Dodaj do ulubionych

Trochę powagi

22.10.10, 14:21
Chcecie dostępności in vitro?
Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:22
      stedo napisała:

> Chcecie dostępności in vitro?

A to jest niedostępne?
      • monia515 Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:26
        tak- chcę dofinansowania, bo póki co- mogłam sobie pozwolić tylko na jedną próbę. Na drugą narazie mnie nie stać, a czas leci...
        Zabieg+leki, to 10 tys. zł; do tego dochodza wizyty u lekarza i inne dodatkowe koszty.
        W moim przypadku in vitro, to jedyna metoda zapłodnienia, bo nie mam jajowodów.
      • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:28
        Z NFZ nie ma. Prywatne przychodnie oferują za grube tysiące. A teraz w sejmie jest jeden z projektów w ogóle zakazujących, jak aborcji.To projekt PISu oczywista.
    • puszysta_gimnazjalistka Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:25
      In vitro jest po za sferą moich zainteresowań, aczkolwiek nie chciałbym medialnego zwycięstwa betonu, popsułoby mi to humor.
    • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:25
      Tak oraz związki partnerskie, adobcja dzieci przez pary homoseksualne, eutanazja (kara śmierci na życzenie skazanego na dożywocie), aborcja.

• martishia7 Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:27
      Weź, czytam jednym okiem relację z debaty i ciśnienie mi rośnie.
      Oczywiście, że bezwzględnie musi być niezakazane, ustawa powinna dopuszczać tworzenie zarodków nadliczbowych, ich mrożenie, użycie tkanek obcego dawcy.
      Co do refundacji - byłoby miło, ale oczywiście może być ciężko. Moim zdaniem się opłaca. Ludzie, którzy tyle przejdą, żeby mieć dziecko, prawdopodobnie otoczą je ponadprzeciętną troską. Na dłuższą metę takie dzieci będą prawdopodobnie "opłacalnymi" obywatelami.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:28
        > Moim zdaniem si
        > ę opłaca. Ludzie, którzy tyle przejdą, żeby mieć dziecko, prawdopodobnie otoczą
        > je ponadprzeciętną troską. Na dłuższą metę takie dzieci będą prawdopodobnie "o
        > płacalnymi" obywatelami.

To dość ryzykowne podejście... Bo przy takim podejściu nie opłacają sie hospicja, i nowoczesna opieka zdrowotna nad osobami w bardzo zaawansowanym wieku.
        • martishia7 Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:35
          To tylko odpowiedź na niewypowiedziany jeszcze argument, że "nas nie stać", a nie moje podejście. Osobiście uważam, że warto znaleźć środki na ten cel ze zwykłego humanitaryzmu.
    • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:31
      , jesteeem, zaaaaaaaaaaaaaaaaTAkinvtroo,ale to nie temat na piatkowy wieczor. Po trzech lapkach wina mam ochote na inne tematyy, tyypu: czy saklawiatury dla pijanyccchhh? Co by nie piiiiiiiiiiiisac taaak jak ja tuuuuuuuuuutaj:))))))))))))))))))))).
      • tabeletka Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:33
        co ty zzarlas? u mnie jest dopiero po 14.
        • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:47
          Zzarlam krewetki w sosie bazyliowym i popilam winem, grzech?
          • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:53
            Ty w robocie pijesz!!?? No wiesz??!! ;))
            P.S. Dziś w sejmie jednego z PSLu "zawiesili" bo pokazał się po spożyciu;))
            • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:32
              Oto on;))) Hiiihiii heee, heee.
              Ale sobie malowniczo "dał":
              www.youtube.com/watch?v=ko6HTqDnSpg
            • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:34
              Nie kompromituj sie!
      • sundry Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:36
        Jaka to strefa czasowa, że masz już piątek wieczór?
        • six_a Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:41
          kamczatka pewnie;), chociaż tam to już chyba sobota?
          • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:45
            Bystre dzieweczki bystre nie takie jak lew.
            Do soboty jeszcze trche brakuje.
            No, Pracowac, nie lazic po necie!!!
            powiem szefowi:)
            • six_a Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:49
              > powiem szefowi:)
              ja se sama powiem, nie musisz mnie wyręczać, poza tym skończyłam dziś.
              • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:36
                A Ty w tym samym kraju urzedujesz, czy co? ;)
                • six_a Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:49
                  na kamczatce?
                  no nie:)
    • menk.a Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:36
      Tak.
      Nie tylko dla małżeństw.
      Bez ograniczania czy mogą powstać 2 czy 5 zarodków. W końcu chodzi o to, by para została rodzicami.
      Refundacja... piękna idea ale czy stać nas na to?
      • piotr_57 Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:16
        menk.a napisała:

> Tak.
        > Nie tylko dla małżeństw.

Dla 60 letnich babć też?

> Refundacja... piękna idea ale czy stać nas na to?

Podpowiedz mi proszę co w tym pięknego, bo jakoś nie mogę "zapalić".
        • menk.a Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:35
          Nie. Hmm ograniczyłabym do 45r.ż. u kobiet. Wiek potencjalnego ojca dajmy na to do 50.
          Piękna, bo może pomóc w posiadaniu potomstwa bez różnicowania na biedniejszych i bogatych. Koszt to bowiem ok. kilkanaście tysięcy zł, prawie dwadzieścia tysięcy (a tyle mniej więcej wynosi koszt przygotowania pary do zabiegu - od diagnostyki, po leki, po zabieg, a najczęściej na jednym zabiegu się nie kończy). Zatem całkiem sporo. Do refundacji mam jednak ambiwalentny stosunek.
          • piotr_57 Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:51
            menk.a napisała:

> Nie. Hmm ograniczyłabym do 45r.ż. u kobiet. Wiek potencjalnego ojca dajmy na to
            > do 50.

Bardzo słusznie:) zgadzam się w zupełności.

> Piękna, bo może pomóc w posiadaniu potomstwa bez różnicowania na biedniejszych
            > i bogatych. Koszt to bowiem ok. kilkanaście tysięcy zł, prawie dwadzieścia tys
            > ięcy (a tyle mniej więcej wynosi koszt przygotowania pary do zabiegu - od diagn
            > ostyki, po leki, po zabieg, a najczęściej na jednym zabiegu się nie kończy). Za
            > tem całkiem sporo.

A ja jestem właśnie za tym, jak piszesz, podziałem.
            Trochę wiem ile kosztuje wychowanie dziecka i uważam, że ludzie którzy nie potrafią "zebrać" te 10 czy 20 tysięcy, w ogóle nie powinni mieć dzieci, nie mówiąc już o ty żeby społeczeństwo mialo im te dzieci "fundować". Boję się, że spora część tych matek wydepcze prostą ścieżkę z kiliniki in vitro do MOPS-a.

Do refundacji mam jednak ambiwalentny stosunek.

A ja nie miałbym nic przeciwko refundacji, ale na przykład w 3 lata po narodzinach, pod warunkiem, że nie korzystano z innych form pomocy społecznej.

• hamisi Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:11
              Nierzadko 15-16-letnia patologia rozmnaża się naturalnie na gigancie z domu z przypadkowym narkomanem,a porządni uczciwi ludzie nie mogą zajść w ciążę w inny sposób niż przez in-vitro.
    • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:38

mnie to nie dotyczy, ale zupelnym nieporozumieniem bedzie zakaz tego typu praktyk

nie dla dofinansowania
      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:45
        zebyś podał jeszcze jakiś konkretny powód. A tak nie, bo nie. ;)
        > nie dla dofinansowania
        • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:49
          nie podoba mi sie oplacanie czyichs zachcianek z pieniedzy podatnikow
          • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:57
            Widać że problem jest dla Ciebie tak daleki jak nowo odkryta najdalsza galaktyka.Jednak chęć posiadania potomstwa jest dla innych podstawową potrzebą. I nie jest to zachcianka. Ciekawe co powiesz gdy i na Ciebie przyjdzie"kryska"?
            • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:05
              Jesli to jest dla kogos podstawowa potrzeba to znajdzie na nia pieniadze. Jak go nie stac na zabieg to nie bedzie go tez stac na utrzymanie dziecka, wiec lepiej niech go nie ma.
              Brakuje pieniedzy na ratowanie zycia.
            • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:06
              nie rozumiem Twojego argumentu
              zdaje sobie sprawe z tego, ze dziecko jest marzeniem wielu osob, dlatego oburza mnie to, ze jakis czarny dziad chcialby tego komukolwiek zabronic

ale wcale to nie oznacza, ze dopuszczam mozliwosc zabierania pieniedzy innym, by kogos uszczesliwiac
              ja poprosze dofinansowanie na audi a8, tylko mi nie pisz, ze audi a8 to nie dziecko, bo moze akurat dla niektorych a8 jest calym zyciem?

poza tym widze na dole kwote 10tys zl i 20-30% skutecznosc, 10 tys zl to jakies dwa miesiace w niemczech przy pracy na polu
              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:13
                W bogatych społeczeństwach fundują, dlaczego u nas nie można? Nie porównuj dziecka z samochodem, bo to śmieszne.
                • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:19
                  > W bogatych społeczeństwach fundują, dlaczego u nas nie można?

nie rozumiem pytania i argumentacji, poprosze o wyjasnienie, bo to, ze andrzejek kupi mariuszkowi buty nie oznacza, ze franek tez jest w stanie te buty komus zafundowac
                  poza tym dlaczego akurat mariuszkowi?
                  dodatkowo kto by za tym stal? dogorywajacy NFZ? i kto by decydowal ktora rodzina dostanie dofinansowanie tzn ktora rodzina bardziej zasluguje na dziecko?

>Nie porównuj dzie
                  > cka z samochodem, bo to śmieszne.

dlaczego nie? nie bo nie?
                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:30
                    W kapitalizmie jest tak - coś za coś. Niech odbiorą trochę urzędasom (2 mln armia, która kosztuje rocznie państwo polskie kilkadziesiąt miliarów rocznie.
                    ) i przeznaczą dla osób pokrzywdzonych przez los, które nie mogą mieć dzieci z róznych przyczyn - nich będzie finansowych. I rachunek jest prosty. No chyba, że jesteś urzędasem z wysoką pensją.
                    > > W bogatych społeczeństwach fundują, dlaczego u nas nie można?
                    >
                    > nie rozumiem pytania i argumentacji, poprosze o wyjasnienie, bo to, ze andrzeje
                    > k kupi mariuszkowi buty nie oznacza, ze franek tez jest w stanie te buty komus
                    > zafundowac
                    > poza tym dlaczego akurat mariuszkowi?
                    > dodatkowo kto by za tym stal? dogorywajacy NFZ? i kto by decydowal ktora rodzin
                    > a dostanie dofinansowanie tzn ktora rodzina bardziej zasluguje na dziecko?

Mam nadzieję, że nie masz dzieci. DZIECKO NIE JEST RZECZĄ, KTÓRĄ MOŻNA KUPIĆ, SPRZEDAĆ, ROZPIE.DOLIĆ!!!
                    > dlaczego nie? nie bo nie?
                    • figgin1 Re: Trochę powagi 23.10.10, 10:31
                      Jak to pięknie brzmi "zabrać urz urzędasom", szkoda tyko, że autor sam nie wie co ma na myśli.
                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:00
                        Tzn. -> przesunąć część środków przeznaczonych dla urzędników i przenieść te środki do części budżetu odpowiedzialnego za in vitro. Jaśniej już nie potrafię. ;)
                        >figgin1 napisała:

> Jak to pięknie brzmi "zabrać urz urzędasom", szkoda tyko, że autor sam nie wi
                        > e co ma na myśli.
                    • princessjobaggy Re: Trochę powagi 23.10.10, 11:28
                      > Niech odbiorą trochę urzędasom (2 mln armia, która kosztuje rocznie państwo polskie kilkadziesiąt miliarów rocznie. ) i przeznaczą dla osób pokrzywdzonych przez los, które nie mogą mieć dzieci z róznych przyczyn - nich będzie finansowych.

Jesli juz maja komukolwiek odbierac i przeznaczac dla osob pokrzywdzonych przez los, dlaczego maja to byc od razu pary potrzebujace in vitro? Jest mnostwo innych, bardziej pokrzywdzonych i potrzebujacych, w kolejce.
                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:17
                        Wątek jest o in vitro i trzymajmy się tego. ;)

> Jesli juz maja komukolwiek odbierac i przeznaczac dla osob pokrzywdzonych przez
                        > los, dlaczego maja to byc od razu pary potrzebujace in vitro?

Zgadzam się, że jest wielu bardziej pokrzywdzonych, ale dostrzegam także wielu w świetnej kondycji finansowej, których płaca ma się nijak do wykonywanych obowiązków. Oczywiście mam na myśli pracowników budżetówki, nie prywaciarzy. Tam są środki na pomoc - niekoniecznie przy refundacji in vitro. ;)

>Jest mnos
                        > two innych, bardziej pokrzywdzonych i potrzebujacych, w kolejce.
                  • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:41
                    > i kto by decydowal ktora rodzin a dostanie dofinansowanie tzn ktora rodzina bardziej zasluguje na dziecko?

Przeciez doskonale wiadomo jak by sie to odbywalo: tak jak teraz jest z diagnostyka i operacjami - kto da w lape ten sie dostanie w pierwszej kolejnosci, pozostali niech czekaja w wieloletnich czesto kolejkach.
                • kochanic.a.francuza Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:40
                  Tak,dzieci sa wazniejsze od audi w koncu beda pracowac an nasz a emeryture:)
                  Ja bym chciala dofinansowanie na operacje plastyczna sutkow ale wobec zbyt niskiego przyostu naturalnego kapituluje na rzecz dzieci:))
                  • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:43
                    > Tak,dzieci sa wazniejsze od audi w koncu beda pracowac an nasz a emeryture

Oklepany argument i w dodatku od czapy. Wystarczy wpuscic odpowiednio duzo pracownikow zza wschodniej granicy i to oni moga pracowac na emerytury, tak jak teraz Polacy pracuja na emerytury Brytyjczykow.
                    • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:49
                      Nawet ruscy nie chcą pracować w Polsce. To może więcej murzynów zaprosić? ;)
                      • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:57
                        Ukraincy pracuja, Wietnamczycy pracuja, wiec nie opowiadaj bajek.
                        • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 16:35
                          Tacy to na Twoją emeryturę nie zarobią, a co dopiero na swoją. ;) Może warto zbliżyć się standardami do takich państw jak Ukraina i Wietnam z 80 zł emeryturki?
                          Poza tym odbebnią swoje i fru zagranicę. ;)
                          • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:34
                            Jak beda zatrudniani legalnie to beda placic skladki.
                            Moze powiesz jak zatrzymasz w kraju te dzieci, ktorych poczecie chcesz tak chetnie finansowac?
                            • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:45
                              W Polsce mało cudzoziemców-sezonowych płaci składki. Poczytaj.
                              > Jak beda zatrudniani legalnie to beda placic skladki.
                              To jest rola państwa - nie moja. Przede wszystkim jednak rodziców, którzy mogliby zaoszczędzić na in vitro i przeznaczyć owe środki na edukację początkową z prawdziwego zdarzenia. :)
                              > Moze powiesz jak zatrzymasz w kraju te dzieci, ktorych poczecie chcesz tak chet
                              > nie finansowac?
                              • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:11
                                Jak beda mogli legalnie pracowac to wiecej osob bedzie placic skladki. Ci, ktorzy maja w Polsce firmy juz placa.
                                Co jest rola panstwa? Zatrzymanie Polakow w kraju? Tak sie sklada, ze nie mozna tego zrobic, wychowanie tez nie ma tu nic do rzeczy.
                                • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:55
                                  Najpierw dajmy pracę kilku milionom bezrobotnym Polakom. ;)

> Jak beda mogli legalnie pracowac to wiecej osob bedzie placic skladki. Ci, ktor
                                  > zy maja w Polsce firmy juz placa.

Człek świadomy jest - mam nadzieję, bardziej patriotyczny. No, ale na siłę nikogo trzymać nie będziemy. ;)
                                  > Co jest rola panstwa? Zatrzymanie Polakow w kraju? Tak sie sklada, ze nie mozna
                                  > tego zrobic, wychowanie tez nie ma tu nic do rzeczy.
                                  • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 23.10.10, 14:01
                                    > Najpierw dajmy pracę kilku milionom bezrobotnym Polakom.

To jest myslenie rodem z PRL-u. Nikt nikomu pracy nie da. Zawsze beda tacy, dla ktorych za niska placa, zbyt ciezka praca, za daleko itp., itd. Wielu obcokrajowcow w Polsce zaklada firmy i daje prace Polakom, bo my jestesmy nieprzystosowani do obecnych warunkow.
                                    Patriotyzm polega na pozostaniu w kraju?
                                    • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:35
                                      Sama piszesz, że obcokrajowcy dają pracę Polakom. No to nie być taka "szczegółowa" dla mnie - wymagajmy najpierw od siebie. ;)

Czy osobnik z polskim paszportem, mieszkający np. w Tajlandii, słabo znający polski i nie posiadający żadnych "związków" z Polską, jest według Ciebie patriotą? ;) Śmiem twierdzić, że NIE.

mumia_ramzesa napisała:
                                      > To jest myslenie rodem z PRL-u. Nikt nikomu pracy nie da. Zawsze beda tacy, dla
                                      > ktorych za niska placa, zbyt ciezka praca, za daleko itp., itd. Wielu obcokraj
                                      > owcow w Polsce zaklada firmy i daje prace Polakom, bo my jestesmy nieprzystosow
                                      > ani do obecnych warunkow.
                                      > Patriotyzm polega na pozostaniu w kraju?
                                      • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:53
                                        Napisales "dajmy prace". Tzn kto ma dac? Panstwo?
                                        Wietnamczycy daja prace w znaczeniu zatrudniaja Polakow, chyba to jasne.
                                        Co do zdania o Tajlandii to nie jest odpowiedz na moje pytanie i w ogole ta dyskusja do niczego nie prowadzi, wiec proponuje ja zakonczyc.
                                        • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 19:02
                                          Jak dajmy, to zawsze państwo? ;) Pracodawca i państwo mogą dać zatrudnienie. Jest samozatrudnienie, można samemu sobie dać i potem jeszcze innym itp. OK?
                                          > Napisales "dajmy prace". Tzn kto ma dac? Panstwo?

Skończona jesteś. ;D

Ps. Dyskusja.
                • sundry Re: Trochę powagi 22.10.10, 16:59
                  zainteresowany_live napisał:

> W bogatych społeczeństwach fundują, dlaczego u nas nie można?

Bo nie jesteśmy bogatym społeczeństwem:)
                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:29
                    Skoro stać nas na 35 letnich mundurowych emerytów (policja, wojsko, służby innego typu). Górników-emerytów 50 letnich i prezydentów, którzy dostają emeryturkę prezydencką po 2 dniach urzędowania? Według zachodnich ekonomistów mamy "system zabezpieczenia" b. bogatego państwa. ;)
                    • sundry Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:36
                      Stać nas? W kwietniu 2010 roku dług skarbu państwa wynosił 644 mld zł. Faktycznie, krezusi.
                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:51
                        Nie stć nas! Ale płacimy, a dla rodzin z problemami prokreacyjnymi w ogóle nie ma kasy, bo rozdają na lewo i prawo 35 letnim emerytom-mundurowym. I są to gigantyczne kwoty.
                        > Stać nas? W kwietniu 2010 roku dług skarbu państwa wynosił 644 mld zł. Faktycz
                        > nie, krezusi
                        • sundry Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:54
                          Nie stać nas, ale płacimy, zatem płaćmy więcej:) Boska logika.
                          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:05
                            Wiesz co to jest równowaga w bilansie płatniczym? Nic nie trzeba dokładać! Ale Ty o tym pewno nie słyszałaś.. ;)
                            > Nie stać nas, ale płacimy, zatem płaćmy więcej:) Boska logika.
                            • sundry Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:09
                              Nie słyszałam, nie znam się na ekonomii, możesz mnie oświecić. Przy okazji powiedz, w jaki sposób refundacja in vitro przysłuży się finansom Polski.
                              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:35
                                Po co leczymy osoby chore na raka? Wiesz ile kosztuje taka terapia? Mnóstwo kasy. Więc dlaczego? ;)
                                >Nie słyszałam, nie znam się na ekonomii, możesz mnie oświecić. Przy okazji powi
                                > edz, w jaki sposób refundacja in vitro przysłuży się finansom Polski.
                                • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 09:44
                                  Z tego, co kojarzę, właśnie na leczenie chorych na raka pieniędzy brakuje. Dalej nie wyjaśniłeś bilansu.
                                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:46
                                    Dlaczego leczymy rakowców? Przecież to taki niedochodowy "biznes". In vitro i terapia antyrakowa są (bedą) niedochodowe.
                                    Zgodziłabyś się, żeby odebrać "rakowcom" część pieniędzy na leczenie i przeznaczyć taką samą część "invitrowcom"? Jeżeli odpowiesz tak - to jest bilans..

sundry napisała:
                                    > Z tego, co kojarzę, właśnie na leczenie chorych na raka pieniędzy brakuje. Dale
                                    > j nie wyjaśniłeś bilansu.
                                    • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:59
                                      > Zgodziłabyś się, żeby odebrać "rakowcom" część pieniędzy na leczenie i przeznac
                                      > zyć taką samą część "invitrowcom"? Jeżeli odpowiesz tak - to jest bilans..

Nie jestem pewna, i tak nie wystarczy dla wszystkich, kto będzie decydował, czy akurat ten chory jest bardziej chory, albo czy ta para bardziej chce mieć dziecko?
                                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 17:38
                                        Dlatego wydatki należy bilansować, a kto "bardziej" zostawmy specjalistom. :D
                                        > Nie jestem pewna, i tak nie wystarczy dla wszystkich, kto będzie decydował, czy
                                        > akurat ten chory jest bardziej chory, albo czy ta para bardziej chce mieć dzie
                                        > cko?
                                        • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:05
                                          Nie bardzo umiem sobie wyobrazić "specjalistę", który oceni: Ta para dostanie in vitro, a ta nie, bo są za biedni/ mało inteligentni/ będą złymi rodzicami/ whatever. Nigdy nie będzie sprawiedliwie.
                                          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:39
                                            Może jednak powinnaś zmienić kolor avatarka? Nie pasuje do Ciebie. ;DD

>Nigdy nie będzie sprawiedliwie.
                                            • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:54
                                              Słitaśny różowy jest tak z przekory;)
                                              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:57
                                                Matko! Nawet nie wiem jak by to przetłumaczyć na hebrajski. ;) Co to oznacza?
                                                > Słitaśny
                                                • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 21:02
                                                  Hyhy, a myślałam, że to ja jestem stara, śpieszę z wyjaśnieniem:
                                                  pl.wiktionary.org/wiki/s%C5%82ita%C5%9Bny
                                                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 21:14
                                                    Słodka jesteś. Hyhy (śmiech bezzębnej słodkiej osóbki). ;DD
                                                  • sundry Re: Trochę powagi 24.10.10, 08:46
                                                    Nie ma chyba przymiotnika, który mniej by do mnie pasował, niż słodka:)
                        • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:09
                          podatki i skladki zabieraja ci ponad 70% pensji, ale to widocznie malo, bo dalej chcesz pomagac tym "potrzebujacym"
                          proponuje ci skontaktowac sie z monia515 i w ramach altruistycznego gesty przekazac jej zapomoge w postacie 10 tys zl

> Nie stć nas! Ale płacimy

chciales powiedziec - zadluzamy sie
                          na zaplate jeszcze przyjdzie czas
                          • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:09
                            gestu
                            postaci
                          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:40
                            Tak samo Ty jak i ja jesteśmy winni. Politycy za nas rządzą - przez nas jednak wybrani. ;)
                            > > Nie stć nas! Ale płacimy
                            >
                            > chciales powiedziec - zadluzamy sie
                            > na zaplate jeszcze przyjdzie czas
                            • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:47
                              > Tak samo Ty jak i ja jesteśmy winni. Politycy za nas rządzą - przez nas jednak
                              > wybrani. ;)

nie ja ich wybralem

jeszcze raz, bo nie odniosles sie do poprzedniej wypowiedzi
                              ile jestes w stanie wylozyc z wlasnej kieszeni i dorzucic sie do in vitro np moni515 ?
                              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 20:01
                                Demokracja wybrała za Ciebie. ;)
                                > nie ja ich wybralem

Ja nie jestem organizacją charytatywną. Potrzeba rozwiązań systemowych, nie ad hoc. ;)

> jeszcze raz, bo nie odniosles sie do poprzedniej wypowiedzi
                                > ile jestes w stanie wylozyc z wlasnej kieszeni i dorzucic sie do in vitro np mo
                                > ni515 ?
                                • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 23.10.10, 08:47
                                  > Demokracja wybrała za Ciebie. ;)

zaprzeczasz sobie, wczesniej napisales, ze to ja wybralem

> Ja nie jestem organizacją charytatywną. Potrzeba rozwiązań systemowych, nie ad
                                  > hoc. ;)

co to znaczy rozwiazan systemowych? a dlaczego chcesz cos zrobic i oczekujesz ode mnie, ze ja to zrobie za Ciebie?
                                  masz ochote pomoc to pomoz, a nie wymagaj ode mnie tej pomocy, bo moze ja mam inne priorytety od Ciebie i od pary, ktora chce miec dzieci

poza tym, co z parami, ktore nie chca miec dzieci lub ktore mialy to szczescie, ze nie musialy korzystac z metody in vitro? moze jakies dofinansowanie na kupno mieszkania? albo na nowa sukienke dla zony?
                                  kim Ty jestes zeby decydowac co robic z pieniedzmy innych ludzi i kogo uszczesliwiac, a kogo nie?

to nie jest czyn charytatywny tylko jalmuzna
                                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 16:29
                                    Jeżeli nie wybrali twojego kandydata, oddałeś nieważny głos itp., to wybrałeś.
                                    Demokracja "wybrała" jeśli nie poszedłeś na wybory. ;)

> > Demokracja wybrała za Ciebie. ;)
                                    >
                                    > zaprzeczasz sobie, wczesniej napisales, ze to ja wybralem
                                    >

Jak rozwiązać problem dofinasowania usług medycznych? Tylko poprzez rozwiązania systemowe (ustawowe).

> co to znaczy rozwiazan systemowych?

Każdy działa na własny rachunek. Nie oczekuję od nikogo, żeby mnie wyręczył.
                                    Natomiast jeśli chodzi o brak zgody na refundację in vitro - wolna wola.

>a dlaczego chcesz cos zrobic i oczekujesz o
                                    > de mnie, ze ja to zrobie za Ciebie?
                                    > masz ochote pomoc to pomoz, a nie wymagaj ode mnie tej pomocy, bo moze ja mam i
                                    > nne priorytety od Ciebie i od pary, ktora chce miec dzieci
                                    >
                                    > poza tym, co z parami, ktore nie chca miec dzieci lub ktore mialy to szczescie,
                                    > ze nie musialy korzystac z metody in vitro?

O ile wiem jest "Rodzina na swoim" - dopłaty do mieszkań dla młodych małżeństw. Inny przykład to wykup mieszkań "za grosze". Czyli jak napisałeś na to byś się zgodził, ale na in vitro już niekoniecznie.
                                    Pieniedzmi budżetowymi dysponuje minister Rostowski i on rozdziela je według ustaw i własnego uznania opartego na przepisach prawa.
                                    Nam pozostaje patrzeć, albo lobbować za zmianami dla nas korzystnymi.
                                    >moze jakies dofinansowanie na kupn
                                    > o mieszkania? albo na nowa sukienke dla zony?
                                    > kim Ty jestes zeby decydowac co robic z pieniedzmy innych ludzi i kogo uszczesl
                                    > iwiac, a kogo nie?

Są ludzie, którzy potrzebują jałmużny. Nikt nie zmusza Cię do takich "zachowań", ale innym tego też nie możesz zabronić.

> to nie jest czyn charytatywny tylko jalmuzna
                                    • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 23.10.10, 17:08
                                      Gosciu jestes przedni, nie mam pytan
                                      gadasz jak tusku, trzeba zmniejszy ilosc urzednikow, wprowadzic rozwiazania systemowe, zabrac mundurowym
                                      co jeszcze? zapomniales o irlandii i wietnamie
                                      jak chcesz dyskutowac ze mna to bez utopijnych haselek w stylu zlikwidujemy, zrobimy, wprowadzimy, bo ma sie to tak do rzeczywistosci jak to, ze dzisiaj w nocy do mojego lozka zawita klaudia szifer

>Czyli jak napisałeś na to byś się
                                      > zgodził, ale na in vitro już niekoniecznie.

kłerwa co? gdzie ja to napisalem? nie zgadzam sie
                                      rodzina na swoim powiadasz? gdyby nie bylo tego glupiego programu i mlodzi ludzie nie dawali sie oszukac w stylu wezcie kredyt na mieszkanie 250tys zl, my wam dolozymy z pieniedzy podatnikow 30 tys zl to by nie bylo brania na mieszkania
                                      gdyby nie bylo brania to banka spekulacyjna by pie...ela, a tak wszystko sie utrzymuje i panstwo, banki i developerka sa zadowoleni, bo ceny mieszkan sa wysokie, wiec moga doplacic ochlapy (dla panstwa, nie dla spoleczenstwa) do kredytu 25 latkow

> Są ludzie, którzy potrzebują jałmużny.

oczywiscie, ze sa biedni, chory itp

>Nikt nie zmusza Cię do takich "zachowań"
                                      > , ale innym tego też nie możesz zabronić.

ale do jakich zachowan? ze ktos bedzie wykorzystywal pieniadze mojej rodziny i da je komus innemu tylko dlatego, ze ten ktos nie ma 10 tys zl na zabieg? to ja poprosze na divy kaske
                                      1h = 200zl
                                      dostane 10 tys zl na 50 h naucze sie bzykania, zwiekszy sie moja pewnosc siebie, znajde kobiete i zrobimy sobie mala gromadke

> Nam pozostaje patrzeć, albo lobbować za zmianami dla nas korzystnymi.

no tak, rzeczywiscie, kolejne setki tysiecy zl z marnego budzetu, z kieszeni podatnikow dla tych co nie potrafia znalezc 10tys zl na dziecko, nie rozbijaj mnie

"Utrzymanie dziecka do obronienia przez niego dyplomu kosztuje nawet 259 tys. zł - wyliczył Money.pl. W tym czasie jego wykształcenie pochłonie ponad 160 tys. zł, a opieka lekarska 36 tys. zł. W sumie przyszły magister kosztuje blisko pół miliona złotych."

nie znalezienie 10 tys zl na zabieg i wydatek rzedu pol milion zl na 25 latka
                                      az sie prosi, by ustawic sie po kolejny swiadczenia, ulgi, zapomogi, dofinansowania
                                      ale kto za to zaplaci? wedlug Ciebie zapewne rostowski z wlasnej kieszeni, tak jak pan napieralski chcial kazdemu zalozyc internet, oczywiscie tez z wlasnej kieszeni i zdobyl 15% glosow
                                      gdzie Ty zyjesz?
                                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:05
                                        Z tym się zgodzę, że "młodzi" dają się robić w bambuko. Developerka ma prowizyjkę ok. 50% wartości mieszkania, banki naliczą swoją i jeszcze państwo dorzuci swoje. Według mnie to jest rozbój i nic wiecej. Ale skoro są naiwni, którzy tak lubią, to ich sprawa.

> rodzina na swoim powiadasz? gdyby nie bylo tego glupiego programu i mlodzi ludz
                                        > ie nie dawali sie oszukac w stylu wezcie kredyt na mieszkanie 250tys zl, my wam
                                        > dolozymy z pieniedzy podatnikow 30 tys zl to by nie bylo brania na mieszkania
                                        > gdyby nie bylo brania to banka spekulacyjna by pie...ela, a tak wszystko sie ut
                                        > rzymuje i panstwo, banki i developerka sa zadowoleni, bo ceny mieszkan sa wysok
                                        > ie, wiec moga doplacic ochlapy (dla panstwa, nie dla spoleczenstwa) do kredytu
                                        > 25 latkow

Budżetowa kasa nie jest już Twoja, ale państwa. I to nie Ty nią rządzisz, tylko politycy.
                                        To nie wiesz, że każdy ciągnie w swoją stronę. Jeżeli nie upomnisz się o swoje, nic nie dostaniesz. Taka jest prawda. Dla mnie ważna jest refundacja in vitro i dlatego za tym optuję.

> ale do jakich zachowan? ze ktos bedzie wykorzystywal pieniadze mojej rodziny i
                                        > da je komus innemu tylko dlatego, ze ten ktos nie ma 10 tys zl na zabieg? to ja
                                        > poprosze na divy kaske
                                        > 1h = 200zl

Jak dla mnie mogłoby nie być żadnych refundacji, ulg, zasiłków i in. Skoro jednak są, to ja upominam się o "swoje". Wolno mi. ;)

• kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:25
                                          > Budżetowa kasa nie jest już Twoja, ale państwa. I to nie Ty nią rządzisz, tylko
                                          > politycy.

dlatego Palys w piatek upil sie za swoje pieniadze rozumiem? co Ty opowiadasz, nie chce mi sie czytac takich bredni, politycy nie maja zadnej zdolnosci wytworczej i niby dlaczego to niby sa ich pieniadze? bardziej to sa pieniadze mietka alkoholika, ktory placi najnizsza skladke niz tuska
                                          sposob Twojego podejscia i rozumienia polityki calkowicie mnie zniszczyl
                                          powtarzasz jakies utarte schematy i mam wrazenie, ze robisz to bez wlasnego przemyslenia danej sprawy

> To nie wiesz, że każdy ciągnie w swoją stronę. Jeżeli nie upomnisz się o swoje,
                                          > nic nie dostaniesz. Taka jest prawda. Dla mnie ważna jest refundacja in vitro
                                          > i dlatego za tym optuję.

dlatego wracam do poczatku - dlaczego nie zrobic dofinansowania na audi a8 ?

> ak są, to ja upominam się o "swoje". Wolno mi. ;)

no w ten sposob rzeczywiscie socjalizm nas zniszczy, Grecjo witaj
                                          ale jak zapewne bys sie bronil - cala Europa tak robi to my tez tak mozemy

zeby bylo jasne, podejscie rozumiem, ale otwierania nowych drog dofinansowania juz nie
                                          raczej powinno sie likwidowac stopniowo juz stworzone, a nie tworzyc nastepne
                                          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:44
                                            Nie "ich" - państwa polskiego, który ma budżet.
                                            >Ty opowiadasz,
                                            > nie chce mi sie czytac takich bredni, politycy nie maja zadnej zdolnosci wytwor
                                            > czej i niby dlaczego to niby sa ich pieniadze?

Bo dziecko jest inwestycją w "przyszłość", a samochód traci strasznie na wartości. ;) Choćby dlatego.

> dlatego wracam do poczatku - dlaczego nie zrobic dofinansowania na audi a8 ?

Nie jestem i nie wyznaję socjalizmu. Powtarzam, że skasowałbym wszystkie "ulgi". Ale trzeba także inwestować w poprawę naszej demografii. Nie chcę, żeby Polskę zasiedlili Arabowie i in. KPW.

> no w ten sposob rzeczywiscie socjalizm nas zniszczy, Grecjo witaj
                                            • kombinerki.pinocheta Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:54
                                              > Bo dziecko jest inwestycją w "przyszłość", a samochód traci strasznie na wartoś
                                              > ci. ;) Choćby dlatego.

co to za tlumaczenie? skad wiesz czy to dziecko nie wyemigruje?

zreszta zrobienie dziecka to nie problem, co dalej z tym dzieckiem, jezeli rodzice nie potrafia znalezc 10 tys zl? kredytu wziac nie moga? a te liczby, ktore podawalem? kto zapewni temu dziecku normalne zycie? panstwo?

samochod jest inwestycja, dzieki temu ludzie maja prace, wytworca placi za wytworzenie, a nabywca chociazby za eksploatacje w postaci napraw, paliwa itd a co z kolei daje prace, ludzie dostaja zaplate i moga zdecydowac sie na dziecko, bo ich na nie stac
                                              to o czym Ty piszesz to tzw mit zbitej szyby - znajdz sobie na YT

> Nie jestem i nie wyznaję socjalizmu. Powtarzam, że skasowałbym wszystkie "ulgi"
                                              > . Ale trzeba także inwestować w poprawę naszej demografii. Nie chcę, żeby Polsk
                                              > ę zasiedlili Arabowie i in. KPW.

co do ostatniego zdania to 100% racja, ale inwestycja w postaci damy kilku rodzinom spore kwoty to takze kolokwialnie mowiac olanie pozostalych, przez co pozostale placa, a nie wiadomo czy te pozostale rodziny majac swoje pieniadze nie zdecydowalyby sie na swoje dziecki - i znowu wracamy do mitu zbitej szyby
                                              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 19:21
                                                Moje nie wyemigruje. Poza tym dziecko (człowiek) jest wartością samą w sobie.
                                                Z samochodem masz rację. Przydaje się do pracy, tworzy miejsca pracy i można z niego korzystać po pracy.
                                                Refundacją niech zajmą się specjaliści. Oni wiedzą czy nam się opłaca/stać nas. ;D
                                                • sundry Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:13
                                                  zainteresowany_live napisał:

> Moje nie wyemigruje.

Może mi też przyszłość przepowiesz? Nie wiesz nawet, czy tobie jutro na mózg nie padnie i nie postanowisz wywrócić swojego życia do góry nogami, a o dziecku już wiesz? Ręce opadają:)
                                                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:41
                                                    Ja nie mam dzieci i nie mogę mieć. ;(
                    • mumia_ramzesa Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:38
                      Ktory prezydent urzedowal 2 dni?
                      Nie stac nas na emerytow 35-letnich jak rowniez na KRUS, ale fakt marnowania w ten sposob pieniedzy nie usprawiedliwia dodatkowej rozrzutnosci.
                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:55
                        www.se.pl/wydarzenia/kraj/marszalek-senatu-borusewicz-dostanie-prezydencka-e_151038.html
                        Zabrać jednym np. esbecji (choć 10%), dać drugim (też 10%). :)
            • princessjobaggy Re: Trochę powagi 23.10.10, 11:42
              > Ciekawe co powiesz gdy i na Ciebie przyjdzie"kryska"?

To moze od razu niech panstwo wszystko refunduje, przeciez na kazdego w roznych sytuacjach moze przyjsc 'kryska'.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:49
      Co do refundacji - nie wiem ile kosztuje, jaka jest skuteczność, czy są alternatywy.

Nie wiem , nie znam sie, nie orientuję się, nie wypowiadam się.
      • monia515 Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:55
        średni koszt: 5 tys leki+5 tys. zabieg
        alternatywa? w przypadku braku jajowodów- nie ma.
        skutecznośc- 20-30%
        • princessjobaggy Re: Trochę powagi 23.10.10, 11:38
          > alternatywa? w przypadku braku jajowodów- nie ma.

Jest alternatywa - surogatka. Tylko, ze sporo drozsza od in vitro.
    • sweet_pink Re: Trochę powagi 22.10.10, 14:51
      Ja jestem za dostępnością w sensie legalności i istnienia klinik.
      Co do refundacji bliżej mi do opcji na nie.
      Wydaje mi się raczej bym nie skorzystała z tej formy leczenia (ale wiadomo nie mów hop).
    • piotr_57 Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:14
      Jestem zdecydowanie za możliwością i równie zdecydowanie przeciw "wciągnięciu" na listę procedur refundowanych, chociaż dopuszczam jednostkową refundacje po narodzeniu się dziecka.
    • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:26
      A tu dyskusja n/t na e-mamie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,117854486,117857709,Re_in_vitro_to_prawda_.html
    • stedo Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:28
      A tu jak debatowano w sejmiw:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8551568,Debata_w_Sejmie_o_in_vitro__RELACJA_NA_ZYWO_.html
    • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:44
      Zdecydowanie przeciw. Jest za dużo ludzi na świecie i za dużo dzieci niechcianych. Jak kogoś ciśnie na dzieci, a nie może, niech adoptuje. Ale jednocześnie jestem zdecydowanie przeciwko prawnemu ograniczaniu dostępu do in vitro. Państwo to nie przedszkole, żeby mówić co jest be, a co cacy. Tylko na pewno nie finansowane z budżetu. Na szkoły nie ma, na przedszkola nie ma, na szpitale nie ma, a na in vitro ma być? O nie.
      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 15:57
        Więźniów sobie tylu "naprodukowali" i na nich mają? Na dzieci już zabrakło. Chore!!!
        • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:39
          Rozumiem, że postulujesz zwolnienie wszystkich więźniów i w zamian naprodukowanie dzieci bezpłodnym? Że tez na tak genialny pomysł nie wpadłam. A dzieci w domach dziecka najlepiej utopić, nikomu potrzebne nie są, a kasa na nie niepotrzebnie idzie?
          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 17:57
            Więźniowie do roboty i zarobioną kasę na dzieci. W USA da się, w Polsce najsłabszy zawsze na końcu kolejki. Tak chcesz? ;)
            > Rozumiem, że postulujesz zwolnienie wszystkich więźniów i w zamian naprodukowan
            > ie dzieci bezpłodnym? Że tez na tak genialny pomysł nie wpadłam. A dzieci w dom
            > ach dziecka najlepiej utopić, nikomu potrzebne nie są, a kasa na nie niepotrzeb
            > nie idzie?
            • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:00
              > Więźniowie do roboty i zarobioną kasę na dzieci.
              Po co? Dzieci brakuje? Niech przedszkola za to zrobią. Z ludźmi, jak ze wszystkim, liczy się nie ilość, a jakość.
              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:08
                Każdy Żyd powie Ci, że z ilości jakość powstaje. ;)
                • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:28
                  Jakość masy jest jakością najniższego wspólnego mianownika jej składowych. Za taką jakość ja podziękuję.
                  • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:44
                    Człowiek (społeczeństwo) nie jest łańcuchem. Buhahaha. ;)
                    • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:47
                      Hmm?
                      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 18:57
                        Społeczeństwo jest bardziej skomplikowanym mechanizmem niż Ci się wydaje. ;D
                        Ps. Dlaczego jeszcze nie podziękowałaś? Na co czekasz? ;)
                        • haku.mokuren Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:03
                          > Społeczeństwo jest bardziej skomplikowanym mechanizmem niż Ci się wydaje. ;D
                          Uzasadnienie?
                          > Ps. Dlaczego jeszcze nie podziękowałaś? Na co czekasz? ;)
                          Bo w rynsztoku trafiają się zgubione diamenty.
                          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:09
                            > > Społeczeństwo jest bardziej skomplikowanym mechanizmem niż Ci się wydaje.
                            > ;D
                            > Uzasadnienie?
                            Bo w rynsztoku trafiają się zgubione diamenty.
                            > > Ps. Dlaczego jeszcze nie podziękowałaś? Na co czekasz? ;)
                            > Bo w rynsztoku trafiają się zgubione diamenty.
                            :D
                          • figgin1 Re: Trochę powagi 23.10.10, 10:35
                            W tym przypadku się nie doszukasz.
                            • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 16:35
                              W czym?
                              Widzę, że masz słabą orientację w terenie. ;D
    • magnusg Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:04
      zakresu moralnosci(eutanazja,kara smierci czy aborcja)
      Nie jest tajemnica,ze blisko mi do wartosci konserwatywnych i PiS,ale tutaj mam duzo bardziej liberalne poglady.In vitro musi byc legalne i powinno byc tez refundowane-przynajmniej dla par do 40-roku zycia i ktorych nie stac na taki zabieg.Mozna by ograniczyc refundacje do 2 prob.Pomijam juz argumenty stricte merytoryczne,jak demografia.Powinno nam zalezec na kazdym malym Polaku i malej Polce.
      • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:13
        Ależ nie ma się czego wstydzić. ;D
        Szacunek za odwagę i zdroworozsądkowe podejście do in vitro. Dzięki. ;)
        > zakresu moralnosci(eutanazja,kara smierci czy aborcja)
        > Nie jest tajemnica,ze blisko mi do wartosci konserwatywnych i PiS,ale tutaj mam
        > duzo bardziej liberalne poglady
      • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:34
        Magnus, ale słuchaj, ludzi nie stać na zabiegi o wartości powiedzmy samochodu (bo zwykle na jednym zabiegu się nie kończy, więc przyjmijmy , że potrzeba ok. 40000zł) wiec jaką mamy gwarancję, że wykładając pieniądze w tej wysokości mamy pewność, że rodziców będzie stać na zapewnienie dzieciom godnego życia, rozwoju i zaspokojenia potrzeb? Bo tak czy inaczej państwo będzie traktować tę refundację jako inwestycję, zatem pewnie będzie się spodziewać dobrze wykształconych, zdrowych obywateli.
        Ja mam mieszane uczucia co do refundacji.
        • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:40
          Nie podpuszczaj. On jest za. :)
        • magnusg Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:51
          Panstwo nie moze podchodzic do dziecka jak do budowy drogi,ktora musi sie zwrocic.Fajnie,jak sie zwroci,ale takich kalkulacji przy dziecku robic nie mozna.
          I nie mozna odmawiac komus posiadania dziecka,bo rodzice zarabiaja tylko przecietna krajowa i nijak 40k nie odloza.Za taka pensje wychowaja 1 dziecko,ale 40k nie odloza
          • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 19:57
            W sumie może i tak. Gdybyśmy tylko kalkulowali i liczyli, to byśmy nie mieli dzieci.
            Tylko że nie wiem, czy akurat państwo powinno kierować się sentymentami.
            • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:04
              Tyle tylko, że ty menk.a dzieci nie masz. Szukasz księcia z bajki? ;D
              • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:28
                Dzieci nie mam, bo właśnie kalkuluję i liczę.:>
                • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:35
                  Wyszło Ci już coś z tego rachmistrzowania? ;)
                  • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:38
                    Wyszło, że póki co mnie nie stać.:>
                    • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:43
                      Chociaż potrafisz przyznać się do blędu w rachunkach. ;)
                      • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 20:55
                        Na razie to tylko czysta matematyka. Sądzisz, że to błąd? Naprawdę póki co mnie nie stać finansowo.;)
                        • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 21:19
                          Na razie to zostawiasz wszystko na później. No to jak może Cię nie stać. Powiedz, bo nie rozumię. ;)
                          • menk.a Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 21:31
                            Teraz to ja nie rozumiem. Zapytaj jeszcze raz tylko inaczej.;)
                            • zainteresowany_live Re: Bardzo trudny temat-zreszta jak wile innych z 22.10.10, 21:32

• sokoll1 Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:12
      refundacja - tak?
      niech zbiorą sie eksperci i podejmą decyzję.
      proste.
      Polska to państwo świeckie.
      • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:16
        Czy aby naprawdę? ;)
        > Polska to państwo świeckie.
        • piotr_57 Re: Trochę powagi 22.10.10, 19:58
          Oczywiście, że Polska jest państwem świeckim, nie ma co do tego żadnych wątpliwości.
          Nie ma państw wyznaniowych opartych na religii rzymsko katolickiej bo tego zabrania prawo kościelne. A w Polsce, dodatkowo, konkordat.
          • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 20:07
            W zasadzie mamy państwo świeckie, z brzydkim galimatiasem konkordatowym. ;)
            • piotr_57 Re: Trochę powagi 22.10.10, 20:09
              Ja bym wolał zdefiniować to tak :
              Mamy państwo świeckie i tak głupkowatych polityków, że tego nie rozumieją.
              • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 22.10.10, 20:33
                Ostrożnie. Teraz są już całkowicie chronieni, nawet ich biura poselskie. ;)
    • gr.een Tak, ale 22.10.10, 21:40
      to nie temat na wątek forum
      to nie temat dla brukowców
      to nie temat na rozmowy na ulicy
      to nie temat dla populistów, którzy dużo krzyczą i nic nie robią

to temat dla etyków, teologów, naukowców
      stwórzmy mozliwość i pozwólmy osobom zainteresowanym dokonać wyboru w tak trudnym dla nich momencie zycia.
      • zainteresowany_live Re: Tak, ale 22.10.10, 21:42
        Ale oni też będą to roztrząsać na forum, tyle, że telewizyjnym. ;)
        • gr.een Re: Tak, ale 22.10.10, 21:45
          owszem, z tą małą różnicą: oni wiedzą, a nam się wydaje ,że wiemy
      • haku.mokuren Re: Tak, ale 23.10.10, 12:30

> to nie temat na wątek forum
        > to nie temat dla brukowców
        > to nie temat na rozmowy na ulicy

Ależ dlaczego nie?
    • rzeka.chaosu Re: Trochę powagi 23.10.10, 14:51
      Tak, bez ograniczeń, bez refundacji.
    • nchyb Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:15
      chcemy...
    • maitresse.d.un.francais Re: Trochę powagi 23.10.10, 15:37
      Dostępne już jest, jak słusznie napisał grafzero. Finansowania nie chcę.
      • nchyb Re: Trochę powagi 23.10.10, 16:18
        > Dostępne już jest,
        na razie, bo jak nam ładne odbiorniczki tv pokazuję pewne obrady, to się dowiadjemy, że chcą to ukrócić, a nawet chcących ukarać. I tego już nie chcemy!
        • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 16:43
          Nie pozwolimy i na taczkach powywozimy. ;)
          > jemy, że chcą to ukrócić, a nawet chcących ukarać. I tego już nie chcemy!
          • nchyb Re: Trochę powagi 23.10.10, 16:50
            powywozisz tych, co chcą karać?

To może ja Ci jeszcze parę pomysłów poddam - kogo wywieźć... :-)
            • zainteresowany_live Re: Trochę powagi 23.10.10, 18:12
              Wybory już za chwilkę. ;)
        • maitresse.d.un.francais Re: Trochę powagi 23.10.10, 20:17
          nchyb napisała:

> > Dostępne już jest,
          > na razie, bo jak nam ładne odbiorniczki tv pokazuję pewne obrady, to się dowiad
          > jemy, że chcą to ukrócić

CHCĄ ukrócić, ergo teraz jest dostępne.
          • nchyb Re: Trochę powagi 24.10.10, 09:06
            a pytanie brzmi, czy chcemy, by było dostępne, więc tak, chcemy. Nie chcemy ukrócenia. I nie chcemy karania. Chcemy, by zostało jak jest.
    • iberia.pl TAK, n/t 23.10.10, 15:50

• avital84 Oczywiście, że TAK. n/t 23.10.10, 16:46
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka