d.moll.ka
03.10.10, 20:50
Rzecz dotyczy treści przysięgi małżeńskiej w różnych religiach oraz na ślubie cywilnym... Czy moglibyście podać, jaka jest treść przysięgi w Waszej religii: protestantyzm, prawosławie, islam itd.... Niestety nie udało mi się tak na szybko dotrzeć do takich informacji. Dotarłąm do bardzo ciekawego spojrzenia w prawosławiu na małżeństwo, gdzie unieważnia sie je z miejsca z powodu zdrady (i słusznie!): tygodnik.onet.pl/1,30826,druk.html
Zainspirował mnie wątek facettta na FM o zdradzie i braku w tekście przysięgi na ślubie cywilnym deklaracji o wierności seksualnej. W związku z tym facettt pisze, że pojęcie zdrady w takim razie jego małżeństwa nie dotyczy... i że... no wiadomo!
Jaka jest treść przysięgi u Was?
Tekst przysięgi katolickiej jest raczej wszystkim znany:
www.planowaniewesela.pl/warto_wiedziec/tekst_przysiegi_w_kosciele.html
Tekst na ślubie cywilnym - faktycznie bez zaakcentowania wierności:
www.planowaniewesela.pl/warto_wiedziec/tekst_przysiegi_w_urzedzie_stanu_cywilnego.html
Ciekawe, jak na wierność małżeńską patrzą wszystkie religie świata... I jak ateiści traktują tę kwestię (nie chodzi mi o badanie OBOP-u na grupie reprezentatywnej;), chodzi mi o punkty widzenia, wypowiedzi poszczególnych osób. Zapraszam do podzielenia sie wiedzą :) pozdrawiam!