Dodaj do ulubionych

Egoiści nie chcą mieć dzieci

07.11.06, 11:58
zdrowie.onet.pl/1,146,8,24372126,67725248,2592721,0,forum.html
Bardzo dziękuje temu panu za szczerość. Przynajmniej przyznał, że nie chce
miec dzieci bo jest egoista a nie tak jak wiele osób ściemnia, że nie maja
warunków finansowych. Dla mnie właśnie ludzie, którzy nie chca miec dzieci to
przeważnie egoiści a nawet hedoniści.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 12:07
      Rany zabrzmiało to jakby hedonizm był czymś złym...
      Staram się zawsze żyć dla przyjemności i kierować się przyjemnością a nie
      cierpieniem :) to źle??
      aha - mam dziecko :):):)
      i chciałbym drugie :):):):)

PS totalnym egoizmem jest "chcenie" dziecka żeby na starość nie zostać samemu a
      to częste podejście
    • izabellaz1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 12:20
      O rany znowu taki wątek:)
      Jak ktoś nie chce mieć dzieci to ich nie ma. To nawet lepiej i bardziej mądrze
      świadczy o takich osobach co to nie chcą ale tak wyszło, że mają i się "męczą".
      Nie ważne jakie mają powody. Mają do tego prawo i tyle:)
      • angellooo Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 23:25
        zgadzam się,
        co jest złego w tym, że sie nie chce mieć dzieci?

ja też jestem egoistką i to głowny powód, a drugi to taki, że jeszcze nie czas
        myślec o bachorach, ale wątpie aby taki nadszedł kiedykolwiek :)
    • maialina1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 12:23
      A nie przyszlo ci do glowy ze mozna po prostu nie czuc instynktu macierzynsiego?
      I co? Lepiej wtedy sie zmusic i skazac dzieciaka na nieprzekonaną do
      macierzynstwa matke, zeby nie zostac przez takich jak ty nazwanym EGOISTA??
      • trypel Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 12:32
        maialina1 napisał:
        zeby nie zostac przez takich jak ty nazwanym EGOISTA??

a nawet hedonistą :):):):)
    • iberia30 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 12:32
      dla mnie egoistka jest kobieta, ktora nie ma faceta a bardzo chce miec dziecko
      i w efekcie zachodzi w ciaze z pierwszym lepszym facetem.Jakim prawem skazuje
      dziecko na wychowanie sie bez ojca?
      Drugi przykład jak pisaly przedmowczynie-brak instykntu czy obawa aby na stare
      lata nie zostac samemu-to jest egoizm.
      • sir.vimes Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:20
        A dla mnie egoistą jest facet, który zapładnia i ulatnia się niczym bocian co
        podkłada dzieciątka do kołysek. Albo rozwodzi się i nie tylko nie interesuje się
        potomstwem ale nawet nie płaci na nie. Matka, która "z premedytacją" wychowuje
        sama egoistką nie jest.
        poza tym egoistami są raczej ludzie, którzy robią dzieci po to , by im miał kto
        szklankę wody na starość podać (częsty argument za rodzicielstwem) a nie bezdzietni.
        • sumitka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 10:54
          takich to znam na pęczki... zrobili i przestali się interesować albo rozstali
          się z partnerką i przestali kontaktować z dziećmi albo odeszli po urodzeniu
          dziecka bo okazało się być niepełnosprawne (bo są tak wrażliwi, że nie
          potrafiliby patrzec na jego cierpienie)
      • arnold9 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:28
        iberia30 napisała:

> dla mnie egoistka jest kobieta, ktora nie ma faceta a bardzo chce miec
        dziecko
        > i w efekcie zachodzi w ciaze z pierwszym lepszym facetem.Jakim prawem skazuje
        > dziecko na wychowanie sie bez ojca?
        > Drugi przykład jak pisaly przedmowczynie-brak instykntu czy obawa aby na
        stare
        > lata nie zostac samemu-to jest egoizm.
        Całkowicie się zgadzam. Dziecko wychowywane czy to bez ojca czy to bez matki
        jest okaleczone emocjonalnie. Oczywiście często jest tak, że np. ojciec nie
        chce miec nic w spolnego z dzieckiem i matka musi je wychowywac sama. Jest to
        niedobra sytuacja ale trudno miec do kobiety pretensje. Egoistkami są jednak
        kobiety, które świadomie zachodza w ciąże z góry wiedząc wiedząc, że dziecko
        będzie się wychowywało bez ojca. Każde dziecko potrzebuje ojca a szczegolnie
        synowie żeby mogli mieć skąd czerpać wzorce męskości. Samotne matki przeważnie
        sa nadopiekuńcze i zaborcze i często gęstro wychowują swoich synów na
        niezaradnych i niedojrxałych maminsynków. Po prostu w pewnym momencie
        wychowania zabrakło męskiej ręki.
        Pisanie natomiast, że ci co nie chca miec dzieci sa egoistami jest po prostu
        głupie. Sa setki powodów dla których ludzie nie chcą mieć dzieci i nic innym do
        tego. To jest wolny wybór każdego czlowieka.
    • triss_merigold6 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:02
      Cudnie. A iloma dziećmi Ty poprawiasz przyrost naturalny kraju?
      • mimi.25 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:17
        wydaje mi sie ze wszyscy ci ktorzy brak dziecka tlumaczą wzgledami
        mieszkaniowymi czy finansowymi to tak naprawde NIE CHCA mies jeszcze lub w ogóle
        potomstwa bo nie są gotowi psychicznie. I bardzo dobrze ze czekaja z taką
        decyzją, przynajmniej mniej jest niechcianych zieci. Kazdy ma prawo do swobodnej
        decyzji w tej jednej z najistotniejszych zyciowych spraw i nikt nie powinien tu
        wywierac presji i niczego nazucac.
        Wkurza mnie ta nagonka na rozmnarzanie u nas w katolandzie.
        btw, ja pragne miec dzieci i planuje starania od przyszlego roku, mozecie
        trzymac kciuki :)
    • khaki3 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:19
      tak tak oczywiscie:) Lepiej byc matka polka, i dzieci miloscia karmic:D
      ooooczywiscie :D:D:D jestem egoistka bo nie chce miec teraz dzieci bo mnie na
      nie nie stac.ale skoro ty jestes taka suoer to moze nie bedziesz egoistka i
      bedziesz utrzymywac moje dzieci? przeciez ty nie jestes eogistka a nawet
      hedonistka :D:D
    • clockwork.orange Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 13:25
      święta racja. ja na przykład jestem hedonistką bez warunków finansowych
      i jestem z tym całkiem szcześliwa.
    • kohol Egoiści CHCĄ mieć dzieci 07.11.06, 13:51
      Przykład: ja i mój mąż.
      Myślisz, że dzieci się miewa z altruistycznych pobudek? Przeciez nie jest tak,
      że w niebie są duszyczki "do wzięcia", które się ratuje. Ludzie decydują się na
      dzieci z różnych powodów, można to rozpatrywać w różnych aspektach - od
      socjobiologii przez kompensacje potrzeb po względy materialne.
      Oczywiście, można mieć też podejście jak pani Sobecka - że dziecko to
      najpiękniejszy dar dla narodu...
      • sir.vimes Re: Egoiści CHCĄ mieć dzieci 07.11.06, 14:15
        No, masz wiele racji :)
    • nadinka_nadinka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 14:02
      ameryki nie odkrylas. ja tez nie chce miec dzieci z egoizmu i lenistwa.
      • skp110 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 07.11.06, 23:04
        > ameryki nie odkrylas. ja tez nie chce miec dzieci z egoizmu i lenistwa

do kompletu brakuje że chcesz dostać wysoka emeryturę
        • nadinka_nadinka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 08:19
          >
          > do kompletu brakuje że chcesz dostać wysoka emeryturę

slyszales o tzw. "3 filarze"?
          a wysokiej emerytury nikt nie dostanie. za duzo pracownikow budzetowych do
          utrzymania, ze o roszczeniowych gornikach nie wspomne ..
    • qw994 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 08:27
      No i co z tego? Przeszkadza ci to? Dotknie cię to ososbiście, jeśli ja nie będę
      miała dzieci?
      • sumitka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 10:35
        ja też nie chcę mieć dzieci, nigdy nie chciałam (mam już 35 lat) - mój mąż też
        nie chce także zgadzamy się w tej kwestii
        • sumitka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 10:41
          egoistką zaś jest kobieta, która przedziurawia prezerwatywę bo bo ją nachodzi
          chęc posiadania potomstwa mimo, że facet go nie chce
        • wzr1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 20:11
          > ja też nie chcę mieć dzieci, nigdy nie chciałam (mam już 35 lat) - mój mąż
          >też nie chce
          Oczywiście emerytury też oboje nie chcecie
          • qw994 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 20:45
            > Oczywiście emerytury też oboje nie chcecie

Z tego, co mogłabym odłożyć, nie mając dzieci, miałabym baaardzo ładną
            emeryturkę. Chyba masz pojęcie, ile kosztuje dziecko.
    • carrotka1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 11:25
      No i w czym problem, że ktoś nie chce mieć dzieci. Jak na razie, kto wie jak
      długo, posiadanie potomstwa nie jest obowiązkiem. Ja mam jedno dziecko i nie
      chce mieć jak na razie kolejnego. A dlaczego, bo:
      1. nie odczuwam takiej potrzeby;
      2. nie chcę obniżać standardu życia córki i naszej rodziny;
      3. mamy za małe mieszkanie (3 pokoje a nie 4)jeśli się zdecyduje - jeśli już to
      dopiero za jakieś kilka lat - pomiędzy dziećmi będzie zbyt duża różnica, aby
      miały wspólny pokój;
      4. nie chcę znowu rezygnować z życia towarzysko - zawodowego

No i wychodzi na to, że jam też egoistka straszna - a mąż to akceptuje
    • misscraft Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 21:16
      Każdy jest egoistą w mniejszym lub większym stopniu. Ja jestem i to wcale nie w
      mniejszym, nie boję się do tego przyznać. Nie uważam nawet, żeby to było aż tak
      złe. Wykluczając skąpstwo i obojętność, bo to, że chce dla siebie jak najlepiej
      i chce być szczęśliwa na swoich warunkach, nie znaczy, że chce źle dla innych.
      A dzieci chce mieć jak już coś zawodowo osiągnę i się naciesze życiem z moim
      partnetrem i się zaczniemy nudzić sobą i będziemy chcieli przelać miłość na
      kogoś kim się bedziemy mogli opiekować, to wtedy postaramy się o dziecko. Co też
      jest egoizmem, bo o dziecku tez myślimy w kategoriach zaspokojenia naszego
      instynktu rodzicielskiego. Ale wraz z dzieckiem egoizm się kończy.
      • sabriel Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 21:19
        I dobrze,co komu to przeszkadza, że pan czy pani x nie chcą mieć dzieci.
        Nawet jeśli z wygodnictwa to tylko i wyłącznie ich sprawa.
        • yagiennka Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 22:19
          No tak nie do końca :) Jakby wszyscy wpadli na ten pomysł to byśmy wymarli :)
          Przecież demografowie biją na alarm że mamy niż demograficzny i jakie tego będą
          skutki wiadomo. Społeczeństwo starców i bieda. Więc to tak nie do końca każdego
          sprawa - nie żyjemy na bezludnej wyspie.
          • carrotka1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 22:49
            yagiennka napisała:

> No tak nie do końca :) Jakby wszyscy wpadli na ten pomysł to byśmy wymarli :)
            > Przecież demografowie biją na alarm że mamy niż demograficzny i jakie tego
            będą
            > skutki wiadomo. Społeczeństwo starców i bieda. Więc to tak nie do końca
            każdego
            > sprawa - nie żyjemy na bezludnej wyspie.

No tak, ale z drugiej zaś strony wielodzietność, gdy nie ma na to odpowiednich
            warunków też nie jest dobrym rozwiązaniem.
            • izabellaz1 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 23:19
              Właśnie. Gdy nie ma warunków do wychowywania dzieci to jakie mają szanse w
              przyszłości? Będą się wychowywać przyszli potencjalni bezrobotni.
              A argument emerytury do wielu osób nie przemówi bo po pierwsze kasę, którą
              wydaje się na dziecko można przeznaczyć na konto emerytalne a dwa to to, że
              ludzie którzy dzieci mieć nie chcą nie interesuje ich co będzie się działo z
              ludzkością po ich śmierci więc argument przedłużania żywota ludzkości jako
              takiej też odpada;P
          • sabriel Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 09.11.06, 11:57
            Yagienka, pomysł o którym napisałaś napewno nam nie grozi.Są,byli i beda ludzie
            którzy chcą mieć dzieci i to dużo.I bardzo dobrze,mają do tego prawo.
            Równocześnie są osoby, które nie chcą potomstwa i też mają do tego prawo i nie
            muszą się przed nikim z tego tłumaczyć.
            Swoją drogą to naprawdę podziwiam osoby, które decydują sie na wielodzietność w
            tych czasach.
            • echtom Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 11.11.06, 01:01
              To nie do końca tak. Zawsze znajdą się ludzie, którzy będą mieć dużo dzieci,
              lecz na ogół nie ci, co powinni, i rzadko w pełni świadomie. Byłoby dobrze,
              gdyby więcej dzieci mieli ludzie, którzy potrafią zapewnić im godziwe warunki
              życia, wychować, wykstałcić. A tym coraz częściej sie nie chce i wyręczają ich
              w tym zadaniu różni klienci opieki społecznej, produkujący kolejnych klientów
              opieki społecznej, co raczej społeczeństwu pożytku nie przynosi. Ale cóż -
              ludzie, którzy mogliby zmienić te niekorzystne proporcje, dokonują takich a nie
              innych życiowych wyborów i nic się na to nie poradzi.
              • yagiennka Otóż to 11.11.06, 18:17
                Wiadomo nie od dziś że najbardziej się płodzą ci z nizin społecznych, biedni,
                niewykształceni - czyli akurat ci, którzy dzieci powinni miec niewiele - jedno
                góra dwoje. A ci, którzy mogą im zapewnić warunki, którym się nieźle powodzi,
                wykształceni - tym się z kolei nie chce. I oto mamy zatrważające prognozy na
                przyszłość :/
    • paul_ina Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 08.11.06, 23:13

Częstotliwość podnoszenia tematów o dzieciach jest co najmniej irytująca. Rozmnażać się czy nie rozmnażać, to prywatna, a nawet intymna sprawa.

BTW. w dupie mam wysokość emerytury innych osób, ja na swoją dostatnią i szczęśliwą starość zarobię / kwestia tylko czy jej dożyję / i nie oczekuję niczego w tej sprawie od społeczeństwa. Dla mojej przyjemności nikt nie musi mieć dzieci. Wręcz odwrotnie - rosną obroty firm gumiarskich, spada współczynnik urodzeń, a jednocześnie mniej jest nieszczęśliwych, głodnych dzieci - tylko gratulować rozumu.
      • misscraft Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 09.11.06, 09:46
        Dokładnie, a jak juz tak jest, ze społeczeństwo się starzeje i nie będzie miał
        kto robić na emerytów, to rząd mógłby dostosować ustrój do ludzi, tak żeby te
        emerytury od nas nie zależały, a nie na siłe namawiać i zachęcać, żeby się
        rozmnażali. A to całkowity zakaz aborcji, może jeszcze zakaz antykoncepcji,
        "zachęcające" becikowe będzie nas jak królików- tylko co z tego, jak bida by
        była aż piszczy.
    • daligala chyba odpowiedzialni realiści.... 08.11.06, 23:33
    • kanapla_z_serem_i_pomidorem Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 10.11.06, 12:31
      nie rozumiem, dlaczego ludzie, ktorzy nie chca miec dzieci, uwazani sa za
      egoistow? kogo krzywdza tym, ze nie chca tych dzieci? rozumiem, ze gdy pojawia
      sie dziecko i umywaja od tego rece. posiadanie dzieci to wielka odpowiedzialnosc
      i nie mozna do tego nikogo zmuszac, bo potem tylko dzieci na tym ucierpia. duzo
      jest takich rodzin, gdzie dziecko pojawilo sie za szybko, albo w ogole rodzice
      sa nieodpowiedzialni i tylko dzieci na tym cierpia!

a ja nie chce miec dzieci, pomimo, ze bardzo je lubie i dzieci lubia mnie. ale
      zdaje sobie sprawe, jaka odpowiedzialnosc, ile trzeba pamietac jesli chodzi o
      opieke nad dziecimi, o ich potrzeby. moze kiedys zdecydyje sie miec dziecko, ale
      jak na razie nie mam ochoty byc odpowiedzialna za nikogo innego niz siebie sama.
      • skp110 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 10.11.06, 21:13
        Pytasz
        > nie rozumiem, dlaczego ludzie, ktorzy nie chca miec dzieci, uwazani sa za
        > egoistów

I sama sobie odpowiadasz
        >a ja nie chce miec dzieci, pomimo, ze bardzo je lubie i dzieci lubia mnie. ale
        > zdaje sobie sprawe, jaka odpowiedzialnosc, ile trzeba pamietac jesli chodzi o
        > opieke nad dziecimioistow? kogo krzywdza tym, ze nie chca tych dzieci?

chcesz doznawać tylko przyjemności i za nic nieodpowiadać a to jest egoizm
        • qw994 Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 10.11.06, 21:22
          > chcesz doznawać tylko przyjemności i za nic nieodpowiadać a to jest egoizm

A krzywdzi tym kogoś?
          Chyba lepiej jest nie odpowiadać za dziecko, jeśli się ma świadomość, że można
          nie podołać? Ja na przykład nie wiem, czy byłoby mnie stać na takie poświęcenie
          i odpowiedzialność. A skoro NIE WIEM, to chyba nie muszę eksperymentować na
          dziecku?
          • mahadeva Re: Egoiści nie chcą mieć dzieci 12.11.06, 00:27
            dokladnie, jedyne za co czlowiek moze czuc sie odpowiedzialny to wlasny rozwoj
            i dobro innych, a to nie obejmuje zapraszania kogos na ten swiat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka