Dodaj do ulubionych

Sałatka na Sylwka:-))

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:06
Owocowa
kiwi,banany,słodkie jablko,pomarańcze/bez skórki/rodzynki,winogrona i to
wszystko zakropić rumem i do lodówy :-).Polecam bo pychota:PPPP
Obserwuj wątek
    • wietka Re: Sałatka na Sylwka:-)) 29.12.04, 16:28
      Coś na ostro i na szybko:
      kukurydza, cebulka,czosnek, utarty zółty ser , sól, pieprz, majonez.
      Mozna zrobic wczesnie, zeby sie przegryzło.
      Sprawdzone:)
      Uwaga: powinni jeść wszyscy uczestnicy imprezy( czosnek)!

• Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:34
        juz spisałam:-))
      • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:35
        ja robie cos podobnego ale dodaję jeszcze ananaska z puszki:P
        • wietka Re: Sałatka na Sylwka:-)) 29.12.04, 16:38
          na drugi raz spróbuje z ananaskiem :)
    • Gość: ja Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: 193.201.167.* 29.12.04, 16:41
      makaron włoski który wygląda jak ryż (nie pamiętam nazwy) - ugotować.
      jak ostygnie..
      wymieszać z czarnymi oliwkami (drylowane), bazylią (najlepiej świeżą), pesto,
      koktajlowymi pomidorkami ciętymi w cząstki, dodać starty ser śmierdziuch
      (twardy), można dodać trochę orzechów włoskich (sprażonych lub płatków
      migdałów) trochę oliwy z oliwek a na wierzch gałązki rukoli można wkroić trochę
      czosnku...
      niech się przeżre..

do tego białe wino..
      • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:43
        ;PPPPPPPPPPPPPPPPP ale jestem głodna,spisane;-))
        a jakie pesto???
        • Gość: ja Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: 193.201.167.* 29.12.04, 16:46
          najlepiej takie oryginalne (znaczy bez ulepszaczy w sensie pomidory) czyli -
          świeża bazylia przetarta z oliwą z oliwek, orzeszki piniowe, czsnek.
          lepiej kupić gotowe w sklepie..:)
          • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:48
            aaa czyli zielone:-)
            • wietka Re: Sałatka na Sylwka:-)) 29.12.04, 16:52
              a ser to najlepiej jaki?
              ja to muszę miec wszystko szczegółowo zapodane:)
              • Gość: ja Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: 193.201.167.* 29.12.04, 16:54
                wiesz co - idż na stoisko takie z serami i kup pleśniowy ser ale twardy (tylko
                nie nasz polski lazur). i albo zetrzyj albo pokrój w małe kosteczki...
                niech ma aromat śmierdziucha..:)
            • Gość: ja Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: 193.201.167.* 29.12.04, 16:52
              jak najbardziej...:)

jest też tak fajna pasta z pesto. robi się to tak:
              takie kopytka włoskie lub inne poduszeczki (ale bez nadzienia)ugotować
              sos: podgotować śmietanę (na małym ogniu co najmniejk 22% żeby się nie zważyła)
              wymiąchcą z pesto (3 łyżki).. niech się podgotuje i zrobi zielone, dodać płatki
              migdała sprazone oraz czosnej przteraty. kluchy mieszmy, posypujemy parmezanem
              i wio!
              • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:56
                jeeeeść ;@
                ja wczoraj zrobiłam do pene nast.sos:
                w 2 łyżki ojeju władowałam z puszki pomidorki takie w całóści,podrobiłam je
                łychą,duuużo czosnku,bazyleja suszona,tarty parmezan i potem w to
                pene,wymieszać.Cudooooo;-)
        • wietka Re: Sałatka na Sylwka:-)) 29.12.04, 16:46
          wygląda smakowicie :(
    • Gość: ja no to jescze carpaccio. IP: 193.201.167.* 29.12.04, 17:01
      plastry polędwicy wołowej - ale to trzeba specjalne kupić bo nie da sie tak
      cienko pokroić... chyba że ktroś ma taki elektryczny nóż. no to w tedy polędwić
      mrozimy na kamień i tniemy w plasterki cienkie jak pensja nauczyciela:)

układamy na płaskim talerzu - najlepiej żeby na siebie nie zachodziły.
      opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
      układamy na to plasterki pocięte pieczarek, cząstki cytryny, plasterki (lun
      utarty) świeżego parmezanu (jak plastry to cienkie bardzo) (to ważne, nie z
      torebki)oraz gałażki rukoli. podajemy do ego oliwę z oliwek (do polewania).
      polewa się carpaccio oliwą, cytryni i je..:)
      • wietka Re: no to jescze carpaccio. 29.12.04, 17:04
        za carpaccio z wołowiny dziękuję, ale przepis powyzej jest interesujący!
        na pewno wypróbuje:)
        • Gość: ja Re: no to jescze carpaccio. IP: 193.201.167.* 29.12.04, 17:06
          ja lubię:)
          pozdrawiam
          • Gość: bleee Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:28
            Opanujcie się z tym czosnkiem - chyba że organizujecie bal śmierdzieli;))))
            Czosnek i cebula i wszystkie inne śmierdzące przysmaki na takie okazje są
            absolutnie ZAKAZANE!!!!
            • anahella Re: czosnek 29.12.04, 23:31
              Gość portalu: bleee napisał(a):

> Opanujcie się z tym czosnkiem - chyba że organizujecie bal śmierdzieli;))))
              > Czosnek i cebula i wszystkie inne śmierdzące przysmaki na takie okazje są
              > absolutnie ZAKAZANE!!!!

Moze one wybieraja sie na bal pogromcow wampirow?;)
              • Gość: mm Re: czosnek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:04
                sa takie potrawy,które się bez czosnku nie maja smaku....po za tym nie trzeba
                władowac całej głowki:->
    • Gość: Lena Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: 80.48.96.* 29.12.04, 23:48
      Ugotowane filety z kurczaka drobno kroję, pieczarki surowe ucieram na grubej
      tarce , wrzucam na wrzątek i gotuję 5 minut, studzę, ugotowane jajka kroję w
      kosteczkę. Mieszam to wszystko z majonezem, solę i sporo pieprzę. Pycha :))))
      • piochosa Re: Sałatka na Sylwka:-)) 30.12.04, 02:36
        Ugotowane szparagi zawijam pojedynczo w plaster szynki (najlepiej paczkowanej
        bo plastry sa rowne i prostokatne),ktora jest od wew. posmarowana majonezem.
        Potem ten rulonik tne na kawalki wbijam patyczki i koreczki gotowe.
        • Gość: oliwka_24 Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.transpost.com.pl 30.12.04, 09:58
          SAŁATKA GYROS
          +0,5 kg piersi z kurczaka,
          +2 duże cebule,
          +1 mały słoik ogórków konserwowych,
          +mały słoik majonezu,
          +mały słoik ketchupu,
          +przyprawa Gyros (np. Kotani)
          +duza kapusta pekińska,
          +Vegeta.
          Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać przyprawę Gyros
          (1/4 paczki).
          Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, poszatkować kapustę, posypać Vegetą.
          Majonez wymieszać z ketchupem. Układać warstwami: kurczak, cebula, majonez z
          ketchupem, ogórki, przyprawa Gyros (1/4 opakowania), posypać Vegetą do smaku,
          na sam koniec kapusta.
          P.S. Dla lepszego smaku można zrobić sos czosnkowy i polewac nim potrawę
          bezpośrednio na talerzu.
          SMACZNEGO!!!!!
          • maretina Re: Sałatka na Sylwka:-)) 30.12.04, 09:59
            a ja na sylwestra bede robic ciasto "cycki murzynki":D
            • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:02
              niby co?? cycki?no to napisz jak to się robi;-))
              • maretina Re: Sałatka na Sylwka:-)) 30.12.04, 10:05
                Gość portalu: mm napisał(a):

> niby co?? cycki?no to napisz jak to się robi;-))
                jutro dam przepis, mam w domu;)))
                na spodzie jest ciasto z maku, piany z bialek i cukru. potem krem ala karpatka
                z kawalkami ananasa. na to uklada sie nasaczone w koniaku okragle biszkopty,
                wypuklym do gory. w kazdy biszkopt na srodek wklada sie rodzynke. calosc zalewa
                polewa czekoladowa:)))) bardzo dobre i faktycznie wyglada jak cyce murzynki:)))
                acha! dla lepszego efektu ciasto kroi sie tak, zeby byly dwa cycki razem w
                jedej poracji:DDDD
                • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:07
                  smakowicie się czyta:-)
                  • maretina Re: Sałatka na Sylwka:-)) 30.12.04, 10:08
                    Gość portalu: mm napisał(a):

> smakowicie się czyta:-)
                    jest pyszne. jutro albo dzis wieczorem dam przepis dokladny;)
                    • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:12
                      oki:-))
                      • Gość: bleeee Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:56
                        mm - dorzuć do tego trochę czosnku bo smaku nie będzie miało;))))
                        • Gość: bleee Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:57
                          ... i nie zpomnij o zasmażce:DDDDDD
                        • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 10:58
                          a tobie na główkę to coś nie spadło ...czego się czepiasz,przepis to
                          przepis,czy w mojej propozycji sałatkowej jest jakis czosnek?umiesz ty
                          czytac,czegos się przyrabała:>>
                          • Gość: facet Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 11:56
                            mm nie denerwuj się, tylko trochę pomyśl, i potem nie pisz wątku pod tytułem <<
                            dlaczego nie mam powodzenia u mężczyzn>> My faceci jesteśmy wzrokowcami i
                            zapachowcami. Jak się trafi taka <<smakoszka>> czosnku czy cebuli, to po prostu
                            masakra. Naprawdę nie możecie sobie tych specjałów odpuścić chociaż na tę jedną
                            noc? No chyba, że to ma być <<damski wieczorek>>;DDD
                            • Gość: mm Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:18
                              a czy ja zaproponawałam czosnek na te noc,to poprostu była wymiana przepisów ot
                              tak dla głodnych w pracy...a na Sylwka zaproponowałam sam przeczytaj co...ja
                              tez jestem zapachowcem,nie tylko faceci to mają....ja nie zakładam watków na
                              temat który podałes.Moj facet tez lubi czosnek co nie znaczy ze opychamy się
                              nim codziennie i przy kazdej okazji.Ta bleee przyczepiła się po prostu:-))
    • Gość: ja czosnek IP: 193.201.167.* 30.12.04, 12:21
      ludzie... normalnie szok.
      to tylko wymiana przepisów!!! wcale nie trzeba koszystać.
      więcej tolerancji.
      • Gość: mm Re: czosnek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:22
        no właśnie;-)
        • Gość: bleee Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:27
          tolerancji dla śmierdzących w noc Sywestrową? Bo tytuł wątku jest wyrażny ;))))
          • Gość: ja Re: czosnek IP: 193.201.167.* 30.12.04, 12:30
            a jak akuratnie wszyscy lubią czosnek i jedzą go to co?
            • Gość: bleee Re: czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:43
              To oczywiście niech jedzą:DD
              Ale to chyba jakaś mini imprezka, lub specjalny dobór gości pod kątem
              tolerancji na smród;)))
              • Gość: ja "tolernacja" IP: 193.201.167.* 30.12.04, 13:24
                to nie jest rodzaj ssaka słodkowodnego..
                tolerancja pozwala nam zamiast słowa "smród" użyć słowa "zapach"
                i przyjąć do wiadomości, że bywają skupiska ludzkie, którym zapach czosnku w
                niczym nie przeszkadza.

pozwala też przyjąć do wiadomości, że tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni
                tak jeden ząbek czosnku "smrodu" nie powoduje a podkreśla samk potrawy.

pozdrawiam,

ps. więcej tolernacji!!!!!

• Gość: bleee Re: "tolernacja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:49
                  <zapach> w odniesieniu do czosnku to wyraźne nadużycie - mogę się ewentualnie
                  zgodzić na odór.
                  Co do skupisk ludzkich to polecam autobus lub tramwaj z jednym choćby
                  czosnkolubnym;))))
                  Niestety czosnek ma to do siebie, że w każdej ilości daje wyraźny odorek, po
                  zjedzeniu wydzielany zresztą przez całe ciało zjadacza - szczególnie to
                  rozgrzane w sylwestrowym szalonym tańcu.
                  Tyle z mojej strony oczosnku.
                  Życzę miłej zabawy w oparach <zapachu> ulubionego warzywka;)) Ja raczej na tę
                  okazję użyję perfum. No ale cóż jak tolerancja to toleracja, tym bardziej że o
                  gustach sią nie dyskutuje. Pozdrawiam.
    • Gość: Aga Re: Sałatka na Sylwka:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 12:34
      sałatka z tuńczyka:
      tuńczyk z puszki
      kukurydza
      mandarynki(ZĄBI-EWENTUALNIE TROCHE POKROIC)
      majonez
      to wymieszac
      SMACZNEGO
      • an_ni tunczyk tak ale na ostro! 30.12.04, 13:24
        tunczyk z mandarynkami ???? oj to muis byc mdle ..
        ja wole na ostro
        tunczyk
        kukurydza
        ogorek konserwowy
        cebulka
        majonez
        mozna dodac oliwki i natke pietruszki jesli ktos lubi bardziej na ostro
        • Gość: xyz Re: tunczyk tak ale na ostro! IP: *.optinex.pl / 80.51.144.* 30.12.04, 15:12
          jesteście wspaniali- takie "coś" to nawet da się poczytać,przynajmniej jest
          wesoło. A sałatki z czosnkiem na Sylwestra - to już przesada(chyba ,że ktoś
          lubi).Podajcie przepisy bez czosnlu i nie na słodko.Przy wódce nallepiej smakuje
          mięsko,i sałatki do mięska.Takie żeby nie z kurczakiem + ananas.Bleeee
          • Gość: gunia Re: tunczyk tak ale na ostro! IP: *.acn.waw.pl 30.12.04, 15:51
            E tam... To jest pyszne!!!!

-łosoś wędzony
            -sałata lodowa
            -kapary
            -pomidory
            -można ewentualnie jajka na twardo i oliwki
            -sok z cytryny, oliwa, sol , pieprz , bazylia (wymieszać i polać)

jężyk mi do d...y ucieka mniam!
          • Gość: @neta Re: tunczyk tak ale na ostro! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:56
            To teraz ja.Mam nadzieje ,że mnie nie skrytykujecie:)))
            -nadziewane łódeczki z cykorii
            -Sałatka wykwintną
            -paluszki po włosku
            -koreczki z serem feta
            -roladki z szynką
            -chrupiąca sałatke
            -orzechy przekładane pastą z sera
            -sałatke owocową-mhhh super
            -tiramisu
            i chyba to wszystko.
            Jeszcze każdy coś przyniesie to mam nadzieje,że starczy.
            • Gość: Mimi Re: tunczyk tak ale na ostro! IP: *.optinex.pl / 80.51.144.* 30.12.04, 20:08
              a jak robi się koreczki z serem Feta,zrobiłabym na jutro.Składniki?
              • Gość: @neta do mimi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:35
                -ser feta
                -żółta papryka
                -koktajlowe pomidorki
                -seler naciowy
                -ogórki kiszone
                -marynowane podgrzybki lub borowiki
                -główka sałaty karbowanej
                Marynata:
                -1/2szkl. oliwy
                -łyżka koncentratu
                -2 ząbki czosnku
                -1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                -2łyżki soku z cytryny
                Oliwe wymieszać z czosnkiem,sokiem z cytryny,koncentratem i natką.Fete pokroić
                w kostke,włożyć do marynaty i odstawić na godzine.Nadziej póżniej wsztstkie
                składniki na patyczki.Na talerzy ułóż porwaną sałate karbowaną,na to szaszłyki
                i polej na koniec całość marynatą.
                Ja dzisiaj cały dzień siedziałam w kuchni.Teraz troche odpoczełam przy kompie i
                się ubieram.Udanej zabawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka