Gość: Karolina IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 11.10.04, 19:43 Mam ostatnio troszeczke więcej czasu, więc postanowiłam poczytać - odrobić zaległości. Prosze, napiszcie jakie książki są dla Was najważniejsze, najpiekniejsze.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka2413 Re:Smażone zielone pomidory- dla kobiet:) nt 11.10.04, 19:57 Potwierdzam :) Smażone Zielone Pomidory + moj ukochany "Błękitny Zamek" Lucy Maud Montgomery, opowiadanie "Skazani na Shawshank" Stephena Kinga i "Kątem oka" Deana R. Koontza i pewnie jeszcze wiele innych o których teraz nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
lucjola Re:Smażone zielone pomidory 12.10.04, 14:32 Cały czas się tak zastanawiam co było lepsze film czy książka?? Pierwszy raz w życiu widziałam tak świetną ekranizację. No może przesadzam, ale w filmie były zaakcentowane inne rzeczy niż w książce. Odpowiedz Link Zgłoś
anka2413 Re:Smażone zielone pomidory 12.10.04, 17:55 Jeśli chodzi ci o Pomidory to chyba lepszy był film ale książka tez piękna i ryczałm fragmętami jak bóbr ;-), identycznie sprawa ma się ze Skazanymi... Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 19:53 łuk tryumfalny - Remarqua wyciskacz lez ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nat.ka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 20:02 już miałam to napisać bez czytania poprzednich postów :)))))))))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 20:18 jest boska, prawda...? nawet nie umiem jej opisac i tego wrazenia jakie zostawia po przeczytaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
nat.ka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 20:21 boska to za mało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szo Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.net.pl / 80.51.253.* 11.10.04, 19:53 Czarodziejska gora Manna- chociaz nie wiem, czy piekna tradycyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 20:09 A ja uwielbiam Harrego Pottera;) I wszystko Philipa Dicka, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lill Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.238.93.14.adsl.inetia.pl 11.10.04, 20:09 julio cortazar - opowieści o kronopiach i famach Odpowiedz Link Zgłoś
peti_szapo Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 11.10.04, 20:12 Król szczurów autora nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kenso Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.10.04, 20:17 James Calwell Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lill Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.238.93.14.adsl.inetia.pl 11.10.04, 20:11 Hadriana moich marzeń - rene depestre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 11.10.04, 22:04 Bardzo Wam dziękuję. Od jutra zaczynam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 11.10.04, 22:40 cohelo - "julia postanawia umrzec" czy jakos tak. kurcze sliczna. polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
listek_a Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 07:55 Weronika dla ścislości:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 12.10.04, 23:08 pozyczona byla i to dawno;) ale i tak mi wstyd;p dzieki za sprostowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabisa Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.infocoig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:05 Mały Książę - A. de Saint - Exupery.Do codziennego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:09 Gość portalu: nabisa napisał(a): > Mały Książę - A. de Saint - Exupery.Do codziennego czytania. Większość z tego wyrasta po 15 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:30 Większość Kochanie dorasta po ukończeniu 18 lat.... Nie można wyrosnąć z baśni dla dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:29 Maly ksiaze! Odpowiedz Link Zgłoś
agnied Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 07:34 Miłość w czasach zarazy Marqueza Piękna. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 07:36 Może troche odbiegnę od tematu i nie zaproponuję książki wg mnie najpiękniejszej, ale jak sądzę może być bardzo przydatna dla niektórych mieszkańcow Forum. Myślę, że z powodzeniem może z niej skorzystać pewna "szalejąca" na Forum Pani ( o ile oczywiście czyta ksiązki i czsami wychodzi z netu)), która z detalami opisuje nam swój "popsuty" związek podając wiele szczegółów z małżeńskiego życia (łącznie z wymiarami...). Przyznam,że nie czytałam jeszcze tej ksiązki, ale sam tyuł jest zachęcający "Jak popsuć związek przez własną głupotę i jak go naprawić", autor: Laura Shlessinger, cen aok. 35 zł (książka dostępna w księgarniach). Życzę miłej lektury i sukcesów w naprawie nieudanych związków. A swoją drogą, jakie to zastanawiąjące, że ludzie uważający sie za inteligentnych, są tacy bezradni wobec życia i jego problemów. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzolia Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 07:41 Komu bije dzwon, Buszujący w zbożu, Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:34 super Buszujacy! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasdyg Tę najpiękniejszą, dopiero przeczytam ;-)) 12.10.04, 08:21 Hmmm..... kobietę swojego życia już spotkałem, więc niech mam nadzieję, że choć ta najważniejsza i najpiękniejsza książka jest jeszcze przede mną ;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sztr Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: 195.116.26.* 12.10.04, 09:15 Hotel New Hampshire Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie o tak!!! 12.10.04, 13:48 z wymienionych miłość w czasach zarazy ale król szczurów - piękna? trudna raczej! :( Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: o tak!!! 12.10.04, 13:56 "Egipcjanin Sinuhe" (Mika Valtari) - jedna z najpiękniejszych i najmądrzejszych książek jakie czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: o tak!!! 12.10.04, 14:12 mógłbyś parę słów o klimacie, stylu itd.? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
lucjola Re: o tak!!! 12.10.04, 14:59 To są perypetie faceta, który źle lokuje swoje uczucia na tle starożytnego Egiptu i Babilonu. Fajna, ale drugi raz nie mogę jakoś przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: o tak!!! 12.10.04, 17:29 Waltari napisal mnostwo innych wspanialych ksiazek. To jest taki Sienkiewicz z Finlandii (choc chyba jednak lepszy od Sienkiewicza). No i napisal duzo wiecej - nikt nawet nie wie ile, bo wiele zostalo opublikowane pod pseudonimami a gosc juz jakis czas temu umarl i nikt nie jest w stanie rozstrzygnoc co jego a co nie. Wszystkie jego ksiazki, ktore czytalem byly podobnej klasy jak Egipcjanin. Nie wiem dlaczego tylko jego Egipcjanin Sinuhe taki slawny. Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: o tak!!! 12.10.04, 21:36 Krola szczurow czytalam w mlodosci i mna wstrzasnela, ale i bardzo mi sie podobala! Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:35 Tez jest niezly, zreszta jak i inne ksiazki Irvinga Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 09:15 Gustaw Flaubert - "Pani Bovary" i oczywiście AA Millne - "Kubuś Puchatek" + "Chatka Puchatka". Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 13:56 Sto Lat Samotności - cudo i nikt nie czytał? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga ZDECYDOWANIE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 14:23 "Filary ziemi" Kena Folletta!!! Piękna! Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:39 Niesamowita! jak i sam autor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogibaboo Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.kastelik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:49 Potwierdzam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnied Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 13.10.04, 08:52 Oj.. czytał, czytał...super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margie Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.kcp.pl / 213.241.45.* 12.10.04, 14:33 lista bedzie dlugawa: kolejnosc pzrypadkowa: 1. Jak zostalem pisarzem- Stasiuk 2.Tequilla- Varga 3. Mury Hebronu- Stasiuk 4. Cud w Esfahanie- Cibor- Piotrowski 5. mala apokalipsa- Konwicki 6. Rozmowy z Picassem- Brassai 7. Ulysses- Joyce 8. Buszujacy w zbozu- Sallinger 9. Msza za miasto Arras- Szczypiorski 10. 11 minut- Coehlo Mysle, ze ista zapewni ci lekture na dlugie zimowe wieczory- pozdrawiam:)) 7. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 14:34 boże, co za rozstrzał!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em "Lot nad kukułczym gniazdem" K.Kesey IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:38 i "Opowieśc dla przyjaciela" Poświatowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Jonathan Carroll IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 12.10.04, 19:15 Ja polecam jeszcze Carrolla, Irvinga i "Ulice marzycieli" Wilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Re: Jonathan Carroll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:11 Willsona nie czytałam, już lecę do biblioteki :) A co do Carrolla - zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yogibaboo Re: "Lot nad kukułczym gniazdem" K.Kesey IP: *.kastelik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:47 Potwierdzam!!! "Opowieść" to jest książka po której nic nie wygląda już tak samo. Szczera aż do bólu!!! I najważniejsze, że to wszystko prawda, żadne zmyślenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Em Cudo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 16:14 Natychmiast po przeczytaniu "Opowieści" wróciłam na początek i zaczęłam czytać jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Najpiekniejsze ksiazki sa z ilustarcjami Szancera 12.10.04, 21:01 mniejsza o tytuly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzminka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.3web.net 12.10.04, 21:40 Moja naj naj to "Przebudzenie" A.de Mello... Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:43 tych pomidorow nie znam, czy to ksiazka polskiego autora? a Celine'a znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natasha Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.fnet.pl 12.10.04, 21:53 Ostatnio przeczytałam 11 minut...i jestem pod wrażeniem, ta książka jest cudwna,zaraz chyba przeczytam ją jeszcze raz,całkowicie zmienila moje spojrzenie na miłość i sex. Odpowiedz Link Zgłoś
anka2413 Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 12.10.04, 21:58 tez jestem swiezo po lekturze, mnie sie niepodobala.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) IP: *.netcity.pl / *.netcity.pl 12.10.04, 23:13 jeszcze mi sie przypomnialo: muminki a " tatus muminka i morze" to juz koniecznie- niesamowicie piekna ksiazka o samotnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
apetyt_na_zycie Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 13.10.04, 08:00 "Zapisane na ciele" Jeanette Winterson Odpowiedz Link Zgłoś
listek_a Re: Najpiękniesza książka jaką czytaliście :)) 13.10.04, 08:42 Już nie bądźcie tacy ambitni, Musierowicz na pewno nie jedna(en) czyta:)) Najlepsze te sprzed '89:)A moja najpiekniejsza z ambitniejszych to "Niezgłębiony zamysł". Odpowiedz Link Zgłoś