madz_ik_k 17.12.11, 21:25 Jak nastroje w waszych portfelach. Dobrze zarabiacie? Dorgie prezenty kupiliscie? W pracy na umowach? Kredyty macie? Czyli co w finansach u młodych piszczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edypia111 Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 21:31 Jak już się zalogowałam, to odpowiem: Pytałam swój portfel i nie ma żadnego nastroju. Na pozostałe pytania odpowiem, jak odpowiesz na te: ile masz lat? Skąd pochodzisz? Jak masz na imię? Jaki masz numer konta? Stan cywilny? Numer Pesel? Do jakiego wieku jest się jeszcze młodym? Bo nie wiem czy piszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 21:51 edypia111 napisała: > Jak już się zalogowałam, to odpowiem: Pytałam swój portfel i nie ma żadnego nas > troju. Na pozostałe pytania odpowiem, jak odpowiesz na te: ile masz lat? Skąd p > ochodzisz? Jak masz na imię? Jaki masz numer konta? Stan cywilny? Numer Pesel? > Do jakiego wieku jest się jeszcze młodym? Bo nie wiem czy piszczeć. Nie marudź, odpowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
edypia111 Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 21:57 Odpowiem, jak ta od kolejnych zaręczyn swojego byłego i obecnego chłopaka, odpowie czy za niego wyjdzie. I jak ta pani, której teściowa używa ręcznika powie czy zdecydowała się ten ręcznik wymazać barwnikiem. Naprawdę czuję się staro. A portfel naprawdę nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 22:06 edypia111 napisała: > Odpowiem, jak ta od kolejnych zaręczyn swojego byłego i obecnego chłopaka, odpo > wie czy za niego wyjdzie. I jak ta pani, której teściowa używa ręcznika powie c > zy zdecydowała się ten ręcznik wymazać barwnikiem. > Naprawdę czuję się staro. A portfel naprawdę nie narzeka. A jesteś na umowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 15:15 edypia111 napisała: > Jak już się zalogowałam, to odpowiem: Pytałam swój portfel i nie ma żadnego nas > troju. Na pozostałe pytania odpowiem, jak odpowiesz na te: ile masz lat? Skąd p > ochodzisz? Jak masz na imię? Jaki masz numer konta? Stan cywilny? Numer Pesel? > Do jakiego wieku jest się jeszcze młodym? Bo nie wiem czy piszczeć. Cześciowa odpowiedź w moi wątku-"ale numer"-hi Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 21:36 madz_ik_k napisała: > Jak nastroje w waszych portfelach. Dobrze zarabiacie? Dorgie prezenty kupilisci > e? W pracy na umowach? Kredyty macie? > Czyli co w finansach u młodych piszczy? cienko, nie, nie, nie, nie; nie wiem, nie jestem młoda Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: młodzi i oszczędzanie 17.12.11, 23:47 Towarzyszka pozwoli, że się przyłączę :). Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 08:13 > cienko, nie, nie, nie, nie; nie wiem, nie jestem młoda To tak samo jak u mnie, zadziwiające! Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter [...] 17.12.11, 23:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 JEstem poza targetem pytanym :) 18.12.11, 08:38 zapewne, bo dobijam do 40, ale mogę ci odp.:) madz_ik_k napisała: > Jak nastroje w waszych portfelach. Mój porfel jest rzeczą i nie miewa nastrojów:) Dobrze zarabiacie? Nie mogę narzekać, bo to swiństwo byłoby :) Dorgie prezenty kupilisci > e? Pojecia "drogie" "tanie" są subiektywne. W kazdym razie się nie zrujnowałąm :) W pracy na umowach? Tak, nawet na czas nieokreslony. Zawsze pracowałam na umowie o prace, z wyjątkiem dorabiania w czasach studenckich. Kredyty macie? Nie, nigdy nie miałam i mieć nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 08:45 madz_ik_k napisała: > Jak nastroje w waszych portfelach. dlaczego interesują cię cudze portfele? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Moze z ciekawosci Hrabio:) 18.12.11, 08:58 Po co zaraz drugiego dna szukać :) Mnie cudze portfele nie interesują - mam na mysli indywidualne, ale socjologicznie i owszem interesuje mnie zjawisko pewne. Mianowicie ciągle czytam, słysze "jeki" jaka to u nas jest bieda. I czasem mam okazję te niemal namacalną biede widzieć:( Ale poza tymi przypadkami autentycznej biedy widze: - zakapowane autami parkingi pod hiperami -zatłoczone sklepy z nietanimi wcale artykułami - wykupowane na pniu telewizory z promocji n itd. I tak się zastanawiam na serio - gdzie ta bieda wszechobecna. Nie, zebym kogoś podliczała, broń mnie świety z jakiegokolwiek koscioła :) ...Ale ostatnio miałam okazję wysłuchać zwierzeń finansowych pewnej pani ...Całą wypłate wydała na prezenty swiateczne - serio. Nie ma 8 dzieci, co jakoś tam tłumaczyłoby wydatki. Po prostu lubi dawać fajne, a przy tym nietanie prezenty. Bardzo pieknie to i szlachetnie, ale teraz nie ma na zarcie, a takze na kreację sylwestrowa, fryzjera itp. wiec ...bierze kredyt. Nieduzo, ale zawsze ... Dla mnie szok, żeby brać kredyt na swieta , sukienkę, fryzjera ...Podejrzewam, że całą masa ludzi jest tymi kredycikami na duperele "oklejona" (okreslenie mojego kumpla w temacie długów) . Tylko, ze to tzra spłącać potem a z tym bywa już gorzej, bo tu 150 zeta raty, tam 200. tam 120 , gdzieś nedzne 100 za jakiś gadzet i 5-6 stówek nie ma. A do tego ludzie mają kredyty na powazne rzezcy typu mieszkanie, czy auto, gdzie raty są wyższe i potem się okazuje, ze po spłąceniu tego, zapłąceniu rachunków biezacych znów brakuje na podstawowe rzeczy. No i mówi się, ze bieda jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Moze z ciekawosci Hrabio:) 18.12.11, 09:12 kora3 napisała: > I czasem mam okazję te niemal namacalną biede w > idzieć:( ostatnio przeczytałem w gazecie, że wykwaterowywano Romów z baraków socjalnych, bo się walą, tekścik był okraszony zdjęciem dobytku romskiej rodziny wystawionego za drzwi na tle niestarego BMW - jeśli to jest bieda, to Polska jest bogatym krajem :) naprawdę biedni są ludzie leniwi Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Mam mieszane uczucia Hrabio 18.12.11, 09:41 co do ostatniego zdania .... Na innym, bardziej kameralnym forum na którym bywam, "ochrzaniono" mnie, gdy opisałam historię rodziny z 5 dzieci (w tym dwoje niepełnosprawnych), która życzyła sobie, by ludzie dobrej woli zrobili zbiórkę na ... wieksze mieszkanie dla nich. Mieszkają we własnosciowym po babci kobiety, są obije po 30, mają zawody w których mozna znaleźć prace, albo i dorobić, a w swoim życiu zadne z nich nie przepracowało ani jednego dnia. Z wszelkich instytucji pomocowych wyciągają ile się da, bo "im sie nalezy z racji dzieci". Odmówiłam pomocuy w takim przedsiewzieciu - przyznaję. Niech się lenie wezmą do roboty! W znalezieniu takowej mogłam pomóc - zero zainteresowania.., Co??? Oni by mieli pracować za marne grosze? Jasne, mają ciasno, ale wielu ludzi tak żyje. Pomimo, ze oboije NIGDY nie pracowali, do skrajnej biedy im daleko Hrabio. Mają wygody wszelkie, urzadzone normalnie mieszkanie, na jedzenie i na ubrania ...Z drugiej strony mam kobiete z 18-letnim synem z por. mózgowym. Pracuje kobieta, chłopak ma zasiłki i rente po ojcu zmarłym kilka lat temu. Mieszka w waruynkach strasznych - bez łązienki, wc na korytarzu, piece, 2 pietro wysokie, chłopaka trza taszczyć na nie. NA wynajem mieszkania, a tym bardziej kupno kobiety mimo, że pracuje nie stać. ie nazwałąbym jej na pewno osobą leniwą. Pewnie gdyby nie imała się pracy, to miałaby czas na wyciąganie z wszystkich mozliwych miejsc pomocy, ale ona normalna jest - woli pracować. Woec ja za nią czasem łąze, smece, wyciągam , bo do cholery promuje sie leni, a pracowitym nikt sie nie zainteresuje, chociaz mu b. ciezko. Czasem też bywa tak, ze ktoś straci grunt pod nogami, nie umie sie odnaleźć, ale chce pracować. Mam takiego chłopinę, zona go wygnała z domu (jej rodzinny, ale chłopisko naiwanioało tam na gospodarce i w domu ponad 20 lat). NAstoletnia córka i takiz syn musza bardzo dobrze czuć sie w rodzinnym domu, skoro poszły z ojcem "pod most" i nawet słuchać o powrocie do matki nie chcą. Gosc prosty, podstawówka skończona i renta (zajechał się na roli). On zwyczajnie nie wiedział, gdzie pomocy szukać. Całe zycie zaganiał, na przepisach pomocowych sie nie zna - wygnała to wygnała, wzoął tobołek i poszedł, bo przecież to zony ojcowizna. Na wiosce z komunałkami ciezko, ale pracuję nad lokum dla niego:) On też pracuje - udało sie z pomocą pewnego goscia prace gosciowi załatwić- pracodawca bardzo go chwali, ze sumienny, punktualny, rzetelny. Darmowy prawnik już mu papiery o podział majątku wyszykował, wniosek o pełnomocnika z urzedu, też. Takim warto pomóc, bo to nie leń, po prostu prosty człowiek, wielu rzeczy nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 09:08 A co, masz monopol na wtykanie kosa w cudze portfele? Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 10:28 no właśnie na co ci to wiedzieć? Pomoże ci to w czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
po-trafie Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 11:03 Zarabiam bardzo dobrze, jeszcze lepiej mi sie wydaje - nieostroznie, z rozmachem, z zalozeniem ze zyje sie raz i w sumie zawodowo jestem dobre pare lat przed rowiesnikami wiec moge sobie pozwolic na przyjemnosci. Zadnych kredytow. Nie oszczedzam. Zalozenie jest takie, ze po nowym roku zaczne oszczedzac 10% tego co zarabiam, zeby w koncu zaczac inwestowac w jakies nieruchomosci. Zobaczymy czy sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 14:50 Mam prawo wiedziec. Interesuje mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 15:05 leiej sama odpowiedz. jestes po prawie? Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy_pierog Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 15:46 Pracujesz w US? Jeśli nie masz żadnego prawa do poznawania finansów innych ludzi. Możesz najwyżej zapytać i kto chce odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 16:41 pracuje, stąd moje prawo leniwy_pierog napisała: > Pracujesz w US? Jeśli nie masz żadnego prawa do poznawania finansów innych ludz > i. Możesz najwyżej zapytać i kto chce odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: młodzi i oszczędzanie 19.12.11, 22:13 pracuje, stąd moje prawo phi, tak każdy może napisać imię, nazwisko, mail służbowy i dokładną nazwę US poprosimy :-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 15:06 U mnie mole mają grubą bibę w potrfelu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy_pierog Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 15:27 Jak nastroje w waszych portfelach. Dziękuję, dobrze. Dobrze zarabiacie? Nie narzekam: nie chodzę głodna, obdarta, mam dach nad głową. Mnie wystarcza, dla kogoś może to być skrajna bieda. Drogie prezenty kupiliscie? Przeznaczam ok 100 zł na prezenty dla każdego, poza ukochanym, którego obdaruję za sporo większą kwotę. W pracy na umowach? Tak, na wielu umowach, bo na szczęście widmo etatu jeszcze mnie nie dopadło. Kredyty macie? Nie mam. Czyli co w finansach u młodych piszczy? Nic specjalnego, jestem zadowolona ze swojego życia i z finansów, choć jak każdy mogłabym mieć więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kosc_ksiezyca A tymczasem na forum oszczędzanie... 18.12.11, 17:07 Dla tych, którzy nie zaglądają: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,131638653,131638653,cos_pozytywnego.html Koleżanka jest na całkowitym utrzymaniu rodziców, więc takie pytanie na FK wydaje mi się absolutnie rozkoszne :) Chyba, że jest trollem, co wydaje mi się co raz bardziej prawdopodobne. Enjoy :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 18.12.11, 17:18 i kolejny raz potwierdza sie, ze Lem mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 18.12.11, 17:52 A co tam było, bo już nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 18.12.11, 17:54 ze panna mieszka u mamusi i tatusia i za miesiac wydala 15,90zl na swoje utrzymanie w zwiaq z czem zaoszczedzila qpe kasy. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 20.12.11, 00:30 soulshunter napisał: > ze panna mieszka u mamusi i tatusia i za miesiac wydala 15,90zl na swoje utrzym > anie w zwiaq z czem zaoszczedzila qpe kasy. Dziekuje. kretyn po raz drugi. Tam wcale tak nie bylo napisane!! Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 20.12.11, 17:11 soulshunter napisał: > ze panna mieszka u mamusi i tatusia i za miesiac wydala 15,90zl na swoje utrzym > anie w zwiaq z czem zaoszczedzila qpe kasy. Dziekuje. Aaaaaaaaaa! Dołożyła się do wywozu śmieci? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 21.12.11, 00:05 Nie, z tego co pamiętam przytrafiła jej się "niespodziewana wysyłka dwóch listów". Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 21.12.11, 16:20 m.b.g napisała: > Nie, z tego co pamiętam przytrafiła jej się "niespodziewana wysyłka dwóch listó > w". Hihi. A to nie paczki były? :-P Jak na listy trochę drogo. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 20.12.11, 00:29 No i co w związku z tym? jest na utrzymaniu rodziców, jej sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: A tymczasem na forum oszczędzanie... 20.12.11, 17:42 anaisanais96 napisała: > No i co w związku z tym? jest na utrzymaniu rodziców, jej sprawa. Każdy może być na dowolnym utrzymaniu. Tylko chwalenie się przy tym minimalnymi wydatkami własnymi jest absurdem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 17:21 dobrze, drogie, na umowie, mam kredyt. co wygrałam? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 17:24 eliminacje do cwiercfinalu. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: młodzi i oszczędzanie 18.12.11, 17:26 moje prezenty wzięły kredyt, by kupić portfel z umową o pracę, bo umowa o pracę ma kredyt na młodość, a młodość piszczy do prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: młodzi i oszczędzanie 20.12.11, 00:17 Zarabiam źle, prezent kupiłam jeden, dla męża za to dość drogi, pracuję na umowę zlecenia, kredytu nie mam i nie zamierzam mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: młodzi i oszczędzanie 20.12.11, 00:26 Też uwazam , że za mało zarabiam.Co kupiłaś męzowu?NIE POWIEM;-) NIKOMU Odpowiedz Link Zgłoś
anaisanais96 Re: młodzi i oszczędzanie 20.12.11, 00:34 Drogi jak dla mnie;) To jest książka tzw. biały kruk. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: młodzi i oszczędzanie 20.12.11, 17:29 Ja też za mało zarabiam ;) Nie ważne ile płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
brown_aurelia Re: młodzi i oszczędzanie 27.12.11, 19:48 nie mam kredytu, nie mam umowy o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: młodzi i oszczędzanie 27.12.11, 20:30 Nie zarabiam bo studiuje ale mąż dobrze zarabia. Nie zaciskamy pasa, stac nas na wiele porownujac zarobki ludzi, naszej średniej krajowej to zyje nam sie bardzo dobrze. Bedzie jeszcze lepiej jak ja zaczne pracowac. mamy kredyt na mieszkanie ale w dzisiedjszych czasach trudno o 500tys w gotowce. Nie narzekamy bo znamy sytuacje 80% polakow. Na świeta dostałam dość drogie prezenty. Mąż duzo pracuje i ciezko zeby zapewnic nam to co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
madz_ik_k Re: młodzi i oszczędzanie 28.12.11, 23:02 odcienie.szarosci napisała: > Nie zarabiam bo studiuje ale mąż dobrze zarabia. Nie zaciskamy pasa, stac nas n > a wiele porownujac zarobki ludzi, naszej średniej krajowej to zyje nam sie bard > zo dobrze. Bedzie jeszcze lepiej jak ja zaczne pracowac. mamy kredyt na mieszka > nie ale w dzisiedjszych czasach trudno o 500tys w gotowce. Nie narzekamy bo zna > my sytuacje 80% polakow. Na świeta dostałam dość drogie prezenty. Mąż duzo prac > uje i ciezko zeby zapewnic nam to co najlepsze. A teraz ta ciąża.. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: młodzi i oszczędzanie 29.12.11, 13:39 Dobrze zarabiamy. Kredytów nie mamy, za to oszczędzamy. Odpowiedz Link Zgłoś