotowuje dowody naukowe do poparcia swych tez ;)
      • jan_hus_na_stosie Re: dobry ruch 11.09.10, 10:56
        tylko-pralka napisała:

> hehe
        > ja tam nie znam się na Wietnamie

nie ma się czym chwalić

> ale widzę tu, że Jan został znokautowany

nie dość, że głupia to i ślepa
        • jan_hus_na_stosie Re: dobry ruch 11.09.10, 10:57
          zresztą, twój nick mówi sam za siebie :)
          • tylko-pralka Re: dobry ruch 11.09.10, 15:24
            Uwielbiam Cię Janek, czytam od dawna i naczytać się nie mogę. Jeszcze!
            • simply_z Re: dobry ruch 11.09.10, 16:08
              zawsze mnie rozwala argument janka o jego ekonomii na studiach ,a ja mialam rys.techniczny czy jestem architektem juz?;)
              • jan_hus_na_stosie Re: dobry ruch 11.09.10, 16:26
                simply_z napisała:

> zawsze mnie rozwala argument janka o jego ekonomii na studiach ,a ja mialam rys
                > .techniczny czy jestem architektem juz?;)

po prostu jestem od ciebie inteligentniejszy i bardziej oczytany, przynajmniej jeśli chodzi o ekonomię, proste :)
                • simply_z Re: dobry ruch 11.09.10, 16:36
                  no raczej nie za bardzo;) a skromnościa to ty nie grzeszysz ale widzisz to jest wlasnie to;)
                  potrafisz nawrzucac tutaj kobietom ,a one i tak cię wielbią ,to dla mnie prawdziwa zagadka mojej płci....
              • wiarusik Re: dobry ruch 11.09.10, 16:36
                też miałem ekonomię na studiach,ale żebym się mądrzył z tego powodu-raczej nie;)
                • paniodmatematyki Re: dobry ruch 12.09.10, 13:13
                  niech nam janek powie jaki problem ma ze soba ze caly wolny czas spedza na forum kobieta?
    • wiarusik Re: dobry ruch 11.09.10, 16:05
      wietnam jest o tyle przyjemny dla ewentualnego przedsiębiorcy, że tam posługują się alfabetem łacińskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka