rolling_stone 08.02.06, 16:16 w USA nie odwzajemnienie usmiechu uwazane jest za chamstwo. naburmuszona mina jest uzasadniona, jesli jest sie na kogos smiertelnie obrazonym. w innej sytuacji jest to brak dobrego wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typowy_kark pewnie dowiedzialy sie, po czym poznac 08.02.06, 16:21 ze ich maz sie masturbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bzz_bzz Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 16:25 Może niedowierzają, że ten uśmiech, to do nich? Odpowiedz Link Zgłoś
facettt W kontynentalnej zach. Europie pol na pol 08.02.06, 16:32 rolling_stone napisał: > w USA nie odwzajemnienie usmiechu uwazane jest za chamstwo. - wiadomo, ta Wasza papierowa kultura...:) w Zach. Europie masz juz tego tylko pol na pol... a we Wschodniej prawie wcale :) Odpowiedz Link Zgłoś
azazela Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 16:50 eee tam zaraz "nie odwzajemniaja" moze sa tak zaskoczone, ze sie do nich usmiechasz, ze nim zdaza zareagowac ty juz myk i przeszedles:P Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 16:54 jak jest uroczy to sie usmiecham:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 a nie pomyslales o tym 08.02.06, 16:56 ze moze niektore z tych kobiet po prostu wstydza sie usmiechnac do mezczyny, boja sie ze moze to zostac odebrane jako np zacheta do flirtu. Odpowiedz Link Zgłoś
grubaska20 Re: a nie pomyslales o tym 08.02.06, 16:58 inna kultura, inne realia, inna mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
bejbe_bejbe20 Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 17:01 ze mną to jest tak, że ja strasznie dużo się śmieję i na pewno uśmiech odwzajemniam, kiedy ktoś do mnie uśmiecha się. zdaję sobie sprawę, że nie jestem cudowną jednostką:):):) i nie tylko ja tak mam, więc nie jest tak źle. trochę się rozejrzyj do okoła;) Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 17:42 a już nie wspomnę o odpowiedzeniu: dzień dobry. Jak się wprowadziłem do nowego mieszkania i zaczałem wszystkim sąsiadom mówić dzień dobry to patrzyli na mnie jak na wariata. Odpowiedz Link Zgłoś
36mayfair Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 17:47 Rolling stone, mieszkasz w USA, czy w Europie? Slyszales o roznicach kulturowych? W Europie jesli kobieta usmiecha sie do obcego mezczyzny, to moze on uwazac, ze z nim flirtuje, a jej niekoniecznie moze o to chodzic. W USA usmiech przewaznie nie jest szczerym usmiechem, np. z usmiechem wyrzucaja cie z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
n_itka Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 21:25 u nas wogle malo kto sie "odusmiecha" bo nigdy nic nie wiadomo, moze cie chca napasc :P Odpowiedz Link Zgłoś
rolling_stone Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 22:24 nie tylko w usa odwzajemniaja- w anglii tez. ale juz np. niemki to ponuraczki niesamowite. prawie takie jak polki. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 beeeeeeee rolling_stone :) 08.02.06, 22:25 Polki wcale nie sa ponuraczkami :) mamy inna mentalnosc po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.rocco Re: beeeeeeee rolling_stone :) 08.02.06, 23:02 Ja nie zawsze mam ochote na usmiech , ale jak juz tak wyjdzie , to zawsze dostaje usmiech za usmiech , no ale tak na marginesie , to kobiety w naszym kraju sa ponure , no ale co sie dziwic , jak sie zyje tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
telka_es Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 08.02.06, 23:11 jesteśmy w Polsce a nie w USA - a tu szara rzeczywistośc potrafi zdołować każdego, jak cie szef w pracy wkurzy to uwierz mi ze nie bedziesz miał się ochoty uśmiechać do jakiegos palanta na ulicy co akurat szczerzy ząbki - bo może chciałby cie zjeśc wrrrr :/ .......... Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda6 Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 00:09 telka_es napisała: > jesteśmy w Polsce a nie w USA - a tu szara rzeczywistośc potrafi zdołować > każdego, jak cie szef w pracy wkurzy to uwierz mi ze nie bedziesz miał się > ochoty uśmiechać do jakiegos palanta na ulicy co akurat szczerzy ząbki - bo > może chciałby cie zjeśc wrrrr :/ .......... ja Ciebie zapewniam, ze szefowie w USA sa jeszcze bardziej bezwzgledni, tyle, ze okraszaja dolowanie USMIECHEM. Odpowiedz Link Zgłoś
36mayfair Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 00:04 A dlaczego chcesz zeby sie do Ciebie usmiechaly obce kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
madzia69 Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 00:41 polki nie maja zebow Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 09:46 Ludzie, co wy tu piszecie!? - "Polki nie mają zębów" - "Polki są ponure" - "Polki nie odwzajemniają uśmiechów" To wszystko nieprawda. Oczywiście są różne Polki - jak w każdym społeczeństwie ludzie są różni (nie jesteśmy robotami). W mojej głowie stereotyp Polki (Polki, drogi Rolling-Stonesie, a nie polki - ciężko wcisnąć "Alta"?) to ładna, zadbana, roześmiana zalotna dziewczyna. Wręcz uważam że w ostatnich czasach dziewczyny są tak śmiałe w stosunku do facetów, że czasem w tym przesadzają. Polki są uważane za jedne z najbardziej zadbanych w Europie. Więc nie wiem skąd taka obserwacja o nieodwzajemnianiu uśmiechów. I jeszcze taka dygresja: wkurza mnie jak ktoś zaczyna zdanie "w USA to tak czy siak, a u nas to ble". Żyjemy w Polsce a nie w Stanach i niekoniecznie wszystko co w Stanach to jest takie najlepsze i najpiękniejsze. Gościu, pojechałeś sobie do USA i zachłysnąłeś się tamtejszą kulturą, to tam siedź i nie wracaj jak tak Ci w Polsce źle. Ale nie pouczaj nas co mamy robić i że mamy robić tak jak w USA. W USA normą jest że facet mówi do ciebie trzymając ręce w kieszeni. W Polsce normy obyczajowe wymagają żeby facet mówiąc do kobiety, którą szanuje wyciągnął ręce z kieszeni. I co? Która norma lepsza? Nasza czy ichnia? Nie oceniaj, bejbe. "Poznając kultury - sławmy odmienność" - to hasło jednego z kanałów tv bardzo przystaje do tego tematu. PS. Żeby nie było - zawsze odwzajemniam uśmiech miłej osoby (czy to kobiety, czy faceta), sama też często się uśmiecham. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 10:32 w usa usmiech do nieznajomej mzoe byc potraktowany jako molestowanie sexualne i mozna za to trafic do wiezienia a tam ci juz dwumetrowi murzyni zrobia z dupy jesien sredniowiecza az ci sie odechce usmiechac do kobiet na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 10:34 Odwzajemniają, miałem nawet kłopoty z tego tytułu. Żona zauważyła :)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:13 hymen napisał: > Odwzajemniają, miałem nawet kłopoty z tego tytułu. Żona zauważyła :)) taki przystojniak z Ciebie :))) nie spodziewałam sie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:16 asiulka81 napisała: > taki przystojniak z Ciebie :))) nie spodziewałam sie :))) Eee, lubię się uśmiechać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:19 hymen napisał: > Eee, lubię się uśmiechać :)) :))) a tak swoja droga wierzyc mi sie nie chce ze wszystkie babeczki odzwajemniaja Twoje usmieszki do nich :) Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:21 asiulka81 napisała: > hymen napisał: > > > > Eee, lubię się uśmiechać :)) > > > :))) a tak swoja droga wierzyc mi sie nie chce ze wszystkie babeczki > odzwajemniaja Twoje usmieszki do nich :) To różnie bywa, czasem uśmiecham się do wystawy. We wspomnianym wypadku akurat śmiałem się z żarciku żony :))) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:30 zona taka zabawna? Odpowiedz Link Zgłoś
hymen Re: Ja tam nie zauważyłem tego zjawiska w Polsce. 09.02.06, 12:33 asiulka81 napisała: > zona taka zabawna? Eee, zbyt osobiste zadajesz pytania :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 11:21 Ja zwykle odwzajemniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lenore13 Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 12:37 A po co się uśmiechasz do obcych ludzi? Uśmiech powinien coś oznaczać, inteligentny człowiek nie szczerzy się jak głupi do sera. Chyba, że jest tak wytresowany, żeby się ciągle zgrywać. Normalna mina, to zaraz naburmuszona? Odpowiedz Link Zgłoś
viviannaa Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 12:47 Ja tez uwazam,ze niestety Polacy nie odwzajemniaja usmiechu,i idac ulica w Pl i patrzac na twarze stwierdzam,ze Polacy to narod raczej ponurakow.Rolling_stone'owi moze chodzilo o to iz idac ulica w US ludzie maja pogodne twarze,usmiechaja sie sympatycznie.Wiadaomo iz czesto naduzywaja szczerzenia zebow,ale jest sympatycznie jesli idac widzisz buzie z pogodna mina.Pomijam fakt dzielnic np,murzynskich,gdzie na bialego patrza sie bardzo krzywo i wcale sie nie szczerza zabkow do ciebie z sympati.Ale to juz co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
rolling_stone Re: kobiety na ulicy nie odwzajemniaja usmiechu 09.02.06, 13:30 nie zamierzam tlumaczyc sie z generalizowania- jest on w koncu warunkiem sine qua non myslenia w ogole. chodzi o to, by trafnie generalizowac. ponadto, sadze ze ludzie nie wszedzie sa tacy sami (wbrew obiegowej opinii). jsli chodzi o kulture osobista, nastawienie do ludzi, to miedzy polska a krajami cywilizowanymi sa prawdziwe himalaje. czy usmiech skierowany do kogos obcego ma oznaczac, ze mam zamiar te osobe doswiadczac seksualnie? coz za prymitywizm myslenia. nie oznacza to, rzecz jasna, ze nia ma polek, ktore sie usmiechaja, ani ponurych amerykanek. rzecz w tym, ze proporcje sa tu niezadowalajace. So, keep smiling. viviannaa napisała: > Ja tez uwazam,ze niestety Polacy nie odwzajemniaja usmiechu,i idac ulica w Pl i > > patrzac na twarze stwierdzam,ze Polacy to narod raczej > ponurakow.Rolling_stone'owi moze chodzilo o to iz idac ulica w US ludzie maja > pogodne twarze,usmiechaja sie sympatycznie.Wiadaomo iz czesto naduzywaja > szczerzenia zebow,ale jest sympatycznie jesli idac widzisz buzie z pogodna > mina.Pomijam fakt dzielnic np,murzynskich,gdzie na bialego patrza sie bardzo > krzywo i wcale sie nie szczerza zabkow do ciebie z sympati.Ale to juz co innego > . > Odpowiedz Link Zgłoś