Dodaj do ulubionych

Dosc nietypowe pytanie

18.11.23, 11:22
Wlasnie zastanawia mnie, co myslicie o Rosjanach? Chodzi mi o ich mentalnosc, czy sa sympatyczni, itp? I jaki kraj uwazacie, za przyjazny. Mnie sie wydaje, ze Rosjanie sa po czesci falszywi, ze nie warto sie z nimi przyjaznic, ze jak przyjdzie cos do czegos, to sprzedadza swojego przyjsciela.
Obserwuj wątek
    • mircja Re: Dosc nietypowe pytanie 18.11.23, 15:08
      A gdyby ktoś dla odmiany zadał pytanie: co sądzicie o Polakach? Ja bym nie była w stanie odpowiedzieć jednoznacznie, bo przecież Polacy są różni, jednym można ufać, innym nie. No i jeszcze - kogo masz na myśli, pisząc o Rosjanach? Wszystkich obywateli Rosji, z Czeczenami, Tatarami i Baszkirami włącznie? Czy może Rosjan pochodzących z tej części europejskiej, gdzie dominowało prawosławie?
      • obrotowy groch z kapusta 18.11.23, 16:01
        mircja napisała:
        No i jeszcze - kogo masz na myśli, pisząc o Rosjanach? Wszyst
        > kich obywateli Rosji, z Czeczenami, Tatarami i Baszkirami włącznie? Czy może Ro
        > sjan pochodzących z tej części europejskiej, gdzie dominowało prawosławie?

Jezyk polski jest tu chyba wystarczajaco przejrzysty. ? - Rosjanie to - Narod.

A obywatele Rosji - to przynleznosc panstwowa.

zatem chyba jasne, ze autorka ma na mysli "etnicznych" Rosjan.
        • mircja Re: groch z kapusta 18.11.23, 16:10
          obrotowy napisał:

>
          > Jezyk polski jest tu chyba wystarczajaco przejrzysty. ? - Rosjanie to - Narod.
          >
          > A obywatele Rosji - to przynleznosc panstwowa.
          >
          > zatem chyba jasne, ze autorka ma na mysli "etnicznych" Rosjan.

No właśnie wcale nie jest przejrzysty. Zajrzyj sobie do słownika języka polskiego PWN, tam jest "obywatel Rosji".
          • obrotowy Re: groch z kapusta 18.11.23, 16:39
            mircja napisała:
            > No właśnie wcale nie jest przejrzysty. Zajrzyj sobie do słownika języka polskie
            > go PWN, tam jest "obywatel Rosji".

zajrzalem. rzeczywiscie tak tam stoi.

- tyle, ze to kompletna BZDURA

Baszkir - to obywatel Rosji ,ale nie Rosjanin.

PS. zapodam Ci jak to jest w jezyku rosyjskim:

(etniczny) Rosjanin - to "Russkij"

obywatel Rosji - to "Rassijanin"

• mircja Re: groch z kapusta 18.11.23, 16:49
              obrotowy napisał:

> zajrzalem. rzeczywiscie tak tam stoi.
              >
              > - tyle, ze to kompletna BZDURA
              >
              > Baszkir - to obywatel Rosji ,ale nie Rosjanin.
              >
              >
              > PS. zapodam Ci jak to jest w jezyku rosyjskim:
              >
              > (etniczny) Rosjanin - to "Russkij"
              >
              > obywatel Rosji - to "Rassijanin"
              >
              Zdarza się, że jakieś słowo w języku polskim ma dwa lub więcej różnych znaczeń (np. słowo "zamek"). Dlatego zapytałam, o które znaczenie chodzi. Inna sprawa, że czasem trzeba dobrze znać takiego obywatela Rosji, żeby wiedzieć, kim on jest etnicznie (z wyglądu nie zawsze widać), więc można się co do niego pomylić.
    • obrotowy skad masz takie informacje ? 18.11.23, 16:09
      listonoszka16 napisał(a):
      > Wlasnie zastanawia mnie, co myslicie o Rosjanach? Chodzi mi o ich mentalnosc, c
      > zy sa sympatyczni, itp? I jaki kraj uwazacie, za przyjazny. Mnie sie wydaje, ze
      > Rosjanie sa po czesci falszywi, ze nie warto sie z nimi przyjaznic, ze jak prz
      > yjdzie cos do czegos, to sprzedadza swojego przyjasciela.

Skad masz takie niedorzeczne informacje ?
      oczywiscie jak wszedzie i w Rosji ludzie sa rozni.

Generalnie jednak Rosjanie sa bardziej serdeczni , niz Polacy, mniej goniacy za pieniadzem.
      Rosjanki zas sa otwarte i nie maja pokutujacych jeszcze na polskiej prowincji zahamowan obyczajowych
      ("co on sobie o mnie pomysli".i do niedawna byli do Polakow nastawieni raczej pozytywnie ("bracia Slowianie")...
      a kradna i klamia i omijaja przepisy tak samo jak Polacy - tu nie ma roznicy.

Od wojny na Ukrainie wiele sie zmienilo. - Zmasowana propaganda antypolska (bo Polska popiera Ukraine)
      spowodowala, ze Polacy przestali byc lubiani
      • mircja Re: skad masz takie informacje ? 18.11.23, 16:19
        obrotowy napisał:

> Generalnie jednak Rosjanie sa bardziej serdeczni , niz Polacy, mniej goniacy za
        > pieniadzem.
        > Rosjanki zas sa otwarte i nie maja pokutujacych jeszcze na polskiej prowincji z
        > ahamowan obyczajowych
        > ("co on sobie o mnie pomysli".i do niedawna byli do Polakow nastawieni raczej p
        > ozytywnie ("bracia Slowianie")...
        > a kradna i klamia i omijaja przepisy tak samo jak Polacy - tu nie ma roznicy.
        >
        > Od wojny na Ukrainie wiele sie zmienilo. - Zmasowana propaganda antypolska (bo
        > Polska popiera Ukraine)
        > spowodowala, ze Polacy przestali byc lubiani

Mój ojciec (wojskowy) za czasów PRL-u był na szkoleniu wojskowym w ZSRR, wraz z kolegami z Polski, po tych kursach zdawali jakieś egzaminy. Doświadczenia, jakie stamtąd wynieśli - przełożonymi byli "etniczni" Rosjanie, którzy odnosili się do nich (Polaków) nieprzyjaźnie, traktowali wszystkich z góry i próbowali im przeszkodzić, np. w zdaniu egzaminów, natomiast podwładnymi byli m.in. Ukraińcy, którzy dla odmiany pomagali Polakom i byli dla nich przyjaźni.
        • obrotowy istotnie. ale... 18.11.23, 16:48
          istotnie tak bylo.
          jest czesc Rosjan (nie dotyczy to wiekszosci narodu), ktora ma myslenie imperialistyczne "My Rosjanie" oznacza,
          ze to my zbudowalismy Imperium i my tu rzadzimy :))

znam te czasy i te sprawy.

ale ja w odpowiedzi na pytanie autorki watku skupilem sie na czasach obecnych

- bo "imperium" dawno juz wyparowalo, a z "bratnia" Ukraina jakos niespecjalnie im dzis idzie...
          • nika_1985 Re: istotnie. ale... 03.12.23, 06:51
            A ja mam do czynienia często z Rosjanami.
            Nie można generalizować, ale co jest zauważalne, to to,że wydaje im się,że są lepsi. Często brakuje im manier, są roszczeniowi, a jak się zwróci im uwagę to się denerwują i widać foch na twarzy.
            Kobiety zazwyczaj to takie "damy", czasami udają,że nie widza czegoś,jak cos od nich chcesz a jest nie po ich myśli to widać na facjacie obrazę majestatu.
          • stasi1 Re: istotnie. ale... 03.12.23, 11:11
            Polsce też ostatnio jakoś nie po drodze z Ukrainą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka