Dodaj do ulubionych

Postrzyknelo Was kiedys?

01.02.11, 18:51

Mnie wlasnie dzis w plecach, tym razem na dole, 'postrzyknelo'. Schylilam sie, zeby wyciagnac rzeczy z pralki ( normalnie zawsze zginam kolana a dzis sie bez sesnu pochylilam tylko) i cos mi chrupnelo, ale bez dramatu.
Wyprostowalam sie i zaczelam wyc, doslownie, z bolu i tak to trwalo, tzn moje wycie, z 10 minut az calkiem prawie zachryplam.
Boze Nieisteniejacy, co za pier...... bol!!!
No i boli tak juz prawie dwie godziny, nie moge sie w ogole schylic ani sobie usiasc a chodzac kuleje. Wzielam dwa nurofeny i jest jakby troszke lepiej.
Macie jakies doswiadczenia z takimi rzeczami? Przejdzie mi to samo czy moze powinnam sie z tym gdzies udac?
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 18:55
      czy to ty którą mdli od miesiąca ,ma duszności ,depresje ,lęki ....etc?
      • zetka50 Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 18:58
        tak to ona, ma chyba wszystkie choróbska :D
      • asqe Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:18
        Nie, nie mdli mnie juz od jakichs dwoch tygodni ani dusznosci tez juz nie miewam.
        Na depresje biore leki, ktore zaczely juz troche dzialac, wiec nie ma tak znowu zle.
        Ale za to chrupnelo mi cos dzis w dole plecow po lewej stronie i boli.
        I nie, nie mam hipochondrii - naprawde mnie boli i nie jestem w stanie sie zgiac ani normalnie chodzic.
    • rosa_de_vratislavia Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:00
      asqe napisała:

> Macie jakies doswiadczenia z takimi rzeczami? Przejdzie mi to samo czy moze pow
      > innam sie z tym gdzies udac?

Mi nic nie chrupnęło,a miałam przepuklinę krążka międzykręgowego. Ból potworny.
      Rehabilitacja dała radę.
      Tak, udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Jak dolegliwosci NIE miną, warto zrobić rezonans magnetyczny bolącego odcinka i pokazać nerologowi.
      >
      • Gość: Magnus neurolog? IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 14:30
        chyba neurochirurgowi.Neurolog do krazkow i kregoslupa nic nie ma
    • akle2 Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:02
      A w jakim wieku to się zaczyna dziać?
      • rosa_de_vratislavia Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:05
        akle2 napisała:

> A w jakim wieku to się zaczyna dziać?

W każdym może.
    • six_a Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:37
      ostatnio miałam chrupnięcie w lędźwiowym, w podobnej sytuacji trochę, tzn. schyliłam się do szuflady ale dość lekko się schyliłam, no i chciałam coś tam powiedzieć, jak nabrałam powietrza i rzekłam, co miałam rzec, to mi chrupło - myślę, że nawet nie od zgięcia, tylko od zgięcia + tego nabrania powietrza. trochę potem bolało, ale nie aż tak mocno. przydał się termofor, tabletki przeciwbólowe i są specjalne maści/żele rozgrzewające właśnie na korzonki - capsigel jedna się nazywa. ale akurat tej nie dostałam, a inna polecona przez panią z apteki była kompletnie do niczego. tak że termoforem się w zasadzie postawiłam na nogi.

w każdem razie od dziś wpisz se na listę hasło: korzonki, odzew: bolesne.
      • asqe Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 19:44
        A to to sa te oslawione korzonki! :)
        Dzieki.
        • stedo Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 21:01
          Może przejść samo, ot przesunięcie kręgu/dysku w kręgosłupie i uciśnięcie na nerw. Ale może być też wypadnięcie tego kręgu/dysku i wtedy to tylko rehabilitacja z odpowiednim masażem coby ten kręg/dysk wsunąć na miejsce. I potem to już trzeba uważać do śmierci, bo ma już zawsze tendencje do wypadania.Takie wypadanie kręgu często występuje po porodzie, gdy mięśnie są rozciągnięte i nie trzymają kręgosłupa. Wtedy szczególnie trzeba zwracać uwagę aby nie podnosić ciężarów przez pochylenie tylko przez kucanie.
          www.ochoroba.pl/artykuly/1055-tzw-wypadniecie-dysku-dyskopatia
          A "korzonki" to tak w skrócie a dokładnie to zapalenie korzonków nerwowych :
          www.zawszezdrow.pl/osteochondroza-i-zapalenie-korzonkow-nerwowych.html
    • masher Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 20:24
      raz podnosilem cala wypakowana szafe i lekko mnie zgielo na minute :D czasem kark rano/wieczorem boli i przenosi sie na leb. nie ma tego zlego co by masaz nie naprawil :] ludzie powinni sie naumiec masowania siebie i partnera
    • mocno.zdziwiona Re: Postrzyknelo Was kiedys? 01.02.11, 21:08
      Korzonki. Już kilka razy miałam te cuda. Przede wszystkim idź do lekarza, powinien zapisać silne środki przeciwbólowe, bo nurofenami tego nie zlikwidujesz. Prędzej Majamil albo jeszcze silniejsze rzeczy.
      Poza tym już wiesz, że są problemy, musisz się oszczędzać, uważać na większy wysiłek. Mi np. lekarka zabroniła aerobiku ogólnie i wszelkich sportów energiczno - wysiłkowych, że tak je nazwę.
      A tak doraźnie to smarowanie maściami, ciepłe okłady i nieużywanie tej partii ciała powinny pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka