Dodaj do ulubionych

PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!!

06.05.04, 18:15
Nasi wybrańcy znowu majstrują przy prawie, by zmusić obywateli do
przymusowego płacenia za abonament TVP. Argumentacja jest tyleż naiwna, co i
podobna do tej jaką prezentują zwolennicy państwowych hut, kopalni, handlu,
telekomunikacji etc., etc. Otóż potrzeby informacyjne, kulturalne, edukacyjne
obywateli może, rzekomo, zaspokoić tylko państwo(czytaj TVP).
- Co o tym sądzicie, czy zabierane nam pieniądz, mają być, jak do tej pory,
dowolnie marnotrawione przez państwową TVP.
- Czy uważacie, że TVP rzeczywiście wypełnia tzw. misję w kulturze,
informacji itd.(za którą warto poddać się dodatkowemu opodatkowaniu)
Obserwuj wątek
    • Gość: pitek rozne ballady o roznym zabarwieniu................ IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.05.04, 07:55
      pensje w TVP,
      nachalne reklamy itd.
      to wszystko zwalnia od przymusowego abonamentu,
    • joannamakabresku Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 08:40
      ja bardzo chętnie zrezygnuje z TVP; wystarczy mi kablówka; pozdrawiam
      • astrit Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 08:55
        Kablówka niestety nie zwalnia cię z płacenia - co osobiście uważam za kolejny
        kant naszego państwa. Bo abonament płaci się za odbiornik a nie za odbiór.
        łaskawy ustawodawca postanowił, że normalny obywatel płaci za 1 telewizor i 1
        radio, obojętnie ile ma, ale jeśli ten nieszczesny obywatel jest - tfu tfu -
        przedsiębiorcą - wtedy płaci za kazdą sztukę - czyli tyle abonamentów ile ma
        odbiorników. Ale jeśli o mnie chodzi - to nie płacę abonamentu i płacić nie mam
        zamiaru z tej prostej przyczyny, że telewizora nie mam, a karta telewizyjna w
        kompie nie spełnia definicji odbiornika. O!
    • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 09:15
      Ciekawe z jakich pieniedzy biorą się pensje Durczoka, Olejnik itp czy z
      abonamentu czy z reklam, bo jak z abonamentu to tez sie wypisuję a jak z reklam
      to nie chcę reklam
      • astrit Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 09:28
        kopov napisała:

> Ciekawe z jakich pieniedzy biorą się pensje Durczoka, Olejnik itp czy z
        > abonamentu czy z reklam, bo jak z abonamentu to tez sie wypisuję a jak z
        reklam
        >
        > to nie chcę reklam

Kochhhhaaaaany, jeśli płacisz abonament, to utrzymujesz i Durczoka i całą
        wesołą gromadkę trzymającą to i tamto. I nie myśl, że ktoś będzie pytał cię o
        zdanie - utrzymywanie ich to twój obywatelski obowiązek. Przy okazji - Olejnik
        raczej nie utrzymujesz - ona jak mi się wydaj pracuje dla stacji komercyjnych...
        • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 09:55
          rozmawia TVP o zatrudnieniu, mówili o 80Kpln, ale zaprzeczyła, mówiąc ze to
          kwota o 1/2 mniejsza
      • tomasdyg MARNOTRASTWO KASY 07.05.04, 09:43
        kopov napisała:
        > Ciekawe z jakich pieniedzy biorą się pensje Durczoka, Olejnik itp czy z
        > abonamentu czy z reklam, bo jak z abonamentu to tez sie wypisuję a jak z
        reklam to nie chcę reklam

- A potrafisz powiedzieć, czym obecnie tak zdecydowanie różni się płatna TYP
        od niepłatnych TVN, czy Polsatu, bo ja, np. w ilości prezentowanej szmiry nie
        widzę różnicy.
        Nie wiem do czego TVP wyścig w dziedzinie oglądalności, po co te bezwartościowe
        seriale, które swobodnie za darmo mógłbym obejrzeć za pośrednictwem stacji
        prywatnych.
        Piszesz o zarobkach, a nie zastanawia Cię, kto upoważnia TVP do podarunków
        pieniężnych na różne bardziej i mniej szlachetne cele, utrzymywanie partyjnych
        towarzyszy itd. skoro otrzymane, zarobione pieniądze powinna na zdrowy
        rozum "pakować" w program, i to ten tzw. "misyjny".
        Kąsek jest łakomy i na naszych karkach spokojnie pasożytuje tysiące (dziesiątki
        tysięcy) utrzymanków TVP.
        Pozdrawiam
        • kopov Re: MARNOTRASTWO KASY 07.05.04, 10:02
          kakaja raznica żopa ili zatylnica? no myślę, że jednak poziom TVP jest nieco
          wyższy niż przytoczonych stacji (nie mówię o filmach) wyścig o ogladalność to
          oczywiście kasa z reklam , nie piszę o prezentach bo o nich nie wiem w o
          zarobkach mówią media, tak im się już w dupach poprzewracało, że nawet
          komentują te doniesienia (Olejnik), a ekipa od koryta zawsze trzymała TVP w
          swoich łapach
    • Gość: Lena Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! IP: 80.48.96.* 07.05.04, 09:28
      A ja płacę, płaciłam i będę płaciła.
      Uważam, że Polak jak to Polak chce oglądać ale nie płacić. I absolutnie - w
      jego mniemaniu - nie jest to złodziejstwem ani nieuczciwością. Polska norma.
      Gdy wczoraj zobaczyłam polskiego biznesmena H.S. jak to on jak ten Robin Hood
      walczy samotnie z TVP /istniejącą z abonamentu/ nawet dwa razy tyle
      zapłaciłabym by pilnowali baronów naszego senatu.
      Oczywiście chciałabym aby upubliczniano ile zarabiają "gwiazdy" naszego
      publicznego ekranu. Chciałabym wreszcie obejrzeć dobry teatr w poniedziałek i
      teatr ze świata w czwartek i nie mieć wrażania za każdym włączeniem TV 2, że
      stale pokazują tą samą "biesiadę" albo "benefis" a na TV 1, że przeżywam dzień
      świstaka.
      • astrit Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 09:41
        Widzisz, to nie chodzi o to, że np. ja w ogóle nie płacę. Płacę. Za kablówkę -
        w tej opłacie JEST uwzględniona opłata za programy państwowe. Wykupiłabym np.
        Cyfrę - też bym płaciła - kolejny raz. Wszystkie telewizje ( kablówki,
        cyfrowe ) które udostepniają program państwowy - nie robią tego za darmo -
        opłara za nadawanie jest odprowadzana na konto TVP. Nie widzę powodu, żeby
        płacić za to samo kilka razy. To nieuczciwe. Poza tym, abonament RTV płaci się
        nie za oglądanie programu telewizyjnego, czy słuchanie radia - ale ZA
        POSIADANIE ODBIORNIKA. Nie jest ważne do czego ten odbiornik wykorzystujesz -
        masz, to płać. I na to się nie godzę.
        • Gość: Lena Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! IP: 80.48.96.* 07.05.04, 09:52
          Ja też mam "kablówkę" od wielu lat i zakładając ją pytałam o te opłaty - nie
          odporowadzają opłaty abonamentowej podłączonych odbiorców. Zadzwoń i dowiedz
          się dokładnie za co płacą. To tak jak w bloku mieszkalnym ludzie płacą
          AZART /konserwacja anteny zbiorczej/ i uważają, że abanamentu już nie muszą.
          • kopov ja płacę, pan płaci ta pani płaci, płaci społeczeń 07.05.04, 10:07
            .....stwo
        • lukrecja8 Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 10:37
          a ja na przykład POSIADAM ODBIORNIK, ale NIE POSIADAM żadnej ANTENY. Posiadam
          go w celu obejrzenia filmu na video czy innym DVD, jeśli mam na to ochotę. I
          co? Oczywiście też muszę płacić. Ale za co? - to pozostaje dla mnie
          nierozstrzygniętym pytaniem....
          • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:48
            teoretycznie filmy na wideo można oglądać także przy pomocy urządzeń nie
            posiadających tunera TV(projektor), jak masz tuner to pewnie musisz płacić
      • tomasdyg Płacisz, ale za co? 07.05.04, 09:53
        Płacisz, ale za coś innego. TVP nie wywiązuje się ze swoich statutowych
        obowiązków. Celowo zawyża koszty, nie szanuje pieniędzy, bo............, bo nie
        chodzi o widza.
        Innymi słowy jesteś okradana.

Pozdrawiam

• Gość: Lena Re: Płacisz, ale za co? IP: 80.48.96.* 07.05.04, 10:25
          Na pewno wolałabym aby TVP nie musiała szukać pieniędzy w reklamach i nadawać
          szmirowatych programów, wiecznie i na okrągło powtarzanych starych filmów.
          Jednak porównując programy TVP i innych na "kablówce" wolę 1,2,3. Nie
          przesiaduję przed telewizorem, czasem tygodniami go nie włączam a jak już to na
          programy publicystyczne lub kulturalne. Zewsząd słyszę narzekania na program
          ale ludzie i tak oglądają te seriale, biesiady i odgrzewane filmy. Nie uważam,
          ze mam patent na dobry program, bo obawiam się, że ogrom ludzi ma odmienny gust
          ale chciałabym w TV jakiejś cykliczności, stałej ramówki uwzględniającej gust
          ludzi lubiących teatr, "film o niczym" /szczególnie nowy/, programy
          kulturalne /typu Pegaz/. Ktos może chcieć coś innego i niech to dostaje w
          określone dni tygodnia /np. mecz piłkarski, western, w starym kinie itp/. Może
          być bez reklam.
          Najwygodniej powiedzieć, że nie podoba mi się i nie płacę ale ... oglądam.
          • astrit Re: Płacisz, ale za co? 07.05.04, 10:29
            Gość portalu: Lena napisał(a):

> Najwygodniej powiedzieć, że nie podoba mi się i nie płacę ale ... oglądam.

Widzisz, a jak ktoś nie ogląda? Nie pamiętam, kiedy ostatnio włączyłam 1,2,3
            TVP, może z rok temu. Czemu miałabym przymusowo płacić za te programy?
            • Gość: Lena Re: Płacisz, ale za co? IP: 80.48.96.* 07.05.04, 10:42
              Tak się składa, ze programy te łatwo chwycić na "kawałku druta" i choć wierzę,
              że Ty od roku .... to naprawdę znam ogrom ludzi którzy mówią, ze oni w ogóle
              nie oglądają ale ... znają programy, onie nie oglądają ... ale tylko dziennik,
              onie nie ale ... ich dzieci tak.
              Gdybym nie oglądała to rzeczywiście pozostałabym na karcie do komputera. Tak z
              ręką na sercu. Opłacam kablówkę choć nie mam czasu oglądać ale wiem, że moja
              córka ogląda Vivę, MTV.
              Bronię abonamentu bo liczę na to, ze ściągany od wszystkich wpłynie
              rzeczywiście na dobry poziom TVP. I nie wierzę wiekszości ludziom którzy mówią,
              że nie oglądają i nie płacą. Wierzę, ze nie płacą.
              • tomasdyg Re: Płacisz, ale za co? 07.05.04, 12:18
                Leno - nie rozumiemy się, działalność tzw. telewizji publicznych na świecie
                skupia się na tzw. programach misyjnych. Innymi słowy w TVP, powinnaś znaleźć
                wszystko to, czego nie znajdziesz w telewizjach komercyjnych. TVP dość, że nie
                wywiązuje się z misji, to burzy, zakłóca rynek -odbiera reklamodawców, stacjom
                komercyjnym. Skłonny jestem płacić za abonament, ale jeśli TVP nie będzie
                telewizją dla wszystkich, bo to nie jej rola. Ona winna być telewizją elitarną,
                która daje szansę rozwojowi tzw. wysokiej kultury, prezentacji profesjonalnej,
                nieupolitycznionej publicystyki i informacji. Do tego nie jest potrzebna ta
                cała gigantyczna baza, zaplecza, dziesiątki tysięcy pracowników i
                współpracowników, czyli wszystko, co napędza koszty. Jeden z brytyjskich
                kanałów TV zatrudnia 16 osób -wraz ze sprzątaczką. I taką skromną TVP, ale
                wypełniającą rolę telewizji publicznej jestem skłonny finansować. Powinna być
                ona finansowana z budżetu, a więc i tak z naszych podatków, tyle, że skal
                kosztów jej utrzymania stanowiłaby ułamek obecnych, gwarantując całemu
                społeczeństwu możliwość dostępu.

Pozdrawiam
                • Gość: Lena Re: Płacisz, ale za co? IP: 80.48.96.* 07.05.04, 12:22
                  Właśnie na to liczę. A część ludzi mówi tak jak Ty tzn. najpiew taka telewizja
                  jak chcę a potem ... się zobaczy.
              • penelopa.pitstop Re: Płacisz, ale za co? 07.05.04, 12:39
                I nie wierzę wiekszości ludziom którzy mówią,
                >
                > że nie oglądają i nie płacą. Wierzę, ze nie płacą.

Musze Cie zmartwic ale sa ludzie, ktorzy nie wlaczaja tygodniami telewizora.
                Mam dwa w domu. W salonie prawie nigdy nie wlaczam chyba, ze ogladam cos z
                kasety. W sypialni wlaczam moze z raz w tygodniu w celu ogladania programow na
                kanale Discovery. Nie mam pojecia kiedy ogladalam cos po raz ostatni w TVP. I
                nie widze powodu, zeby im placic za cokolwiek. Mogliby dla mnie nie istniec.
                Place za telewizje kablowa regularnie w terminie.

Penelopa.
                • kopov Re: Płacisz, ale za co? 07.05.04, 12:52
                  ja też w salonie nie oglądam, w sypialni to tylko fikołki raz na miesiąc, ale
                  za to w tym co stoi w WC to na okrągło najbardziej lubię reklamy papieru toalet.
            • tomasdyg astrit -wiedz za co płacisz 07.05.04, 17:04
              astrit - gwoli wyjaśnienia
              Otóż potrzeby informacyjne, kulturalne, edukacyjne obywateli może, rzekomo,
              zaspokoić tylko państwo. Wiedział o tym już Józef Wissarionowicz -stąd głośniki
              i wozy propagandowe, państwowa prasa itd., itd. Niestety, temu wielkiemu
              zwolennikowi demokracji z przymiotnikami, w skutek zbyt krótkiego żywota, nie
              udało się rozwinąć pomysłów Gorga Orwella z "Roku 1984" i do końca
              uszczęśliwić obywateli świata.
              I za to właśnie masz płacić :-))

Z CZEKISTOWSKIM POZDROWIENIEM
    • undyna Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:30
      Ja płacę za radio, tv nie mam nawet w postaci karty komp., płacę bo słucham
      prawie wyłącznie stacji niekomercyjnych i nie chcę żeby się skomercjalizowały,
      traktuję to jako w pewnym sensie datek:)))
      • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:42
        hello hello, czy wysyłasz co miesiąc Ojcu Redaktorowi Stacji Niekomercyjnej
        przelew 50pln :)?
        • undyna Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:46
          Kopov chyba mnie z kimś pomyliłeś, oszalałeś chyba:))
          • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:49
            cholera znowu ktoś uwierzył w to co piszę, przepraszam
            • undyna Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 12:53
              :))))
              Kopov gdybym uwierzyła, to bym nie odpisała, nie angażuję się w takie potyczki.
              Sic!:)
              • kopov Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 13:07
                uff, kamień z serca. Pozdawałaś?
                • marteczka77 Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 07.05.04, 17:11
                  Ja nie płace i nie mam zamiaru płacic telewizji publicznie wogole nie ogladam,
                  a i tak musze płacic społdzielni 10 zł miesiecznie za konserwacie na osiedlu
                  jest 10 klatek w kazdej najmniej 13 mieszkan jestem ciekawa co oni za te
                  pieniadze tak konserwuja bo miesiecznie za to mozna by kupic nowe anteny i
                  jeszcze by zostało
                • undyna Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 08.05.04, 13:39
                  pozdawałam Kopov a jakże:))))
    • Gość: pitek mozna korzystac z tunera komputerowego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.05.04, 19:46
      dla naszych debilnych ustawodawcow,
      to nie jest odbiornik:)
      o Boze,
      za co my mamy,
      takich durnowatych politykow:(
    • mary_ann Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! 08.05.04, 12:32

Mam dość liberalne poglądy i raczej niechęć do ręcznego sterowania w
      gospodarce, jednak nie wierzę, by zawsze i w kazdej dziedzinie wolny rynek był
      idealnym regulatorem.
      I tak np. trudno mi uwierzyć, że ambitniejsze produkcje mają jakąkolwiek szansę
      przebicia w komercyjnych RTV. Prawda jest taka, że zdecydowana większość
      Polaków CHCE oglądać meksykańskie telenowele i klony BigBrothera. Można podejść
      do tego na dwa sposoby (uwaga! Oba szanuję):

1) trudno, taki jest rynek, "intelektualiści" niech czytają książki, niby z
      jakiej racji "plebs" ma dotować ich perwersyjne upodobania:-)

2)/podej ście, które złośliwie można by nazwać paternalistycznym/: należy
      jednak wspierać nawet sztucznie rodzimą produkcję, ambitniejsze programy - żeby
      się do reszty nie zamerykanizować i miec coś do powiedzenia w zjednoczonej
      Europie; dochodzi do tego misja edukacyjna (byc może zwolennicy telenowel
      dostrzegą z czasem urodę innych form:-)).

Osobiście bliższe jest mi drugie podejście.

Co za tym idzie, jestem skłonna płacic abonament dla publicznej TV, wszak pod
      pewnymi warunkami:

1. w TVP nie ma reklam, bo to nieuczciwe konkurowanie z telewizjami
      komercyjnymi i psucie rynku;
      2. TVP nie emituje telenowel i innego komercyjnego chłamu, a nad doborem
      repertuaru czuwa Rada Programowa. Innymi słowy -wkurza mnie nie tyle to,że
      płacę, co że płacę np. za "Modę na sukces".

Nie mam natomiast sprecyzowanego zdania co do wysokości zarobkow w TVP. Z
      jednej strony chodzi wszak o to, by pracowali w niej nie najgorsi, a najlepsi
      (a przynajmniej dobrzy), z drugiej strony zarobki prezentera rzędu 80 tys mies.
      nieco mnie szokują.... tzn (z całym szacunkiem) nie wierzę, by za jedną piątą
      tej płacy nie dało się znaleźć DOSTATECZNIE DOBREGO następcy P. Durczoka.
    • Gość: iwona Re: PRZYMUS ABONAMENTU NA TVP !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:47
      Dlaczego nikt sie nie interesuje na co ida pieniadze placone za kablowke , czy
      naprawde ktos mysli ze to jest zwiazane z kosztami uslugodawcy???? Ale kazdy
      placi potulnie jak ciele bo mu telewizorek wylacza i co wtedy? Tylko ze o tym
      sie nie mowi bo po co skoro i tak trzeba placic. ja nie place ani na telewizje
      publiczna a ni za kablowke , mam jedno i drugie. I jesli bym miala wybierac to
      wolalabym zaplacic za TV publiczna , przynajmniej bym wiedziala ktory zlodziej
      korzysta z moich pieniedzy:))Ale na szczescie nie mam takiego problemu , a tak
      szczerze powiedziawszy to chodzi tu o to zeby nie placic i miec troszke wiecej
      many w portfelu . Dopiero pozniej czlowiek dorabia sobie do tego ideologie -
      dlaczego i po co. Polacy sa dobrzy w tlumaczeniu swojego postepowania , a
      najgorsze jest to ze w koncu sami zaczynaja w to wierzyc hehe
      Ja powiem szczerze nie place dlatego bo mi szkoda pieniedzy chocby to bylo 15
      zł. , nie ma to jak free a ze nikt nie potrafi tych pieniedzy ode mnie
      wyegzekwowac to juz jego strata. Ja sie ktos za to wezmie i bede musiala
      zaplacic to pewnie zaplace
      pozdrawiam
      • tomasdyg NIE TYLKO KASA !!! 08.05.04, 15:35
        Gość portalu: iwona napisał(a):
        szczerze powiedziawszy to chodzi tu o to zeby nie placic i miec troszke wiecej
        many w portfelu . Dopiero pozniej czlowiek dorabia sobie do tego ideologie -

-Tu, Iwon, mylisz się , jeśli poczytasz posty dowiesz się, że protestują
        również i ci, którzy płacą ten quasi podatek. Istotne jest chyba dla ciebie,
        gdy nabywasz coś w sklepie, byś otrzymała to, za co płacisz.
        Dokładnie zarysowanych ram tego jak powinna wyglądać tzw. publiczna telewizja,
        co emitować -u nas nie ma.
        O poziomie i tendencyjności publicystki i informacji w TVP może świadczyć
        oświadczenie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Telewizji Polskiej:
        "Rzeczywista wolność słowa l przekonań w instytucji, która ma z definicji
        służyć wolności słowa - nie istnieje" - głosi list.
        Dziennikarze w TVP traktowani są przedmiotowo i poddani stałej presji
        wynikającej z niejasnych wewnętrznych układów i z motywów politycznych. Wolność
        słowa i przekonań w TYP nie istnieje." -List otwarty Stowarzyszenie przesłało
        Rzecznikowi Praw Obywatelskich prof. Andrzejowi Zoilowi. PAP, 2003-03-14.
        Problem jest głębszy i nie dotyczy jedynie pieniędzy, ale min.: wolności
        słowa, obecności na rynku medialnym i reklamy, dostępu do informacji, roli
        meceatu państwa w kulturze i wreszcie rozkradania i roztrwaniania pieniędzy
        jakie do tej instytucji wpływają.
        Pozdrawiam
        • Gość: iwona Re: NIE TYLKO KASA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:24
          Ja po prostu nie chcę się okłamaywać bo mnie i tak jak i pewnie większości
          ludzi tak naprawdę nie obchodzi co się dzieje z tymi pieniędzmi z abonamentu.
          Oczywiście mogłabym to wszystko i jeszcze więcej napisać tylko po co????
          Chyba że ja naprawdę jestem taka wyjątkowa , a moja wyjątkowość miałaby tu
          polegać na tym że potrafię się szczerze przyznać do tego. Czy naprawdę takie
          ważne jest dla każdego co się tam dzieje. To jest może i dobry temat żeby sobie
          ponarzekać i popsioczyć na tych "na górze" (jest to pojęcie wieloznaczne , ale
          chyba każdy wie o co chodzi , tu akurat tyczy się TV i jej dziłaczy).
          Skoro żyjemy w państwie które ma jakieś prawo , a z tego co ja się orientuję to
          nakaz płacenia abonamentu jest zgodny z prawem a jego niepłacenie niezgodne z
          tymże samym prawem więc to jasnej cholery co ma do rzeczy ta cała paplanina że
          komuś nie podoba się to co się tam dzieje. Ale to zawsze łatwiej gdy się powie
          że nie płacę z jakiś wzniosłych pobudek , chociaż dlaczego kto nie płaci nie ma
          akurat najmniejszego znaczenia. Samym niepłaceniem nie poprawi nikt tam
          sytuacji. A skoro to ma być jakiś wyraz buntu :)) to radzę nie płacić czynszu
          (bo za wysoki , a prezes spółdzielni rozbija się luksusowym samochodem) , a
          najlepiej podatku bo przecież wiadomo a raczej nie wiadomo co się z tymi
          pieniędzmi dzieje
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka