Dodaj do ulubionych

Czym się różni

11.04.12, 13:43
net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ? Proszę o rady. Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wez_sie Re: Czym się różni 11.04.12, 13:50
      stacjonarny ma kabel, a bezprzewodowy nie ma
    • koham.mihnika.copyright na kablu lecisz szybciej, na mobile lecisz 11.04.12, 14:24
      gdzie chcesz.
      • maly.jasio stary dylemat :) 11.04.12, 15:01
        koham.mihnika.copyright napisał:
        gdzie chcesz.
        >

Podobnie jak w zdaniu: - tisze jedziesz - dalsze budjesz ...

Mozna niby zajechac dalej, ale co z tego, skoro po drodze nie mozna sie jenzorem naklepac ? :)
    • lilyrush Re: Czym się różni 11.04.12, 14:44
      kable zazwyczaj pozwala na przypięcie jednego kompa, na modemie możesz podpiąć ile chcesz, włącznie ze smartfonem ;-)
      • eat.clitoristwood Re: Czym się różni 11.04.12, 15:13
        lilyrush napisała:
        > kable zazwyczaj pozwala na przypięcie jednego kompa (...)

Bardzo ciekawe to, co piszesz.
      • ritsuko Re: Czym się różni 11.04.12, 16:38
        Hymm. Hymmm. Coś się chyba pokićkało, kabel-> router -> wifi i wszystkie kompy, telefony i mikrofalówki mają dostęp. Szczerze to mnie bardziej zastanawia jak to sobie wyobrażasz przy standardowym mobilnym
        • ritsuko Re: Czym się różni 11.04.12, 16:42
          Kurcze nie wiem już w końcu kto o czym mówi, zasugerowałam się mihnikowym, ale może autorka ma na mysli co innego :)
    • bar.anek Re: Czym się różni 11.04.12, 16:06
      Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam.
      plus ma bezprzewodowy a minus na kabel
    • maitresse.d.un.francais Re: Czym się różni 11.04.12, 16:15
      Bezprzewodowy ma jeszcze więcej kabli. Nazwa jest myląca. :-P
    • sundry Re: Czym się różni 11.04.12, 16:19
      U mnie minus był taki, że kabel musiałam ciągnąć przez cały dom;P
      • bar.anek Re: Czym się różni 11.04.12, 16:23
        nie szpanuj
        • sundry Re: Czym się różni 11.04.12, 21:56
          Czym? Długim kablem? Rozwijanie tego przed każdym wejściem na net to był koszmar...
    • gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 21:28
      > net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ?

Przyznaję się, że nie rozumiem pytania.

Proszę rozróżnić dwie sytuacje:
      A) jakie jest łącze między dostawcą internetu (ISP) a odbiorcą (ty);
      B) jakie jest połączenie w twoim lokalu.

A) Dostawca internetu może:
      a) dostarczać po kablu sieciowym (kategorii 5, np. cat. 5e) i wtedy w zasadzie nie trzeba nic, tylko wetknąć wtyczkę do karty sieciowej komputera;
      b) dostarczać po kablu telefonicznym albo telewizji kablowej, a wówczas potrzebujesz odpowiedniego modemu kablowego, do którego podłączasz jeden komputer albo ruter, dzięki któremu możesz podłączyć więcej komputerów;
      c) dostarczać bezprzewodowo, np. przez sieć telefonii komórkowej, a wtedy potrzebujesz odpowiedniego modemu, który nieraz jest już wmontowany w twój telefon/tablet/ruter.

B) W mieszkaniu możesz mieć połączenie między modemem a komputerem, ewentualnie między ruterem a komputerami:
      a) kablowe, po kablu kategorii 5;
      b) bezprzewodowe, tzw. WiFi.

Ja jestem zwolennikiem połączeń kablowych, które dają większą niezawodność i szybkość, szczególnie gdy masz światłowód. Połączenia bezprzewodowe pozwalają na większą mobilność, tzn. możesz wyjść z tabletem na balkon :-)
      • gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 21:43
        > Ja jestem zwolennikiem (...)

Jeśli opiszesz konkretnie, o jakie rozwiązania ci chodzi, to można dokonać analizy wydajności, sprawności i kosztów.
        Mobilność jest wielką zaletą, dopóki wszystko dobrze działa, gorzej gdy między źródłem sygnału a twoim komputerem znajduje się źródło zakłóceń, które praktycznie uniemożliwia korzystanie z wersji bezprzewodowej - wydajesz pieniądze i nie korzystasz :-(
        Widziałem komputer desktop stojący na szafie z powodu WiFi, widziałem laptop z donglem 3G który nie miał w ogóle zasięgu mimo kontraktu podpisanego na dwa lata, znam człowieka lubującego się w łamaniu haseł na ruterach WiFi sąsiadów... Nie ma to jak kabel UTP - stare i sprawne rozwiązanie!
    • my_favourite_axe Re: Czym się różni 11.04.12, 21:33
      busia_3 napisała:

> net na kabel tzw. stacjonarny od tego bezprzewodowego ( modem ) ? Proszę o rady
      > . Jakie są plusy i minusy? Pozdrawiam.

jesteś pewna że modem?
    • lazy.eye Re: Czym się różni 11.04.12, 21:52
      Stacjonarny jest tani i szybki.
      Bezprzewodowy jest drogi i wolny i są ograniczenia w transferze. Powyżej wykupionych gigabajtów szybkość drastycznie spada.
      Stacjonarny jest uwiązany do 1 miejsce, bezprzewodowy możesz zabrać wszędzie.
      • gobi05 Re: Czym się różni 11.04.12, 22:08
        > Stacjonarny jest uwiązany do 1 miejsce, bezprzewodowy możesz zabrać wszędzie.

Zabrać - tak, ale używać - tylko tam, gdzie masz zasięg. Najlepiej na dziesiątym piętrze w centrum miasta.
    • chat_calin Re: Czym się różni 11.04.12, 23:09
      Jesli uzwyasz tylko wielkiego kompa z oddzielnym ekranem, to bez roznicy, bo i tak nie biegasz z tym ustojstem po domu. Stoi, gdzie stoi.

Bezprzewodowy internet (modem) jest potrzebny gdy masz:
      - laptopa (przemieszczasz sie z nim, mozesz korzystac z netu w lozku i w kuchni)
      - kilka urzadzen do podlaczenia do tego laptopa: np. drukarka bezprzewodowa jest bardzo wygodna w uzyciu, smatfon + komputern lub kilka komputerow i drukarke, i smartfon
      Wtedy bezprzewodowy internet jest tanszy niz kilka linii i znacznie wygodniejszy
      Uwaga: trzeba go dobrze zabezpieczyc hasem, zeby sasiedzi nie mogli sie do ciebie podlaczac
      • koham.mihnika.copyright tyle, ze kabel moze sie konczyc routerem 11.04.12, 23:35
        i wtedy w domu mamy LAN. Kabel moze byc normalna "twisted pair", albo kablem z tiwi. Twie rozne rzeczy. tak czy inaczej musi byc modem. Mozana zainwestowac w modem/router, moze byc taki z dodatkowa funcja pracy jako normalny telefon albo VOIP. W domu lepiej jest okablowac, bo szybciej i bezpieczniej. wg mnie mobile modem/net jest wylacznie dla podrozniczkow.
        • gobi05 Re: tyle, ze kabel moze sie konczyc routerem 16.04.12, 09:24
          Nie tylko kabel: www.anteny.net/huawei-b961-router-unlocking-p-1452.html?language=pl

Problem w tym, że większość ludzi nie wie, co to za zwierz, ten LAN albo WAN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka