Dodaj do ulubionych

Czy jestescie rasistami?

27.08.02, 20:41
Dawno tu nie zagladalam, siedze w kafejce w Londynie, czekam na moja siostre,
i jestem zbulwersowana zachowaniem dwoch Polakow w samolocie wobec mnie. Cala
droge siedzieli i rechotali sie patrzac na mnie gdy czytalam polska gazete.
Mam ciemniejsza skore, bo moj tata jest Arabem. Nie Murzynem, tylko Arabem,
ten nick to dla zartow, chociaz mam naprawde dosyc ciemna karnacje.
Wkurza mnie ten wzrok w autobusach, ludzie gapia sie na mnie jak na w cyrku.
W zime mam ochote zalozyc czapke na twarz, bo niektorzy otwieraja buzie jak
debile. Jest mi glupio. Na studiach bylo jakos normalnie, ludzie sie chyba
przyzwyczaili, ale ostatnio zdarzylo mi sie ze siedzialam ze znajomymi i moim
kumplem w knajpie i gdy przechodzilam kolo jednego stolika uslyszalam "Jak on
moze z taka czarna" (to akurat byl tylko kolega, ale wszystko jedno).

Wydaje mi sie ze Polacy sa strasznymi rasistami. Widze ich reakcje (pogarda,
traktownie z gory) na Wietnamczykow, Rosjan i Rumunow i dziwie sie troche, bo
niedawno sami byli w takiej sytuacji i koczowali na ulicach Europy bez grosza
przy duszy.

Mam obywatelstwo polskie, ale czasem to nie wiem czy jestem Polka, bo mi po
prostu glupio i wstyd.
Jezdze czesto za granice, bo moja siostra studiuje w Londynie i nigdy nie
spotkalam sie z takim podejsciem jak w Polsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Czy jestescie rasistami? IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 27.08.02, 21:08
      Mysle, ze moze to nie wynika tyle z rasizmu ile z odmiennosci od tego co widzi
      sie na codzien. Zareczam ci ze tu gdzie mieszkam nikt na ciebie nie zwrocilby
      najmniejszej uwagi, bo sa tu ludzie kazdej rasy, narodowosci itp. Jesli
      myslisz ze ludzie o ciemnej karnacji nie sa rasistami w stosunku do bialych to
      mylisz sie i to bardzo. Kazdy czlowiek lubi " podobne" i do tego ciagnie, a
      jesli widzi cos zupelnie niespotykanego to patrzy raczej z ciekawosci, nic
      wiecej. Ps. a rasisci? zdarzaja sie pod kazdym kolorem skory.
    • Gość: wild nie wiem jak One ale ja np ... IP: *.net.bialystok.pl / 10.102.11.* 27.08.02, 21:19
      zapraszam na kolacje tego kogo chce zaprosić i lubię!
      :)

"Nie powinno się wymagać od właścicieli, by obsłużyli każdego, kto przychodzi
      do ich firmy, tak samo jak nie wymaga się od nich, by zapraszali każdego do
      swojego domu na kolację..."

Llewellyn H. Rockwell, jr.,

• Gość: mysza Re: nie wiem jak One ale ja np ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 22:06
        chcialam sie rozpisac,ale wild ujal to w kilku slowach :))pozdrawiam
    • Gość: Inez Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.08.02, 22:40
      Rasizm to ograniczona inteligencja.
      • Gość: sombre Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 27.08.02, 22:53
        Jestem Polakiem.
        Mieszkam w Polsce.
        Nie jestem rasista.
        Amen.

sombre

• Gość: polishAM Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.nas17.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 27.08.02, 23:04
      Przede wszystkim dziekuje za szczerosc i otwartosc. Wyobraz sobie, ze ja mialem
      przez cale zycie z dziewczynami o brazowej complexion. W Afryce z mulatkami z
      Cape Townu. Tu w USA z Puertoricankami i Mexykankami. Tak sie zlozylo. Do szalu
      doprowadzila mnie Twoja informacja o glupkowatych chichotach w samolocie.
      Widocznie taka jest rzeczywistosc ale niekoniecznie to uwazam za przejaw zlej
      woli. Te spojrzena i chichoty pamietam do dzisiaj kiedy pojechalem do odleglej
      miejscowosci w Lesotho gdzie byl osrodek uniwersytecki Roma. Wyobraz sobie tam
      nie widziano bialego czlowieka. Czulem sie bardzo obco, poniewaz ludzie byli
      bardzo zachowawczy i odczulem ze mieli przesadny respekt do w czlowieka w koncu
      niezbyt sophisticated jakim jestem. Wyobraz sobie krece tutaj z Puertoricanka.
      Czy ona by wytrzymala w Polsce, znajac jej charakter. Sadze, ze w tydzien
      zwinelaby manatki i wybyla z powrotem do US. Pisze jednak, ze to nie jest zla
      wola tylko ciekawosc. Gwarantuje, ze w bliskim otoczeniu w ogole tego nie
      odczuwasz. Zapomnij o rasizmie. Polacy nie potrafia byc rasistami. Pamietam ich
      glupie zarty w Afryce, a potem wszyscy sie pozenili z mulatkami. Ciekawe, ze
      spotkalem dziewczyne Polke z Namibii o nazwisku Tarkowska. Wlasnie patrzylem
      sie na nia z takim samym zainteresowaniem jak to przedstawilas. Mam goraca do
      Ciebie prosbe zebys zachowala mimo tego dobre samopoczucie. Jestem przekonany,
      ze jestes atrakcyjna wiec i tak wzbudzasz zainteresowanie co moze jest i tak
      lepsze niz zupelna obojetnosc. Tymczasem zycze Ci wszystkiego najlepszego.
      • spinelli Re: Czy jestescie rasistami? 28.08.02, 03:52
        >>Polacy nie potrafia byc rasistami<<

Buaaaa haaaa haaa haahhaaa haaaa haa haa haa haaaaaaa haaaa haaaa ha!!!!
        • spinelli Re: Czy jestescie rasistami? 28.08.02, 05:20
          PolishAM w innym watku:

>>Pudlo tym razem. "Daje" ale w wyprawach na Mexykanki i Puertorykanki. Poza
          tym zostawiam tego sporo w agencjach towarzyskich podczas pobytu w Polsce.<<

...
          w WYPRAWACH na Mexykanki i Puertorykanki?????
    • yh Re: Czy jestescie rasistami? 28.08.02, 09:17
      na studiach miałam chłopaka Kambodżanina , część osób na początku traktowała
      nas jak jakieś dziwolągi ale potem się przyzwyczaili i zachowywali normalnie.
      ale nierzadko nawet na ulicy lecialy pod jego i moim adresem chamskie teksty ,
      agresywne zaczepki , wieczorem trzeba bylo bardzo uwazac by nie zostac
      pobitym , e, szkoda gadać.
      • Gość: Gucwa Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 28.08.02, 10:39
        no i dobrze, każdy ma prawo nie lubić, nie znosić, czy nienawidzieć, rasiści
        byli, są i będą, i wcale mi to nie przeszkadza. a jeśli sznowna "murzynka"
        pisze że jej wstyd że ma polskie obywatelstwo to ciśnie mi się na usta jedno
        słowo....a raczej dwa zrzeknij się i droga wolna, takich tu nam nie potrzeba...
        • sagan2 Re: Czy jestescie rasistami? 28.08.02, 13:11
          Gość portalu: Gucwa napisał(a):

> no i dobrze, każdy ma prawo nie lubić, nie znosić, czy
          > nienawidzieć, rasiści byli, są i będą, i wcale mi to
          > nie przeszkadza.

naprawde uwazasz, cze czlowiek pa prawo nienawidzic
          drugiego TYLKO z powodu koloru skory??? przeciez to
          okropnie prymitywne podejscie. fuj...
          • Gość: d Re: Czy jestescie rasistami? IP: 134.65.105.* 28.08.02, 13:25
            mialas duzo szczescia ze nie znalazlas sie w autobusie ruszajacym spod
            stadionu po meczu pilki noznej ... gdziekolwiek w polsce.
            Wtedy bys spotkala agresywny rasizm. Jedna niewysoka pania zoltej
            rasy probowano kopnac w twarz, wlasnie w takim autobusie .. potem ja
            wypchnieto nogami z autobusu - WARSZAWA STOLICA!
            • niedzwiedziczka No, a co z naszym najlepszym czarnym strzelcem?ntx 28.08.02, 15:24
              • spinelli No wlasnie: Co???? (Your point?) 28.08.02, 18:21

• Gość: Fronda Polacy to rasisci i co z tego ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 18:32
                  Nie mniejszymi sa Polacy rasistami niz Arabowie,Murzyni,Zydzi,Wietnamczycy,inni
                  biali Europejczycy itp......
                  ps. rasizm to naturalny odruch ludzki . Kto go nie rozumie ten poprostu nie
                  rozumie Natury Ludzkiej . Rasizm to nie wymysl Hitlera i Faszyzmu ,ale
                  naturalny odruch ludzki od tysiecy lat istnienia Czlowieka na Ziemi.
                  Nie chcesz rasizmu ? Wyjedz na Antarktyde.
                  • Gość: sombre Blech IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 28.08.02, 19:02
                    Gość portalu: Fronda napisał(a):

> ps. rasizm to naturalny odruch ludzki
                    > (...)
                    > Nie chcesz rasizmu ? Wyjedz na Antarktyde.

Zalosne. Wlasciwie to no comments.

sombre
                    • Gość: Fronda Re: Blech IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 19:38
                      Gość portalu: sombre napisał(a)>
                      > Zalosne. Wlasciwie to no comments.
                      >
                      > sombre

Nie komentujesz bo nie stac cie na jakies sensowne kontrargumenty,jak
                      wszystkich wytresowanych w ideologii politic-correct......
                      ps. zapisz sie do jakiejs partii faszystowskiej tam tez nie komentuja tylko
                      maja wbite do glowy pewne dogmaty.
                      • Gość: Geezoos Re: Blech IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.08.02, 20:29
                        Wybacz, ale bredzisz jak w wysokiej goraczce. Kogo sie mam bac? Murzyna?
                        Chinczyka? A moze rudego, albo czlowieka z loczkami?? Boje sie debili w
                        dresach, ale to nie jest rasizm, zapewniam Cie. Wiadomo ze czlowiek patrzy sie
                        na to, co jest mu obce badz do czego nie przywykl. Stad pewnie biora
                        sie "sepy", ktore zlatuja sie do kazdego wypadku udajac spacer z psem. Na tej
                        samej, podejrzewam, zasadzie pojawienie sie Murzyna moze wzbudzac jakies
                        emocje. Czlowiek, ktory jest na pewnym poziomie nie powinien jednak tych emocji
                        pokazywac gapiac sie jak sroka w gnat, komentujac, badz reagujac agresja. Jesli
                        dla Ciebie wlasnie taka reakcja jest wlasciwa, to nie wiem po co ja z Toba w
                        ogole dyskutuje. Czlowieka cywilizowanego poznac po tym, ze jest w stanie
                        zapanowac nad swoimi emocjami, predyspozycje cywilizacyjne, historyczne
                        biologiczne, czy jak Ty je tam nazwiesz nie maja tu nic do rzeczy. Gdyby mialy
                        dalej np Chrzescijanie nawracaliby ogniem i mieczem.
                        • Gość: Fronda Re: Blech IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 20:58
                          Gość portalu: Geezoos napisał(a):

> Wybacz, ale bredzisz jak w wysokiej goraczce. Kogo sie mam bac? Murzyna?
                          > Chinczyka? A moze rudego, albo czlowieka z loczkami?? Boje sie debili w
                          > dresach, ale to nie jest rasizm, zapewniam
                          Cie.

FRONDA : a kto mowi o baniu sie ? Poprostu mogliby Ci sie nie podobac ,tak
                          jak np. brzydkie
                          kamienice.....

Wiadomo ze czlowiek patrzy sie
                          > na to, co jest mu obce badz do czego nie przywykl. Stad pewnie biora
                          > sie "sepy", ktore zlatuja sie do kazdego wypadku udajac spacer z psem. Na tej
                          > samej, podejrzewam, zasadzie pojawienie sie Murzyna moze wzbudzac jakies
                          > emocje. Czlowiek, ktory jest na pewnym poziomie nie powinien jednak tych
                          emocji
                          > pokazywac gapiac sie jak sroka w gnat, komentujac, badz reagujac
                          agresja.

FRONDA : owszem,ale pamietaj,ze wiekszosc w kazdym spoleczenstwie jest
                          na niskim
                          poziomie......

Jesli
                          > dla Ciebie wlasnie taka reakcja jest wlasciwa, to nie wiem po co ja z Toba w
                          > ogole
                          dyskutuje.

FRONDA : czy wlasciwa ? NIE. Ale rozumiem tych co tak robia,to
                          naturalne odruchy
                          bilogiczne.

Czlowieka cywilizowanego poznac po tym, ze jest w stanie
                          > zapanowac nad swoimi
                          emocjami,

FRONDA : owszem,ale tylko do pewnego momentu,do pewnego
                          stopnia.......przypomnij sobie Historie Anglii czy Francji ,czy to nie czasem
                          inteligentna i o wyszukanych manierach Arystokracja popierala niewolnictwo dla
                          Kolorowych
                          Ludzi ?

predyspozycje cywilizacyjne, historyczne
                          > biologiczne, czy jak Ty je tam nazwiesz nie maja tu nic do
                          rzeczy.

FRONDA : maja i to duze,zobacz co robia Murzyni z Bialymi farmerami w
                          RPA .

Gdyby mialy
                          > dalej np Chrzescijanie nawracaliby ogniem i
                          mieczem.

FRONDA : byc moze chcieliby nadal,ale Panstwa Laickie sa juz zbyt silne i
                          silniejsze od nich .
                          • Gość: Geezoos Re: Blech IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.08.02, 21:24
                            Ehhh, no tak. W kazdej dyskusji jest tak ze na dowolny argument znajdzie sie
                            kontrargument. Mozna tak wieki cale polemizowac. Krotko: czy wiele sie pomyle
                            wyciagajac wniosek ze popierasz zjawisko rasizmu tylko dlatego ze jest
                            biologicznie przypisane rodzajowi ludzkiemu? Rozumiem tez, ze nie zamierzasz
                            jakokolwiek z tym zjawiskiem walczyc, bo to naturalny odruch. Bedac troszke
                            zlosliwym dam Ci rade: nie jedz nigdy do Afryki. Kto wie? Moze tam zyje ktos o
                            podobnych jak Ty zapatrywaniach na ta sprawe? Pzdr
                • liloom no jasne ze jestesmy 28.08.02, 18:38
                  oczywiscie ze Polacy sa rasistami i jeszcze gryza jak im sie to w oczy
                  powie:))))))
                  sa nietolerancyjni, zadufani w sobie, wszystko wiedza najlepiej, sa zaklamani...
                  cala europa "marzy" zeby weszli do EU (poczytajcie sobie inne watki), przeciez
                  sa mesjaszem narodow,
                  to tak z wad.
                  zalety tez sa: robimy na przyklad pyszne ogorki malosolne:))))
                  a teraz mozecie mnie kamieniowac:)))))
                  • oliwka_ Re: no jasne ze jestesmy 28.08.02, 19:18
                    Droga Murzynko!
                    Ja mysle, ze bardzo mi Ciebie szkoda, ale nie przejmuj sie az tak strasznie.
                    To pewnie byli jacys gowniarze, dzieciaki czasem sa brutalne i smieja sie
                    naprawde z byle czego, nawet z ulomnych, szczegolnie jak sa w grupie.
                    To mogl byc przypadek.
                    • Gość: Fronda Droga Murzynko IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 19:40
                      Dlaczego nie opuscisz rasistowskiej,ksenofobicznej post-faszystowskiej Europy i
                      nie udasz sie do krajow gdzie Twoja karnacja jest w wiekszosci ?
                      Po co ten masochizm ?
                      • sagan2 Drogi Frondo 29.08.02, 09:14

> Dlaczego nie opuscisz rasistowskiej,ksenofobicznej
                        > post-faszystowskiej Europy i nie udasz sie do krajow
                        > gdzie Twoja karnacja jest w wiekszosci ?
                        > Po co ten masochizm ?

Dlaczego? poniewaz MA PRAWO mieszkac gdzie mieszka i nikt
                        NIE MA PRAWA jej stad wypraszac!!! ma obywatelsktwo
                        polskie, wiec nie ma mowy o 'wpraszaniu sie' na sile.

dlaczego nie powiedziec tak:
                        skoro wam, rasistom, przeszkadzaja kolorowe osoby na
                        naszych ulicach, dlaczego nie udacie sie do krajow, gdzie
                        ludzi jest z natury tak malo, ze mozna ich przez dekady
                        nie spotkac na swej drodze? polecam grenlandie lub
                        syberie.
                        po co ten masochizm???
                  • sagan2 Re: no jasne ze jestesmy 29.08.02, 09:20
                    liloom napisała:

> a teraz mozecie mnie kamieniowac:)))))

nie dosc, ze Cie nie ukamienuje, to jeszcze sie z Toba
                    zgodze :) rozczarowana z rana?... ;)

a co do malosolnych - rewlacja, nikt takich nie robi jak
                    moja babcia... ale nasze dla nich uwielbienie jest chyba
                    tez sprawa 'narodowa'... jak dawalam do sprobowania
                    niemcom, to sie otrzasali po jednym i wiecej absolutnie
                    nie chcieli probowac: skoro ty tak lubisz, to ci nie
                    mozemy odbierac tej radosci... ;)
    • Gość: Vika Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.ewave.at 28.08.02, 20:06
      Jak wiekszosc z tego forum wie,mieszkam w Wiedniu.Od przynajmniej dwustu lat
      jest to stolica europejska o charakterze miedzynarodowym.Tutaj nikt nie zwraca
      uwagi na kolor skory,ubior narodowy,a nawet czesto odmienne od europrejskich
      cechy kulturowe.
      Niemniej jezeli widze na ulicy bande Turkow,ktorzy manifestacyjnie lekcewaza
      kobiety-w koncu obce,bo przechodzace ulica-jestem rasistka.Jezeli widze chamstwo
      (obojetnie w wykonaniu jakiej nacji)-jestem rasistka.
      Jezeli widze przestepstwo dokonywane tylko dlatego,ze(wszystko wolno bo to nie
      nasz kraj)-jestem rasistka.
      Kolor skory,religia,poglady polityczne czy normy kulturowe ze wzgledu na
      pochodzenie narodowosciowe nie maja zadnego znaczenia.Ma znaczenie jak ktos w
      danym kraju sie zachowuje i co soba reprezentuje.
      Takie zachowania o jakich piszesz swiadcza o bardzo niskim poziomie mentalnym
      niektorych ludzi.W Polsce niestety to powszechne.Byc moze dlatego,ze Polska
      nigdy nie byla krajem posiadajacym kolonie na innych kontynentach i dlatego nie
      miala okazji obserwacji innych ras pod wzgledem kulturowym a tym bardziej
      asymilacji z innymi rasami.Stad chyba bierze sie sensacyjne podejscie do innych
      ludzi-przedstawicieli innych ras czy kultur.Swiadczy to niestety o
      malostkowosci polskiego spoleczenstwa.Niedawno moja przyrodnia siostra
      poslubila murzyna z Senegalu.Jej matka dostala od tego ataku histerii.Juz jej
      przeszlo ale atmosfera byla napieta.Ja sama nie utrzymuje kontaktow z moja
      matka bo wyszlam za...hitlerowca(moj maz ma 38 lat.-))
      na szczescie mamy madrego ojca.z autopsji wiem,ze nam Polakom przydalby sie
      jakis program rzadowy,ktory nauczylby ludzi tolerancji i doprowadzil do
      asymilacji z innymi narodami.Generalnie rzecz biorac Polacy sa w pewnym sensie
      rasistami i to bardzo zle.
      Pozdrowienia i nie zwracaj uwagi na glupkow,o mentalnosci debila:-)))
      • Gość: Fronda Re: Czy jestescie rasistami? -OCZYWISCIE ! IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.08.02, 20:35
        Gość portalu: Vika napisał(a):

> Jak wiekszosc z tego forum wie,mieszkam w Wiedniu.Od przynajmniej dwustu lat
        > jest to stolica europejska o charakterze miedzynarodowym.Tutaj nikt nie
        zwraca
        > uwagi na kolor skory,ubior narodowy,a nawet czesto odmienne od europrejskich
        > cechy
        kulturowe.

FRONDA : nie tylko,ze zwraca ale szykanuja nawet Bialych ludzi np. Slowian .

> Niemniej jezeli widze na ulicy bande Turkow,ktorzy manifestacyjnie lekcewaza
        > kobiety-w koncu obce,bo przechodzace ulica-jestem rasistka.Jezeli widze
        chamstwo
        > (obojetnie w wykonaniu jakiej nacji)-jestem rasistka.
        > Jezeli widze przestepstwo dokonywane tylko dlatego,ze(wszystko wolno bo tonie
        > nasz kraj)-jestem
        rasistka.

FRONDA : Slusznie robisz,bardzo slusznie.

> Kolor skory,religia,poglady polityczne czy normy kulturowe ze wzgledu na
        > pochodzenie narodowosciowe nie maja zadnego
        znaczenia.

FRONDA : Czyzby ? To skad taki sukces
        Haidera ?

Ma znaczenie jak ktos w
        > danym kraju sie zachowuje i co soba reprezentuje.
        > Takie zachowania o jakich piszesz swiadcza o bardzo niskim poziomie mentalnym
        > niektorych ludzi.W Polsce niestety to powszechne.Byc moze dlatego,ze Polska
        > nigdy nie byla krajem posiadajacym kolonie na innych kontynentach i dlatego
        nie
        > miala okazji obserwacji innych ras pod wzgledem kulturowym a tym bardziej
        > asymilacji z innymi rasami.Stad chyba bierze sie sensacyjne podejscie do
        innych
        > ludzi-przedstawicieli innych ras czy kultur.Swiadczy to niestety o
        > malostkowosci polskiego
        spoleczenstwa.

FRONDA : istotnie masz wiele racji w tym co piszesz,jednakze zauwaz ,ze
        Polacy to Narod mlody ( stokilkadziesiat lat ma dopiero ) ,a wiec agresywny i
        centro-
        etniczny.

Niedawno moja przyrodnia siostra
        > poslubila murzyna z Senegalu.Jej matka dostala od tego ataku histerii.Juz jej
        > przeszlo ale atmosfera byla napieta.Ja sama nie utrzymuje kontaktow z moja
        > matka bo wyszlam za...hitlerowca(moj maz ma 38 lat.-))
        > na szczescie mamy madrego
        ojca.

FRONDA : rzeczywiscie to tragi-
        komedia......

z autopsji wiem,ze nam Polakom przydalby sie
        > jakis program rzadowy,ktory nauczylby ludzi tolerancji i doprowadzil do
        > asymilacji z innymi
        narodami.

FRONDA : rzadowe programy to lanie wody,nikt na ten lepik nie
        pojdzie

Generalnie rzecz biorac Polacy sa w pewnym sensie
        > rasistami i to bardzo
        zle.

FRONDA : jak wszystkie inne nacje,to naturalne,jednakze Polacy nie
        zabijaja z pobudek rasowych jak kiedys Anglicy,Austriacy,Niemcy,a obecnie Zydzi.
    • Gość: sombre Fronda IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 28.08.02, 21:48

> Nie komentujesz bo nie stac cie na jakies sensowne kontrargumenty,jak
      > wszystkich wytresowanych w ideologii politic-correct......
      > ps. zapisz sie do jakiejs partii faszystowskiej tam tez nie komentuja tylko
      > maja wbite do glowy pewne dogmaty.

Za to ty komentujesz az zanadto. Wiesz lepiej na co mnie stac, prawda?
      Wciskanie innym twojej prawdy to twoj sposob na walke z tresowaniem a la
      political correctness, tak? Brak komentarza tez jest komentarzem. Co mam
      komentowac, jezeli w usprawiedliwiajacym tonie piszesz, ze rasizm jest
      normalny? Dla mnie to totalna bzdura. Jezeli mozna wytlumaczyc i zrozumiec
      rasizm - okej, nie oznacza to, ze nalezy go usprawiedliwiac i tolerowac.
      Moze palenie Zydow bylo naturalnym odruchem ludzkim, tylko ci slepi oportunisci
      o powbijanych dogmatach sie teraz burza???

Wybacz, ale tekst o partii faszystowskiej jest dla mnie kuriozalny.
      Bardzo kuriozalny. Kto tam pasuje ze swoimi przekonaniami - Ty czy ja? Blech.

sombre
      • Gość: wild wolność słowa a napaść fizyczna to różne sprawy... IP: *.net.bialystok.pl / 10.102.11.* 28.08.02, 22:49
        Czy napis "Wejscie do Synagogi tylko dla Ortodoksów" jest dyskryminacyjny?

ja odpowiadam tak! I CO Z TEGO? NIC jego posesja...

daj mi jakiś argument aby taki Ortodoks musiał wpuścić Skina do swojej własności
        prywatnej...

wolność słowa to wolność słowa a napaść fizyczna to napaść fizyczna
        smieszą mnie Ci co mieszają te pojęcia - lubią chytrą ingerencje w to co ktoś
        mówi pisze i śpiewa na swoim i niewchodzi na cudze?

____________________________________________________________________________
        WOLNOŚĆ SŁOWA TO KWESTIA WŁASNOŚCI

Na pierwszy rzut oka wolność do wypowiadania się i wolność do niesłuchania
        wydają się wchodzić ze sobą w konflikt. Co, jeśli A chce mówić do B, ale B nie
        chce słuchać A? Rozwiązaniem wszelkich takich problemów jest prywatna własność.
        Jeśli A jest w domu B, to B może zażądać, żeby A wyszedł lub się zamknął. Jeśli
        B jest w domu A, wtedy musi wyjść lub zostać słuchając A. Jeśli A przemawia w
        sali, której właściciel pozwolił, by była ona używana w tym celu, to B wolno
        wyjść lub zostać, ale nie zagłuszyć A.

Czasami sugeruje się, że wolność słowa może być naruszana przez np. właściciela
        gazety. Jest to niezrozumienie znaczenia wolności w sensie społecznym.
        Jakakolwiek gazeta musi wybierać i odrzucać większość materiałów, które mogłyby
        być drukowane. Mało prawdopodobne, by "Daily Telegraph" drukował panegiryki na
        cześć Kuby Fidela Castro. Dziennikarz, który czuje pociąg do ich pisania, może
        zwrócić się o pracę w "Tribune". Oczywiście, czytelnicy gazety mogą woleć, żeby
        w gazecie było szerokie spektrum poglądów i mogą nie lubić arbitralnych
        interwencji. Ale nie mają oni do tego żadnego "prawa". Mają po prostu prawo
        przestać kupować tę gazetę, jeśli tego nie lubią. Wolność słowa absolutnie
        wymaga, żeby właściciel gazety miał swobodę "cenzurowania" jej zawartości w
        taki sposób, w jaki chce.

W celu pogodzenia naszej wolności wypowiedzi z naszym prawem do tego, by
        przekaz nie był nam narzucany, wolnościowcy postulują całkowite odpaństwowienie
        ulic, dróg i miejsc publicznych. To, czy w oknach sklepu mają być przedstawiani
        nadzy ludzie w interesujących pozycjach, jest sprawą właściciela sklepu. Ale
        jeśli okaże się, że jest istotny popyt na ulice, na których jest zagwarantowany
        brak takich widoków, właściciele ulic w pewnych rejonach zawrą porozumienie z
        właścicielami sklepów, aby zapobiec takim wystawom. Właściciele ulic będą także
        regulować sprawę plakatów, mówców ulicznych, demonstracji, pikiet i oflagowania
        w szczególne dni. Nie ma powodu przypuszczać, że wszyscy z nich przyjmą w
        stosunku do jakiejś z tych działalności tę samą politykę.
      • Gość: Fronda Re: Fronda IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.08.02, 04:08
        Gość portalu: sombre napisał(a):

komentowac, jezeli w usprawiedliwiajacym tonie piszesz, ze rasizm jest
        > normalny? Dla mnie to totalna
        bzdura.

FRONDA : widac nie znasz Natury Ludzkiej i rzeczywistosci naszej
        planety i wogole
        zycia .

> Moze palenie Zydow bylo naturalnym odruchem
        ludzkim,

FRONDA : a co robia obecnie Zydzi ? Czy aby nie zabijaja i nie
        wypedzaja ? Instynkt im wrocil. Slyszalas cos o
        Syjonizmie ?

> Wybacz, ale tekst o partii faszystowskiej jest dla mnie kuriozalny.
        > Bardzo kuriozalny. Kto tam pasuje ze swoimi przekonaniami - Ty czy
        ja?

FRONDA : oczywiscie,ze Ty ,bo masz klapki ideologiczne na oczach tak jak
        oni.....

• spinelli bla bla bla bla bla......... 29.08.02, 04:41

• Gość: psychokorektor Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.client.dsl.net 28.08.02, 23:38
      Sprawa jest taka, gapia sie dlatego:

Faceci maza o przeleceniu takiej egzotki jak ty!!

Baby sa zazdrosne ze jestes tak slicznie opalona!!
      • spinelli No kidding! n/txt 29.08.02, 01:00

• frenchvanilla Re: Czy jestescie rasistami? 30.08.02, 12:51
        w druga strone jest podobnie.
        czarni marza o blondynkach, czarne tak im zazdroszcza, ze az nienawidza.
    • donf A mi sie podobaja murzynki! 29.08.02, 17:16
      Moze sie umowimy? (Kolor Twojej skory mi nie przeszkadza)
      • liloom mam nadzieje ze macie poczucie humoru 30.08.02, 12:54
        LIST MURZYNKA
        Drogi bialy kolego!
        Powinienes zrozumiec kilka rzeczy:
        Kiedy sie rodze, jestem czarny.
        Kiedy dorosne, jestem czarny.
        Kiedy prazy mnie slonce, jestem czarny.
        Kiedy jest mi zimno, jestem czarny.
        Kiedy jestem przerazony, jestem czarny.
        Kiedy jestem chory, jestem czarny.
        Kiedy umieram, jestem czarny.

Ty bialy kolego: Kiedy sie rodzisz, jestes rozowy.
        Kiedy dorosniesz, jestes bialy.
        Kiedy prazy cie slonce, jestes czerwony.
        Kiedy jest ci zimno, jestes fioletowy.
        Kiedy jestes przerazony, jestes zielony.
        Kiedy jestes chory, jestes zolty.
        Kiedy umierasz, jestes szary.

I ty, kurwa, masz czelnosc nazywac mnie kolorowym?

Z wyrazami szacunku
        Murzynek

• lastka Re: mam nadzieje ze macie poczucie humoru 30.08.02, 12:57
          liloom napisała:

> LIST MURZYNKA
          > Drogi bialy kolego!
          > Powinienes zrozumiec kilka rzeczy:
          > Kiedy sie rodze, jestem czarny.
          > Kiedy dorosne, jestem czarny.
          > Kiedy prazy mnie slonce, jestem czarny.
          > Kiedy jest mi zimno, jestem czarny.
          > Kiedy jestem przerazony, jestem czarny.
          > Kiedy jestem chory, jestem czarny.
          > Kiedy umieram, jestem czarny.
          >
          > Ty bialy kolego: Kiedy sie rodzisz, jestes rozowy.
          > Kiedy dorosniesz, jestes bialy.
          > Kiedy prazy cie slonce, jestes czerwony.
          > Kiedy jest ci zimno, jestes fioletowy.
          > Kiedy jestes przerazony, jestes zielony.
          > Kiedy jestes chory, jestes zolty.
          > Kiedy umierasz, jestes szary.
          >
          > I ty, kurwa, masz czelnosc nazywac mnie kolorowym?
          >
          > Z wyrazami szacunku
          > Murzynek
          >
          >
          >
          >
          • liloom sprawiedliwosci niet 04.09.02, 14:39
            > Na kolejne igrzyska w starozytnym Rzymie, postanowiono przygotowac
            > jakis
            > > > > nowy, zajebisty numer. Najlepsza wsród propozycji okazala sie walka
            > > > > murzyna
            > > > > z lwem, przy zalozeniu, ze lew, po krótkiej walce, rozszarpuje
            > murzyna
            > > > ku
            > > > > uciesze zgromadzonej publicznosci.... Wybrano wiec odpowiedniedniego
            > lwa
            > > > i
            > > > > odpowiedniego murzyna, ale tuz przed walka organizatorzy zaczeli
            > > > > zastanawiac
            > > > > sie, patrzac na murzyna, czy aby taki wielki umiesniony murzyn, nie
            > da
            > > > > rady
            > > > > lwu.... Po krótkiej naradzie postanowiono zakopac go do pasa w
            ziemi,
            > w
            > > > > celu
            > > > > obnizenia szans na wygrana. Lecz kiedy popatrzono, na do polowy
            > > > wkopanego
            > > > > w
            > > > > ziemie murzyna, wydal im sie jeszcze wiekszy, wiec wkopano go w
            > ziemie
            > > > po
            > > > > szyje..... I tak rozpoczela sie walka. Tlum szalal z radosci. Z
            > klatki
            > > > > wypuszczono wielkiego wyglodzonego lwa, który kiedy tylko zobaczyl
            > glowe
            > > > > murzyna ruszyl do ataku. Przerazony murzyn w ostatniej chwili
            > przechylil
            > > > > glowe, lew potknal sie, walnal lbem o bande areny i legl
            > nieprzytomny.
            > A
            > > > > wtedy rozwscieczony lud zaczal krzyczec:
            > > > >
            > > > > WALCZ UCZCIWIE CZARNUCHU!!!!!!
    • mirabilis Re: Czy jestescie rasistami? 04.09.02, 14:53
      Niestety nie mogę odpowiadać za naród polski... Dorastałam w środowisku, gdzie
      nie było rasizmu i kiedy słyszałam jak podnoszono ten wątek, wydawało mi się,
      że to jakaś bzdura i nieporozumienie. Jednak pomimo, że nie żyję zbyt długo,
      później odkryłam, że rasizm jest w Polsce obecny. Łudzę się, że ci gapiący się
      ludzie robią tak dlatego, że po prostu w Polsce żadko kiedy widują osobę o
      odmiennym kolorze skóry. Mnie samą w wieku 12, czy 13 naszła refleksja jak
      zareaguje nawidok osoby o innym kolorze skóry (bo widziałam takie osoby tylko w
      TV). Na szczęście "test" zdałam i wiem, że moi znajomi też by zdali...

W Polsce często ludzie są "karmieni" hasłami anty semickimi i rasistowskimi, a
      państwo nie za bardzo potrafi sobie z tym poradzić (np ludzi, którzy propagują
      takie tekstu czy to w prasie, czy to w radiu, nie spotyka żadna kara ze względu
      na niską szkodliwość społeczną). Mam nadzieję, że nowe pokolenie będzie (do
      którego ja się również zaliczam), będzie potrafiło coś z tym zrobić...
    • Gość: polishAM Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.nas31.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 16.09.02, 17:42
      To ciekawe ale osoba, ktora zalozyla ten watek rowniez ma rasistowskie
      pochylenie poniewaz wyraznie stwierdza, ze nie jest CZARNA tylko brazowa. Dla
      murzyna to jest na pewno dowod nietolerancji. Wielokrotnie zauwazylem, ze osoby
      o mieszanej rasie zwracaja uwage, ze murzyni sa od nich ciemniejsi. Ciekawe co
      odpowie na to zalozycielka tego watku.
      • Gość: dodo w obronie polskiej wsi :-) IP: 209.226.65.* 16.09.02, 19:02
        juz kiedys pisalam, ze moj najstarszy syn nie jest caucasian.
        gdy byl malym chlopcem (dzis ma ponad 24 lata) wysylalismy go na kolonie
        i obozy letnie do polski zeby sie uczyl jezyka polskiego i mial kontakty
        z rodzina. przez wiele lat (zaczal jezdzic gdy mial 6 lat) jego podrozy do
        miejscowosci przeroznych w roznych zakatkach polski nigdy nie spotkala go zadna
        nieprzyjemnosc ze strony polskich dzieci, nastolatkow, doroslych.
        owszem, glaskano go po glowie (afro-loczki gdy byl malym smykiem), zachwycano
        sie tym, ze tak plynnie mowi po polsku, pytano jaka polska potrawe najbardziej
        lubi itd (troche jak podgladanie egzotycznego ptaka w zoo) ale to nigdy nie
        bylo zlosliwie a raczej z czulym zainteresowaniem.
        dopiero, gdy jako 17-to latek pojechal do szkoly jezyka polskiego do krakowa,
        spotkala go tam wielka nieprzyjemnosc ze strony mlodego czlowieka, ktory mial
        byc jego wspollokatorem w przydzielonym pokoju akademickim. mlody czlowiek
        polskiego pochodzenia przyjechal do krakowa w tym samym celu, co moj syn - jego
        rodzice tez byli emigrantami i chcieli by ich syn szlifowal polski. chlopak
        zakomunikowal, ze z "czarnym w pokoju mieszkal nie bedzie". bardzo przykre.
        uprzejme panie z biura zakwaterowania znalazly mojemu synowi innego kolege,
        z ktorym przyjazni sie zreszta do dzis (obaj koncza te same studia).
        wnioski? sa ludzie i ludziska a zycie jest szaro-bure czyz nie? :-)
    • fnoll nie, towarzyszko :) 16.09.02, 20:53
      my, fnoll, zamieszkali w kraju nad wisla, nie jestesmy rasistami

nawet wobec tzw. "rasistow"
    • Gość: gosc Re: Czy jestescie rasistami? IP: *.tele2.pl 16.09.02, 22:44
      A moze po prostu jestes ladnai stad te spojrzenia. Co do
      Anglikow, to zrozumiale, oni podziwiaja tylko konie i psy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka