vvwwvv 01.08.14, 13:43 www.gazetakrakowska.pl/artykul/3525749,krakow-kobieta-zmarla-po-porodzie-nie-chciala-transfuzji-krwi,id,t.html Tym razem w imię nie-katolickich wartości, ale znów taliban. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stephanie.plum Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 13:53 jak to: w imię nie katolickich wartości ale też taliban? nie rozumiem. przecież taliban nie wyznaje wartości katolickich Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 13:56 Chodzi o fundamentalizm. Różny w islamie, katolicyzmie i innych religiach, ale doprowadzający do nieszczęść. O islamie nie będę się wypowiadać, każdy wie, o katolicyzmie ostatnio było głośno - sprawa Chazana, sprawa śmierci mózgowej Kamila, a teraz mamy taliban w wydaniu tych, którzy łażą po domach z gazetkami. Powinno sie zdelegalizować tę sektę, bo jest niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 14:11 To powinno być ścigane z tego samego paragrafu co sprawa znachora, który ludziom wciskał kit, że nie mogą się leczyć konwencjonalnie, tylko zioła, głodówka i modlitwa. Czym to się różni od religijnych zakazów i nakazów, które działają na niekorzyść wiernych? Tylko tym, że stoi za nimi wpływowa i kasiata organizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 22:58 A ta ktora oddala zycia wcinajac jakies syfiaste tabletki odchudzajace z internetu to pod jaka religie podpada? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 23:10 > A ta ktora oddala zycia wcinajac jakies syfiaste tabletki odchudzajace z intern > etu to pod jaka religie podpada? Twoją. Nie mam nic do powiedzenia, ale się wypowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 23:22 Zalosnie infantylna odpowiedz na wypowiedz,ktorej intencji nie zrozumialas. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 23:59 > Zalosnie infantylna odpowiedz na wypowiedz,ktorej intencji nie zrozumialas. Twojej indoktrynacji religijnej nie rozumiem. Lepiej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 00:08 Gdzie w mojej wypowiedzi jest jakas indokrynacja religijna?mozesz zacytowac? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 13:50 > Gdzie w mojej wypowiedzi jest jakas indokrynacja religijna?mozesz zacytowac? Niechce mi się grzebać w archiwum forum. Dużo by się znalazło :) Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 03.08.14, 11:44 Nic bys nie znalazla, bo nigdy nie argumentuje z podloza religijnego.Cos ci sie pomieszalo w twojej malej glowce.Ale nie ma to jak kogos o cos pomowic,a pozniej napisac-nie chce mi sie grzebac.Zalosne panienko,zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 03.08.14, 15:56 już rozumiem. nie będę się wtrącać do dyskusji, bo według tych kryteriów reprezentuję taliban katolicki. nie psujmy sobie niedzieli :~) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 13:53 Mnie gorszy, że w ogóle będzie w tej sprawie dochodzenie/śledztwo. Chciała to umarła, ale czemu pieniądze podatników maja iść na biurokracje czemu lekarze mają być ciągani po sądach? Ja nie rozumiem jej postępowania, dla mnie to mistyczna tajemnica, nie mi oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 15:25 sweet_pink napisała: > Ja nie rozumiem jej postępowania, dla mnie to mistyczna > tajemnica, nie mi oceniać. Jaka mistyczna tajemnica? To przecież zwyczajny przypadek ciemnoty i zidiocenia spowodowanego przekonaniami religijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 22:03 Nikt kto nie ma w sobie wiary nie ma prawa oceniać tych co ja mają (i vice versa). Skrzywdziła Cię czymś, że dajesz sobie prawo pluć na coś dla tej kobiety było najważniejsze na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 07:10 sweet_pink napisała: > Nikt kto nie ma w sobie wiary nie ma prawa oceniać tych co ja mają (i vice versa). Naprawdę tak uważasz? A zatem nie mogę oceniać muzułmanina, który zabił innego człowieka w imię wiary? Nie mogę też oceniać rodziców (chrzescijan), którzy doprowadzili do śmierci swojego dziecka z powodu wiary? > Skrzywdziła Cię czymś, że dajesz sobie prawo pluć na coś dla tej kobiety było n > ajważniejsze na świecie? Ja na nic nie pluję, tylko oceniam zatrważającą ciemnotę tej kobiety, która doprowadziła do osierocenia dziecka. Jeśli dla kogoś wiara w gusła jest najważniejsza, to powinien być właściwie oceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 15:41 Nie masz prawa nazywać jej wiary ciemnotą/gusłami (to są słowa oceniające, to są słowa dewaluujące coś co dla tej kobity było świętością i to jest PLUCIE) jeśli nie wiesz czym ona jest. Życie tej kobiety należało do niej i miała wszelkie prawo postąpić tak ja to uczyniła. Rozróżnij czyny powodowane religią skierowane wobec innych, a te względem samego siebie. Nawet muzułmanina mordercy oceniać nie powinnaś (masz prawo się przed nim bronić i bronić tych którzy twojej obrony potrzebują), bo gdybyś miała niefart urodzić się z tej samej co on matki, była byś taka jak on! Ale skoro twierdzisz, że każdy powinien być właściwie oceniany..cóż proszę bardzo: to ja Ci powiem, że jesteś ciężką kretynką marnując swój czas regularnie wypowiadając się pod moimi wpisami, wiedząc że Twoje słowa trafiają w mur (alboś tak durna, że to jeszcze do Ciebie nie dotarło). Kontakt z twoimi wpisami jest równie "ubogacający" jak przypadkowe wejście w psie gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 16:42 sweet_pink napisała: > Nie masz prawa nazywać jej wiary ciemnotą/gusłami (to są słowa oceniające, to s > ą słowa dewaluujące coś co dla tej kobity było świętością i to jest PLUCIE) jeś > li nie wiesz czym ona jest. Mam prawo nazywać ciemnotę ciemnotą. I to nie jest żadne plucie tylko nazywanie rzeczy po imieniu. > Życie tej kobiety należało do niej i miała wszelkie > prawo postąpić tak ja to uczyniła. Oczywiście, że miała prawo, bo prawo nie może zakazywać ciemnoty, głupoty i samobójstw. > Nawet muzułmanina mordercy oceniać nie powinnaś (masz prawo się przed > nim bronić i bronić tych którzy twojej obrony potrzebują), bo gdybyś miała nie > fart urodzić się z tej samej co on matki, była byś taka jak on! No, no, jestem pod wrażeniem obrony religijnie zmotywowanych morderców, ale ja będę oceniać muzułmanów mordujących niewinnych ludzi, bo mam takie prawo. > Ale skoro twierdzisz, że każdy powinien być właściwie oceniany..cóż proszę bard > zo: to ja Ci powiem, że jesteś ciężką kretynką marnując swój czas regularnie wy > powiadając się pod moimi wpisami, wiedząc że Twoje słowa trafiają w mur (alboś > tak durna, że to jeszcze do Ciebie nie dotarło). Kontakt z twoimi wpisami jest > równie "ubogacający" jak przypadkowe wejście w psie gó.... Skorzystałaś ze swojego prawa do oceny, ale jednocześnie oceniłaś siebie, bo uważając, że jest to dla ciebie wdepnięcie w psie g...no, komentujesz moje wypowiedzi. Natomiast co do trafienia w mur, to doskonale zdaję sobie sprawę, że wieloletniej indoktrynacji nie da się odwrócić kilkoma zdaniami skierowanymi do osoby zindoktrynowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:09 Na koniec: a) nigdy nie odpowiadam pierwsza na twoje wpisy b) jestem ateistką Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:46 sweet_pink napisała: > Na koniec: > a) nigdy nie odpowiadam pierwsza na twoje wpisy Nie odpowiadaj w ogóle. Po co masz wchodzić w to psie g...no. > b) jestem ateistką Niektórzy ateiści wierzą w rzeczy mistyczne, jak się okazuje na twoim przykładzie. Zaprawdę, ciekawy ateizm prezentujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:49 Jestem ateistka a nie antyteistką jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:54 W ateizmie nie ma miejsca na mistycyzm, moja droga. Zatem twój ateizm to fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:17 W sumie to żal mi Cię...wszystko czego nie rozumiesz jest dla Ciebie: ciemnotą, indoktrynacją. Zmieniasz poglądy jak chorągiewka na wietrze...w jednym wątku będziesz się kłócić o moc słowa, w kolejnym będziesz używać słów posiadających nienawistny ładunek jednocześnie próbować się przeciwstawiać nienawistnym postawom (muzułmanskim). Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:52 sweet_pink napisała: > W sumie to żal mi Cię... Ja też życzę Ci wszystkiego najlepszego. > wszystko czego nie rozumiesz jest dla Ciebie: ciemnotą, > indoktrynacją. Zapewniam cię, że się mylisz. > Zmieniasz poglądy jak chorągiewka na wietrze... Mylisz pojęcia, moja droga. > w jednym wątku b > ędziesz się kłócić o moc słowa, w kolejnym będziesz używać słów posiadających n > ienawistny ładunek jednocześnie próbować się przeciwstawiać nienawistnym postaw > om (muzułmanskim). Absurd. Ja nie nienawidzę ludzi ciemnych i głupich. Żal mi ich. Przecież oni z powodu swojej głupoty i strachu przed inności krzywdzą innych i siebie. I zazwyczaj winni temu są dorośli, którzy zasili ciemnotę w ich dziecięcych umysłach. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 16:16 > Mnie gorszy, że w ogóle będzie w tej sprawie dochodzenie/śledztwo. Chciała to u > marła, ale czemu pieniądze podatników maja iść na biurokracje czemu lekarze maj > ą być ciągani po sądach? Ja nie rozumiem jej postępowania, dla mnie to mistyczn > a tajemnica, nie mi oceniać. 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 09:57 > Mnie gorszy, że w ogóle będzie w tej sprawie dochodzenie/śledztwo. Chciała to umarła Tutaj się zgadzam. I nie nazywałabym tego talibanem - taliban jest wtedy, kiedy oszołomstwo chce żeby kobiety narażały życie, zdrowie i robiły za inkubatory. Ale jeśli dorosła osoba podejmuje decyzję dotycząca siebie i tylko siebie, jej sprawa. > Ja nie rozumiem jej postępowania, dla mnie to mistyczna tajemnica, nie mi oceniać. Ja też nie rozumiem, ale z tą mistyczną tajemnicą to pojechałaś.:D Tutaj zgadzam się ze Stokrotką. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 10:04 Ależ ta religia jest talibanem, a to że jest mniejszościowa (parę milionów na świecie) to ranga problemu mniejsza niż w przypadku np. katolicyzmu czy islamu w innych państwach. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 10:12 Religia - tak, z resztą jak chyba każda. Ja odniosłam się do tego, że kobieta zdecydowała o sobie, a nie o innych, jak talibany mają w zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 10:17 Zadecydowała o sobie, bo jest ofiarą prania mózgu i zastraszania. Dla mnie osobiście pranie mózgu=taliban. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 11:41 Tak, ale ja jednak odniosłam się do czegoś innego. Pani odmówiła transfuzji krwi, a nie maltretowała kogoś, żeby to on odmówił transfuzji. Dal mnie np. w porównaniu z takim Chazanem, to prawdziwy postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 11:22 sl-14 napisała: > Ja odniosłam się do tego, że kobieta z > decydowała o sobie, a nie o innych, jak talibany mają w zwyczaju. Gdyby taką decyzję podjęła na długo przed urodzeniem dziecka, to mogłabym się z tą opinią zgodzić, ale jej decyzja zaważy na życiu dziecka, które z własnej woli osierociła. To tak jakby popełniła samobójstwo pod wpływem religii. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 11:39 Wiesz, na tej zasadzie, to prawie każdy ma rodziców, niektórzy rodzeństwo, partnera, partnerkę, więc można powiedzieć, że nikt nie decyduje tylko o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 11:58 sl-14 napisała: > Wiesz, na tej zasadzie, to prawie każdy ma rodziców, niektórzy rodzeństwo, part > nera, partnerkę, więc można powiedzieć, że nikt nie decyduje tylko o sobie. Dorośli rodzice, rodzeństwo, które nie jest na utrzymaniu siostry/brata czy dorosły partner to nie to samo co nowonarodzone, własne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 12:00 Wiem, że nie to samo, ale jak ktoś się uprze, to może ich podciągnąć pod tezę o egoizmie. No i czy uważasz, że matka lub (ewentualna) przyszła matka ma myśleć tylko przez pryzmat potomka, a siebie postawić na drugim miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 12:06 sl-14 napisała: > Wiem, że nie to samo, ale jak ktoś się uprze, to może ich podciągnąć pod tezę o > egoizmie. Egoizm egoizmowi nierówny. > No i czy uważasz, że matka lub (ewentualna) przyszła matka ma myśleć > tylko przez pryzmat potomka, a siebie postawić na drugim miejscu? Matka, która urodziła dziecko z własnej woli ma obowiązek wobec tego dziecka. Swoją śmierć (nie siebie) przed osiągnięciem przez dziecko samodzielności powinna stawiać na drugim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
sl-14 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 12:11 Może i powinna, ale nie każdy jest dobrym rodzicem. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 16.08.14, 23:44 samobójstwo pod wpływem religii jest jakoś gorsze od samobójstwa pod innym wpływem? Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 14:06 Ja to się zastanawiam jakim prawem coś to jest w rzeczywistości izbą porodową i zajmuje się wyłącznie asystowaniem w fizjologii, ewentualnie cc na życzenie, nazywa się szpitalem. Szpital, zwłaszcza specjalistyczny, powinien oferować full service a nie żeby z masywnym krowotokiem babę przez pół Krakowa wieźć do kliniki, bo na miejscu nikt sobie z tym poradzić nie potrafi. Jakby na miejscu byli wykwalifikowani specjaliści a nie akuszerki z tyt dr med o specjalności ginekolog położnik, to pewnie kobieta by żyła. Na całym świecie coś co jest izbą porodową, prowadzoną przez położne, ulokowane jest najczęściej w tym samym miejscu co szpital, żeby w razie powikłań była możliwość szybkiego udzielenia pomocy, nie na peryferiach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 15:23 Nie w imię religii tylko z powodu nabytej ciemnoty o podłożu religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Szkoda dzieciaka 01.08.14, 15:48 Dla mnie wierzenia religijne w XXI wieku to przykład na niedorozwój umysłowy. A ślepe posłuszeństwo „zasadom” wymyślonym przez kapłanów w imię religii to dla mnie jawny przejaw zidiocenia. Ta kobieta osierociła swoje dziecko przez własny kretynizm, i pewnie przez kretynizm jej rodziców indoktrynujących ją od dziecka. Ale to nie jej wina że urodziła się z nikim IQ w patologicznej (bo dla mnie religia w XXI w. to przejaw społeczno-kulturowej patologii) rodzinie, i nie potrafiła myśleć samodzielnie. Ot, okrutne życie… Szkoda dzieciaka tylko. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 15:52 Co tu ma IQ do rzeczy?????????????????? Moja siostrzenica opuściła dokładnie tę religię. Co powiesz o zdolnościach umysłowych takich osób? Które decydują się na odejście? IQ sie jakoś zmienia w ciągu życia? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 16:16 Masz rację, wysokie IQ (ani wykształcenie) nie chroni przed wiarą w zabobony i gusła. Jest mnóstwo ludzi inteligentnych i wykształconych, którzy wierzą w bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 17:14 Wysokie IQ jest jednym z czynników pomagających postrzegać rzeczywistość taką jaka jest, a nie taką jak nas zmanipulują. Co do wykształcenia to się zgodzę, bo ono nie czyni ludzi mądrzejszymi, przynajmniej to powyżej szkoły średniej. Za to widza ogólna którą po szkole średniej sami poszerzamy lub nie, jest następnym z czynników pozwalających się ustrzec przed fałszywym postrzeganiem świata. Tych czynników jest więcej, ale te to podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 17:19 Odpowiedz na pytanie - według Ciebie co się dzieje z "IQ" osoby, która np. nie była religijna, albo niezbyt, a potem staje się wręcz fanatykiem, bo np. przeżyła wypadek (Pazura, Krawczyk to celebryci, ale są też przypadki wśród zwykłych ludzi)? A co z IQ osoby, która długo wierzy, ale zaczynają się dziać rzeczy, na skutek których traci tę wiarę - w dorosłym wieku, po okresie rozwojowym? "Przybyło" jej inteligencji? Może zamiast pisać rzeczy wyssane z palca, warto sprawdzić, jakimi prawami rządzi się intelekt? Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 19:12 Problem w tym, że wysokie iq świadczy jedynie o wysokim iq, o niczym więcej. Obecnie nie jest ono nawet w diagnozowaniu niepełnosprawności intelektualnej kluczowym kryterium. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 22:21 A skąd wniosek że ja uważam że komuś przybyło/ubyło IQ w dorosłym życiu? Przecież wyraźnie pisałem że nie tylko od IQ zależą rzeczy związane z rzeczywistym spostrzeganiem świata. Odpowiadając na pytanie: IQ może drastycznie zostać obniżone w dorosłym życiu na skutek różnych czynników, ale podwyższone to co najwyżej w niewielkim stopniu, i to nie często. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 17:59 ksiieciiuniio napisał: > Wysokie IQ jest jednym z czynników pomagających postrzegać rzeczywistość taką j > aka jest, a nie taką jak nas zmanipulują. Co do wykształcenia to się zgodzę, bo > ono nie czyni ludzi mądrzejszymi, przynajmniej to powyżej szkoły średniej. Za > to widza ogólna którą po szkole średniej sami poszerzamy lub nie, jest następny > m z czynników pozwalających się ustrzec przed fałszywym postrzeganiem świata. T > ych czynników jest więcej, ale te to podstawy. Wysokie IQ nie chroni przed wiarą w religijne zabobony. Dowodzą tego wierzący naukowcy i inżynierowie o wysokim IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 22:28 Oczywiście że chroni przed niczym samo wysoki IQ. Do tego trzeba mieć jeszcze wysoką wiedze ogólną, dociekliwość, nastawienie filozoficzne (negacja i sceptycyzm), umiejętność sprawnego rozumowania opartego na „Brzytwie Ockhama”, mądrość życiową wykluczającą naiwność, i kilka innych cech. Zwłaszcza gdy ktoś był indoktrynowany od dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 22:32 Przecież nie Tobie tu odpowiadałem, więc nie rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 17:16 Nigdzie nie napisałem że IQ to jedyna rzecz pozwalająca samodzielnie myśleć. Myślę że Twoja siostrzenica gdyby miała niskie IQ to by dalej tkwiła w tej czy innej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 17:21 Głupio się tłumaczysz. Przeczytaj swojego pierwszego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 22:31 Dla Ciebie to „głupie”, bo nie rozumiesz. Struktura logiczna mojej „pierwszej” wypowiedzi jest dość prosta, i jeśli jej nie rozumiesz, to szkoda mojego czasu na wdawanie się z Tobą w dalszą dyskusję. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 01.08.14, 22:48 Najlepiej zrobić tchórzowski unik i do tego zachować się po chamsku :) To z pewnością przekona mnie, że masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 00:07 Ja nie chcę nikogo do niczego przekonywać, po prostu nie chce mi się tłumaczyć prostych spraw, jak 5-ciolatkowi. Będę chciał sobie z kimś takim porozmawiać, to przejdę się na pobliski plac zabaw. I przepraszam, jak byłem chamski, chciałem być tylko bezpośredni. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 01:06 Serio myślisz, że jak użyjesz argumentacji "tłumaczę jak 5-latkowi" (tak nawiasem mówiąc, warto zapoznać się z prawidłową pisownią liczebników), to staniesz się od tego bardziej wiarygodnym i poważnym rozmówcą? Przecież to TY nie rozumiesz tematu i swoim niezrozumieniem ośmieszasz się. Trzech rozmówców zwróciło Ci na to uwagę, a Ty cały swoje. Cały czas nie pojmujesz zasady kształtowania się i działania inteligencji, mylisz inteligencję z ogólnymi zdolnościami umysłowymi, z rozsądkiem, z umiejętnością podejmowania życiowych decyzji, wyciąganiem wniosków, nabywaniem doświadczenia. Bierzesz pod uwagę tylko jeden mały wycinek możliwości umysłowych człowieka, oznaczany przez IQ. I tutaj popełniasz największy błąd. A na placu zabaw bywam, z wnuczkiem. Ty raczej byś tam nie pasował. W tym Twoim EOT też jesteś niekonsekwentny :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 01:21 vvwwvv napisała: >Cały czas nie pojmujesz zasady kształtowania się > i działania inteligencji, mylisz inteligencję z ogólnymi zdolnościami umysłowym > i, z rozsądkiem, z umiejętnością podejmowania życiowych decyzji, wyciąganiem wn > iosków, nabywaniem doświadczenia. Bierzesz pod uwagę tylko jeden mały wycinek m > ożliwości umysłowych człowieka, oznaczany przez IQ. I tutaj popełniasz najwięks > zy błąd. To po kolei co ja pisałem: "Wysokie IQ jest jednym z czynników pomagających postrzegać rzeczywistość taką jaka jest, a nie taką jak nas zmanipulują." "A skąd wniosek że ja uważam że komuś przybyło/ubyło IQ w dorosłym życiu? Przecież wyraźnie pisałem że nie tylko od IQ zależą rzeczy związane z rzeczywistym spostrzeganiem świata. " "Oczywiście że chroni przed niczym samo wysoki IQ. Do tego trzeba mieć jeszcze wysoką wiedze ogólną, dociekliwość, nastawienie filozoficzne (negacja i sceptycyzm), umiejętność sprawnego rozumowania opartego na „Brzytwie Ockhama”, mądrość życiową wykluczającą naiwność, i kilka innych cech." "Nigdzie nie napisałem że IQ to jedyna rzecz pozwalająca samodzielnie myśleć. Myślę że Twoja siostrzenica gdyby miała niskie IQ to by dalej tkwiła w tej czy innej religii. " Przy tylu moich próbach tłumaczenia że nie uważam tylko IQ za odpowiedzialne za racjonalne i prawdziwe postrzeganie świata, to albo jesteś upośledzony/na umysłowo upierając się że jednak uważam, ale zwyczajnym trollem próbującym naciągnąć mnie na tą bezsensowną dyskusję, gdy wcześniej wyraziłem brak chęci na jej kontynuację, z ww. powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 09:41 Ty naprawdę myślisz, że Twoi rozmówcy są ślepi i głupi? Świetne założenie w dyskusji - w taki sposób nigdy do niczego nie dojdziesz. Sam jesteś trollem, skoro zarzucasz innym trolling, gdy się z Tobą nie zgadzają. Mnie nie interesuje to, jak chyłkiem próbowałeś się w kolejnych swoich postach wycofać z własnej głupiej teorii nt. IQ, udając w dodatku obłudnie, że wcale się nie pomyliłeś, tylko miałeś co innego na myśli. Brak pokory i umiejętności wycofania się z honorem, gdy się popełniło błąd :) Ważne, co napisałeś w pierwszym poście: "Ale to nie jej wina że urodziła się z nikim IQ w patologicznej (bo dla mnie religia w XXI w. to przejaw społeczno-kulturowej patologii) rodzinie, i nie potrafiła myśleć samodzielnie." Dyskutować trzeba umieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 12:16 Jak już pisałem powyżej… Eee, nie, to już „grali”... Jest takie powiedzenie: „Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...” Zatem by się ustrzec tego, to witaj w klubie ignorowanych. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 15:44 Po chamsku, ale za to konsekwentnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zonaczolgisty Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 08:52 ksiieciiuniio napisał: > Nigdzie nie napisałem że IQ to jedyna rzecz pozwalająca samodzielnie myśleć. My > ślę że Twoja siostrzenica gdyby miała niskie IQ to by dalej tkwiła w tej czy in > nej religii. Ja mam IQ 142. Udokumentowane, przez Mense. Jestem takze praktykujaca katoliczka. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 09:35 zonaczolgisty napisał(a): > Ja mam IQ 142. Udokumentowane, przez Mense. Jestem takze praktykujaca katolicz > ka. I co? Jesteś dowodem na to, że wysokie IQ nie wyklucza wiary w zabobony. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Szkoda dzieciaka 02.08.14, 11:36 zonaczolgisty napisał(a): > Ja mam IQ 142. Udokumentowane, przez Mense. oj, to dawno musiało być.. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Re: Szkoda dzieciaka 03.08.14, 02:17 zonaczolgisty napisał(a): > Ja mam IQ 142. Udokumentowane, przez Mense. Jestem takze praktykujaca katolicz > ka. I co? Tak jak pisałem wcześniej, wysokie IQ nie jest jedynym czynnikiem umysłowym wpływającym na ogólnie pojętą mądrość. Można być głupim jak but, mimo wysokiego IQ, jak nie jest ten IQ poparty innymi cechami mentalnymi i ogólną wiedzą. W drugą stronę działa to niezmiernie rzadko – czyli z średnio-niskim IQ ktoś jest mądry, ale takie przypadki też się zdarzają gdy ta osoba nadrabia to resztą cech. Z niskim IQ to wątpię że takie coś się może zdarzyć, a jak już to w „przebłyskach” (np. książkowy Forest Gump ;-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
mm969696 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 16:42 a co cie to interesuje w imię czego ona umarła. i dlaczego sugerujesz ze tylko w PL tak się dzieje. większość ludzi na ziemi jest wierzących i robią różne rzeczy w imię religii. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 16:46 Ty zawsze w taki chamski sposób komentujesz wątki? Napisałam, że Polska, bo akurat rzecz dzieje się w Polsce, ale faktycznie - ludzie płci obojga odmawiając transfuzji umierają na całym świecie. A obchodzi mnie to, bo akurat mam w rodzinie przypadek odejścia z tej religii/sekty. Jak dobrze, że komuś otworzyły się oczy. Mam okazję obserwować, ile dobrego dzieje się wtedy, gdy taki ktoś zmądrzeje i opuści sektę-pułapkę. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 16:55 mm969696 napisała: > większość ludzi na ziemi jest wierzących i robią różne rze > czy w imię religii. Niestety, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 01.08.14, 23:21 > > większość ludzi na ziemi jest wierzących i robią różne rze > > czy w imię religii. > > Niestety, to prawda. Ale dlaczego Ciebie interesuje co robią ze swoim życiem? Mogą żyć lub umierać, i Tobie nic do tego. Każdy powinien mieć prawo wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 01:00 Pod warunkiem, że to jest jego wybór, a nie efekt prania mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 07:51 berta-death napisała: > Pod warunkiem, że to jest jego wybór, a nie efekt prania mózgu. Dla mnie jest to oczywiste. Ścigane przez Prawo i karane jest namawianie, lub doprowadzenie drugiej osoby do samobójstwa. Mamy w tym przypadku bezkarność za parawanem przekonań religijnych.Przecież ktoś tę młodą kobietę do tego namówił i podejrzewam,że pilnował aby nie zmieniła zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 13:55 > Pod warunkiem, że to jest jego wybór, a nie efekt prania mózgu. Dlatego sekty powinny być pod ścisłym monitoringiem. Ale każda osoba powinna mieć prawo wyboru. Wybór został dokonany. Skończyło się to niestety tragicznie. Ale czy ktoś dał nam prawo to oceniać? A może chodzi o to, że czujemy się lepiej. JA jestm mądra i nie dałam się nikomu zmanipulować. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 12:01 best.yjka napisała: > Ale dlaczego Ciebie interesuje co robią ze swoim życiem? Mogą żyć lub umierać, > i Tobie nic do tego. Każdy powinien mieć prawo wyboru. Ze swoim mogą robić, co chcą, ale ta kobieta np. zrobiła coś nie tylko ze swoim życiem. Poza tym, gdyby transfuzja krwi miała dotyczyć jej dziecka, to zdecydowałaby o jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 13:47 > Ze swoim mogą robić, co chcą, ale ta kobieta np. zrobiła coś nie tylko ze swoim > życiem. Poza tym, gdyby transfuzja krwi miała dotyczyć jej dziecka, to zdecydo > wałaby o jego śmierci. Ale nie dotyczyła przetaczania krwi dziecku. Dotyczyła jej osobiście i ona poniosła tego konsekwencje. Tragiczne w skutkach. Ale to był jej wybór i prawo nie powinno w to ingerować. Inną kwestią jest kontrola nad sektami, za jaką uważam Świadków Jechowy. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 16:18 best.yjka napisała: > Ale nie dotyczyła przetaczania krwi dziecku. A czy ja napisałam, że sprawa dotyczyła przetaczania krwi dziecku? > Dotyczyła jej osobiście i ona poni > osła tego konsekwencje. Tragiczne w skutkach. Ale to był jej wybór i prawo nie > powinno w to ingerować. Ona poniosła konsekwencje raz a szybko, a jej dziecko będzie ponosić konsekwencje jeszcze przez wiele lat. Ja nie napisałam nigdzie, że prawo powinno w to ingerować. Prawo nie może zakazywać samobójstw. > Inną kwestią jest kontrola nad sektami, za jaką uważam Świadków Jechowy. > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
czoklitka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska,ra 02.08.14, 03:32 To precedensowa sprawa. Krakowska prokuratura będzie bowiem musiała orzec, kiedy lekarze powinni ratować pacjenta wbrew jego woli. po czym człowiek nieźle namęczy się, gdy starania obcych pozwolą mu przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:06 Bardzo dobre postępowanie lekarzy świadczące o ich dojrzałości, poszanowaniu prawa i szacunku dla tej kobiety. O co ci chodzi z Polską? Kompleks. Nie znam się na Jehowych (niewiele mnie to obchodzi), ale gdyby wychodzili z podobnego założenia co katolicy, iż po śmierci idą do lepszego świata, to z jej punktu widzenia podjęła dobrą decyzję. Jej życie, jej decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:43 > Nie znam się na Jehowych (niewiele mnie to obchodzi), ale gdyby wychodzili z po > dobnego założenia co katolicy, iż po śmierci idą do lepszego świata, to z jej p > unktu widzenia podjęła dobrą decyzję. Prawdziwi katolicy powinni pójść w jej ślady. Po co czekać na Ziemi tyle lat, skoro można udać się do raju bezzwłocznie? Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:48 Głoszą słowo, by nawrócić homosiów i zabrać ich ze sobą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 17:56 Homoseksualizm to nie religia. Coś ci się pomerdało, szabelka. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 18:08 Mowa o grzechu. :)) Swoją drogą emocjonalnie wiara i Kościół są dla ciebie nie do przeskoczenia. Wyzywasz, kpisz, wyśmiewasz i wszędzie (na forum) widzisz religię. Na Kościół reagujesz tak samo agresywnie, jak zwolennicy PIS-u na Tuska. Postronny obserwator miałby problemy odróżnić od siebie radykała z PIS-u i ciebie, gdyby ustawiono was przy jednym stole i kazano dyskutować. Wystarczy wyłączyć fonię i mielibyśmy dwie tak samo emocjonalnie reagujące osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 02.08.14, 18:56 szabla.towarzysza.kiszczaka napisał: > Mowa o grzechu. :)) O jakim grzechu? Dzieciom (swoim) możesz takie teksty puszczać, ale nie ludziom, którzy z indoktrynacją dali sobie radę. > Swoją drogą emocjonalnie wiara i Kościół są dla ciebie nie do przeskoczenia. Wy > zywasz, kpisz, wyśmiewasz i wszędzie (na forum) widzisz religię. Na Kościół rea > gujesz tak samo agresywnie, jak zwolennicy PIS-u na Tuska. Wyśmiewam ciemnotę i zabobon, ponieważ prawo w RP chroni zabobon za pomocą paragrafu w kodeksie karnym, a nie chroni innych przekonań. Emocjonalnie to mogą reagować nawiedzeni wyznawcy religijnych bajek. Ja reaguję racjonalnie, piętnując irracjonalne przekonania, które szkodzą społeczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
izyrider Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 18.08.14, 20:40 samobojstwo jest grzechem w religi katolickiej..samobojcca idzie do piekla,niewierzacy rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 18.08.14, 22:02 izyrider napisał: > samobojcca idzie do piekla,niewierzacy rowniez Może idzie, ale nigdy nie dojdzie, choćby bardzo chcieli wszyscy wierzący. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
izyrider Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 12.08.14, 10:47 feliks konecny ma racje..obecnie grozi nam germanizacje..ruscy wyraznie nie chca miec z nami nic wspolnego.czy to tak rozumiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 03.08.14, 16:09 Ładne provo. Kobieta zmarła z powodu absurdalnie wybiórczego traktowania tekstów religijnych i utworzenia na podstawie tego reguł które danej sekcie pozwalają odróżnić się od reszty wiernych podzielających ogół ich credo. Nic nowego pod słońcem... Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc.o.poranku Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 03.08.14, 17:24 W wolnym kraju wolno człowiekowi umierać z jakiegokolwiek zechce powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 10.08.14, 19:18 gdyby to była prawda, to w tym wolnym kraju eutanazja byłaby legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc.o.poranku Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 16.08.14, 18:09 Zatem to nie jest wolny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 11.08.14, 21:33 No niezupełnie. Samobójstwo jest nie halo (jak ktoś jednak przeżyje to najpierw będą go ratować, potem trafi do psychiatryka). Jak ktoś wycieńczony chorobą chce się pożegnać z tym padołem łez to też ni hu hu. zajonc.o.poranku napisał: > W wolnym kraju wolno człowiekowi umierać z jakiegokolwiek zechce powodu. > Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 16.08.14, 23:46 ale, na szczęście, prawo samobójstwa nie zabrania. i lepiej, żeby tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
vvwwvv Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 17.08.14, 16:58 Trudno byłoby sądzić samobojcę, któremu się udało :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 17.08.14, 19:57 a jednak, a jednak.. w irlandii samobójstwo było przestępstwem jeszcze w latach 90. XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiieciiuniio Swoją drogą 04.08.14, 03:43 Swoją drogą to indoktrynacja ("nauka") i praktykowanie religii powinno być zakazane dla osób poniżej 18 roku życia. Pranie mózgów już od niemowlęcia nie może nic dobrego przynieść dla człowieka, a sam się spotkałem z przypadkami chorób/zaburzeń psychicznych wywołanych „wychowaniem w katolickiej wierze”. www.youtube.com/watch?v=3FjY3_vjsn8&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Mogę polecić... 11.08.14, 21:36 książki Dawkinsa. Oczywiście "Boga urojonego" i "Kapłana Diabła". Jakże on się pięknie rozprawia z religiami, z poświęceniem w imię religii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
izyrider Re: Mogę polecić... 12.08.14, 10:31 kazda autentyczna wiara wydaje sie byc rodzajem milosci..a poniewaz kazdy musi umrzec ..to dlaczego nie umrzec zakochanym ? ok?..ja nigdy nie bylem zakochany , w nic nie wierze ,ateista nie jestem,innych nie oceniam bo jest ich zbyt duzo a co robia jest bez znaczenia az mnie dotyczy..a wowczas mam czas..jezeli ktos da mi typ jak to ulatwic to podziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Mogę polecić... 15.08.14, 11:07 izyrider napisał: > kazda autentyczna wiara wydaje sie byc rodzajem milosci.. Bzdura. Autentycznie wierzący fanatycy zabijają w imię religii. To rodzaj miłości??? Odpowiedz Link Zgłoś
izyrider Re: Mogę polecić... 15.08.14, 12:22 Bzdura?..kochankowie zabijaja jeden drugiego codziennie poniewaz jedno pokazalo brak wiary we wspolna wartosc/ milosc..matki zabijaja dzieci w przekonaniu/wierze ,,oszczedzjac im gorszego w zyciu,,spowodowane miloscia do nich... romeo i julia zabili siebie pozbywszy sie wiary na zrealizowanie swojej milosc..Jezus umarl na krzyzu by uzasadnic milosc do Boga i ludzi..zolnierze umieraja fanatycznie z milosci do obowiazku.. / milosc to rodzaj cierpliiwosci ta potwierdzic gdy sie skonczy mozna tylko smiercia jezeli chce sie byc wiarygodnym...dla mnie cierpliwosc,milosc,wiara ,fanatyzm( jest tego wiecej) to synonimy ktore sa rodzajami poczucia obowiazku do wlasnych ,cudzych lub wspolnych wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_a Re: Mogę polecić... 16.08.14, 18:26 izyrider napisał: > Bzdura?.. Wielka bzdura! Odpowiedz Link Zgłoś
izyrider Re: Mogę polecić... 18.08.14, 20:28 Bzdura ,wielka bzdura,wieksza bzdura od wielkiej bzdury..itd. ale dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
gamophobe Re: Kobieta oddała życie w imię religii. Polska, 14.08.14, 12:36 Uważam, że bardzo głupia i niepotrzebna śmierć, ale jako dorosła i nie ubezwłasnowolniona osoba miała prawo tak zdecydować. Szkoda mi tego dziecka, które będzie musiało wychowywać się bez matki; rodzina na pewno będzie mu opowiadać, jak bohatersko matka zginęła w imię religii. Patrząc na ten przypadek jeszcze bardziej zastanawia mnie zakaz eutanazji. W imię poglądów religijnych można sobie umierać, ale już godna śmierć dla cierpiących (którzy co więcej sobie tej śmierci życzą) już nie jest możliwa. Mamy więcej litości dla cierpiących zwierząt, niż dla ludzi... ale to już temat na inny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś