Dodaj do ulubionych

wczesny gierek

26.01.15, 14:59
czy da się spójnie określić dzisiejsze pokolenie czterdziestolatków. jak ich postrzegacie ? Czy mają jakieś wspólne cechy społeczne ? Nie pytam o siwe włosy i zmarszczki na czole, ale czy jest w nich coś charakterystycznego, czy to tylko banda skapcaniałych wujków i cioć nie do ruszenia. Jakie są ich oczywiste plusy i minusy.
Obserwuj wątek
    • allerune Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:04
      więcej wśród nich alkoholików niż wśród 30sto latków
      • ursyda Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:10
        Tyle, że umiemy pić.
        • allerune Re: wczesny gierek 26.01.15, 17:00
          ursyda napisała:

> Tyle, że umiemy pić.

alkoholik, który umie pić ? :D no faktycznie, to coś czego w moim pokoleniu nie ma ;-)

hmmm, ostatnio robiliśmy interview panu w tym wieku i pierwszy raz zdarzyło mi się, że na rozmowie zastanawiałem się czy to perfumy czy wóda :D
          • paco_lopez Re: wczesny gierek 26.01.15, 18:51
            Czyli w twoim sami nie pijacy ?
            • ursyda Re: wczesny gierek 26.01.15, 22:12
              Tacy co generalizują pewnie.
            • allerune Re: wczesny gierek 27.01.15, 09:52
              wśród moich znajomych piątkowego picia nie czuć w poniedziałek rano :P
              • six_a Re: wczesny gierek 27.01.15, 11:10
                widać, słychać i czuć. tylko ci co chlali, zlewali się perfumami albo żarli czosnek przestają czuć.
          • ursyda Re: wczesny gierek 26.01.15, 22:12
            Skoro tak piszesz to na pewno, na pewno wszyscy jesteśmy alkoholikami.
            • allerune Re: wczesny gierek 27.01.15, 09:50
              skoro tak twierdzisz :)

ja twierdzę to co napisałem... więcej jest alkoholików 40 niż 30sto letnich
              • ursyda Re: wczesny gierek 27.01.15, 11:03
                Liczyłeś ich na własnej klatce schodowej?
    • stokrotka_a Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:07
      paco_lopez napisał:

> czy da się spójnie określić dzisiejsze pokolenie czterdziestolatków.

Nie da się. Podobnie jak nie da się spójnie określić jakiegokolwiek inego pokolenia.
      • paco_lopez Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:42
        to ciekawe, bo pamiętam jak roczniki sześdziesiąte przekroczyły czterdziestkę, to w polityce cały artykuł o nich był . Pisali tak jakby wszystkich obejmowały jakieś ogólne wspólne cechy. Teraz nie dawno w tej samej polityce przeczytałem, że nie ma już nawet czegoś takiego jak społeczeństwo. Jesteśmy zbiorem indywidualnych istnień lub też zamykamy się w wąskich gronach kilku osobowych zwanych rodzinami.
        • stokrotka_a Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:53
          paco_lopez napisał:

> to ciekawe, bo pamiętam jak roczniki sześdziesiąte przekroczyły czterdziestkę,
          > to w polityce cały artykuł o nich był .

No i co z tego? Papier wszystko przyjmie.

> Pisali tak jakby wszystkich obejmowały jakieś ogólne wspólne cechy.

Ludzie różne rzeczy piszą, ale nie należy się tym za bardzo przejmować.

> Teraz nie dawno w tej samej polityce przeczytałem,
          > że nie ma już nawet czegoś takiego jak społeczeństwo.

No widzisz? Wszystko można napisać.
    • ursyda Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:11
      Żadnej cechy charakterystycznej.
    • samuela_vimes Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:35
      ja nie będę mieć zmarszczek, używam botoksu :-D
    • six_a Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:42
      ja sie do was wogle nie przyznaję. sio, sio.
      • paco_lopez Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:43
        ale tylko w necie - prawda ?
      • mariuszg2 Re: wczesny gierek 26.01.15, 16:21
        >. sio, sio.

na wsi chowana czy co?

ps
        sixa Jesteś jak Jasna Góra za Kordeckiego. Kolubryna to za mało, żeby Cie rozerwać.
        • six_a Re: wczesny gierek 26.01.15, 18:20
          no nierozrywkowa taka.
          depresja wiślana taka
          na krótkich nogach.
          los taki.
    • coffei.na Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:49
      Mam sporo znajomych w tym wieku i uwielbiam tych ludzi,kochanka tez mam po40-nie zmieniłabym na młodszego 😃😁😋
      • paco_lopez Re: wczesny gierek 26.01.15, 15:56
        myślisz , że ma to jakieś przyczyny ogólne ? bo ja tez mam znajomych czterdzieści + i różnie z nimi bywa. Niektórzy są koszmarni ze swoim perfekcjonizmem i schematem zachowań.
        • coffei.na Re: wczesny gierek 26.01.15, 16:07
          To chyba nie do końca chodzi o wiek a o sposób patrzenia na świat.
          Czasami osoba 25+ jakby umarła za młodu,tylko dom,dzieci,mąż:)Osobiście wolę pogadać z taką osobą 40+ bo coś już przeżyła,ma jakieś doświadczenie,a nadal młoda.
          Duży wpływ ma też moim zdaniem przebyte dzieciństwo,to,że nie siedzieli z nosem w kompie tylko udzielali się towarzysko,łatwiej nawiązują kontakty.
    • varia1 Re: wczesny gierek 26.01.15, 17:26
      myślę że - przynajmniej w Polsce - jest to pokolenie przełomu, takie które pamięta jeszcze "stare" czasy, a jednocześnie musi nadążać za nowym porządkiem
      i to chyba jedyna wspólna cecha pokolenia
      • alpepe Re: wczesny gierek 26.01.15, 17:46
        No, ale to nie było aby tak zawsze?
      • paco_lopez Re: wczesny gierek 26.01.15, 18:46
        Tez tak to widze. Za mlodych lat o internecie malo kto by pomyslal, a nie jeden do konca szkoly, to nawet telefonu stacjonarnego w domu nie mial. Ale oczywiscie bardziej chodzi o wchodzenie w doroslosc wraz z odchodzeniem nomenklaturowego socjalizmu. Dla mnie najcenniejsze jest to, ze jako szesnasto siedemnastolatek bylem swiadkiem tych przemian i moze dlatego wcale sie ich nie balem. Trudno mi wmowic, ze za komuny bylo lepiej.
    • czoklitka Re: wczesny gierek 26.01.15, 17:30
      Mam paru takich znajomych. Przede wszystkim są bezpretensjonalni, bez maniery i towarzyscy.
    • facettt Dej pokoj, Dobry Czlowieku... 26.01.15, 18:04
      siedza w kredytach frankowych - a ja im musze dosylac kase,
      jakbym nie mogl jej wydac na bal na Maderze.
      (dobre na pluca i nie tylko)
      • paco_lopez Re: Dej pokoj, Dobry Czlowieku... 26.01.15, 18:48
        Te franki to na odleglosc podpucha byla.....
        • facettt nadal Dej pokoj, Dobry Czlowieku... 27.01.15, 14:58
          paco_lopez napisał:
          > Te franki to na odleglosc podpucha byla.....

dla Ciebie.
          bo dla mnie to smutna realnosc mojej glupiej siostrzenicy, niestety.
    • nosorozecwlochaty Re: wczesny gierek 26.01.15, 19:24
      Osobiście (jako pokolenie 10 lat młodzsze) zauważyłem nawyki żywieniowe :)

Są dość mocno przywiązani do tradycyjnych prlowskich potraw. Schabowy z ziemniakami rządzi, tak samo jak pomidorowa, bigos, rosół i karp w Wigilię

30-latek pójdzie do Turka na kebaba czy na owoce morza do Wietnamczyka. 40-latek już najczęściej nie.
    • znana.jako.ggigus pokolenie chcesz cukierka? idź do Gierka 26.01.15, 22:06
      jak to ujał Shuty w Zwale, manifeście tego pokolenia.
      czyli na korzyści z transformacji za młodzi, złapał ich kryzys lat 90, a wówczas wydawało się nam, temu pokoleniu, że świat stoi otworem.
      Z drugiej strony chodzili do szkoły za komuny, zdawali matury na pocz. lat 90 i mieli porządną wiedzę ogólną jako jeden z ostatnich roczników. O świecie, o wszystkim.
    • tiuia Re: wczesny gierek 26.01.15, 22:28
      A nie mogłeś dać bardziej adekwatnego tytułu? Myślałam, że chodzi o jakąś meblościankę z lat osiemdziesiątych.
      • tiuia Re: wczesny gierek 26.01.15, 22:34
        Aa, to o mnie, więc ten. Radzimy sobie. Ze wszystkim. A jak nie, to tak jak w tym kabarecie Olgi L.:
        'Ciesz się z tego co masz, albo przynajmniej śmiej'.... dalej nie pamiętam. Ale to była bardzo skoczna i wesoła piosnka;)
    • sid-15 Re: wczesny gierek 26.01.15, 22:33
      Kilka tygodni temu jakiś przedstawiciel omawianego pokolenia popełnił na gazecie artykuł o tym, jakie owo pokolenie jest beznadziejne. Nie pamiętam kto zacz, ale może coś znajdziesz.
      • paco_lopez Re: wczesny gierek 27.01.15, 09:46
        znając siebie , to pewnie nie znajdę, ale domyślam się że pił do tego, że nie zaznalim żadnej martyrologii. Wszystkie strajki nas ominęły, a od rodziców róznimy się tym, że nie zadawala nas fiat 126 i meblościanka, a raczej audi, dom pod miastem i wakacje w ciepłym kraju. Jakby to było w jakiejś innej gazecie nie w wyborczej, to stawiał bym jeszcze na polityczny tumiwisizm i cichą konfidenture. To przez nas tyle lat biedna polska męczy się pod rządami tuska, bo albo nie chodzimy na wybory albo głosdujemy na PO. Coś jak to.
        • mariuszg2 Re: wczesny gierek 27.01.15, 12:33
          trzeba wyraźnie napisac, że
          Mężczyźni po 40 tce... są fantastyczni, pełni uroku, wyluzowani, pachący, uśmiechnięci, elokwentni, inteligentni dobrze wykształceni...de beściaki po prostu ...no i skromni oczywiście..
          także jak chciałeś potwierdzenia tych cech u siebie od kolegi z forum to mogłęś na priv apisac a nie tam zaraz pogłębiać kompleksy rówieśniczek i starszych koleżanek na forum....;)
          no nic w tobie taktu i wrażlowości na płeć piękną :D

wg mnie CI starsi darzą większą estymą kobiety niż ten młodociany cybermęski wypłoch
          • paco_lopez Re: wczesny gierek 27.01.15, 14:39
            no nic w tobie taktu i wrażlowości na płeć piękną :D
            >
            > wg mnie CI starsi darzą większą estymą kobiety niż ten młodociany cybermęski wy
            > płoch

mariuszek ja chciałem tylko szybko napisać jak wyglądałby negatywny rys mojego poklenia. a z kobietami to wiesz i ja je lubie i one mnie. W tamtym tygodniu krysia mi dwie sceny zazdrości uskuteczniła z powodu jednej znajomej nieznajomej. nic nie poradze, że sie w willi z ogrodem wychowałem i domki na drzewach robiłem, a na motorze to jeździłem już chyba w pierwszej klasie oczywiście bez prawa jazdy. A co do młodszych pokoleń, to ci opowiem, że raz jeden dwudziestoparolatek miał poprowadzić auto z automatyczną skrzynią biegów i stanowczo z tego powodu odmówił :))) a ja jak znam siebie i swoich kolegów, to jakby kazali autobus porowadzić, to przecież z dreszczem emocji i nawet nie przyznałby się, że pierwszy raz w życiu musi to zrobić i nic by się nikomu nie stało.
            • mariuszg2 Re: wczesny gierek 28.01.15, 09:01
              paco_lopez napisał:

> W tamtym tygodniu kr
              > ysia mi dwie sceny zazdrości uskuteczniła z powodu jednej znajomej nieznajomej.

a mnie ogarnia ekstaza na myśl, że mam już prawie odłożoną sumkę na motór, który z wiosna nabędę...zniecierpliwiony zrobiłem lifting roweru ...
          • sid-15 Re: wczesny gierek 27.01.15, 18:17
            > wg mnie CI starsi darzą większą estymą kobiety niż ten młodociany cybermęski wypłoch

Jeśli to estyma pokroju "rączki całuję", to nie wiem, czy to dobrze.:>
            • mariuszg2 Re: wczesny gierek 28.01.15, 09:03
              sid-15 napisała:

> Jeśli to estyma pokroju "rączki całuję", to nie wiem, czy to dobrze.:>

wystarczy powiedzieć, "pocałuj mnie w doopę"...

no chyba, że powie "padam do nóżek"
        • sid-15 Re: wczesny gierek 27.01.15, 18:16
          Znaj me dobre serce.:)
          wyborcza.biz/biznes/1,101562,17112344,Wstretni_czterdziestoletni.html
        • eat.clitoristwood Re: wczesny gierek 27.01.15, 18:59
          paco_lopez napisał:
          > znając siebie , to pewnie nie znajdę, ale domyślam się że pił do tego, że nie zaznalim
          > żadnej martyrologii. (...)

No więc siebie musiałbym określić mianem wczesnośredniego Gomułki (rocznik 61) i też nie zaznałem żadnej martyrologii.
          Mimo, że strajki mnie nie ominęły, o tyle o ile, znaczy w Grudniu byłem jeszcze dzieckiem, w Czerwcu też, w Sierpniu gó...arzem a później przestało mnie to wszystko interesować.
    • tymon99 Re: wczesny gierek 26.01.15, 23:16
      między 1968 a 1970 rokiem dużo ładnych mieszkań po żydach się zwolniło, więc między <45 a >47 mogą być różnice wynikające z różnych warunków lokalowych.
    • corgan1 Re: wczesny gierek 28.01.15, 12:13
      > czy jest w nich coś charakterystycznego,

- pamiętają Boże Narodzenia bez "Kevina samego w domu", "Szklanej Pułapki" i bez "Last Christmas" Wham
      - kojarzą że telewizory produkcji radzieckiej mogą ważyć 100kg, dokonywać samozapłonu się i wybuchać.
      - wiedzą jak "smakują" kubańskie pomarańcze i grejfruty
      - za ich czasów oranżada (także ta w proszku) i cola nie były niezdrowe
      - jak byli w szkole średniej to dla nich maturzyści albo ludzie na studiach byli postrzegani jako stare dziady z którymi nie warto się zdawać

:)
      • ursyda Re: wczesny gierek 28.01.15, 12:26

Umieliśmy wisieć na trzepaku i grać w dwa ognie pod śmietnikiem a gra w podchody z połową osiedla kończyła się poźną nocą.

corgan1 napisał:

> > czy jest w nich coś charakterystycznego,
        >
        > - pamiętają Boże Narodzenia bez "Kevina samego w domu", "Szklanej Pułapki" i be
        > z "Last Christmas" Wham
        > - kojarzą że telewizory produkcji radzieckiej mogą ważyć 100kg, dokonywać samoz
        > apłonu się i wybuchać.
        > - wiedzą jak "smakują" kubańskie pomarańcze i grejfruty
        > - za ich czasów oranżada (także ta w proszku) i cola nie były niezdrowe
        > - jak byli w szkole średniej to dla nich maturzyści albo ludzie na studiach byl
        > i postrzegani jako stare dziady z którymi nie warto się zdawać
        >
        > :)
        • dziala_nawalony Re: wczesny gierek 28.01.15, 13:17
          ursyda napisała:

>
          > Umieliśmy wisieć na trzepaku i grać w dwa ognie pod śmietnikiem a gra w podchod
          > y z połową osiedla kończyła się poźną nocą.
          >

ano, cudowne lata 60/70 , gralo sie w palanta,pikuty, dwa ognie, to koedukacyjnie..dziewczyny pasjami skakaly przez gume, no i te niesmiertelne granie w klasy
    • prezes_pan Re: wczesny gierek 28.01.15, 19:41
      paco_lopez napisał:

> Czy mają jakieś wspólne cechy społeczne ?

Kapitał początkowy w zusie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka