Dodaj do ulubionych

Jak uczycie się języków obcych?

09.11.11, 16:13
Witam, mam pytanko dotyczące nauki języków:) uczyłam się trochę na kursach angielskiego ale chciałabym pouczyć się jakoś sama w domu. Skąd bierzecie informacje do nauki, oglądacie jakieś seriale, może jakieś ciekawe strony znalazłyście? bardzo proszę o informacje na ten temat:)
Obserwuj wątek
    • inka26 Re: Jak uczycie się języków obcych? 09.11.11, 23:16
      Ja uczę się w domu przede wszystkim z książek angielskich wraz ze słownikiem. Przy odrobinie szczęścia takie książki można znaleźć w bibliotece miejskiej lub od znajomych wybłagać ;). Wymaga to nieco systematyczności w pracy ze słownikiem ale po kilku miesiącach da się zauważyć że coraz rzadziej się sięga po słownik. Do tego staram się oglądać seriale i filmy z angielską ścieżką dźwiękową i angielskimi napisami. To bardzo pomaga w oswojeniu się z językiem. Nie ma znaczenia jakie seriale,filmy czy książki - ważne żeby cię zainteresowała ich treść to i łatwiej będzie się język chłonąć.
      • enerdzina poszukać 10.11.11, 12:48
        dobrze jest też, korzystać z artykułów po angielsku albo oglądać seriale bez napisów. Są takie "kopalnie" fajnych rzeczy do nauki języków, na FB jest trochę takich stron, do przejrzenia masz dwie: <br /><br />
        www.facebook.com/moose.cjo
        www.facebook.com/pages/J%C4%98ZYK-ANGIELSKI/110309435679231
    • kuriozum Re: Jak uczycie się języków obcych? 11.11.11, 00:22
      Podpisuję się pod radami poprzedniczek. Z tym, że ja nie czytam angielskich książek ze słownikiem na kolanach, bo to odbiera całą przyjemność (a większości słówek i tak nie zapamiętasz po jednym sprawdzeniu). To pomaga oswoić się z językiem, a co częstsze wyrazy wywnioskujesz z kontekstu i wryją Ci się w pamięć. Jest jeszcze jedna rzecz - trzeba dużo mówić. Wiem, że nie zawsze jest okazja z kimś pogadać po angielsku, więc ja starałam się mówić sama do siebie, w myślach. Brzmi kontrowersyjnie, ale chodzi o to, żebyś myśli formułowała po angielsku.
      • enerdzina Re: Jak uczycie się języków obcych? 04.01.12, 14:09
        No to teraz można zgarnąć kurs językowy, a że szkoła ma oddziały w całej Polsce to nie ma problemu z realizacją. Trzeba tylko hasło reklamowe wymyślić. www.facebook.com/moose.cjo?sk=app_153284594738391
        • tolina Re: Jak uczycie się języków obcych? 13.01.12, 11:04
          Jak się uczę? To zależy. Angielskiego poprzez obcowanie z tym językiem, czyli a) czytanie portali internetowych po angielsku b) oglądanie 90210 w oryginalne c) czytanie książek w oryginalne. Ale oczywiście, jest to raczej 'poduczanie', a nie nauka od podstaw.
          Z francuskim było trochę inaczej, bo pierwsze kroki z nauki tego języka stawiałam w Szkole Języka Francuskiego przy Towarzystwie Przyjaźni Polsko - Francuskiej. Byłam w podstawowej grupie i myślałam, że semestry mi zajmie przyswojenie chociażby podstaw tego języka. Ale dzięki "aktywnej" nauce jaka była preferowana w tej szkole, czyli dużo praktycznych zajęć, dużo czytania, bardzo dużo mówienia i świetny kontakt na lini student - lektor, dość szybko przyswoiłam to co najważniejsze. Potem rozpoczęłam konwersację z pewnym Francuzem (ahh co to były za czasy...), co również bardzo skutecznie przyczyniło się do poprawy mojego francuskiego. Kiedy po niecałym roku nauki pojechałam na kolonie do Chorwacji i poznałam tam dwóch Francuzów, to spokojnie mogłam się z nimi porozumieć (oczywiście nie prowadziliśmy konwersacji nt. polityki, ale takie luźne rozmówki to spokojnie).
          Jak dla mnie nauka poprzez siedzenie z nosem w książkach i słowniku jest niepraktyczna i nieżyciowa. Trzeba wychodzić do ludzi i konfrontować swój język z codziennym życiem. :)
    • pauka25 Re: Jak uczycie się języków obcych? 18.01.12, 11:44
      Ja polecam jakieś kursy na płytach, jak masz czas i samozaparcie to na pewno pomogą. Uczysz się słownictwa, gramatyki, czytania i są też jakieś teksty do odsłuchu np. rozmówki. Wiadomo, ze tu zaden nauczyciel nad Toba nie stoi, ale silna wola i checi dadzą radę.
    • louise.m Re: Jak uczycie się języków obcych? 14.01.13, 20:45
      Studiuję j.obcy i trochę wiem jak się go uczyć : )

Zacznę od tego, że najważniejsze są nasze chęci. Bez tego nie da rady skutecznie nauczyć się języka.
      Kolejnym ważnym krokiem są materiały dydaktyczne. Najlepiej wybierać nie te dla dzieci, które są kolorowe i słodkie tylko z oznaczeniami europejskich stopni znajomości języka (A1-C2) Jeśli uważacie, że coś tam umiecie, to warto sięgać po kolejne stopnie. Osobiście polecam kupno bądź samodzielne wykonanie fiszek, czyli słownictwa, które z jednej strony jest w języku polskim zaś w drugim w języku obcym. Najlepiej, kiedy mają dodatkowo zdanie z danym słówkiem. Nie tylko zobaczymy jak używać słówka w kontekście ale i uczymy się dodatkowo zdań, czyli wzbogacamy słownictwo.
      Prócz fiszek polecam słowniki tematyczne. Jest to dobra opcja dla chcących się nauczyć więcej, ponieważ w działach słówek jest więcej.
      Jeśli chodzi o gramatykę polecam proste repetytoria, w których wyjaśniona gramatyka nie będzie sprawiała problemów i samouki zdołają ją pojąć. Z gramatyką jest o tyle problem, że czasami nie jesteśmy w stanie jej zrozumieć, wiec czytelne i dobrze objaśnione książki są cennym źródłem informacji.
      Ja osobiście zauważyłam duży progres w języku kiedy zaczęłam słuchać zagranicznej muzyki i przy oglądaniu seriali. Kiedy czegoś nie rozumiałam, a słówko powtarzało się dość czesto tłumaczyłam je i zapamiętywałam. Warto więc oglądac filmy z napisami a nie lektorem, bo po jakims czasie w głowie będziecie miały tłumaczenie kwestii aktora, ba czasami polskie tłumaczenie w ogóle nie jest adekwatne! Osłuchanie się jest bardzo ważne. Warto robić sobie czasem samemu dla siebie takie słuchanie ze zrozumieniem i wynajdywać stacje radiowe czy telewizje online. Informacje, reportaże, cokolwiek! Nawet w TV jest pełno zagranicznych kanałów.
      Co ja mogę polecić, to regularną naukę słownictwa. Pamiętajcie, człowiek dorosły jest w stanie nauczyć się efektywnie dziennie do 15 słówek. Polecam uczyć się progresywnie, codziennie powtarzając te z poprzednich dni. Zobaczycie jak za miesiąc takiej nauki dużo zapamietacie z pierwszych dni! Załóżmy że dziennie nauczycie się 10 słówek, po miesiącu efektywnej nauki i powtórek znacie ich około 300! A ile trzeba znać aby swobodnie komunikować się w języku obcym? 2000, czyli taka baza.
      Warto znać języki, nawet dla samego siebie, wyjeżdżając na wakacje.
      Polecam strony ze słownikami:
      pons.eu, słowniki gazeta.pl
      Strony, gdzie jest dużo reportaży i audycji w angielskim i niemieckim (czasami z transkrypcją i pytaniami): Deutsche Welle
      Powodzenia! : )))

charming-addictions.blogspot.com
    • imoterp Re: Jak uczycie się języków obcych? 16.01.13, 09:40
      Mi najwięcej dają gry online, w które grają ludzie z całego świata. Dzięki temu szybko się nauczyłam podstaw języka angielskiego :) Jak nie rozumiem jakiegoś wyrazu to wtedy odpalam sobie słownik online i patrzę co to znaczy :)

--
      MebleLux - stoliki
    • modna.wygodna Re: Jak uczycie się języków obcych? 16.01.13, 14:13
      Ogólnie ciężko jest się uczyć samemu w domu, ale w lepszym przyswojeniu języka pomagają z pewnością seriale i filmy oglądane w oryginale. Idealne będą też książki, które znacznie poprawiają nasze słownictwo.
    • caspis Re: Jak uczycie się języków obcych? 21.01.13, 14:21
      Ja uczę się razem z córką kiedy odpytuje ją ze słówek. Niewiarygodne, ale czasami szybciej się uczę niż ona :D Dużo z nich zapamiętałam i myślę, że to jedna z lepszych metod do nauki języka obcego.

--
      zajrzyj tutaj
    • liliiiana Re: Jak uczycie się języków obcych? 22.01.13, 14:37
      Ja chodziłam na kurs w podstawówce, który na nic się zdał. W gimnazjum razem z przyjaciółką chcąc zgłębić liryki różnych zagranicznych utworów, angielskiego uczyłyśmy się same. :) W liceum miałam naprawdę dobrą i wymagającą nauczycielkę i płynnie językiem angielskim zaczęłam się posługiwać właśnie wtedy. Wyjazdy za granice dopełniły dzieła:) Uważam jednak, że ludzie, którzy uczą się (efektywnie) języka obcego od dzieciństwa maja lepsze możliwości posługiwania się tym językiem w sposób swobodny i poprawny. Moja 5 letnia chrześnica już teraz uczy się francuskiego ze swoją językową nianią. Jestem pewna, że w przyszłości jej się to zwróci i zapewne spienięży;)
    • atosiek32 Re: Jak uczycie się języków obcych? 23.07.13, 14:40
      Seriale, czytam sporo książek anglojęzycznych, ale umiem już angielki na niezłym poziomie, no i mam firme w angli, ubezpieczenia finansowe sprzedaje to też jest kontakt z kientem ;) na wakacje mozna wyjechac zawsze lub robic znalecenia za granice i szybko pójdzie nauak
    • goniata Re: Jak uczycie się języków obcych? 31.07.13, 17:25
      Z piosenek, filmow
    • atosiek32 Re: Jak uczycie się języków obcych? 19.08.13, 13:54
      Hmm, po prostu czytam sporo branżowych pism, a wiadomo jak broker to tlyko po angielsku i najnowsze. Warto oglądać seriale, ale lepiej kupić sobie jakiś program do nauki i sporo zawzięcia oczywiście ;) można blogi po angielsku czytać tak na boku.
      • fionulka Re: Jak uczycie się języków obcych? 24.08.13, 10:11
        Próbowałam uczyć się języka tak jak piszecie oglądając filmu albo ze słownikiem w ręku ale brakuje mi systematyczności, dlatego wolałam wybrać się na kurs. Najlepiej wczesniej porównać sobie różne oferty i poczytać opinie - ja wybrałam stąd abcnauka
    • liliiiana Re: Jak uczycie się języków obcych? 14.10.13, 20:52
      Bardzo dobre są serie z Profesorem z Edgarda-programy multimedialne, aczkolwiek do takich rzeczy trzeba mieć wiele samozaparcia.
      Najlepszy jest dobry lektor w szkole językowej, jednak na takiego bardzo ciężko trafić.
    • violetta07 Re: Jak uczycie się języków obcych? 04.11.13, 15:52
      najlepsza metoda angażowanie wielu zmysłów:) lubię uczyć się z piosenek
    • drochojowska Nowe tradycyjne kursy. 27.05.14, 00:15
      Ja powróciłam do kursów z lektorem, ale tylko w małej grupie. Obecność lektora i ustalony rytm spotkań najlepiej mnie mobilizują. dziś dobry lektor prowadzi o wiele ciekawsze zajęcia niż jeszcze kilka lat temu. Chodziłam na kurs niemieckiego w Ottoshule, gdzie lektor bardzo dbał o różnorodność zajęć co bardzo mocno wpływało na skuteczność uczenia się. Jak ktoś chce sprawdzić to podaję link: ottoschule.pl/kursy-jezyka-niemieckiego/grupowe/dla-mlodziezy-i-egzaminacyjne.html
    • sebastianpawlak Re: Jak uczycie się języków obcych? 27.05.14, 16:23
      Ja podstawy angielskiego poznałem na studiach. Teraz, w pracy, angielski potrzebny jest mi do czytania dokumentacji technicznej. Uczę się zatem na bieżąco sprawdzając słówka, których nie znam. Od lat planuję wziąć jeszcze raz wszystkie stare podręczniki do angielskiego i powtórzyć podstawy, ale czasu mało :sciana:
      • cyferka angielski 25.08.14, 13:58
        Ja wypracowałam sobie kilka swoich sposob na nauke.
        Na początku uczyłam się sama. Czytałam angielskie książki, kupiłam sobie kurs internetowy Oraz wchodziłam na obcojęzyczne czaty. Pozwoliło mi to jako tako nauczyć się podstaw.
        Niemniej w pewnym momencie konieczne stało się skorzystanie z pomocy nauczyciela. Szczególnie,że chciałam aby pomógł mi z ciężką angielską gramatyką.
        Wykupiłam sobie indywidualne lekcje tutaj:
        www.sosnowiec.mobileenglish.pl
        Szkoła działa na terenie całej Polski. Prowadzi dojazdowe zajęcia nauki angielskiego. Nauczyciel dojeżdża do ucznia z całym kompletem materiałów dydaktycznych. Dzięki temu poznałam dobrze gramatykę i nie chwaląc się mój angielski jest obecnie bardzo dobry ;)
    • diana_ Re: Jak uczycie się języków obcych? 27.05.14, 18:51
      Dla mnie, świetnym sposobem są fiszki oraz słuchanie muzyki w danym języku ;).
    • rudii20 Lekcje online 27.08.14, 21:59
      Ja zapisałam się na darmową lekcję z lektorem tutaj chatterbox.pl/start/ i pewnie będę kontynuować.
    • rudii20 Re: Jak uczycie się języków obcych? 31.08.14, 20:28
      Ja korzystam z lekcji z lektorem online na chatterbox.pl/start/ . Można zapisać się na darmową lekcję. Polecam spróbować.
    • sobikisz Re: Jak uczycie się języków obcych? 08.09.14, 08:32
      Fiszki, czytanie ciekawych książek i czasopism w danym języku i regularne tłumaczenie/przypominanie sobie słówek. Kontakt z językiem, najlepiej z native'ami :):brawo:
    • zlotar50 Re: Jak uczycie się języków obcych? 09.09.14, 09:00
      ja uczę się z internetowego kursu oraz płytek

lula.pl/blogi/zlotar50
    • lulrun Re: Jak uczycie się języków obcych? 09.09.14, 10:08
      szczerze mówiąc, to najlepiej jest po prostu wyjechać do kraju, w którym ten język jest używany i tam pójść na kurs
    • modna.wygodna Re: Jak uczycie się języków obcych? 15.09.14, 12:40
      Nie każdego niestety stać na kurs zagraniczny, nie każdy ma też czas na to, żeby wyjechać w celu nauki języka. Ja postawiłam na szkolenie w escs-katowice.pl. Słyszałam wiele dobrego o tej placówce, a znajduje się akurat niedaleko mojego miejsca zamieszkania.
    • lulrun Re: Jak uczycie się języków obcych? 17.09.14, 10:45
      Robię sobie fiszki, a potem je drukuje w dobrej drukarni online. Wychodzi mi to tanio, a dla mnie jest na pewno efektywne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka