Dodaj do ulubionych

Falszywi znajomi

08.08.11, 11:26
Ostatnio zauwazylam, ze ludzie nie maja w ogole wstydu.
Z dnia na dzien mam wielu przyjaciol, telefony sie urywaja, musze sie tlumaczyc z niemozliwosci pomocy, sytuacji.

Organizuje spotkanie naukowe i oczywiscie mnostwo przyjaciol przypomnialo sobie o moim istnieniu. Wlasnie przed chwila dzwonil kolega, ktorego nie widzialam pol roku i wymusza napisanie sprawozdania z tego spotkania. Ludzie mysla, ze to nad czym pracowalam kilka lat da sie zalatwic postawieniem kawy i prosbami o pomoc.

Z jednej strony oburza mnie taki brak wstydu, nawet przeraza, jak ludzie potrafia prosic tylko o wlasna pomoc. Dodam, ze jest on taka osoba, ktora lubi bardzo duza gadac, zapewniac mnie o jego wielkiej pomocy, zalatwieniu spraw - tylko to sie konczy na gadaniu zawsze.
Kiedys go poprosilam o jakas drobna rzecz, bo sie strasznie deklarowal i tylko na tym sie skonczylo. Nigdy mi nie pomogl, a codziennie musze wysluchiwac jego prosb. A najbardziej wyprowadza mnie z rownowagi - to zalatw mi to, to zalatw mi tamto, ja przyjade pomoge CI (2 dni przed wydarzeniem nad ktorym siedze 3 miesiace) a ty mi zalatwisz zaswiadczenia i dyplomy.
CO mam robic? Powiedziec szczerze ze nie chce go tutaj widziec?
Obserwuj wątek
    • raohszana Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 11:27
      mybeata napisała:

> CO mam robic? Powiedziec szczerze ze nie chce go tutaj widziec?
      *
      Tak.
    • elito Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 11:29
      Unikaj takich ludzi i naucz sie mowic nie .
      • zuzi.1 Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 13:22
        Po prostu spuśc go na bambus i olej wolnym sikiem raz na zawsze....od takich trzymaj się z daleka....pasożyt jeden...
    • princess_yo_yo Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 13:24
      istnieje takie magiczne slowo pt 'nie' - naucz sie go uzywac.
    • marzeka1 Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 13:27
      " a codziennie musze wysluchiwac jego prosb. "- no i co z tego? On prosić może, a jeśli ty, wiedząc jaki jest, te prośby ciągle spełniasz, to robisz za jelenia, miłą dziewuszkę, z którą nie trzeba się liczyć,ma dobre serduszko i tak zawsze pomoże.
      • mybeata Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 13:53
        Masz racje, robie za jelenia i polglowka ktory te prosmy zawsze spelnia.
        Wstydze sie sama ich zachowania i az glupio mi im zwrocic uwage.
        K.....wa tulu przyjaciol w ciagu kilku dni mi sie pojawilo.
        No prosze.
        • marzeka1 Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 14:00
          No jak głupio zwrócić uwagę, to masz, co masz. Mówienie o swoich uczuciach, umiejętność ich wyrażenia to asertywność, tobie chyba jej dramatycznie brakuje, skoro jesteś w stanie spełniać "prośby" gościa, który nie raz ciebie zawiódł.
          • pudelek321 Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 14:11
            Zgadzam sie z Toba w 100%.
            Po prostu wstydze sie sama za ich zachowanie i cwierkotanie.
            Glupio mi zwrocic uwage.
            Musze nad tym popracowac.

• mariela1987 Re: Falszywi znajomi 08.08.11, 14:25
              no musisz. Z reszta ja twierdzę, ze nie przyjaciół nie można mieć wielu... ma się gora jednego, a nieraz nie ma się żadnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka