28.12.05, 17:21
chciałabym zacząc stosowac tabletki anty i w związku z tym mam pytanie.
Wiadomo, ze najpierw musze isc do ginekologa, aby mi je przypisał, lecz gdy
juz bede je brac, to czy za kazdym razem aby kupic nowe tabletki musze isc po
recepte do lekarza? No i drugie pytanie, tak orientacyjnie, jakie są ceny
tabletek? Takie najtansze lecz wiadomo skuteczne...
prosze o wyrozumiałosc.
Obserwuj wątek
    • jolantas1955 Re: 2 pytania 28.12.05, 17:25
      Musisz mieć receptę, ale czasami lekarz rodzinny wypisze. Ja tak robiłam!
      Ginekolog też czasami daje 3 recepty bez daty, wszystko zależy od
      faceta.Podejrzewam, że jesteś bardzo młoda, więc polecam ci CILEST. Kosztuje
      około 27 zł na miesiąc, nie powoduje tycia - sprawdzone!Przynajmniej przeze
      mnie. Brałam go bardzo długo i tolerowałam swietnie, chociaż teraz może lekarz
      poleci ci coś nowego i lepszego
    • veevaa Re: 2 pytania 24.01.06, 15:53
      Zalezy od lekarza. Moja pani dr najpierw daje na trzy miesiace, na probe (mozna
      wykupic jedno opakowanie i wziac z apteki odpis recepty), a jesli sie okaza
      dobre, to dzwoni sie do gabinetu, mowi sie, ze sa ok, i ona wtedy wypisuje na
      caly rok kuracje (nie trzeba placic za recepte, nie jest potrzebna wizyta).
      jesli sie okaze, ze sie pasuja danej kobiecie, to wtedy sie idzie na wizyte i
      proces sie powtarza.
      ceny sa rozne. pigulki sie dobiera indywidualnie, wiec mozesz dostac takie za 10
      albo takie za 40 zl (cena za opakowanie). Zapewne mozesz powiedziec lekarzowi,
      ze wolisz jakies tansze, jesli cie na drozsze nie stac..
      • widokzmarsa Re: 2 pytania 24.01.06, 18:46
        ciekawe jak po miesiącu mozna stwierdzić że pasują?
    • kaktusik0 Re: 2 pytania 24.01.06, 16:05
      pyt1:
      zależy od ginekologa. teoretycznie tak, praktycznie - zależy od gin. Raz
      trafiłam na takiego który na 6mies od razu przepisywał.

pyt2:
      różnie. są bardzo tanie i są droższe.
    • lolo666 Re: 2 pytania 24.01.06, 16:06
      to lekarz cie nie poinformowal?

dziwne, ze panie z forum wiedza wiecej niz lekarze, naprawde dziwne
      • f_emmefatale Re: 2 pytania 24.01.06, 16:10
        Dobry lekarz powinien zlecić badania hormonalne i na ich podstawie przepisać
        tabletki. Powiedz lekarzowi,że zależy Ci na cenie-wtedy razem dobierzecie
        pigułki-ale nadal w oparciu o te badania.

Polecam też forum antykoncepcja-jest tam link do strony z cenami leków-również z
        cenami tabletek antykoncepcyjnych.
        • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 18:23
          Ale bzdury.
          "Dobry lekarz powinien zlecić badania hormonalne i na ich podstawie przepisać
          tabletki"

Tak, zleca badanie a na wyniku wyskakuje z komputrera nazwa najlepszych dla
          pacjentki tabletek. BZDURY.

Badania co najwyżej by pokazały czy z jej hormonami i wątrobą wszystko ok. Nie
          ma potrzeby, żeby młodej, niepalącej, niezagrożonej genetycznie rakiem
          dziewczynie zlecać takie drogie badania tylko dlatego, że chce łykać pigułki.

Łyka pigułki - jak coś nie tak, a zmiana pigułek nic nie daje - wtedy można się
          zastanawiać czy może jednak z hormonami albo wątrobą jest coś nie tak. I robić
          takie drogie badania. Chyba że pacjentka chce je sobie opłacić sama - wtedy to
          niech sobie robi i rezonans magnetyczny.

Równie dobrze każdy dobry lekarz powinien zlecić próby uczuleniowe [i inne
          badania] przed przepisaniem antybiotyku, a jeszcze lepszy lekarz zleci je nawet
          przed przepisaniem syropu na kaszel. Pffff.
          • second_time Re: 2 pytania 24.01.06, 18:46
            no wlasnie zadnych ekstra badan ci nie zrobia bo "za drogo"
            jak sie o nie upomnisz to tez ci nie zrobia tylko cie pewnie poinformuja ze "za
            drogo" i "po co"

> Równie dobrze każdy dobry lekarz powinien zlecić próby uczuleniowe [i inne
            > badania] przed przepisaniem antybiotyku

czasami powinien bo mozna sie przejechac na tamten swiat ale i tak to jest "za
            drogie" (no i w ogole "po co") wiec ci tego nie zrobia nawet gdybys bardzo tego
            chciala bo cos z toba jednak moze byc nie tak
            • khaki3 Re: 2 pytania 24.01.06, 18:50
              Pacjent powinien pamietac o tym,ze ma prawo domagac sie szczegolowych
              badan.Takie badania moze wykonac na swoj koszt,albo na koszt NFZ-tu.Lekarz nie
              ma prawa odmawiac pacjentowi badan.Wmawiac,ze sa niepotrzebne.Lekarz powinien
              dla uspokojenia pacjenta wypisac skierowanie na badania specjalistyczne.

Co do tabletek to ginekolog przepisze recepte.Polecam badania na
              hormony.Ulatwiaja dobranie tabletek do organizmu kobiety.Dobry ginekolog
              powinien o to zadbac,zebys takie badania miala przeprowadzone przed doborem
              wlasciwych tabletek antykoncepcyjnych.
              • second_time Re: 2 pytania 24.01.06, 19:02
                > Pacjent powinien pamietac o tym,ze ma prawo domagac sie szczegolowych
                > badan.Takie badania moze wykonac na swoj koszt,albo na koszt NFZ-tu.Lekarz
                nie
                > ma prawa odmawiac pacjentowi badan.Wmawiac,ze sa niepotrzebne

moze i ma takie prawo ale niektorzy lekarze i tak tego nie przestrzegaja
                moja lekarka w przychodni juz kilka razy odmowila mi badan pytajac sie mnie
                glupio "po co" i twierdzac ze to jest "za drogie"
                testy na hormony to sobie mozna miec gdzies ale na alergie to juz powinni
                zrobic a zwlaszcza jesli mowie tym matolkom na co prawdopodobnie jestem uczulona
                bez sensu jest ta cala sluzba zdrowia :/
                • khaki3 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:04
                  Zgodze sie,ze sluzba zdrowia lezy w gruzach.Ale my pacjenci powinnismy sie
                  domagac swoich praw.Jesli wiesz,ze potrzebujesz zrobic badania na alergie to
                  powinnas powiedziec lekarce,ze masz takie prawo,ze jest to jej obowiazkiem
                  wypisac skierowanie,i ze nie interesuje ciebie czy za drogo czy nie bo placisz
                  ubezpieczenie zdrowotne i masz do tego prawo.
              • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:23
                "Lekarz nie ma prawa odmawiac pacjentowi badan.Wmawiac,ze sa niepotrzebne.
                Lekarz powinien dla uspokojenia pacjenta wypisac skierowanie na badania
                specjalistyczne."

BUAHAHHAHA. Ok, jutro idę na rezonans magnetyczny. Za tydzień też pójdę, bo
                może jeszcze nic mi nie jest, ale za tydzień już będzie, wolę się uspokoić. W
                sumie ma wolne wtorki, więc będę sobie robić to badanie co wtorek. Jak nie będę
                mogła, to wyślę koleżankę, siostrę, babcię.
                Płaćcie na mnie podatnicy, bo ja się muszę uspokoić.
                BUAHHAHAHA.

Nie rozśmieszaj mnie. Nie ma powodów do robienia badań hormonalnych zdrowej,
                młodej, niepalącej kobiecie tylko dlatego, że jej się zachciało piguł. Brak
                wskazań.
                • f_emmefatale Re: 2 pytania 24.01.06, 19:28
                  Są-by wiedziec czy jej wątroba to wytrzyma,czy jej organizm wytrzyma taką dawkę
                  hormonów.

Skoro już pare osób napisało to samo,to dlaczego Cię to śmieszy? Jakoś tylko Ty
                  masz inne zdanie i to ono dla nas może być śmieszne...a zarazem tragiczne.
                  • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:37
                    A skąd wiesz czy nie wykorkujesz po syropie na kaszel? Lecisz do lekarza żeby
                    ci zrobił testy na każdy skladnik? Paranoja.

Przed imprezą alkoholową też robisz próbę wątrobową, "żeby wiedzieć czy twój
                    organizm wytrzyma taką dawkę alkoholu"?

Jak już mówiłam - nie ma WSKAZAŃ do wykonania tych badań.
                    • f_emmefatale Re: 2 pytania 24.01.06, 19:41
                      Ale tabletki antykoncepcyjne są tabletkami hormonalnymi-to nie cukierki.

Natomiast syrop na kaszel czy alkohol nie posiadają hormonów.
                    • owca Re: 2 pytania 24.01.06, 19:45

syropu na kaszel nie przymujemy codziennie przez kilka/kilkanaście lat
                      to bardzo ważne aby określić _przed_ rozpoczęciem brania środków
                      antykoncepcyjnych stan organizmu oraz dobrać właściwe do niego tabletki

pigułki to nie cukierki - zawierają bardzo aktywne biologicznie składniki, które
                      mogą wywoływać działania niepożądane
                      i to właśnie przed nimi mają chronić nas badania hormonalne

hormonalna regulacja procesów komórkowych jest znacznie bardziej skomplikowana
                      niż funkcjonowanie zegarka mechanicznego, w którym wszystkie trybiki zazębiają
                      się i obracają
                      ingerowanie w tę równowagę poprzez przyjmowanie hormonów zawartych w pigułkach
                      antykoncepcyjnych w pewnych przypadkach może ją zaburzać i powodować działania
                      niepożądane
                      najczęstszymi z nich są: tycie, depresja, migreny, osłabienie popędu płciowego

przestaje mnie powoli dziwić, że tyle kobiet narzeka na skutki uboczne środków
                      antykoncepcyjnych - jeśli lekarze do tego podchodzą tak jak Ty...
                      • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:50
                        syrop na kaszel też może wywołać działania niepożądane. Cukierkami też nie są
                        tabletki przeciwbólowe.

Powiedz mi w jaki sposób badania ochronią mnie przed skutkami ubocznymi
                        pigułek, bo nie bardzo rozumiem? Nawet jeśli hormony mam w porządku, to
                        pigułkami dorzucam sobie je dodatkowo.

Kobiety narzekają na skutki uboczne bo pigułki powodują skutki uboczne.
                        • owca Re: 2 pytania 24.01.06, 19:53

tabletki antykoncepcyjne maja bardzo różny poziom hormonów
                          chodzi o to aby dobrać ich minimalna ilość... ale aby jednocześnie dziłały
                          po to sa badania i doświadczenie lekarza

w przeciwnym razie mogłybyśmy bez recepty je kupować i zmieniać sobie w
                          zależności od poziomu tolerancji - do woli
                • khaki3 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:30
                  Brak wskazan?A to dziwne.Mloda niepalaca osoba moze miec klopoty z gospodarka
                  hormonalna nawet o tym nie wiedzac.Przed dodatkowa dawka hormonow powinno sie
                  robic badania.Tracjo powiedz mi czym sie zajmujesz?Jestes lekarzem?Na jakiej
                  podstawie twierdzisz,ze nie ma wskazan?Jesli poczytasz troche to sie dowiesz,ze
                  wypisywanie skierowan na specjalistyczne badania nie jest z laski lekarza a z
                  potrzeby pacjenta.a jesli taki hipochondryk to zglos sie do specjalisty.Jesli
                  juz poruszasz temat co do brania tabletek antykoncepcyjnych( dawka hormonow) to
                  jako kobieta,odbywajaca wizyty u ginekologa powinnas wiedziec,ze badania
                  hormonalne,oraz badania watroby sa potrzebne.Polecam lekture fachowa.Podac link
                  czy sama zjadziesz?
                  • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:45
                    Biorę pigułki i wykonuję te badania co jakiś czas. Bo je biorę i WTEDY trzeba
                    to kontrolować. A nie robić każdej z marszu bez powodu. Jeśli nie pali, nie
                    jest obciążona genetycznie i wszystko inne o co jest pytana podczas wywiadu ma
                    w porządku, to kontroluje się hormony i wątrobę w czasie brania pigułek. Jeśli
                    coś nie tak w wywiadzie, są jakieś wątpliwości - wtedy kieruje się na badania i
                    na ich podstawie ocenia czy może brać piguły czy nie.

Jakby robiono bezpłatne badania na życzenie, to chyba masz na tyle wyobraźńi,
                    żeby sobie uzmysłowić co by się działo w przychodniach (a hipohondrtyków też w
                    Polsce niemało). Są badania które kosztują i po tysiąc złotych. I co, badania
                    na życzenie? Nie rozśmieszaj mnie.
                    • khaki3 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:50
                      Nie po to czlowiek placi skladki ubezpieczeniowe zeby placic za leczenie
                      publiczne.Nie wiedzialas o tym?Nie wiedzialas pewnie tez,ze takie badania(
                      hormony,watroba) sa badaniami **za **darmo** polecam wizyte u ginekologa
                      (dobrego!!) i rozmowe z nim na temat badan koniecznych przed przyjmowaniem
                      tabletek anty.I nie na zyczenie a wtedy,kiedy sa podejrzenia pacjenta o
                      chorobie,poparte objawami.
                      • tracja4 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:52
                        I tobie się wydaje że ze składek ubezpieczeniowych da się opłacić badania dla
                        znerwicowanych pacjentów "dla uspokojenia"? Na badania kieruje się na podstawie
                        zaistniałych objawów. Jeśli jest jakiś objaw, to jestem całkowicie za tym, żeby
                        robić badania. Jeśli objawów brak, to za badania "dla uspokojenia" płać sobie
                        sama.
                        • khaki3 Re: 2 pytania 24.01.06, 19:54
                          Dobry (zaznaczam *d*o*b*r*y) ginekolog wypisuje skierowanie na badania poziomu
                          hormonow.przed podjeciem decyzji jakie tabletki przepisac pacjentce.Dzieki
                          takim badaniom pacjentka moze uniknac niepozadanych skutkow np. tycie,wypadanie
                          wlosow,nadmierne owlosienie.
                        • owca Re: 2 pytania 24.01.06, 19:55

służba zdrowia to nie tylko leczenie
                          to także a może przede wszystkim profilaktyka
                • oldbay tracja 24.01.06, 19:56
                  Nie masz racji.
                  Moja Mama miała rezonans bez żadnej nagłej przyczyny, po prostu dla spokoju. Ja
                  też czasem prosiłam lekarza o skierowanie na jakieśtam badania bo chciałam je
                  zrobić a nie dlatego, że umierałam.
                  Co tydzień oczywiście nikt nie lata.
                  -
                  oldbay
          • owca Re: 2 pytania 24.01.06, 18:47

zarówno wątrobę jak i hormony należy sprawdzić przed rozpoczęciem brania tabletek
            i to powinno być raczej standardem
    • voker 3 pytania 24.01.06, 19:57
      Czy byly robione jakies badania co dzieje sie z organizmem kobiety po ilus latach brania?
      Czy warto robic przerwe np. na jeden miesiac raz w roku?
      Czy badania hormonalne i proba watrobowa to wszystko, czy mozna zrobic cos jeszcze?
      • f_emmefatale Re: 3 pytania 24.01.06, 20:02
        Kobiety same skarżą się widząc skutki uboczne.
        Warto zrobić przerwe-niektórzy ginekolodzy ją zalecają.
        Wystarczą chyba tylko te badania-dobry lekarz na ich podstawie przydzieli
        minimalną skuteczną ilość hormonów.
        • f_emmefatale Re: 3 pytania 24.01.06, 20:06
          Zapomniałam o cytologii.
          Najlepiej by było przynajmniej raz na pół roku.
      • owca Re: 3 pytania 24.01.06, 20:02
        voker napisał:

> Czy byly robione jakies badania co dzieje sie z organizmem kobiety po ilus lata
        > ch brania?

jeśli nie ma żadnych niepokojacych objawów co pół roku każda kobieta powinna
        odwiedzić ginekologa
        wcześniej wykonując badania: krzepliwości krwii i próby wątrobowe
        to minimum

> Czy warto robic przerwe np. na jeden miesiac raz w roku?

to zależy z jakiego powodu
        jeśli po to by organizm odpoczął - to raczej nie
        nie stosuje się już tego
        a nawet są przeciwskazania

> Czy badania hormonalne i proba watrobowa to wszystko, czy mozna zrobic cos jesz
        > cze?

krzepliwość krwii wspomniana wcześniej
        i cytologia - raz na rok
      • his_girl Re: 3 pytania 24.01.06, 22:02
        Przerw miesięcznych się nie robi. Co najmniej trzymiesięczne. Krótsza przerwa
        powoduje więcej szkody niż pożytku.
    • his_girl Re: 2 pytania 24.01.06, 20:12
      Za pierwszym razem lekarz raczej wypisze tylko 1 opakowanie, a jesli wszystko
      bedzie w porzadku, moze wypisac recepte nawet na 6 opakowan.
      Koszt 28-40 zl.
      • heart_of_ice Re: 2 pytania 24.01.06, 22:55
        >Nie rozśmieszaj mnie. Nie ma powodów do robienia badań hormonalnych zdrowej,
        >młodej, niepalącej kobiecie tylko dlatego, że jej się zachciało piguł

to ciekawe, ze ja od kilku lekarzy slyszalam co innego....
        ja moze nie jestem dobrym przykladem, bo pigulki zaczelam lykac najpierw
        leczniczo, ale ostatecznie mam troche kolezanek i wiem, jak dobry lekarz
        dobieral pigulki... np jednej (zupelnie zdrowa, mloda i niepalaca) wyszlo, ze ma
        ktorys z hormonow zdecydowanie za wysoki (nie pamietam co, prosze sie o
        szczegoly medyczne nie czepiac), co jeszcze sie u niej nijak nie objawialo....
        ale za pare lat by zaczelo
        dzieki temu lekarz przypisal pigulki, ktore byly dla niej jednoczesnie lekiem

moim zdaniem tak wlasnie powinno byc; a porownywanie hormonow do syropu jest co
        najmniej komiczne!! hormony jednak maja nieco wiekszy wplyw na organizm, nie
        sadzisz? piszesz jak ktos, kto ma pojecie o medycynie, wiec skad takie
        zestawienie???

Pauli
        --
        Celuj w ksieżyc; nawet jeśli nietrafisz, to i tak znajdziesz sie między gwiazdami...
        • his_girl Re: 2 pytania 24.01.06, 22:59
          Dlaczego to jest podpięte pod mój post?!
          • f_emmefatale Re: 2 pytania 24.01.06, 23:04
            Nie wszystkie posty wędrują tam gdzie je podepniemy. Niestety.
          • heart_of_ice Re: 2 pytania 24.01.06, 23:05
            przepraszam, his_girl, bo oczywiscie to nie bylo do ciebie:))
            chcialam tylko to w miare na koncu umiescic, zeby nie zniknelo w gaszczu 'drzewka':)

Pauli
            --
            I have the simplest tastes. I'm always satisfied with the best.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka