Dodaj do ulubionych

Ankieta- Bezdzietność

06.06.11, 14:43
Witam, jestem studentką położnictwa. Piszę pracę mgr na temat "Bezdzietność- wybór czy konieczność"
Poszukuje osób chętnych do udziału w moim badaniu i odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie.
chętne osoby proszę o kontakt na maila censored_name@wp.pl, odeślę ankiete do wypełnienia.
Obserwuj wątek
    • klawiatura_zablokowana Re: Ankieta- Bezdzietność 06.06.11, 17:00
      Jak jestem 2 lata po ślubie i nie mam dzieci, to też mam wypełniać? Czy dotyczy to tylko osób, które nie chcą w ogóle mieć dzieci?
      • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 06.06.11, 20:14
        ankieta skierowana jest do osób w wieku rozrodczym które pozostają bezdzietne z wyboru bądź z konieczności(np.aspekty medyczne jak niepłodność).
        Zachęcam do zgloszenia sie do mnie na maila.
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Ankieta- Bezdzietność 06.06.11, 19:45
      Ja mogę wypełnić, na gazetowego proszę;>
      • usunelamkonto Re: Ankieta- Bezdzietność 06.06.11, 22:41
        ja tez :)
    • maitresse.d.un.francais Re: Ankieta- Bezdzietność 06.06.11, 22:45
      "Bezdzietność- wybór czy konieczność"

Wnioski będą takie, że różnie to bywa, raz wybór, innym razem konieczność.

Ale pisz, dobra położna zawsze w cenie.
    • madzioreck Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 02:10
      Dawaj ankietkę na gazetowego :)
    • yaga7 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 10:39
      Na gazetowego proszę.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 10:43
      No, muszę powiedzieć że pytanie postawione w tytule pracy magisterskiej jest brawurowe...
      Naprawdę...
      • akle2 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 20:50
        Dla mnie pytanie w tytule jest zbyt "zamknięte" i sugerujące. A co jeśli nie jest to ani wybór, ani konieczność, tylko po prostu "na razie tak wyszło, ale jak Bozia da, to się to zmieni"?
        • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 13:15
          akle2 napisała:

> Dla mnie pytanie w tytule jest zbyt "zamknięte" i sugerujące. A co jeśli nie je
          > st to ani wybór, ani konieczność, tylko po prostu "na razie tak wyszło, ale jak
          > Bozia da, to się to zmieni"?

musi być jakiś powód, chociaż by wybór tymczasowy np. chwilowo mam trudną sytuacje rodzinną, ale nie wykluczam w przyszlości posiadania dzieci. I taka też ewentualność wyboru odpowiedzi jest w mojej ankiecie.
          • akle2 Re: Ankieta- Bezdzietność 09.06.11, 00:14
            Ale, droga autorko, to nie zależy tylko od nas!!! Do poczęcia, póki co potrzeba dwojga. Może być tak, że "nie mam z kim" and "codziennie tabuny facetów chcą mnie przelecieć, ale żaden nie pali się do małżeństwa". Nadal twierdzę, że są sytuacje, gdy nie jest to ani wybór ani konieczność.
    • kaga9 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 14:32
      Ja też mogę:)
      • jael53 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 15:09
        Jeszcze jedna tendencyjna ankieta.
        • kokoszanel.1 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 15:23
          Chętnie wypełnię tą ankietę - na kokoszanel.1@gazeta.pl poproszę!
        • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 18:36
          jael53 napisała:

> Jeszcze jedna tendencyjna ankieta.

tendencyjna? jakoś mi się nie wydaje bym była stronnicza, lub tez moje pytania narzucały komuś odpowiedzi.
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 18:51
            Czasem brakuje opcji "ani tak ani nie". Np. czy lubisz spędzać czas z dziećmi?
            Ani nie lubię, ani nie nie lubię. Jest to dla mnie neutralne.
            • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 22:08
              grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> Czasem brakuje opcji "ani tak ani nie". Np. czy lubisz spędzać czas z dziećmi?
              > Ani nie lubię, ani nie nie lubię. Jest to dla mnie neutralne.

Rozumiem, aczkolwiek odpowiedzi powinny być jasne... odpowiedź "nie wiem" nie wnosi nic do badań. przepraszam za kłopot.
              • jael53 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 11:33
                Odpowiedź nie wiem, podobnie jak trudno powiedzieć pokazuje, ile osób na dany temat nie ma zdania. Co w badaniach opinii nie wydaje się nieistotne. Ba, przy pytaniach dotyczących odczuć wobec otoczenia (presja/brak presji) trzecia opcja może wskazywać, na ile istotny jest wpływ otoczenia na decyzje osoby badanej. Zresztą, dlaczegoś w badaniach opinii dąży się do zniuansowania możliwości wyboru.

Ankietę uznaję za tendencyjną przez brak takiej opcji oraz przez sugerujący charakter pytań. Przykład: Jeśli pyta się osobę bezdzietną o to, czy byłaby dobrym rodzicem, to rozumie się, że pyta się o jej wyobrażenia na ten temat. Pozostawienie możliwości wyboru między tak oraz nie już jest sugestią (i to silną), że osoba biorąca udział w badaniu w ogóle na tę okoliczność sobie cokolwiek wyobraża.
            • yaga7 Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 22:15
              Mnie też czasem brakowało tej opcji.
    • mahadeva Re: Ankieta- Bezdzietność 07.06.11, 22:04
      bardzo dobrze, ze poruszasz ten temat - ja kiedys nawet zostawilam super faceta, bo chcial dzieci :)
      nie wyobrazam sobie tego...
    • agniecha75 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 02:24
      poprosze na gazetowego ... :-)
    • amj6 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 07:39
      ja też mogę wypełnić - na gazetowego proszę :)
    • selica Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 07:53
      Mi też na gazetowego, poproszę.
    • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 08:21
      Wszystkim którzy się zgłosili już z miejsca serdecznie dziękuję za udział w moim badaniu, ale wciąż zachęcam inne osoby.
      Może wasi partnerzy również by pomogli?:)
      • anais_66 Re: Ankieta- Bezdzietność 13.06.11, 03:38
        mortycja_87 napisała:

> Wszystkim którzy się zgłosili już z miejsca serdecznie dziękuję za udział w moim badaniu, ale wciąż zachęcam inne osoby.

Może zamieść linka na forum, tak będzie łatwiej. Nie chce mi się prosić, abyś go wysłała, bo to przecież nie mi zależy :)
    • enith Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 08:40
      Proszę ankietę na gazetowego.
    • mahadeva Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 10:53
      mysle, ze jesli chcesz doglebnie poznac temat powinnas oprocz TAK/NIE zostawic miejsce na komentarz - moglabys sie sporo dowiedziec
      • 83kimi Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 11:03
        Ok, też mogę wypełnić.
    • justynabal Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 11:30
      Jakie zainteresowanie:)!! i jak dużo chętnych:)!!
    • gobi05 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 12:13
      No, i wynik będzie taki, jak w raporcie Kinseya. Praca powinna badać postawy zarówno ludzi/par dzietnych jak i bezdzietnych, wtedy byłoby to bardziej wiarygodne. Wtedy można by szukać jakichś korelacji.

Kiedyś trafiłem na forum, gdzie trzeba było podać dane, wśród nich płeć. Do wyboru były możliwości - męska, żeńska, inna, nieokreślona, nieznana. Śmieszne? Być może, ale uwzględnia różne możliwe postawy: można nie zdradzać swojej płci, można mieć wątpliwości co do swojej tożsamości, można czuć się kimś innym niż tylko kobietą albo mężczyzną.

Badania statystyczne muszą przynajmniej dopuścić możliwość powstrzymania się od odpowiedzi, i tą możliwość uwzględnić. Był kiedyś ciekawy przykład dotyczący chorób wenerycznych: jeśli miałeś chorobę weneryczną lub ktoś z twojej rodziny choruje na cukrzycę wybierz A, w przeciwnym razie wybierz B. Ilość osób chorych na cukrzycę (albo żółtaczkę) jest znana, więc w statystyce można ją "odfiltrować", a nie narażamy osoby która mogłaby być zidentyfikowana np. po numerze IP.
      • mortycja_87 Re: Ankieta- Bezdzietność 08.06.11, 13:29
        punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. każdy patrzy inaczej na kwestię bezdzietności. jedni jako problem, tragedię inni jak na zwyczajne zjawisko.
        Chodzi tu bardziej o skalę problemu/zjawiska i ich przyczyny. Poza sytuacjami losowymi, które decydują za nas samych, o bezdzietności decyduje wiele czynników. Co raz więcej młodych ludzi rezygnuje z zakładania rodzin np. na rzecz kariery zawodowej lub korzystania z uroków życia. A później są tego efekty...których wynikiem może i dosyć często bywa niepłodność, gdyż z wiekiem zmniejsza się płodność.Do tego wpływ środowiska i innych czynników.
        • gobi05 Re: Ankieta- Bezdzietność 12.06.11, 08:17
          > punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. każdy patrzy inaczej na kwestię bezd
          > zietności. jedni jako problem, tragedię inni jak na zwyczajne zjawisko.

To po co ci ankieta? Napisz po prostu, że bezdzietność jest tragedią powodowaną przez zbyt długie czekanie, i już... Jeżeli chcesz rozpatrywać bezdzietność jako zjawisko społeczne, to musisz badać całe społeczeństwo i znaleźć korelacje związane z osobami bezdzietnymi. Badając jedynie bezdzietną część społeczeństwa raczej nie znajdziesz nic prawdziwego, a jedynie zdołasz potwierdzić swoje tezy, bo statystyką da się uzasadnić wszystko.

> wynikiem może i dosyć często bywa niepłodność, gdyż z wiekiem zmniejsza się pło
          > dność.
          Wiek jak wiek... Moim zdaniem raczej ilość skrobanek.
          • ingeborg Re: Ankieta- Bezdzietność 13.06.11, 04:02
            gobi, zejdź z niej. też kiedyś pisałam pracę i prosiłam o wypełnienie ankiety na forach to od razy zleciał się tabun mądral które po samym temacie dokładnie wiedziały co to za praca, jakie ma tezy i jak powinnam ją napisać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka