easy100 05.11.06, 17:30 Jak często zmieniacie pościel (poszwy/poszewki/prześcieradło)? Ja (tak uczciwie) co 2 -3 tyg. Gdy to powiedziałam w pracy, koleżanki były zdziwione, że za rzadko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vivis_cortez Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 17:31 to zalezy od zuzywania :-) u mnie co tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
zwykladziewczyna5 Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:32 Ja znam takich co zmieniaja codziennie, ale oni biora prysznic albo kapiel tylko rano. Jesli czlowiek myje sie caly przed spaniem, to nie widze potrzeby tak czestej zmiany poscieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:35 jak to nie myć sie przed spaniem...żartujesz sobie????? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:36 słyszałam i znałam Niemców, co się myli z rana, a wieczorem szli spać "na brudno". Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:47 napoleon jak jechał się bzykać to kazał kobietom nie myć się przez tydzień:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka81 Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:50 widokzmarsa napisał: > napoleon jak jechał się bzykać to kazał kobietom nie myć się przez tydzień:) Widoczek zboczek! :D Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 20:16 ja nie. Napoleon:) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 20:19 "Ponad maki i kąkole zapach twego ciała wolę" to chyba Tuwim. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 21:03 alpepe napisała: > słyszałam i znałam Niemców, co się myli z rana, a wieczorem szli spać "na brudno". A ja Holendrów. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 11:46 Gdzieniegdzie po prostu takie zwyczaje. Też się na przykładzie Holendrów dowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hika28 Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 19:57 co 4 miesiące. Jak sie człowiek myje wieczorem to jest czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 20:18 nie zartuj? :-O nawet jesli czlowiek szorowalby sie codziennie przed snem przez 3 godziny jakims odkażaczem to i tak cialo sie poci podczas snu. a wszystkie zwiarzatka z powietrza? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 20:20 też myślę, że ona żartuje. Co miesiąc to już chyba rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 20:22 u mnie to zalezy od rodzaju poscieli. mam i flanele i satyne i kore. zalezy od pory roku. ale 4 m-ce to jakis hardkor i horror w 1 jak dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tyka444 Re: zmiana pościeli - jak często? 05.11.06, 23:34 latem co 1-1,5 tygodnia, zima co okolo 2 tygodnie bo spimy w pizamkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Bleeee 06.11.06, 07:48 Brudas! Przecie rostocza tam maja ucztowanie. I te roztocza sraja, a od tego srania to alergie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Bleeee 06.11.06, 09:14 ja zmieniam co miesiąc. Jak mieskzałam a akademiku też była wymiana poscieli raz w miesiacu. Uwazam, ze to nie jest za rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 09:18 Co tydzien.w kazda sobote,albo piatek w zaleznosci jak mnie na sprzatanie wezmie.jakbym miala spac wiecej niz tydzien w jednej poscieli to bym chyba zawalu dostala,wszedzie byl widziala roztocza, albo jakies inne paskudztwa, zreszta lubie spac w czystej i pachnacej poscieli, i raz na tydzien jak dla mnie to i tak za malo,ale gdybym miala co 2 dni zmieniac posciel to chyba bym doprowadzila do szalu kobite z pralni, mojego ukochanego i mojego kota, bo on nie lubi spac w czystej poscieli,bo ja drazni zapach plynu do plukania. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrania Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 14:58 Hehe śmieszny jest ten strach przed roztoczami i bakteriami...na ciele macie ich wiecej niż w tej biednej pościeli. Kupują domestosy cuda nie widy, odkazają co sie da...a w dawnych czasach ludzie tego nie mieli i jakoś żyli, pomyśleliście chociaz raz o tym ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 09:20 easy100 napisała: > Jak często zmieniacie pościel (poszwy/poszewki/prześcieradło)? Ja (tak > uczciwie) co 2 -3 tyg. Gdy to powiedziałam w pracy, koleżanki były > zdziwione, że za rzadko... kolezanki sa zaklamane, jak cale nasze spoleczenstwo. standard to co 3-4 tygonie. one pewno zmieniaja co 2 miesiace, ale w zyciu sie do tego nie przyznaja. a juz na pewno nie przyznaja sie ,ze co tydzien nie wietrza kolder i poduszek. wystarczy mi popatrzec po balkonach na moim osiedlu, ilu ludzi to robi i mam statystyke na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 09:22 Zima tez wietrza?A jak im zamarznie kolda albo poducha?To co?odrywaja po kawalku?albo ciepla woda leja co by sie odkleilo? Odpowiedz Link Zgłoś
basiabjork Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 09:26 Bede szczera - zmieniam posciel raz na tydzien, ale nie wietrze. Nie mam jak. Moge najwyzej porzadnie wytrzepac. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 10:19 basiabjork napisała: > Bede szczera - zmieniam posciel raz na tydzien, ale nie wietrze. Nie mam jak. > Moge najwyzej porzadnie wytrzepac. ja pisalam o ludziach na moim osiedlu, gdzie wszyscy maja ogromne balkony. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 10:18 khaki3 napisała: > Zima tez wietrza?A jak im zamarznie kolda albo poducha?To co?odrywaja po > kawalku?albo ciepla woda leja co by sie odkleilo? a dlaczego ma zamarznac cos, co jest suche? to wbrew prawom fizyki.zreszta, dopatruje sie w tobie zlosliwosci. logiczne jest,ze mamm na mysli warunki pogodowe, ktore sprzyjaja wietrzeniu, a tych w tym roku nam nie brakowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 18:34 to sie nie dopatruj czegos czego nie ma :D pytalam orientacyjnie czy zima tez wietrza i czy im nie zamarza? Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 19:14 Zimą najfajniej jest wietrzyć pościel, tylko jak jest sucho. Mróz załatwia roztocza na perłowo, a poza tym ja zboczona jestem, bo lubię potem wsunąć się pod zimną pościel i przytulić do mojego gorącego Misia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 18:23 My , chociaż staramy się częściej, zmieniamy co tydzień:( . Dziecku co dwa dni (na szczęście nie sika do łóżka:)) Rzadziej zmieniać to niezbyt dobry pomysł - chociażby ze względu na roztocza. Poza tym najfajniej byłoby codziennie zmieniać i mieć codzień uprasowaną:) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 tak jak ty 06.11.06, 20:18 Tez zmieniam co 2-3 tygodnie. Z tymze ja i moj mąż myjemy sie przed spaniem. Jak ktos chodzi spac brudny, a do tego poci sie podczas snu jak szczur, to nie dziwie sie ze zmienianie poscieli co drugi dzien jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 pytanie do tych co pisali o roztoczach 06.11.06, 20:28 Kanapy i fotele tez pierzecie 2 razy w tygodniu?? Przeciez roztocza sa wszedzie, nie tylko w poscieli! Dywany tez dwa razy w tygodniu pierzecie? A od zwierzat domowych to pewnie sie trzymacie z dala i bron Boze poglaskac! Przeciez na nich tyle roztoczy "i innych paskudztw". Ja uwazam ze pranie poscieli dwa razy w tygodniu (o ile przed spaniem bierzemy prysznic) jest niedorzeczne. Argument roztoczy jak dla mnie nie przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: pytanie do tych co pisali o roztoczach 06.11.06, 20:38 Roztocza nie muszą cię przekonywać :) Uprana i uprasowana pościel jest po prostu przyjemniejsza. No nie powiesz mi, że po dwóch tygodniach macie pościel "w kancik" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: pytanie do tych co pisali o roztoczach 06.11.06, 20:46 Nigdy nie mam poscieli w kancik. W kraju gdzie mieszkam, nie spotkalam sie z taka instytucja jak "magiel", a sama poscieli nie prasuję, jest za duza i nie nadaje sie do recznego prasowania. Za to po dwoch tygodniach mam posciel czysta, bo myjemy sie przed snem, i przewietrzona, bo co rano zanim poscielę lozko, wynosze posciel na balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 20:36 mnie osobiście to jest szczerze mówiąc wszystko jedno kiedy ale jak kobieta nie zmienia raz na tydzień to znaczy,że fleja jakaś a kobieta nie może być fleją Odpowiedz Link Zgłoś
akkknes Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 22:20 zmieniam posciel co tydzien, z reguly w sobote. osobiscie znam dziewczyne - chodzi ze mna go grupy - ktora nie dosc ze nie myje sie wieczorami to otwarcie mowi ze rano tez jej sie nie chce. rozwalila mnie tekstem, ze zebow czasami zdarza sie jej nie myc przez 3dni i potem 4ego myje 5razy w ciagu dnia. wyznaje tez teorie, ze wlosy ma za suche zeby myc czesciej niz raz na tydzien, a wlosy nawija na walki wtedy kiedy sa juz 'tlustawe' bo sie potem lepiej trzymaja... ja osobiscie musze byc naprawde po dobrej imprezie zeby nie umyc sie przed snem, i wtedy nawet nadprogramowo zmieniam posciel nastepnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:13 no ta..Ty mozesz w ogole nie zmieniac, ale jak kobieta nie zmienito fleja...wlasnie to sa polscy faceci. Odpowiedz Link Zgłoś
kanapla_z_serem_i_pomidorem Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 22:14 ja zmieniam posciel wtedy kiedy mi sie chce i kiedy widze, ze jest nieswierza. czyli srednio raz w miesiacu, czasami czesciej. a dlaczego kapiel rano a nie wieczorem to cos dziwnego? ja przez lata kapalam sie rano, bo w nocy i tak sie poce i czuje sie rano nieswierzo. ostatnio zmienialam strategie, zeby rano zyskac na czasie i pozniej wstawac do pracy :D Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 22:18 Ale tu nikt nie mowil o WYBORZE rano CZY wieczorem! Chodzilo o rano I wieczorem!!! Ludzie, myc sie!!! :| Juz wiem czemu czasem tak rąbie w autobusach i w robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
akkknes Re: zmiana pościeli - jak często? 06.11.06, 22:40 no to ja nie wiem, moze ja jestem jakas dziwna... ja sie myje i rano i wieczorem i to nie tylko wtedy jak np nocuje u mnie chlopak /w sensie ze niby przed amorami ;) nie wiem czy to jest dziwne, ale troche wiecej niz 20lat tak robie, tak robia moi rodzice i ich rodzice, wiekszosc moich znajomych /no poza anka :D - swoja droga nawet nie chce zgadywac co ile ona posciel zmienia... blee Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 00:02 posciel zmieniam co sobote, bo co sobote robie calkowite sprzatanie mieszkania, bo zazwyczaj tylko w ten dzien tygodnia mam czas lubie zapach swiezutkiej poscieli, szczegolnie latem gdy schnie na sloncu:) prasowanie obowiazkowo, bo zaden to efekt jak przescieradlo jak psu z gardla wyciagniete Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 09:12 Ja mam wszystkie przescieradla takie ze sie je naciaga na materac, wiec nie ma mowy o zagnieceniach, mimo ze zadne z moich przescieradel nigdy nie widzialo zelazka :) Za to posciel, coz, wyprasowanie poscieli graniczy dla mnie z cudem (probowalam kilka razy, efekt byl zaden), zatem zaraz po praniu staram sie ja tak wytrzepac i rozwiesic zeby juz nic nie trzeba bylo z nia robic, a prasuję tylko poszwy na poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 10:18 A jak często zmieniacie piżamę? Ja na pewno o wiele częściej niż pościel. Myję się przeważnie wieczorem, ale np moja siostra i jej mąż (mieszkają w Niemczecjh) myją się rano i ich pościel wcale nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 10:50 FUCK! Ja sobie nie wyobrazam jak mozna sie wieczorem nie umyc!!! Dla mnie to jakas abstrakcja, zeby sie nie umyc przed pojsciem do wyra. Bielizne do snu piore co drugi dzien (w przypadku meza - bokserki) i co tydzien (w przypadku moim - koszulki nocne) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 11:02 Nie mam szansy zasnąć jak się wieczorem nie wykąpię, to może być szybkie wejście pod prysznic i ochlapanie się wodą ale musi i już. Ponieważ od mniej wiecej 6-7 roku życia nigdy nie używałem pidżamy i zawsze śpię nago to pościel dla własnego komfortu zmieniam co tydzień, oczywiście zdarza sie (w zależności od intensywności sexu) że trzeba co 2-3 dni ale standard to tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 11:23 Hehe ja też nie zasnę jak się wieczorem nie wykąpię albo właśnie szybki prysznic. No nie mogę. Kiedyś się położyłam bez (padnięta byłam, źle się czułam) to leżałam jak kłoda i "widziałam" zarazki jak po mnie łażą i jak brzydko pachnę i czuję się lepiąca (choć oczywiście tak nie było;)) i zerwałam się z łóżka i poleciałam do łazienki pod prysznic. Ale się mąż ze mnie śmiał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:15 no to masz nerwice natrectw..wcale nie do nasladowania Odpowiedz Link Zgłoś
garava Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 12:22 Nie wyobrażam sobie aby się nie umyć wieczorem po całym dniu pracy, pocenia się, chodzenia w majtkach i skarpetkach!!! Wieczorem skarpetki i majtki do pralki a ja pod prysznic. Głowę też myję codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:16 CODZIENNIE pierzesz w pralce majteczki?? To ja sie nie dziwie, ze tak szybko wody na swiecie ubywa.. Odpowiedz Link Zgłoś
garava Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 12:25 I jak tu wieczorem uprawiać sex z taką nie umytą po całym dniu "drugą połówką"?! Odpowiedz Link Zgłoś
kitjensen Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 14:51 w Dani myja sie rano ,ida spac brudni, posciel zmieniaja raz na tydzien.ja zyje po polsku i myje sie wieczorem ,posciel zmieniam co dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: zmiana pościeli - jak często? 07.11.06, 19:54 Ja zawsze myję przed snem stopy, tyłek, no i oczywiście zęby + demakijaż, ale prysznic nie zawsze biorę i wcale nie uważam, że jeżeli ktoś się 1 dzień cały nie wykąpie, to jest bardzo brudny. Bez przesady, o higineę trzeba dbać, bieliznę zmieniać codziennie, ale nie ma też co przesadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: zmiana pościeli - jak często? 09.11.06, 21:28 Ja uważam, że z emiana poscieli raz wtygodniu to naprawde przesadzacie. Gdybym ja miała co tydzien , sciągać posciel, zakładać nową, prac, prasować, składać. Zmieniam pościel wtedy kiedy czuje, że jest nieświeża. Oboje z mężem myjemy się codziennie i z żadnym zwierzakiem (fuj) nie śpimy w pościeli. A wiecie co teraz skandują alergolodzy? Że społeczeństwo się wyjałowiło, ze ludzie nie mają swojej bariery ochronnej, bo ją szorują, zdzierają, zeskrobuja z siebie. Sa po prostu "za czyści". A roztocza są wszędzie, na fiankach, dywanie, meblach... to też pierezcie co tydzień?? Odpowiedz Link Zgłoś
easy100 Re: zmiana pościeli - jak często? 10.11.06, 19:54 W sumie ciekawy temat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: zmiana pościeli - jak często? 10.11.06, 20:06 Też jestem zwolenniczką teorii, że ludzie przesadzają dzisiaj z higieną i stąd zwiększona liczba alergików w naszych czasach. Pościel też zmieniam jak czuję, że zaczyna tracić zapach świeżości. Gdybym miała co tydzień zmieniać pościel to chyba wściekłabym się z prasowaniem tego:) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:19 dokladnie! Ja biore prysznic co 1-2 dni, ale w miedzyczasie oczywiscie sie myje 2 razy dziennie (twarz+pachy+strefy intymne+stopy) i wcale nie sadze ze jestem brudasem..moim zdaniem niektore z Was przesadzaja ze strachem do roztoczy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:11 2 razy w tygodniu? co tydzien? Boze, to nie wiem kiedy mialabym spac w tej poscieli, jesli mialabym miec taki napiety grafik "sprzataniowy"(bo pewnie odkurzacie tez codziennie, wycieracie kurze 2 x dziennie etc.). Moim zdaniem to jest przesada. I sadze, ze taka sterylnosc wlasnie doprowadza do alergii..Ja wychowalam sie w domu z psem, ktory czesto z nami spal w lozku, sprzatalismy w weekend (mam na mysli odkurzanie, wycieranie kurzy, lazienki), posciel wymieniana co 1-2 m-ce i nie mam pojecia co to alergia..We wszystkim potrzebny jest umiar.. Odpowiedz Link Zgłoś
aliennis Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 11:15 Co dwa tygodnie. Oczywiście bierzemy prysznic dwa razy dziennie.Tylko córeczka (2lata) kąpie się raz dziennie wieczorem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tumoi Re: zmiana pościeli - jak często? 11.11.06, 12:20 W zależnosci od tego ile kawy się wyleje na pościel i ile śniadania zostanie na niej. Czasami raz na 2-3 tyg. a czasami 3 razy w tyg. Odpowiedz Link Zgłoś