Dodaj do ulubionych

Ciuchy sportowe

17.05.11, 20:24
Niektóre forumki zdradzają czasem, że uprawią różne fajne sporty. A że w czymś ten sport trzeba uprawiać to mam do was pytanie: Gdzie kupujecie specjalistyczne ciuchy sportowe?
Nie chodzi mi o jakieś dresy czy buty na siłownię lub fitness. Raczej o ciuchy typu: spodnie na skałkę, buty wspinaczkowe, odzież na rower (ładna, damska, dopasowana).

Zauważyłam, że o ile męskich ciuchów jest sporo i w dużym przedziale cenowym, damskie nie są aż tak dostępne, nie ma wcale dużego wyboru.

A może po prostu źle szukam. Zwiedziłam już Decathlony, parę sklepów sportowych, mały wybór, często albo chiński badziew albo za drogo.

Może znacie jakiś dobry sklep w sieci (Allegro ubogie jest pod tym względem).

Niby mogę kupić męskie buty czy koszulkę, ale na ogół są za duże. ;/

Help. ;]
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:30
      amazon przejrzałaś?
      • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:42
        Nigdy na Amazonie nie kupowałam. Ciekawe czy się opłaca.
    • izabellaz1 Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:31
      Dobry ciuch kosztuje. Chociaż trzeba się zastanowić czy do danego sportu naprawdę wypasione ubranie jest potrzebne. Do nurkowania z pewnością tak. Ale już do jazdy konnej bez przesady. Wystarczyły mi spodnie bez szwów wewnątrz i wygodne kozaki :)
    • six_a Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:37
      ja akurat lubię jedną firmę i ona ma sklep netowy, do wyboru do koloru przez wszystkie dyscypliny. w sklepach sportowych typu decathlon to są jakieś ułamki kolekcji, zwykle najbardziej odpałowe i udziwnione.
      • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:42

LINK! ;]
        • six_a Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:45
          no to jest baaaardzo znany producent drechów na cztery litery, sama się domyślisz;)
          • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:47
            U tych dwóch, którzy przychodzą mi do głowy niestety nie kupię tego co chcę. :]
            • six_a Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:58
              no na rower to pewnie by się znalazły ciuchy.

a tu:
              sherpa.pl/wspinaczka
    • sumire Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:41
      ja w Polarsporcie krakowskim (i mają sklep netowy). niezgorszy wybór górskich damskich ciuszków, które są ładne przy okazji.
    • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:46
      Nie ma damskich butow wspinaczkowych ani (o dziwo ;-)) trekingowych. Nic tez nie wiem o "spodniach na skalke", ale moze ja nie na biezaco jestem.
      Jako buty wspinaczkowe dla poczatkujacych uzywane sa korkotrampki z ucietymi korkami (chyba ze ktos jezdzi na skalki poszpanowac sprzetem to musi kupic najdrozsze). Jak ktos juz jest pewien, ze bedzie sie w to bawil dluzej to warto kupic dobre buty do wspinania (ale ludzie czesto nawet w Tatrach maja jako 2-ga pare korki).
      Specjalistyczny sprzet i odziez kosztuje, ale o ile sprzet warto miec najlepszy niezaleznie od ceny to jest mi wszystko jedno w jakich spodniach sie wspinam (oczywiscie
      musza byc luzne lub rozciagliwe, dzinsy sie nie nadaja).
      Potrzebne ubrania (typu dobre buty trekingowe czy bielizna p/potna) kupowalam w roznych sklepach, po prostu robilo sie wywiad w srodowisku, albo samemu zwiedzalo kilka sklepow sportowych.
      • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 20:54
        Ależ są damskie... rozmiary takich butów. ;] Designem może i się nie różnią, ale ja 40 nie założę.

Co do wspinaczki: warto zainwestować w dobre spodnie, bo np. w moim przypadku zwykłe dresy szybko się przetarły/wytarły.
        • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:03
          A specjalne spodnie sie nie przecieraja? Poza tym jak Ty sie wspinasz, ze cos przecierasz?
          Dobry sklep sprowadzi odpowiedni rozmiar butow. Ja sobie nie wyobrazam kupowania takich butow przez internet, bo czesto nie trzymaja rozmiaru i trzeba przymierzyc i sprawdzic czy sa wygodne.
          Na rower warto co najwyzej kupic specj. peleryne.
          • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:10
            No spodnie do wspinaczki są wzmocnione w strategicznych miejscach.

Daj namiary na ten dobry sklep, o to prosiłam w wątku.
            • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:20
              W kazdym miescie sa specjalistyczne sklepy, trzeba zapytac o male rozmiary (czesto nie sa wystawione na polkach) i ew. zapytac o sprowadzenie. W Warszawie Paker i Sklep Podroznika.
      • cafem Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:12
        > Nie ma damskich butow wspinaczkowych ani (o dziwo ;-)) trekingowych.

Oczywiście, że są.
        W damskich butach do wspinaczki przoduje 5.10, ma kilka modeli, ale model Siren bije wszystko inne na głowę.
        Tak samo jak uprzęże do wspinaczki bywają damskie. Ja mam bodajże od Black Diamond babski model:)

Trekkingowe buty są damskie również. Ja mam damskie Loewa oraz Merrell.

Sprzęt sportowy górski kupuje się w specjalistycznych sklepach sportowych (ale nie typu Decathlon, coś raczej jak wrocławski Skalnik).
        Z odzieży górskiej mam praktycznie same light weight, ponieważ dużo chodzę po górach z obciążeniem - można wagę plecaka nawet o 10 kg zredukować (ostatnio zakupiliśmy namiot - dwójkę - o wadze 900 gram!)

Niestety sprzęt taki jest bardzo drogi. Ja swój gromadzę już od ładnych paru lat, samochód nówkę bym już za to miała, a wciąż wielu rzeczy mi brakuje - chociażby głupiego plecaka, który z roku na rok pożyczam:)
        • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:21
          Co do butów. Nie wiesz cafem gdzie można je kupić/przymierzyć? Wypad mi się szykuje i po ostatnich doświadczeniach postanowiłam się jednak przygotować. ;]
          • cafem Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 08:08
            > Co do butów. Nie wiesz cafem gdzie można je kupić/przymierzyć?

Wiem, ale niestety tylko za granicą... od 8 lat nie mieszkam w Polsce:/
            Wrocławski Skalnik na pewno ma. W innych miastach nie mam pojęcia.

Może przedzwoń po prostu na ściankę wspinaczkową do recepcji i zapytaj?
        • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:23
          A czym sie roznia buty i uprzeze damskie od meskich? Poza cena, bo sadze, ze taka specjalizacja powst. tylko po to, zeby nabic sobie kabze kosztem naiwniakow.
          • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:27
            Pewnie "zabudowaniem" krocza.
          • cafem Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 08:11
            > A czym sie roznia buty i uprzeze damskie od meskich?

Są inaczej wyprofilowane, mają na przykład węższą stopę i nieco wygodniejsze zabudowanie przy kostce. Ale akurat przy butach do wspinaczki nie jest najważniejszy model babski lub męski (cena w 5.10 identyczna) tylko podeszwa. I tutaj Stealth od 5.10 też przoduje:)

Uprzęże mają inaczej zabudowane krocze. Cena taka sama, jak męskich od tej samej firmy, więc tutaj nie płacisz za specjalizację.
            • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 11:56
              Chcesz powiedziec, ze w babskich jest inna podeszwa?
              Przepraszam Cie, ale uprzeze nie maja W OGOLE zabudowanego krocza, bo nie spelnialyby swoich funkcji. Obejrzalam tzw. damskie u. firm Petzl i Mammut i nie roznia sie one od typowych (cos w opisie sciemniaja o proporcjach pasa biodrowego i udowych, ale to bzdura, bo to sa elementy regulowane).

> tutaj nie płacisz za specjalizację.

Ale usiluja wmowic, ze 2 osoby roznej plci nie moga wymiennie korzystac z 1 uprzezy. Wlasnie o to chodzi, zeby zwiekszyc sprzedaz.
              Az sprawdzilam, czy sa damskie kaski: SA. Jesli odkryje tez liny damskie i karabinki damskie to chyba sie upije!
              • cafem Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 12:37
                > Chcesz powiedziec, ze w babskich jest inna podeszwa?

Absolutnie nie:)
                Może się źle wyraziłam - uważam, że w przypadku butów do wspinaczki najważniejsza jest dobrze przyczepna i trwała podeszwa. To, czy but jest męski czy damski nie ma dużego znaczenia w przypadku butów do wspinaczki.

Ja używam 5.10 Siren, ponieważ dawno temu spotykałam się z bardzo zaawansowanym wspinaczem, który również pracował w londyńskim sklepie wspinaczkowym. Polecił mi ten model jako jeden z najlepszych na świecie i do tej pory sama nie znalazłam lepszych butów.

> (cos w opisie sciemniaja o proporcjach pasa biodrowego
                > i udowych, ale to bzdura, bo to sa elementy regulowane).

Nic nie ściemniają - chodzi o szerokość pasa, a nie długość - jest on bardziej miękki i wygodniejszy.
                Ehh... to nie chodzi o to, że kobieta może używać tylko damskiego sprzętu, bo to wszystko jest dość uniwersalne. Niemniej jeśli planujesz zakup uprzęży konkretnej firmy, która ma damskie modele, to czemu się na ną nie pokusić, skoro męski odpowiednik jest w takiej samej cenie?

> Ale usiluja wmowic, ze 2 osoby roznej plci nie moga wymiennie korzystac z 1 upr
                > zezy.

Nic nie wmawiają. Dają Ci opcję:)
      • masher Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 13:26
        sa, nawet w decathlonie znajdziesz tego typu butow od groma. sa dopasowane do was i wzornictwem i rozmiarem.
        • mumia_ramzesa Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 20:03
          Rozowe wyszywane kryszt. Svarowskiego? Rozmiary sa rozne, bo sa tez przeciez buty dla dzieci, a nigdy nie stwierdzilam, ze szer. butow jest nie taka.
          Dawno nie kupowalam butow, zreszta mialam ulubiona firme i model - teraz tez bym takie kupila.
      • phantome Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 14:56

Jasne, że są - www.sklepmartes.pl/category/buty-buty-trekkingowe-damskie Teraz duzi producenci mają modele pod każdego klienta - mężczyzn, kobiety, dzieci. Do wybory do koloru :-)
      • joshuatree78 Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 20:11
        mumia_ramzesa napisała:

jak nie ma trekkingowych, jak sa:]ja mam na ten oto przyklad scarpy i n.face i se chwale:]
    • soulshunter2 Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:00
      robisz tak, idziesz np do himountain i przymierzasz np cos z oferty SALEWA lub podobne i przymierzasz. Nastepnie wchodzisz na allegro i dokonujesz zakupu. Buty sobie tak kupilem, 200zl do przodu.
      • soulshunter2 Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:01
        jeszcze jedno, w gory najlepsze sa wojskowe ciuchy rowniez dostepne na allegro.
      • cafem Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:14
        > Nastepnie wchodzisz na allegro i dokonujesz zakupu. But
        > y sobie tak kupilem, 200zl do przodu.

My mamy lokalny sklep, który robi 'price match'. Wyszukaliśmy sprzęt za funtów 380 w sklepie, wróciliśmy do domu, wyguglaliśmy to samo za 299, wydrukowaliśmy i w sklepie musieli nam sprzedać za 299:)
        • soulshunter2 Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:22
          my mieszkamy w Polsce.
      • amused.to.death Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:04
        robisz tak, idziesz np do himountain i przymierzasz np cos z oferty SALEWA lub
        > podobne i przymierzasz. Nastepnie wchodzisz na allegro i dokonujesz zakupu. But
        > y sobie tak kupilem, 200zl do przodu.

Może z butami jest akurat inaczej, ale jeśli chodzi o ciuchy to różnie bywa.
        Tzn. na allegro są do dostania, ale przeczytałam ostatnio kilka wątków na forach ze sprzętem gdzie były opisywane podróbki np. North Face - takie, że laikowi wydaje się, że kupuje to co trzeba, bo wygląda bardzo podobnie.
        No, wygląd może podobny, ale chodzi przecież głównie o materiały...
        • joshuatree78 Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 20:21
          zgadzam sie. kumpel kiedys kupil kurtke softshell i porownalismy z kurtka - niby taka sama MZ,kupowana w autoryzowanym skleppie NF i tak, zaoszczedzil, ale na chinskiej podrobce, jednak deszczyk po pleckach ciurkal:/
    • masher Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:14
      www.sklepmartes.pl/ i ich salony, jest to ogolny dystrybutor hiteca na polske, ubrania maja calkiem calkiem i ceny bardzo sensowne. czesto maja rozne promocje i warto zagladnac. na zime swietna kurtke narciarska sobie sprawilem za... 40% ceny ;)
      • rzeka.chaosu Re: Ciuchy sportowe 17.05.11, 21:25
        Dzięki. ;]
    • po-trafie Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:00
      TCHIBO!!!
      ciuchy sportowe tchibo rzadza. Niestety, wymieniaja towar co doslownie pare tygodni i po prostu trzeba trafic na chwile kiedy jest to, co cie interesuje.
      Fajnie wykonane, dobrze sie trzymaja, ladne wzronictwo. Kupowalam zimowe i bylam bardzo zadowolona.
      • cafem Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:11
        > TCHIBO!!!
        > ciuchy sportowe tchibo rzadza

Żartujesz, prawda?
        • po-trafie Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 17:00
          a czemu?
          • cafem Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 17:10
            > a czemu?

Myślałam, że rozmawiamy o odzieży sportowej, a nie wygkądającej na sportową.
            I od kiedy to Tchibo specjalizuje się we wspinaczce? :D
            • sumire Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 20:07
              hehe, a ja mam od nich bieliznę termiczną - wcale niezła jest, naprawdę.
        • amused.to.death Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 23:47
          > > TCHIBO!!!
          > > ciuchy sportowe tchibo rzadza
          >
          > Żartujesz, prawda?

słyszałam od kilku osób, że całkiem niezłe:)

• amused.to.death Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:06
      ja czasami w tym sklepie:
      ttp://www.trekkersport.com.pl/

w sumie to całkiem sporo rzeczy tam kupiłam:)

• amused.to.death Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:06
        sorry, link raz jeszcze:
        www.trekkersport.com.pl/
    • zamysleniee Re: Ciuchy sportowe 18.05.11, 13:09
      Może tam coś znajdziesz dla siebie :)
      www.brubeck.pl/index.php/pl/tresc/glowna.html

Wszystko co kupiłam, spełniało swoją rolę.
    • mufinka07 Re: Ciuchy sportowe 19.05.11, 13:06
      Brubeck forever:) to polska firma. Maja super rzeczy bardzo przystepne cenowo: www.sklep.brubeck.pl/kolekcja.php?kolekcja=21
    • nglka Re: Ciuchy sportowe 20.05.11, 09:57
      sklepy firmowe typu Alpinus,
    • asiu_3 Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 17:33
      Nigdy nie widzialam LADNYCH sportowych ciuchow.
    • akle2 Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 19:24
      Gdybym pływała, nurkowała i skakała ze spadochronem, to niewątpliwie potrzebowałabym odzieży specjalnej. Do całej reszty wystarczył by mi zwykły chiński t-shirt i bawełniane legginsy. No, chyba że chodziło by o jakiś sprzęt lub dobre buty.
      • pattaya_x Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 19:55
        jak wyzej, moze na typowoa silownie w miescie wypada zalozyc lepszy koszulek, lepsze majtki aby nie odstawac od reszty (tzn. mam na mysli to co kazdy nosi na takicxh silowniach nie pisze to o markowych majtkach itd), ale ja mam swoja wlasna akurat mam takie warunki wiec mam atlas, lawke itp. rzeczy wiec cwicze w zwlyklym bialym podkoszulku, spodenkach jak jest cieplo oraz np. w zwyklych trampkach ;)

Na rower tez luzo sie ubieram

Nie wazne to w czym ale jak cwiczysz i jakie sa tego efekty. Dla mnie same pozytywne ;)
        • grassant Re: Ciuchy sportowe 31.08.11, 23:49
          może wiecej szczegółów tych efektów?
    • masher Re: Ciuchy sportowe 02.09.11, 13:49
      nie kupuje specjalnych bo mi to zbedne. na zaglowke w normalnych gaciach, na rower w krotkich nie spedalonych obcislych wymagajacych golenia nog, do chodzenia normalne sportowe buty do lazenia, w gory i do lasu jedynie trekingowe buty, reszta ogolnego zastosowania do lazenia wszedzie.
      w decathlonach dla babek jest sporo rzeczy na rozne sporty. bym nawet powiedzial ze wiecej niz dla facetow. niestety dla mnie srednio na jeza cos tam sensownego moge znalesc. choc fakt faktem, z uwagi na to ze mam blisko to tam w pierwszej kolejnosci leze
    • niewiniatko86 Re: Ciuchy sportowe 02.09.11, 14:14
      > Może znacie jakiś dobry sklep w sieci (Allegro ubogie jest pod tym względem).
      > Niby mogę kupić męskie buty czy koszulkę, ale na ogół są za duże.

To trafiłaś na kiepski sklep ze złym opisem na stronie albo na producenta, który ma rozmiarówkę z kosmosu ;-) Sprawdź sobie czy nie masz w okolicy sklepu Martes martessport.com.pl/sklepy_sportowe_martes_sport.html Osobiście wolę iść do sklepu i pooglądać niż kupować w necie.
    • panna.m.igotka Re: Ciuchy sportowe 02.09.11, 16:00
      Specjalistyczne tylko w necie, bo słabo dostępne w realu.

spodnie na skałkę

Nie wiem co to takiego i czy coś takiego istnieje.
      Wspinam się w najbardziej zużytych, bo jak się rozlecą to nie szkoda.

buty wspinaczkowe

Mam upatrzoną markę i rozmiarówkę, więc tylko zamawiam z netu.

Poza tym biegam w ciuchach z:
      Decathlona i Allegro.

W góry zabieram rzeczy z:
      Szerpy, Himountain'a, Sklepu podróżnika, Alpin-sklepu.
      Z netu chwalę sobie za całokształt (ceny+mega duży wybór+szybka przesyłka) 8a.pl.
      Ale ten sklep to każdy turysta górski zna ;)
      Zaglądam na Allegro, ale tyko kupuję ze sklepów internetowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka