Dodaj do ulubionych

PIT za internet-czy mogę tak sie rozliczyc?

12.04.12, 13:12
Czy mozna rozliczyc sie za sam internet,jesli moj tata oplacal rachunki przez 6miesiecy na moje nazwisko(co miesiac po 50zł),gdzie ja dochodow nie mam w Polsce(pracuje w Niemczech)? czy to tez PIT 11?
Obserwuj wątek
    • gk102 Re: PIT za internet-czy mogę tak sie rozliczyc? 12.04.12, 13:15
      A dochody z Niemiec rozliczasz w Polsce?
      • leckowa nie,zadnych dochodow w Polsce nie mam 12.04.12, 13:28
        zadnych dochodow w Polsce nie mam,tylko oplata za internet przez pol roku
        • six_a Re: nie,zadnych dochodow w Polsce nie mam 12.04.12, 13:31
          to co chcesz rozliczyć, jak nie miałaś dochodu? stratę wykazać?;)

rozliczasz się w jednym kraju ze wszystkiego.
          • leckowa odp. 12.04.12, 14:45
            myslalam,ze moge odzyskac zaplacony podatek za rachunki zaplacone za interent.Nie mozna tak?
            • six_a Re: odp. 12.04.12, 15:11
              możesz, jeśli wykażesz dochód
              nie ma dochodu, nie ma od czego odliczyć.
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: odp. 12.04.12, 15:34
              leckowa napisała:

> myslalam,ze moge odzyskac zaplacony podatek za rachunki zaplacone za interent.N
              > ie mozna tak?

Przecież nie zapłaciłaś podatku, nie masz czego odzyskiwać...
    • kalllka Re: PIT za internet-czy mogę tak sie rozliczyc? 12.04.12, 15:54
      jesli pracujesz w Niemczech i studiujesz np przez internet to u siebie sie dopytaj o szczegoly czy przysluguja ci dodatkowe odliczenia ( ulgi) z tego tytulu
      jesli uzywasz internetu do swojej pracy ( kooperujesz przez siec i np z Polska przez swojego tate) takze mozesz odliczac koszty uzyskania przychodu ( rachunki) jesli to udokumentujesz i potwierdzisz np umowami ( ta sprawe tez zalatwiasz w swoim lokalnym urzedzie podatkowym)

jesli Twoj tata korzysta z internetu (prowadzac dzialalnosc), powinien zmienic umowe z providerem na swoje nazwisko, wtedy doplaty z Twojej strony doliczane sa jako jego przychody i rozlicza sie na polskich zasadach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka