Dodaj do ulubionych

pytanie o alimenty - prosze o pomoc

08.10.10, 20:38
mam 24 lata
, moj ojciec placi 240 zl przekazywane poczta. w lipcu skonczylam studia i podjelam prace. mama mowila ze czytala gdzie
, ze jeszcze w wakacje
alimenty sie naleza, dlatego pieniadze zostaly odebrane w lipcu, sierpniu i wrzesniu, teraz przyszlo awizo, ze sa do odebrania pieniadze, nie spodziewamy sie w tym terminie niczego wiec to pewnie alimenty.
ojciec kiedys prosil o zaswiadczenie ze sie ucze i takie zaswiadczenie bylo wysylane co rok. od 5 lat jak studiuje na zaswiadczeniu bylo napiasne ze przewidywany termin zakonczenia studiow to czerwiec 2010.
teraz sie zastanawiam czy odebrac te pieniadze czy nie. z jednej strony
na przekazie nigdy nie jest doslownie napisane ze to alimenty tylko ze "dla corki". teortycnzie ojciec sam z siebie moglby mi wysylac kase
powinien wiedziec ze koncze edukacje, bo zaswiadczenia nie dostal

czy jesli wybralabym te pieniacze i on dowiedzialby sie ze juz skonczylam studia i pracuje to moglby isc do sadu zebym mu oddala?

nie jestem ogolnie pazerna, ale mam tymczasowa prace a w domu
sie nie przelewa, planuje studia podyplomowe, a to kosztuje troche, kazdy grosz sie liczy, z ojcem nie mam zadnych kontaktow

dodam, ze przekaz pocztowy jest zawsze na mama, nie na mnie
Obserwuj wątek
    • ritsuko Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 20:50
      A mnie dziwi, że termin ukończenia masz na czerwiec? W teorii niezależnie od terminu obrony kończysz studia we wrześniu i wtedy tracisz status studenta. Kiedy odbierałaś dyplom?
      • namida7 Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 20:55
        broniłam sie na poczatku lipca, dostałam takie zaświadczenie, że ukończyłam studia, pracę zaczełam w lipcu. Dyplom miałam odebrac we wrześniu bo dopiero wtedy miał być gotowy, ale jeszcze nie odebrałam go, wykorzystuje trochę legitymacje studencką ktora mam wazna do konca pazdziernika...... Dlatego planuje odebrac dyplom na poczatku listopada...
        • ritsuko Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 21:47
          Powiem tak, mi przysługuje renta rodzinna i ZUS przyjmował termin zakończenia wypłat wrześniowy, więc myślę, że to oficjalna wersja, zwłaszcza, że dyplom jest do odebrania w październiku i ulgi wszelkie przysługują do końca września (legitkę masz podbitą pewnie do 30 września, jak ja)
    • kadfael Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 20:59
      A to są sądownie przyznane alimenty czy doprowolnie przez ojca wpłacana suma.
      • namida7 Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 21:01
        sadownie przyznane
        • alikate Re: pytanie o alimenty - prosze o pomoc 08.10.10, 21:53
          forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/11358-alimenty-do-26-roku-zycia-czy-konca-nauki.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka