Dodaj do ulubionych

Samoobrona dla Kobiet!!!

26.11.02, 08:48
Prowadzimy zajęcia samoobrony dla kobiet w systemie Krav Maga. Posiadamy
duże doświadczenie i bogate programy szkoleniowe. Nasz system jest szybki do
nauczenia również dla osób które nigdy nie ćwiczyły żadnych form walki.
System skonstruowano w taki sposób by niwelował róznice wagi i wzrostu
agresora.
Wszelkie informacje na ten temat pod e-mail: krav_maga@hoga.pl .
Zapraszamy też do odwiedzenia strony Instytutu KRAV MAGA - Polska.
www.kravmaga.com.pl .

Obserwuj wątek
    • paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 26.11.02, 12:27
      Przykro mi ale nie jest to prawda. Krav maga jest bardzo slabym systemem,
      zwlaszcza jesli chodzi o samoobrone kobiet.
      • melba76 Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 26.11.02, 21:13
        Dlaczego słabym?
        • paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 27.11.02, 01:12
          Dlatego ze oferuje tylko wybrane techniki ktore owszem, teoretycznie sa
          skuteczne, ale jesli nie stoi za nimi kompleksowy system same nie zadzialaja.
          Jesli chcesz nauczyc sie walczyc, potrzebny jest kompleksowy system walki
          uczacy jak stosowac techniki w formie sparingu. Nie zlepek brudnych sztuczek,
          ktory owszem, jest przydatny, ale dla osoby juz potrafiacej walczyc.
          • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 28.11.02, 09:00
            Szanowni Panie

Paulinho nie jest obiektywny w swoich wypowiedziach, gdyż reprezentuje
            konkurencyjny w stosunku do Krav Maga systema Brazylijskiego Jiu Jitsu.
            Nie wstrzynając dalszych dyskusji i kampanii oszczerstw których pełno w sieci,
            proponuje uczestnictwo w zajęciach z obu systemów i podejęcie samodzielnie
            decyzji o wyborze najbardziej odpowiadającego danej osobie.

• paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 29.11.02, 00:51
              kravmager napisał:

> Szanowni Panie
              >
              > Paulinho nie jest obiektywny w swoich wypowiedziach, gdyż reprezentuje
              > konkurencyjny w stosunku do Krav Maga systema Brazylijskiego Jiu Jitsu.

Konkurencyjny? Nie pochlebiajcie sobie. Jak na razie gdzie sie nie ruszyc to
              Kravat dostaje w 4 litery.Moj byly uczen po niecalym roku treningu Bjj
              zmasakrowal instruktora Kravata. Ja sam walczylem z zolnierzami szkolonymi w
              Km, zadnych problemow. W Poznasniu instruktor Kravata zostal znokautowany przez
              zapasnika suplesem. W lodzi takze zapasior pojechal z innym instruktorem Km. W
              Warszawie instruktor Bjj rozjechal owczesnych instruktorow Km (dzis robia cos
              co nazywaja ATsystem)

> Nie wstrzynając dalszych dyskusji i kampanii oszczerstw których pełno w
              sieci,

A to dobre. Bo wlasnie jakis krawaciarz zasypal mi skrzynke mailowa paruset
              listami. Kretyn nawet nie wie ze wystarczy raz kliknac myszka aby mu te
              kilkaset badziewi usunac

> proponuje uczestnictwo w zajęciach z obu systemów i podejęcie samodzielnie
              > decyzji o wyborze najbardziej odpowiadającego danej osobie.

I o to Wam chodzi. O to zeby wmawiac osobom nie majacym ZADNEGO doswiadczenia w
              walce, ZADNEJ wiedzy o samoobronie bzdury. Takim ludziom mozna pokazac cos
              pozornie skutecznego i oni uwierza.
              • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 02.12.02, 13:33
                Posłuchaj Paulinho - to forum ma mówić o bezpieczeństwie kobiet a nie być
                kolejnym miejscem idiotycznych dyskusji i bzdur typu:

"Jak na razie gdzie sie nie ruszyc to Kravat dostaje w 4 litery.Moj byly uczen
                po niecalym roku treningu Bjj zmasakrowal instruktora Kravata. Ja sam walczylem
                z zolnierzami szkolonymi w Km, zadnych problemow. W Poznasniu instruktor
                Kravata zostal znokautowany przez zapasnika suplesem. W lodzi takze zapasior
                pojechal z innym instruktorem Km. W Warszawie instruktor Bjj rozjechal
                owczesnych instruktorow Km (dzis robia cos co nazywaja ATsystem)".

Takie bajki to wciskać mozesz laikom - może ktoś uwierzy. Po drugie przykłady
                podane przez ciebie mówia jak mniemam o członkach Stowarzyszenia KM a nie
                Instytutu KM. A działalność Stowarzyszenia mnie nie interesuje.

Twoje podejście i buta świadczą tylko o tobie.
                Sposób wypowiedzi pomijając zawartość merytoryczną jak u prostaka.
                Zamiast marnować czas na pisanie bzdur o KM to zacznij lepiej reklamować BJJ -
                lepiej na tym wyjdziesz ty i twoje BJJ.
                • paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 02.12.02, 17:05
                  kravmager napisał:

> Posłuchaj Paulinho - to forum ma mówić o bezpieczeństwie kobiet

Wlasnie a nie kolejnym miejscem na balamuyna propagasnde Krav Magi.

> Takie bajki to wciskać mozesz laikom - może ktoś uwierzy.

Jak masz jakis problem to zapraszam do Trojmiasta. Bedziesz mial okazje oczuc
                  te bajki na wlasnym grzbiecie.

>Po drugie przykłady
                  > podane przez ciebie mówia jak mniemam o członkach Stowarzyszenia KM a nie
                  > Instytutu KM. A działalność Stowarzyszenia mnie nie interesuje.

Mnie nie interesuja Wasze personalne wojenki.

> Twoje podejście i buta świadczą tylko o tobie.

Swiadcza ze jestem instruktorem majacym do takich oszostow jak Wy podejscie
                  jakiema lekarz do szarlatana.

> Sposób wypowiedzi pomijając zawartość merytoryczną jak u prostaka.

Twoj jak u oszusta i naciagacza. Inna sprawa czy to ty stales za spamerskim
                  atakiem na mnie, ktory akurat mal miejsce gdy tu napisalem prawde o
                  krawaciarzach.

> Zamiast marnować czas na pisanie bzdur o KM to zacznij lepiej reklamować BJJ

Bjj reklamuje sie samo. W walce i samoobronie.
                  Sprobuj tak zareklamowac Krawata.
                  • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 03.12.02, 12:05
                    Do Trójmiasta mam tak samo daleko jak ty na Śląsk - więc może sam się
                    pofatyguj i zobaczymy co z twoim grzbietem to jedno.
                    Po drugie jak KM jest taka zła to czemu Izrael - państwo będące praktycznie
                    non stop w czasie wojny - przyjął ten system jako obowiązkowy do armii i
                    szkolenia cywilów? Izraelczycy są pragmatyczni i nie maja czasu na
                    oszukiwanie samych siebie bo kosztowałoby to życie ich obywateli.
                    Proszę ciebie jako twierdzącego że KM jest do bani o wyjaśnienie tej kwestii.
                    Tylko bez twierdzeń że ktoś coś wcześniej ćwiczył bo to wg Eyala Yanilova -
                    szefa IKMF nie ma znaczenia.
                    • maciek.kos Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 03.12.02, 15:44
                      Lubie sporty pelnokontaktowe takie jak boks czy judo. Czy na kravmadze bede
                      mial mozliwosc rozladowac napiecie podczas pelnokontaktowych sparingow?

Pozd.
                      mmaciek
                      • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 04.12.02, 08:35
                        W grupach zaawansowanych są sparingi i są one wyczerpujące, gdyż odbywają się
                        pod koniec zajęc po solidnej dawce treningu. Przynajmniej tak jest u nas.
                        Trudno mi opisywać czy wszyscy instruktorzy tak robią. Przyślij mi e-maila to
                        pogadamy.
                    • paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 04.12.02, 03:13
                      kravmager napisał:
                      > Do Trójmiasta mam tak samo daleko jak ty na Śląsk - więc może sam się
                      > pofatyguj i zobaczymy co z twoim grzbietem to jedno.

Ja juz z Kravmagowcami sparowalem, ale prosze bardzo. W niedziele bede w
                      Bytomiu z moimi uczniami na turnieju full-contact jiu-jitsu. Mozesz wpasc.

> Po drugie jak KM jest taka zła to czemu Izrael - państwo będące praktycznie
                      > non stop w czasie wojny - przyjął ten system jako obowiązkowy do armii i
                      > szkolenia cywilów? Izraelczycy są pragmatyczni i nie maja czasu na
                      > oszukiwanie samych siebie bo kosztowałoby to życie ich obywateli.
                      > Proszę ciebie jako twierdzącego że KM jest do bani o wyjaśnienie tej kwestii.

Jest to staly tekst Krawaciarzy. Niestety, to ze jakas armia stosuje jakis
                      system niczego nie dowodzi. Trepy nie sa zadnymi expertami od walki wrecz. Czy
                      ja podpieram sie tym ze Bjj jest cwiczone min przez Sealsow i Rangersow? Nie,
                      bo to swiadczy tylko o inteligencji decydentow. O jakosci stylu swiadcza wyniki
                      w walkach miedzystylowych. O przydatnosci dla samoobrony kobiet, bo jakbys nie
                      zauwazyl to o tym jest to forum a nie o przygodach superkomandosa armii
                      izraelskiej, Mojsze Rambo, takze porownanie z mozliwosciami fizycznymi kobiety
                      i rodzajem zagrozen.
                      Skoro zas zaczales gadke o wojnie, to poprosze o udokumentowany przyklad
                      zastosowania technik walki wrecz KM na polu walki. Bo jedyny mi znany przyklad
                      walki wrecz na wspolczesnym polu walki, to lotnisko Rio Hata podczas
                      amerykanskiej inwazji na Paname. Armii izraelskiej tam nie zaobserwowano.

> Tylko bez twierdzeń że ktoś coś wcześniej ćwiczył bo to wg Eyala Yanilova -
                      > szefa IKMF nie ma znaczenia.

Wybacz, ale to nie jest zaden autorytet.
                      • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 04.12.02, 08:29
                        nie pamiętam dokładnie roku (ale końcówka lat 90tych)i przykład z Francji nie z
                        Izraela
                        GIGN zastosowała KM podczas odbijania zakładników z porwanego samolotu.
                        Operacja miała miejsce w Marsylii.

apropo militarnej KM - na SFD rozmawiałem z ćwiczącymi BJJ i raczej nie
                        spotkłem się z jej krytyką. Krytykowano natomiast wersje cywilną i sposób
                        nauczania jej w Polsce przez niektórych instruktorów. Jesteś chyba pierwszą
                        osobą co krytykuje KM jako system w całości.
                        Jeśli chodzi o Navy Seal i BJJ - akurat tak się składa że pozanłem 2 osoby z
                        tej formacji i rozmawiałem z nimi -więc jest nieprawdą to co napisałeś (to tak
                        apropo oszustw które wmawiasz nam).
                        • paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 04.12.02, 23:15
                          kravmager napisał:

> nie pamiętam dokładnie roku (ale końcówka lat 90tych)i przykład z Francji nie
                          z
                          > Izraela
                          > GIGN zastosowała KM podczas odbijania zakładników z porwanego samolotu.
                          > Operacja miała miejsce w Marsylii.

Bajki.

> apropo militarnej KM - na SFD rozmawiałem z ćwiczącymi BJJ i raczej nie
                          > spotkłem się z jej krytyką. Krytykowano natomiast wersje cywilną i sposób
                          > nauczania jej w Polsce przez niektórych instruktorów. Jesteś chyba pierwszą
                          > osobą co krytykuje KM jako system w całości.

To kolejna bzdura: militarna i cywilna wersja, tajne techniki i wewnetrzne
                          kregi w XXI wieku.

> Jeśli chodzi o Navy Seal i BJJ - akurat tak się składa że pozanłem 2 osoby z
                          > tej formacji i rozmawiałem z nimi -więc jest nieprawdą to co napisałeś (to
                          tak
                          > apropo oszustw które wmawiasz nam).

Klamiesz. Na wspomnianym przez Ciebie SFD mozesz znalezc zdjecia z treningow
                          Bjj US Navy Seals. Jednym z ich trenerow byl min moj nauczyciel Roy Harris. Nie
                          wiem czy regulamin tego forum dopuszcza podawanie linkow do innych, jezeli tak,
                          to moge je podac.
                          • kravmager Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 06.12.02, 08:22
                            "Klamiesz. Na wspomnianym przez Ciebie SFD mozesz znalezc zdjecia z treningow
                            Bjj US Navy Seals. Jednym z ich trenerow byl min moj nauczyciel Roy Harris. Nie
                            wiem czy regulamin tego forum dopuszcza podawanie linkow do innych, jezeli tak,
                            to moge je podac."
                            Tak się składa że albo kłamiesz Ty albo was wprowadzono wbłąd, bo to że są
                            zdjęcia to o niczym nie świadczy. Widziałem je i na necie i np. w Komandosie,
                            tylko że są to zdjęcia z prezentacji BJJ w Navy SEALs. Jak juz mówiłem znam 2
                            gości z tej formacji i rozmawiałem z nimi na ten temat i twierdzą że: BJJ nie
                            został wprowadzony do nauki jako podstawowy system walki wręcz w ich formacji.

• paulinho Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 05.12.03, 02:21
                              Obejrzyj sobie ten film:
                              www.graciemiami.com/videos/entrevistas/rangers.wmv
                              to moze rzeczywistosc do Ciebie dotrze. I EOT bo to zagadnienie nie ma nic
                              wspolnego z tym forum.
                              • kitix Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 17.12.03, 19:27
                                Wy sie chlopcy sprzeczajcie, a ja tak sie zapytam tylko, czy we Wroclawiu moge
                                sie nauczyc BJJ i ile czasu ( oczywiscie w przyblizeniu) musze trenowac 2x w
                                tygodniu, zeby poczuc sie bezpieczniej wieczorem na ulicy.;)
                                • pawel.drozdziak Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 18.12.03, 00:12
                                  www.google.pl
                                  i wpisujesz bjj+Wrocław
                                  • kitix Re: Samoobrona dla Kobiet!!! 23.12.03, 10:38
                                    Dziekuję:) Takie proste, ale jakoś mi nie przyszło do głowy.
          • ekstremistka Mylisz sie Paulinho!!! 02.03.03, 11:42
            paulinho napisał:

> Dlatego ze oferuje tylko wybrane techniki ktore owszem, teoretycznie sa
            > skuteczne, ale jesli nie stoi za nimi kompleksowy system same nie zadzialaja.
            > Jesli chcesz nauczyc sie walczyc, potrzebny jest kompleksowy system walki
            > uczacy jak stosowac techniki w formie sparingu. Nie zlepek brudnych sztuczek,
            > ktory owszem, jest przydatny, ale dla osoby juz potrafiacej walczyc.

Tylko KM nadaje sie dla kobiet własnie ze względu na swoja prostotę i
            prymitywizm. Ulica jest prosta i prymitywna! Nie mam ochoty uprawiać jakiejs
            wschodniej sztuki walki, jako sportu wyczynowego i po 5 latach dostać
            jakis "pas" albo dan albo inny medal. Chce sie umieć obronić teraz.

Trenuje KM drugi rok. Po ok 8 msciacach treningu zdarzyła mi sie tzw "sytuacja
            ekstremalna" na ulicy i poradziłam sobie ( co istotne mam 160 cm wzrostu i
            waze 55kg). Na treningach nie jestem zadnym orlem , ale zadzialal wycwiczony
            odruch i adrenalina. Wykonałam techniki zanim o nich pomyslalam.

Mam punkt odniesienia, bo wczesniej chodzilam na aikido. Strata czasu i
            pieniedzy. Chyba ze ktos traktuje treningi jako ogolnorozwojowa gimnastykę.

• jaro_ss Re: Ech te chlopaki!!! 11.03.03, 10:50
              Uśmiałem się czytając ten wątek, taki tam pokrzykiwania i wymachiwanie
              szabelkami na odległość, ale fajne, czuję te klimaty.

Generalnie mam parę ogólnych uwag:

Poponuję unikać jakiś "tygodniowych" lub "dwutygodniowych" kursów samoobrony.
              Te rzeczywiście są nastawione na zebranie naiwnych, pokazanie paru sztuczek,
              których i tak się nie zapamięta, i skoszenie kasy. Krótkie kursy mają sens dla
              tych, którzy coś umieją, instruktorów itp.

Efekty mogą być widoczne po dłuższym treningu (minimum kilka miesięcy), a
              najlepiej po minimum trzech latach. Najlepiej w jakimś stałym klubie, który
              posiada jakąś ilość zaawansowanych członków. Nie wierzę w grupy samych
              nowicjuszy.

Dopiero po jakimś czasie można się zdecydować na zmianę i samodzielny wybór
              stylu, dopiero osoba, która coś rozumie i umie jest w stanie rzeczywiście
              wybrać to o co jej w walce chodzi. Z reguły na początku wybory są dość
              przypadkowe. (Bo jest blisko, bo kolega wciągnął).

Z reguły unikałbym porównywania systemów, są po prostu lepsi i gorsi, wiadomo,
              że są bardziej sportowe i bardziej praktyczne, te pierwsze mają reguły, w tych
              drugich chodzi o skuteczność.
              Czasem są po prostu osoby, które mają naturalne predyspozycje do walki, po
              prostu w genach, są nawet tacy co bez specjalnej nauki są fenomenalni, taki
              wrodzony talent.

Na koniec: jestem wyznawcą zasady, kto się bije też jest bity, żadne szkolenie
              nie daje poczucia pełnej bezkarności, dotyczy to zwłaszcza początkujących.
              Dlatego w klasycznych systemach walk tak wielką wagę przywiązywano do postawy
              moralnej.

I żart: Gdyby na "inter-full-kontakt-sparring" wpuścić i odpowiednio umotywować
              goryla, to pewnie bylby najlepszy. Ale każdy dysponuje tym co ma.
            • paulinho Re: Mylisz sie Paulinho!!! 05.12.03, 02:27
              > Tylko KM nadaje sie dla kobiet własnie ze względu na swoja prostotę i
              > prymitywizm. Ulica jest prosta i prymitywna!

Ulica tak, ale przypuszczam ze Ty nie. Jesli nie jestes 90-kilowym babo-
              chlopem bijacym sie od najmlodszych lat z chlopakami a potem w zenskim ganfu
              to potrzebujesz czegos co NAUCZY Cie jak sobie radzic a nie tylko pokaze jak
              takie radzenie sie mogloby teoretycznie wygladac.

>Nie mam ochoty uprawiać jakiejs
              > wschodniej sztuki walki, jako sportu wyczynowego i po 5 latach dostać
              > jakis "pas" albo dan albo inny medal. Chce sie umieć obronić teraz.

W szkole tez chcialas zdawac mature w zerowce? Nauka wymaga czasu i
              odpowiedniej metodyki. Nie ma cudownych sposobow.

> Trenuje KM drugi rok. Po ok 8 msciacach treningu zdarzyła mi sie
              tzw "sytuacja
              > ekstremalna" na ulicy i poradziłam sobie ( co istotne mam 160 cm wzrostu i
              > waze 55kg). Na treningach nie jestem zadnym orlem , ale zadzialal
              wycwiczony
              > odruch i adrenalina. Wykonałam techniki zanim o nich pomyslalam.

I bardzo dobrze. Tyle ze znam osoby ktore sobie poradzily cwiczac siatkowke
              albo w ogole nic. Nie chdzi o to ze a noz sioe uda tylko zeby jak najbardziej
              zmaksymalizowac swoje szanse. A tutaj Km nie jest najlepszym rozwiazaniem.

> Mam punkt odniesienia, bo wczesniej chodzilam na aikido. Strata czasu i
              > pieniedzy. Chyba ze ktos traktuje treningi jako ogolnorozwojowa gimnastykę.

Nie masz punktu bo aikido to w przewazajacej wiekszosci wlasnie gimnastyka a
              nie walka. Idz na judo, Bjj, zapasy.
    • zhenis kochani, wy czegoś na prawdę nie rozumiecie... 01.01.04, 11:00
      prawda jest taka, że osoba wyćwiczona spotyka niebezpieczne przypadki w życiu
      żadziej niż taka, co lubi pływać i muzykę. I powiedzmy sobie szczerze nie jest
      możliwym, aby na przykład studentka, co musi się uczyć, zarabiać na siebie
      kasę, bo nie dostaje od rodziców, mieszka w jakiejś bursie mogła uczestniczyć
      kilka raz na tydzień w treningach i jeszcze uwaga [!] płacić za to. (Gdzie są
      organizaje pozarządowe, dlaczego nie zadbano o to, by podobne szkolenia mogły
      odbywać się bezpłatnie).

Kochani, nie ćwiczyłem ani jiu-jitsu, anie sambo, anie nawet boksu, bo nigdy na
      to mi nie pozwalało zdrowie. Tylko mogę powiedzieć, że to wszystko dosłownie G.
      Szczególnie dla samoobrony. Bo was są jednostki, a przemoc jest masowa!

W jakiej sztuce walk są chwyty, jako:
      a) ugryźć w ucho tak, aby kawał mięsa został w zębach;
      b) zgnieść jaja tak, aby nigdy tam już plemniki nie wytwarzały się;
      c) kawałkiem szkła wydławionego z własnych okularów pociąć gębę, ręce, szyję
      tak, aby krew tryskała;

oto są reale ulicy, z tym można wyżyć, a z rzutem przez biodro?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka