Dodaj do ulubionych

ślub i wesele

05.04.12, 13:44
natchniony ostatnimi spamami kamilci368 zaczalem sie zastanawiac, czy my, polacy, nie jestesmy zbyt konserwatywni jesli chodzi o mode slubno/weselna.
czy jedynym strojem dla faceta jest garnitur/frak, a dla pani swiecaco-blyszczaca sukienka. oczywiscie para musi miec dodatki w tych samych kolorach, coby wszyscy dookola widzieli, ze przyszli razem i wyjda razem i zeby sie nie zgubic w tlumie.

szykuja mi sie w najblizszym czasie dwie takie imprezy i za zadne skarby nie pojde ubrany w garniaka, jakbym szedl bronic magisterki, czy na rozmowe o prace w banku.

kamilcia wrzucila jakas (swoja droga paskudna :P ) kreacje, to ktos napisal, ze za malo elegancka i ze najwyzej moze isc w tym na poprawiny.

no ludzie. to tylko wesele.

co wy o tym sadzicie, ciocie?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:47
      " za zadne skarby nie pojde ubrany w garniaka, jakbym szedl bronic magisterki, czy na rozmowe o prace w banku. "

- nie, no możesz jeszcze wyprać w końcu ten dres i założyć, ba- nawet go możesz wyprasować;
      - możesz w ramach kontestacji garniaków, ubrać dżinsy .
      • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:48
        no tak, zapomnialem, ze wg marzenki mozna sie ubrac albo w garnitur, albo w dres lub jeansy.
        nie ma nic innego :)
        • alpepe Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:49
          oj tam oj tam, w galabijii zapewne zrobisz furorę. Puk puk puk.
          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:52
            prawde mowiac, myslalem o kostiumie spidermana
        • marzeka1 Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:52
          Nie, ale na ślubie to jednak dla mnie jedyna sensowna opcja, za to jednak garnitur garniturowi nierówny.
          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:55
            po tym co napisalas wczesniej, twoje zdanie mnie juz w ogole nie interesuje
      • alpepe Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:48
        ubrać się w.
        • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:51
          ona chyba chce dres ubrac w te jeansy
    • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:56
      generalnie na całym świecie obowiązują podobne trendy ślubne (z wyłączeniem eskimosów czy dzikich plemion z afryki, hindusów którze mają swoje własne zwyczaje albo zfrikowanych brytoli)
      pojedzisz do niemiec, stanów czy do rosji, suknia ślubna przeważnie będzie biała i świecąca.

co do dodatków - to nigdzie nie jest napisane, że jak twoja pani ma różową torebkę, to ty musisz mieć różową koszulę i fioletowy krawat.

garniak jednak wypada - tylko raz byłam na weselu, gdzie mój kuzyn przyszedł w jeansach i generalnie wyglądało to burakowato ;)

na ślub wcale nie trzeba iść jak landryna, w cekinach itp, prosta elegancja też jest modna.
      • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:57
        aha - w kilcie tez możesz pójść :) zawsze to bardziej elegancko niż jeansy czy dres :)
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:03
          headvig napisała:

> aha - w kilcie tez możesz pójść :) zawsze to bardziej elegancko niż jeansy czy
          > dres :)

W kilcie z powodów etnicznych czy jako elementu munduru?
          Zresztą mundur wolno nosić na ślubie tylko w przypadku gdy jest to twój ślub, lub pan młody też jest w mundurze. Kilt "etniczny" zresztą też.
          • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:07
            kolega chodzi w kilcie bez powodu, bo lubi. tak chyba też można, nie? ja uważam to akurat za bardzo sexy :)
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:11
              headvig napisała:

> kolega chodzi w kilcie bez powodu, bo lubi. tak chyba też można, nie? ja uważam
              > to akurat za bardzo sexy :)

To że lubi nie upoważnia go do noszenia kiltu na ślubie.
              Ja lubię chodzić w skórzanej kurtce, na ten przykład...
              • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:16
                g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> To że lubi nie upoważnia go do noszenia kiltu na ślubie.
                > Ja lubię chodzić w skórzanej kurtce, na ten przykład...

to pewnie jakbyś się uparł to być w takiej kurtce poszedł.
                ja z tych klasyczno-weselnych jestem jednak.
              • gulcia77 Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:21
                A byłam kiedyś na weselu, na którym skórzana kurtka nie była niczym dziwnym. Jednakowoż była to metalowa impreza i takoż było stosownie na zaproszeniu zaznaczone, że to najlepsza rockowa balanga od czasów (konkretnie było podane jakich, ale niech zniknie w mrokach niepamięci :)) Panna młoda miała na sobie absolutnie rewelacyjną gotycką kreację, a pan młody ramoneskę z czasów (noo, tych co niech znikną w mrokach dziejów :D)
                • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:24
                  gulcia77 napisała:

Panna młoda miała na sobie absolutni
                  > e rewelacyjną gotycką kreację, a pan młody ramoneskę z czasów (noo, tych co nie
                  > ch znikną w mrokach dziejów :D)

a ja byłam kiedyś na obronie doktorskiej, gdzie doktorantka była zrobiona na wampa i miała torebkę w kształcie trumny ;)
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:56
      Jeśli nie garnitur to co proponujesz w zamian, dla mężczyzny?

Mundur byłby ok, ale mało kto jest oficerem.
      Ewentualnie strój etniczny, jeśli jest to kulturowo uzasadnione, albo sekciarski, jeśli ktoś na głowę choruje.

Natomiast słucham propozycji.

p.s. We frakach to się raczej u nas nie występuje na ślubach. Smoking - to co innego.
      Ale uważam za paskudny zwyczaj kupowania SPECJALNYCH smokingów ślubnych dla mężczyzn. Takich aby pani młodej (i pewnie jej matce) pasowały.
      Z tym że taki los to czeka najczęściej tych co to garnitur tylko na maturę, rozmowę o pracę i pogrzeb(własny) zakładają...
      • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 13:59
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Jeśli nie garnitur to co proponujesz w zamian, dla mężczyzny?
        >
        > Mundur byłby ok, ale mało kto jest oficerem.
        > Ewentualnie strój etniczny, jeśli jest to kulturowo uzasadnione, albo sekciarsk
        > i, jeśli ktoś na głowę choruje.
        >
        > Natomiast słucham propozycji.
        >

> Z tym że taki los to czeka najczęściej tych co to garnitur tylko na maturę, roz
        > mowę o pracę i pogrzeb(własny) zakładają...

na pogrzeb to rzadko kiedy w taki garnitur delikwent po latach się jeszcze mieści :)
      • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:10
        zadne jeansy. litosci.

ja jestem bardziej za opcja:
        sportowa koszula, amerykanski kolnierzyk - info dla niewtajemniczonych kolnierzyk na guziki
        ostatnio polubilem koszule christiana berga. duzy wybor jest w peeku.
        https://bi.gazeta.pl/im/8/7707/z7707888X,koszula--Christian-Berg--bawelna--rozmiary--39-46-.jpg
        chociaz wolalbym w zywsza kratke (nie chce mi sie szukac w necie w szafie mam pare opcji)

do tego chinosy (granatowe/brazowe/zgnilozielone)
        sportowa granatowa marynarka
        mokasyny/skorzane trampki - nie chce misie wklejac linikow bo i tak mnie zaraz ubierzecie w dres
        • headvig Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:15
          mokasyny raczej niż trampki. to będziesz na pól każualowo, jeśli masz luźne towarzystwo, to nie powinno to źle wyglądać.
          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:16
            no luzne no, przesz nie sztywniaki, bosz...
    • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:12
      tu masz coś dopasowanego do wieku

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSiIdyYamC3Bbw4EhQbP3deCQqFpqUbF18ASMFXOuynYLqIBkel
      • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:16
        26.09.2011? kolekcja z zeszlego roku --> KOSZ
        • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:19
          ojtam, klasyka zawsze modna.
          a kratka jest do dupy, wybierz gładką.
          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:24
            > a kratka jest do dupy
            no nie znasz sie :/
            • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:25
              nieszkodzi, ważne, że mam rację.
              • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:28
                cytujac klasyka: "Jesli kiedys zejde przed compem, to jest szansa na to, ze w 95% przez ciebie :) Chapeaux bas za niebanalnosc i cholerne poczucie humoru."
                • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:29
                  to pewnie już niedługo?
                  przyjdę na pogrzeb
                  w kratce
                  i czinosach
                  mooooże być?
                  • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:32
                    w stroju ewy
                    • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:35
                      a to można spokojnie kamilci doradzić, przynajmniej ktoś zapamięta kreację.
                      • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:36
                        nie oftopuj pls
                        • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:40
                          poważnie?
                          nie to nie.
                          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:42
                            "Jesli kiedys zejde przed compem..."
                            • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:44
                              wygląda, że potrzebujesz pomocy w zejściu.
                              podtrzymać za ramię?
                              i kopa na dół;)
                              • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:46
                                ej bo jusz nie moge pisac, tak zaplulem kawa klawiature. blagan!
                                • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:48
                                  dooobra, niezabawny jesteś i tak, tylko oftopy byś pisał.
                                  • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:50
                                    wcale nie mialem byc
                                    • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:56
                                      ooooo to wielka szkoda.
                                      • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:56
                                        niom, achas.
                                        ktos tu ma PeeMeSa :)
                                        • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:59
                                          niioooooom, ale nie ja. czyli wychodzi, że znowu Ty.
                                          • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 15:06
                                            czyli to przez te wzdecia?
                                            zjedz aktiwje albo stoperan (ciagle misie myli)
                                            • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 15:08
                                              polecasz?
                                              • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 15:20
                                                inne ciocie polecaly w jakims watku
                                                • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 15:23
                                                  to nie, biorę tylko sprawdzone przez wytrawnych testerów.
                • simply_z Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:52
                  kratka jest aseksualna wez sie..
                  • six_a Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:55
                    aseksualna i aweselna

wogle a jest.
                  • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:59
                    moga byc paski?
                    mam taka sama:
                    https://www.stylistka.pl/img/bazar/2603/koszula-meska-w-paski-5703_4.jpg
    • wez_sie sprostowanie 05.04.12, 14:15
      otrzymalem wiele maili nawiazujacych do tego tematu.

odpowiadam wszystkim hurtowo:
      NIE, TO NIE MOJE WESELE!

wciaz jestem wolny!!!
      dziewczyny wysylajcie swoje nagie fotki!!!
    • gaviota44 Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:30
      Ciocia sadzi,ze ogolnie kijowo jest z moda weselna.Mam ten sam problem tylko od ,hmm, kobiecej strony.Odrzuca mnie od weselnych kreacji,najchetniej poszlabym w malej czarnej (tak,tak,figura cioci pozwala;)),ale przecie nie pojde,bo wszedzie pisza,ze w czarnym nie wypada.Boszszsz...
      Na poprawiny pewnie sie na czarno wystroje,bo i tak mi zasadniczo wisi;/
      • simply_z Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:54
        no nie wypada:)
        ale mozesz pojsc na bialo
        • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:57
          nie wypada, bo ty tak mowisz?
          • simply_z Re: ślub i wesele 05.04.12, 15:22
            ja dla jej dobra:)
        • gaviota44 Re: ślub i wesele 05.04.12, 18:17
          Jak to?!Nie wiesz,ze na bialo tylko panna mloda moze!?!(Wielkie oburzenie chcialam wyrazic!;D)

Poza tym "na bialo" wygladam jak g...o w trawie :D.
    • wez_sie Re: ślub i wesele 05.04.12, 14:56
      no dobra, chodzilo o to, ze sie ludzie za bardzo stroja, a za malo chodza ubrani kazualowo.

pamietam rozne imprezy rodzinne, gdy matka kazala mi zakladac jakies skandaliczne galowe ciuchy, zeby sie ladnie prezentowac.
      albo mam taki obrazek, z okresu komunijnego: przyjezdza jakas wyelegantowana familia do sasiadow i pozniej te dzieci wyganiaja na podworko zeby wyprobowac nowy rowerek i biegaja takie zziajane w tych bialych koszulach z aksamitka pod szyja.
      poczatek i zakonczenie roku, to tez byl zawsze koszmar - setki bachorow w bialych koszulach i granatowym/czarnym "dole". kazde identyczne.

to chyba przez takie wydarzenia jestem na nie, jesli chodzi o garniaki i inne galowe stroje.
      chociaz oczywiscie sa wydarzenia, na ktore nie wypada zakladac niczego innego.
      chodzi mi o to, ze utarlo sie, ze lepiej sie ubrac bardziej elegancko niz mniej.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ślub i wesele 05.04.12, 16:06

> to chyba przez takie wydarzenia jestem na nie, jesli chodzi o garniaki i inne g
        > alowe stroje.
        > chociaz oczywiscie sa wydarzenia, na ktore nie wypada zakladac niczego innego.
        > chodzi mi o to, ze utarlo sie, ze lepiej sie ubrac bardziej elegancko niz mniej

Dorośnij :)
        I mówię absolutnie serio.
        W momencie jak przestaniesz traktować garnitur jako "strój galowy" który kazała zakładać mama (egzaminator na studiach, szef w robocie w banku/biedronce itp) a uznasz a męski strój dla dorosłych, zobaczysz ze nie ma w nim nic strasznego.
        Garnitur, a tym bardziej smoking jest po to aby wyglądać zajebiście. I tyle. (nie dotyczy ochrony pracującej w "garniturach")

Tylko musi być dopasowany i z dobrego materiału. I koszulę two-ply sobie kup. Leży jak piżama. :)
        • wez_sie Re: ślub i wesele 06.04.12, 08:21
          g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> W momencie jak przestaniesz traktować garnitur jako "strój galowy" który kazała
          > zakładać mama (egzaminator na studiach, szef w robocie w banku/biedronce itp)
          > a uznasz a męski strój dla dorosłych, zobaczysz ze nie ma w nim nic strasznego.

nic nie skumales. troche piszesz, jak wiesiek, co se kupil na przecenie garniaka w zarze i odkryl, ze sie non ieco rozni fasonem, stylem i materialem od tego, co dostal na pierszo komunie po brajdaku.

> Garnitur, a tym bardziej smoking jest po to aby wyglądać zajebiście. I tyle. (n
          > ie dotyczy ochrony pracującej w "garniturach")
          >
          > Tylko musi być dopasowany i z dobrego materiału. I koszulę two-ply sobie kup. L
          > eży jak piżama. :)

nie spie w pizamach, wiec nierozumie tego poorownania.
    • anna_sla Re: ślub i wesele 05.04.12, 16:40
      a w co chcesz się ubrać?? Panna młoda na pewno musi się wyróżniać na weselu, bo to jest jej dzień i musi wyglądać wyjątkowo, a nie jak inne.
    • anaisanais96 Re: ślub i wesele 05.04.12, 20:16
      NIe wiem co sie tak dziwisz. Na co dzień chodzisz ubrany w dżinsy i sweterki lub bluzy. Jest tak mało okazji by sie elegancko ubierać ,że naprawdę można na ślub włożyć garnitur czy fajną sukienkę.
    • kbjsht Re: ślub i wesele 05.04.12, 21:34
      ciocia sądzi, że do wyboru do koloru. oczywiście strój pajaca raczej odpada, no ale spiderman'em to już każdy by sie zachwycił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka